Sluzili ste JNA..gdje??

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Gusztav

#151 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by Gusztav »

Evo da se i ja upišem.
Generacija decembar '86, Bjelovar V.P. 4848, artiljerac - minobacač 120 mm.
Cijeli vojni rok bio u kasarnoj Vojnić. Nakon šestomjesečne obuke, do kraja bio u GB (GOTOVI BATALJON),
borbena gotovost, mobilizacijske uzbune svake sedmice......jesmo ishandreni.
Nikad neću zaboraviti, nekoliko dana pred kraj vojnog roka, uzbunu i odlazak u Gakovo kod Daruvara
u gluho doba noći.
Kad sam se skinuo nisam mogao vjerovati da je sve gotovo.
karanana

#152 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by karanana »

suspect_zero wrote:
Karanana sad čekamo tebe, ti ćeš nam to onako slikovito :mrgreen:
nisam imao cast sluziti. mogu bit mastovit i izmislit.
Fair Life

#153 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by Fair Life »

ljubav_aha wrote:simpzijum delirijum :lol:

jao ,mogu misliti kako su se prepali ,a trabant ima interesatnu biografiju nastanka ;-)
be highirly

#154 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by be highirly »

sombor dva mjeseca ostatak split (divulje).....bila dobra prilika za upoznati sastav stanovnistva u jugi :-) od fakultetlija do likova sa sar planine, koji bukvalno nisu vidili asfalta do jna...inace u somboru je bilo sjebavanje od strane desetara( smekera i uvlaciguza) al' je zato ostatak u splitu proteko k'o u raju, letilo se u 'gazelama', okretali janjci sa pilotima...ma perverzija :D
osa

#155 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by osa »

vranje, vojarna južnomoravskih brigada, vojna pošta 8440, izviđač u artiljeriji.
HAVANA

#156 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by HAVANA »

simpozijum delirijum wrote:ma corolla02 ne odgovara na pitanje sposobnosti sluzenja vojnoga roka (pa makar civilno ):lol:
ajmo' mi koji smo sposobni nastaviti razmjenjivati dozivljaje
bilo je mahnitih histericnih oficira , kao i dobrih ljudi, vazda je tako
ali kapetana iz sombora ne znam gdje da svrstam !
i dobar i los, kako mu trehne
uglavnom , furalo se tada na popularni film Kjubrika ;"Full metal jacket" i fazon drila Americkih marinaca
on je bio nafuran na "Americki fazon" i jedan nesretni guster ispustio je pusku na smotri (veliki grijeh , da ti ispadne oruzje iz ruku !)
naredio mu je da stavi zastitnu (gas ) masku i ranac i da otrci na kapiju da provjeri da li je on tamo !
nesretnik se nakon kilometra sprinta vrati nazad i kaze kapetanu ;"druze kapetane ! vi niste na kapiji !"
a kapetan njemu ;"idi sada na poligon i vidi da li sam tamo i izvjesti me vojnice"
drugi put vidim druga ceta mase sa cebadi na poligonu, dva vojnika i jedno cebe ! i mahanje masovno i pitam ja nesretnike sta rade, a oni meni ;
"kapetan naredio da rastjerujemo maglu !" :lol:
spavaona im bila prljava

Kapetan,sombor,decembar 88g :? :lol:
Jel njega Afan nokautirao pa zaglavio pritvora?
Jel Fejza tad skočio sa prvog sprata u planiranom pokušaju da se oslobodi vojske :-) :lol:
Nerko zlatar ...
Jel tad onaj četvrti uradio ono :-? :lol: ...neću o tome taj sam ja :D :roll: oj mladosti ludosti... :lol: :run:
Doda37

#157 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by Doda37 »

Karaula tj. granica je bila zakon u odnosu na kasarnu, ono sto ste gledali na filmu Karaula je strogi rezim kako je bilo pravo stanje, mada sve je zavisilo na kojoj si granici, ja sam bio na grckoj koja je bila mirna, nikakvih desavanja nije bilo, mislim ilegalnih prelazaka, svaki vikend smo bili sami tj. bez zastavnika i svaki radni dan poslije radnog vremena, najbolja je bila prica ko je bio granicar nema rezerve 10 godina, jeste ali u k...., mene zvali pola godine poslije vojske, doduse bili na Ilidži neko predavanje, jedan dan...i da razduzio sam opremu prije rata, hahahaha... valjda im trebalo, znali su da necu na njihovu stranu :D
sexstranka

#158 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by sexstranka »

