Sluzili ste JNA..gdje??
- ljubav_aha
#126 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
kijameta,hvala
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#127 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
ljubav_aha wrote:vojna kasarna kraljevo
zena cuva kasaranu
KRALJEVO – Mehanizaciju i objekte u krugu Vojne pošte 80620, obezbeđuje Nađa Ristić, samohrana majka zaposlena u Vojnograđevinskoj ustanovi u Kraljevu.
S obzirom na to da ne primaju plate, njene kolege više i ne dolaze na radna mesta. Na vojnom kompleksu kao poslednji stražar ostala je samo Nađa da čuva državnu imovinu od lopova, kako bi se odužila za smeštaj koji joj je pružen u zgradi komande.
Nekadašnji vojni kompleks, koji se prostire na površini većoj od pet i po hektara u Kraljevu, čuva Nađa Ristić. Gotovo 24 sata ona je na straži. Obilazi hangare, magacine i mehanizaciju.
Ceo svoj radni vek Nađa je provela pri vojsci i ne postoji oružje iz kojeg ne ume da puca, iako nikada, kaže, nije bila na obuci.
Ljubav prema armiji nasledio je i njen desetogodišnji sin koji bolju komunikaciju ima sa vojnicima nego sa vršnjacima.
Nađa i njen sin žive u objektu komande, jer ona, kako kaže, posle 20 godina rada za vojsku nije rešila stambeno pitanje.
Nađa navodi da doživljava brojne neprijatnosti zato što se silom prilika nastanila u vojnom objektu.
Teško joj pada što sve uvrede koje joj upućuju kolege sluša i njen sin.
Iako je Vojno-građevinsku ustanovu osnovala država Srbija, oko 240 zaposlenih već godinu dana ne prima plate, pa više i ne dolaze na svoja radna mesta.
Nađa Ristić objašnjava da minimalnu zaradu nije primila mesecima i da se snalazi da obezbedi život sebi i detetu.
Kako država ne štiti svoju imovinu vrednu više stotina miliona dinara, Nađa je odlučila da ostane na straži.
Izvor: B92
video link
http://www.kraljevo.in.rs/2009/08/10/zena-cuva-kasarnu/
materijal za muzeja
tema je o JNA prije rata, lakse malo koleginice
- ljubav_aha
#128 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
[/quote]Toto wrote:ljubav_aha wrote:vojna kasarna kraljevo
zena cuva kasaranu
KRALJEVO – Mehanizaciju i objekte u krugu Vojne pošte 80620, obezbeđuje Nađa Ristić, samohrana majka zaposlena u Vojnograđevinskoj ustanovi u Kraljevu.
S obzirom na to da ne primaju plate, njene kolege više i ne dolaze na radna mesta. Na vojnom kompleksu kao poslednji stražar ostala je samo Nađa da čuva državnu imovinu od lopova, kako bi se odužila za smeštaj koji joj je pružen u zgradi komande.
Nekadašnji vojni kompleks, koji se prostire na površini većoj od pet i po hektara u Kraljevu, čuva Nađa Ristić. Gotovo 24 sata ona je na straži. Obilazi hangare, magacine i mehanizaciju.
Ceo svoj radni vek Nađa je provela pri vojsci i ne postoji oružje iz kojeg ne ume da puca, iako nikada, kaže, nije bila na obuci.
Ljubav prema armiji nasledio je i njen desetogodišnji sin koji bolju komunikaciju ima sa vojnicima nego sa vršnjacima.
Nađa i njen sin žive u objektu komande, jer ona, kako kaže, posle 20 godina rada za vojsku nije rešila stambeno pitanje.
Nađa navodi da doživljava brojne neprijatnosti zato što se silom prilika nastanila u vojnom objektu.
Teško joj pada što sve uvrede koje joj upućuju kolege sluša i njen sin.
Iako je Vojno-građevinsku ustanovu osnovala država Srbija, oko 240 zaposlenih već godinu dana ne prima plate, pa više i ne dolaze na svoja radna mesta.
Nađa Ristić objašnjava da minimalnu zaradu nije primila mesecima i da se snalazi da obezbedi život sebi i detetu.
