Sta biste promjenili u svom gradu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

ljubav_aha

#51 Re: Sta biste promjenili u svom gradu

Post by ljubav_aha »

Toto :lol:
XXS

#52 Re: Sta biste promjenili u svom gradu

Post by XXS »

Ja promijenio grad i sad je sve ok. 8-)
_22222_d

#53 Re: Sta biste promjenili u svom gradu

Post by _22222_d »

Grad je jednostavno promjeniti.. smo se iselis iz jednog grad au drugi.. i promjenjeno,..
nekako kao da ima nesto u svijesti ljudi kako svi zele da budu urbani, moderni... ali na skroz pogresne nacine..
i na kraju od svega ostane globalno selo...
arageta

#54 Re: Sta biste promjenili u svom gradu

Post by arageta »

Ako mislite da vlast treba mijenjati, zašto je ne mijenjate?

Ovo je demokratska zemlja, sva vlast proizilazi iz naroda. Kakav narod takva i vlast.
Zašto nam u Predsjedništvu sjede iste face godinama? Zato što je 70% omladine pasivno i pesimistično i lijeno i ne želi izaći na izbore i glasati, jer jedan glas dosta znači.
Zašto nam godinama sole pamet stari političari koje biraju naše dede, nane, očevi, majke? Zašto mi ne biramo svoje vođe, mi mladi ljudi na kojima ostaje sve ovo. Zašto na naš izbor utiču ti isti, zašto smo toliko naivni i padamo svake četiri godine na iste fore rasplamsavanja nacionalnih strasti? Obično se baci bomba na džamiju ili kojekakav natipis se nalijepi na crkvu, samo da bi svak' glasao za svog! Kuda to vodi? Začarani krug.
Budite objektivni. Muslimanka sam i ne znam ti šta da se desi glasati ću za nekog katolika, pravoslavca i jevreja ukoliko prepoznam u njemu kvalitete vrijedne jednog' vođe!
Ali neka, nama je mrsko izaći na izbore i POKUŠATI NEŠTO PROMIJENITI, radije ćemo otići na kafu, u klub, u kino, kod momka, cure itd...

a VEĆINU, OGROMNU VEĆINU treba mršnuti!

Šta bi još promijenila?
Gradski saobraćaj definitivno! Osnovala bih volonterske agencije, osnovala više organizacija za mlade i potakla ih na raznorazne aktivnosti koje bi ih afirmisale, emancipovale i obrazovale te im tako omogućila da prošire svoje vidike i da budu kasnije dostojni brojnih zanimanja kojim se žele baviti. Pod hitno se treba uraditi nešto po pitanju "backgrounda" gradova, gdje ljudi nisu u mogućnosti da svojoj djeci obezbijede školovanje i pristojan krov nad glavom. Treba nam jaka socijalna politika i pomoć.
Mnogo toga bih promijenila u ovom gradu!
Krvotok

#55 Re: Sta biste promjenili u svom gradu

Post by Krvotok »

Već je dosta toga promijenjeno, strepim od novih promjena...ali eto, uvođenje bontona (pravila lijepog ponašanja) već u vrtiće, te uz podjelu besplatnih udžbenika bontona po domaćinstvima obavezno polaganje ispita svih članova obitelji, uz provjere znanja barem svake druge godine. Valjda nije puno?
Alkos

#56 Re: Sta biste promjenili u svom gradu

Post by Alkos »

Sarajevo je uvijek bio poseban grad, ne zbog zgrada, kafana, parkova, vec zbog ljudi koji su se rodili i zivjeli ovdje. Danas, Sarajevo nije vise Sarajevo kakvo je bilo i kakvim ga mnogi pamte, ne zato sto su zgrade porusene ili su izgradjene neko nove, vec zato sto ga naseljavaju neki novi ljudi.

