Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"
-
senturk
#151 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"
Ja ne mogu da vjerujem da se kod nas i sada rade iste stvari,i zašto se ne krene sa reformom obrazovanja, pobogu da li je toliko teško razdvojiti predmete po "sličnosti" tipa prirodne i društvene znanosti, jezici,, i jos koja vec grupa. Kad god nekome vani pomenem da kod nas osnovac u 8 razredu ima 15,16 pa i više predmeta, postaje neobjasnjivo,,i besmisleno pričati o tome da mora biti odličan iz svih predmeta. Zar nije lakše odmah poslije male mature razdvojiti i na osnovu preferencije učenika tako napraviti razrede sa maksimalno 5 predmeta i uz dosta prakse pripremati ih za dalje obrazovanje,, tako I u srednjoj školi da bi fakultet bio vrhunac gdje vec imamo djecu čija je podloga tako jaka da samo malo prakse treba,,i svima mi lakše bilo. Nema mi ničega glupljeg( doduše možda je do mene) kad dijete ide srednju zubotehnicku i poslije upise pravo,,nigdje dodirne veze nema. Ovako se samo trenira sposobnost pamćenja bespotrebnih informacija koje slabo kada da će koristiti u budućnosti..
-
Osmi Socrates
#152 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"
Kakvo, pobogu, osnovno znanje iz muzičke teorije početi davati djetetu od pet-šest godina?
Nije ni čudo što djeca mrze i školu i vas starije koji se brinete o njihovom obrazovanju.
Dakle, ako će jedno od hiljadu djece postati teoretičar umjetnosti, ti bi svih njih hiljadu tjerao da slušaju i bubaju muzičku teoriju.
To ne da nije efektivno, nego je i poprilično besmisleno. Eto, zašto meni nije niko u osnovnoj školi predavao političku filozofiju, jer, trebali su znati da ću studirati političke nauke, a poslije i otići u Law School? Trebali su malo i istorije prava ubaciti odmah u prvom razredu osnovne I tome učiti 50000 djece od kojih sigurno ni 1% neće postati pravnici.
Ali, trebali su, za svaki slučaj, nikad ne znaš.
Nije ni čudo što djeca mrze i školu i vas starije koji se brinete o njihovom obrazovanju.
Dakle, ako će jedno od hiljadu djece postati teoretičar umjetnosti, ti bi svih njih hiljadu tjerao da slušaju i bubaju muzičku teoriju.
To ne da nije efektivno, nego je i poprilično besmisleno. Eto, zašto meni nije niko u osnovnoj školi predavao političku filozofiju, jer, trebali su znati da ću studirati političke nauke, a poslije i otići u Law School? Trebali su malo i istorije prava ubaciti odmah u prvom razredu osnovne I tome učiti 50000 djece od kojih sigurno ni 1% neće postati pravnici.
Ali, trebali su, za svaki slučaj, nikad ne znaš.
-
Osmi Socrates
#153 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"
senturk wrote: ↑08/11/2022 22:54 Ja ne mogu da vjerujem da se kod nas i sada rade iste stvari,i zašto se ne krene sa reformom obrazovanja, pobogu da li je toliko teško razdvojiti predmete po "sličnosti" tipa prirodne i društvene znanosti, jezici,, i jos koja vec grupa. Kad god nekome vani pomenem da kod nas osnovac u 8 razredu ima 15,16 pa i više predmeta, postaje neobjasnjivo,,i besmisleno pričati o tome da mora biti odličan iz svih predmeta. Zar nije lakše odmah poslije male mature razdvojiti i na osnovu preferencije učenika tako napraviti razrede sa maksimalno 5 predmeta i uz dosta prakse pripremati ih za dalje obrazovanje,, tako I u srednjoj školi da bi fakultet bio vrhunac gdje vec imamo djecu čija je podloga tako jaka da samo malo prakse treba,,i svima mi lakše bilo. Nema mi ničega glupljeg( doduše možda je do mene) kad dijete ide srednju zubotehnicku i poslije upise pravo,,nigdje dodirne veze nema. Ovako se samo trenira sposobnost pamćenja bespotrebnih informacija koje slabo kada da će koristiti u budućnosti..
