Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Dali podrzavate spomenik kralju Bosankom?

Da
92
81%
Ne
17
15%
Neznam
4
4%

Total votes: 113

Pietje_Bel

#1 Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?

Post by Pietje_Bel »

Zasto mi u Sarajevu nemamo niti jedan kip nekog Bosanskog kralja? Imamo slike Tvrtka, Tomasa, Tomasevica, Ostoje, Ostojica, Kotromana. Zanima me zasto se do sada niko nije sjetio da napravi jedan kip u Sarajevu? U drugim zemljama ima na stotine spomenika takvih. Umjetnicima je to cast napraviti. Zasto kod nas jos nema?

Dali vi podrzavate jedan veliki kip nekog kralja u Sarajevu?

Image
Last edited by Pietje_Bel on 17/05/2009 12:19, edited 7 times in total.
Brisbane

#2 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by Brisbane »

Prvo ispravi naslov :D
Drugo sto kralju a ne kraljici ? :D
Trece:" Necemo kralja hocemo Tita, narod se pita "
dalinton

#3 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by dalinton »

Treba viditi koji je bio najljepši pa njemu napraviti jedan. :D
TOON SA

#4 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by TOON SA »

vecina tih spomenika se pravila u to vrijeme dok je kralj jos bio ziv ili odmah poslije njegove smrti, mislim da nigdje ne prave spomenike nekoliko stotina godina kasnije
Pietje_Bel

#5 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by Pietje_Bel »

TOON SA wrote:vecina tih spomenika se pravila u to vrijeme dok je kralj jos bio ziv ili odmah poslije njegove smrti, mislim da nigdje ne prave spomenike nekoliko stotina godina kasnije
Pa mi Bosnjaci smo postali nacija 150 godina posle nastanka nacija u evropi pa ipak niko od nas ne kaze: "Ma mozda nebi mi trebali biti nacija, prekasno je." :D
Bušman

#6 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by Bušman »

Kotromanic da, Tomasevic ne. Tomasevic je bio izdajica i spasavavajuci svoju glavu, prevario pola zemlje i prodao se Turcima.
Svaki dobar historicar ce vam reci da je Tomasevic crna ovca.
trinaesti

#7 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by trinaesti »

trebalo bi dici spomenik Kraljici Katarini
DaysleepeR

#8 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by DaysleepeR »

Pietje_Bel wrote:Zasto mi u Sarajevu nemamo niti jedan kip nekog Bosanskog kralja? Imamo slike Tvrtka, Tomasa, Tomasevica, Ostoje, Ostojica, Kotromana. Zanima me zasto se do sada niko nije sjetio da napravi jedan kip u Sarajevu? U drugim zemljama ima na stotine spomenika takvih. Umjetnicima je to cast napraviti. Zasto kod nas jos nema?

Image
zato što ga nema ko dići

Bošnjaci bi prije Sultanu Mehmedu Fatihu ili Kralju Fahdu digli spomenik nego bilo kome od Bosanskih kraljeva a za Srbe i Hrvate ne postoje bosanski kraljevi.
Pietje_Bel

#9 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by Pietje_Bel »

Bušman wrote:Kotromanic da, Tomasevic ne. Tomasevic je bio izdajica i spasavavajuci svoju glavu, prevario pola zemlje i prodao se Turcima.
Tomasevic je bio Kotromanic. Svi posle bana Kotromana II (koji je bio u srodstvu sa Banom Kulinom i Banom Boricem) su bili Kotromanici. Tomasevic je nazvan po svome ocu Tomasu a Bosanska kraljevska dinastija je se zvala dinastija Kotromanica.
atko

#10 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by atko »

@DaysleepeR, nazalost u pravu si :(

Trbalo je prvo dici spomenik u glavi ... ali historija Balkana je samo hronoloski spisak tragedija :x
Bušman

#11 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by Bušman »

