Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

HM 2011

#51 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by HM 2011 »

Jako često je definicija papka sljedeća:

To je onaj koji je umislio da toliko iznad bilo koga da ga smije zvati papkom....

to je papak....

za sve ostalo postoji definicija:

papučar, dvije lijeve, nespretan, povučen, asocijalan, sociopat, hej nekulturni, hej neodgojeni, hej primitivac

ali definicija papka je vječna....

zapita li se iko od Vas - zašto papak -

Pa vidite - papkari su životinje koje imaju papke i tim papcima gaze po svemu i svačemu te isti (papci) nisu baš nešto čisti - pored toga nisu niti jestivi dio životinje, ali su stotinama puta bolja "oprema" za hodanje od ljudskih stopala - čvršća, duže traju i slično....

Šta su elementi papka koji mogu uvrijediti nekoga -
1. činjenica da je papak prljav - tj. nečist,
2. činjenica da faktički papak nije upotrebljiv kao prehrambeni artikl (izgleda nije upotrebljiv za bilo šta),
3. činjenica da je to gazni dio udova životinja - papkara (često gaze po vlastitom izmetu)...

Sada ulazak u to jesu li papkari biljojedi ili mesojedi će ukazati na samu benignost lica prozvanog papkom u poređenju sa malignosti onog koji proziva druge papcima - te iz tog razloga ali i mnogih drugih -

Papak - je lice koje je umislilo da je toliko iznad bilo kojeg drugog lica - da ga smije javno ili tajno oslovljavati sa "PAPAK!" - te isto minimalno ukazuje na slabu sposobnost izražavanja pojedinca koji upućuje takvu pogrdu drugoj strane, ali često ukazuje i na poremećenu osobu, zlostavljanu u djetinjstvu, koji ima ogromnu želju ili da manipuliše okolinom pritom koristeći uvrede kao sredstvo manipulacije ili da se dokaže u nečemu (a teško se iko može dokazati u svemu) itd....

uglavnom - bolesno, nazadno i nakradno -
korišteno od strane šmrkljavih balavaca koji su izraz koristili za ograđivanje od svoje nesposobnosti - a kojima je isti prvobitno bio namjenjen......

Termin papak je toliko izgubio svoj smisao - baš iz razloga što ga koriste ljudi čije intelektualne kvalitete počesto znaju biti upitne - te taj termin možemo svrstati i u grupu u kojoj stoji konstruktivni argument ograničenog uma koji glasi:

Vidi mu glave ?

zadovoljni ?
Kemal Malovčić

#52 Re: Šta ja konačno

Post by Kemal Malovčić »

insomnia78 wrote:Prica vam je svima papanska i pacenicka, jebala vas patetika

s' moje sokocalo
:thumbup:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#53 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by PipiDugaDevetka »

who_ knows wrote:Interesantna tema...nije samo poenta u nazivu papak nego i kako ga definisati na ulici, s cime ga uporediti...??!
Nedavno sam cula komentar nekog 'sarajlije' kako je nakon neke tuce u kome je jedan momak nekome pomogao on prokomentarisao u smislu - a jeste papak mu je pomagao, izvlacio ga iz auta dok smo mi fina gradska raja sjedili, gledali i smijali se...confused... Papak je pomagao a 'fina gradska raja je gledala i smijala se'...eto takva je sada podjela u nasem lijepom gradu , ako nekome nesto pomognes onda si papak a ako sjedis i podsmijavas se onda si fino gradsko dijete...??!! Izgleda da se socijalna neosjetljivost i pasivnost na tuđi bol sada smatra cool i time se izjednacava normalno odnosno urbano gradsko ponasanje...!!!
Ne znam kako je nekada bilo i sta je papak tad bio ali mislim da nije ovo sta je danas...

:-?
Baš sam papak ispao. Kod moje garaže, a tuda i djeca prolaze do škole zaglavio se u snijegu jedan kedi VW, pa na molbu vozača pogurag malo da pomognem. Neuspješno bijaše, naišla djeca iz škole, klipani 8. ili 7. razred, pa zamolih za pomoć djecu,...Ode kedi svojim putem, a jedan izrasliji od djece:

-Čiko, hoćete li platiti ovo što smo izgurali auto,....?

