EU je najboljamoonca wrote:ao dobrog izbora
ne mozes porediti scojalni zivot i rad u SAD i u EUvropi
SAD nece nikad biti EU![]()
![]()
E, da
Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
- Connaisseur Karlin
#3276 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
-
moonca
#3277 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Eto, imao si socijalni zivot u Bosni, pa ce ti nedostajati.

-
moonca
#3278 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Za sta je dobra?
Nigdje ti nece biti kao kod kuce, a bjezis od kuce.
Za,'strance', USA je najugodnija.
- Connaisseur Karlin
#3279 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
to je lazmoonca wrote:Za sta je dobra?
-
moonca
#3280 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Ko nije probo' ne zna.Connaisseur Karlin wrote:to je lazmoonca wrote:Za sta je dobra?
- Connaisseur Karlin
#3281 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
pa upravo pisem kao rezultat vlestitog iskustvamoonca wrote:Ko nije probo' ne zna.Connaisseur Karlin wrote:to je lazmoonca wrote:Za sta je dobra?
-
moonca
- Connaisseur Karlin
#3283 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
ali ( ne temi) ne pisemo isljucivo o licnom isksutvu, jer je genrlano pozata cinjenica, da bi se vecina dijaspore sa Balkana danas vratili u Evropu iz Amerike , naravno , ako bi imali takvu opcijumoonca wrote:I ja .
problem je sto vecina to ne zeli javno priznati
-
moonca
- Connaisseur Karlin
#3285 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
prioriteti svake osobe su postavljeni u skladu sa vlastitim ciljevima, alu i skladu sa mogucnostima i radnim sposobnostima
dijspaora iz SAD bi se vratila expressom u Evropu,ali jako malo ih moze priustiti takav priortiet
-
BJB
#3286 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Ima ih i sto se vracaju..Porodicno..50% ih razumijem-odrasli su ovdje, prestari su da se prilagode/ne zele da se prilagode, nisu pravi fit za tamosnju kulturu..
Ono 50% sto ne razumijem je rade isto sto su radili i u the USA..Rodica i muz se vratili prije pet-sest godina, otvorili fast food, rade 24/7..Logicno vremena za porodicu nemaju..
Ne razumijem one koji ne nauce nista novo, neku novu vjestinu i onda se vrate i ocekuju da ce zivjeti od vazduha..JEdan takav primjer-troclana porodica, otisli nazad-na grbaci su najmladje cerke i druge dvije cerke..Majka je bila bbolesna, otac hronicno lijen..Mislim da ni u AMerici ne radi nista osim posjecivanja stripbarova i bordela.
Sad cujem vracaju se roditelji i brat od prijateljice iz djetinstva, mislim da ce i ona za njima jer su jako bliski kao porodica..Razumijem sto se starci vracaju ali mladi ljudi koji tamo mogu raditi, zaraditi pa i organizovati svoj zivot da se ne svodi na pidzamu i radno odjelo.. Mozda je do politicke klime tamo, mozda do pucnjava koje se desavaju svako malo..
Oni koje nikako ne razumijem su oni koji tamo odvajaju za hljeba i ovamo naprave kucu 2spratnicu ili 3spratnicu i drze je zakljucanu po 2-3 godine samo da imaju doci u svoje..I tako vremenom bicemo okruzeni praznim kucama i stanovima ciji vlasnici se najvjerovatnije nikad nece vratiti a mi obicni smrtnici nemamo gdje praviti kuce.
Ono 50% sto ne razumijem je rade isto sto su radili i u the USA..Rodica i muz se vratili prije pet-sest godina, otvorili fast food, rade 24/7..Logicno vremena za porodicu nemaju..
Ne razumijem one koji ne nauce nista novo, neku novu vjestinu i onda se vrate i ocekuju da ce zivjeti od vazduha..JEdan takav primjer-troclana porodica, otisli nazad-na grbaci su najmladje cerke i druge dvije cerke..Majka je bila bbolesna, otac hronicno lijen..Mislim da ni u AMerici ne radi nista osim posjecivanja stripbarova i bordela.
