Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Streptokok

#326 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Streptokok »

stakasa wrote:
Streptokok wrote:
stakasa wrote:Pricam o ukusu, pa zabolio bi me stomak dosad od tog kajmaka i rastike da toliko ne valja. Tvrdo bolan meso ko opanak, da ne znam kakav atest uz njega dode :D
šta si se mesa ufatio, nije samo meso hrana. valjda ima još ponešto jestivo.
Pa zelen je jos gora. Ona ogavna pakovanja paprika - zelena, zuta, crvena. A svaka ko pipun, pola centa debela.
e pa ja se ne bih slozio. ta hrana je prekontrolisana i barem si siguran da ne sadrži teške metale i druge otrove. u bosni ljudi umiru sve mlađi i mlađi. ovdje niko ništa ne kontroliše.
Bloo
Globalna šefica

#327 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bloo »

stakasa wrote:
Streptokok wrote:
stakasa wrote:Pricam o ukusu, pa zabolio bi me stomak dosad od tog kajmaka i rastike da toliko ne valja. Tvrdo bolan meso ko opanak, da ne znam kakav atest uz njega dode :D
šta si se mesa ufatio, nije samo meso hrana. valjda ima još ponešto jestivo.
Pa zelen je jos gora. Ona ogavna pakovanja paprika - zelena, zuta, crvena. A svaka ko pipun, pola centa debela.
imaš "organic", ali je skuplje :D

a na Markala kune se lik nije prskan krompir, domaćiiiii :mrgreen: 4 puta ga prsko u mjesec dana
tranquil

#328 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by tranquil »

Streptokok wrote:
stakasa wrote:
Streptokok wrote:šta si se mesa ufatio, nije samo meso hrana. valjda ima još ponešto jestivo.
e pa ja se ne bih slozio. ta hrana je prekontrolisana i barem si siguran da ne sadrži teške metale i druge otrove. u bosni ljudi umiru sve mlađi i mlađi. ovdje niko ništa ne kontroliše.
:thumbup:
Kada sam (sticajem poslovnih okolnosti) vidio koliko u DE životinja mora proći kontrola da bi našla put do komzumacije, skontao sam da prosječna njemačka svinja ima više certifikata od mene.
stakasa

#329 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

Pa i organic je iz staklenika tako da je i kod organica ukus sporan. Mada bolje od obicne hrane. Kupujem organic redovno
tranquil

#330 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by tranquil »

Bloo wrote:
stakasa wrote:
Streptokok wrote:šta si se mesa ufatio, nije samo meso hrana. valjda ima još ponešto jestivo.
imaš "organic", ali je skuplje :D

a na Markala kune se lik nije prskan krompir, domaćiiiii :mrgreen: 4 puta ga prsko u mjesec dana
A ovo mi je najgore. Kod nas je u svijesti da ako nešto nije industrijski proizvedeno, tj. ako su proizvela mala gazdinstva, da je to zdravo. A gramzivi seljak nafilovao pile koncentratima bez ikakve kontrole, zaklao ga bez perioda "čišćenja" i prodao ti ga kao "domaće" (primjenjivo i na meso i voće/povrće/žitarice).
stakasa

#331 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

Blago vama pa se mozete ubjediti da je prasa iz Kauflanda ukusna
Streptokok

#332 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Streptokok »

tranquil wrote:[qu

A ovo mi je najgore. Kod nas je u svijesti da ako nešto nije industrijski proizvedeno, tj. ako su proizvela mala gazdinstva, da je to zdravo. A gramzivi seljak nafilovao pile koncentratima bez ikakve kontrole, zaklao ga bez perioda "čišćenja" i prodao ti ga kao "domaće".
a ovo mi je vrhunac zatucanosti. natrpo piliće u garažu, ne vide ni sunca ni mjeseca, hrani ga ko što si opisao i eto ga meni na vrata veli hoćeš domaćih pilića. a cijena redovno 20-30% viša, biva domaće je to. :-)
Streptokok

#333 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Streptokok »

stakasa wrote:Blago vama pa se mozete ubjediti da je prasa iz Kauflanda ukusna
najvažnija je ispravnost hrane, pa tek onda ukus.
stakasa

#334 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

Streptokok wrote:
stakasa wrote:Blago vama pa se mozete ubjediti da je prasa iz Kauflanda ukusna
najvažnija je ispravnost hrane, pa tek onda ukus.
Dobro
Bullet Tooth Tony

#335 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bullet Tooth Tony »

Najskuplja stvar koju sam vidio su tresnje, nije sezona bila, 36 eura kila :D
Bloo
Globalna šefica

#336 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bloo »

šta vas je natjeralo da se vratite u bosnu i balkan?

okus prase i cijena trešanja :lol: :lol: :lol:
Bullet Tooth Tony

#337 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bullet Tooth Tony »

Bloo wrote:šta vas je natjeralo da se vratite u bosnu i balkan?