Papak sam, par exellance! Vremena se mijenjaju, ostarilo se.
uglavnomja

#54 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by uglavnomja »

papak je onaj ko ne zna sta znaci papak :D
GaRGa

#55 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by GaRGa »

papak je ko god ti ne odgovara bio ti papak ili ne :)
zateznistub

#56 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by zateznistub »

sarajevonekad wrote:Stav "nemam snage ni volje da ti objašnjavam, pogotovo kad ti nije jasno na prvu " je po mom mišljenju odličan primjer fenomena o kojem ovdje razgovaramo.

Zahvaljujem na navođenju konkretnog primjera i doprinosu boljem razumijevanju fenomena malograđanštine, koja se, koliko vidimo ovdje, veže uz pojam "papanluk", i koja je oduvijek, između ostalog, podrazumijevala pametnjakovićku argonatnost.

Zapravo, fenomen "nemam snage ni volje da ti objašnjavam ", koji je prilično prisutan kod nas, mi je oduvijek bio interesantan, jer zaista ne vidim niti jedan razlog zbog kojeg bi bilo ko u ovom našem "naprednom" društvu ( "poznatom u svijetu po dostignućima, uspjesima i pameti") mogao sebi dozvoliti luksuz arogancije...

Da spadamo među najpametnija i najnaprednija društva u svijetu, možda bi čovjek i shvatio (mada ni tada opravdao) ovu našu svepristunu pametnjakovićku aroganciju, i možda bi tada stvarno bilo neke osnove da se smatra manom to što neko nešto ne skonta na prvu(mada ni tada), ali znajući gdje stojimo s naprednošću i pameti u svijetu, fakat ne kontam toliko prisustvo jednog takvog stava....

Ali dobro, svako ima pravo na svoj stav (sve dok nekog ne uvrijedi njime), kao što i ja imam pravo da se zgražavam na aroganciju svakog oblika, pogotovo među jedinkama balkanskih društava, u kojima izgleda mnogi ovu manu (arogantnu prodiku, tzv. "šukavicu") smatraju vrlinom...

svako dobro

s.

zateznistub wrote:
sarajevonekad wrote:Ja se izvinjavam , ali ja nisam shvatio ovaj tvoj post baš najbolje.
Jel ti mrsko malo elaborirat?

s.

Nemam zaista ni snage ni volje, pogotovo kad ti nije jasno na prvu nakon mog i pipijevog posta
Izvinjenje sto ranije ne vidjoh ovaj tvoj uradak.
Naime, moje pisanje je bilo komentar na tekst forumasa sa imenom enesovac i ako tebi ili bilo kome drugom treba dodatno objasnjenje na njegov/njen tekst, onda stvarno.

Sto se tice arogancije ili kako ti napisa"argonantnost......ma daj. :sad:

Kompleks manje vrijednosti cini cuda.
i_ja_na_forumu

#57 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by i_ja_na_forumu »

Papak je naziv za prst kod papkara. Primjeri životinja koje posjeduju papke su krave, koze, ovce, svinje, jeleni itd.
Papkari posjeduju po dva papka na svakoj nozi koji su homologni trećem i četvrtom prstu ljudske ruke. Građeni su slično kopitu kod kopitara, tj na kost se vežu ligamenti i vezivno tkivo koje zajedno prekriva rožnata izraslina, tj. papak u užem smislu, analogno noktu kod ljudi. :run: :run: :run: :run: :run: :run: :run:

izvor: wikipedia :mrgreen: :mrgreen:
Kemal Malovčić

#58 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by Kemal Malovčić »

jaro štoz ba nokat :shock: :-) :x

:mrgreen:
ikota

#59 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by ikota »

gradski papak-najgori papak,znam ih par :sad:
i_ja_na_forumu

#61 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by i_ja_na_forumu »

šupci se obogatiše, papci se ispucaše i oćejfiše, a levati se prilagodiše. :thumbup: :thumbup: :thumbup: najjace :D
Drvosjeca iz Dejcica

