Sluzili ste JNA..gdje??

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ljubav_aha

#201 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by ljubav_aha »

Betand wrote:
dzudasprist wrote:Sluzenje vojnog roka je nesto st oostaje duboko urezano u nase pamcenje, a samim tim dokazuje da je bio jedan bitan dio naseg zivota.
Postojali su razni izrazi : dzombitis-inekcija koju primis i poslije komotno mozes otici travu pasti , nista ti nece biti. Drnc - naziv za ono ulje il sta vec za ciscenje naoruzanja i jos uz to dobijes nekakve krpice od starih haljetaka, a isto tako bjese i neka vrsta corbe. Cigla- to niko nije volio , nesto kao...kao...ne mogu da nadjem pravi izraz za to(ko kukuruza , a nije ).
Raja , Bosanci su , otprilike , bilji najbolji s Makedoncima , dalmosima i Srbijancima(barem sudim po sebi)...Nekako smo mi bili u svemu tom (iako o nama kruze price i vicevi) hadze..
Bas prije mjesec dana na FB me startovao jaran iz Skopja za koga nista cuo nisam 20 godina(dragi FB) i bjese mi bas drago..Sipci sebi izaberu sefa i svi se oko nejga savijaju, tako isto Slovenci , dok su Hrvati varirali..
Al sto se covjek sa ovim ostalima mogo napiti i izbudalesati , a sve iz ove perspektive izgleda super, jer su ti drugstvo bili Splicani, raja iz Skopja, Zrenjanina, Subotice, Beograda, Karlovca i poneki fantja...
e ona inekcija je cudo bila , za godinu dana nisam se ni prehladio , a sto neko ranije rece , izadjes u decembru pravu sa tusiranja mokre kose cistiti snijeg,sad kad bi to uradio bio bi gotov za sva vremena ...
Drnč ko neko ulje za čiščenje oružja ali i naziv za jelo koje je najsličnije tzv bosanskom loncu ...cigla za doručak , katastrofa ...
Raja, tačno bosanci najbolji s dalmošima ,beograđanima i makedoncima , hrvati nisu baš mogli s beograđanima pa je onda rijetko koji upadao u ekipu , slovenci kako koji , oni iz grada s nama , a oni kekeci sa sela s nikim ,nisu znali ni jezik, šipci uvijek imaju jednog glavnog, u nas bio neki desetar uz to i faks imao završen , samo su njega slušali , kakav kapetan , kad im kapetan nešto kaže , šipac prvo ovog desetara pogleda pa kad mu on klimne glavom tek onda odradi. Inače šipci provala čista , nijedan nije znao glavni grad jugoslaviji i republika , samo su znali za sloveniju i ljubljanu , vozačka dozvola jedna komad na familiju , pita u nas potporucnik ko sve ima vozačku de se javi i sad se javlja raja , kad ovaj jedan šipac se nije javio a zna se da je taksista i pita ga pporučnik pa što se on ne javlja , veli šipac , pa dozvola mu na brata na nju taksira haha onda druga provala , meni došla neka razglednica sarajeva i ono nekakvih džamija na njoj ,čaršija ili šta , kad se onaj buljuk šipaca okupio pa gleda pa nevjeruju mi da je to sarajevo , ko okle džamija haha uglavnom , kad sad pogledaš ovu Bih , nidje veze , onda je bilo dosta da je neko iz Bih i to je vec raja , nema dalje , zemo se onda cijenio i postovao , nise pitalo za naciju ,samo nek je bosanac

oh ta famozna sprica :-) pa moj kolega je u legiji stranaca bez problema gol trcao o snijegu :mrgreen:
homar

#202 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by homar »

grunfe, il' mi se čini ili sam ovo pročitao mnogo ranije negdje u nekoj drugoj temi, dali na ovome forumu? Al' nejse, lijepo za čitat, ali ponegdje puno karikiraš, pa čak si i sam sebi kontradiktoran u nekim stavovima.
ljubav_aha

#203 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by ljubav_aha »

Fair Life wrote:
ljubav_aha wrote:simpzijum delirijum :lol:

jao ,mogu misliti kako su se prepali ,a trabant ima interesatnu biografiju nastanka ;-)

jao :-) :lol: roba iz gepeka je :thumbup:

znas tako su nama pregedalali gepeke na putu iz Madjarske :lol:
djani s

#204 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by djani s »

Fair Life wrote:
djani s wrote:Kasarna 4. Juli na Vozdovcu, Beograd
Opaaaaaaaaaa... koja godina?

