Sta mislite o muslimanima sa bliskog istoka???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

verbal

#26 Re: Sta mislite o muslimanima sa bliskog istoka???

Post by verbal »

zena wrote:
verbal wrote:
Aammra wrote:Pozdrav svima :)

Interesuje me sta mislite o muslimanima iz Palestine, Afganistana, Irana, Iraka, Arabije itd. Da li ima nekih od Vas koji bosanske muslimane sa njima porede? Unaprijed hvala na odgovoru :)
JA mislim da su to veoma tolerantni ljudi, pogotovo prema pripadnicima druge vjere. U njihovim redovima mozemo naci vodece demokrate, kao i borce za ljudska prava. Ravnopravnost medju polovima je jedan od najvecih pririteta njihovih razvijenih i modernih demokratskih zajednica.

Bosanski muslimani jos uvijek nisu dosegli taj nivo liberalnosti, ali sve se cini da su na najboljem putu.
Potpisujem, ja bih josh dodala da je krajnje vrijeme da se i nas tome konacno nauci.
Zato predlazem, da posalju u svom demokratskom maniru, pod punom vojnom spremom dvadesetak hiljada vojnika, boraca za ljudska prava, formiraju ovdje nekoliko kampova a-la Abu Gharib kojem ce za komandira postaviti zenu (kao jasan znak ravnopravnosti spolova i liberalnosti u njihovim drustvima), preuzmu kontrolu nad izvoristima nafte te za nase dobro nam pokazu kako da za nju dobijemo hranu, da nas nauce kako se trguje i konacno nas stoku, nauce kako se prave razvijena, tolerantna i moderna demokratska drustva.
To o cemu ti pises su zlodjela krscanskih fundamentalista, a ne demokrata. Dakle, jednako su zlo kao i islamski fundamentalisti.

No, kad si mi vec tako pametnica i kada zelis da usporedjujes, da te nesto pitam:

KAda bi se morala odluciti, da li bi ti kao zena izabrala zivot u USA, ovako nakaradnoj kao sto je sada, ili u Afganistanu kakav je bio za vrijeme talibana?
JBT

Post by JBT »

Trebao si staviti i BiH kao opciju.
verbal

Post by verbal »

JBT wrote:Trebao si staviti i BiH kao opciju.
de ti meni reci sta sam ja trebao.

pitanje je jasno.
JBT

Post by JBT »

Pa ja predlozih zbog naslova same teme.
Mlad si, cuvaj zivce. Trebat ce ti.
zzzzz

#30 Re: Sta mislite o muslimanima sa bliskog istoka???

Post by zzzzz »

Aammra wrote:Pozdrav svima :)

Interesuje me sta mislite o muslimanima iz Palestine, Afganistana, Irana, Iraka, Arabije itd. Da li ima nekih od Vas koji bosanske muslimane sa njima porede? Unaprijed hvala na odgovoru :)
Isto sto i o hriscanima Bliskog Istoka, isti narod, druga religija.

Sva ostala poredjenja su nedobronamjerna
zzzzz

Post by zzzzz »

KAda bi se morala odluciti, da li bi ti kao zena izabrala zivot u USA, ovako nakaradnoj kao sto je sada, ili u Afganistanu kakav je bio za vrijeme talibana?
Gdje bi radije ti zivio, u muslimanskoj Maleziji ili katolickim Filipinima.

Puno postenije pitanje
zijancer

Post by zijancer »

sta god izabrala od to dvoje.. sigurno ne bi sebi Priustila da drugima drzi predavanje o toleranciji i demokratama ;) a onda 'ladno ipak izabere USA.
to rade samo misevi, kad je najteze sklone svoju guzu u kraj..
kad nema zime eto ih da drze predavanja :skoljka:
Last edited by zijancer on 09/01/2005 17:44, edited 1 time in total.
verbal

Post by verbal »

zzzzz wrote:
Gdje bi radije ti zivio, u muslimanskoj Maleziji ili katolickim Filipinima.