#62 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Papak je onaj koji vozi lijevom trakom na autoputu i ne želi da se prestroji u desnu jer misli da se mangup. :D
Modest Musorgski

#63 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by Modest Musorgski »

čekaj malo zar to nije hari mata hari ?
muha_sa

#64 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by muha_sa »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Papak je onaj koji vozi lijevom trakom na autoputu i ne želi da se prestroji u desnu jer misli da se mangup. :D
ima dosta toga al mislim da je u vecini slucajeva neznanje :-) hem se vozacka na zovegu dobije hem instruktora libo neka stvar--bitno je lovu klepit :D
-evo dobismo i par rondela iliti kružnih tokova :-) moj bože koji je to cirkus :-) dovoljno stat i posmatrat--kad se spoje bahatost i neznanje :-) dobro ima i jedno citavo auto u gradu :lol:
Modest Musorgski

#65 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by Modest Musorgski »

Lud i ponosan wrote:
Modest Musorgski wrote:čekaj malo zar to nije hari mata hari ?
Prije bih glas dao Losi...
pa harija su i zvali papak... al' on to nije znao...
Johnny_x

#66 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by Johnny_x »

Papak- Nesto blaži oblik pakšua koji je najčesće dolazio iz prigradskih naselja, sela i iz nižih društvenih i socijalnih struktura. Njihov najveći zajeb je to što se nikada nisu mogli prilagoditi zakonima čaršije, mada su cijeli život težili tome. Papak voli selo, miris sijena i balege, Lepu Brenu i Cecu. Zatvore oči u transu kada cuju "Bum, Cile, bum", nerijetko izazivaju i isprovociraju frku kada pocugaju, razbijaju čase po kafićima a "poslastica" im je dokazivanje muškosti, dok razbijaju prazne pivske flaše sami sebi od glavu?! Kad priča, papak pretjerano galami i mlatara rukama, obožava cvjetne ili geometrijske dezene na košuljama, a u unutrašnjem džepu sakoića obavezno se nađe čakijica u slučaju: "Ne daj Bože, nek se nadje."Papčina" je viši stadij papka, a niži stadij je obogaćen epitetom Ljaksafon. Za razliku od šupaka, ova romantična grupacija je primitivnija i bezazlenija mada to pravilo ne vrijedi uvijek. Naime, na osnovu detaljnih čaršijsko-studijskih ispitivanja, pokazalo se da, kada papak postane šupak, što se nerijetko dešavalo, ta mutacija zna biti itekako opasna. Omiljena profesija im je vojna naobrazba, policajac, portir, vatrogasac i sva ostala "uniformisana" zanimanja i još, ako ikako može, ponešto od oružja. Nažalost, ova grupacija je bila jedna od najmasovnijih na našim brdovitim prostorima što je uslovilo čak i nastanku i izgradnji jedne "novokomponovane" četvrti koja se zvala "Kineska četvrt", gdje su preko noći doveli svoje. Mada se tu nije mogao vidjeti nijedan kineski restoran ili zalutali kosooki prodavač, ipak su rijetki i "normalni" stanovnici ovog naselja bili prinuđeni slušati jezik koji je u dobroj mjeri podsjecao na kineski: umjesto da kažu "ovdje, tamo ili nedavno", u Kineskoj četvrti se govorilo: tuj, nuj, otojc..ojhaaaaaaaaa!!! Vrijedno je zabilježiti i to da se upravo na ovim prostorima, prvi put u našem gradu moglo vidjeti i čuti kako u mnogobrojnim, novootvorenim kafićima, umjesto Indexa ili Bijelog Dugmeta, rastura Tina, Mina, Jana, Stoja & co.
Cijei tekst
http://vukajlija.com/carsija-i-raja/25748
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#67 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Ali šta se desilo?

