Sramotno, .... !!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#1 Sramotno, .... !!!

Post by pape »

U aprilu 2006. jedan desetogodisnjak, ucenik osnovne skole Dante Alighieri u Sao Paolu (Brazil) je umro, a da prije nije imao zdravstvenih problema.
Kolabirao je za vrijeme nastave u skoli.
I nakon pruzene prve pomoci, na putu do bolnice je umro.
Razlog je bilo krvarenje u zelucu. Smrt je izazvana gusenjem.
Obdukcijom je ustanovljeno da je uzrok "eksplozije" u njegovom zelucu popijena flasa "Coca Cole - Light", te detalj da je nakon toga uzeo poznati mentol bombon "Mentos", sto je mjesanjem supstanci ovih dvaju proizvoda bilo kobno.
Alexander B. Merghentaler iz kemijskog instituta "L`institut USP" - Francuska, provjerio je i prakticki dokazao da supstanca "Coca Cole - Light", ... Acesulfam K INS930, pomijesana sa "Mentos" bombonama izaziva smrtonosnu kemijsku reakciju poznatu kao Ta9V4.
U vrlo kratkom vremenu, ova kombinacija proizvodi i oslobadja golemu kolicinu plina pod velikim pritiskom, ... drugim rijecima - eksploziju.
Nakon ovog dogadjaja, te nakon izvjestaja objavljenih u raznim medijima koje su izazvale uzasnute reakcije javnosti, "Coca-Cola" i "Mentos" nisu izdali nikakvo javno saopcenje.

Upoznajte sa ovim svoju okolinu, narocito djecu, .... spasite neciji zivot.

Image ..... Image
alphonse kauders

#2 Re: Sramotno, .... !!!

Post by alphonse kauders »

GandalfSivi

#3 Re: Sramotno, .... !!!

Post by GandalfSivi »

To je bilo prije dvije godine, sto nam prije ne rece?
GandalfSivi

#4 Re: Sramotno, .... !!!

Post by GandalfSivi »

Pusti to ba, pazi ovdje drame...

http://uk.youtube.com/watch?v=MAcc8CPhlO4
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#5 Re: Sramotno, .... !!!

Post by pape »

GandalfSivi wrote:To je bilo prije dvije godine, sto nam prije ne rece?
Nisam znao za to, a vjerujem da jos mnogi ne znaju. Evo prilike da jos ljudi sazna.
slavkoimamodilera

#6 Re: Sramotno, .... !!!

Post by slavkoimamodilera »

Izvor te informacije?
Jer koliko znam u zelucu postoji neka tamo kiselina koja razgradjuje hranu... nije bas da se kola buckala u zelucu, onda hop mentos i bum!
karanana

#7 Re: Sramotno, .... !!!

Post by karanana »

Prica je patka. Popijena kola koja udje u zeludac nije ista kao i kola iz tek otvorene flase u koju se stavi mint bombona. Po ovoj teoriji, ja kad popijem flasu kole ne bih trebao skakati i trcati jer ce promuckana kola ekspolodirati i poceti izlaziti iz mene kao iz flase koju promuckam i onda otvorim.
Epitop

#8 Re: Sramotno, .... !!!

Post by Epitop »

Nema veze HCl s ovakvom rekacijom jer se izlučuje u malim količinama, nego je upitanju jon bikarbonata i sećer iz kole. Najvjerovatnije je zbog toga reagovalo na ovaj način.
mojgrad

#9 Re: Sramotno, .... !!!

Post by mojgrad »

Ne volim mentos bombone a ni colu, nikada je nisam nesto posebno ni gotivila. Uglavnom pijem sokove sto je moguce s manje boja i vjestackih dodataka.
Mene raja ismijava kad odem u prodavnicu i pocnem citati sta na naljepnicama stoji. Ta necu valjda sebe trovati. Da to i oni rade skontali bi koje smece unose u sebe.
d2

#10 Re: Sramotno, .... !!!

Post by d2 »

mislim da danas mozes paziti i citati koliko god hoces nema sanse da se zdravo hranis, vise nista nije 100% prirodno
mojgrad

#11 Re: Sramotno, .... !!!

Post by mojgrad »

d2 wrote:mislim da danas mozes paziti i citati koliko god hoces nema sanse da se zdravo hranis, vise nista nije 100% prirodno
Pa nije, ali mozes umjesto 100 emulatora (onih sifri koje pocinju sa E) smanjiti na 2-3 u jednom produktu. Sve sto je preradjeno sadrzi to garancione
Taras Buljba

#12 Re: Sramotno, .... !!!

Post by Taras Buljba »

pape wrote:U aprilu 2006. jedan desetogodisnjak, ucenik osnovne skole Dante Alighieri u Sao Paolu (Brazil) je umro, a da prije nije imao zdravstvenih problema.
Obdukcijom je ustanovljeno da je uzrok "eksplozije" u njegovom zelucu popijena flasa "Coca Cole - Light", te detalj da je nakon toga uzeo poznati mentol bombon "Mentos", sto je mjesanjem supstanci ovih dvaju proizvoda bilo kobno.
Alexander B. Merghentaler iz kemijskog instituta "L`institut USP" - Francuska, provjerio je i prakticki dokazao da supstanca "Coca Cole - Light", ... Acesulfam K INS930, pomijesana sa "Mentos" bombonama izaziva smrtonosnu kemijsku reakciju poznatu kao Ta9V4.
U vrlo kratkom vremenu, ova kombinacija proizvodi i oslobadja golemu kolicinu plina pod velikim pritiskom, ... drugim rijecima - eksploziju.
Nakon ovog dogadjaja, te nakon izvjestaja objavljenih u raznim medijima koje su izazvale uzasnute reakcije javnosti, "Coca-Cola" i "Mentos" nisu izdali nikakvo javno saopcenje.