- uglavnomja
#154 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"
onda to ne treba ni u gimnaziji?Osmi Socrates wrote: ↑08/11/2022 22:40Nešto od ovoga se može obraditi kroz časove istorije, a nešto na dodatnim aktivnostima.uglavnomja wrote: ↑08/11/2022 22:35 dosadasnji zakjucak - djeci ne trebaju istorija, geografija, pretpostavljam da i hemija i fizika takodje tu spadaju, zatim fiz, muz i lik ...
sto bi se reklo ostaju bos, eng, mat, inf i vjerobauka ...![]()
da djeca nadju afinitete kad narastu ili da ih traze po kuci ...
fakat ko treba da zna ko je mocart, sta je valcer, polka ... (mi smo morali nauciti plesati valcer u osnovnoj)
ili ko su da vinci, mikelandjelo, rembrant, ...![]()
Ono što ja tvrdim da djeci ne treba zadavati glavobolje oko ocjena kad su u pitanju ovakve teme.
ili ce u 1. srednje uciti gradivo iz 5. osnovne?
pa kad dodje na fakutet - sipak, taraba, nula ...
ili je informatika jedini pravi fakultet, a tamo neke geologije, farmacije, razne akademije ... spadaju pod "aktivnosti"?
degradiranje opsteg obrazovanja, kreativnosti, umrtvljavanje mozdanih celija ...
a i misica, sta ce djeci fizicko ... (da se vratim na "nekada" - svako dijete je morao probati svaki sport, za svaki sport je postojala sekcija u skoli, postojala su gradska takmicenja u kosarci ... to nam je bio vrhunac, ici po skolama, upoznavati novu raju, .... zatim svako dijete je morao stati na skije bar jednom, islo se skolom na jahorinu, zatim su i tu bila gradska takmicenja ... itd )
mala opaska - danas skole ne mogu imati sekcije jer se sale izdaju za rekreaciju ... skole nemaju para osim osnovnog funkcionisanja
problem nisu predmeti kao predmeti, problem je drustvo u cjelini, problem je kompletan nastavni proces i plan i program koji nije uskladjen sa vremenom u kojem zivimo i tehnoloskim nivoom
-
mali jomu
#155 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"
Osmi Socrates wrote: ↑08/11/2022 23:01senturk wrote: ↑08/11/2022 22:54 Ja ne mogu da vjerujem da se kod nas i sada rade iste stvari,i zašto se ne krene sa reformom obrazovanja, pobogu da li je toliko teško razdvojiti predmete po "sličnosti" tipa prirodne i društvene znanosti, jezici,, i jos koja vec grupa. Kad god nekome vani pomenem da kod nas osnovac u 8 razredu ima 15,16 pa i više predmeta, postaje neobjasnjivo,,i besmisleno pričati o tome da mora biti odličan iz svih predmeta. Zar nije lakše odmah poslije male mature razdvojiti i na osnovu preferencije učenika tako napraviti razrede sa maksimalno 5 predmeta i uz dosta prakse pripremati ih za dalje obrazovanje,, tako I u srednjoj školi da bi fakultet bio vrhunac gdje vec imamo djecu čija je podloga tako jaka da samo malo prakse treba,,i svima mi lakše bilo. Nema mi ničega glupljeg( doduše možda je do mene) kad dijete ide srednju zubotehnicku i poslije upise pravo,,nigdje dodirne veze nema. Ovako se samo trenira sposobnost pamćenja bespotrebnih informacija koje slabo kada da će koristiti u budućnosti..![]()
Ovako nesto i ja kontam, trenutni skolski sistem nula bodova...
Po meni bi skole trebalo prilagoditi djeci, a ne djecu skoli... u nekom razdoblju, razdobljima ubacivat ih tamo sta im pogoduje, tamo sta im ide od ruke, otkrivat im talente i tu ih ubacivat... itd
Ako nesto nekom ne ide... nije od toga, ne treba ga tu ni ubacivat, nek svako ide tamo u cemu je dobar.
-
Naslovnica
#156 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"
Meni dalo keca iz fizičkog u prvom srednje.
Stoj na rukama.
De ba, odjebi, kakav stoj na rukama, nisam Cerar, a očito i ne planiram da postanem.
Uvijek sam mrzio fizičko osim kada smo sa djevojčicama igrali između dvije vatre.

Stoj na rukama.
De ba, odjebi, kakav stoj na rukama, nisam Cerar, a očito i ne planiram da postanem.
