Snijeg sirom BiH
- grunt
- Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.
#2476 Re: Snijeg sirom BiH
zna li neko gdje se nalaze te silne masine za ciscenje,zadnjih nekoliko dana kako se krecem na relaciji carsija-alipasino,po dva puta dnevno, nisam ukupno vidio pet masina
jesu li se to bacili na rubne dijelove grada ili sta vec
- L.e.g
#2477 Re: Snijeg sirom BiH
Losa ti je izolacijaFrooteky wrote:ladyblue18 wrote:Na rsg-u maloprije javise da je prema mjerenju meteoroloskog zavoda, tezina snijega danas iznosila 160 kg po metru kvadratnom.
Cistite ljudi krovove kako znate i umijete.
Kod mene se sve otopilo, grijanje ubi
- alica.k
#2478 Re: Snijeg sirom BiH
UPOZORENJE: Težina sniježnog pokrivača izmjerenog 14.02.2012. u 7h u Sarajevu iznosila je 155 kg/m2 (Federalni hidrometeorološki zavod)
- dječak sa šibicama
#2479 Re: Snijeg sirom BiH
To se i ja pitam, stanje je i dalje kriticno, sto se tice prohodnosti, ali masina zglave nema.grunt wrote:zna li neko gdje se nalaze te silne masine za ciscenje,zadnjih nekoliko dana kako se krecem na relaciji carsija-alipasino,po dva puta dnevno, nisam ukupno vidio pet masina
Samo cekam kad ce Jerko Lijanovic izaci pred kamere sa kacketom i nasmijesen reci da je situacija normalizirana.
- madner
#2480 Re: Snijeg sirom BiH
Pa naravno da su tamo, kome je kriticnije: osobi koja moze do trznog centra ili osobi koja je odsjecena od svega?
Maznuli su masine ovom sto cisti na Bjelasnici, da ih vise ne ofira
Maznuli su masine ovom sto cisti na Bjelasnici, da ih vise ne ofira
- arzuhal
#2481 Re: Snijeg sirom BiH
ma da hoće samo smeće odvuć više...
- bpsang
#2482 Re: Snijeg sirom BiH
URODILO JE PLODOM...čiste put , slike kasnije ...
-
babin_sin
#2483 Re: Snijeg sirom BiH
ja koliko sam učio u školi, trebalo bi da je kubni metar snijega težak 155 kg, a ne metar kvadratni, ne?alica.k wrote:UPOZORENJE: Težina sniježnog pokrivača izmjerenog 14.02.2012. u 7h u Sarajevu iznosila je 155 kg/m2 (Federalni hidrometeorološki zavod)
Metar kubni je jedinica za zapreminu, a metar kvadratni za površinu
-
ojha
#2484 Re: Snijeg sirom BiH
Hehe eto kakvi strucnjaci rade u federalnom hidrometeroloskom zavodu popisam im se na zavod. Juce je ovo prenijela i neka od tv kuca nesjecam se koja isto ovako metara kvadratnih.babin_sin wrote:ja koliko sam učio u školi, trebalo bi da je kubni metar snijega težak 155 kg, a ne metar kvadratni, ne?alica.k wrote:UPOZORENJE: Težina sniježnog pokrivača izmjerenog 14.02.2012. u 7h u Sarajevu iznosila je 155 kg/m2 (Federalni hidrometeorološki zavod)
- žulijan asanž
#2485 Re: Snijeg sirom BiH
ljudi dragi, meni je ovo OK informacija jer se odnosi na ovaj konkretni snijeg koji po metru kvadratnom ima toliku masu....
dakle ovdje se radi o konkretnom mjerenju u konkretno vrijeme i sa konkretnom količinom snijega. opterećenje na površinu se mjeri jer je običnim ljudima jednostavnije za shvatiti (oni odmah kontaju koliko krov ima kvadratnih metara i to množe sa 155...
kao PSI (pounds per square inch) ili slično
dakle ovdje se radi o konkretnom mjerenju u konkretno vrijeme i sa konkretnom količinom snijega. opterećenje na površinu se mjeri jer je običnim ljudima jednostavnije za shvatiti (oni odmah kontaju koliko krov ima kvadratnih metara i to množe sa 155...
kao PSI (pounds per square inch) ili slično
- Ajatolah_
#2486 Re: Snijeg sirom BiH
ojha wrote:Hehe eto kakvi strucnjaci rade u federalnom hidrometeroloskom zavodu popisam im se na zavod. Juce je ovo prenijela i neka od tv kuca nesjecam se koja isto ovako metara kvadratnih.babin_sin wrote:ja koliko sam učio u školi, trebalo bi da je kubni metar snijega težak 155 kg, a ne metar kvadratni, ne?UPOZORENJE: Težina sniježnog pokrivača izmjerenog 14.02.2012. u 7h u Sarajevu iznosila je 155 kg/m2 (Federalni hidrometeorološki zavod)
Mislim da vi to pogrešno tumačite. Ako je snijeg inače, lupam, 100 kg po m^3, a napadalo je metar i po' snijega, znači da se na jednom m^2 površine nalazi 150 kg.
- kokuz_sa
-
klixober
#2488 Re: Snijeg sirom BiH
Ne zna se ko je gori od vas dvojice.ojha wrote:Hehe eto kakvi strucnjaci rade u federalnom hidrometeroloskom zavodu popisam im se na zavod. Juce je ovo prenijela i neka od tv kuca nesjecam se koja isto ovako metara kvadratnih.babin_sin wrote:
ja koliko sam učio u školi, trebalo bi da je kubni metar snijega težak 155 kg, a ne metar kvadratni, ne?
