Šta mislite o ovom?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

minimall

#1 Šta mislite o ovom?

Post by minimall »

Očekujemo
Opis posla: Tražimo Sales Managera, koji ima bogato iskustvo u ovoj branši. Diploma nije uvjet jer ionako je danas to samo papir koji ne dokazuje praksu, a nama isključivo treba osoba s praksom.

Uvijet: iskren, pošten, komunikativan, ambicionizan.

http://bih.boljiposao.com/94033/sales-m ... px?q=&r=19

Zanima me Vaše mišljenje na prethodno, u meni lično izaziva ključanje :x . Dokle seže bezobrazluk poslodavaca i njihovog iskorištavanja trenutne situacije u kojoj se omladina bori za eksistenciju i sigurnost na bilo kojoj osnovi.

Moja lična iskustva su loša, već duže vrijeme apliciram na razne poslove, naravno skoro bezuspješno, ne radi se o onim poslodavcima koji nisu ni odgovorili ili potvrdili da su zaprimili mail nego onima koji te pozovu i samo traže a nemaju ništa za ponuditi npr. korištenje vlastitog vozila, bez amortizacije, ugovore o djelu pa ako i ako pa onda možda itd!

Pozdrav !
alica.k

#2 Re: Šta mislite o ovom?

Post by alica.k »

e da ima iko od njih diplomu, znali bi da nije uvijet nego uvjet.
Dioda

#3 Re: Šta mislite o ovom?

Post by Dioda »

alica.k wrote:
:lol:
Last edited by Dioda on 26/10/2010 21:30, edited 1 time in total.
*mima*

#4 Re: Šta mislite o ovom?

Post by *mima* »

Firma ima bas onako dobre referense....... :lol:
respo

#5 Re: Šta mislite o ovom?

Post by respo »

ja se licno slazem sa ovim sto su napisali
e sad kakvi su oni licno ne mogu znati niti me zanima tako da necu o njima raspravljati ni rijeci
al opet da ponovim slazem se da diploma apsolutno ne znaci da ce imaoc iste biti bolji od onoga bez diplome
detroit-mercy

#6 Re: Šta mislite o ovom?

Post by detroit-mercy »

minimall wrote:Očekujemo
Opis posla: Tražimo Sales Managera, koji ima bogato iskustvo u ovoj branši. Diploma nije uvjet jer ionako je danas to samo papir koji ne dokazuje praksu, a nama isključivo treba osoba s praksom.

Zanima me Vaše mišljenje na prethodno, u meni lično izaziva ključanje :x . Dokle seže bezobrazluk poslodavaca i njihovog iskorištavanja trenutne situacije u kojoj se omladina bori za eksistenciju i sigurnost na bilo kojoj osnovi.

Moja lična iskustva su loša, već duže vrijeme apliciram na razne poslove, naravno skoro bezuspješno, ne radi se o onim poslodavcima koji nisu ni odgovorili ili potvrdili da su zaprimili mail nego onima koji te pozovu i samo traže a nemaju ništa za ponuditi npr. korištenje vlastitog vozila, bez amortizacije, ugovore o djelu pa ako i ako pa onda možda itd!

Pozdrav !
Licno ne mislim nista, privatna firma ima pravo da postavlja uslove kakv hoce i tacka. Ako kaze rogat, onda let it be rogat.
Ali na stranu sve to, govorimo malo o Sales poziciji, u principu za poslove prodaje ti i nije potrebna diploma. Cak stavise, vecina uspijesnih sales ljudi vani su ljudi bez diplome koji su mislili da je college waste of time, i zahvaljujuci svojim sposobnostima komunikacije, ophodjenja prema drugima, elokventnosti su izgradili sjajne karijere u sales-u. E sada, radi cega se tebi gadi ne znam, ja ih npr. simpatisem jer u principu traze osobu koja je sposoban i koja zna prodati a ne osobu koja je npr. negdje kupila diplomu faksa. Prema tome, sansa je data velikom broju mladih ljudi jer koliko ja znam u BiH samo 6% stanovnistva ima VSS :mrgreen: .
XL4

#7 Re: Šta mislite o ovom?

