Spasa nam... ipak, IMA !?
- Dozer
#151 Re: SPASA NAM ...IMA !?
U ovoj zemlji je sve to upitno... Nisam jednom cuo ljude kako govore "ko je sad ovaj, nekakav anonimus" i sl.
Ljudi ovdje su navikli da gledaju iste face i slusaju ista imena stranaka, i tako vec 25 godina...
Realno, to je jedan od prvih problema s kojima bi se susrela svaka nova politicka opcija s ljudima koji do sada nisu bili politicki aktivni i eksponirani. I to bi sigurno oduzelo bar 6 mjeseci u marketinskom smislu. Pod uslovom da se od starta imaju potrebna sredstva za marketing.
Ljudi ovdje su navikli da gledaju iste face i slusaju ista imena stranaka, i tako vec 25 godina...
Realno, to je jedan od prvih problema s kojima bi se susrela svaka nova politicka opcija s ljudima koji do sada nisu bili politicki aktivni i eksponirani. I to bi sigurno oduzelo bar 6 mjeseci u marketinskom smislu. Pod uslovom da se od starta imaju potrebna sredstva za marketing.
- uglavnomja
#152 Re: SPASA NAM ...IMA !?
512MB wrote:Mozda je bas to prednost kod naroda ako si nepoznat i newcomer bez oraha u dzepu..
tesko
kako ce narod cuti za tebe? na forumu? peglaces raju na fb i ostalim mrezama? na tv debatama? pa to gleda samo onaj ko ima nekoga svoga da ucestvuje
neko ce citati tvoje programe po novinama
moras biti poznat i prepoznatljiv. da iskocis iz mase. da budes nesto, da imas titulu ili doktora ili najboljeg pcelara, nebitno
zanimljiviji je onaj sto je zgazio covjeka i zavrsio u zatvoru nego onaj ko je napisao disertaciju o pokazateljima ekonomskpg kretanja u zadnje dvije decenije
- Dozer
#153 Re: SPASA NAM ...IMA !?
@uglavnomja
I to je tacno.
Ovdje najbolje prolaze skandali, nesto o cemu se prica po kafanama. Onda, ako se na to dodaju i mediji, tek tada se moze zaista poceti s infiltriranjem u medijski prostor i u glave ljudi. To je vec malo sfera psihologije (na cemu sam diplomirao
).
Ali, ovdje i nije toliko tesko izazvati skandal. Zapravo je sasvim dovoljno koristiti malo bezobrazniji rijecnik i direktno i malo brutalnije napasti postojece lidere, u smislu optuzbi s pozivanjem na neke ranije izvore, te raznim negativnim kvalifikacijama tih likova.
Naranvo, to mora biti radjeno s neke politicke pozicije, poput pozicije sefa te neke nove stranke. Tada mediji namirisu novi fight, i eto medijskog prostora za medjusobno sibanje.
Ali, kroz to "sibanje" se zapravo komuniciraju vlastite ideje.
I to je tacno.
Ovdje najbolje prolaze skandali, nesto o cemu se prica po kafanama. Onda, ako se na to dodaju i mediji, tek tada se moze zaista poceti s infiltriranjem u medijski prostor i u glave ljudi. To je vec malo sfera psihologije (na cemu sam diplomirao
Ali, ovdje i nije toliko tesko izazvati skandal. Zapravo je sasvim dovoljno koristiti malo bezobrazniji rijecnik i direktno i malo brutalnije napasti postojece lidere, u smislu optuzbi s pozivanjem na neke ranije izvore, te raznim negativnim kvalifikacijama tih likova.
Naranvo, to mora biti radjeno s neke politicke pozicije, poput pozicije sefa te neke nove stranke. Tada mediji namirisu novi fight, i eto medijskog prostora za medjusobno sibanje.
Ali, kroz to "sibanje" se zapravo komuniciraju vlastite ideje.
Last edited by Dozer on 20/02/2018 23:57, edited 1 time in total.
- 512MB
#154 Re: SPASA NAM ...IMA !?
Barem danas nije tesko manipulirat narod svakakvim fake-news i social media kampanjama.uglavnomja wrote:512MB wrote:Mozda je bas to prednost kod naroda ako si nepoznat i newcomer bez oraha u dzepu..
tesko
kako ce narod cuti za tebe? na forumu? peglaces raju na fb i ostalim mrezama? na tv debatama? pa to gleda samo onaj ko ima nekoga svoga da ucestvuje
neko ce citati tvoje programe po novinamau moru od jos 234567 drugih programa drugih stranki
moras biti poznat i prepoznatljiv. da iskocis iz mase. da budes nesto, da imas titulu ili doktora ili najboljeg pcelara, nebitno
zanimljiviji je onaj sto je zgazio covjeka i zavrsio u zatvoru nego onaj ko je napisao disertaciju o pokazateljima ekonomskpg kretanja u zadnje dvije decenije

- triconja
#156 Re: SPASA NAM ...IMA !?