Dođoše neka čudna, morbidna i teška vremena. Probudiše se aveti mraka, pritajene i brižljivo njegovane u bolesnim šupačkim umovima. Pohasiše se, šatro religiozno i nacionalno, na sve tri strane šupci i naložiše neke opet religiozne i nacionalistički naoštrene papke i poluljude, jedne na druge! A papci kó papci, jedva dočekali! Sve što je nekada bilo nenormalno - preko noći postade normalno! Proglasiše sami sebi ulogu neke, samo njima objašnjive, ugrožene žrtve i postadoše dželati! Kao, bore se jedni protiv drugih, a opet svi isto rade! Sve po potrebi i mogućnosti. Šupci zavrištaše mašući zastavama, papci zavitlaše kamama, a levati se izgubiše u tome svemu, prepuštajući se zakonu jačeg, ali i ne bježeći od njega. I jedni, i drugi i treći utopiše se u tom "sveopštem narodnom veselju", vrlo lako pronađoše sebe i svoje mjesto u tome svemu, zavladaše i napraviše neke druge, kažu "svoje" podjele!
Ta zar i ti @muha nasjede na šatro priču da su SVI ISTI I DA SU SVI ISTO KRIVI ZA ''NJESRA U RUANDI''?

Vazda sam bio luzer i donji, ......volim što sam šupak i umrijeću kao šupak....gledaću da me spale u Visokom, a urnu na Vlakovo...samo kratko napisati na pločici uz ime..pakšu!
poznanik

#68 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by poznanik »

Papak je srednjovječni muškarac koji ispred Adamsa na Č.V. u hodu pješačkom stazom, desnom rukom ispuše nos tako snažno da slina odleti 2-3 m dalje od njega na travu, i to ponovi i lijevom rukom, odbacujući takođe snažno masivnu količinu sline, ovaj put na asfaltni dio staze, pa onda obje ruke obriše o hlače... :oops: :D
PipiDugaDevetka

#69 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

poznanik wrote:Papak je srednjovječni muškarac koji ispred Adamsa na Č.V. u hodu pješačkom stazom, desnom rukom ispuše nos tako snažno da slina odleti 2-3 m dalje od njega na travu, i to ponovi i lijevom rukom, odbacujući takođe snažno masivnu količinu sline, ovaj put na asfaltni dio staze, pa onda obje ruke obriše o hlače... :oops: :D
Isto tako omiljeni i popularni fudbaleri bez stida imalo pred hiljadama gledalaca, a da ne brojim tv. gledaoce,...se istresu, hraču,... i obrišu se prvo rukom, pa o svoje dresove.
Bilo bi dobro napraviti tv. spot o pljuvanju i istresanju noseva fudbalera nebili se nekome zgadilo gledanje tv.
:D
crusader

#70 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by crusader »

Svi smo mi papci
PipiDugaDevetka

#71 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Johnny_x wrote:
Papak- Nesto blaži oblik pakšua koji je najčesće dolazio iz prigradskih naselja, sela i iz nižih društvenih i socijalnih struktura. Njihov najveći zajeb je to što se nikada nisu mogli prilagoditi zakonima čaršije, mada su cijeli život težili tome. Papak voli selo, miris sijena i balege, Lepu Brenu i Cecu. Zatvore oči u transu kada cuju "Bum, Cile, bum", nerijetko izazivaju i isprovociraju frku kada pocugaju, razbijaju čase po kafićima a "poslastica" im je dokazivanje muškosti, dok razbijaju prazne pivske flaše sami sebi od glavu?! Kad priča, papak pretjerano galami i mlatara rukama, obožava cvjetne ili geometrijske dezene na košuljama, a u unutrašnjem džepu sakoića obavezno se nađe čakijica u slučaju: "Ne daj Bože, nek se nadje."Papčina" je viši stadij papka, a niži stadij je obogaćen epitetom Ljaksafon. Za razliku od šupaka, ova romantična grupacija je primitivnija i bezazlenija mada to pravilo ne vrijedi uvijek. Naime, na osnovu detaljnih čaršijsko-studijskih ispitivanja, pokazalo se da, kada papak postane šupak, što se nerijetko dešavalo, ta mutacija zna biti itekako opasna. Omiljena profesija im je vojna naobrazba, policajac, portir, vatrogasac i sva ostala "uniformisana" zanimanja i još, ako ikako može, ponešto od oružja. Nažalost, ova grupacija je bila jedna od najmasovnijih na našim brdovitim prostorima što je uslovilo čak i nastanku i izgradnji jedne "novokomponovane" četvrti koja se zvala "Kineska četvrt", gdje su preko noći doveli svoje. Mada se tu nije mogao vidjeti nijedan kineski restoran ili zalutali kosooki prodavač, ipak su rijetki i "normalni" stanovnici ovog naselja bili prinuđeni slušati jezik koji je u dobroj mjeri podsjecao na kineski: umjesto da kažu "ovdje, tamo ili nedavno", u Kineskoj četvrti se govorilo: tuj, nuj, otojc..ojhaaaaaaaaa!!! Vrijedno je zabilježiti i to da se upravo na ovim prostorima, prvi put u našem gradu moglo vidjeti i čuti kako u mnogobrojnim, novootvorenim kafićima, umjesto Indexa ili Bijelog Dugmeta, rastura Tina, Mina, Jana, Stoja & co.
Cijei tekst
http://vukajlija.com/carsija-i-raja/25748
Jesi li ti @johny_x pročitao sve do kraja ovo?
Dođose neka čudna, morbidna i teška vremena. Probudiše se aveti mraka, pritajeni i brižljivo njegovani u bolesnim šupačkim umovima. Pohasiše se, šatro religiozno i nacionalno, na sve tri strane šupci i naložiše neke (opet religiozne i nacionalistički naoštrene) papke i poluljude, jedne na druge?! Papci ko papci, jedva dočekali!