Post by XL4 »

Tip dosao na groblje da obidje grob roditelja i primjeti na jednom spomeniku pise "Ovdje pociva XY, posten, nadasve iskren covjek i uspjesan sales manager". Zastane, promisli malo i u cudu se zapita: Kako dva covjeka leze u jednom grobu!?
Edin H.

#8 Re: Šta mislite o ovom?

Post by Edin H. »

Ne vidim u cemu je problem, osim ako nisi mislio/la sto nisu napisali kolika je plata :razz:
Ghost_Rider_XXX

#9 Re: Šta mislite o ovom?

Post by Ghost_Rider_XXX »

Apsolutno se slažem s oglasom. Kako se to danas omladina bori za egzistenciju. 90% ispita se prepisuje, izlaze diplomirani papagaji, a ne sposobni kadrovi. Diploma nije samo nešto što treba da stoji na zidu iza tog papira treba da stoji ogromno znanje, a kod nas osim časnih i poštenih izuzetaka većini ne može poslužiti ni kao toalet papir.

Danas fakultet najmanje uključuje znanje, nego moraš preživjeti profesorove frustracije kupovati njihove jadne knjige koje su nidje veze, čast opet rijetkim izuzecima. Inžinjera koji mašu diplomom mi je na vrh glave. Nemaju pojma šta je AC/DC (misli da je rock sastav).

Lično nisam diplomirao i nemam pojma kad ću jer mi se gadi gledat one lezihljeboviće koji se zovu profesorima, asistentima i ostalu bandu koja crpi budžet. Ali sam zbog svog znanja i onoga što sam pokazao dobio posao u dvije firme i to na poslovima VSS-a.

Ne kažem da diploma nije bitna, daleko od toga, ali danas svaka opština ima svoj univerzitet i ovo sve postaje smiješno.
alcho

#10 Re: Šta mislite o ovom?

Post by alcho »

E svasta...

Licno, diploma mi nije nesto na osnovu cega procjenjujem druge ljude, da li su bolji radnici ili losiji...ali to mogu da kazem JA KOJI IMAM DIPLOMU!!! A ovi sa srednjim skolama koji su nasli da palamude o tome i koji tvrde da diplome nemaju nikakve veze, stvarno su smijesni...uostalom, odakle vama ideja da raspravljate o diplomama? Kad budete imali taj papir, pa makar i nekog žnj fakulteta, onda se mozete javiti pa i reci da je bezvrijedan...do tada-tisu misu!

Podjetise me na likove koji vozaju golf II i kazu da Maybach i nije cemu :lol:
tranquil

#11 Re: Šta mislite o ovom?

Post by tranquil »

1. Prodaja je kada čiko ili teta sa osnovnom školom na pijaci viču "paaaprikaaaa".

2. Prodaja je kada ljudi sa SSS ili VSS u manjim i srednjim preduzećima (po našim standardima) odgovaraju na pozive kupaca, zovu kupce, obilaze ih, sklapaju tendere, drže prezentacije, brinu se o kontaktu s dobavljačima.

3. Prodaja je kada ljudi sa ekonomskim fakultetom, posebno sa smjera "Marketing" primjenjuju svoje znanje o distribuciji i politici cijena uklapajući to sa promotivnim aktivnostima, istraživanjem tržišta i drugim "školskim" tehnikama - s tim da mnoge stvari od navedenih nećeš imati prilike primjeniti niti na pijaci niti u manjim organizacijama.

Ova kompanija iz oglasa očigledno cilja na ovo drugo, i ističu da im je potreban neko s praksom i talentom za prodaju. Neće oni nikada praviti niti istraživanje tržišta niti imaju neke kompleksne lance distribucije, niti će praviti neku opaku promotivnu kampanju na nivou države (da nije ove teme ne bih ni čuo za njih). Možda bi im dobro došlo takvo znanje, ali pretpostavljam da vlasnici imaju ili ograničene ciljeve, ili sužen vidokrug šta se sve može uraditi. Njima očigledno treba neko ko se može dogovoriti s kupcem, komunikativan i da ga nije strah pitati kupca "možemo li se dogovoriti", za razliku od pasivnih sales managera koji samo odgovaraju na upit. Tako da nema tu previše posla za koji baš treba neko fakultetsko znanje.

