Sta ako se zarati ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

hakazvaka

#1 Sta ako se zarati ?

Post by hakazvaka »

Daily Telegraph
BiH na ivici građanskog rata?
BiH je na ivici novog građanskog rata, dok ustavna kriza prijeti da prouzrokuje kolaps političkog sistema, piše danas Daily Telegraph.

Britanski dnevnik navodi da su zabrinutost izazvali lideri Republike Srpske koji su pojačali svoje zahtjeve za sticanje nezavisnosti, upozoravajući da BiH više nije održiva.

Rastuće etničke podjele izazvale su bojazan od novih sukoba u BiH, gdje je u prethodnom ratu od 1992. do 1995. godine život izgubilo više od 100.000 ljudi.

List ističe da je su, s ciljem pronalaska rješenja, evropski i američki zvaničnici za sutra sazvali hitan sastanak sa liderima BiH u Sarajevu.

Uzrok krize su pokušaji da se izmijeni Ustav, koji je usvojen 1995. godine i prema kome je BiH podijeljena na dva poluautonomna entiteta - RS i Muslimansko-hrvatsku federaciju, napominje Daily Telegraph.

List ističe da su entiteti povezani slabim centralnim institucijama, čije funkcionisanje često ometaju etnička neslaganja.

Srpski lideri tvrde da su pokušaji da se pojednostavi složeni sistem upravljanja smišljeni da potkopaju njihove pozicije i više ih utope u snažniju centralizovanu državu.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik opisao je ustavne promjene kao "nepotrebne i neprihvatljive".

"BiH je neodrživa zemlja, međunarodna zajednica se ovdje zaletjela i to će se na kraju pokazati", rekao je Dodik.

Dodik je zatražio da referendum o samoopredjeljenju bude unesen u Ustav, a što bi omogućilo nezavisnost RS od BiH.

Sulejman Tihić, lider Strane demokratske akcije, rekao je da strahuje da se pomalja novi rat.

"Ukoliko se ovako nastavi nema sumnje da će doći do sukoba. Pitanje je samo kakva vrsta sukoba i da li će se dogoditi za tri, šest ili 12 mjeseci", tvrdi Tihić.

Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u BiH od 2002. do 2006. godine, takođe je izrazio zabrinutost.

"Ovo je ključni momenat i ukoliko se međunarodna zajednica time ne pozabavi BiH rizikuje dezintegraciju", rekao je Ashdown.

Jim Steinberg, zamjenik američkog državnog sekretara, dolazi sutra u Sarajevo zajedno sa švedskim ministrom inostranih poslova Carlom Bildtom i evropskim komesarom za proširenje Ollijem Rehnom.

Ren je u srijedu rekao da je riječ o političkom zastoju koji vuče zemlju nazad.

"Nadam se da će lideri BiH biti na nivou situacije zarad svojih građana, ali i zapadnog Balkana i Evrope u cjelini", rekao je Rehn.

Brisel je ponudio mogućnost članstva u EU kao podsticaj za ustavne reforme.

"Naš cilj je usaglasiti određene ustavne promjene koje će od BiH načiniti funkcionalniju državu koja se može smatrati kandidatom za EU. Želimo da BiH bude kredibilan kandidat za članstvo u EU i NATO", rekao je Rehn.

On je dodao da u tom cilju zemlja mora da stane na svoje noge bez OHR-a i njegovih širokih izvršnih ovlaštenja i nikakav kvazi-protektorat ne može ući u EU.

BiH se još uvijek oporavlja od razarajućeg trogodišnjeg rata koji je uslijedio nakon raspada Jugoslavije početkom 90-tih.

Rat je infrastrukturu i privredu BiH ostavio u ruševinama. Oko dva miliona ljudi, skoro pola populacije, je raseljeno.
sta bi vi uradili ?

ja bi kofer u ruke i s porodicom vani zbriso...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2 Re: Sta ako se zarati ?

Post by Truba »

a ja bih se pokušao obogatiti :mrgreen: pljačkajući u naselju
terapija

#3 Re: Sta ako se zarati ?

Post by terapija »

Recimo da se i "zarati" zanima me kako bi izgledao taj scenario...