Dobar politicar koji treba bosni u ovom periodu je jedan psihopata (bolji bi ipak bio sociopata kojem je zakon bog i koji ce sprovoditi i nametati zakone koji ce biti veoma ostri) slican staljinu koji bi svu opoziciju po kratkom postupku. Sa vukovima ne vrijedi mirnim putem.Dozer wrote:Ma zanemarimo to. Zanemarimo i mene u ovom kontekstu.
Meni bi zanimalo da cujem ucesnike teme kakav tip osobe oni smatraju da ima kapacitet da bude vodja, generalno.
A) Da li je to osoba koja:
- Moze nadglasati svoje oponente
- Ima harizmatican izgled i ponasanje
- Lijepo se oblaci
- Ima love, skup auto, veliku kucu
- Ugladjeno prica
ili
B) Osoba koja:
- Zna prepoznati i definisati problem
- Zna isplanirati konkretne poteze kako bi se rijesio problem
- Zna sprovesti planirano u djelo
- Moze animirati druge da se ukljuce
Slobodno dodajte sta zelite na bilo koji tim osobe.
Last edited by triconja on 21/02/2018 00:53, edited 1 time in total.
-
akaunt
#157 Re: SPASA NAM ...IMA !?
Poznavajuci sebe i svoj karakter nemam nikakve namjere da konkurišem Baketu i Miloradu, baš iz gore navedenih razloga!mali jomu wrote:akaunt wrote: Rodjače! Od tih 5 hiljada , tri i po hiljade su takvi da bi mi plakali za Bakariom i Miloradom! Vidiš li bolan kakvih ovdje lopova, lazova i ekstremnih nacionalista ima?
Slušaj šta ti kazem. Vlast je u Bosni najbolji segment društva!
Sto si sebe preskocio, gdje si ti........ ?
- O'zone
- Globalni moderator
#158 Re: SPASA NAM ...IMA !?
Pored @karlinke i @insomnie koji i onako nemaju šta drugo da rade nego da se zajebaju sa svakom idejom koja se pojavi kod "zatucanih stanovnika Bosne i Hercegovine" (sva tri konstitutivna naroda i nacionalnih manjina) koji se hvala Bogu riješiše i sad iz ljepote svojih hiljadama kilometara udaljenih domova zapadne demokratije solie pamet neukom, priprostom puku nekadašnje domovine, mi je više čudo za Vas ostale koji svaki put padnente na istu spiku i uđete u prepirku sa njima
Haj da ste od jučer ovdje. Razumio bi čovjek...al brate..mislim fakat.
- medjutim
#159 Re: SPASA NAM ...IMA !?
O'zone wrote:Pored @karlinke i @insomnie koji i onako nemaju šta drugo da rade nego da se zajebaju sa svakom idejom koja se pojavi kod "zatucanih stanovnika Bosne i Hercegovine" (sva tri konstitutivna naroda i nacionalnih manjina) koji se hvala Bogu riješiše i sad iz ljepote svojih hiljadama kilometara udaljenih domova zapadne demokratije solie pamet neukom, priprostom puku nekadašnje domovine, mi je više čudo za Vas ostale koji svaki put padnente na istu spiku i uđete u prepirku sa njima![]()
Karlinka se upalila ko kutnjak, kao da je FBI profajler, pa na osnovu necijih postova, procjenjuje neciju inteligenciju, kapacitet i ostale osobnosti, a uz sve to o sebi govori u trecem licu...
- valjuga
#160 Re: SPASA NAM ...IMA !?
Ma karlinka trza na dozera,ko to nije skonto nije dobar u glavu.
A francuz od tog silnog programiranja i popravljanja pežoa ne zna đe udara.
A francuz od tog silnog programiranja i popravljanja pežoa ne zna đe udara.
-
numizmatic
#161 Re: SPASA NAM ...IMA !?
Fakat, sve čitam temu i hoću da napišem de bolan prestani joj odgovarati
- Dozer
#162 Re: SPASA NAM ...IMA !?
Prest'o
P.S. Ja samo pokusavam imati uljudnu komunikaciju sa svakim. Ponekad to, ocigledno, ne ide. Ne radi mene.