S druge strane, bez obzira o kom poslu se radi, praksa je uvijek poželjna, a u prodaji se još više traži onaj prirodni dar da "eskimima prodaš snijeg". I jedno i drugo možeš imati bez škole, koja je opet da kažem, uvijek plus, ali takva radna mjesta na kojem ćeš moći primjeniti taj nivo koji se uči na fakultetima se rjeđe nude u BiH od ovih drugih. Praksa i dar mogu ponekad biti toliko odlučujući da npr. u okruženju iz tačke 2, dakle tamo gdje ne mogu doći do izražaja "školske" tehnike, osoba sa iskustvom i talentom za prodaju može pokazati bolje rezultate nego neko sa diplomom.

Na kraju krajeva, banderopenjač je u najvećem broju slučajeva vičniji šrafcigeru i kablovima od inženjera. Samo će se poslodavac zajebati ako mu od tog radnika nekad bude trebalo više od šarafanja. Još gori je problem ako je i poslodavac banderopenjač sa skučenom vizijom i takav nikada neće moći vidjeti koje mu prednosti može donijeti čovjek koji je obrazovaniji od njega.

Oglas o kom je riječ je, na kraju, ipak uglavnom korektan sa stanovišta da poslodavac može tražiti ovako nešto, čak je tačan i navod da diploma fakat jeste papir koji ne dokazuje praksu, jedino je problem što je u propratnom tekstu to grubo rečeno - diploma ipak nije SAMO papir kako je to navedeno u oglasu.

Ako misliš si dobar prodavač, javi se na oglas i prodaj mu se bez mahanja diplomom. Shvatam da možda nemaš prakse, ali ako je sve što imaš diploma, bez bilo kakvih komunikacijskih, ubjeđivačkih, prezentacijskih sposobnosti, onda žao mi je.
Jazz_Junkie

#12 Re: Šta mislite o ovom?

Post by Jazz_Junkie »

alica.k wrote:
Mislim da je ovo sasvim dovoljan odgovor.
Comrad

#13 Re: Šta mislite o ovom?

Post by Comrad »

Ghost_Rider_XXX wrote:Apsolutno se slažem s oglasom. Kako se to danas omladina bori za egzistenciju. 90% ispita se prepisuje, izlaze diplomirani papagaji, a ne sposobni kadrovi. Diploma nije samo nešto što treba da stoji na zidu iza tog papira treba da stoji ogromno znanje, a kod nas osim časnih i poštenih izuzetaka većini ne može poslužiti ni kao toalet papir.

Danas fakultet najmanje uključuje znanje, nego moraš preživjeti profesorove frustracije kupovati njihove jadne knjige koje su nidje veze, čast opet rijetkim izuzecima. Inžinjera koji mašu diplomom mi je na vrh glave. Nemaju pojma šta je AC/DC (misli da je rock sastav).

Lično nisam diplomirao i nemam pojma kad ću jer mi se gadi gledat one lezihljeboviće koji se zovu profesorima, asistentima i ostalu bandu koja crpi budžet. Ali sam zbog svog znanja i onoga što sam pokazao dobio posao u dvije firme i to na poslovima VSS-a.

Ne kažem da diploma nije bitna, daleko od toga, ali danas svaka opština ima svoj univerzitet i ovo sve postaje smiješno.
Generalizujes previse drug. Po tvojoj racunici, ispade od 100 studenata, da njih 90 prepise ispite na svom faksu. I evo recimo da ti profesor pruzi sansu da prepises, pa ja sam bio na ispitima gdje ti je sto puta lakse bilo nauciti i poloziti test, jer ga prepisati ne mozes. Odnosno mozes, ali bi trebalo jedno dva dana dok nadjes odgovore u knjizi i povezes ih u jedan esej.

Sto se tice ovog oglasa, pun je gramatickih gresaka, sto je meni cisti pokazatelj neprofesinalnosti. Jos se, koliko vidim, bave prodajom :-) Ako nisi u stanju da napises tekst od tri pasusa bez greske, jbg onda. I ovo su morali bolje formulisati, a ne se ufatiti objasnjavanja sta je diploma, sta praksa itd.

I slazem se da se prodajne sposobnosti tesko mogu nauciti, moras imati slifa za to.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#14 Re: Šta mislite o ovom?

Post by ladyblue18 »

U cemu je problem. :?

