Sta je to "ZELjE"
- chuchumbamayumbe
#1 Sta je to "ZELjE"
Evo halishem Vegafruitovu mijeshanu salatu i gledam sastav:
- U promjenjivim odnosima - ZEljE, krastavac, mrkva, paprika, itd.
Ima prevod i na engleskom
- "in changing ratio" - cabbage, cucumbers, peppers, carrot, itd.
Je li to kupus nije vise kupus nego jebeno ZELjE? Je li se to odnedavno zeljanica pravi od kupusa?
Pitam svoju majku krvavu, kaze mi da se kod njiHa na selu vazda za kupus govorilo ZELjE. Pitam je kako se zvao spinat (spanach)? Kaze, sve se to zvalo ZELjE!
E jebiga, mislim u sebi!
Je li i u vasoj mahali kupus=ZELjE?!
Je li to kupus nije vise kupus nego jebeno ZELjE? Je li se to odnedavno zeljanica pravi od kupusa?
Pitam svoju majku krvavu, kaze mi da se kod njiHa na selu vazda za kupus govorilo ZELjE. Pitam je kako se zvao spinat (spanach)? Kaze, sve se to zvalo ZELjE!
E jebiga, mislim u sebi!
-
mamica papucarka
to ti je hrvatska varijanta
znam da u HR za kupus kazu zelje
p.s i u jednom dijelu Krajine govore zelje za kupus
znam da u HR za kupus kazu zelje
p.s i u jednom dijelu Krajine govore zelje za kupus
- Amazonka27
...zeljaste materijeamalka wrote:Bogam' kod mene ne kazu "zelje" za kupusNe znam ni ja tacno sta je. Cula sam za zelje, ali ne znam sta je. Mislim da je u pitanju neka trava
![]()
- chuchumbamayumbe
E onda mogu ocekivati da mi slijedeci put umjesto kupusa u sarenoj salati dodje blitva? Ili jos bolje radich?JohnnyS wrote:Zelje je u Hrvatskoj i kupus i blitva i špinat i šta ti ja znam. Dakle zbirna imenica koja obuhvaća svo zeleno povrće brem vizualno donekle slično kupusu
A kada narucim zeljanicu da mi donesu kupusnjachu. A uz ribu da mi donesu, umjesto blitve, tratinchice, dinstane!
- JohnnyS
http://hr.wikipedia.org/wiki/Zeljechuchumbamayumbe wrote:E onda mogu ocekivati da mi slijedeci put umjesto kupusa u sarenoj salati dodje blitva? Ili jos bolje radich?JohnnyS wrote:Zelje je u Hrvatskoj i kupus i blitva i špinat i šta ti ja znam. Dakle zbirna imenica koja obuhvaća svo zeleno povrće brem vizualno donekle slično kupusu![]()
A kada narucim zeljanicu da mi donesu kupusnjachu. A uz ribu da mi donesu, umjesto blitve, tratinchice, dinstane!
Last edited by JohnnyS on 28/12/2007 19:47, edited 1 time in total.
- amalka
Hvala na pomociAmazonka27 wrote:...zeljaste materijeamalka wrote:Bogam' kod mene ne kazu "zelje" za kupusNe znam ni ja tacno sta je. Cula sam za zelje, ali ne znam sta je. Mislim da je u pitanju neka trava
![]()
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
Hmm zelje=spinat
Al hrvati koriste izraz zelje za kupus to je 100%
Al hrvati koriste izraz zelje za kupus to je 100%
-
IMME
sivkastuStLouis wrote:moja stara je govorila zelje za nekakvu mekanu, sivkastu travu od koje se je pravila zeljanica...
Jesi li ti siguran da si s paznjom slusao majku, mamu, il baku il ti nenu ili nanu ... zelje ne moze biti sivkasto ni pod razno
Dalje ... zelje nije samonikla zeljasta biljka ... hoce i ono muke, kazu
-
suncana strana ulice
Sad me sjetiste...
Dobijem ja, kao osvjedocena ljubiteljica kuhinje rodne mi grude Bosne, poziv na vecericu.
Sprema je zena, na pola Dalmatinka, na pola Cehinja, prebivaliste uvijek bila i ostala Hrvatska.
I hajde, zena inace predivno kuha, vise puta sam je trazila recepte, pa sam prihvatila poziv i za ovu veceru... Iako sa sumnjom...
Posebno za mene pravit ce se zeljanica.
Sva sretna, posto mi je to omiljena pita, sjedam ja za stol.