Da sve to nisam vidio, ne bih vjerovao. Sve sto je nekada bilo nenormalno -preko noći postade normalno?! Proglasiše sami sebi ulogu neke, samo njima objašnjive, ugrožene žrtve i postadoše dželati?! Kao, bore se jedni protiv drugih, a opet svi isto rade?! Sve po potrebi i mogućnosti. Šupci zavrištase mašući zastavama, papci zavitlaše puškama, a levati se izgubiše u tome svemu, prepustajući se zakonu jačeg, ali i ne bježeci od njega. I jedni, i drugi i treći utopiše se u tom "sveopštem narodnom veselju, vrlo lako pronađose sebe i svoje mjesto u tome svemu, zavladaše i napraviše neke druge, kažu "svoje" podjele?! Meni licno, osim nacionalnih, teško vidjeti neke druge? I bilo bi nepošteno, a ne spomenuti svačiju ulogu u tom paklu. Neko će se zapitati, a sta je sa Rajom? Nažalost, Raja je šutila?! Raja je samo, kao mudro, gledala i šutila. I popušila! Prođe rat - šupci se obogatiše, papci se ispucaše i oćejfiše, a levati se prilagodiše.
Rat, eto nije došao iz akademskih glava iz Srbije, nego se tamo neka raja pokoškala, pa neki šupci sa zelenim barjakom protiv drugih šupaka sa trobojnim barjakom zakuhali,....eto svi su krivi, samo oni, VELIKOSRBI, nisu.
:sax:
Hopkins

#72 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by Hopkins »

Meni je dovoljno da vidim kako se neko obuce i odmah znam da je papak. Ako se neko sjeti bila je na forumu slika onog momka iz tramvaja sa onim spicokama (sa aligatorskom ivicom :D) u pozi: cik me zaobidji. e to je za mene papak.
nasa

#73 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by nasa »

Za mene:papak ne mora biti nuzno sa sela ili neobrazovan.Papak je zato sto ni izbliza nije svjestan svojih mana,pokusava biti ili se prodati za nesto sto nije,ponosno istice dodatke tipa narukvice,lanci,mob.,auto,..postovanje bilo koga/cega mu je nepoznanica,bahat je i arogantan i ima toga jos.....

Imamo mi i papanke........ :!:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#74 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by japin_mutapi »

detroit-mercy

#75 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by detroit-mercy »

Po drzave gori :x , drzava pred eknomskim kolapsom :-) nezaposlenost nikada veca :-), zdravstvo u k..u, skolstvo nista bolje, kriminal u porastu, nepotizam na svakom koraku, pljacka naroda nemilice a oni godinama raspravljaju o definiciji papka :-) . Sta ces, valjda je priorite da se odredi sta je i ko je papak pa se onda moze dalje ici:skoljka: .
Post Reply