Uvijek sam mrzio fizičko osim kada smo sa djevojčicama igrali između dvije vatre.
-
Naslovnica
#157 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"
Tako se otprilike radi u Švici.Osmi Socrates wrote: ↑08/11/2022 23:01senturk wrote: ↑08/11/2022 22:54 Ja ne mogu da vjerujem da se kod nas i sada rade iste stvari,i zašto se ne krene sa reformom obrazovanja, pobogu da li je toliko teško razdvojiti predmete po "sličnosti" tipa prirodne i društvene znanosti, jezici,, i jos koja vec grupa. Kad god nekome vani pomenem da kod nas osnovac u 8 razredu ima 15,16 pa i više predmeta, postaje neobjasnjivo,,i besmisleno pričati o tome da mora biti odličan iz svih predmeta. Zar nije lakše odmah poslije male mature razdvojiti i na osnovu preferencije učenika tako napraviti razrede sa maksimalno 5 predmeta i uz dosta prakse pripremati ih za dalje obrazovanje,, tako I u srednjoj školi da bi fakultet bio vrhunac gdje vec imamo djecu čija je podloga tako jaka da samo malo prakse treba,,i svima mi lakše bilo. Nema mi ničega glupljeg( doduše možda je do mene) kad dijete ide srednju zubotehnicku i poslije upise pravo,,nigdje dodirne veze nema. Ovako se samo trenira sposobnost pamćenja bespotrebnih informacija koje slabo kada da će koristiti u budućnosti..![]()
Teško se može desiti da zalutaš na fakultet ako ti tamo nije mjesto.
Mora neko i fanglu i mistriju nosati.
Ha ja.
-
mali jomu
#158 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"
A i do roditelja je, ufura se da djete moze sve sto mu roditelj "zeli" i svi se sjebu...
-
Osmi Socrates
#159 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"
U srednjoj školi se može početi ozbiljnije učiti o teoriji umjetnosti, recimo. Nikako prije. Inače bih ukinuo bilo kakvo usmjereno obrazovanje u srednjim školama, sve bi bile gimnazije. A uvesti neko dodatno više obrazovanje za usmjeravanje prema određenim zanimanjima, da traje dvije godine, recimo, uz praksu.uglavnomja wrote: ↑08/11/2022 23:11onda to ne treba ni u gimnaziji?Osmi Socrates wrote: ↑08/11/2022 22:40
Nešto od ovoga se može obraditi kroz časove istorije, a nešto na dodatnim aktivnostima.
Ono što ja tvrdim da djeci ne treba zadavati glavobolje oko ocjena kad su u pitanju ovakve teme.
ili ce u 1. srednje uciti gradivo iz 5. osnovne?
pa kad dodje na fakutet - sipak, taraba, nula ...
ili je informatika jedini pravi fakultet, a tamo neke geologije, farmacije, razne akademije ... spadaju pod "aktivnosti"?
degradiranje opsteg obrazovanja, kreativnosti, umrtvljavanje mozdanih celija ...![]()
a i misica, sta ce djeci fizicko ... (da se vratim na "nekada" - svako dijete je morao probati svaki sport, za svaki sport je postojala sekcija u skoli, postojala su gradska takmicenja u kosarci ... to nam je bio vrhunac, ici po skolama, upoznavati novu raju, .... zatim svako dijete je morao stati na skije bar jednom, islo se skolom na jahorinu, zatim su i tu bila gradska takmicenja ... itd )
mala opaska - danas skole ne mogu imati sekcije jer se sale izdaju za rekreaciju ... skole nemaju para osim osnovnog funkcionisanja
problem nisu predmeti kao predmeti, problem je drustvo u cjelini, problem je kompletan nastavni proces i plan i program koji nije uskladjen sa vremenom u kojem zivimo i tehnoloskim nivoom
Prirodnim naukama treba početi davati veću pažnju i značaj već u višim razredima osnovne škole. Za društvene nauke bih čekao srednju školu. Od prvog razreda osnovne, najveći značaj treba pridavati jezicima (maternji, engleski, eventualno uvesti izbor za još jedan jezik), matematici i informatici.
Fizičko mora biti prioritet zbog zdravlja. Ono bi mi bilo jedan od prioriteta kroz čitavo obrazovanje. Mada, opet kažem, treba ga prilagoditi mogućnostima djeteta. Ne treba pretjerivati.
