Da pojedini imaju...imaju neki i sa 4 osnovne...sto ne znaci da su budale oni koji idu dalje u peti razred. Ja se samo pitam da li ce ovi koji su kontra diploma reci jednog dana svome djetetu "nemoj ti studirati, puno ti je bolje da odmah poslije srednje skole pocnes raditi"ladyblue18 wrote:I to je problem. I kako onda da se covjek zaposli ovdje, jos vise jer svi traze radno iskustvo.Gusztav wrote: Ma ne prave oni od vas nesposobne ljude, nego vjerovatno nemaju strpljenja da obučavaju one koji tek diplomiraju, posebno privatnici. Meni je lično žao zbog toga, jer garant da i među pripravnicima ima kvalitetnog kadra.
@alcho-ako moze malo lakse sa tim podsmjehivanjem.![]()
I jesu beskorisne u velikom dijelu slucajeva u nasoj drzavi, nismo mi nista ovdje izmislili, nit je laz ad pojedini ljudi imaju vise srece sa SSS nego sa diplomom, ali eto misli kako hoces.
Šta mislite o ovom?
- alcho
#51 Re: Šta mislite o ovom?
- Gusztav
#52 Re: Šta mislite o ovom?
Pusti ga lady, on se meni obratio po tom pitanju, samo ne znam u kojem mi je postu našao to da su vaše diplome beskorisne, a njegov način komunikacije je, njegov problem, u stvari govori o njemu samom.ladyblue18 wrote:I to je problem. I kako onda da se covjek zaposli ovdje, jos vise jer svi traze radno iskustvo.Gusztav wrote: Ma ne prave oni od vas nesposobne ljude, nego vjerovatno nemaju strpljenja da obučavaju one koji tek diplomiraju, posebno privatnici. Meni je lično žao zbog toga, jer garant da i među pripravnicima ima kvalitetnog kadra.
@alcho-ako moze malo lakse sa tim podsmjehivanjem.![]()
I jesu beskorisne u velikom dijelu slucajeva u nasoj drzavi, nismo mi nista ovdje izmislili, nit je laz ad pojedini ljudi imaju vise srece sa SSS nego sa diplomom, ali eto misli kako hoces.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#53 Re: Šta mislite o ovom?
Mislim da ovdje niko nije napisao kako smo budale, ili kako je neko kontra diplome, ali stoji da u danasnjem BiH drustvu diploma nije nikakav garant, ni znanja kad pojedinaca, a jos manje da cemo dobiti posao za koji smo se i skolovali, ili da cemo uopste dobiti posao.alcho wrote:
Da pojedini imaju...imaju neki i sa 4 osnovne...sto ne znaci da su budale oni koji idu dalje u peti razred. Ja se samo pitam da li ce ovi koji su kontra diploma reci jednog dana svome djetetu "nemoj ti studirati, puno ti je bolje da odmah poslije srednje skole pocnes raditi"
- jazzer
#54 Re: Šta mislite o ovom?
Da svojim primjerom potkrijepim tvrdnje nekolicine forumasa, kako onih s diplomom tako i ovih drugih, ovo je kao neki kompromis
. Nekada, u proslom stoljecu
, sam zapeo na III godini. Nije mi se dalo jednostavno zavrsiti fax. Zaposlio se, dobra plata..Promijenio tri firme a u svaku od te 3 su mene zvali, nikome se nisam nudio. Plata mi je veca od dvije prosjecne plate u FBiH. Sretan sam poslom koji obavljam i mogao bih ovako do peMzije. Eh, sada, jesam li trebao zavrsiti fax?? Da, u svakom slucaju da jesam i to mi je (nadam se ne zauvijek) neispunjena zelja, ali tako je kako je. Sigurno bih s faxom bio kako kompletnija licnost tako bi mi se i neka druga vrata lakse otvorila (svakako, u okviru posla), apsolutno sam svjestan toga. Naravno da treba pokusati zavrsiti fax ali treba i znati da to samo po sebi nije dovoljno da bi se neko nazvao pametnim, sposobnim i uspjesnim, puno je to kompleksnije.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#55 Re: Šta mislite o ovom?