Decembar 86/87, OKB Mehanizovana ceta, ako se sjecas zadnja zgrada na vrhu kasarne. Koja si generacija?
Fair Life

#205 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by Fair Life »

djani s wrote:
Fair Life wrote:
djani s wrote:Kasarna 4. Juli na Vozdovcu, Beograd
Opaaaaaaaaaa... koja godina?
Decembar 86/87, OKB Mehanizovana ceta, ako se sjecas zadnja zgrada na vrhu kasarne. Koja si generacija?
75/76 god. OKB/MPC
suspect_zero

#206 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by suspect_zero »

Kao tinejdžerki, baš mi je bilo oku prijatno sresti pitomce iz Rajlovca......kako im je samo moćno stajala ona uniforma, svaki je bio zgodan u njoj :-)
Maraschino

#207 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by Maraschino »

suspect_zero wrote:Kao tinejdžerki, baš mi je bilo oku prijatno sresti pitomce iz Rajlovca......kako im je samo moćno stajala ona uniforma, svaki je bio zgodan u njoj :-)
a koje su to godine bile... :-) :D
suspect_zero

#208 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by suspect_zero »

Maraschino wrote:
suspect_zero wrote:Kao tinejdžerki, baš mi je bilo oku prijatno sresti pitomce iz Rajlovca......kako im je samo moćno stajala ona uniforma, svaki je bio zgodan u njoj :-)

Rekla bih nekako časne godine/vremena.......tad je uniforma izazivala strahopoštovanje, respekt....ulijevala je osjećaj sigurnosti, čak su i najveći ''čaršijski jalijaši'' pred tim momcima skretali pogled.
Maraschino

#209 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by Maraschino »

suspect_zero wrote:
Maraschino wrote:

Rekla bih nekako časne godine/vremena.......tad je uniforma izazivala strahopoštovanje, respekt....ulijevala je osjećaj sigurnosti, čak su i najveći ''čaršijski jalijaši'' pred tim momcima skretali pogled.
ove uniforme iz rajlovca i drugih rajlovaca, sigurno jesu a obicni vojnici u uniformama samo sazaljenje... :sad: :D
cikavelja

#210 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by cikavelja »

Juli 91 :x , Capljina, VS 11015 ako se nevaram, sofer. I dan danas kad krenem na remo, gledam da je kako eskiviram, da mi je da je preskocim, da je nema, koliko muke za kratkog vremena. Kud juli kud kamenjar, ako ima dzehenema "tamo gore", ovdje je dzehenem Capljina u julu mjesecu. Dobre raje, lose raje, kao i svagdje. Jedno jutro (tek se pocele ove limenke od 0,33 furati, kupio albanez kolu, kud je on oci moje sa krevetom 40 kila i onaku u tom zanosu gje pije kolu iz limenke, previdi pakleni plan ose koja vodjena instiktom i ljubavi za secerom, uvuce se albanezu u konzervu i ovaj..........potego!
Prvi put u zivotu sam znao sta znace rijeci "upiso se od smjeha" jer sam fakat pishno u gace od cirkusa i grimase kad sam vidio albaneza sa gubicom nateklom ko papuca, ko neki "bantu crnac", oni sto stavljaju pod usne pa im iste ko pepeljara dodje. I dan danas bi se opkladio da mi je to bio jedan od rijetkih " grohotom se smijem" trenutaka u to lose i zlo vrijeme. Podjemo na nekakvo streliste, nekih par km od kasarne, pjeske naravno, onaj narod naklatio se na tarabe i otvoreno provocira i jebe matere "cetnicke" , nude 100 maraka za papovku, 500 za kalasa otvoreno.
I onda prekomanda u Sa, Jusuf Dzonlic kasarna u jos losije vrijeme, rat na pomolu ali na politickoj nastavi, nema rijeci o tome, to je propaganda i nema dalje. Ko je znao i smio, mogao je procitati izmedju redova i skontati stvari.
Prvi put od redovnog vojnika, desetara, vidim njusku balkanskog kasapina, miloawica, pokazuje slike sa ispracaja iz nekog sela iz okoline Cacka i slika mu voljenog vodje. Na glavnom mjestu satre.
Odkomande za Knin i Golubic, iza Bihaca, logisticka podrska cetnickoj hordi koja pali Hrvatsku krajinu. I prvi put vidio cetnika, za njih bio Goran, Zoran i ko sve ne, samo svoje ime nisam smio reci. I desetine mrtvih, raspadnutih tijela pored puta za Knin.
I jos jednom, oprosti mi Sarajevo, vecinu od tih haubica i minobacaca sa cetom sam odvezao i rasporedio ja, jedne prilike, pitao svog nadredjnog sto su cijevi ka a ne od Sa okrenute !? I dobio prijetnju zatvorom.
Vidio koliko je sati, i u izlivu nikad pojmljivog i razumnom insanu jasnog bijesa, polupao pola stvari po spavaoni, poslali me u VMC, Dr. P. Pukovnik Zdravko Jereb, nikad to ime necu zaboraviti, od njega dobijem 4 god. postede, rece mi tada, "nadam se da ces se znati sacuvati dijete, ovo nece valjati".
I ako te jos ima na ovom svijetu, majstore, Hvala vam Dr. Jereb, spasli ste mi zivot.
I pogled komandira cete uz prijetnju dok lagano koracam prema kapiji oslobodjen od vojske, gdje mi smrad govori, " Eto nas u Tz skoro, tad mi neces pobjeci" !
ljubav_aha