-
Hakiz
#160 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"
Da, samo kako ćeš otkriti da je dijete talentovano za nešto, ako mu to nešto ne ponudiš da proba? Izbaciš umjetnost iz osnovne škole, kako ćeš otkriti da je za umjetnost talentovano? Roditelji kako koji, neki hoće, neki neće prepoznati. Tako da prepozbati u kući je lutrija. Ali nastavnik iz te oblasti, te umjetnosti, naučne discipline, bi trebao biti obučen da prepozna da je dijete za tu disciplinu talentovano. A to znači da djeci u osnovnoj školi treba omogućiti da probaju "sve".mali jomu wrote: ↑08/11/2022 23:13
Ovako nesto i ja kontam, trenutni skolski sistem nula bodova...
Po meni bi skole trebalo prilagoditi djeci, a ne djecu skoli... u nekom razdoblju, razdobljima ubacivat ih tamo sta im pogoduje, tamo sta im ide od ruke, otkrivat im talente i tu ih ubacivat... itd
Ako nesto nekom ne ide... nije od toga, ne treba ga tu ni ubacivat, nek svako ide tamo u cemu je dobar.
-
mali jomu
#161 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"
Prvo treba imati psihicki skolovan kadar koji se moze "stopiti" sdjecom, da bi bio samo pozeljni djeciji autoritet kojeg ce slusat zato sto ga razumiju. Djete kad te ne razumije... vozdraaaa, ode
Ovo sad sve puklo ko petarda na sve strane... dodje ljut, nesto se negdje izljutilo, i hop predaje djeci. Djeca kad to vide... ma vozdraaaa.
Ja kad hocu da vidim kakav sam... samo odem sa djecom pricat, odmah me provale, sve mi odmah pokazu gdje fulam... i tako se korigujem. Kad se korigujem... ma sve u redu na sve strane
E sad, haj ti sad onom nekom pametnjakovicu reci da se mora korigovat... jer djeca kazu da nije dobar
Ovo sad sve puklo ko petarda na sve strane... dodje ljut, nesto se negdje izljutilo, i hop predaje djeci. Djeca kad to vide... ma vozdraaaa.
Ja kad hocu da vidim kakav sam... samo odem sa djecom pricat, odmah me provale, sve mi odmah pokazu gdje fulam... i tako se korigujem. Kad se korigujem... ma sve u redu na sve strane
E sad, haj ti sad onom nekom pametnjakovicu reci da se mora korigovat... jer djeca kazu da nije dobar
-
Osmi Socrates
#162 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"
Talent se može otkriti kroz vannastavne aktivnosti. Kao što rekoh, ako dijete hoće svirati neki instrument, i ima ga kod kuće, vannastavna aktivnost u muzičkom obrazovanju bi bila upravo to - sviranje instrumenta.
A ne opterećivati ga teorijom koja mu ne treba. A većini nikad neće ni trebati.
A ne opterećivati ga teorijom koja mu ne treba. A većini nikad neće ni trebati.
-
mali jomu
#163 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"
Za otkrivanje talenata trebas imat nekog ko ih moze otkrit. Moze se imat talent kakav god hoces... ali ako ga niko ne vidi, ne stima nesto?
Trenutno... za otkrivanje vecinom debelih nula bodova.
Da ne idem dalje, ili dublje u drustvo koje nas okruzuje... cistih debelih nula bodova.
Trenutno... za otkrivanje vecinom debelih nula bodova.
Da ne idem dalje, ili dublje u drustvo koje nas okruzuje... cistih debelih nula bodova.
-
mali jomu
#164 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"
Sve sam vas iscitao, sve je super sto ste napisali, ucinilo mi se ko da sam u njemackoj... i u neka doba sam tresno na Zemlju. Poceo se smijat, dobar film... Nema toga ovdje, hoce li biti? mozda za 1300 ili 2800 g cini mi se, mada je i to bajkica... ali mozada i nije?
-
mali jomu
#165 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"
Ja prvo sto sam svoje djete naucio je... da se marise. Vazda me zvali da dodjem, bije mi se djete... Rekoh je li vas poce mlatit, ovi me gledaju, kad vas pocne mlatit onda cu reagovat... za sve ostalo me ne zovite.
