Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
512MB

#2001 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

DearJohn wrote: Naravno da bi mogli, pitanje je hocel dobit. I ovo za 3 000+ eura je mozda potrebno da naglasis da se mozda radi o bruto plati a ne neto (onome sto dobijes na ruke). Ja ne znam sto raja uopste pise o bruto platama, bitno je ono sto ti legne na racun svaki mjesec. Znas li ti koliko kosta stan da se iznajmi u Londonu, ako neces u nekoj rupcagi da zivis i li djelis sa petoro ljudi?
Zato mozda jer je bruto plata najvaznija.
dosada_ziva

#2002 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by dosada_ziva »

meteorit135531 wrote:
Nisrin wrote:
meteorit135531 wrote:Postoje takodjer ljudi koji misle da ih ceka odbor za docek cim zakorace u Njemacku. Ili bilo gdje drugo. Nisu makli dalje iz Sokolovic Kolonije pa misle da eto.. mogu tek tamo u Njemacku. Mogu cak i u Australiju, ako to zele. Imat ce sve sto pozele, kljuceve trosobnog stana + Audi koji je tek izasao iz HQ u Ingolstadtu.

U Njemacku mozes samo ako ti se zanimanje nalazi na listi deficitarnih zanimanja, ili ako si kljucna radna snaga. Za ta zanimanja se izdaje radna viza koja ti je vezana striktno uz poslodavca.
Medicina, IT, baustela i brak. :) Ovo ostalo je hrkljus, sto bi se reklo. Ne vrijedi.
Onda vidis kako se neki ljudi furaju i misle da eto.. mogu sa diplomom ekonomskog fakulteta da rade za 3000 + eura i da ih Svabo drzi kao malo vode na dlanu.
E onda postoji i drugi par carapa. Ljudi prevelikih ocekivanja se prebrzo i preduboko razocaraju. Ali , hajde sad da svi kolektivno zakukamo kako se u Njemackoj i Svedskoj tesko zivi, kako je zivot gore jako tezak i tegoban, kako je vrijeme u Danskoj lose, kako su istrazivanja pokazala da su ljudi u Skandinaviji najveci konzumenti antidepresiva u Evropi, dok je u Bosni.. ma znas, nigdje rahatluka ko u Bosni. :D
Znas ti nas, jebo ti nas, moj meteorite.

BULLSHIT! Od januara 2016. njemacko trziste je otvoreno za SVA zanimanja, samo je bitno dobiti zustimmung, tj saglasnost da nema niko dr, na birou i da bas tebe zeli taj poslodavac...Svako zivi onako kako se snadje i koliko srece ima, sreca je bitan faktor...imam kolegica i kolega koji su otisli raditi na recepciju hotela, da ciste, kao kuhari, vodoinstalateri, elektricari, kao ekonomisti, pravnici, prorgameri, IT tehnicari, doktori, farmaceuti...pa ima ih sto rade u Amazonu, Trivagu, na minhenskom aerodromu itd...neko se snasao bolje neko gore!
Ovo sto ti pises za ocekivanja, to moze samo idiot imati takva ocekivanj!
Molim te , prije nego počneš iznositi laži na forumu , zamolio bih te da odeš na stranicu njemačke ambasade pa da pročitaš pravila za koja zanimanja se izdaje radna viza , i sta je ključna radna snaga.
Njemačkoj su sada hronicno potrebna 42 deficitarna zanimanja za koja se može ishoditi radna viza..

Ovo priču da ljudi sa BH pasosem mogu raditi kao pravnici, ekonomisti, recepcioneri, kuhari, konobari okaci mačku o rep. Umisle se ljudi da može , a u stvarnosti je sasvim druga priča.
Za rad na minhenskom aerodromu jedan od eliminatornih uslova je posjedovanje EU pasosa.
Na stranici njemačke ambasade stoji da je od 1.1.2016 god olakšano zapošljavanje svim građanima Zapadnog Balkana (sve EX YU drzave) za ova deficitarna zanimanja.

E sad Nisrin kaže da ljudi sa BH pasosem mogu otići da rade sve poslove i da je uslov sreća. Valjas takve gluposti, srećo moja. :-)

U suštini, ide se preko braka , ako jedan supružnik ima HR papire, pa preko sebe dovlači suprugu, ili ako jedan supružnik dobije posao u sferi ovih deficitarnih zanimanja , pa bračni partner onda zatraži vizu za spajanje porodice, uz položen A1 nivo poznavanja njemačkog jezika.

Onda jedan od načina je brak. Kad se dobro udas u Dojcland , uz A1 nivo poznavanja njemačkog je dovoljno da dobijes boravišnu dozvolu.
Tako je za Njemačku. Ostale EU države imaju strogu restrikitivnu politiku kada se gleda zapošljavanje radne snage iz trećih zemalja. Tako da ako se želiš dokopati Švedske, moraš se znati dobro udati.