Ono sto bih ja promjenio u ovom gradu, prije svega su ljudi, a onda sve one zgradurine i ruzne kucerine koje su nikle bez urbanisticke dozvole ili sa "kupljenim" raznim dozvolom! Jer presmijesno izgleda, da ne kazem preruzno, da svaka zgrada vodi svoju politiku...

pozzz
Pikaboo

#57 Re: Sta biste promjenili u svom gradu

Post by Pikaboo »

Samo ljude,a sa ljudima bi nestali i ostali problemi
The Nightwatchman

#58 Re: Sta biste promjenili u svom gradu

Post by The Nightwatchman »

stavio bih kantu za smeće na jednu od najprometnijih tramvajskih stanica - onu čaršijsku, jer mi je dosta čišćenja filtera od veš mašine radi papira i otpadaka koji mi ostanu u džepovima, a koje tamo nisam imao gdje baciti (za razliku od svekolikog pučanstva koje tu cijelu tramvajsku stanicu vidi kao jednu veliku kantu za smeće). eto kakav sam ja blećak, više brinem za gradski pločnik, nego za veš mašinu u privatnom vlasništvu koju još otplaćujem.

bruka i sramota. ljudi, kanta je minimalna investicija uz maksimalan povrat uloženog. zašto smo takvi debili? zašto?? :x :x
Vitezanin

#59 Re: Sta biste promjenili u svom gradu

Post by Vitezanin »

Pa puno toga.
Nakon što se otvorio PC-96 pokraj grada u samome gradu sve je umrlo..Skoro pa nema trgovina, pogotovo većih. Vidno je da sve manje i manje mladih izlazi u Vitez..ETo ja npr vikend provedem u Novom Travniku + masa ljudi iz Viteza. Naravno, govorim iz perspektive nekoga tko ima 20-21 godinu poput mene kome je taj izlazak bitna stvar.
Grad je nekako zapušten,a s malo ulaganja bio bi to jako sladak gradić ugodan za život. Već sada prilično jeste jer ekonomski sigurno bolje stoji nego većina gradova u BiH.
I naravno, volio bih da se Hrvati i Bošnjaci više druže. 2 škole pod jednim krovom...mislim, za to se može naći prihvatljiv model za obje strane..Ali podijeljeni kafići, diskoteke... To zaista nema smisla.
Malo je mjesta gdje se pušta glazba koju bih ja volio da se pušta :dance: i tako te stvari.
Ima tu još mnogo stvari, ali ipak mi je drago što sam Vitežanin. :-D
sekiracija

#60 Re: Sta biste promjenili u svom gradu

Post by sekiracija »

Ovo me podsjetilo da jos jednom cujem onu pjesmu od IDEXa DA SAM JA NETKO. :D
Biggy

#61 Re: Sta biste promjenili u svom gradu

Post by Biggy »

Državu. U obzir bi došle samo nebalkanske....
ratata

#62 Re: Sta biste promjenili u svom gradu

Post by ratata »

Alkos wrote:Sarajevo je uvijek bio poseban grad, ne zbog zgrada, kafana, parkova, vec zbog ljudi koji su se rodili i zivjeli ovdje. Danas, Sarajevo nije vise Sarajevo kakvo je bilo i kakvim ga mnogi pamte, ne zato sto su zgrade porusene ili su izgradjene neko nove, vec zato sto ga naseljavaju neki novi ljudi.

Ono sto bih ja promjenio u ovom gradu, prije svega su ljudi, a onda sve one zgradurine i ruzne kucerine koje su nikle bez urbanisticke dozvole ili sa "kupljenim" raznim dozvolom! Jer presmijesno izgleda, da ne kazem preruzno, da svaka zgrada vodi svoju politiku...

pozzz
sa takvim stavom o ljudima koji naseljavaju neki grad, New York nikad ne bi postao ono sto je danas. najveci problem Sarajeva su upravo oni koji su tu a nisu se doselili kako ti to kazes, jer ti ljudi prosto mrze sve sto nije pozicionirano izmedju Ilidze i Bascarsije. uostalom, da nije bilo rata, sto rece nova pjesma Letu Stuka "ne bi imali ni za graha", niko nikad ne bi cuo za ovaj grad, pardon, opet cu citirati Letu Stuke, "selo s trolejbusom"
Alkos

#63 Re: Sta biste promjenili u svom gradu

Post by Alkos »

ratata wrote:
Alkos wrote:Sarajevo je uvijek bio poseban grad, ne zbog zgrada, kafana, parkova, vec zbog ljudi koji su se rodili i zivjeli ovdje. Danas, Sarajevo nije vise Sarajevo kakvo je bilo i kakvim ga mnogi pamte, ne zato sto su zgrade porusene ili su izgradjene neko nove, vec zato sto ga naseljavaju neki novi ljudi.