RS je u sustini beton, kako se misli "zabraniti" im da jednostavno odu? Ili cemo se poredati na liniju razdvajanja i kamenjati i pluvati i eventualno puskarati :P
osa

#4 Re: Sta ako se zarati ?

Post by osa »

s obzirom da na dešavanja ne bih mogao utjecati, onda bih pokušao unovčiti znanje i iskustvo, naravno, savjetovanjem.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#5 Re: Sta ako se zarati ?

Post by ladyblue18 »

Daj ba kakva je ovo tema. :roll:
Pa bar 5 puta mjesecno narocito iz UK-a dodju informacije kako samo sto se ne zarati i tako vec godinama.
I mislim da ima slicna tema, iskopat cu je pa nastavite tamo.

A inace, ne bih ostala ovdje sigurno. :mrgreen:
Hunkar

#6 Re: Sta ako se zarati ?

Post by Hunkar »

sverco cigarama ... ko god je to radio nije se pokajao :D
Alfons Kauders

#7 Re: Sta ako se zarati ?

Post by Alfons Kauders »

hakazvaka wrote: sta bi vi uradili ?

ja bi pusku u ruke i s porodicom u stan od 150 kvadrata... :D
terapija

#8 Re: Sta ako se zarati ?

Post by terapija »

Alfons Kauders wrote:

Jel po zakonu :D
Alfons Kauders

#9 Re: Sta ako se zarati ?

Post by Alfons Kauders »

terapija wrote:
Alfons Kauders wrote:

Jel po zakonu :D
i po zakonu i zaslugama... :D
samo malo

#10 Re: Sta ako se zarati ?

Post by samo malo »

Ne znam sta bi ja, ali da mi je vidjeti te budale koje bi opet uzele pusku u ruke, dobrovoljno.

Mada, uvijek je bilo "najhrabrijih" boraca, dovoljno je proci Bosnom nakon rata i vidjeti sve one kuce iz kojih su cupali stokove od vrata i prozora, skidali crijepove, cupali cijevi, vadili elektro instalacije iz zidova. Samo se iscupalo nije.

Ali da mi je vidjeti budale koje bi opet isle za ideale... ima li takvih uopste vise? ili su bas svi izginuli zadnji put.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#11 Re: Sta ako se zarati ?

Post by Truba »

ljudi moji ja sam pesimista ali ne vjerujem u novi rat
ali zar ne vidite da se ovo piše radi zbog klika više i zbog tiraža

sezona kiselih krastavaca nema buša da o njemu pišu a gube rat u afganistanu pa udri po bosni

ne kažem da se treba osloniti na strane trupe i Aviano luku u Italiji
ali treba biti realan... narod je smoren :cry:
Last edited by Truba on 19/10/2009 12:00, edited 1 time in total.
alica.k

#12 Re: Sta ako se zarati ?

Post by alica.k »

na greskama se uci.

otisla bi i ne bi se nikad vratila.
Alfons Kauders

#13 Re: Sta ako se zarati ?

Post by Alfons Kauders »

komi wrote:ljudi moji ja sam pesimista ali ne vjerujem u novi rat
ali zar ne vidite da se ovo piše radi zbog klika više i zbog tiraža

sezona kiselih krastavaca nema buša da o njemu pišu a gube rat u afganistanu pa udri po bosni

ne kažem da se treba osloniti na strane trupe i Aviano luku u Italiji
ali treba biti realan... narod je smoren :cry:
narod je glup

uvjeren sam da ima sasvim dovoljno budala koje bi se sutra uhvatile puske...
bosanceros_loco

#14 Re: Sta ako se zarati ?

Post by bosanceros_loco »

Tema pogresno postavljena, trebalo bi da bude "sta kada RS proglasi nezavisnost i nikne granicni prelaz za RS na pola brckog i 5 km od centra Sarajeva?"
hakazvaka

#15 Re: Sta ako se zarati ?

Post by hakazvaka »

bosanceros_loco wrote:Tema pogresno postavljena, trebalo bi da bude "sta kada RS proglasi nezavisnost i nikne granicni prelaz za RS na pola brckog i 5 km od centra Sarajeva?"
:shock: pa zar oni mogu to ?
Alfons Kauders

#16 Re: Sta ako se zarati ?