E sad , i muskarci i žene koje ovdje se pokušavaju opravdati kako su zahvaljujuci svojim kvalifikacijama uspjele se zaposliti u EU, a u suštini su obični fizikaneri koji su se "udali" za papire, samo što to u ludilu nikad neće priznati.

I najgore mi je kad neko poput Nisrina krene ovako pametovati, a veze nema o čemu priča.

Jer Nisrin je čula od tetkinog rođaka koji ima dajdzu koji je čuo od svog poznanika kojem je tetkina kćerka rekla da je ona čula da može , a u stvarnosti jednostavno NE MOŽE. :)

Ima jasno definisana procedura po kojoj se može doći u EU, ova priča da je bitno naći poslodavca koji će dokazati da nema ljudi sa takvim kvalifikacijama koje ti imaš , NEMA, osim u sferi kljucne radne snage za koju bi poslodavac krenuo rješavati papire. I opet za ključnu radnu snagu postoji jasno definisana procedura po kojoj se dobiva radna viza.
To su Nijemci, sve po pravilu i po organizaciji.

Nisrin , u slučaju nedoumica posjeti stranicu njemačke ambasade i pažljivo pročitaj sve sto tamo piše.

Ali eto , što ljudi što ćudi. Nek ljudi i dalje nastave živjeti u svojoj mašti , mašta je ipak besplatna. :run:
nisu laži, nego istine !

bitno je dobiti saglasnost, i čekat na termin u ambasadi. Ja pokusavam preko Ausbildunga ili nekog pomocnog radnika, bauhelfer ili kuchen helfer.
bitno je naci poslodavca koji je spreman da te primi i da "ganja papire".

Nakon 24 platne list se dobija neogranicena radna dozvola, a nakon 5 godina boravisna.

zbogom bosno, crkni, jebem ti mater
stakasa

#2003 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

dosada_ziva wrote: nisu laži, nego istine !

bitno je dobiti saglasnost, i čekat na termin u ambasadi. Ja pokusavam preko Ausbildunga ili nekog pomocnog radnika, bauhelfer ili kuchen helfer.

Nakon 24 platne list se dobija neogranicena radna dozvola, a nakon 5 godina boravisna.

A sta tebe tjera pa da ovako reagujes?
dosada_ziva

#2004 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by dosada_ziva »

stakasa wrote:
dosada_ziva wrote: nisu laži, nego istine !

A sta tebe tjera pa da ovako reagujes?
Sistem, Zahiragici, Dautovici i tako dalje.
Fudo387

#2005 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

Gojeni H wrote:
Kad ovo vec spomenu ... Od svih zemalja u kojima sam bio, i svih nacija s kojima sam radio ili kontaktirao, tvoji Amerikanci ubjedljivo, ali ubjedljivo, najvise koriste pilule. Lijek za depresiju, za anksioznost, za prorjedjivanje krvi, za balansiranje nekog hepeka ... Meni zaista i danas nevjerovatan fenomen.
Biznis u kojem se vrte trilioni dolara, a ljudi su skloni da prihvate jednostavna rjesenja. Lakse mu je tabletu marnit nego da malo proseta i opusti se. O "side effects" se razmislja tek kad mu dlake pocnu iz cela izbijat', al' ima tableta i za to, win win situacija za farmaceutsku industriju. :D
HAVANA

#2006 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

De ti tu kaku bobu posalji,meni se prorijedila kosa.
tranquil

#2007 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by tranquil »

Nije na temu, ali skrenuo bih pažnju da su informacije koje iznosi meteorit produkt poluinformisanosti, tj. vidi se da je on nešto čitao, ali nije sve skontao, i skoro u svakom pasusu ima poluistinitih stvari.

Pošto mu je post dug, i pun takvih stvari, trebalo bi mi dosta vremena da sve poispravljam, a nisam s vremenom najbolji u ovom momentu, pa ću samo reći da se meteoritov post treba tretirati sa krajnjom sumnjom dok pouzdano ne provjerite sami, ako vas zanima ta tema.
Fudo387

#2008 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

HAVANA wrote:De ti tu kaku bobu posalji,meni se prorijedila kosa.
Bolje da ti periku posaljem, ima pravo zajebanih, a nisu ni skupe.
Ho's da budes k'o Elvis? :lol:
HAVANA

#2009 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

Reko sam prorijedila,nisam ba celav. :twisted: Jos nisam. :cry:
Fudo387

#2010 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

Ne znam buraz, to je alarmantno.
Covjek kad ocelavi nije nidje dobro dosao, moras to regulisati.
Ima onaj rogen, moj jaran se mazao time, nakon pola godine i bruke para narasle mu dlake u usima.
HAVANA