pozzz
sa takvim stavom o ljudima koji naseljavaju neki grad, New York nikad ne bi postao ono sto je danas. najveci problem Sarajeva su upravo oni koji su tu a nisu se doselili kako ti to kazes, jer ti ljudi prosto mrze sve sto nije pozicionirano izmedju Ilidze i Bascarsije. uostalom, da nije bilo rata, sto rece nova pjesma Letu Stuka "ne bi imali ni za graha", niko nikad ne bi cuo za ovaj grad, pardon, opet cu citirati Letu Stuke, "selo s trolejbusom"
I New York bi prop'o i poseljacio se da su ga naselili oni koji danas zive ovdje. Sarajevo jeste selo, mali grad, kasaba, kako god hoces, samo mi nije jasno sto su se svi ovdje sjatili. Hajte u New York, jebo Rajvosa!
A NAJ su mi BOLJI oni koji kazu da je problem u nama sto mrzimo sve, a nije problem u drugima koji mrze i pljuju sve ono sto je sa carsije, ali opet dolaze da rade i studiraju ovdje.

I da nije bilo rata, mozda ne bi imali ni za graha, ali ne bi ni bilo ovoliko papanluka!!!
staza

#64 Re: Sta biste promjenili u svom gradu

Post by staza »

Toto wrote:Sudeci po poplavi "ljetnih" tema na forumu: u nasim carsijama bi -pod hitno- trebalo otvarati javne kuce.
Bar po jednu edukativnog i naucno-popularnog karaktera :D
:thumbup:
Apsolutno najbolji prijedlog: zaposlile bi se mnoge, smanjile bi se tenzije, medijski i obrazovni i politički radnici dobili bi kreativno-plaćenu areu, a radnička klasa, posebno teški fizički radnici, bi se dobro opustili.
Ništa drugo ne bih mijenjao: ljudi su preživjeli teške sudbine i bili prisiljeni doći u grad, a pojedini novoproglašeni građani su ih još srdačnije primili: prošlo je 2 decenije, još trebaju barem dvije proći da se odgoji barem jedna predratna gradska generacija, a prekidati proces u pola je kontraproduktivno.
Zaključak: vremenom će biti sve bolje.
:)
Eborg

#65 Re: Sta biste promjenili u svom gradu

Post by Eborg »

Amila_88

#66 Re: Sta biste promjenili u svom gradu

Post by Amila_88 »

Ništa :D
Skyfox

#67 Re: Sta biste promjenili u svom gradu

Post by Skyfox »

Svi parkinzi u naseljima bi bili samo za stanare 8)
Alkos

#68 Re: Sta biste promjenili u svom gradu

Post by Alkos »

Skyfox wrote:Svi parkinzi u naseljima bi bili samo za stanare 8)
:thumbup: :mrgreen:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#69 Re: Sta biste promjenili u svom gradu

Post by Toto »

Kompletan urbanisticki zavod..
BSn

#70 Re: Sta biste promjenili u svom gradu

Post by BSn »

grad je toliko prljav da je to za nepovjerovat i vjerovatno spada medju najprljavije gradove u bih. ima tu i do (ne)kulture zitelja, ali i do onih ciji je pos'o da ciste. tamo gdje komunalci dobro obavljaju posao i zitelji se ponasaju drugacije, pa ne bacaju opuske, kese, kutije, cuda po cestama. kad vide oko sebe smece, onda i oni bacaju po cesti/plocniku/travi, jer sto bi on to nosio sa sobom do prve korpe, kad moze k'o i ostali. :-)
znam za slucaj kad su iz ureda jednog sarajevskog nacelnika zvali komunalce da pokupe smece sa zelenila pored glavne magistrale. ovi su, normalno, promptno djelovali, sto znaci da ne rade svoj posao, neg' tako - kad bas moraju.
IsmetHoro

#71 Re: Sta biste promjenili u svom gradu

Post by IsmetHoro »

Novu ves masinu zeni.
uvjek dobar gost

#72 Re: Sta biste promjenili u svom gradu

Post by uvjek dobar gost »

Kulturu življenja u gradu, pomoću kazni i novog oblika sankcija - društveno korisni rad, potom bih udario po nelegalno napravljenim objektima koje bi u omjeru 90% srušio do temelja, potom bi prilagodio infrastrukturu životu u gradu, na red bi tada došle zelene površine koje bih uredio u skladu sa potrebama stanovništva koje živi u gradu, e tad bi već počeo da otpuštam uposlenike javnih ustanova koji ne rade svoj posao.... u roku od dvije godine grad bi dobio neku sasvim drugu dimenziju.... !
sarajevonekad

#73 Re: Sta biste promjenili u svom gradu

Post by sarajevonekad »

Najprije Hvala predlagacu teme na izboru! Konacno!