Svakako da je Microsoft njegovo djelo. Ali BiL Gates nije isao na fakultet za pravljenje korporacija, vec je studirao za programera. Bil Gates je po obrazovanju i interesovanju bio programer u Fortranu, Cobolu i Basicu. To su programski jezici u kojima se ne moze napraviti operativni sistem ni personalni kompjuter. BG je znao raditi samo u Unix OS.respo wrote:svejedno on je napravio od windows-a ono sto je danasToto wrote:respo wrote: frustriran a?
zavrsio fakultet a vidio da neko bez faxa zna isto kao i ti
prvo pogledaj primjere pa onda pricaj
covjek napravio najrasprostranjeniji OS na svijetu a nije imao diplome dok mu je nisu dali naknadno kao da iskazu postovanje prema njemu (valjda znas o kome pisem)
i takvih primjera koliko hoces
nego ajd i dalje gledaj kako drugi znaju isto kao i ti ili mozda i vise a nemaju diplome nekog zlj fakultetaBill Gates nije napravio Windows - koji prodaje, vec je kupio GSI i OS od IBM -ovog razvojnog tima i to za male pare. Procjena tadasnjeg IBM marketinga bila da takav GSI OS nije interesantan trzistu. IBM se tada furao na UNIX i na mrezne sisteme.covjek napravio najrasprostranjeniji OS na svijetu a nije imao diplome dok mu je nisu dali naknadno kao da iskazu postovanje prema njemu (valjda znas o kome pisem)
Bil je imao ideju da napravi stolni kompjuter u vrijeme kada najmanji kompjuter nije mogao stati u trosoban stan.
Ta ideja je mnogo kompleksnija i revolucionarnija za realizaciju nego ideja operativnog sistema (Windows). I za tu ideju personalnog kompjutera je BG data pocasna diploma. BG nije znao napraviti procesor, disk drajv, graficku karticu , monitor, Windovs, Excek, Word. To sve je vec neko bio patentirao prije njega. BG je imao izvanrednu ideju i umjece da svoju ideju realizuje u datim okolnostima. To ga je ucinilo bogatim.
Ni Ford nije izmislio automobil ali je izmislio tehnologiju kojom je pravio najjeftinija auta.
- respo
#56 Re: Šta mislite o ovom?
pa dobro ako cemo u detalje upravu si da nije 100% on sam napravio to
al to ne umanjuje njegov talent ma koliki on bio da napravi korporaciju kao sto je microsoft
bez obzira koliko ja njega mrzio iz nekog razloga covjek je "genije" sto se tice bar toga
i to sve sto si naveo je samo dokaz da bez diplome mozes uraditi vise nego neko sa diplomom
jer pored znanja bilo sa diplomom ili bez nje utice mnogo faktora
kao npr prilagodljivost snalazljivost i jos mnogo njih
a isto tako mogu dati primjer da diplomirani arhitekta nista ne moze uspijeti bez nekog gasterbajtera kojem je smisao piva i zene i koji mozda ima samo osnovnu koji ce mu tu zgradu izgraditi
al to ne umanjuje njegov talent ma koliki on bio da napravi korporaciju kao sto je microsoft
bez obzira koliko ja njega mrzio iz nekog razloga covjek je "genije" sto se tice bar toga
i to sve sto si naveo je samo dokaz da bez diplome mozes uraditi vise nego neko sa diplomom
a isto tako mogu dati primjer da diplomirani arhitekta nista ne moze uspijeti bez nekog gasterbajtera kojem je smisao piva i zene i koji mozda ima samo osnovnu koji ce mu tu zgradu izgraditi
- XL4
#57 Re: Šta mislite o ovom?
Oglas s pocetka teme (iako se djelomicno slazem sa primjedbom u crvenoj boji) dovoljno govori o kompaniji, a takodje i o web portalu na kojem je objavljen.
Ne cudi me sto BiH diploma nema vrijednost u maticnoj zemlji, a sto bi kada vec nema vrijednost nigdje drugo. Samo rijetki izuzetci uspjevaju trudom, disciplinom i umom opravdati godine studiranja na BiH univerzitetima.
Obrazovanje u BiH je na odvratno niskom nivou, a evo i ovde se pominje i sto je jos gore opravdava da novosteceni vlasnik diplome jednog tehnickog fakulteta nema pojma o onome sto je nekoliko godina izucavao. Pa ko je taj poslodavac koji ce uposliti takvog inzinjera, posebno ako znamo da jedan takav inz. ocekuje i poseban paket beneficija. Nastavne metode i planovi nisu nikada bili posebno dobri, a danas su potpuno izvan vremena. Odgovornost je na vlastima, profesorima tj. kreatorima i izvrsiocima planova i programa, a i na samim studentima od kojih dobar dio studira jer je to in i bez minimalne upucenosti o obrazovnim trendovima i bez imalo volje da utice i insistira na promjenama. Dio odgovornosti pripada i poslodavcima koji uglavnom posluju na srecu, nemaju planove poslovanja i razvoja, pa tako ni planove usavravanja i osposobljavanja kadra.