Meni su poslali u vojsku..kao ograniceno-sposobnog(falilo mi kilaze) :lol:
Ali kada sam stigao na odrediste..samo sam gledao ima li tko mrsaviji od mene..i sreca bi jedan Focak..
..tako da sam odma odahnuo :-)
Inace junska klasa(junci) :D ..krenuo frajer u pantolonama na peglu i bijeloj kosulji..kao na svadbu :lol:
Kosulja je na kraju bila crna :lol: pa civilku nisam ni vracao kuci..vec bacio..
Malo u pocetku je bilo zajebano,posle se navikne..pa sam ubrzo zaboravio na kucu..
Ali sto je bilo likova :lol: ..npr sipci su bili najkriminalniji..pa nisu znali nabrojati 5 gradova bivse juge...
...a kamo li glavne gradove republika :-)
Bio je sa nama jedan momcina..koji kada zine odma nesto slaze..i bio je uvijek predmet zajebancije..
Jedna od provala kojih se sjecam da je izustio je..da je u skoli trcao 5 min pod maskom i to zacepljenom :lol:
A druga..sestra mu se udala za nekog Seika..i kada oni dodju kod njih u posjetu..seik izvali po 100 000 dolara djeci da kupe slatkisa :lol:
Doda37

#159 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by Doda37 »

Najbolje je bilo kada pitas ima li neko iz Sarajeva, onda ti kazu evo ti "zeme", ti kazes iz kojeg si dijela Sarajeva, a "zemo" iz Fojnice :D
kiky

#160 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by kiky »

ja sam služio narodu u titovim užicama ...
:D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#161 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by ladyblue18 »

VI naumili da unistite jos jednu dobru temu?
Nemate dovoljno tema o ratu, Aliji, zlocincima, genocidu?

Sljedeci ko skrene sa teme, ban mu je.
@ Corolla02 i @ BiH-x ovo narocito vazi za vas!
piupiu

#162 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by piupiu »

osa wrote:vranje, vojarna južnomoravskih brigada, vojna pošta 8440, izviđač u artiljeriji.
Koje godine?
vozač

#163 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by vozač »

titograd oktobar 1982, kasarna morača, rtlp
kekec

#164 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by kekec »

" Nema vise okretanja glave,
kraj kioska Olivere plave " :)

ili preciznije:

"Dole kamen, gore nebo,
oj Bileco, bog te jebo ". :D

Image
Control panel

#165 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by Control panel »

ajdovscina (fructal :D ) maj 87-maj 88. bilo je dobre raje ali je bilo i kretena. a sto me jedan kreten kapetan (komandant kasarne) uzeo na zub to je posebna prica. kap. Kostic to ime necu zaboraviti dok sam ziv. :(
HOMER_SA

#166 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by HOMER_SA »

Sombor, septembar 87/88, svih 12 mjeseci, plavac, 36 ceta, komandir cete kapetan Mijo Stimac, nizak , sa smjesnim brkovima. Zgrada nam je bila preko puta kantine i telefona, pa poslije uzbune ili ujutro smo mogli prvi na tel. da izbjegnemo guzvu. Imali smo i bazen, ali u njemu nije bilo vode, kazu da je nekad prije Dzajic tu sluzio, pa dok je slavio rodjendan neki vojnik upao i utopio se, od tada vise nisu punili bazen.
Maraschino

#167 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by Maraschino »

kijameta wrote:
Maraschino wrote: da je bila sila, jeste...

organizaciono svako je znao sta mu je raditi i to u najkracem roku. vlastita proizvodnja od male municije do aviona, pa ti vidi. vrlo malo ili bolje reci nikako su zavisili od drugih.

p.s. sta me je izmedju ostalog iznenadilo u toku proteklog rata. podoficirski i oficirski kadar. mi smo ih zamisljali da sve znaju svak u svojoj oblasti, da su dobro naucili uvezivanje, taktiku i upotrebu sredstava ali na nasu srecu se to pokazalo slabo. imali su sve sto se moze dati jednoj osobi (posao po zavrsetku, dobra plata, stan, posebni restorani, posebne prodavnice, razne druge privilegije) a ono bili sminkeri koji su se dokazivali samo nad svojim zenama i nama regrutima.
Ja sam bio u Nisu,pa poslije u Sloveniji,poslije vojske sam ostao u sluzbi,kao civilno lice. Pa iz licnog iskustva se moram dobro :D :D :D :D onom dobra plata. A fakat nisam u zivotu vidio posebni prodavnicu ili posebni restoran za pripadnike JNA. :D :D :D
A pravo me zanima koje su to bile privilegije :? :-) :? :lol:

ovo ne razumijem ili ne govorimo o istoj armiji...
u to vrijeme, svako je trazio bilo kakav posao vezan za armiju upravo zbog privilegija. imali su oni 22 decembar, prodavnicu namijenjenu samo njima ali u tim prodavnicama nije se samo prodavale uniforme i dijelovi opreme nego i ostala civilna roba. imali su prodavnice mjesovite robe sa puno nizim cijenama nego sto su u gradu. licno sam tamo kupovao eurokrem, ulje, suho meso, sir a specijalitet im je bio susena ovcija pastrma, onako polutke susene u vojnim objektima negdje oko han pijeska tako da ne stoji da nisu imali mnogo privilegija u odnosu na drugo stanovnistvo.