Eno ga dobar, pravi... sve zavrsio bez da sam ikog "kupio da ga pusti", i dan danas uci mladju bracu i sestre da se marisu, nigdje problema,
imaju neke ljubavne probleme... ali i to sam ih naucio, tu nema marisane, vec budi normalan frajer pa zadrzite djevojke... a ove sam naucio ko je "normalan tip a ko bez veze tip..." sve pici normalno...
ovo sve ostalo suplja...
Eno ga dobar, pravi... sve zavrsio bez da sam ikog "kupio da ga pusti", i dan danas uci mladju bracu i sestre da se marisu, nigdje problema,
imaju neke ljubavne probleme... ali i to sam ih naucio, tu nema marisane, vec budi normalan frajer pa zadrzite djevojke... a ove sam naucio ko je "normalan tip a ko bez veze tip..." sve pici normalno...
ovo sve ostalo suplja...
-
Osmi Socrates
#166 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"
Nigdje veze da imaš usmene ispite na fakultetu prije nego što radiš magistarski ili doktorski rad.
Nije ni čudo što stvarate djecu koja bubaju gradivo bezveze.
Nije ni čudo što stvarate djecu koja bubaju gradivo bezveze.
-
Osmi Socrates
#167 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"
Al' važnija je šilterica. 
-
Suzie Q
#168 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"
Sinoc sam bila na roditeljskom i sjetih se ove teme. Njemacka je u pitanju, osnovna skola.
Hvali se direktorica kako su sve stare table zamijenjene elektronskim, eto ostavljena je jedna sa spuzvom i kredom u hodniku kao eksponat da djeca znaju da i to postoji. Nabavljeni Ipodi za razrede i tako.
Javi se jedna mama, kaze - cemu sve to kad djeca ne znaju pisana slova pisati i vezati slovo za slovo jednim potezom? djeca koriste google ali ne znaju se sluziti obicnim rjecnikom (knjigom) da nadju neki pojam.
Javi se jedan tata, kaze - pa i treba da se odvikavaju od knjiga, kad dodju u gimnaziju dobit ce laptop i sve ce biti na njemu, nema knjiga.
Vremena se mijenjaju, sve se mijenja, koliko mi to mozemo pratiti i koliko te promjene mozemo prihvatiti je druga stvar. moje misljenje nakon tog roditeljskog, bez obzira sta djeca imaju u skoli, veoma je bitno sta ce imati i kod kuce. Ako u skoli ima google, kod kuce mu pokazi rjecnik, neka zna da to postoji. Ako vidis da ne zna vezati slova, kod kuce vjezbaj. Nas su zajebavali s krasopisom, tinta i pero se kupovalo pa izvlaci tanku i deblju crtu... u vremenu kompjutera i fontova, kome to vise treba?
Hvali se direktorica kako su sve stare table zamijenjene elektronskim, eto ostavljena je jedna sa spuzvom i kredom u hodniku kao eksponat da djeca znaju da i to postoji. Nabavljeni Ipodi za razrede i tako.
Javi se jedna mama, kaze - cemu sve to kad djeca ne znaju pisana slova pisati i vezati slovo za slovo jednim potezom? djeca koriste google ali ne znaju se sluziti obicnim rjecnikom (knjigom) da nadju neki pojam.
Javi se jedan tata, kaze - pa i treba da se odvikavaju od knjiga, kad dodju u gimnaziju dobit ce laptop i sve ce biti na njemu, nema knjiga.
Vremena se mijenjaju, sve se mijenja, koliko mi to mozemo pratiti i koliko te promjene mozemo prihvatiti je druga stvar. moje misljenje nakon tog roditeljskog, bez obzira sta djeca imaju u skoli, veoma je bitno sta ce imati i kod kuce. Ako u skoli ima google, kod kuce mu pokazi rjecnik, neka zna da to postoji. Ako vidis da ne zna vezati slova, kod kuce vjezbaj. Nas su zajebavali s krasopisom, tinta i pero se kupovalo pa izvlaci tanku i deblju crtu... u vremenu kompjutera i fontova, kome to vise treba?
