Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
insomnia78

#2226 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

mirsek wrote: Solidno je da imas gdje da spavas( ne u nekoj supi gdje se grijes na drva), sta da jedes( ne samo od brasna, ulja, jaja, makarona i javne kuhinje ), da platis sve komunalije, da mozes da se solidno obuces, da imas solidno auto i da 2 puta putujes na neki duzi odmor od 7-15 dana a da za sve to ne moras marke kredita uzeti.
Pa znas kolko ti za ovo treba :lol:
Fudo387

#2227 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

HAVANA wrote:
Fudo387 wrote:Sta's u sobi, jebo te, ja ne mogu sam to tako.
Jedna, dvije, i ne ide.
Ako nemam s kim pricat, nosi je, djaba.
Idi u onu hacijendu, meni tamo super bilo, pravo zajebano neki likovi tamburaju.
Trebo si kod tope.Neku noc oni svirali sto svaku znaju. :D Raskucili me.Ujutro ruku u dzep,nidje nista. :cry:
Zapisano.
Znaci, treba mi sest mastercard i tri vize. :D
Fudo387

#2228 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

insomnia78 wrote:
mirsek wrote: Solidno je da imas gdje da spavas( ne u nekoj supi gdje se grijes na drva), sta da jedes( ne samo od brasna, ulja, jaja, makarona i javne kuhinje ), da platis sve komunalije, da mozes da se solidno obuces, da imas solidno auto i da 2 puta putujes na neki duzi odmor od 7-15 dana a da za sve to ne moras marke kredita uzeti.
Pa eto, izracuno je, kaze milja dosta za to. :lol:
Maverick78

#2229 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Maverick78 »

uglavnomja wrote:onda ide ovako - radni dan je 8 sati, 7,5 placenih, pauza se ne placa
90x7,5x21= 14.175 kr

a sa tim da sa tom platom moze u norveskoj samo traziti da ti drzava dotira za stan :-) niko ne moze sam prezivjeti od tih para,

efektive nekih 560 km
Pa dobro to je minimalac, ali ne bi valjda gore trebalo da ima puno ljudi koji radi za ono najminimalnije... Ja ovdje makar u Švedskoj ne znam nikog iz ličnog okruženja da radi za minimalac. U Švedskoj je on 13k kruna, ali daj, pa to je smiješno, A kassa iznosi haman toliko, a sjediš i ništa ne radiš... E možda ima ovih što nemaju švedska dokumenta, recimo ljudi iz ovih drugih EU država koji prihvataju bilo šta jer ne znaju jezik
HAVANA

#2230 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

Fudo387 wrote:
HAVANA wrote:
Fudo387 wrote:Sta's u sobi, jebo te, ja ne mogu sam to tako.
Jedna, dvije, i ne ide.
Ako nemam s kim pricat, nosi je, djaba.
Idi u onu hacijendu, meni tamo super bilo, pravo zajebano neki likovi tamburaju.
Trebo si kod tope.Neku noc oni svirali sto svaku znaju. :D Raskucili me.Ujutro ruku u dzep,nidje nista. :cry:
Zapisano.
Znaci, treba mi sest mastercard i tri vize. :D
Kakav ba mastercard,u bosni si.Zna se sta se kaci za violinu,gitaru...Kessss... :D
mirsek

#2231 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

uglavnomja wrote:onda ide ovako - radni dan je 8 sati, 7,5 placenih, pauza se ne placa
90x7,5x21= 14.175 kr

a sa tim da sa tom platom moze u norveskoj samo traziti da ti drzava dotira za stan :-) niko ne moze sam prezivjeti od tih para,

efektive nekih 560 km
Racunaju se 22 radna dana u mjesecu.
I ovih 90 kruna je donji prag raspona minimalne plate koji uobicajeno iznosi oko 90-140 kruna/sat.
Kako racunas ovu efektivu ?
Last edited by mirsek on 15/09/2017 21:57, edited 1 time in total.
bosan

#2232 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by bosan »

Ljudi sa prosjecnim platama se pate i vani kao i oni sa prosjecnim platama u Bosni . Cak mogu sigurno reci da se vani pate vise nego u Bosni , jer ovi moraju dva tri puta godisnje doci u Bosnu i makar hevtu na more i za to se mora guzica dobro stisnuti .A ovi u Bosni moraju samo na more :D . Pa ljudi moji znatel vi da postoje ljudi koji za 15 godina vani nikad nisu krocili nogom u kafanu , u kino ... o pozoristu i javnim kucama da ne govorim :D :D , nikad nisu ni kupili ni pojeli telecu sniclu a cim dodju u Bosnu janje se natakne na razanj da komsiluk vidi da je hadzija doso . Treba gledati sveukupni kvalitet zivota i mogu zakljuciti da vecina ljudi vani ne zivi vec robija . Nisu ni na nebu ni na zemlji a to je ono najgore stanje .
HAVANA

#2233 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

Fudo387 wrote:
insomnia78 wrote:
S miljom ti je i onaj grcki sir u konzervi iz lidla skup.Cuj milja.Ja kad odem u trafici potrosim 50 eura.Dopunim telefon,2 kutije cigara,red bul,zvake...ode petoba.
insomnia78

#2234 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

dupli
Last edited by insomnia78 on 15/09/2017 21:55, edited 1 time in total.
mirsek

#2235 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

Fudo387 wrote:
insomnia78 wrote:
Ubi ti nostalgija koncetraciju, ovo sam naveo sta je po meni solidno zivljenje sa 2000 eura jedne cetveroclane porodice u Austriji.
insomnia78