Pietje_Bel wrote:
Bušman wrote:Kotromanic da, Tomasevic ne. Tomasevic je bio izdajica i spasavavajuci svoju glavu, prevario pola zemlje i prodao se Turcima.
Tomasevic je bio Kotromanic. Svi posle bana Kotromana II (koji je bio u srodstvu sa Banom Kulinom i Banom Boricem) su bili Kotromanici. Tomasevic je nazvan po svome ocu Tomasu a Bosanska kraljevska dinastija je se zvala dinastija Kotromanica.
Sorry, mislio sam na Tvrtka I. My bad...
gold'n'brown

#12 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by gold'n'brown »

Ja kad sam vidio naslov konto Elvisu :D

po uzoru na Bruce Leea u Mostaru

Generalno sam protiv kipova po gradu.
uhljug_s_koseva

#13 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by uhljug_s_koseva »

Tesko da ce to ijedna strana podrzat,jer to su kraljevi davno nestale nacije.
Pietje_Bel

#14 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by Pietje_Bel »

DaysleepeR wrote:
Pietje_Bel wrote:Zasto mi u Sarajevu nemamo niti jedan kip nekog Bosanskog kralja? Imamo slike Tvrtka, Tomasa, Tomasevica, Ostoje, Ostojica, Kotromana. Zanima me zasto se do sada niko nije sjetio da napravi jedan kip u Sarajevu? U drugim zemljama ima na stotine spomenika takvih. Umjetnicima je to cast napraviti. Zasto kod nas jos nema?

Image
zato što ga nema ko dići

Bošnjaci bi prije Sultanu Mehmedu Fatihu ili Kralju Fahdu digli spomenik nego bilo kome od Bosanskih kraljeva a za Srbe i Hrvate ne postoje bosanski kraljevi.
Eh pa to me zanima posto ne zivim u BiH. Zasto su u ratu Bosnjaci kitili svoje "sehidske" mezare ljiljanima i nosili grb kotromanica na rukavu ako to smatraju necim stranim i neprijateljskim? Jesmo li mi bas toliko licemjerni ili je ipak tacno da nasa intelektualna elita i ljudi poput Muhameda Filipovica (koji se pitaju kad je u pitanju nas nacionalni identitet) stvarno zele da mi dozivimo neki preporod nacionalni a da je narod nepismen? U cemu je stvar?
atom62

#15 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by atom62 »

A sta je sa Rizza Ruzom (ulb)? Zar nam nije poklonio hitove Gurabije ibroj 19?
:?
Bušman

#16 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by Bušman »

A zasto ne bi podigli spomenik Einsteinu? :D :D :D

Sta fali... :lol:
Pietje_Bel

#17 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by Pietje_Bel »

Bušman wrote:A zasto ne bi podigli spomenik Einsteinu? :D :D :D

Sta fali... :lol:
Ne zachatavaj. Svaki tvoj komentar na ovu temu je bio glup do sada. Prvo si rekao da Tomasevic nije Kotromanic a posle toga si se htio da ispravis pa si rekao da si mislio na Tvrtka I koji je se kao borio protiv Turaka a koji je zivio 110 godina prije nego sto je se desio prvi Turski napad na Bosnu. Ili napisi nesto pametno ili mani se pisanja stvarno. :-)
zgembo_sa

#18 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by zgembo_sa »

Slazem se, lijepo bi bilo imati neki recimo park bosanskih kraljeva... Da se fino uredi sa dosta zelenila i bistama kraljeva... Ali bi prije toga volio da napravimo konacno pravi spomenik ubijenima u toku agresije na BiH, jer takvo nesto ne postoji u Sarajevu. Postoje pojedinacno obiljezena mjesta masakara, postoje sehidska mezarja, postoje spomen ploce, ali veliki, pravi spomenik kojim bi se obiljezila nasa odbrana od agresora i zivoti ljudi koji su utkani u nju, ne postoji. Dakle prvo to, pa onda kraljeve. Inace, dobra ideja :thumbup:
DaysleepeR

#19 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by DaysleepeR »