-
torbica
#169 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"
Kako će djeca od 10 godina znati šta ih interesuje, da li imaju afiniteta i sposobnosti da budu inženjeri ili tesari ili zubotehničari?MehmedPasaMoric wrote: ↑08/11/2022 10:54 Obrazovni sistem u BiH i drugim exyu drzavama ocajnicki treba jednu temeljitu reformu, na nacin da se sve promijeni i nista staro ne ostanem. Nikakve logike nema da skole budu kao sto su bile prije 50 godina kad nista drugo nije isto... Prve 4 godine fokus iskljucivo na Engleski, Bosanski, matematiku i informatiku a poslije toga usmjereno obrazovanje. Kakva qrceva historija koja se u svakom selu uci iz drugacijeg udzbenika, kakva moja okolina i ostale gluposti. Samo usmjereno obrazovanje, od ranog doba otkrivati afinitete i razvijati ih u pravom smjeru, ne trositi vrijeme buduceg inzinjera farmacije na Hamurabijev zakonik niti vrijeme buduceg violiniste u filharmoniji na jednocelijske organizme
Jedino da uvedemo neki sistem po kojem bismo podijelili djecu u startu, kao neki KLASNI sistem, pa ne moramo čekati peti razred, nego odmah od prvog razreda znamo koja djeca će biti doktori, koja arhitekti a koja na baušteli.
- Ateista
#170 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"
Djeca u skolama trebaju da dobiju priliku u prvih nekoliko razreda da prodju osnove iz svega i da pokazu afinitete. Ja zbog toga nisam za izbacivanje predmeta, koliko za to da se manje streba i manje ulazi u nepotrebne detalje koja vecini ne treba, osnove su dovoljne da se pokazu afiniteti i talenti, ali osnove iz raznih oblasti.torbica wrote: ↑09/11/2022 09:07Kako će djeca od 10 godina znati šta ih interesuje, da li imaju afiniteta i sposobnosti da budu inženjeri ili tesari ili zubotehničari?MehmedPasaMoric wrote: ↑08/11/2022 10:54 Obrazovni sistem u BiH i drugim exyu drzavama ocajnicki treba jednu temeljitu reformu, na nacin da se sve promijeni i nista staro ne ostanem. Nikakve logike nema da skole budu kao sto su bile prije 50 godina kad nista drugo nije isto... Prve 4 godine fokus iskljucivo na Engleski, Bosanski, matematiku i informatiku a poslije toga usmjereno obrazovanje. Kakva qrceva historija koja se u svakom selu uci iz drugacijeg udzbenika, kakva moja okolina i ostale gluposti. Samo usmjereno obrazovanje, od ranog doba otkrivati afinitete i razvijati ih u pravom smjeru, ne trositi vrijeme buduceg inzinjera farmacije na Hamurabijev zakonik niti vrijeme buduceg violiniste u filharmoniji na jednocelijske organizme
Jedino da uvedemo neki sistem po kojem bismo podijelili djecu u startu, kao neki KLASNI sistem, pa ne moramo čekati peti razred, nego odmah od prvog razreda znamo koja djeca će biti doktori, koja arhitekti a koja na baušteli.
- MehmedPasaMoric
#171 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"
Itekako se mogu otkriti talenti i sklonosti u ranom dobu kada sa djecon radi neko ko je obucen za to, usmjereno obrazovanje je sasvim normalna pojava u razvijenim drustvima. Doduse ovo bi uzrokovalo da provincijalski kompleksi manje vrijednosti jos vise isplivaju na povrsinu pa bi babo poceo traziti stelu da mu kod malog slucajno ne otkriju afinitet za tesara nego iskljucivo za neurohirurgatorbica wrote: ↑09/11/2022 09:07Kako će djeca od 10 godina znati šta ih interesuje, da li imaju afiniteta i sposobnosti da budu inženjeri ili tesari ili zubotehničari?MehmedPasaMoric wrote: ↑08/11/2022 10:54 Obrazovni sistem u BiH i drugim exyu drzavama ocajnicki treba jednu temeljitu reformu, na nacin da se sve promijeni i nista staro ne ostanem. Nikakve logike nema da skole budu kao sto su bile prije 50 godina kad nista drugo nije isto... Prve 4 godine fokus iskljucivo na Engleski, Bosanski, matematiku i informatiku a poslije toga usmjereno obrazovanje. Kakva qrceva historija koja se u svakom selu uci iz drugacijeg udzbenika, kakva moja okolina i ostale gluposti. Samo usmjereno obrazovanje, od ranog doba otkrivati afinitete i razvijati ih u pravom smjeru, ne trositi vrijeme buduceg inzinjera farmacije na Hamurabijev zakonik niti vrijeme buduceg violiniste u filharmoniji na jednocelijske organizme
Ja sam npr naucio citati u 4 godini u oduvijek sam imao afinitet za jezik i knjizevnost, koji je ugusen arhaicnim sistemom obrazovanja koji me tjerao da ucim mehaniku fluida i obiljezavnje nacrta tlocrta i bokocrta pa nisam imao dovoljno vremena za pisanje eseja, citanje knjiga, razvijanje vokabulara itd. Znas kad su mi u zivotu zatrebali mehanika fluida i bokocrt? Nikad
- Logovan
#172 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"
Ako stalno suta loptu, crta, voli da pjeva i prica o gradovima i drzavama sigurno da ne zna da ga to interesuje, mozda ga zapravo interesuju kompjuteri, a ne sve ovo prvo navedeno.torbica wrote: ↑09/11/2022 09:07 Kako će djeca od 10 godina znati šta ih interesuje, da li imaju afiniteta i sposobnosti da budu inženjeri ili tesari ili zubotehničari?
