Zemlja će se sretna zvat'!
Hajd' u borbu i vi stari
Gdje se bore naši sinovi!
Da nam borba prije svrši,
neka padnu fašisti!'' .......
U toj instituciji nema nista normalno, pametno i korisno. Vojska je za mazohiste i budale. Onaj ko misli da jeMaraschino wrote:apsolutno ispravno...ladyblue18 wrote:Kod mene tata bio u NS-u i Bg-u, kako ja volim slusati te price o vojsci![]()
Inace, nisam znala da bez vojske nema ni muskarcaopet saznadoh nesto novo ovdje
tamo se dijete celici, vaspitava, stice razne dobre navike, uci da slusa, postuje, cijeni,privikava se na zivot bez mame i tate, navikava se na razlicitosti (sve pod prisilom ali...bolje ikako nego nikako)
kada izadje, sasvim drugi covjek spreman da sam ide dalje kroz zivot
simpozijum delirijum wrote:prvi dan sluzenja vojnoga roka je bio haos, ja bio u Somboru a kasarna stara kao Austro-ugarska (a mozda je i bila !)
preko 3000 novih regruta (gustera ) poput mene
prvo sisanje skoro na nulu ( a ja kosijaner bio)
pa kolektivno tusiranje u velikoj kupaonici sa jos oko 50-80 gologuzih jadnika kao ja !
istjeraju te napolje poslije toga jos mokroga a decembar bio ,( puste ti ili prevrucu ili prehladnu vodu i ostavi ti razmak od minute izmedju pustanja vode da se nasafunjas nekim kabas sapunom)
deru se oficiri i guzva i haos
zaduzenje opreme
vazda i u takvome jadu ima sege !
neki zbunjeni momak prebira po vreci punoj opreme a tip iz Sarajeva mu kaze ;"ej, bolan ! zaboravio si zaduziti kisobran"!
i momak fakat pita vodnika za kisobran
a vodnik ga poslao u sto pi..ki materinih , momak samo sto se nije rasplakao![]()
izgledali smo ko tifusari u polovnim uniformama od grube cohe osisani skoro na nulu i izbezumljeni a ne ko' vojska
sou zivi
prva noc u spavaoni sa oko 70 kreveta , i kako to smrdi ( zamisli kad samo 20-torica prdnu!)
poslije i nije bilo tako lose !
michio wrote:Mene samo zanima otkud JNA onako ruzne uniforme. Zna li iko?

Fair Life wrote:1975/1976 - Bileca (PSRO), Beograd (4.Juli, Vozdovac)

pa ova je rijetka bila, znaci nisi bio u JNA, ovo je uniforma brdsko planinske pjesadije,a nosili su je i neke granicarske jedinice cije su karaule bile na planinama, pogledaj kapu znaci nije ona titovka, na ovom lijevo se vidi pelerina umjesto vjetrovke ili sinjela, bluza je bila drugacija, hlace su bile do koljena, nosile se vunene stucne ili kako bi rekli dokoljenice, cizme su bile drugacije, džemperi također, u glavnom jedino je kosulja bila ista sa standardnom uniformommichio wrote:Pa takva, koja druga. Valjda je isti model bio u upotrebi od 45-e do 91-e
BiH-x wrote:nisam sluzio terroristicku vojsku![]()
![]()
decembar 1988HAVANA wrote:simpozijum delirijum wrote:prvi dan sluzenja vojnoga roka je bio haos, ja bio u Somboru a kasarna stara kao Austro-ugarska (a mozda je i bila !)
preko 3000 novih regruta (gustera ) poput mene
prvo sisanje skoro na nulu ( a ja kosijaner bio)
pa kolektivno tusiranje u velikoj kupaonici sa jos oko 50-80 gologuzih jadnika kao ja !
istjeraju te napolje poslije toga jos mokroga a decembar bio ,( puste ti ili prevrucu ili prehladnu vodu i ostavi ti razmak od minute izmedju pustanja vode da se nasafunjas nekim kabas sapunom)
deru se oficiri i guzva i haos
zaduzenje opreme
vazda i u takvome jadu ima sege !
neki zbunjeni momak prebira po vreci punoj opreme a tip iz Sarajeva mu kaze ;"ej, bolan ! zaboravio si zaduziti kisobran"!
i momak fakat pita vodnika za kisobran
a vodnik ga poslao u sto pi..ki materinih , momak samo sto se nije rasplakao![]()
izgledali smo ko tifusari u polovnim uniformama od grube cohe osisani skoro na nulu i izbezumljeni a ne ko' vojska
sou zivi
prva noc u spavaoni sa oko 70 kreveta , i kako to smrdi ( zamisli kad samo 20-torica prdnu!)
poslije i nije bilo tako lose !
Koje godine si bio?
I moj suprug je svirao u Domu JNA u Somboru......1983/'84.HAVANA wrote:Samo da reKnem da sam svirao u domu armije u Somborua što su dame volile vojsku
![]()
hajde budi drug pa mi objasni koja je razlika izmedju sijena i slame?Maraschino wrote:ne znas ti da je bilo i gore...kriticarka_nikova wrote:Meni su pricali da je moj amidza sluzio vojsku u Savniku,Crna Gora(dakle to je moglo bit prije 50-ak godina). Tada su te "bacali" sto dalje od rodnog mjesta u sto vecu vukojebinu i to na 3 godine. Sjecam se da je prico kako se do njegove kasarne jedino moglo magarcom doc. (Mozda je to vise radi opisa da predocim sebi gdje je to).Nema interneta, nema mobitela, pisma stignu,... kad stignu...ako stignu...
E to je bilo sluzenje vojske, a nije ovo ko danas...svaki vikend kuci...![]()
ja se naslusao prica iz AU obuke kada ljudi nisu znali sta je lijeva a sta desna strana pa bi npr. na lijevu nogu vezali sijeno a na desnu slamu i onda ide komanda
sijeno-slama, sijeno slama...umjesto lijeva-desna![]()