Oldlican primjer je kompanija koja trazi sales managera, koji ce vjerovatno prodavati sve iz njihove lepeze usluga koje su opet medjusobno sve, ali ne i srodne.
Ne cudi me sto BiH diploma nema vrijednost u maticnoj zemlji, a sto bi kada vec nema vrijednost nigdje drugo. Samo rijetki izuzetci uspjevaju trudom, disciplinom i umom opravdati godine studiranja na BiH univerzitetima.
Obrazovanje u BiH je na odvratno niskom nivou, a evo i ovde se pominje i sto je jos gore opravdava da novosteceni vlasnik diplome jednog tehnickog fakulteta nema pojma o onome sto je nekoliko godina izucavao. Pa ko je taj poslodavac koji ce uposliti takvog inzinjera, posebno ako znamo da jedan takav inz. ocekuje i poseban paket beneficija. Nastavne metode i planovi nisu nikada bili posebno dobri, a danas su potpuno izvan vremena. Odgovornost je na vlastima, profesorima tj. kreatorima i izvrsiocima planova i programa, a i na samim studentima od kojih dobar dio studira jer je to in i bez minimalne upucenosti o obrazovnim trendovima i bez imalo volje da utice i insistira na promjenama. Dio odgovornosti pripada i poslodavcima koji uglavnom posluju na srecu, nemaju planove poslovanja i razvoja, pa tako ni planove usavravanja i osposobljavanja kadra.
Oldlican primjer je kompanija koja trazi sales managera, koji ce vjerovatno prodavati sve iz njihove lepeze usluga koje su opet medjusobno sve, ali ne i srodne.
- Toto
#58 Re: Šta mislite o ovom?
B.Gates je izuzetak i nikako ne potvrdjuje ono oko cega je polemika. BG je zavrsio 2 godine (polozio sve ispite) na cetverogodisnjem Hardvardskom studiju, na kojem se poslije dvije godine ne daje diploma. BG nije imao visegodisnje prakticno iskustvo iz informatike, vec je imao akademsko znanje iz oblasti koje je izucava na te dvije godine Hardvarda. Njemu za ovu slavu nije posluzila praksa, vec jedino znanje iz informatike koje je stekao u srednoj skoli i na Hardvardu.respo wrote:pa dobro ako cemo u detalje upravu si da nije 100% on sam napravio to
BG nije imao ni dana radnog iskustva u fimama koje prave operativne sisteme ili korporacije i sta ti ja znam sta se vec sve ne navodi. Radio je u McDonaldsu ko i svaki bubuljicavko u USA i to je sve prakticno iskustvom sa kojim je mogao obrisat analni otvor prije nego je konkuriso za Hardvard. NA Hardvard je konkurisao sa diplomom srednje skole. U toku studija je povremeno radio na programerskim poslovima. Tada u USA niko privatno nije mogao kupiti PC kompjutere i softvere na buvljaku -jer nisu ni postojali, pa se samouk "razvaliti" na informatiku i cekicati sebi diplomu. Tada nije bilo ni hakera. Jedini nacin da se zaposlis u informatickoj firmi je bio da steknes informaticku diplomu, zaposlis se u firmi koja ja imala kompjutere i opet prije nego sjedens za firmin komp se islo na specijalisticku obuku za posao koji firma radi.
Svako nas, koji poteze BG za krunski dokaz, treba da zna da americke firme i fakulteti nisu nikako isti kao firme i fakulteti u BiH, tako da se BG nikad nebi mogao desiti u BiH - bez obzira na stoljeca prakse ili ne zanam kolike doktorskih disertacija nekog bosnje.
Na ovom forumu smo nedavno imali primjer koji se moze desiti samo kod nas. Neki stampar sa Bascrasije se ufuro da je informaticar i za radno mjesto fotografa i graficara u kopirnici, preko ovog foruma trazio diplomiranog inzenjera informatike da mu stampa neke majice.
To je isto kad bi neki autolakirer trazio diplomiranog informatickog inzenjra da mu farba kola samo zato sto ima kompjuteriziranu masinu za mjesanje boja.
Marecedes za elitna radna mjesta u razvojnim i konstruktorskim timovima vrbuje najbolje studente sa elitnih fakulteta a nikada nije uzeo svoga automehanicara sa trake pa taman da ima 35 godina radnog iskustva.