Sad cujem vracaju se roditelji i brat od prijateljice iz djetinstva, mislim da ce i ona za njima jer su jako bliski kao porodica..Razumijem sto se starci vracaju ali mladi ljudi koji tamo mogu raditi, zaraditi pa i organizovati svoj zivot da se ne svodi na pidzamu i radno odjelo.. Mozda je do politicke klime tamo, mozda do pucnjava koje se desavaju svako malo..
Oni koje nikako ne razumijem su oni koji tamo odvajaju za hljeba i ovamo naprave kucu 2spratnicu ili 3spratnicu i drze je zakljucanu po 2-3 godine samo da imaju doci u svoje..I tako vremenom bicemo okruzeni praznim kucama i stanovima ciji vlasnici se najvjerovatnije nikad nece vratiti a mi obicni smrtnici nemamo gdje praviti kuce.
-
pinkman
#3287 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Pa sta ima veze sto ljudi rade. Ja ne radim samo kad spavam i kad negdje izadjem vani. A slazem se da je USA najugodnija za strance. Zemlja imigranata.
- Bluemore
#3288 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Ne znam je li nesto jos zaboravio, ali jos se moze s rajom ispred granapa kava i piva popit za utjehu
http://www.prometej.ba/clanak/osvrti/en ... -grad-3355
http://www.prometej.ba/clanak/osvrti/en ... -grad-3355
-
moonca
#3289 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Zasto mislis da ne mogu priustiti?Connaisseur Karlin wrote:prioriteti svake osobe su postavljeni u skladu sa vlastitim ciljevima, alu i skladu sa mogucnostima i radnim sposobnostima![]()
dijspaora iz SAD bi se vratila expressom u Evropu,ali jako malo ih moze priustiti takav priortiet
Imam prijateljicu u Njemackoj je preko 25 god , posao direktora u banci. I dan danas ne podnoci Njemce. Toliko je to jako ,da je odgojila sina koji je tamo od prve godine zivota i da se ne osjeca istim.
Sto se mene tice, mogla si se vratiti u Bosnu i zivjeti od ustedjevine. No,jednostavno se ne vidim tamo duze od mjesec dana. Tome su doprinjeli i 'inavazija Arapa', kao i zdravstveni sistem,kako ga prakticiraju.
Po cijeni Sarajevo je naprihvatljivije.Nasla sam jos jedan grad slican u Kolumbiji -Medulin.
- muha_sa
#3290 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
+1moonca wrote:Zasto mislis da ne mogu priustiti?Connaisseur Karlin wrote:prioriteti svake osobe su postavljeni u skladu sa vlastitim ciljevima, alu i skladu sa mogucnostima i radnim sposobnostima![]()
dijspaora iz SAD bi se vratila expressom u Evropu,ali jako malo ih moze priustiti takav priortiet![]()
Imam prijateljicu u Njemackoj je preko 25 god , posao direktora u banci. I dan danas ne podnoci Njemce. Toliko je to jako ,da je odgojila sina koji je tamo od prve godine zivota i da se ne osjeca istim.
Sto se mene tice, mogla si se vratiti u Bosnu i zivjeti od ustedjevine. No,jednostavno se ne vidim tamo duze od mjesec dana. Tome su doprinjeli i 'inavazija Arapa', kao i zdravstveni sistem,kako ga prakticiraju.
Po cijeni Sarajevo je naprihvatljivije.Nasla sam jos jedan grad slican u Kolumbiji -Medulin.
necu ni mjesec--dvije hefte tamaM
- Russki
#3291 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Ovo je najveća ubleha i doktrina u koju ljudi vjeruju.moonca wrote:Za sta je dobra?
-
drastic
#3292 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
ako se smije znat sta ti to nije sjelo u americi?Connaisseur Karlin wrote: prioriteti svake osobe su postavljeni u skladu sa vlastitim ciljevima, alu i skladu sa mogucnostima i radnim sposobnostima![]()
-
Bodkin
#3293 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Nije, tacno 100%Connaisseur Karlin wrote:to je lazmoonca wrote:Za sta je dobra?
- tranquil
#3294 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Iz BiH se ne treba otići po svaku cijenu. Iz BiH se treba otići samo ako se poklapa nekoliko stvari:moonca wrote:Imam prijateljicu u Njemackoj je preko 25 god , posao direktora u banci. I dan danas ne podnoci Njemce.