P.S. Ja samo pokusavam imati uljudnu komunikaciju sa svakim. Ponekad to, ocigledno, ne ide. Ne radi mene.
- Dozer
#163 Re: SPASA NAM ...IMA !?
Djelimicno se slazem, tj. u dijelu da ovdje treba cvrsta ruka, neko ko ce uvesti i sprovesti rigorozne zakone koji ce se dosljedno i brzo sprovoditi, ali ne treba da bude nikakav -opata.triconja wrote: Dobar politicar koji treba bosni u ovom periodu je jedan psihopata (bolji bi ipak bio sociopata kojem je zakon bog i koji ce sprovoditi i nametati zakone koji ce biti veoma ostri) slican staljinu koji bi svu opoziciju po kratkom postupku. Sa vukovima ne vrijedi mirnim putem.
Zato sam u onom prvom postu i napisao "rigorozne" sankcije za prekrsioce. A pod prekrsiocima se misli na:
- Sve one koji imaju nelegalno stecenu imovinu, tj. za koju ne mogu opravdati porijeklo imovine.
- Sve one koji su ucestvovali ili ucestvuju u namjestanju tendera javnih nabavki, i tako pronevjerili i pronevjeravaju (kradu) milione iz raznih budzeta (narodne pare)
- Sve one koji su ucestvovali i/ili ucestvuju u namjestanju i/ili prodaji radnih mjesta u bilo kojoj ustanovi i instituciji na budzetima
- Sve one koji su ucestvovali i/ili ucestvuju u lancu namjestenih odluka i uredbi kojima se mimo zakona, tj. nelegalno gradjanima otima novac (npr. eko taksa pri registraciji vozila, zatim trotarifna naplata vode, itd.)
- Sve one koji su na bilo koji nacin ostetili bilo koji budzet kroz utaje poreza, nelegalnu gradnju, neplacanje koncesija, itd.
- Sve one koji su na bilo koji nacin duzni drzavi po osnovu neizmirenih obaveza za javne usluge (voda, struja, plin, itd.)
- Sve one koji su na bilo koji nacin duzni svojim radnicima po osnovu neizmirenih obaveza za poreze, ZO i PIO
Itd.
Ovo je samo jedan osnovni dio onoga sto bih ja sproveo ekspresno. I nadasve rigorozno.
Last edited by Dozer on 21/02/2018 10:52, edited 1 time in total.
-
hizo ramidovic
#164 Re: SPASA NAM ...IMA !?
bilmi platili davam budnem uotoj stranki onaj sto glasno govori?Dozer wrote:Prest'o![]()
- Dozer
#165 Re: SPASA NAM ...IMA !?
Bi. Ako bar ovdje pocnes normalno pisati 
- triconja
#166 Re: SPASA NAM ...IMA !?
On ako bude glasno govorio ocekuj dosta glasovaDozer wrote:Bi. Ako bar ovdje pocnes normalno pisati
- uglavnomja
#167 Re: SPASA NAM ...IMA !?
korupcija je problem broj 2 ili 3 ... u glavi naroda
problem br. 1 je "ugrozenost" naroda, nacije, vjere
fantasticno odradjeno pranje mozga
moze bakir prepisati bolnicu na sebiju - sve ce biti zaboravljeno cim dodo ili cova beknu: referendum, otcjepljenje, treci entitet, hrvatsko cvijece, poturceni srbi, novi rat ... blabla ... vec izlizano, sta je starije: kokos ili jaje i sta je kulin jeo i ko je pres'o s koje vjere na koju prije milion godina ...
kutnjaci k'o hepo kockice
problem br. 1 je "ugrozenost" naroda, nacije, vjere
moze bakir prepisati bolnicu na sebiju - sve ce biti zaboravljeno cim dodo ili cova beknu: referendum, otcjepljenje, treci entitet, hrvatsko cvijece, poturceni srbi, novi rat ... blabla ... vec izlizano, sta je starije: kokos ili jaje i sta je kulin jeo i ko je pres'o s koje vjere na koju prije milion godina ...
kutnjaci k'o hepo kockice
- Dozer
#168 Re: SPASA NAM ...IMA !?
@Sarajmen
To se podrazumijeva.
Ako bi se nekada i pokrenula jedna ovakva opcija, s ovakvim idejama i platformom, i ako bih se ja pitao bilo sta u tome, onda bi prvo i osnovno pravilo bilo da se u stranku ne moze uclaniti bilo ko ko je bio clan i/ili funkcioner bilo koje etno-nacionalisticke partije koja je bila na vlasti bilo gdje u BiH.
