Sta je to hanefijski mezheb kod nas?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Brave_lion

#1 Sta je to hanefijski mezheb kod nas?

Post by Brave_lion »

1. Kako tumacite ove reisove rijeci: "A to znači da je neodgovorno, štetno i krajnje opasno širiti mezhebske podjele u bosanskom narodu koji se navikao na maturidijski mezheb u akaidu i hanefijski mezheb u fikhu."
Izvor: http://bosnjaci.net/aktuelnosti.php?id=1001&polje=islam

-Podpitanja:
a) Maturidijski+Hanefijski+Safijski+Hanbelijski+Malikijski=4 ili 5?
b) Ako bosnjaci ne mjesaju mezhebe sta znaci Maturidijski+Hanefijski=1 ili 2?
c) Ako je imam Ebu Hanife, rahimehullah, velikan ehlul sunneta vel dzemaata, (a zasigurno da jeste)zasto "ne valja" njegova akida nego samo fikh, pa se uzima Maturidijska akida sa kojom se ne slaze niti jedan od imama 4 mezheba?
d) Sta je to sto "ne valja" kod Ebu Hanife a "valja" kod Maturidije?

2. Je li dozvoljeno razilazenje kod uleme u bitnim pitanjima akide kao sto moze biti razilazenja u fikhu?

3. Imami 3 mezheba i dr. prigovaraju Ebu Hanifi na definiciji imana jer je izostavio djela i s tim se slazu oni koje vi zovete "vehabije", a vi mu prigovarate mnogo vise i smatrate da mu akida nije ispravna po pitanju Allahovih sifata (svojtava), pa pitam: Ko je blizi i u fikhu i u akidi Ebu Hanifi, vi tzv. hanefije ili oni koje nazivate "vehabije"?

Posto reis kaze da slijedimo Ebu Hanifu u fikhu pa da postavim samo nekoliko pitanja u vezi toga.

Poznato je da je osnivac Hanefijskog mezheba Ebu Hanife, a njegova dva ucenika Ebu Jusuf i Muhammed su najzasluzniji za daljne razvijanje i sirenje ovoga mezheba.

Da sada vidimo da li bosnjaci tj. IZ-a BiH u praksi slijedi Hanefijski Mezheb.

Pocnimo od namaza:

Ja pitam vas da li su Imam Ebu Hanife i Ebu Jusuf i Muhammed:

Donosili nijjet za bilo koji namaz rijecima ili samo u srcu?
Da li su sunnet poslije podnevskog/jacijskog farza nazivali sunsunnet?
Da li su klanjali kao pijevac, prvenstveno mislim na teraviju namaz pa i druge namaze, dakle da li su 4 sunneta 4 farza 2 "sun"sunneta, 20 teravije, 3 vitr rekata klanjali izmedju 40-60 min?
Da li su na svakom rekaatu teravije ucili po 1 ajet ili pola ajeta kako sam svojim usima cuo jednog imama (doduse rekao je, greska)?
Da li su spajali sunnete sa farzovima, tj. ne zikreci odmah iza farza nego odmah klanjajuci sunnete itd?
Da li su zikrili poslije farza ili poslije "sunsunneta",/vitra?
Da li su koristili tespih prilikom zikra?
Da li su zikrili zajedno dzematile uz dirigovanje mujezina?
Da li su klanjali sunnete u dzamiji ili kod kuce?
Da li je njihov mujezin ucio ista drugo osim Ezana i Ikameta?
Da li je njihov mujezin ucio nijjet za Bajram namaz naglas i na turskom jeziku?
Mislim da je dosta pitanja u vezi namaza:

Dalje, pitanja u vezi drugih ibadeta.

Da li su ovi imami ucili mevlude, tevhide, sedmine, ceteresnice, godisnjice, generalno da li su ucili Kur'an umrlima?
Da li su posjecivali neka mjesta kao sto mi imao Bunu, Ajvatovicu, razna turbeta i sl. i to smatrali svetim i da je tu bolje uciti dovu nego negdje drugdje osim tri mjesta spomenuta u hadisu, Harem u Mekki, Medini i Kudsu?
Da li su brijali brade ili kratili na 1-2 mm?
Da li su njihove zene bile pokrivene ili otkrivene kao mnoge "hanefijske" zene, ili su bile pokrivene kako Allah zapovjeda?
Da li su osim dva Bajrama imali jos X nakvih blagdana?
Da li su bili pripadnici nekog sufijskog tarikata, ako da, kojeg?
Da li su... Da li su...?
Moglo bi se pitati do sutra, ali mislim da ne treba vise, ovo je dovoljno za sada.