Ja cu probati na osnovu svojih iskustava osobe koja cesto instranim posjetiocima ( prijateljima) pokazuje Sarajevo i okolinu ( a nerijetko i BiH) reci konkretno sta bi olaksalo zivot i nama i posjetiocima:

1.UVESTI 24H KOMUNALNE USLUGE (često se dešava da leš neke uginule životinje ostane na ulici po par dana ili ga nikako ne uklone, što je naročito nezdravo u naseljenim mjestima. na više mojih poziva neodgovorne ili neuke osobe iz komunalnog mi kažu. "nazovi sutr, gotovo je radno vrijeme!" Znači truleći leševi životinje nek stoje tu preko noći, sutra, prekosutra ili ko zna do kad....)

2. UVESTI VIŠE JAVNIH TOALETA NA RAZLIČITIM LOKACIJAMA ALI SAMO POD USLOVOM DA HIGIJENA BUDE NA NEKOM NIVOU JER U PROTIVNOM TO POSTAJE ZA GRADJANE IZVOR ZARAZE, A OPROTUNE "DOKTOR" IZVOR ZARADE)

3.DONIJETI ZAKON KOJIM SU VLASTI I POLICIJA DUŽNI KONTINUIRANO I BEZ PREKIDA OBAVJEŠTAVATI JAVNOS O SVAKOJ PROMJENI KOJA BI IH NA OVAJ ILI ONAJ NAČIN MOGLA AFEKTIRATI ( Npr. u julu je u ulici Zmaj od Bosne , na potezu od bivše maršalke a dalje postavljena kamera za snimanje prekoračenje brzine, nakon što je u nekom kratkom vremenskom periodu od možda 10 dana policija obavijestila javnost da će tu biti postavljena kamera ... Ne znam da li su nas obavijestili da ulica u kojoj nema table koja pokazuje ograničenje podrazumijeva da je tu ograničenje 50km/h? Ako neko zna nak javi. Znam samo da su o promjenam obavještavali javnost neko kratko vrijeme i više nikad!!!!!)

4. VAŽNE ZAKONSKE PROPISE PISATI I NA ENGLESKOM JEZIKU JER IPAK JE OVO 21 VIJEK ( Jednom prilikom su neki moji prijatelji iz Amerike kupili kartu za tramvaj ali su mislili da je povratna pa su je koristili dva puta u vožnji tramvajem. Naši kondukteri, inače poznatio u svijetu po civilizovanom ponašanju ( kao i većina nas stanovnika, ruku na srce) grubo su ih izvukli iz tramvaja i napisali kazne a da se pri tom nisu ni uspjeli sporazumjet sa putnicima jer ovi potonje ne govore bosanski!!!! Možet ezamilsiti šok i traumu z aizbezumljene ljude koj dolaze ovdje u najboljim namjerama. Možede zamisliti i image naše zemlje koji će stvoriti svaki takav turista ili posjetilac nakon kontakta sa "bliskom vrstom"!!!!!)

5. SVAKU TRAFIKU SNABDIJETI SA TURSITIČKIM I PRAKTIČNIM VODIĆEM (KNJIŽICA/INFORMATIVNI LETAK) OBZIROM DA PRODAVCI I PRODAVAČICE NAJČEŠĆE NE GOVORE ENGLESKI ILI NEKI DRUGI STRANI JEZIK!

6. DONIJETI ZAKON PO KOJEM BI SVI SLUŽBENICI U SEKTORU JAVNIH USLUGA MORALI POHAĐATI OBAVEZNI KURS LJUBAZNOSTI I KOMUNIKACIJE I UVESTI TIJELO KOJE BI NA OSNOVU ŽALBI GRAĐANA PO TOM PITANJU OCJENJIVALO RAD JAVNIH SLUŽBENIKA (POLICAJACA, REVIZORA, MED.SESTARA I TEHNIČARA, SLUŽBENIKA ZA ŠALTERIMA ITD ITD.) ISTOVREMENO DONIJETI ZAKON KOJI BI OMOGUĆIO CIVILIZOVANIM JAVNIM SLUŽBENICIMA DA SE ZAŠTITE OD NECIVILIZOVANIH GRAĐANA I ISTIH TAKVIH NJIHOVIH KOLEGA!!!