Pietje_Bel wrote: Eh pa to me zanima posto ne zivim u BiH. Zasto su u ratu Bosnjaci kitili svoje "sehidske" mezare ljiljanima i nosili grb kotromanica na rukavu ako to smatraju necim stranim i neprijateljskim? Jesmo li mi bas toliko licemjerni ili je ipak tacno da nasa intelektualna elita i ljudi poput Muhameda Filipovica (koji se pitaju kad je u pitanju nas nacionalni identitet) stvarno zele da mi dozivimo neki preporod nacionalni a da je narod nepismen? U cemu je stvar?
bošnjačka strana se odrekla ljiljana kotromanića onog momenta kad su ga stavili na zelenu podlogu i napravili hibrid bez istorijske podloge
a i ta armija je kasnije islamizovana i bolje je da ne nosi ljiljan
Van Halen

#20 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by Van Halen »

Podržavam ideju u potpunosti. Ljudi koji najviše zaslužuju po meni, a iz perioda su bosanske samostalne države su Kulin ban i Tvrtko I Kotromanić. Tvrtko kao prvi kralj Bosne, i najjači vladar na Balkanu u to doba, sigurno zaslužuje spomenik. Zamolio bih ljude da se ne zajebaju na svakoj mogućoj temi, nego da daju razloge za ili protiv.
Pietje_Bel

#21 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by Pietje_Bel »

DaysleepeR wrote:
Pietje_Bel wrote: Eh pa to me zanima posto ne zivim u BiH. Zasto su u ratu Bosnjaci kitili svoje "sehidske" mezare ljiljanima i nosili grb kotromanica na rukavu ako to smatraju necim stranim i neprijateljskim? Jesmo li mi bas toliko licemjerni ili je ipak tacno da nasa intelektualna elita i ljudi poput Muhameda Filipovica (koji se pitaju kad je u pitanju nas nacionalni identitet) stvarno zele da mi dozivimo neki preporod nacionalni a da je narod nepismen? U cemu je stvar?
bošnjačka strana se odrekla ljiljana kotromanića onog momenta kad su ga stavili na zelenu podlogu i napravili hibrid bez istorijske podloge
a i ta armija je kasnije islamizovana i bolje je da ne nosi ljiljan
Slazem se. Na neki nacin mi jesmo stvarno licemjerni i netrebamo se ljutiti kad nam Srbi i Hrvati kazu da smo "izmisljen" narod. Jer ako mi slavimo Sultana Fatiha; osvajaca Bosne, pjevamo mu pjesme na raznim koncertima kao sto je "Moj umete" a istovremeno probamo svijetu iz petih sila da dokazemo da smo mi neki zaseban narod i da nismo Turci onda se stvarno trebamo zapitati malo sta mi zelimo. Mahati ljiljanima i slaviti Fatiha je kao mahati Jevrejskom zastavom i Slaviti Hitelera.

Zapitam se da li su ovi ljudi koji ovo prave maloumni ili sta:

http://nl.youtube.com/watch?v=NMuPqLJ4QpA
vjesticanametli

#22 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by vjesticanametli »

obratiti se rejsu kericu :-? on zna ko smo :D
klixober

#23 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by klixober »

Mislim da spomenik bosanskim kraljevima nije toliko politicko pitanje,nego pitanje nesposobnosti nase vlasti koja nije dorasla zadatku da vodi glavni grad drzave i nije svjesna obaveze da od Sarajeva napravi metropolu.
Dovoljno je pogledati okolna brda i kuce bez fasada koje nase vlasti sada legalizuju,da se shvati koja je njihova vizija Sarajeva.Sarajevo ima jedan park(groblje),jedan bazen(od danas),nema biciklisticku stazu,nema sportskih terena,ali zato svaki kvart ima minimalno jednu dzamiju.Nasim vlastima nije stalo ni do sadasnjeg i buduceg Sarajeva i drzave,kamoli do proslosti.
vjesticanametli

#24 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by vjesticanametli »

hopla evoooooooooo jeeeeeeeeeeeee :D htjedoh ja napisati da nesto fali :lol:
dalinton

#25 Re: Spomenik kralju u Sarajevu

Post by dalinton »

Za spomenik nekom su potrebne emocije, želja, sjećanje... Koga danas u 21 vijeku boli q za nekim kraljevima koji su živili u doba kad se izumio makadamski put.
Glupa tema... spomenik komada jedan da imamo.
Post Reply