Pa nisu nista slagali, dipoma danas zaista ne znaci previse, pa dovoljno je da pogledate po biroima.

A ja znam nekoliko ljudi koji su uspjeli u zivotu dosta vise od onih sa diplomom.
Jazz_Junkie

#15 Re: Šta mislite o ovom?

Post by Jazz_Junkie »

ladyblue18 wrote:U cemu je problem. :?

Pa nisu nista slagali, dipoma danas zaista ne znaci previse, pa dovoljno je da pogledate po biroima.

A ja znam nekoliko ljudi koji su uspjeli u zivotu dosta vise od onih sa diplomom.
U ovome ima djelomicno istine, jer ne znam kada se to u BiH cijenila skola. Ja licno sam nedavno upoznao nekoliko mladih ljudi koji posjeduju diplome, a nemaju sanse na posao posto nemaju stele.
Bosanski_kralj

#16 Re: Šta mislite o ovom?

Post by Bosanski_kralj »

Ghost_Rider_XXX wrote:Apsolutno se slažem s oglasom. Kako se to danas omladina bori za egzistenciju. 90% ispita se prepisuje, izlaze diplomirani papagaji, a ne sposobni kadrovi. Diploma nije samo nešto što treba da stoji na zidu iza tog papira treba da stoji ogromno znanje, a kod nas osim časnih i poštenih izuzetaka većini ne može poslužiti ni kao toalet papir.

Svi koju upišu fakultet moraju prvo imati završenu srednju školu. Dakle, već tad smo u rangu vas koji i ne planirate upisati dalje. Ma šta neko radio na fakultetu i kako ga završavao opet će nešto naučiti, dok za ove što nisu upisali fakultet to ne vrijedi.
I ja tvrdim da je 90% studenata pošteno završi fakultet.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#17 Re: Šta mislite o ovom?

Post by ladyblue18 »

Jazz_Junkie wrote:
U ovome ima djelomicno istine, jer ne znam kada se to u BiH cijenila skola. Ja licno sam nedavno upoznao nekoliko mladih ljudi koji posjeduju diplome, a nemaju sanse na posao posto nemaju stele.
Ovdje ti se haman sve vise cijeni nego skolovan covjek.

Vecina gleda da zavrsi fakultete na stele, bubice, da se provuku, a onaj ko uci i hoce da bude nesto u zivotu je uvijek smatran nekim cudakom nepodobnim po drustvo. :-)
ratata

#18 Re: Šta mislite o ovom?

Post by ratata »

minimall wrote:Očekujemo

Pozdrav !
mislim da je super jer daje sansu i onima koji nisu imali za fakultet para (ili stelu za ispite), da rade i sebi zarade...

jel to postao grijeh sebi (ili za svoju porodicu) zaraditi za hljeb ako nemas diplomu ?
respo

#19 Re: Šta mislite o ovom?

Post by respo »

alcho wrote:E svasta...

Licno, diploma mi nije nesto na osnovu cega procjenjujem druge ljude, da li su bolji radnici ili losiji...ali to mogu da kazem JA KOJI IMAM DIPLOMU!!! A ovi sa srednjim skolama koji su nasli da palamude o tome i koji tvrde da diplome nemaju nikakve veze, stvarno su smijesni...uostalom, odakle vama ideja da raspravljate o diplomama? Kad budete imali taj papir, pa makar i nekog žnj fakulteta, onda se mozete javiti pa i reci da je bezvrijedan...do tada-tisu misu!

frustriran a?
zavrsio fakultet a vidio da neko bez faxa zna isto kao i ti

prvo pogledaj primjere pa onda pricaj
covjek napravio najrasprostranjeniji OS na svijetu a nije imao diplome dok mu je nisu dali naknadno kao da iskazu postovanje prema njemu (valjda znas o kome pisem)
i takvih primjera koliko hoces

nego ajd i dalje gledaj kako drugi znaju isto kao i ti ili mozda i vise a nemaju diplome nekog zlj fakulteta
respo

#20 Re: Šta mislite o ovom?