7. DONIJTI ZAKON KOJIM SE ZABRANJUJE FRUSTRIRAJUĆE AGRESIVNO PONAŠANJE U JAVNOSTI ( NPR. "REVOLT" POJEDINIH VOZAČA U SAOBRAĆAJU KOJI LEGNU NA SIRENU I SPREMNI SU DA UBIJU SVAKOG ČASA, KO DA JE NEČIJA SPORA VOŽNJA, SPORO PRELAŽENJE ZEBRE ILI NEMAR U VOŽNJI NAJGORA STVAR NA SVIJETU I SUDNJI DAN, ILI RAZNI DRUGI NEOPRAVDANI I NASHVATLJIVI "REVOLTI/AFEKTI" GRAĐANA JEDNIH NAPSRAM DRUGIH U JAVNOM PROSTORU. ISTOVREMENO DONIJETI ZAKON PO KOJEM GRAJDANIN IMA PRAVO TUŽITI POLICAJCA KOJI NE SPRIJEČAVA ILI NE SAKCIONIŠE TAKVE IPASDE "REVOLATA/AFEKATA ( TJ. LIČNIH FRUSTRACIJA I KOMPLEKSA) NA JAVNOM PROSTORU.

8. UVESTI SAVJESNE TJ. CIVILIZOVAN REDARE KOJI BI ODRŽAVALI KAKAV TAKAV RED U PARKOVIMA (SPRIJEČILI UNIŠTAVANJE I SKRNAVLJENJE PARKOVA .U PARKU NA CIGLANAMA JE KRATKO VRIJEME STAJAO ZNAK ZABRANE ZA ŽIVOTINJE U JEDNOM DIJELU PARKA, GDJE SE IGRAJU DJECA. TAJ ZNAK JE UBRZO TOTALNO POKRIVEN "KREATIVNIM IZRAZOM" NEKOG NAŠEG MLADOG HOMO PRIMITIVICUSA SA SPREJEM U RUCI, A MNOGI "GRAĐANI" I DALJE SA PSIMA DOLAZE U TAJ PARK, IAKO JE PARK DO DRUGE GIMNAZIJE NA RASPOLAGANJU).

9. ZAMIJENTI ONE "KREATIVNE" ZELENE KORPE ZA OTPATKE U PARKOVIMA I JAVNIM MJESTIMA ( ONE KOJE PRETSTAVLJAJU ZAPRAVO SAMO ČETRI SPOJENE MREŽE NA ZEMLJI, U KOJIMA OBAVEZNO MORA ZAGLAVITI SMEĆE A NEMAJU KESE) ZA NEKE NORMALNIJE. TAKOĐER ZAMIJENITI ONE "KREATIVNE" ALUMINIJSKE AUTOBUSKE STANICE KOJE NITI IMAJU HLADOVINU LJETI ( KROV JE OD STAKLA) NITI ZIMI ŠTITE OD KIŠA I SNJEGOVA KOJE VJETAR NANOSI SA STRANE. PORED TOGA, ALUMINIJSKE KLUPE NA NJIMA SU ZALETOVANE SAMO NA DVA MJESTA PA AKO NEKO MALO TEŽI SJEDNE....ODE KLUPA!)

10. IZGRADITI JEZERO U SARAJEVU ILI U BLIZINI IL EVENTUALNO NEKI VEĆI PRISTOJAN REKREATIVNI PROSTOR U PRIRODI.

Zahvaljujem

s.
kockica_kockica

#74 Re: Sta biste promjenili u svom gradu

Post by kockica_kockica »

Promijenila bih svijest ljudi ... nakon toga bi sve bilo mnogo lakse :oops:
Jolpaz

#75 Re: Sta biste promjenili u svom gradu

Post by Jolpaz »

Cita li neko ovo iz gradskih vlasti ili ureda gradonacelnika?
Valjda ima neka pametna ideja za prepisati...
Post Reply