Takodje se nikad nigdje na svijetu nece desiti da mediscijska sestra sa 30 godina radnog staza postane lijecnik, ali student sa zavrsenim fakultetom to postaje.
Takodje treba reci: da ni jedan nobelovac nije dobio nobelovu nagradu na osnovu diplome sa faksa vec na osnovu teorijskog i prakticnog rada i istrazivanja koji se ne mogu nauciti ni na jednom fakultetu na svijetu.
- respo
#59 Re: Šta mislite o ovom?
uhvatili smo se billa jer je najpoznatiji primjer ovoga o cemu pricamo
tvoja zadnja recenica samo je potvrdila ono o cemu pricam
a kad pominjes mercedes mozda nije uzeo sa svoje trake radnika ali jeste sa trake drugog proizvodjaca
tako sto ga drugi proizvodjac sa trake povuce na neko vise mjesto a mercedes uzme od njih
primjer mercedesovog dizajnerskog tima
turcin dizajnirao pezo 206 96-97 godine merc ga uzeo da bi ima na kraju dizajnirao slk
i tako milion primjera za koje ne znamo
bas me cudi jesu li braca aldi pozavrsavali fakultete u njemackoj pa sada imaju lanac supermarketa
bas me zanima je li richard bio uspjesan na faxu i je li ima diplomu
da napomenem ima disleksiju a posjeduje virgin grupu od nekih 360 firmi
itd itd
a kad pominjes mercedes mozda nije uzeo sa svoje trake radnika ali jeste sa trake drugog proizvodjaca
tako sto ga drugi proizvodjac sa trake povuce na neko vise mjesto a mercedes uzme od njih
turcin dizajnirao pezo 206 96-97 godine merc ga uzeo da bi ima na kraju dizajnirao slk
bas me cudi jesu li braca aldi pozavrsavali fakultete u njemackoj pa sada imaju lanac supermarketa
itd itd
- Toto
#60 Re: Šta mislite o ovom?
A je li Turcin bio automehanicar sa zanatom i 30 radnog iskustva ili je bio dizajner sa diplomom??respo wrote:uhvatili smo se billa jer je najpoznatiji primjer ovoga o cemu pricamo
itd itd
Imamo i mi Omera Halilhodjica koji je dizajnirao micibusije a sad dizajnira Mercedese. Za Omera bi se vise znalo u BiH da je bio kakav automehanicar iz Svrakina sela, nego sto je zavrsio masinski fakultet u Sarajevu.
U nas je nobelovac svako ko je procito parne stane "Na drini cuprije", a onaj sto je procito neparne strane - ne da sa sobom pricat
- XL4
#61 Re: Šta mislite o ovom?
Omer je sada dizajner u Ferariju, a koliko znam zavrsio je umjetnicku akademiju. Ne dizajnira on ovjes i kocinice nego izgled automobila. On je jedan od izuzetaka koje sam pomenuo u predhodnom poslu, ali je covjek iz generacije kada je visoki obrazovni sistem u BiH imao smisla.Toto wrote:A je li Turcin bio automehanicar sa zanatom i 30 radnog iskustva ili je bio dizajner sa diplomom??respo wrote:uhvatili smo se billa jer je najpoznatiji primjer ovoga o cemu pricamo
itd itd
Imamo i mi Omera Halilhodjica koji je dizajnirao micibusije a sad dizajnira Mercedese. Za Omera bi se vise znalo u BiH da je bio kakav automehanicar iz Svrakina sela, nego sto je zavrsio masinski fakultet u Sarajevu.
U nas je nobelovac svako ko je procito parne stane "Na drini cuprije", a onaj sto je procito neparne strane - ne da sa sobom pricat
- respo
#62 Re: Šta mislite o ovom?
nije bio mehanicar iz istanbulskog svrakinaToto wrote:A je li Turcin bio automehanicar sa zanatom i 30 radnog iskustva ili je bio dizajner sa diplomom??respo wrote:uhvatili smo se billa jer je najpoznatiji primjer ovoga o cemu pricamo
itd itd
njega sam stavio za primjer samo tvom napisu da mercedes uzima samo sa akademija vrhunskih fakulteta ljude
on je primjer da uzima i od konkurencije
zasto ne prokomentarisa bracu aldi ili ricarda bronsona?
-
pemanapemani
#63 Re: Šta mislite o ovom?
Oglas je glup, ali turbokapitalist ima pravo na to.
J.bes diplomu. Ako nemaš štelu možeš biti student generacije nećeš dobiti posao.