Drugo osnovno pravilo bi bilo da svi moraju potpisati pristupnicu (sto je ionako normalno), u kojoj bi se moralo navesti clanstvo u bilo kojoj starnci ranije, a sto bi odmah bilo provjeravano (postoje nacini, no sikiriki). U slucaju neistinitih navoda, takvi bi se odmah iskljucivali iz stranke i podnosila bi se tuzba za lazno predstavljanje. Takodjer, u pristupnici, koja bi cak mogla biti i neka vrsta ugovora, bila bi sigurno i tacka po kojoj se u slucaju davanja neistinitih podataka clan obavezuje na placanje visoke globe stranci, u visini od recimo 10.000 KM. Na taj nacin bi i tuzba imala svoju tezinu, ali i nesto za sta se veze.
A sto se tice generalnih uzroka ovakvog stanja, pored korupcije koja je svima i te kako ocita i jasna, ja mislim da je osnovni uzrok problema ENV matrica.
Upravo je ona kreirala okruzenje i stanje kakvo jeste, i upravo je ona osnov za sve probleme koje imamo. I nije tu samo korupcija, nego i masa drugih stvari poput previse zaposlenih na budzetima radi "postivanja" etnickog, alias nacionalnog kljuca. Radi ovog "pravila" mi danas i imamo administrativni sistem kakav imamo, a koji je samo radi ovoga minimalno 3x skuplji nego nam zaista treba.
Sljedeca stvar su bezbrojne vlade (imamo ih ukupno 14), kao i jos bezbrojnija ministarstva (imamo, bukvalno, vise ministara nego Njemacka) koja onda kompletan administrativni sistem cine za jos 4-5x skupljim nego je to zaista realno potrebno. Danas je sasvim normalno da se udje u kancelariju nekog kantonalnog ministarstva i da se tu zatekne 3-4-5 ljudi, ali ako se pogleda kolicina radnih mjesta (stolova i racunara), nema ih za sve njih. Uvijek fali jedno do dva fizicka radna mjesta na kojima bi ti ljudi radili. Dakle, naprosto nemaju nikakvog posla ni obaveza, ali plate uredno idu.
A onda, s druge strane, imamo neke takodjer drzavne (kada ovdje kazem "drzavne", mislim na sve nivoe vlasti) ustanove i institucije koje se guse u realnom poslu, a nemaju ljudi da sve to rade, poput npr. porezne uprave, ili policije. Takodjer, ove dvije kategorije se ni ne mogu ubrajati u administraciju. Ali, za razliku od nebrojenih ministarstava na raznim nivoima vlasti, u poreznim upravama cete najcesce vidjeti visak stolova i racunara, ili cak i cijele kancelarije u kojima nema nikoga. Razlog je sto se tu zaista radi, ali se ne primaju novi ljudi koji jesu potrebni. A ne primaju se ciljano - jer nije cilj da ta institucija zaista funkcionise u svom punom kapacitetu. Jasno je i zasto. Dovoljno je pogledati ovog trenutnog direktora porezne uprave i ovu nebulozu oko njegove smjene (ne poznajem covjeka, da budemo nacisto). Usao covjek u kladionice, tj. poceo se baviti svojim poslom, i odmah - smjena.
Uglavnom, ukidanjem ENV matrice, tj. promjenom Ustava iz etnickog u gradjanski, kao i gasenjem udesetostrucenih identicnih ministarstava, te jasnom i rigiroznom poreskom i sigurnosnom politikom, korupcija bi vrlo brzo postala stvar proslosti. Naravno, djetinjasto je misliti aa se korupcija moze iskorijeniti, jer ne moze i ona postoji svugdje na planeti, u svakoj drzavi, ali u svakom slucaju bi se sigurno mogla srezati za bar 60-70% u vrlo kratkom roku.
To se podrazumijeva.
Ako bi se nekada i pokrenula jedna ovakva opcija, s ovakvim idejama i platformom, i ako bih se ja pitao bilo sta u tome, onda bi prvo i osnovno pravilo bilo da se u stranku ne moze uclaniti bilo ko ko je bio clan i/ili funkcioner bilo koje etno-nacionalisticke partije koja je bila na vlasti bilo gdje u BiH.