Post by respo »

Bosanski_kralj wrote:Svi koju upišu fakultet moraju prvo imati završenu srednju školu. Dakle, već tad smo u rangu vas koji i ne planirate upisati dalje. Ma šta neko radio na fakultetu i kako ga završavao opet će nešto naučiti, dok za ove što nisu upisali fakultet to ne vrijedi.
I ja tvrdim da je 90% studenata pošteno završi fakultet.
zavrsen fakultet apsolutno ne znaci da ces bolje mozda bolje znati nego neki bez njega i nema veze sto si ti bio na istom pocetnom polozaju poslije srednje
respo

#21 Re: Šta mislite o ovom?

Post by respo »

ladyblue18 wrote:
Jazz_Junkie wrote:

Vecina gleda da zavrsi fakultete na stele, bubice, da se provuku, a onaj ko uci i hoce da bude nesto u zivotu je uvijek smatran nekim cudakom nepodobnim po drustvo. :-)
nije u pitanju skolovanje ili ne skolovanje
tvrdim da neki imaju i 10 diploma mogu ih samo baciti jer nemaju pojma
programer koji je zavrsio fakultet ne zna uraditi ono sto bi svaki klinac od 17 godina koji se bavi kompijuterima da ne kazem hakeri mogu uraditi
u tome je stvar
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#22 Re: Šta mislite o ovom?

Post by Toto »

respo wrote:

frustriran a?

covjek napravio najrasprostranjeniji OS na svijetu a nije imao diplome dok mu je nisu dali naknadno kao da iskazu postovanje prema njemu (valjda znas o kome pisem)

nego ajd i dalje gledaj kako drugi znaju isto kao i ti ili mozda i vise a nemaju diplome nekog zlj fakulteta
Bill Gates nije napravio Windows - koji prodaje, vec je kupio GSI i OS od IBM -ovog razvojnog tima i to za male pare. Procjena tadasnjeg IBM marketinga bila da takav GSI OS nije interesantan trzistu. IBM se tada furao na UNIX i na mrezne sisteme.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#23 Re: Šta mislite o ovom?

Post by Toto »

dupljak supljak .. :D
Last edited by Toto on 27/10/2010 09:59, edited 1 time in total.
tranquil

#24 Re: Šta mislite o ovom?

Post by tranquil »

respo wrote:
ladyblue18 wrote:
Jazz_Junkie wrote:

nije u pitanju skolovanje ili ne skolovanje
tvrdim da neki imaju i 10 diploma mogu ih samo baciti jer nemaju pojma
programer koji je zavrsio fakultet ne zna uraditi ono sto bi svaki klinac od 17 godina koji se bavi kompijuterima da ne kazem hakeri mogu uraditi
u tome je stvar
Da, jer se programiranje u aktuelnim programskim jezicima ne radi na fakultetima - rade se samo osnove da bi se pokazao princip programiranja, a ne naučio programski jezik od-do kako bi poslije zarađivali hljeb od toga. Programski jezici su danas dinamični i razvijaju se vrlo brzo i besmisleno je takve stvari učiti na fakultetu za potrebe zarađivanja hljeba. Za validaciju takvog znanja ne služi diploma nego specijalizirani certifikati.

Međutim, razlika između samoukog programera i inženjera ipak postoji - samouki će još dugo ostati na heklanju formi, a inženjer će vrlo brzo biti bačen na poslove analize i logičkog dizajna. Ne kažem da samouki neće napredovati, ako je sam naučio programski jezik, naučiće i sistematski pristup problemu, ali praksa pokazuje da inženjer jednostavno brže "sazrije" na takvom radnom mjestu.
alcho

#25 Re: Šta mislite o ovom?

Post by alcho »

respo wrote:

frustriran a?

Ja frustriran? :lol:
Ili si frustriran ti koji nisi mogao zavrsiti ni taj žnj fakultet?

Naravno da ih ima koji znaju vise od mene...i ja sam vecinu onoga sto znam naucio poslije fakulteta, radeci i dobro grijuci stolicu. Inace, na fakultetu se ne stice znanje potrebno za rad, na fakultetu se uce temelji, osnove na osnovu kojih se daljim radom i praksom sticu znanja potrebna za rad u bilo kojoj oblasti...ali ti to naravno ne mozes znati.

I jos si nasao na osnovu par primjera da pricas o tome kako su diplome beskorisne...bas me zanima hoces li i svojoj djeci tako govoriti...
Post Reply