:lol: :lol: :lol: :thumbup:
Streptokok

#338 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Streptokok »

Bloo wrote:šta vas je natjeralo da se vratite u bosnu i balkan?

i pretvrda junetina :roll:
512MB

#339 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

Back to topic :)

Ako mislite da je na zapadu zivot jeftiniji, varate se (pod zivot nespada samo hrana).
512MB wrote:
mv960 wrote:Šta bi mene natjeralo da odem iz ove zemlje.

Hajmo zanemariti to da mi je sve moje opljaćkano, popaljeno, kao dijete ostao bez oca.. i nikom ništa. Ispade da sam sam sebi kuću zapalio.

Šta mi trenutno smeta i zašto bih napustio ovu zemlju...

1. Fudbaler koji je 2 ili 3 puta proglašavan najboljim igračem u kantonu sada pravi kafice u klubu i poslužuje svoje trenere, igrače i ostale mušterije.
2. Ne znam djeci kako da objasnim šta njihov trener radi u kladionici preko puta fudbalskog kluba.
3. Ne mogu da povežem sport (zdrav način života) i flaše piva koje se slobodno prodaju u klubu koji vrvi od djece.
4. Cigare i psovke svakodnevne i uvrede od strane trenera koje upućuju djeci.. na to sam već oguglao.

Nije sve do Baketa, do Sebije.. šta je sa našom mahalom? Ako ne možemo uspjeti kao država šta je sa nižim nivoima vlasti? Možemo li se organizirati na nivou opštine, MZ i sl.

Moj poznanik došao da pomogne narodu, otvori firmu, naravno, osjedio s našom birokratijom ali je sve to hrabro i strpljivo prošao. Zaposli radnike.. pazio ih shodno mogućnostima kao malo vode na dlanu. Na kraju godine inventura.. fali 7000KM u kasi. Čovjek kljuć u bravu i bježi iz ove zemlje.

Sjedim s čovjekom ama drvlje i kamenje na naše političare kako kradu ovaj narod.. ali mi se uzgred pohvali kako se šverca u tramvaju. Pitam se šta bi taj isti radio da mu se povjeri budžet neke organizacije od par hiljadarki.

Mene na vagi zakidaju naš svijet, naši ljudi na pijaci. Nisu političari. Pa kakav je on trgovac? Zar ne razmišlja da me može samo jednom zeznuti i više nikad mu neću doći.

Bio sam u par zemalja.

Obišao sam čitavo Sarajevo da bih našao neku posebnu hemijsku, ili svesku i onda sam se razočarao da nisam našao baš ono što mi treba.

ali istovremeno alkohol imamo u svim mogućim formatima zapakovan, kladionice su tu na svakom koraku isl.

Bio sam u sredinama gdje omladina razgovara o budućnosti, kakve su ocjene u školi, šta misli dalje upisati itd.

Sjetih se, jedno jutro malca pratim do škole i usput da ga preslušam pjesmicu da budemo sigurni da ju je dobro zapamtio.. nailazi žena iz susjedstva i kaže kakva je to škola, šta to djeci zadaju tako teške zadatke...

Ostao sam bez teksta.

Naša sredina je pogodna da proizvede izvrsne kockare, meraklije, muzičare, eskort dame i sl.

Napredne zemlje prave idealne klime da od svoje djece naprave buduće naučnike, stručnjake, inžinjere i sl. radnike prije svega.

Zato bih se ako ništa bar zbog djece iselio i potražio bolju klimu da vide da svijet nije ovo što vide u BiH.

Da ne govorim o kursevima, recimo, maštam da dijete pohađa aeromodelarstvo, robotiku, programiranje.. jednostavno je to sve preskupo za mene..

treniraju fudbal i to me izbije iz cipela sa troškovima da ne pričam dalje.

Nego ako postoji kakva šansa javite šta i kako do germanije makar. :mrgreen:
Ako ti je u BiH preskupo, stace tek bit u germaniji :)
mousstapha

#340 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mousstapha »

Zar neko tvrdi da je jeftiniji?

U nekim segmentima sigurno da jeste. Generalno naravno da nije. Tesko da u danasnjem svijetu ekonomija moze biti prosperitetna, a da je sve jeftino.
512MB

#341 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

mousstapha wrote:Zar neko tvrdi da je jeftiniji?