Puno postenije pitanje
Zasto je moje pitanje neposteno?

A ti ces dobiti odgovor cim 'zena' odgovori na moje pitanje. Mada sumnjam da ce dati odgovor. Ostaje nam samo da ga naslutimo.
Kwaheri

#34 Re: Sta mislite o muslimanima sa bliskog istoka???

Post by Kwaheri »

verbal wrote:
To o cemu ti pises su zlodjela krscanskih fundamentalista, a ne demokrata. Dakle, jednako su zlo kao i islamski fundamentalisti.
Bilježim se, i dodajem, ako dopushtash, da zlo nema vjerski predznak...u mojoj glavi svako zlo je isto.
verbal wrote: No, kad si mi vec tako pametnica i kada zelis da usporedjujes, da te nesto pitam:
Pametnica nishta nije usporedjivala...nego je na tvoj neumjesni sarkazam odgovorila istim, jer u mom postu (gdje sam citirala post lika "smrt fasizmu") koji je prethodio, jasno sam napisala kako se zgrazavam nad mjerama gdje se necije "bolje" mjeri samo po tome u kojoj je drzavi rodjen, ili ko ima "bolje" korijene i tradiciju... fuj!

KAda bi se morala odluciti, da li bi ti kao zena izabrala zivot u USA, ovako nakaradnoj kao sto je sada, ili u Afganistanu kakav je bio za vrijeme talibana? [/quote]

Svakako u USA-a, ako bi mi neko garantirao da necu zavrsiti na Kubi, naravno... jer bez te garancije, bilo bi mi potpuno svejedno jesam li u USA ili u zemlji gdje su na vlasti bilo kakvi idioti nalik talibanima...

Dovoljno jasan odgovor, nadam se...
St.Germain

Post by St.Germain »

verbal, evo citam diskusiju i stvarno mi nije jasno sta je naopako u postovima zene...

@zena

u svakom slucaju, odlicni postovi ;)
verbal

Post by verbal »

St.Germain wrote:verbal, evo citam diskusiju i stvarno mi nije jasno sta je naopako u postovima zene...

@zena

u svakom slucaju, odlicni postovi ;)
vise nista, sve je doslo na svoje.
digger

#37 Re: Sta mislite o muslimanima sa bliskog istoka???

Post by digger »

Aamra wrote:Ako je pitanje trebalo da glasi "Sta ja mislim o muslimanima u ostalom svijetu?" To je opet nesto drugo. O njima mislim puno toga pozitivno i negativno. Ne zelim da me neko naziva TALIBANOM jer ja kao BOSANKA nemam puno veze s njima. Mi (BOSANSKI MUSLIMANI) smo drugaciji iako imamo isto vjerovanje. Dozvoljavam sebi da kazem da mi je drago da mi nismo tako extremni. Ali razumijem zbog cega su ONI ka takvima postali (sto mozda u mnogim slucajevima nije opravdavajuce ali razumijem). Kada sam postavila temu trebala sam odmah objasniti moje stavove jer su mnogi pogresno shvatili moje pitanje. Nejse ko hoce on cita i izmedju redova.

Fino je cuti da niko ovdje nije extreman. Nekako mi je sada lakse.
Jedino mi ostade veoma mutno zasto kazes: "Ali razumijem zbog cega su ONI ka takvima postali (sto mozda u mnogim slucajevima nije opravdavajuce ali razumijem").
Bilo bi interesantno cuti ko su "ONI": da li su to saudijci ili palestinci ili jemeni, i sta je to zajednicko sto dijele izuzev islama, da ih ti mozes razumjeti?

Avangardan10 wrote: Pa bosanski muslimani su daleko napredniji, i porediti ih sa muslimanima iz afganistana je u najmanju ruku smjesno...
Wow!

Prvo, kako mozes da poredis citave grupe, bez izuzetaka? To je nazalost cesta praksa na forumu kada dodje do medjusobnog prepucavanja: svi srbi su cetnici a muslimani balije.

