Sta je to "ZELjE"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

chuchumbamayumbe

#1 Sta je to "ZELjE"

Post by chuchumbamayumbe »

Evo halishem Vegafruitovu mijeshanu salatu i gledam sastav:
- U promjenjivim odnosima - ZEljE, krastavac, mrkva, paprika, itd.
Ima prevod i na engleskom
- "in changing ratio" - cabbage, cucumbers, peppers, carrot, itd.

Je li to kupus nije vise kupus nego jebeno ZELjE? Je li se to odnedavno zeljanica pravi od kupusa?
Pitam svoju majku krvavu, kaze mi da se kod njiHa na selu vazda za kupus govorilo ZELjE. Pitam je kako se zvao spinat (spanach)? Kaze, sve se to zvalo ZELjE!
E jebiga, mislim u sebi!
Je li i u vasoj mahali kupus=ZELjE?!
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

to ti je hrvatska varijanta :D
znam da u HR za kupus kazu zelje :D

p.s i u jednom dijelu Krajine govore zelje za kupus :D
amalka

Post by amalka »

Bogam' kod mene ne kazu "zelje" za kupus :D Ne znam ni ja tacno sta je. Cula sam za zelje, ali ne znam sta je. Mislim da je u pitanju neka trava :oops: :D
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

amalka wrote:Bogam' kod mene ne kazu "zelje" za kupus :D Ne znam ni ja tacno sta je. Cula sam za zelje, ali ne znam sta je. Mislim da je u pitanju neka trava :oops: :D
...zeljaste materije :D
pitt

Post by pitt »

Pitajte morte sta je za njega zelje :D:D:D:D:D:D:D
Tesssa

Post by Tesssa »

pitt wrote:Pitajte morte sta je za njega zelje :D:D:D:D:D:D:D
:lol: :lol: :lol:
StLouis

Post by StLouis »

moja stara je govorila zelje za nekakvu mekanu, sivkastu travu od koje se je pravila zeljanica...nisam siguran da li je ona to sadila ili je to samo od sebe niklo jer je u vrtu imala svakakvih djakonija. a kupus je kupus :-)
JohnnyS

Post by JohnnyS »

Zelje je u Hrvatskoj i kupus i blitva i špinat i šta ti ja znam. Dakle zbirna imenica koja obuhvaća svo zeleno povrće brem vizualno donekle slično kupusu
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

JohnnyS wrote:Zelje je u Hrvatskoj i kupus i blitva i špinat i šta ti ja znam. Dakle zbirna imenica koja obuhvaća svo zeleno povrće brem vizualno donekle slično kupusu
E onda mogu ocekivati da mi slijedeci put umjesto kupusa u sarenoj salati dodje blitva? Ili jos bolje radich? :-)
A kada narucim zeljanicu da mi donesu kupusnjachu. A uz ribu da mi donesu, umjesto blitve, tratinchice, dinstane! :-)
JohnnyS

Post by JohnnyS »

chuchumbamayumbe wrote:
JohnnyS wrote:Zelje je u Hrvatskoj i kupus i blitva i špinat i šta ti ja znam. Dakle zbirna imenica koja obuhvaća svo zeleno povrće brem vizualno donekle slično kupusu
E onda mogu ocekivati da mi slijedeci put umjesto kupusa u sarenoj salati dodje blitva? Ili jos bolje radich? :-)
A kada narucim zeljanicu da mi donesu kupusnjachu. A uz ribu da mi donesu, umjesto blitve, tratinchice, dinstane! :-)
http://hr.wikipedia.org/wiki/Zelje
Last edited by JohnnyS on 28/12/2007 19:47, edited 1 time in total.
amalka

Post by amalka »

Amazonka27 wrote:
amalka wrote:Bogam' kod mene ne kazu "zelje" za kupus :D Ne znam ni ja tacno sta je. Cula sam za zelje, ali ne znam sta je. Mislim da je u pitanju neka trava :oops: :D
...zeljaste materije :D
Hvala na pomoci :oops: ponestalo mi je slova na tastaturi :oops: :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

Post by ladyblue18 »

Hmm zelje=spinat
Al hrvati koriste izraz zelje za kupus to je 100%
nausnica

Post by nausnica »

ZELJE je ŠPINAT.

U zelje spada špinat, blitva, raštika...

Zelje je 100% špinat, itd.
Last edited by nausnica on 28/12/2007 23:59, edited 1 time in total.
IMME

Post by IMME »

StLouis wrote:moja stara je govorila zelje za nekakvu mekanu, sivkastu travu od koje se je pravila zeljanica...
sivkastu :shock:

Jesi li ti siguran da si s paznjom slusao majku, mamu, il baku il ti nenu ili nanu ... zelje ne moze biti sivkasto ni pod razno :zzzz:

Dalje ... zelje nije samonikla zeljasta biljka ... hoce i ono muke, kazu :-D
suncana strana ulice

Post by suncana strana ulice »

Sad me sjetiste...

Dobijem ja, kao osvjedocena ljubiteljica kuhinje rodne mi grude Bosne, poziv na vecericu.
Sprema je zena, na pola Dalmatinka, na pola Cehinja, prebivaliste uvijek bila i ostala Hrvatska.