Drugo osnovno pravilo bi bilo da svi moraju potpisati pristupnicu (sto je ionako normalno), u kojoj bi se moralo navesti clanstvo u bilo kojoj starnci ranije, a sto bi odmah bilo provjeravano (postoje nacini, no sikiriki). U slucaju neistinitih navoda, takvi bi se odmah iskljucivali iz stranke i podnosila bi se tuzba za lazno predstavljanje. Takodjer, u pristupnici, koja bi cak mogla biti i neka vrsta ugovora, bila bi sigurno i tacka po kojoj se u slucaju davanja neistinitih podataka clan obavezuje na placanje visoke globe stranci, u visini od recimo 10.000 KM. Na taj nacin bi i tuzba imala svoju tezinu, ali i nesto za sta se veze.
A sto se tice generalnih uzroka ovakvog stanja, pored korupcije koja je svima i te kako ocita i jasna, ja mislim da je osnovni uzrok problema ENV matrica.
Upravo je ona kreirala okruzenje i stanje kakvo jeste, i upravo je ona osnov za sve probleme koje imamo. I nije tu samo korupcija, nego i masa drugih stvari poput previse zaposlenih na budzetima radi "postivanja" etnickog, alias nacionalnog kljuca. Radi ovog "pravila" mi danas i imamo administrativni sistem kakav imamo, a koji je samo radi ovoga minimalno 3x skuplji nego nam zaista treba.
Sljedeca stvar su bezbrojne vlade (imamo ih ukupno 14), kao i jos bezbrojnija ministarstva (imamo, bukvalno, vise ministara nego Njemacka) koja onda kompletan administrativni sistem cine za jos 4-5x skupljim nego je to zaista realno potrebno. Danas je sasvim normalno da se udje u kancelariju nekog kantonalnog ministarstva i da se tu zatekne 3-4-5 ljudi, ali ako se pogleda kolicina radnih mjesta (stolova i racunara), nema ih za sve njih. Uvijek fali jedno do dva fizicka radna mjesta na kojima bi ti ljudi radili. Dakle, naprosto nemaju nikakvog posla ni obaveza, ali plate uredno idu.
A onda, s druge strane, imamo neke takodjer drzavne (kada ovdje kazem "drzavne", mislim na sve nivoe vlasti) ustanove i institucije koje se guse u realnom poslu, a nemaju ljudi da sve to rade, poput npr. porezne uprave, ili policije. Takodjer, ove dvije kategorije se ni ne mogu ubrajati u administraciju. Ali, za razliku od nebrojenih ministarstava na raznim nivoima vlasti, u poreznim upravama cete najcesce vidjeti visak stolova i racunara, ili cak i cijele kancelarije u kojima nema nikoga. Razlog je sto se tu zaista radi, ali se ne primaju novi ljudi koji jesu potrebni. A ne primaju se ciljano - jer nije cilj da ta institucija zaista funkcionise u svom punom kapacitetu. Jasno je i zasto. Dovoljno je pogledati ovog trenutnog direktora porezne uprave i ovu nebulozu oko njegove smjene (ne poznajem covjeka, da budemo nacisto). Usao covjek u kladionice, tj. poceo se baviti svojim poslom, i odmah - smjena.
Uglavnom, ukidanjem ENV matrice, tj. promjenom Ustava iz etnickog u gradjanski, kao i gasenjem udesetostrucenih identicnih ministarstava, te jasnom i rigiroznom poreskom i sigurnosnom politikom, korupcija bi vrlo brzo postala stvar proslosti. Naravno, djetinjasto je misliti aa se korupcija moze iskorijeniti, jer ne moze i ona postoji svugdje na planeti, u svakoj drzavi, ali u svakom slucaju bi se sigurno mogla srezati za bar 60-70% u vrlo kratkom roku.
Last edited by Dozer on 21/02/2018 11:17, edited 1 time in total.
- O'zone
- Globalni moderator
#169 Re: SPASA NAM ...IMA !?
Haj ako se daju mišljenja (a mišljenje je kao g..ica, većina ga ima
) evo i moje:
Političke opcije koje trenutno postoje u BiH se sve bacaju u velike projekte za koje iskreno ima malo ili skoro nimalo šanse da uspiju. Mali čovjek, glasač, koji prati političku scenu, broj datih i realizovanih obećanja, kroji svoje mišljenje o političkoj opciji i samim time odlučuje na sljedećim izborima kome dati glas.
Krenuti od relativno malih stvari, ono što nam bode oko svaki dan, dati obećanja koja se mogu izvršiti u realnom vremenskom roku. Privuči povjerenje glasača, apstinenata kao i onih koji se dvoume ali daju glas manjem zlu.