Kilogrami po metru kubnom su gustoća materijala...po kvadratnom - opterećenje. Ne treba škola da bi se logički razmišljalo.
- Malik Urcic
-
ojha
#2490 Re: Snijeg sirom BiH
Aha znaci logicki visina snijega ne igra ulogu pri opterecenju po metru kvadratnom, neznam kako to nisam ranije skontaokomeba wrote:Ne zna se ko je gori od vas dvojice.ojha wrote:Hehe eto kakvi strucnjaci rade u federalnom hidrometeroloskom zavodu popisam im se na zavod. Juce je ovo prenijela i neka od tv kuca nesjecam se koja isto ovako metara kvadratnih.babin_sin wrote:
ja koliko sam učio u školi, trebalo bi da je kubni metar snijega težak 155 kg, a ne metar kvadratni, ne?
Kilogrami po metru kubnom su gustoća materijala...po kvadratnom - opterećenje. Ne treba škola da bi se logički razmišljalo.
-
klixober
#2491 Re: Snijeg sirom BiH
Šta nije jasno? Ako mjeriš opterećenje snijega, bilo čega, onda se mjere kilogrami po metru kvadratnom, ne po metru kubnom, to predstavlja gustoću snijega...ne opterećenje. Ne postoji ni mjerna jedinica visine snijega po metru kvadratnom...to samo po sebi ništa ne znači.ojha wrote: Aha znaci logicki visina snijega ne igra ulogu pri opterecenju po metru kvadratnom, neznam kako to nisam ranije skontao
Opterećenje se mjeri po površini, ne po zapremini. kg/m2 je ispravno.
- bpsang
#2492 Re: Snijeg sirom BiH
Danas očistiše 80 m puta 8 kamiona snijega
Zahvaljujem radnicima KJKP RAD .
Zahvaljujem radnicima KJKP RAD .
- žulijan asanž
#2493 Re: Snijeg sirom BiH
upravo tako, a to sam i napisao gore iznad. pritisak ili opterećenje se mjere po površini, a ne po zapreminikomeba wrote:Šta nije jasno? Ako mjeriš opterećenje snijega, bilo čega, onda se mjere kilogrami po metru kvadratnom, ne po metru kubnom, to predstavlja gustoću snijega...ne opterećenje. Ne postoji ni mjerna jedinica visine snijega po metru kvadratnom...to samo po sebi ništa ne znači.ojha wrote: Aha znaci logicki visina snijega ne igra ulogu pri opterecenju po metru kvadratnom, neznam kako to nisam ranije skontao
-
Gray
#2494 Re: Snijeg sirom BiH
Naravno da igra, ali zavod objavljuje vjerovatno opterećenje prema trenutnoj visini snijega, dakle nekih 80-90 (ili koliko) centimetara.ojha wrote:Aha znaci logicki visina snijega ne igra ulogu pri opterecenju po metru kvadratnom, neznam kako to nisam ranije skontaokomeba wrote:Ne zna se ko je gori od vas dvojice.ojha wrote:
Hehe eto kakvi strucnjaci rade u federalnom hidrometeroloskom zavodu popisam im se na zavod. Juce je ovo prenijela i neka od tv kuca nesjecam se koja isto ovako metara kvadratnih.
-
klixober
#2495 Re: Snijeg sirom BiH
I da do kraja cjepidlačimžulijan asanž wrote:upravo tako, a to sam i napisao gore iznad. pritisak ili opterećenje se mjere po površini, a ne po zapreminikomeba wrote:Šta nije jasno? Ako mjeriš opterećenje snijega, bilo čega, onda se mjere kilogrami po metru kvadratnom, ne po metru kubnom, to predstavlja gustoću snijega...ne opterećenje. Ne postoji ni mjerna jedinica visine snijega po metru kvadratnom...to samo po sebi ništa ne znači.ojha wrote: Aha znaci logicki visina snijega ne igra ulogu pri opterecenju po metru kvadratnom, neznam kako to nisam ranije skontao
Neću više, ocam'.
Last edited by klixober on 14/02/2012 22:26, edited 1 time in total.
- arzuhal
#2496 Re: Snijeg sirom BiH
Oplakah i na kvadrat i na kubkomeba wrote:Ne zna se ko je gori od vas dvojice.ojha wrote:Hehe eto kakvi strucnjaci rade u federalnom hidrometeroloskom zavodu popisam im se na zavod. Juce je ovo prenijela i neka od tv kuca nesjecam se koja isto ovako metara kvadratnih.babin_sin wrote:
- madner
#2497 Re: Snijeg sirom BiH
Ja sam vidio kako ljudi uzetom rezu i skidaju snjeg sa krovova. Pika li se ovo kao moj doprinos? 
- arzuhal
#2498 Re: Snijeg sirom BiH
Javi se Lijanoviću do petka za svojih 100 maraka, reci samo da sam te ja posl'o.madner wrote:Ja sam vidio kako ljudi uzetom rezu i skidaju snjeg sa krovova. Pika li se ovo kao moj doprinos?
-
klixober
#2499 Re: Snijeg sirom BiH
...čija je majka tri kubika lopatala?zagazaga wrote:gravitaciono ubrzanje![]()
![]()
![]()
haj' sad da čujem, ko je lopat'o a ko ne
Je li moja majka, jesi meni rek'o?
-
babin_sin
#2500 Re: Snijeg sirom BiH
Sutra ću ja probati tu metodu kod sebe na krovu, rizično nam plaho da se penjemo, visoko puno pa ćemo probati takomadner wrote:Ja sam vidio kako ljudi uzetom rezu i skidaju snjeg sa krovova. Pika li se ovo kao moj doprinos?
javim ako uspijemo