Problem je što se godinama koprcaš u bari sa aligatorima i radiš svakojake poslove. Poslije nekoliko godina shvatiš da posjeduješ 10 godina radnog staža, koji baš nije zabilježen u radnoj knjižici. Pruži ti se prilika da dobiješ posao koliko toliko u struci, ali si već zaboravio i gdje se nalazi fakultet, a ne ono što si naučio. Jednostavno, izmrcvaren si dugogodišnjim j.banjem u mozak i sa 30 godina ti je svega dosta.
P.S. Da, možda si se trebao vremenom usavršavati, pratiti inovacije u struci, ali ti poslije 12 sati krampe, nosanja gajbi, slaganja polica, prenemaganja mušterija... nije do tebe samoga, a ne do usavršavanja.
J.bes diplomu. Ako nemaš štelu možeš biti student generacije nećeš dobiti posao.
Problem je što se godinama koprcaš u bari sa aligatorima i radiš svakojake poslove. Poslije nekoliko godina shvatiš da posjeduješ 10 godina radnog staža, koji baš nije zabilježen u radnoj knjižici. Pruži ti se prilika da dobiješ posao koliko toliko u struci, ali si već zaboravio i gdje se nalazi fakultet, a ne ono što si naučio. Jednostavno, izmrcvaren si dugogodišnjim j.banjem u mozak i sa 30 godina ti je svega dosta.
P.S. Da, možda si se trebao vremenom usavršavati, pratiti inovacije u struci, ali ti poslije 12 sati krampe, nosanja gajbi, slaganja polica, prenemaganja mušterija... nije do tebe samoga, a ne do usavršavanja.
- ratata
#64 Re: Šta mislite o ovom?
ja nesto ranije dao odgovor kontam nece tema dugo kad ono
.....ja odavno bolju reklamu od ove, na ovom forumu vidio nisam 
- Nekako s proljeća
#65 Re: Šta mislite o ovom?
Nivo obrazovanosti je povezan sa dužinom školovanja. Svako ko stekne neko stručno zvanje dobija potvrdu- diplomu, certifikat , uvjerenje... od isto tako ljudi koji su prošli ne samo tu dionicu puta u školovanju već su otišli i dalje (postdiplomski, magisterij, doktorat...). Dakle, od tih i takvih ljudi se dobija legitimitet o završenom nivou obrazovanja. Ostaju nijanse u smislu je li se to obrazovanje steklo u roku ili ne i redovan ili vanredan način.No to je manje bitno ako se je ono privelo kraju.
Ovo napominjem iz razloga što svi znamo da se na tom obrazovnom procesu bar polovina umori ili odustane na nekom levelu (Osnovno , Srednje i Visoko obrazovanje) .Skraćenice za te obrazovne nivoe su nam poznate u smislu
Za sticanje materijalnog bogatstva obrazovanje nije uslov .Obrazovane osobe su trajno bogate i njihovo najveće bogatstvo se nalazi u njihovoj glavi .Načelno, takve osobe su odgojene. A odgoj se stiče u vlastitoj kući.Često se iz kuće ima primjer u roditeljima, da se stekne određeni nivo obrazovanja.Biti obrazovan ne znači istovremeno biti i odgojen kao što ne mora značiti da je stručnjak istovremeno i dobar čovjek. Moral je ključ...
Današnje obrazovanje je ''usitnjeno'' i degradirano u toj mjeri da se može komotno tvrditi da je na jedan način postalo ''legalno prodavanje certifikata'', što uz ''hiperprodukciju kadrova'' u nerazvijenoj privredi stvara deprimirajuću sliku ovog društva. Evidentno je prisustvo nemorala, nepotizma ,mita i korupcije ...
Sve se češće pominje narodna mudrost u smislu ''zanat je zlato ...'' aludirajući pri tom na vrijednost ruku u praksi. Bez namjere da uvrijedim bilo koga ko čestito zarađuje sredstva za životnu egzistenciju a nije stekao visoko obrazovanje, smatram da su takvi ipak gubitnici. I mi koji ga jesmo stekli smo također gubitnici jer su nam sužene mogućnosti da se dokazujemo u praksi i tako razvijamo i usavršavamo stečeno znanje. Pa i da ga prenosimo generacijama koje dolaze, kao i što su neki prije nas nama...
Sve ostalo su teorije ''Znati, imati i biti'' , ''Trajno ili prolazno....'' , i filozofije '' U se , na se i poda se''...

Uploaded with ImageShack.us