niko ne spominje ''tarzanke'', ''sviranje gitare'', ''cebovanje''...

tarzanka - kada neko zaspe, otkriven je i hrce onda se istrga toalet papir i pospe po grudima i zapali...kada decko shvati da gori pocne lupati rukama po grudima i urlati aaaaaaaaa... :-) :lol:

sviranje gitare - kada neko zaspe izmedju prsta na rukama mu se stavi malo t.papira i zapali...naravno da se budi i trese rukom kao da svira gitaru...je li tako HAVANA... :-) :lol:

cebovanje - je posebna prica. ako se neko ku.ci, ne uklapa se u sredinu, sabotira zajednicke akcije pa svi dobijemo kazne onda se spremi ''cebovanje'' . ceka se prilika da mu se cebe nabije na glavu, malo umota i onda svi dodju izbubaju ga i dok on skloni to cebe svi su ili leze ili su daleko od njega nesto rade... :D

bilo je i papucarenje...kada poleti 50-tak papuca prema nekome u mraku ko remeti nocni mir... :-)

ima toga jos...
suspect_zero

#168 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by suspect_zero »

Kijamete, simpozijum, exliberal, sexstranaka :thumbup: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: oplakah od smijeha :lol: :lol: :lol: :lol: .......dajte još dogodovština :)
suspect_zero

#169 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by suspect_zero »

simpozijum delirijum wrote:ma corolla02 ne odgovara na pitanje sposobnosti sluzenja vojnoga roka (pa makar civilno ):lol:
ajmo' mi koji smo sposobni nastaviti razmjenjivati dozivljaje
bilo je mahnitih histericnih oficira , kao i dobrih ljudi, vazda je tako
ali kapetana iz Sombora ne znam gdje da svrstam !
i dobar i los, kako mu trehne
uglavnom , furalo se tada na popularni film Kjubrika ;"Full metal jacket" i fazon drila Americkih marinaca
on je bio nafuran na "Americki fazon" i jedan nesretni guster ispustio je pusku na smotri (veliki grijeh , da ti ispadne oruzje iz ruku !)
naredio mu je da stavi zastitnu (gas ) masku i ranac i da otrci na kapiju da provjeri da li je on tamo !
nesretnik se nakon kilometra sprinta vrati nazad i kaze kapetanu ;"druze kapetane ! vi niste na kapiji !"
a kapetan njemu ;"idi sada na poligon i vidi da li sam tamo i izvjesti me vojnice"
drugi put vidim druga ceta mase sa cebadi na poligonu, dva vojnika i jedno cebe ! i mahanje masovno i pitam ja nesretnike sta rade, a oni meni ;
"kapetan naredio da rastjerujemo maglu !" :lol:
spavaona im bila prljava

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
vozač

#170 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by vozač »

a biciklo, isto ko gitara samo na nožnim prstima, pa onda vatrogasni aparat pod jastuk, ako znaš da neko voli da se strovali u krevet ne gledajući,
onda standardna krađa opreme od guštera i tako u krug jedni od drugih, nikad kraja hapanju, uvijek neko novi dolazi
suljke

#171 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by suljke »

Septembar 86 Bela crkva, od decembra 86 do septembra 87 kasarna M. Tito Beograd
Svake mrake nas je bilo od sofera, seljak, inzenjera, pravnika, sportasa, drvosjeca, sa svih strana Juge.
Ipak je sluzenje vojske u JNA bio dozivljaj.
Bela crkva disciplina nikakva (spavao u cizmama, jer postoji mogucnost da ih ujutro ne nadjes)
Beograd disciplina na najvisem nivou ( Gardijska brigada ) prvi mjesec gadno kasnije vec udjes u masinu.
exliberal

#172 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by exliberal »

Sjecam se jednom sam bio dezurni u ceti i naravno dezuras pred kapetanovom kancelarijom...on negdje otisao, cate sjede i seru u kancelarij ....i ja namjestim se na klupu i zaspem...u medjuvremenu kapetan se vrati i vidi da ja spavam...udje u kancelariju polako i kaze catama dodjite da vidite kako spava...nemojte ga budit...i tako i bude, zatvore vrata ali jedan od cata izadje napolje i ukrede mi bajonet :lol: :lol: ...ja se probudio u neka doba, vidim kapetanova vrata zatvorena...sve ok...izlazi kapetan i kaze jel momcino jel sve u redu..ma kako da nije kapetane, sve oruzje na broju...ma da brojimo druze kapetane...smije se on i ode...ja kontam kako on izlazi iz kancelarije kad je otisao ranije..nista mi nije jasno???...lupim se po bajonetu...on prazan !...zgrabim prvi koji mi je pod ruku pao, i pravim se da je sve ok...nista mi nije jasno, cekam da izadje i zastavnik, cim je otisao udjem u kapetanovu kancelariju kad cate vrise od smijeha..... da im familiju ... :lol: :lol: :lol:
osa