- ako si informisan o životu vani, tj. imaš realna očekivanja
- buduća okolina ti je prihvatljiva, tj. nećeš "ne podnositi" domaćine
- ne planiraš se vratiti, tj. dolazak je trajan (osim ako nisi natjeran fizičkom silom ili problemom sa egzistencijom, što može opravdati privremeno preseljenje)
- ako imaš dobar plan i pripreme
Šifra "tamo je preko 25 godina" zvuči kao "tamo je protiv svojih želja završila u proljeće 1992", ispravi me ako griješim. Kao što sam rekao, iseliti bi se trebali samo ljudi koji hoće, i koji znaju šta hoće, i znaju šta da očekuju. Ostalima će to biti patnja, bez obzira na zemlju. Ili će patiti za domovinom, ili će skontati da su se zajebali, ili će vidjeti da tamo nije kako su zamišljali. Tvoja prijateljica vjerovatno nije htjela da završi tamo, ali se tako desilo, i to naglo, bez ikakve pripreme. Uz sve katastrofalne stvari koje su se tada desile, završila je u u tuđoj zemlji, možda tada bez znanja jezika. Snašla se i to je sjajno, ali mislim da je samo njena greška to što se nije vratila u BiH čim su se za to stekli uslovi, da se ne pati među "mrskim Nijemcima". Povratak, pogotovo ako odlazak nije bio svojevoljan, je sasvim validna odluka. Ali nemoj je miješati sa ljudima koji odlaze 2017. svojom voljom. Svi smo različiti.
Poznajem i ja, ili čujem za neke od ljudi poput tvoje prijateljice, žive u Njemačkoj ili Austriji ili Sloveniji i mrze sve oko sebe, i kukaju za Bosnom, i ne može mi ući u glavu zašto se, svakom godinom, sve više ukopavaju u mjestu u kome ne žele da budu.
-
Bodkin
#3295 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Zasto? Sve to nadoknade drugim stvarima. Nema egzistencijalnih problema. Kad im dosadi odu na produzeni vikend u london ili u nase klubove da dodju sebi.tranquil wrote:Iz BiH se ne treba otići po svaku cijenu. Iz BiH se treba otići samo ako se poklapa nekoliko stvari:moonca wrote:Imam prijateljicu u Njemackoj je preko 25 god , posao direktora u banci. I dan danas ne podnoci Njemce.
- ne planiraš se vratiti, tj. dolazak je trajan (osim ako nisi natjeran fizičkom silom ili problemom sa egzistencijom, što može opravdati privremeno preseljenje)
Šifra "tamo je preko 25 godina" zvuči kao "tamo je protiv svojih želja završila u proljeće 1992", ispravi me ako griješim. Kao što sam rekao, iseliti bi se trebali samo ljudi koji hoće, i koji znaju šta hoće, i znaju šta da očekuju. Ostalima će to biti patnja, bez obzira na zemlju. Ili će patiti za domovinom, ili će skontati da su se zajebali, ili će vidjeti da tamo nije kako su zamišljali. Tvoja prijateljica vjerovatno nije htjela da završi tamo, ali se tako desilo, i to naglo, bez ikakve pripreme. Uz sve katastrofalne stvari koje su se tada desile, završila je u u tuđoj zemlji, možda tada bez znanja jezika. Snašla se i to je sjajno, ali mislim da je samo njena greška to što se nije vratila u BiH čim su se za to stekli uslovi, da se ne pati među "mrskim Nijemcima". Povratak, pogotovo ako odlazak nije bio svojevoljan, je sasvim validna odluka. Ali nemoj je miješati sa ljudima koji odlaze 2017. svojom voljom. Svi smo različiti.
Poznajem i ja, ili čujem za neke od ljudi poput tvoje prijateljice, žive u Njemačkoj ili Austriji ili Sloveniji i mrze sve oko sebe, i kukaju za Bosnom, i ne može mi ući u glavu zašto se, svakom godinom, sve više ukopavaju u mjestu u kome ne žele da budu.