Zatim, od kuda ti to znas? Imas li licnih iskustva sa afganistancima? Moze li se dogoditi da i BH ima muslimana primitivaca kao sto ih ima u Afganistanu?

I na kraju, kako je moguce porediti druge bazirajuci se samo na terminu musliman i ne imati u vidu njihov drugaciji nacin zivota, istoriju, socijalni nacin zivota, itd? Ili je zato sto mozda prihvataju sektizam, ili sto nisu "napredni" po tvojim mjerilima?

Ne mnogu da vjerujem da u jednoj recenici--i to nedovrsenoj--neko moze da napravi toliko grubih gafova.

Prije nego postavite ovakve nebuloze i uvredljive stavove, procitajte jos jednom prije postavljanja istih. Po onoj tesarskoj: Mjeri dva puta, rezi samo jednom.
Avangardan10

#38 Re: Sta mislite o muslimanima sa bliskog istoka???

Post by Avangardan10 »

digger wrote:
Aamra wrote:Ako je pitanje trebalo da glasi "Sta ja mislim o muslimanima u ostalom svijetu?" To je opet nesto drugo. O njima mislim puno toga pozitivno i negativno. Ne zelim da me neko naziva TALIBANOM jer ja kao BOSANKA nemam puno veze s njima. Mi (BOSANSKI MUSLIMANI) smo drugaciji iako imamo isto vjerovanje. Dozvoljavam sebi da kazem da mi je drago da mi nismo tako extremni. Ali razumijem zbog cega su ONI ka takvima postali (sto mozda u mnogim slucajevima nije opravdavajuce ali razumijem). Kada sam postavila temu trebala sam odmah objasniti moje stavove jer su mnogi pogresno shvatili moje pitanje. Nejse ko hoce on cita i izmedju redova.

Fino je cuti da niko ovdje nije extreman. Nekako mi je sada lakse.
Jedino mi ostade veoma mutno zasto kazes: "Ali razumijem zbog cega su ONI ka takvima postali (sto mozda u mnogim slucajevima nije opravdavajuce ali razumijem").
Bilo bi interesantno cuti ko su "ONI": da li su to saudijci ili palestinci ili jemeni, i sta je to zajednicko sto dijele izuzev islama, da ih ti mozes razumjeti?

Avangardan10 wrote: Pa bosanski muslimani su daleko napredniji, i porediti ih sa muslimanima iz afganistana je u najmanju ruku smjesno...
Wow!

Prvo, kako mozes da poredis citave grupe, bez izuzetaka? To je nazalost cesta praksa na forumu kada dodje do medjusobnog prepucavanja: svi srbi su cetnici a muslimani balije.

Zatim, od kuda ti to znas? Imas li licnih iskustva sa afganistancima? Moze li se dogoditi da i BH ima muslimana primitivaca kao sto ih ima u Afganistanu?

I na kraju, kako je moguce porediti druge bazirajuci se samo na terminu musliman i ne imati u vidu njihov drugaciji nacin zivota, istoriju, socijalni nacin zivota, itd? Ili je zato sto mozda prihvataju sektizam, ili sto nisu "napredni" po tvojim mjerilima?

Ne mnogu da vjerujem da u jednoj recenici--i to nedovrsenoj--neko moze da napravi toliko grubih gafova.

Prije nego postavite ovakve nebuloze i uvredljive stavove, procitajte jos jednom prije postavljanja istih. Po onoj tesarskoj: Mjeri dva puta, rezi samo jednom.
pa nisam ja rekao da su oni koji zive u kabulu primitivci samo kazem da su bosanski muslimani generalno gledajuci a tu mislim na kulturu istoriju i tradiciju napredniji u svakom popgledu.. ne vidim sta je tu lose?
taman posla sve trcim da vrijedjam nekoga!

osim toga ja ovu temu nisam ni postavljao obrati se postavljacu teme ...
violentjack

Post by violentjack »

muslimanskoj Maleziji ili katolickim Filipinima.