U nekim segmentima sigurno da jeste. Generalno naravno da nije. Tesko da u danasnjem svijetu ekonomija moze biti prosperitetna, a da je sve jeftino.
Tvrdi mv960 da mu je sve skupo u BiH i da bi ispalio vani
mousstapha

#342 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mousstapha »

Pa govori o kursevima i treninzima za djecu, zajedno sa sportskom opremom. Ne vjerujem da je mnogo pogrijesio. Naravno da ima skupih kurseva i treninga za one dubokog dzepa, ali isto tako ima izbora gdje grad i drzava to poguraju i isfinansiraju.
insomnia78

#343 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

Ima, ima
Livada i trci do mile volje
mousstapha

#344 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mousstapha »

Jbg mozda je tako u Francuskoj.

Ono sto sam ja vidio i obiso bilo je sportskih terena na pretek. Ne livada, nego uredjenih terena. Seoski klubovi imao bolje terene nego bh premijer ligasi.
insomnia78

#345 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

Pa imas i po BiH terena kolko ti Bog hoce. Niko ti ne brani da igras. Ali on spominje nekakvu robotiku, tenise, picke materine a to su svugdje placa
mousstapha

#346 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mousstapha »

Ne bih reko da ih ima u istoj kolicini i kvalitetom, ali dobro.

Robotika, programiranje i sl. je navedeno kao primjer, nema potrebe drzati se sad toga, mozda jednostavno ne poznaje tematiku. Nekakve osnove robotike i programiranja se mogu i u Bosni organizovati, vrlo povoljno. Jedino je potreban entuzijazam predavaca.
Amazonka27

#347 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Amazonka27 »

teletrader wrote:
Oooo pa djes ti ba :D nema te...ni na bilijaru te nema :D
posto posluju u drzavi sa 80 miliona stanovnika, mogu ici na vrlo niske marze ,tako da su ,vjerovali ili ne , litar mlijeka, pakovanje putera, mnogo jeftiniji nego u BiH..
ne znam, ja sam placala 1,15 eura litar . Mozda ima neko jeftinije :D (kod nas 1,20 KM), puter je isto bio skup, cak su nesto i na tv govorili kako je skocila cijena putera.
Garderoba je prica za sebe.. Ne znam kada sam zadnji put sebi nesto kupio u radnji..postoji jako puno online prodavnica, gdje je moguce naruciti garderobu, istu probati kuci i o trosku firme besplatno poslati nazad. Setati po robnim kucama mi je odavno postao gubitak vremena..
neka radnji, vazda radile i vazda snizenja bila :D
Recimo citam nedavno da ce se u FBiH RTV pretplata naplacivati sa racunom za el.energiju (imali ili ne imali TV)
U Njemackoj je slicna situacija, cim se prijavis na jednu adresu, dobices vrlo brzo "cestitku" na osnovu koje moras platiti RTV pretplatu.
Na osnovu cega , sta ako nemam TV , sta ko ne gledam TV iz recimo "vjerskih razloga" ili mi se ne svidja program? Ne, po njihovom zakonu , valjda sama cinjenica sto neko zivi u Njemackoj je dovoljna da mora placati TV pretplatu.
to je taxa i to je skroz ok. Ni ovi nasi supci ne bi imali problema da izdaju racune...ali ja sam pa skoro uvjerena da namjerno sabotiraju naplatu. Pokusaj da ne platis smece ili vodu...klinko, dodju da ti plijene stvari. nama dolazio onaj lik sto naplacuje, mi uredno placali i nidje co'jka. Pa hocu li ja ganjati racun po Sarajevu? I hajde da vidim kako ce neka pokraina u De da placa pretplatu a neka da bude oslobodjena te pretplate - kao sto je kod nas slucaj sa jednim dijelom federacije i rs.
Gradski prijevoz: u principu poprilicno skup, a u nekim gradovima jako los..

mnogo skup :D ali uredani 90% pouzdan. Takodjer, imaju alternativu - bicikla. Od onog maksuma sto je tek krenulo u skolu do babe od 80 g. svi su na biciklu. Djeca sa romobilom u skolu idu...kod nas bi dobio ukor direktora jer je to dopeljao do skole.
Troskovi el.energije i gasa: Ko nije detaljno analizirao sta se sve naplacuje nece vjerovati svojim ocima.. Bezobrazno visoki troskovi.
pretezno uracunato u stanarinu. Ne sikiras se hoce li rusi zavrnuti ili ne. Nema umotavanja u deke dok se seratori iz toplana smiluju da puste grijanje jer mora biti tri dana ispod neke temperaure.
I onda last but not least... Troskovi stanovanja i kirija..
Tema o kojoj ne raspravlja samo njemacki parlament, vec i domaci i stranci..
Njemacka je bila znatno unistena poslije rata, obnova zemlje je isla jako brzo ali i haoticno, sto se i vidi u mnogim gradovima,ali ogleda prije svega u kvaliteti stanova..
Jako je malo novogradnje, dosta stanova je napravljeno negdje u 50tim i 60tim godinama i mogu slobodno reci da su gori su od mnogih koji su napravljeni u BiH tokom 60tih i 70tih godina. Gledalo se da se sve sto prije zavrsi i da to bude sto jeftinije. Estetika, kvaliteta zivota buducih stanara..sve je to bilo sekundarno..
Nekad sam se uzasavao od Alipasina i C.Vile ,medjutim nakon obilaska par stanova u Frankfurtu i Münchenu i cuvsi za kakve se "rupe" traze iznosi od preko 1000€ mjesecno, se covjek zaista zapita da li je neko spreman u tako necemu provesti cijeli zivot??
Cinjenica je da gradovi gdje je lakse naci posao privlace ljude, ljudi trebaju stanove, potraznja odredjuje trzisnu cijenu i onda se desava da se nude stanovi u kojima je sasvim OK zivjeti par mjeseci jer se doslo na crno u Njemacku da se kao "mazne neka lova" ali u tako necemu godinama zivjeti bi meni licno bila patnja.
ufff.... kakvi smo se stanova nagledali... za 1300 stan na tri sprata sa svim ukljucenim rezijama...balkon, terasa, jakuzzi, tus kabina, garderober...
duplo manji stan sa rupom u dnevnom boravku koja vodi u podrum - 1000 eura.