Budite iskreni sami sebi a i ostalima da se na državnom nivou ništa ne može promjeniti dok ne budete imali dozvolu sva tri konstitutivna naroda. Državu treba očuvati sad za sad u ovom frankeštajnskom izdanju dok se ne steknu uslovi da je većina od dva konstitutivna naroda vidi kao svoju državu, svoje mjesto prebivališta. Tek onda se može pokretati pitanje promjene ustava a do tada je to samo gubljenje energije i vremena na palamuđenje.
Ljudima treba novac. Novac dobijamo ekonomijom. Samim time najbitnija stavka svakog programa mora biti razvoj ekonomije. Prvo na lokalnom planu pa onda na više. rad na izmjeni trenutnih zakonskih riješenja koja bi privrednicima omogućila da rade, da se razvijaju i da upušljavaju i dobor plaćaju novu radnu snagu. Ovdje možemo citirati ono od Ramba Amadeusa ko o čemu priča zavisno od primanja koja ima.
Jedini veliki projekt na kome bih ja insistirao je da se natjera Vanjskotrgovinska komora BiH da radi. Da pronalazi kupce za kompletan asortiman roba i usluga koje ova država može ponuditi u svim krajevima svijeta i da to traje 365 dana u godini. Da se obliaze svi sajmovi i svi događaji gdje se promovira privreda jer samo na taj način tom klasičnom komercijalom mi možemo upumpati dovoljno novca u ovo državu i poboljšati standard. Primjer nam samo u tom slučaju može biti Turska.
Sit čovjek, situiran čovjek, je uvijek sretniji i manje mrgodan nego što smo to mi a samim time mnogo opušteniji za razgovore i pregovore
Ovo gore što je @respo napisao je odlična stvar.supercali wrote:Ajmo prvo rijesiti male stvari tipa saobracaj parkiranje na trotoarima zelena povrsina i sl
Mislim da se od toga treba krenuti gdje se vidi kad se nesto uradi pa onda ici na vece nivoe
Političke opcije koje trenutno postoje u BiH se sve bacaju u velike projekte za koje iskreno ima malo ili skoro nimalo šanse da uspiju. Mali čovjek, glasač, koji prati političku scenu, broj datih i realizovanih obećanja, kroji svoje mišljenje o političkoj opciji i samim time odlučuje na sljedećim izborima kome dati glas.
Krenuti od relativno malih stvari, ono što nam bode oko svaki dan, dati obećanja koja se mogu izvršiti u realnom vremenskom roku. Privuči povjerenje glasača, apstinenata kao i onih koji se dvoume ali daju glas manjem zlu.
Budite iskreni sami sebi a i ostalima da se na državnom nivou ništa ne može promjeniti dok ne budete imali dozvolu sva tri konstitutivna naroda. Državu treba očuvati sad za sad u ovom frankeštajnskom izdanju dok se ne steknu uslovi da je većina od dva konstitutivna naroda vidi kao svoju državu, svoje mjesto prebivališta. Tek onda se može pokretati pitanje promjene ustava a do tada je to samo gubljenje energije i vremena na palamuđenje.
Ljudima treba novac. Novac dobijamo ekonomijom. Samim time najbitnija stavka svakog programa mora biti razvoj ekonomije. Prvo na lokalnom planu pa onda na više. rad na izmjeni trenutnih zakonskih riješenja koja bi privrednicima omogućila da rade, da se razvijaju i da upušljavaju i dobor plaćaju novu radnu snagu. Ovdje možemo citirati ono od Ramba Amadeusa ko o čemu priča zavisno od primanja koja ima.
Jedini veliki projekt na kome bih ja insistirao je da se natjera Vanjskotrgovinska komora BiH da radi. Da pronalazi kupce za kompletan asortiman roba i usluga koje ova država može ponuditi u svim krajevima svijeta i da to traje 365 dana u godini. Da se obliaze svi sajmovi i svi događaji gdje se promovira privreda jer samo na taj način tom klasičnom komercijalom mi možemo upumpati dovoljno novca u ovo državu i poboljšati standard. Primjer nam samo u tom slučaju može biti Turska.
Sit čovjek, situiran čovjek, je uvijek sretniji i manje mrgodan nego što smo to mi a samim time mnogo opušteniji za razgovore i pregovore
- triconja
#170 Re: SPASA NAM ...IMA !?
Idealan buduci predsjednik bi trebo bit takav da gazi kroz leseve zbog cilja, ultra nacionalista sa primjesama veceg vokabulara i dobrih govora.
Ministri bi trebali da budu jos veci psihicki bolesnici koji su takodje ultra nacionalisti. Parlamentarci iz ove stranke (a i vise rangirani) bi trebali biti dobro upoznati sa izrazom ucjena i strahovlada. Svi clanovi ove stranke bi kupili poene govorom da je druga strana jedini krivac za ovakvo stanje i naravno placipickastim montiranim susretima (obespravljeni radnici, porodiljstvo i par nagrada, itd.).