Narod je isto..a Filipini su bili Muslimanski do dolaska Spanaca..ali uspjese pokrstiti Luzon glavni otok gdje Manila..tako da su vecina danas stanovnika 90%Katolici..ostalo su pagani..muslimani i ostali
mirovnjak

Post by mirovnjak »

Sve dok muslimani dalekog istoka ne predju iz pseudofeudalnog drustvenog uredjenja za njih kao nacije nema prosperiteta, a samim time ni za cijeli muslimanski svijet.
digger

Post by digger »

mirovnjak wrote:Sve dok muslimani dalekog istoka ne predju iz pseudofeudalnog drustvenog uredjenja za njih kao nacije nema prosperiteta, a samim time ni za cijeli muslimanski svijet.
Mozda bi pomoglo da tome dodaju bolji nacin nizeg skolovanja.
mirovnjak

Post by mirovnjak »

digger wrote:
mirovnjak wrote:Sve dok muslimani dalekog istoka ne predju iz pseudofeudalnog drustvenog uredjenja za njih kao nacije nema prosperiteta, a samim time ni za cijeli muslimanski svijet.
Mozda bi pomoglo da tome dodaju bolji nacin nizeg skolovanja.
Vjerovatno u odredjenoj mjeri, iako sam misljenja da sve dok apsolutistcke monarhije kao anahroni model drustvenog uredjenja egzistiraju u vecini drzava u zaljevu nema prosperiteta za te drzave osim za clanove tih familija.
St.Germain

Post by St.Germain »

ili dok im ne nestane nafte. onda ce da bude veselo
Atomic Punk

Post by Atomic Punk »

Zanimljivo pitanje. Ovdje gdje ja zivim, Geteborg, Svedska :D ima mnogo stranaca iz skoro svih zemalja svijeta.
Koliko sam uspio primjetiti odnos Bosanaca prema njima je ambivalentan. U jednom ruku se osjecamo pripadni sa njima zbog cinjenice da se skoro svi stranci osjecaju (bar s vremena na vrijeme) izvan svedskog drustva.
U drugu ruku nije bas neobicno cuti od bosanca da im "jebe mater arapsku" u i tamo. Oni koji su pravo religiozni se poistovjecivaju i na osnovu religije.
Cak i oni imaju svoje predrasude o nama.

Ja licno sam vremenom shvatio da je moja slika o npr. arapima bila puna predrasuda. Oni se ustvari nemogu generalizovati. Jedan iracanin iz nekog velikog grada je puno drugaciji od nekog seljaka. Mnogi imaju vrlo jako obrazovanje a mnogi uopste i nisu religiozni.

Moj prvi komsija je iracanin. Kada je covjek poceo da mi prica o istoriji rock muzike ja sam se postidio. Uz to vrlo dobro svira gitaru i cesto navrati do mene ili ja do njega. Ko ne vjeruje neka navrati :D Stan mu je pun muzicke opreme. Eto, nije da je muzika najvazniji kriterij ali to su moja iskustva i misljenja o njima.
manijak1

Post by manijak1 »

Dobar post 8)
livadic

Post by livadic »

vidio sam i bolje ... :oops:

:D

;)
Atomic Punk

Post by Atomic Punk »

manijak1 wrote:Dobar post 8)
Hvala 8)
livadic

Post by livadic »

livadic wrote:vidio sam i bolje ... :oops:

;)
ps

ovo se nije odnosilo na atomskog ... :D

... nego na kolegu ... :oops:

inace ... :cry: ... post je sasvim ok ... :)

;)

reaktor

Post by reaktor »

livadicu, kao da ti je odmor prijao... postao si nekako... prijatniji :-) :D
manijak1

Post by manijak1 »

livadic wrote:vidio sam i bolje ... :oops:

;)
Mudžahidiće ili postove :D :D
Post Reply