Post by Alfons Kauders »

bosanceros_loco wrote:Tema pogresno postavljena, trebalo bi da bude "sta kada RS proglasi nezavisnost i nikne granicni prelaz za RS na pola brckog i 5 km od centra Sarajeva?"
eki, vrace 5km od centra? :D
bosanceros_loco

#17 Re: Sta ako se zarati ?

Alfons Kauders wrote:
eki, vrace 5km od centra? :D
haj 10 km onda, 5 km gore dole! :-D
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#18 Re: Sta ako se zarati ?

Post by Latina »

Alfons Kauders wrote:
Samo sto se ne bi imalo cime pucati na duzi period. Rat je skup - a sve sto se srusi, mora se nekad opet izgraditi. Samo se ljudski zivoti ne daju vratiti, a istraumirane zajednice se tesko lijece, kao sto smo imali priliku i nedavno vidjeti po ko zna koji put.

Takodje sumnjam da je MZ raspolozena primiti jos jedan talas golih i bosih izbjeglica. A "lideri" nude iste formule kao i prije dvadesetak godina. ;-) Kakvi ste vi ( svi gradjani BiH ) zatocenici nesposobnih i nadasve patologiji sklonih tipova.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#19 Re: Sta ako se zarati ?

Post by arman1 »

Koja boni granica?
hakazvaka

#20 Re: Sta ako se zarati ?

Post by hakazvaka »

Latina wrote:
Alfons Kauders wrote:
Samo sto se ne bi imalo cime pucati na duzi period. Rat je skup - a sve sto se srusi, mora se nekad opet izgraditi. Samo se ljudski zivoti ne daju vratiti, a istraumirane zajednice se tesko lijece, kao sto smo imali priliku i nedavno vidjeti po ko zna koji put.

Takodje sumnjam da je MZ raspolozena primiti jos jedan talas golih i bosih izbjeglica. A "lideri" nude iste formule kao i prije dvadesetak godina. ;-) Kakvi ste vi ( svi gradjani BiH ) zatocenici nesposobnih i nadasve patologiji sklonih tipova.
najtuznija stvar u vezi historije je to koliko se ona ponavlja :roll:
bosanceros_loco

#21 Re: Sta ako se zarati ?

arman1 wrote:Koja boni granica?
Koji bona rat?
Alfons Kauders

#22 Re: Sta ako se zarati ?

Post by Alfons Kauders »

Latina wrote: Samo sto se ne bi imalo cime pucati na duzi period. Rat je skup - a sve sto se srusi, mora se nekad opet izgraditi. Samo se ljudski zivoti ne daju vratiti, a istraumirane zajednice se tesko lijece, kao sto smo imali priliku i nedavno vidjeti po ko zna koji put.
ako je rat tako skup, kako to da po africi vazda ratuju goli, bosi i gladni? rat je skup kad ga vode amerikanci... :D kad ratuju balkanske seljacine, troskovi su zanemarivi... :D
nesto ne vidim da se ta MZ plaho buni kad iz bosne prima obrazovanu i sposobnu radnu snagu... :D proberu sta valja, a nesposobne nam vrate, ko i prosli put :D
bosanceros_loco

#23 Re: Sta ako se zarati ?

hakazvaka wrote:
Latina wrote:
Alfons Kauders wrote:

najtuznija stvar u vezi historije je to koliko se ona ponavlja :roll:
Ponavlja se sve dok cojk ili cojci ne nauce lekciju, kod nas duugo posto smo nako pametni i plaho sirokovidi.
nineinchnails

#24 Re: Sta ako se zarati ?

Post by nineinchnails »

Dodikova fotelja je neodrziva, pa se prep'o da je ne izgubi.
veljaca

#25 Re: Sta ako se zarati ?

Post by veljaca »

Ako se zarati:

- neki ce otici ( razguliti ) vani
- neki ce ostati i braniti svoja ognjista
- neki ce sa strane navijati za svoje

ako se zarati .....

JA mislim da nece da se zarati ....

:bih:
Locked