#211 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by ljubav_aha »

ma pricalo se vec o postavljanju svega oko grada sarajeva,al licno sam pred rat autom usla u takvu zonu u Hrvatskoj,rkeli nam ,vojne vjezbe,jao koliko li je bilo tih vojnih vjezbi pred rat
Jack Be Nimble

#212 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by Jack Be Nimble »

Moja familija je imala par oficira JNA i svi su bili protiv vojnog roka :-). Kada je tetak dobio sina (1982 god) rekao je zeni neka bude sta god hoce neka ide gdje hoce ali nece u JNA. Volio je Jugu, volio armiju, ali je smatra o da je vojni rok od 12 mjeseci gubljenje vremena i da se to sve moze svesti na 2 mjeseca. Naravno nikada to nije javno rekao.
ljubav_aha

#213 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by ljubav_aha »

Jack Be Nimble wrote:Moja familija je imala par oficira JNA i svi su bili protiv vojnog roka :-). Kada je tetak dobio sina (1982 god) rekao je zeni neka bude sta god hoce neka ide gdje hoce ali nece u JNA. Volio je Jugu, volio armiju, ali je smatra o da je vojni rok od 12 mjeseci gubljenje vremena i da se to sve moze svesti na 2 mjeseca. Naravno nikada to nije javno rekao.
jeste javno reako,tacnije svojoj zeni ,tajna je znaci,bila otkrivena,prema kritrijumuma JNA :D

radio je ono sto je volio,a njegov komentar je suplja prica
suspect_zero

#214 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by suspect_zero »

cikavelja wrote:Juli 91 :x , Capljina, VS 11015 ako se nevaram, sofer. I dan danas kad krenem na remo, gledam da je kako eskiviram, da mi je da je preskocim, da je nema, koliko muke za kratkog vremena. Kud juli kud kamenjar, ako ima dzehenema "tamo gore", ovdje je dzehenem Capljina u julu mjesecu. Dobre raje, lose raje, kao i svagdje. Jedno jutro (tek se pocele ove limenke od 0,33 furati, kupio albanez kolu, kud je on oci moje sa krevetom 40 kila i onaku u tom zanosu gje pije kolu iz limenke, previdi pakleni plan ose koja vodjena instiktom i ljubavi za secerom, uvuce se albanezu u konzervu i ovaj..........potego!
Prvi put u zivotu sam znao sta znace rijeci "upiso se od smjeha" jer sam fakat pishno u gace od cirkusa i grimase kad sam vidio albaneza sa gubicom nateklom ko papuca, ko neki "bantu crnac", oni sto stavljaju pod usne pa im iste ko pepeljara dodje. I dan danas bi se opkladio da mi je to bio jedan od rijetkih " grohotom se smijem" trenutaka u to lose i zlo vrijeme. Podjemo na nekakvo streliste, nekih par km od kasarne, pjeske naravno, onaj narod naklatio se na tarabe i otvoreno provocira i jebe matere "cetnicke" , nude 100 maraka za papovku, 500 za kalasa otvoreno.
I onda prekomanda u Sa, Jusuf Dzonlic kasarna u jos losije vrijeme, rat na pomolu ali na politickoj nastavi, nema rijeci o tome, to je propaganda i nema dalje. Ko je znao i smio, mogao je procitati izmedju redova i skontati stvari.
Prvi put od redovnog vojnika, desetara, vidim njusku balkanskog kasapina, miloawica, pokazuje slike sa ispracaja iz nekog sela iz okoline Cacka i slika mu voljenog vodje. Na glavnom mjestu satre.
Odkomande za Knin i Golubic, iza Bihaca, logisticka podrska cetnickoj hordi koja pali Hrvatsku krajinu. I prvi put vidio cetnika, za njih bio Goran, Zoran i ko sve ne, samo svoje ime nisam smio reci. I desetine mrtvih, raspadnutih tijela pored puta za Knin.
I jos jednom, oprosti mi Sarajevo, vecinu od tih haubica i minobacaca sa cetom sam odvezao i rasporedio ja, jedne prilike, pitao svog nadredjnog sto su cijevi ka a ne od Sa okrenute !? I dobio prijetnju zatvorom.
Vidio koliko je sati, i u izlivu nikad pojmljivog i razumnom insanu jasnog bijesa, polupao pola stvari po spavaoni, poslali me u VMC, Dr. P. Pukovnik Zdravko Jereb, nikad to ime necu zaboraviti, od njega dobijem 4 god. postede, rece mi tada, "nadam se da ces se znati sacuvati dijete, ovo nece valjati".
I ako te jos ima na ovom svijetu, majstore, Hvala vam Dr. Jereb, spasli ste mi zivot.
I pogled komandira cete uz prijetnju dok lagano koracam prema kapiji oslobodjen od vojske, gdje mi smrad govori, " Eto nas u Tz skoro, tad mi neces pobjeci" !