I kad se dadne odgovor na sva pitanja onda ce se doci do zakljucka da neko bosnjacima prodaje bijele pod crne bubrege i plasi ih nakvim "vehabijama" i "vehabizmom" da bi prikrio svoje mahane i nedostatke i na kraju krajeva zablude.

Pa sad vi vidite koje je medju 72 grupe!!!

p.s :Pitanja su preuzeta od jednog brata sa drugog foruma,malo sam bio lijen pa mi mrsko bilo pisati samo sam kopirao od njega,al na kraju bi to opet ovako nekako izgledalo

selam :)
bijela

#2 Re: Sta je to hanefijski mezheb kod nas?

Post by bijela »

ja Rabbi... :roll:
toliko svačega napisanoga...
mrtva kokoš

#3 Re: Sta je to hanefijski mezheb kod nas?

Post by mrtva kokoš »

jesi ti vehbija?? :roll: :mrgreen:
cat lover

#4 Re: Sta je to hanefijski mezheb kod nas?

Post by cat lover »

@bravo_lion-> i pitaš i odgovaraš ...
mi ti dođemo k'o delegati ovdje :]
peace

#5 Re: Sta je to hanefijski mezheb kod nas?

Post by peace »

daj ohladite malo,ljudi,eeeeeee... :x
black

#6 Re: Sta je to hanefijski mezheb kod nas?

Post by black »

moj Boze koliko demagogije sustavno poredane u artiljerijske salve...
Brave_lion

#7 Re: Sta je to hanefijski mezheb kod nas?

Post by Brave_lion »

Splinter wrote:jesi ti vehbija?? :roll: :mrgreen:
Ja nisam vehabija,ja sam obicni musliman koji slijedi hanefijski mezheb,ali se ne volim zvati ni hanefijom,samo musliman.

I molim vas da ne dajete nikakve komentare koji nisu dio teme i koji nisu pokusaj odgovora i molim sve koji nemaju dovoljno znanja o islamu ili nek ostave pametan komentar u najmanju ruku ili nek sute i ne nepadaju nikoga
cat lover

#8 Re: Sta je to hanefijski mezheb kod nas?

Post by cat lover »

važi, mjera u svemu...
selam :]
mrtva kokoš

#9 Re: Sta je to hanefijski mezheb kod nas?

Post by mrtva kokoš »

Brave_lion wrote:
Ja nisam vehabija,ja sam obicni musliman koji slijedi hanefijski mezheb,ali se ne volim zvati ni hanefijom,samo musliman.

I molim vas da ne dajete nikakve komentare koji nisu dio teme i koji nisu pokusaj odgovora i molim sve koji nemaju dovoljno znanja o islamu ili nek ostave pametan komentar u najmanju ruku ili nek sute i ne nepadaju nikoga
da si obican musliman ne bi uopste postavio ovu temu sa vec ponudjenim (ciljanim) odg. !!
i nisam te pitao jesi li ti vehabija, nego vehbija (ime) znam jednog vehbiju tako malo vuce
nastranu pa reko da nije kakva koincidencija! :mrgreen: :skoljka: :wink:
Brave_lion

#10 Re: Sta je to hanefijski mezheb kod nas?

Post by Brave_lion »

Splinter wrote:
Brave_lion wrote:

da si obican musliman ne bi uopste postavio ovu temu sa vec ponudjenim (ciljanim) odg. !!
i nisam te pitao jesi li ti vehabija, nego vehbija (ime) znam jednog vehbiju tako malo vuce
nastranu pa reko da nije kakva koincidencija! :mrgreen: :skoljka: :wink:
Ja nisam ponudio odgovore,cak ne trazim ni da mi odgovorite na ova pitanja,nek se odmah zakljuca tema,ali svako nek se preispita i zapita koliko je hanefija,to je bit teme.Bosanci bi napadali vehabije radi necega sto po njima nije od hanefi mezheba,a sami ne rade gotovo nista od tog istog mezheba
komsija123

#11 Re: Sta je to hanefijski mezheb kod nas?

Post by komsija123 »

obrati se ovom momku on studira djela ebuHanife.r.a
http://alrazi.co.cc/
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#12 Re: Sta je to hanefijski mezheb kod nas?

Post by Chmoljo »

Brave_lion wrote:Ja nisam ponudio odgovore,cak ne trazim ni da mi odgovorite na ova pitanja,nek se odmah zakljuca tema,ali svako nek se preispita i zapita koliko je hanefija,to je bit teme.Bosanci bi napadali vehabije radi necega sto po njima nije od hanefi mezheba,a sami ne rade gotovo nista od tog istog mezheba
jawohl!
Locked