Image ..... Image

Buraz jesi ti ovo provjerio?

Mislim da želučana kiselina anulira efekat .
in33sa

#13 Re: Sramotno, .... !!!

Post by in33sa »

Ovo je reklama za Pepsi? :D
d2

#14 Re: Sramotno, .... !!!

Post by d2 »

za mentos 8)
sffovac

#15 Re: Sramotno, .... !!!

Post by sffovac »

pape wrote:U aprilu 2006. jedan desetogodisnjak, ucenik osnovne skole Dante Alighieri u Sao Paolu (Brazil) je umro, a da prije nije imao zdravstvenih problema.

Image ..... Image
ovo je urbani mit i bilo je na mythbusters-ima i dokazali su da nema sanse da zeludac explodira

ko prvo zeludac je ko kesa, ima elasticne zidove i moze se rastezati do mile volje, doduse njihov je puko kad su nasuli oko 8l kole i jedno pola kile bombona i nisu mu dali da podriguje, vec su ga nabili pritiskom, doduse oni sve na kraju moraju razvaliti
mofo33

#16 Re: Sramotno, .... !!!

Post by mofo33 »

mojgrad wrote:Ne volim mentos bombone a ni colu, nikada je nisam nesto posebno ni gotivila. Uglavnom pijem sokove sto je moguce s manje boja i vjestackih dodataka.
Mene raja ismijava kad odem u prodavnicu i pocnem citati sta na naljepnicama stoji. Ta necu valjda sebe trovati. Da to i oni rade skontali bi koje smece unose u sebe.
u pravu si, da znas ;-)
jasno je da alimentacija nije ono sto je bila prije 20 godina ali se ipak mogu jos izbjegavati "otrovi"
ja sodirana pica nikada nisam voljela, imam ih u kuci uvjek, ali za goste samo ( da ih trujem :mrgreen: )
mi ih ne pijemo. pitanje navike mislim...
d2

#17 Re: Sramotno, .... !!!

Post by d2 »

sheilak wrote:Ma sve je to otrov, i Cola i Pepsi, sadrze, izmedju ostalog, i ortofosornu kiselinu, izuzetno stetnu za bubrege i zeludac. Najbolji su prirodni, svjezi sokovi.
vidi nesto, ti to mozes misliti naravno ali je pitanje koliko zelis biti iskrena sama prema sebi ili ces se i dalje lagati

uzmi na primjer fructal, mislis da je to prirodan sok ? naravno da nije i to godinama vec nije, godinama se takvi nazovi prirodni sokovi prave od mislim da se zove skvas sto je zapravo mljevena bundeva i vjestackog, okusa, boja... taj skvas je ono sto ti daje gustocu soku pa kad pijes sok od jagode kazes sjo vidi jagoda sto su mljevene unutra, nisu jagode nego bundeva obojena i aromatizirana. ima i jagode ali ni blizu onome koliko bi je trebalo biti da bi se to zvalo sokom od jagode. prirodan svakako da jeste jer je i bundeva prirodna smo sto nije od jagode.

ako mislis opet na to da uberes narandzu sa grane i iscjedis je jesi li se ikada pitala zasto vise nema onog paradajza ko prije nego danas mozes kupiti samo plasticni paradajz koji nema apsolutno nikakvog ukusa. zato sto poljoprivreda koristi kojekakve vjestacke sorte u kojima se kriza paradajz za ko zna cim kako bi se dobio paradajz koji ne trune, ne napadaju ga baje i slicno ali zato nema ukusa. koliko je takav paradajt prirodan ? pa pitanje je i to veliko.

e imas iste takve i naradndze i breskve i sve drugo sto bi ti zdravo ubrala sa grane i cijedila sebi u sok.

sve da je to i netaknuto, prirodno, gdje su djubriva, pesticidi, insekticidi, gdje su zagadjene kise i voda...

ne budali, danas prirodno nema nista, trujes se i na ovaj i na onaj nacin samo je pitanje koliko dugo mozes zivjeti u iluziji da se ne trujes.
metal_rules_cura

#18 Re: Sramotno, .... !!!

Post by metal_rules_cura »

Ima manje ili vise prirodno. Najbolje je kad covjek sam uzgoji, ali sto se tice ovih stvari koje kupujemo itekako koristi da se pogleda sastojak. Pa da se izabere manje zlo ako vec zlo mora biti...
Mickany

#19 Re: Sramotno, .... !!!

Post by Mickany »

Pa de ko ne vjeruje nek isproba pa nek javi.
chuchumbamayumbe

#20 Re: Sramotno, .... !!!

Post by chuchumbamayumbe »

Mickany wrote:Pa de ko ne vjeruje nek isproba pa nek javi.
Ja sam probao ovaj "eksperiment" i to bas sa istom Kolom k'o sa slike, light sa limetom.
Bila je burna i brza reakcija, ali ne onolika koliku sam ocekivao.
Post Reply