#2236 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

bosan wrote:Ljudi sa prosjecnim platama se pate i vani kao i oni sa prosjecnim platama u Bosni . Cak mogu sigurno reci da se vani pate vise nego u Bosni , jer ovi moraju dva tri puta godisnje doci u Bosnu i makar hevtu na more i za to se mora guzica dobro stisnuti .A ovi u Bosni moraju samo na more :D . Pa ljudi moji znatel vi da postoje ljudi koji za 15 godina vani nikad nisu krocili nogom u kafanu , u kino ... o pozoristu i javnim kucama da ne govorim :D :D , nikad nisu ni kupili ni pojeli telecu sniclu a cim dodju u Bosnu janje se natakne na razanj da komsiluk vidi da je hadzija doso . Treba gledati sveukupni kvalitet zivota i mogu zakljuciti da vecina ljudi vani ne zivi vec robija . Nisu ni na nebu ni na zemlji a to je ono najgore stanje .
Dobro, necemo sad ni pretjerivati
mirsek

#2237 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

HAVANA wrote:Prije skoro 15 godina,za normalan zivot nas cetvero u belgiji,trebalo mi je 2 do 2500 eura.
To je to, ono da ti nista ne fali ali da se ne rasipas.
Fudo387

#2238 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

Malo prije milja, sad dvije, udupla ga dok kazes keks.
bosan

#2239 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by bosan »

Sa 2000 € nema govora o solidnom zivljenju cetvoroclane porodice , to je cisto prezivljavanje .
insomnia78

#2240 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

mirsek wrote:
HAVANA wrote:Prije skoro 15 godina,za normalan zivot nas cetvero u belgiji,trebalo mi je 2 do 2500 eura.
To je to, ono da ti nista ne fali ali da se ne rasipas.
Prije petnest godina
Danas u Fr nema sanse da cetvoroclana porodica tako zivi sa dvije milje. Nas je troje pa nema sanse da bi mogli s dvije milje sve sto priustimo. Ni blizu
kloniran

#2241 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by kloniran »

pa vratite se ne patite se tamo u tuđini :mrgreen:
bosan

#2242 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by bosan »

insomnia78 wrote:
bosan wrote:Ljudi sa prosjecnim platama se pate i vani kao i oni sa prosjecnim platama u Bosni . Cak mogu sigurno reci da se vani pate vise nego u Bosni , jer ovi moraju dva tri puta godisnje doci u Bosnu i makar hevtu na more i za to se mora guzica dobro stisnuti .A ovi u Bosni moraju samo na more :D . Pa ljudi moji znatel vi da postoje ljudi koji za 15 godina vani nikad nisu krocili nogom u kafanu , u kino ... o pozoristu i javnim kucama da ne govorim :D :D , nikad nisu ni kupili ni pojeli telecu sniclu a cim dodju u Bosnu janje se natakne na razanj da komsiluk vidi da je hadzija doso . Treba gledati sveukupni kvalitet zivota i mogu zakljuciti da vecina ljudi vani ne zivi vec robija . Nisu ni na nebu ni na zemlji a to je ono najgore stanje .
Dobro, necemo sad ni pretjerivati
Nema ovdje nikakvog pretjerivanja ovo je ziva istina.
mirsek

#2243 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

Fudo387 wrote:Malo prije milja, sad dvije, udupla ga dok kazes keks.
Kazem ti ja, ubila ti nostalgija focus.
Nisi dobro upratio diskusiju.
insomnia78

#2244 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

kloniran wrote:pa vratite se ne patite se tamo u tuđini :mrgreen:
A dje sko rekli da se patimo. Samo kazem da je lovacka ta o nekom uzivanju sa dvije milje ili miljom
mirsek

#2245 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

bosan wrote:Sa 2000 € nema govora o solidnom zivljenju cetvoroclane porodice , to je cisto prezivljavanje .
U Austriji nije prezivljavanje, mozda na nekom drugom mjestu jeste.
Last edited by mirsek on 15/09/2017 22:04, edited 1 time in total.
Fudo387

#2246 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

mirsek wrote:
animals wrote:Sa tisucom eura samac u Austriji moze se upucati odmah..
par moze sa dvije tisuce prezivljavati..
Sa 1000 eura se moze fino prezivljavati, jeste tesko ali ne nemoguce. Naravno to je najniza plata, svaka druga je veca i skoro je 100% sigurno je da ce se naci bolji posao u nekom roku od recimo 2 godine.
Netacno, navodio sam primjer ljudi koje znam da su sa 2000 eura solidno zivjeli, njih cetvero.
Evo, i mene jebe nostalgija pa ne vidim dobro.
Fino prezivljavati.
insomnia78

#2247 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

mirsek wrote:
bosan wrote:Sa 2000 € nema govora o solidnom zivljenju cetvoroclane porodice , to je cisto prezivljavanje .
U Austriji NE, mozda negdje drugo.
Eno sad :lol:
Ni u Francuskoj ne. Evo vidimo da je Skandinavija visestruko skuplja, dje onda?
bosan

#2248 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by bosan »

mirsek wrote:
Ja mislim da smo cak u istom gradu i znam dobro sta pricam :wink:
Fudo387

#2249 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

insomnia78 wrote:
mirsek wrote:
Eno sad :lol:
Ni u Francuskoj ne. Evo vidimo da je Skandinavija visestruko skuplja, dje onda?
U Slovackoj.
mirsek

#2250 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

bosan wrote:
mirsek wrote:
Ja mislim da smo cak u istom gradu i znam dobro sta pricam :wink:
U Traunu pored Linza, znam i ja sta pricam.
Post Reply