I nakon par godina bi se napravio monopol i donosili bi se zakoni ko od sale.
Ja kad bi bio na vlasti bio bi gori od staljina po broju otvorenih politickih kampova i deportiranih porodica
.
Ministri bi trebali da budu jos veci psihicki bolesnici koji su takodje ultra nacionalisti. Parlamentarci iz ove stranke (a i vise rangirani) bi trebali biti dobro upoznati sa izrazom ucjena i strahovlada. Svi clanovi ove stranke bi kupili poene govorom da je druga strana jedini krivac za ovakvo stanje i naravno placipickastim montiranim susretima (obespravljeni radnici, porodiljstvo i par nagrada, itd.).
Ja kad bi bio na vlasti bio bi gori od staljina po broju otvorenih politickih kampova i deportiranih porodica
- O'zone
- Globalni moderator
#171 Re: SPASA NAM ...IMA !?
i ja se slažem da nam treba diktatortriconja wrote:Idealan buduci predsjednik bi trebo bit takav da gazi kroz leseve zbog cilja, ultra nacionalista sa primjesama veceg vokabulara i dobrih govora.
Ja kad bi bio na vlasti bio bi gori od staljina po broju otvorenih politickih kampova i deportiranih porodica![]()
![]()
![]()
.
- triconja
#172 Re: SPASA NAM ...IMA !?
Nema druge u ovoj konfederaciji od nekog ko bi pratio korake proslih diktatora do u korak, a mozda cak i razvio par novih fora.O'zone wrote:i ja se slažem da nam treba diktatortriconja wrote:Idealan buduci predsjednik bi trebo bit takav da gazi kroz leseve zbog cilja, ultra nacionalista sa primjesama veceg vokabulara i dobrih govora.
Ja kad bi bio na vlasti bio bi gori od staljina po broju otvorenih politickih kampova i deportiranih porodica![]()
![]()
![]()
.
Jedini napredak u ovakvom sistemu se moze ocekivati totalnom kontrolom politicke scene, ovo nesta sto bi se neko kandidovo i da on nesta obecaje moze macku o rep okacit jer ce i on biti ucjenjivan pa ce morat igrat ko mecka, onako kako druga strana bude htjela.
Naravno ovdje ne mislim postavljanje kriminalaca na vlast, nego obrazovanih ljudi koji ne prezu od sredstava da ostvare cilj, koji bi dobro sakrili bilo kakav trag koji bi vodio do upetljanosti istih u zastrasivanje protivnika i tako to. Nesto slicno ko sto je u rusiji, koji novinar prica lose o vladajucoj strukturi nestane bez traga ili biva ubijen. Ovaj sistem bi bilo potrebno odrzati samo dok se ne donesu optimalne ekonomske reforme i onda bi trebao biti povrat na demokratiju jer sto je sigurno, sigurno je
- Dozer
#173 Re: SPASA NAM ...IMA !?
Ako smijem samo ovdje ubaciti mali dodatak - ja godinama govorim da se treba krenuti od lokalnog nivoa, i to je jasno svakome ko ima bar dvije mozdane vijuge (k'o golub).O'zone wrote:Budite iskreni sami sebi a i ostalima da se na državnom nivou ništa ne može promjeniti dok ne budete imali dozvolu sva tri konstitutivna naroda. Državu treba očuvati sad za sad u ovom frankeštajnskom izdanju dok se ne steknu uslovi da je većina od dva konstitutivna naroda vidi kao svoju državu, svoje mjesto prebivališta. Tek onda se može pokretati pitanje promjene ustava a do tada je to samo gubljenje energije i vremena na palamuđenje.
Ovo sto trenutno ovdje pisem o potrebnim promjenama je nekakav nazovimo generalni, sveukupni plan. Ali, i taj plan koji se tice najvecih promjena, na samom vrhu, zapravo mora poceti na dnu. Tu se slazemo 100%.
Naravno. I ovo je upravo jedan od razloga zasto ove ENV vlasti ne rade nista zaista bitno po pitanju ekonomije.O'zone wrote:Ljudima treba novac. Novac dobijamo ekonomijom. Samim time najbitnija stavka svakog programa mora biti razvoj ekonomije. Prvo na lokalnom planu pa onda na više. rad na izmjeni trenutnih zakonskih riješenja koja bi privrednicima omogućila da rade, da se razvijaju i da upušljavaju i dobor plaćaju novu radnu snagu. Ovdje možemo citirati ono od Ramba Amadeusa ko o čemu priča zavisno od primanja koja ima.