Baš te u najgorem mogućem vaktu zakačilo služenje :(
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#215 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by Admir_1984 »

Meni tata sluzio vojni rok u Kninu, ispod shatora slushao prenos utakmice Bosna-Emerson u kupu prvaka. Od silnog uzbudjenja nije ni osjetio da pliva u vodi, jer je silna kisha pala. Ak se dobro sjecam 18 mjeseci mu je rok bio
simpozijum delirijum

#216 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by simpozijum delirijum »

moj sestric iz Banja Luke je prosao frku u Sloveniji, prezivio je to , pa je sa ostalim vojnicima brodom "Galeb" prebacen u Tivat pa u Srbiju (Kragujevac ) pa onda na novo-otvoreno ratiste u Slavoniji kod Vukovara !
uspjeo je pobjeci u pravoj Dzems Bond akciji ( sa laznim papirima o dopustu ili nesto slicno ) koju mu je Otac kupio od nekoga oficira za velike pare

i onda ga sa familijom protjerali iz Banja Luke, i danas je Svedski drzavljanin
ali to je vec 90-ta
vratimo se ipak o temi o JNA prije toga
koma je bila budjenje u 5 ujutro uz zvuke sa mocnoga razglasa koji si mogao cuti i u WC-u (razglas ko Pink Flojd) i ista pjesma Nede Ukraden , svaki jebeni dan ( jos je bio mrak ,zima ) je pocinjao sa prokletom istom pjesmom Nede Ukraden !
i tako tri mjeseca u Somboru
ironija je kada sam se vratio kuci poslije odsluzenja vojnoga roka , probudim se ja ujutro i Stari' mi kaze ;" znas li ko nam je nova komsinica "?
ja kazem ;"Jok" a Babo moj sav sretan :"pa Neda ukraden!"
AAAAARGHHH! :lol:
jedanput samo jedanput sam cuo na tom razglasu pjesmu EKV ! bio sam sokiran pozitivno ali dzudzubejci iz zabiti Jugoslavenskih me pitaju ;" ko to peva , sta to svira !?"
exliberal

#217 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by exliberal »

simpozijum delirijum wrote:moj sestric iz Banja Luke je prosao frku u Sloveniji, prezivio je to , pa je sa ostalim vojnicima brodom "Galeb" prebacen u Tivat pa u Srbiju (Kragujevac ) pa onda na novo-otvoreno ratiste u Slavoniji kod Vukovara !
uspjeo je pobjeci u pravoj Dzems Bond akciji ( sa laznim papirima o dopustu ili nesto slicno ) koju mu je Otac kupio od nekoga oficira za velike pare

i onda ga sa familijom protjerali iz Banja Luke, i danas je Svedski drzavljanin
ali to je vec 90-ta
vratimo se ipak o temi o JNA prije toga
koma je bila budjenje u 5 ujutro uz zvuke sa mocnoga razglasa koji si mogao cuti i u WC-u (razglas ko Pink Flojd) i ista pjesma Nede Ukraden , svaki jebeni dan ( jos je bio mrak ,zima ) je pocinjao sa prokletom istom pjesmom Nede Ukraden !
i tako tri mjeseca u Somboru
ironija je kada sam se vratio kuci poslije odsluzenja vojnoga roka , probudim se ja ujutro i Stari' mi kaze ;" znas li ko nam je nova komsinica "?
ja kazem ;"Jok" a Babo moj sav sretan :"pa Neda ukraden!"
AAAAARGHHH! :lol:
jedanput samo jedanput sam cuo na tom razglasu pjesmu EKV ! bio sam sokiran pozitivno ali dzudzubejci iz zabiti Jugoslavenskih me pitaju ;" ko to peva , sta to svira !?"
ma kod nas su neke trube svirale jebem im mater i dan danas mi je ostao zvuk ....kazes da ti je neda bila komsinica ....da nisi iz luzana?
luckylaka