#173 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by osa »

piupiu wrote:
osa wrote:vranje, vojarna južnomoravskih brigada, vojna pošta 8440, izviđač u artiljeriji.
Koje godine?
došao 15.01.1987 , skinuo se 14.12. 1987, 31 dan nagradnog, i 41 bio kod kuće, ma vojničina, zapovjednik mab-e kapetan nebojša nikolić, poslije dobio prekomandu na prvi kat u trećem paviljonu, u intendantsku četu (ćato) zapovjednik bio kapetan prve klase miomir stojiljković.
inače spadali po diviziju iz kumanova, zapovjednik pukovnik mitre arsoski, kasnije zapovjednik stožera makedonske vojske.
General_Jackson

#174 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by General_Jackson »

ljubav_aha wrote:kijameta :lol:

msilim da je britanska vojska izuzetno disciplinirana vojska u svijetu

o kinezima,japancima i rusima me cak strah napisati misljenje :lol:
Kako jednu damu toliko interesuje vojna tematika? :shock:

Da se i ja upišem VP 7954 Tuzla.
exliberal

#175 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by exliberal »

suljke wrote:Septembar 86 Bela crkva, od decembra 86 do septembra 87 kasarna M. Tito Beograd
Svake mrake nas je bilo od sofera, seljak, inzenjera, pravnika, sportasa, drvosjeca, sa svih strana Juge.
Ipak je sluzenje vojske u JNA bio dozivljaj.
Bela crkva disciplina nikakva (spavao u cizmama, jer postoji mogucnost da ih ujutro ne nadjes)
Beograd disciplina na najvisem nivou ( Gardijska brigada ) prvi mjesec gadno kasnije vec udjes u masinu.
Ma Bela crkva je i bila dobra kakav je bio Kovin.......
U julu 87 dosla nova vojska i mi ih odvezli u delibatku pescaru...vrucina, gori nebo...mladi vodnik hoce da ispadne frajer rasporedi novu vojsku , natjera ih da kopaju zaklone i onda im baci suzavac...jadnici navuku maske nekako ali posto je vjetar puhao a ona konzerva sa suzavcem varnicila, zapali se trava i u sekundi vidis gori vise od 100 metara trave, vojska skace bjezi, ostavili puske sve pobacali .....sta sad..nemamo maski ajde sacekaj da suzavac iscuri pa da kupimo oruzje a pozar ..ko jebe pozar, gori trava...gledamo onu konzervu...nema vise nista ajde da pokupimo puske, one vec pocele da gore...usli u izgoretinu obadvojca, kupimo tandare, dosli do pola kad nas je suzavac opalio....tito dragi izgorise oci, pluca....nisam mogao da gledam ko covjek dva dana....kasnije je vodnik najebao kod komadanta kasarne jer smo morali zvat vatrogasce da gase travu,uspjeli smo da sakrijemo da su puske pocele da gore....Pa kad sam isao u Pancevo, vozio potporucnika( bezbjednjak) u skolu za strane vojne obavjestajce....tu sam vidio svih mogucih uniformi, zapamtio sam iz indije i francuske, neki garavi iz afrike, sve oficiri...pozdravljas ih a nemas pojma ni ko su ni koji cin :D ....zadnja tri mjeseca sam bio njegov vozac pa me se pola oficira bojalo zbog toga...dobar je bio samnim ali je bio zajeban prema drugim ....eh oni su bili posebna fela.... :run:
Sa njim sam isao u Nis i imali smo neke fiate 135 ali se sjecanje nevara, jedan bijeli i dva plava, sto je glavna komanda prebacila nama...stari ali idu ko zuce i na autoput Beograd-Nis u povratku on kaze pali da vidimo kako ide...i mi nagarili ide 150 ko od sale,smanjimo brzinu kad nam se zakaci vojna murija u kampanjoli nakon par kilometara...masu sviraju da stanemo..ma sviraj materi kaze on gas ...i tako i bi, normalno nisu nas mogli stici..kasnije dosao dopis, zalio se neki kapetan zapisao tablice, mene zovne major i citavu frku mi slozi, hoce da me salje u pritvor 7 dana u Pancevo...dok nije dosao ovaj potporucnik :D :D
Post Reply