sarajevonekad wrote:...primjeti se da zapravo i nema baš jasne definicije pojma "papak".
Koliko se ja sjećam dana kad je upotreba ovog pojma počela uzimati šire razmjere u Sarajevu (nekad s početka osamdesetih), "papak" je bila svaka osoba kojoj nedostaju maniri, da budem precizniji, osoba kojoj nedostaje ono neko osnovno civilizovano ponašanje....uviđavnost prema drugim osobama, predmetima, stvarima, okolini.... itd. itd....
... i tako sam i ja donedavno shvatao ovaj pojam, dok nisam u Hrvatskoj naišao na jedno sasvim drugo značenje ovog pojma - tamo "papak" izgleda znači "šmokljo" iliti "levat", kako bi se to kolokvjalno reklo... ili "looser" kako se to kaže na ovom novom, dejtonskom bosanksom jeziku, a to je bitno drugačije od 'bezobzirnog/neuvidjavnog' (kako ja shvatam značenje riječi "papak").
Upravo zato me je zaintrigiralo da malo preciznije definišemo šta je to zapravo "papak" ovdje kod nas a šta u Hrvatskoj, jer očigledno "papak" ne znači isto u Hrvatskoj i u BiH (konkretno u Sarajevu, i još konkretjnije medju generacijama rađanim ranih sedamdesetih i prije)...
"Papci" i papanluk su nastali puno prije početka 80-tih, možda si ih ti tada prvi put čuo i zapamtio, možda je od tada intezivirano njihovo prepoznavanje. Tim nazivom okarakterizirano je jedno "neurbano" ponašanje stanovništva, poređeno sa "primitivnim", sa ponašanjem i međuljudskoj komunikaciji koja je bila karakteristična za, mahom, seoska područja, ali i ona manje razvijena mjesta, iz kojih se, godinama ranije, u Sarajevo useljavala populacija koju je trebao razvoj sarajevske privrede.
Sjećam se još davno jednog komunističkog pamfleta, uradio ga je Milanko Renovica, a imao je u naslovu i u suštini tretirao "malograđanstvo" u Sarajevu. Taj tekst je nastao početkom 70-tih godina, i bio je dugo vremena razmatran u organima vlasti, i vjerovatno je predstavljao osnov za nastanak "papka" kao isključivo sarajevskog slenga. On je dugo i ostao isključivo sarajevski, a onda se krajem 80-tih proširio, i evo, prihvaćen u Zagrebu...
S "papkom", obavezno ide i "papanluk", a to je danas česta osobina karakteristična za sve kategorije stanovništva.
Papanluk je pojava o kojoj treba pisati i pričati, papanluke treba ukazivati i rugati im se. Papak je postao naša svakodnevnica, papke ti ne možeš promijeniti, papak ostaje papak
Voziš tramvajem i samo otvoriš farove i vidiš minijaturu cijelog grada Sarajeva, mikrokozam:
Ovaj priča sam sa sobom; onaj gurno lijevu ruku u torbicu žene do lakta (imal šta da valja?), a u desnoj drži Slobodnu Bosnu, lafo čita; onaj kaže haveru da ga potegne za prst pa prne punom snagom i cijela mu raja umire od smijeha; drugi gleda nekoj koki u bose noge, u male crvene prstiče, i sto posto zamišlja da je pamprči; onaj jednom rukom lovi vapaće iz somuna i drugom tipka poruke; ovaj mlati Sarajčicu, bogami, treću pivu za ono pet minuta što ja kužim u njega; onome viri utoka i džepnjak iz trenerke — nož i pištolj? Šta fali! — i boli ga kurac. A u pičku materinu!
http://www.nekontam.com/index-rjecnik.html