Zaposlen covjek, koji ima pristojna primanja dovoljna za normalan zivot, skolovanje djece, godisnji, normalan i noviji auto, itd., naprosto je - zadovoljan.
A zadovoljnom covjeku se tesko mogu prosipati dnevnopliticke gluposti i nekakve ENV matricne nebuloze. Naprosto jer takvog covjeka savrseno zaboli qrac za svu tu pricu. To onda, automatski, vodi tome da takav covjek moze i putovati, vidjeti malo svijeta, drugacijih uredjena sistema, itd., a onda to, opet, neminovno vodi razmisljanju u stilu - "sta ba ovaj kreten tupi...o kakvim Bosnjacima, Srbima i Hrvatima ovaj kenja? Jebo to."
Drugim rijecima, kada je covjek situiran i ne mora razmisljati o egzistencijalnim stvarima na dnevnoj osnovi, tada se pocinje buditi i razvijati njegovo kriticko misljenje. A to onda vodi nestanki nase skoro trodecenijske ENV matrice i onih koji vladaju na tim osnovama.
Tacno tako. I, kako vec rekoh gore, ali i ranije - to su drzavni projekti. Nadji trziste, plasiraj postojece proizvode, a onda nadji i trziste za ono sto nemas ali mozes proizvoditi, i onda pokreni tu proizvodnju kao drzavni projekat/firmu, pa kasnije daj na privatizaciju i u budzet vrati ulozeno.O'zone wrote:Jedini veliki projekt na kome bih ja insistirao je da se natjera Vanjskotrgovinska komora BiH da radi. Da pronalazi kupce za kompletan asortiman roba i usluga koje ova država može ponuditi u svim krajevima svijeta i da to traje 365 dana u godini. Da se obliaze svi sajmovi i svi događaji gdje se promovira privreda jer samo na taj način tom klasičnom komercijalom mi možemo upumpati dovoljno novca u ovo državu i poboljšati standard. Primjer nam samo u tom slučaju može biti Turska.
Last edited by Dozer on 21/02/2018 11:35, edited 2 times in total.
- Dozer
#174 Re: SPASA NAM ...IMA !?
Meni bi zavidili i Staljin i Causesku i Mao zajednotriconja wrote: Ja kad bi bio na vlasti bio bi gori od staljina po broju otvorenih politickih kampova i deportiranih porodica![]()
![]()
![]()
.
Ustali bi da pljescu
P.S. Pisem civilizovano, bar se trudim, ali ako malo bolje pogledate sta sam sve napisao, sta bi se sve radilo i sankcionisalo, jasno je da to ne bi moglo ici bas iskljucivo demokratski. A tako ni ne bih planirao
Last edited by Dozer on 21/02/2018 11:32, edited 1 time in total.
-
akaunt
#175 Re: SPASA NAM ...IMA !?
Da demokratija ista moze promijenit bila bi odavno zabranjena.
Moze li jedno ozbiljno ptanje? Jel vi stvarno mislite da su sadašnji a i ondašnji političari otudjeni dio naroda i da ne predstavljaju adekvatnu sliku pomenutog ....ili da su realna slika naroda i da bi se više od 70 procenata nas isto tako ponašali na njihovim pozicijama.
Dovoljno je pogledat
Njemce: Vrijedni, organizovani i misle samo na sebe. Zar nije Merkel isto?
Amerikanci: Plitke opste kulture i misle da su oni ti koji treba sve da odlucuju. Kakav je Tramp?
Zar Putin nije tipičan Rus
Pa vidite Berluskonija? Zajebat, prevarit,feštu napravit i zenu za guzicu uhvatit! Tipican Italijan.
Moze li jedno ozbiljno ptanje? Jel vi stvarno mislite da su sadašnji a i ondašnji političari otudjeni dio naroda i da ne predstavljaju adekvatnu sliku pomenutog ....ili da su realna slika naroda i da bi se više od 70 procenata nas isto tako ponašali na njihovim pozicijama.
Dovoljno je pogledat
Njemce: Vrijedni, organizovani i misle samo na sebe. Zar nije Merkel isto?
Amerikanci: Plitke opste kulture i misle da su oni ti koji treba sve da odlucuju. Kakav je Tramp?
Zar Putin nije tipičan Rus
Pa vidite Berluskonija? Zajebat, prevarit,feštu napravit i zenu za guzicu uhvatit! Tipican Italijan.