Na prvi pogled mi cudna boja zeljanice, ali sutim mudro dok ne probam.
Prvi zalogaj- Bozeeeeee!!! Zeljanica od zelja, tj. KUPUSA!!!
Sva bljedunjava, okus Boze pomozi...
Nisam nista rekla, isprva sam se malo nasijala u sebi, a kasnije shvatila to kao veliki kompliment- zbog mene se jufke razvijase cijelo popodne, a sad sto nisu trazili original recept, nego zeljanicu shvatili po hrvatski kao pitu od zelja, tj. kupusa... eh...
Dobijem ja, kao osvjedocena ljubiteljica kuhinje rodne mi grude Bosne, poziv na vecericu.
Sprema je zena, na pola Dalmatinka, na pola Cehinja, prebivaliste uvijek bila i ostala Hrvatska.
I hajde, zena inace predivno kuha, vise puta sam je trazila recepte, pa sam prihvatila poziv i za ovu veceru... Iako sa sumnjom...
Posebno za mene pravit ce se zeljanica.
Sva sretna, posto mi je to omiljena pita, sjedam ja za stol.
Na prvi pogled mi cudna boja zeljanice, ali sutim mudro dok ne probam.
Prvi zalogaj- Bozeeeeee!!! Zeljanica od zelja, tj. KUPUSA!!!
Sva bljedunjava, okus Boze pomozi...
Nisam nista rekla, isprva sam se malo nasijala u sebi, a kasnije shvatila to kao veliki kompliment- zbog mene se jufke razvijase cijelo popodne, a sad sto nisu trazili original recept, nego zeljanicu shvatili po hrvatski kao pitu od zelja, tj. kupusa... eh...
- Ahmmed
#17 Re: Sta je to "ZELjE"
chuchumbamayumbe wrote:Evo halishem Vegafruitovu mijeshanu salatu i gledam sastav:
E jebiga, mislim u sebi!
Hajde , Bogu hvala, pa si saznao pravu istinu o Vegafruitovom zelju
Već se prepadoh da je riječ o nekoj novoj, izmišljenoj bosanskoj riječi, da je za to kriv reis, te gradnja džamija po Sarajevu, koje nisu u autentičnom bosanskom, dakleM turskom
-
simi5
Zelje je dvogodišnja baštenska biljka čiji list se poristi u ishrani, a postoji i divlja verzija koja raste po livadama i takođe je jestiva. Ima dugačke trakaste listove koji izbijaju iz središnje stabljike i metličastu cvast. Listovi se podbiraju kad dostignu punu veličinu oko 30 cm dužine i 15 cm širine. Uobičajeno ga ima na pijaci u aprilu i maju u velikim količinama, a posle sve manje.
Ukus zelja je blago kiseo. List se koristi za zavijanje sarme ili se meša sa sirom da bi se pravila pita. Može da se doda u kapamu od jagnjetine.
Zelje nije ni blitva ni spanać ni raštan ni kupus.
Ukus zelja je blago kiseo. List se koristi za zavijanje sarme ili se meša sa sirom da bi se pravila pita. Može da se doda u kapamu od jagnjetine.
Zelje nije ni blitva ni spanać ni raštan ni kupus.
- van Basten
s obzirom da govorimo o državi u kojoj se svaka pita zove burek, ne čudi me ni to da zeljem zovu i kupus i blitvu i šta ti ja znam još...
Bitno je biti upoznat sa tim unaprijed pa na "gostujućem terenu", kao npr gore spomenuta večera, na vrijeme upozoriti šta se misli kad se kaže burek , a šta je zeljanica i slično
Bitno je biti upoznat sa tim unaprijed pa na "gostujućem terenu", kao npr gore spomenuta večera, na vrijeme upozoriti šta se misli kad se kaže burek , a šta je zeljanica i slično
-
walkabout
Ako cemo o zeljanici onda zeljanica od mlade zhare jednostavno nejmaaaaa konkurencijeeeee.Jara wrote:U Hrvatskoj , bar u nekim dijelovima, za kupus kažu "zelje", npr. kiselo zelje...
Ovdje je zelje nešto kao "divlji špinat", nekad se moglo kupiti na pijaci, ne znam sada...od njega je zeljanica pravo dobra
- Amazonka27
pipunJara wrote:... i šta se misli kad se kaže dinjavan Basten wrote:Bitno je biti upoznat sa tim unaprijed pa na "gostujućem terenu", kao npr gore spomenuta večera, na vrijeme upozoriti šta se misli kad se kaže burek , a šta je zeljanica i slično