- skrbavi-admin
#173 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"
svom djetetu cu trazit samo da prodje skolu.... za ocjene me boli kurac..... ja sam fukaretina koja je prolazila odlicnim od 1og do 8og razreda.... jebo im ocjena mater
bez skole uhljupi bolje prosli od mene
ako zehre ima talenta za fudbal, kosarku, tenis ili bilo koji placen sport.... treba ga bicevat u tom smijeru.... ha ja.... nek zaradi jednu godinu 100000 eura u zivotu vidjece vise para nego konj koji tegli citav zivot a te pare nece nikad vidjet......
jbt Omćo je milioner....
bez skole uhljupi bolje prosli od mene
ako zehre ima talenta za fudbal, kosarku, tenis ili bilo koji placen sport.... treba ga bicevat u tom smijeru.... ha ja.... nek zaradi jednu godinu 100000 eura u zivotu vidjece vise para nego konj koji tegli citav zivot a te pare nece nikad vidjet......
jbt Omćo je milioner....
-
Suzie Q
#174 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"
i ja sam vise voljela jezik i knjizevnost nego matematiku, ali sam srecom imala profesoricu koja me poticala da uz lektiru procitam jos koju knjigu od istog pisca, da uz jednu pjesmu iz citanke npr Maka Dizdara, naucim jos 2-3. Jesmo svi morali znati kako su se zvale ajkule u Starac i more, toliko je stroga bila, i sigurno taj podatak kasnije u zivotu nikome nije bio bitan, eventualno u nekom kvizu, ali mene osobno sta je ta zena naucila i sirine koje mi je dopunskom literaturom otvorila, nema cijenu.
-
crveni_makovi
#175 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"
Ja definitivno nisam bila dijete koje zna sta zeli postati u zivotu. Ali ima djece koja znaju. Imam rodjaka kojem sam kupovala mikroskop dok je jos bio u predskolskom uzrastu. Iduce sedmice izlaze rad o nekim lijekovima koje razvija na nekom medjunarodnom skupu u SAD-u. Samoinicijativno se javio raznim laboratorijama jos dok je bio u srednjoj trazeci da mu omoguce da kod njih pod odredjenim uslovima radi istrazivanja. Niko mu nista nije pomagao ni govorio sta da radi. U srednjoj je imao napisane naucne radove i zadnjih puno godina je jednostavno nezaustavljiv u tom svijetu. Od djetinjstva zna sta zeli. Po cijele noci cita, pise, istrazuje, nabavlja materijal za laboratoriju.
Koliko se sjecam, njemu nijedna skola u kojoj se skolovao nije bila previse od pomoci ni stimulativna za obrazovanje. Uglavnom su mu stajali na putu i navodili zasto nesto ne moze. Mislim da skole nikada nece ni imati uslove ni mogucnosti da se bave takvom djecom.
Koliko se sjecam, njemu nijedna skola u kojoj se skolovao nije bila previse od pomoci ni stimulativna za obrazovanje. Uglavnom su mu stajali na putu i navodili zasto nesto ne moze. Mislim da skole nikada nece ni imati uslove ni mogucnosti da se bave takvom djecom.