#218 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by luckylaka »

Jel jos ko bio u T.Uzice(jesul jos Titovo)ja bio 79m wtf ko da je juce bilo i poceo pusiti zadnji dan cekajuci da mi udare muhur da bjezim.V.P.9935/7(sjo jesam pametan)Kupio sebi ,,Bond,,i propusio(danas evo 400 dana kako ne pusim).Al jebi ga Tile rikno mescini 4.maja ,a jesu nas onda jebavali,al nisu dugo.Otisao ja kuci
muha_sa

#219 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by muha_sa »

Fair Life wrote: 75/76 god. OKB/MPC
guster--guster :D
piupiu

#220 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by piupiu »

osa wrote:
piupiu wrote:
osa wrote:vranje, vojarna južnomoravskih brigada, vojna pošta 8440, izviđač u artiljeriji.
Koje godine?
došao 15.01.1987 , skinuo se 14.12. 1987, 31 dan nagradnog, i 41 bio kod kuće, ma vojničina, zapovjednik mab-e kapetan nebojša nikolić, poslije dobio prekomandu na prvi kat u trećem paviljonu, u intendantsku četu (ćato) zapovjednik bio kapetan prve klase miomir stojiljković.
inače spadali po diviziju iz kumanova, zapovjednik pukovnik mitre arsoski, kasnije zapovjednik stožera makedonske vojske.
Aha. Pitam jer je moj tata sluzio u Vranju, ali jedno 12-ak godina ranije. Kaze da je bilo mocno tamo. :D
piupiu

#221 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by piupiu »

Vidi ti 'celicnih krila nase armije' ... :D :razz:
Fair Life

#222 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by Fair Life »

muha_sa wrote:
guster kajla

:lol:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#223 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by pici »

muha_sa wrote:

ooooo DjomBa :mrgreen:
lin116

#224 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by lin116 »

Prizren 1991 Martovska klasa. Neznam, kada sve saberem i oduzmeme nikad vise. Gomila nekakvih seljacina koji su se izivljavali te cisti wc cetkicom za zube te zalijevaj cvijece umijesto slaufom nekom malom kanticom te mi jos suknu za 18 rodjendan da kupim pikavce po pisti.
Jednog dana dodjose i pokupise pola raje na Vukovar ostali samo desetari i nisandzije na oruzju. Eto ja ima srece da sam nisandzija.
Dok sam bio u Prizrenu pricalo se da je to kaznjenicka kasarna za oficire mozda i jeste bila kada danas pomislim koje sve budalastine su izmisljali samo da bi se izivljavali.
U Septembru nam dodjose fazani a mijesec kanije i rezervisti sve pocetnik do pocetnika.Nekako sam uspio da dobijem odsustvo 13 Marta 1992.Znam da su raji produzivali vojne rokove tri mijeseca.
Raja je bila ok Crnogorci Srbijanci Makedonci su bili ok .Hrvati su mi tada pricali o stvarima koje nisam razumio ali sam ih veoma brzo shvatio kada sam se vratio u Sarajevo 1992.Imai smo i jednog Slovenca nije vrijedan pomena i Albanca koji je uvijek sjedio sam i malo se sa kim druzio a meni ga bilo zao.
Ma nekako u to vrijeme je medjuljudska klima bila losa.
Danas sa ovog vremenskog stajalista, sa jedne strane mislim da sam izgubio godinu dana zivota i da je to vijecito ispiranje mozga i raznorazna izivljavanja mozda i ostavilo traga na mene . A sa druge strane spasilo mi je zivot jer sam steceno mogao da prenesem u praksu koja je pocela 06.04.1992 ...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#225 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by pici »

najjveČu nepravdu koju možeš doživjet to je u vojsci ....to je taČno za iživljavanja pogotova kad dodješ u kasarne dje su oficiri iz taloga ljuskog roda.....mada ja sam se uvjek znao brinut o sebi....toliko sam raspizdio svog poruČnika da je došlo dotle da odemo na poligon da se pobijemo :mrgreen: .....kaže on meni vas sarajlija mi je pun qurac najneposlušniji vojnici :mrgreen:
Post Reply