#2011 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

Jes mater im jebem,pocele iz usiju i nosa rast a glava prorijedila.Da sam u njemackoj garant bi bujna bila.Imam i par sijedih. :shock:
Fudo387

#2012 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

Eeee, Svabo je to jarane, kad su oni regulisali frizure i brcice...
Kinesko prkno

#2013 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Kinesko prkno »

Poznanik prije dva mjeseca dobio posao konobara na minhenskom aerodromu.
Engleski zna solidno,njemackog oko 140 rijeci,ali kad je frajer 6 pica u rukama ponio,odmah ga u smjenu ubacilo.
fidoremilienko

#2014 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by fidoremilienko »

isto tako u mene mali od tetke ima curu pa od te cure rodica. e sad njen momak isto bez znanja njemackog sa prosjecnim engleskim poceo raditi u racunovodstvu.
djevojka bez imena

#2015 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by djevojka bez imena »

Bolje onda biti konobar nego inzinjer. :-)
Prvi put cujem da neko radi gdje je protok ljudi ogroman a ne zna jezik.
moonca

#2016 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

Fudo387 wrote:Ne znam buraz, to je alarmantno.
Covjek kad ocelavi nije nidje dobro dosao, moras to regulisati.
Ima onaj rogen, moj jaran se mazao time, nakon pola godine i bruke para narasle mu dlake u usima.
:lol:
I moj koristi rogen, dlaka na sve strane :thumbup:

:pisnula:
moonca

#2017 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

Jer Nisrin je čula od tetkinog rođaka koji ima dajdzu koji je čuo od svog poznanika kojem je tetkina kćerka rekla da je ona čula da može , a u stvarnosti jednostavno NE MOŽE. :)
:lol: :thumbup:

Ima jasno definisana procedura po kojoj se može doći u EU, ova priča da je bitno naći poslodavca koji će dokazati da nema ljudi sa takvim kvalifikacijama koje ti imaš , NEMA, osim u sferi kljucne radne snage za koju bi poslodavac krenuo rješavati papire. I opet za ključnu radnu snagu postoji jasno definisana procedura po kojoj se dobiva radna viza.
Tacno , tako je i u Americi. Mada ,upoznala sam Hrvata koji je frizer i vec godinama radi u elitnom salonu(dakle kako mi je rekao on je bio poznat Frizer u Zagrebu ,radio sa Misiscama itd) kao takav spaecijalac , je nasao ovaj salon kao -sponzora.
Mislim da ima oko 5 godina kako traje ta procedura ,i uskoro dobiva USA PASOS.
Mana je da vjerovatno radi za nize novce i da mora da trpi kojekakve probleme ako ih uopste i ima.
moonca

#2018 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

djevojka bez imena wrote:Bolje onda biti konobar nego inzinjer. :-)
Prvi put cujem da neko radi gdje je protok ljudi ogroman a ne zna jezik.
Onda nije konobar, ali moze biti pomocnik ili ti buss person.
insomnia78

#2019 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

Kljucna rijec Hrvat
DearJohn

#2020 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by DearJohn »

512MB wrote:
DearJohn wrote: Naravno da bi mogli, pitanje je hocel dobit. I ovo za 3 000+ eura je mozda potrebno da naglasis da se mozda radi o bruto plati a ne neto (onome sto dobijes na ruke). Ja ne znam sto raja uopste pise o bruto platama, bitno je ono sto ti legne na racun svaki mjesec. Znas li ti koliko kosta stan da se iznajmi u Londonu, ako neces u nekoj rupcagi da zivis i li djelis sa petoro ljudi?
Zasto je najvaznija?
Fudo387

#2021 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

DearJohn wrote:
512MB wrote:
Zasto je najvaznija?
Zato sto si toliko zaradio, toliko je te neko morao platiti, a neto zavisi od xy faktora i nije svakom isti.
animals

#2022 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by animals »

DearJohn wrote:
512MB wrote:
Zasto je najvaznija?
Zato sto ce te starost pitati gdje ti je bila mladost..
animals

#2023 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by animals »

Npr.. moja zadnja brutto plata je iznosila 3140 eura..
a netto 2230..
sto je vece brutto , veca penzija :D
DearJohn

#2024 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by DearJohn »

Ok, ali ako mislis na uplacivanje penzionog ono ide mimo bruto plate, ovdje smo diskutovali plateznu moc ako odes vani kontra toga da ostanes u SA.
DearJohn

#2025 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by DearJohn »

Ili u BiH, izvinjavam se ako sam diskriminiso nekog iz ostalih djelova zemlje :-D
Post Reply