I hajde, zena inace predivno kuha, vise puta sam je trazila recepte, pa sam prihvatila poziv i za ovu veceru... Iako sa sumnjom...

Posebno za mene pravit ce se zeljanica.

Sva sretna, posto mi je to omiljena pita, sjedam ja za stol.
Na prvi pogled mi cudna boja zeljanice, ali sutim mudro dok ne probam.

Prvi zalogaj- Bozeeeeee!!! Zeljanica od zelja, tj. KUPUSA!!!
Sva bljedunjava, okus Boze pomozi...

Nisam nista rekla, isprva sam se malo nasijala u sebi, a kasnije shvatila to kao veliki kompliment- zbog mene se jufke razvijase cijelo popodne, a sad sto nisu trazili original recept, nego zeljanicu shvatili po hrvatski kao pitu od zelja, tj. kupusa... eh...
xon_sa

Post by xon_sa »

I slovenci kazu za kupus zelje.
Ahmmed

#17 Re: Sta je to "ZELjE"

Post by Ahmmed »

chuchumbamayumbe wrote:Evo halishem Vegafruitovu mijeshanu salatu i gledam sastav:
- U promjenjivim odnosima - ZEljE, krastavac, mrkva, paprika, itd.
Ima prevod i na engleskom
- "in changing ratio" - cabbage, cucumbers, peppers, carrot, itd.

Je li to kupus nije vise kupus nego jebeno ZELjE? Je li se to odnedavno zeljanica pravi od kupusa?
Pitam svoju majku krvavu, kaze mi da se kod njiHa na selu vazda za kupus govorilo ZELjE. Pitam je kako se zvao spinat (spanach)? Kaze, sve se to zvalo ZELjE!
E jebiga, mislim u sebi!
Je li i u vasoj mahali kupus=ZELjE?!

Hajde , Bogu hvala, pa si saznao pravu istinu o Vegafruitovom zelju :D

Već se prepadoh da je riječ o nekoj novoj, izmišljenoj bosanskoj riječi, da je za to kriv reis, te gradnja džamija po Sarajevu, koje nisu u autentičnom bosanskom, dakleM turskom :D , stilu.
simi5

Post by simi5 »

Zelje je dvogodišnja baštenska biljka čiji list se poristi u ishrani, a postoji i divlja verzija koja raste po livadama i takođe je jestiva. Ima dugačke trakaste listove koji izbijaju iz središnje stabljike i metličastu cvast. Listovi se podbiraju kad dostignu punu veličinu oko 30 cm dužine i 15 cm širine. Uobičajeno ga ima na pijaci u aprilu i maju u velikim količinama, a posle sve manje.

Ukus zelja je blago kiseo. List se koristi za zavijanje sarme ili se meša sa sirom da bi se pravila pita. Može da se doda u kapamu od jagnjetine.

Zelje nije ni blitva ni spanać ni raštan ni kupus.
van Basten

Post by van Basten »

s obzirom da govorimo o državi u kojoj se svaka pita zove burek, ne čudi me ni to da zeljem zovu i kupus i blitvu i šta ti ja znam još...
Bitno je biti upoznat sa tim unaprijed pa na "gostujućem terenu", kao npr gore spomenuta večera, na vrijeme upozoriti šta se misli kad se kaže burek , a šta je zeljanica i slično
Jara

Post by Jara »

U Hrvatskoj , bar u nekim dijelovima, za kupus kažu "zelje", npr. kiselo zelje...
Ovdje je zelje nešto kao "divlji špinat", nekad se moglo kupiti na pijaci, ne znam sada...od njega je zeljanica pravo dobra :-D
Jara

Post by Jara »

van Basten wrote:Bitno je biti upoznat sa tim unaprijed pa na "gostujućem terenu", kao npr gore spomenuta večera, na vrijeme upozoriti šta se misli kad se kaže burek , a šta je zeljanica i slično
... i šta se misli kad se kaže dinja :)
walkabout

Post by walkabout »

Jara wrote:U Hrvatskoj , bar u nekim dijelovima, za kupus kažu "zelje", npr. kiselo zelje...
Ovdje je zelje nešto kao "divlji špinat", nekad se moglo kupiti na pijaci, ne znam sada...od njega je zeljanica pravo dobra :-D
Ako cemo o zeljanici onda zeljanica od mlade zhare jednostavno nejmaaaaa konkurencijeeeee. :D
Fair Life

Post by Fair Life »

nausnica wrote:ZELJE je ŠPINAT.

U zelje spada špinat, blitva, raštika...

Zelje je 100% špinat, itd.
Matovilac...
superxenon

Post by superxenon »

zelje-LOVA :D 8) 8 8-) :P
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

Jara wrote:
van Basten wrote:Bitno je biti upoznat sa tim unaprijed pa na "gostujućem terenu", kao npr gore spomenuta večera, na vrijeme upozoriti šta se misli kad se kaže burek , a šta je zeljanica i slično
... i šta se misli kad se kaže dinja :)
pipun :D
Post Reply