sta meni vrijedi sto mi imamo "kvalitetnu gradnju" stana - naseg stana, kada meni prelaze zohari od komsije, nalazim opuske na balkonu, i baska sto balkon ne mogu da koristim jer iz komsijinog stana uzasno smrdi. Ovaj moj muz cim izadje na balkon - povrati. ne mozes mu nista jer je vlasnik stana i tu prestaje sva borba.

Logicno je da nece da ulazu puno u stanove jer je potraznja ogromna i on zna da ce ga izdati bio on renoviran ili jok. Pa ljudi poslovne prostore u zabacenim naseljima izdaju kao stanove...neuslovno totalno za zivot. Ipak, ovi koji i uloze malo u stan, spucaju i cijenu -- plati pa se klati.

Treba napomenuti da prije preseljenja, treba racunati tu cijenu stanova kada se pregovara o plati. Tako nece biti iznenadjenja. To se moze zaobici i rentanjem stana dalje od grada...ja to ne mogu i necu. ja ne volim sela.

Nekome je u redu stanovati u rupi da bi se sa Q7-icom vratio u rodnu grudu ,meni je mentalni sklop malo drugaciji.
Zato ako ocekujete "kod Svabe" stanove u superlativu, shvatite da Njemacka funcionise kao velika firma i kao takva nikome nista ne poklanja.
svaka drzava funkcionise kao firma...neka je uspjesna a neka se odrzava et tek toliko da se zbog nekih emocija i "zaposlenih" zove kako se zove i odrzava...a niti ima nade ni cilja.
Last edited by Amazonka27 on 18/08/2017 16:10, edited 2 times in total.
DZONPI

#348 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by DZONPI »

Kad sam vidio Bec,Prag,Rim i ostale destinacije,kad sam vidio kakva sve hrana se sluzi u istim,kad sam vidio koja kulturna bastina se moze vidjet,i onda se sjetim famoznih cevapa i pite i mlataranju o politickim temama jos mi drazi ovi nerodjeni gradovi.Sarajevski duh mozda ali kad bi Aladina pronasli.Uvjek neko drugi kriv,hoces raznjice on donio izrezane telece misice,kazes jesta ovo a on nije do nas tako mesar isporucio,sitnica al ubi o ostalom nemam namjeru zna se sve.Poznata Sarajevska divi ga sto se kurci.Fini zapad nebi ga mjenjo ni za brdo bonbona.
Amazonka27

#349 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Amazonka27 »

mousstapha wrote:Jbg mozda je tako u Francuskoj.

Ono sto sam ja vidio i obiso bilo je sportskih terena na pretek. Ne livada, nego uredjenih terena. Seoski klubovi imao bolje terene nego bh premijer ligasi.

bazen, na isti princip kao nase terme - karta 4,5 eura. Mozes unijeti sta hoces. Pive, sladoledi i hrana jeftinije nego u gradu (kod nas uvijek na izlovanim lokacijama budu hrana i pice skuplji). Dosla porodica na bazen, ponijela sve sto su imali od kuce... vidi kolica, vidi stola :D mislim...pretjerano je - a mozda i nije. Kod nas te pretresu ko da dilas 3 kg heroina. Et, moze bebi hapa da se unese.

Image

botanicke baste (ulaz 3 eura) imaju travnate povrsine na kojima mozes da igras reketa, frizbija, lezis, trcis, pleses...kod nas ti zeleni kaznu spucaju jer ugrozavas ekologiju.
insomnia78

#350 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

To bazeni za sirotiLju. Tu ti Turcin ne vadi glavu iz dekoltea
Post Reply