Nadju raju koja nisu njemci. To je glup razlog za ne ici zbog egZistencijalnih problema
- tranquil
#3296 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Nisam siguran da smo se razumjeli pa da probam pojasniti:Bodkin wrote:Zasto? Sve to nadoknade drugim stvarima. Nema egzistencijalnih problema. Kad im dosadi odu na produzeni vikend u london ili u nase klubove da dodju sebi.tranquil wrote:Iz BiH se ne treba otići po svaku cijenu. Iz BiH se treba otići samo ako se poklapa nekoliko stvari:moonca wrote:Imam prijateljicu u Njemackoj je preko 25 god , posao direktora u banci. I dan danas ne podnoci Njemce.
Nadju raju koja nisu njemci. To je glup razlog za ne ici zbog egZistencijalnih problema
- ako se ide zbog egzistencijalnih problema, to je sasvim u redu samo po sebi, u takvim slučajevima ti je manje bitno kakva je okolina u koju dolaziš, i kako će ti odgovarati, sve dok ti omogućava da preživiš; takođe, ovo često podrazumijeva da je boravak privremen, i da će se nekada desiti povratak; tu je aktivnost kao npr. posjećivanje naših klubova sasvim normalna stvar, jer nisi otišao jer si želio u tu zemlju, i dalje bi živio u svojoj ali privremeno nemaš mogućnosti, i liječiš nostalgiju družeći se s našima;
- ako se ide zbog drugih razloga, npr. ako si zasićen BH društvom, treba se biti načisto s tim da ćeš biti u redu sa novom okolinom i da nećeš godinama patiti za domovinom i biti među ljudima koji ti ne odgovaraju i mrziti svoj život sve više decenijama; za ovo je potrebno i da si dobro informisan da znaš šta te čeka, a to na žalost nije uvijek slučaj; posjećivanje naših klubova u ovom slučaju može biti simptom te patnje za domovinom, i može predstavljati blagi fiks za taj problem, ali ne i rješenje. Ako si otišao, a nisi morao, a pri tome mrziš novu okolinu, jedino pravo rješenje je povratak.
Iskustva mogu varirati od osobe do osobe, sve zavisno od motiva odlaska i prethodnih očekivanja i snalaženja u novoj sredini.
- Connaisseur Karlin
#3297 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
moj cij nije nikad ni bio ostati u SAD, vec iskljucivo jezik radno iskustvo i obrazovanje, a drugo, ja sma zivjela u EU prije dolaska u SADdrastic wrote:ako se smije znat sta ti to nije sjelo u americi?Connaisseur Karlin wrote: prioriteti svake osobe su postavljeni u skladu sa vlastitim ciljevima, alu i skladu sa mogucnostima i radnim sposobnostima![]()
amerika mi nije nikad bila privalcna kao Evropa , a nece nikad ni biti bolja od Evrope
ja, opet, ne razumijem toliku zaljubljenost u Ameriku
- Connaisseur Karlin
#3298 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
a Kanada, AustralijaBodkin wrote:Nije, tacno 100%Connaisseur Karlin wrote:to je lazmoonca wrote:Za sta je dobra?
- triconja
#3299 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Zajebi ti to kakva Europa kakvi bakraci. Kad narastem odoh u Japan da mogu po vazdan pit kafu i gledat radne ljude. Garant cu bit glavna atrakcija. 
- Bullet Tooth Tony
#3300 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Ja mislim da zavisi od grada ... Lako se zaljubiti u Chikago ili New York .... sigurno mnogo teze u St.Louis ili neki grad u Wyoming ... mada bi ja licno vise volio biti u Wyomingu nego u New YorkuConnaisseur Karlin wrote:moj cij nije nikad ni bio ostati u SAD, vec iskljucivo jezik radno iskustvo i obrazovanje, a drugo, ja sma zivjela u EU prije dolaska u SADdrastic wrote:ako se smije znat sta ti to nije sjelo u americi?Connaisseur Karlin wrote: prioriteti svake osobe su postavljeni u skladu sa vlastitim ciljevima, alu i skladu sa mogucnostima i radnim sposobnostima![]()
dijspaora iz SAD bi se vratila expressom u Evropu,ali jako malo ih moze priustiti takav priortiet![]()
amerika mi nije nikad bila privalcna kao Evropa , a nece nikad ni biti bolja od Evrope![]()
ja, opet, ne razumijem toliku zaljubljenost u Ameriku