Kako država ne štiti svoju imovinu vrednu više stotina miliona dinara, Nađa je odlučila da ostane na straži.
Izvor: B92
video link
http://www.kraljevo.in.rs/2009/08/10/zena-cuva-kasarnu/
materijal za muzeja
tema je o JNA prije rata, lakse malo koleginice
inspirasana sam lokacijom
- ljubav_aha
#129 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
corolla02 wrote:kakva zemlja takva joj i vojskaljubav_aha wrote:kijameta,hvala![]()
![]()
i to sve ekavicom
meni to uopste ne smeta ,znas ta ista ekvacia ima jedini muzej avijacije ,svaka im cast
u HR se formira muzej istorije avijacije u HR,kao i ratne avijacije iz '90tih
-
kijameta
#130 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
Sta jacorolla02 wrote:svako se prije ili kaznije dozove pameti, a tikijameta wrote:@ ljubav Ma ja sam to odoka izracunao,negdje od 46 kada nisu vise bili partizani-NOV -nego je pocelo sluzenje vojnog roka,bez ulazenja u neke formalne nazive.
Eee za @ corrollu sjetio sam se ; Seselj i Karadzic nisu sluzili JNA obadvojica su proglaseni nesposobnim,docim Izetbegovic je bio dvije godine u JNA,Kljuic je bio artiljerijski kapetan u rezervi a Ganic je radio za JNA sve do rata,bio je direktor Pretis-a Vogosca.![]()
![]()
Ti si patriota,kao sto je Seselj vojnik-dupla nula.
Elem,u zimska doba se na nasu izdvojenu strazu u Sloveniji moglo doci samo jednim putem a taj smo put drzali pod kontrolom(da ne banu dezurni oficiri) i opustili se posvetili ispijanju alkohola i brojanju dana a i bio je velik snijeg zapadao,pa se nismo bojali posjeta. Ali jedno jutro nas budi neko i vice; cujem vozilo,cujem vozilo,no dok smo mi onako bunovni ustali kampanjola je vec u krug ulazila. Dosao pukovnik Slovenac,zamjenik komandanta kasarne i odmah nas pozove da dodzemo u ucionici.Mi posto smo neobrijani,svi nabismo podkape(pokrivala je i obraz i lice) i skupismo se,gleda on nas sumnjivo i drekne; Skidaj podkape !! Neko ustade; druze pukovnice,znate zima . Ma skidaj kape.Skidosmo mi podkape,naravno svi neobrijani,gleda on nas,pa kaze; Sunce vam j...,isto cetnici !! Dvije minute za brijanje. Mi istrcasmo svi djuture u banju,jedan preko drugoga.Postrojismo se poslije brijanja i seta pukovnik pored nas,svakoga lupi po ramenu i sve govori;kao tigrovi,kao tigrovi i onda dodze do mene a ja dvije noci bio na zadatku,prljav,podbuhao,sa podocnjacima,sav nikakav i rece,pa dobro nisu svi ko tigrovi ali barem ste obrijani.
Drugom prilikom dobili uzbunu na strazi,sjedimo mi pored peci kada dodze zamjenik komandira straze i kaze; Sada su zvali iz kasarne i rekli su korozija. Sta li to znaci ?? Ode komandant straze da provjeri i cujemo kako mu se dezurni oficir dere u lusalicu,okrenu se on blijed ka nama i rece.Je.. te korozija,nije korozija,nego k oruzju (uzbuna). Poslije nam je komandant straze u strahu od oficira napravio takav raspored da smo dvadeset sati dnevno bili na strazi i u patroli a 4 sata smo imali dnevno za ciscenje objekta,jelo i spavanje.Poslije par dana smo naravno pocrkali,srecom dodze u kontrolu pukovnik sa pocetka price i mi mu se pozalimo da ne mozemo vise.Gleda on nas,gleda komandanta straze,pa mu rece ; pa ti stvarno ne znas posao,to se radi ovako; dva vojnika spavaju u cizmama,pa ako vidite da vam putem dolazi oficir,onda ta dvojica pobjegnu u sumu i kazete da su bili u patroli a ne ovako.
Kao sto rekoh,jedna nedisciplinovana,sretna i vesela vojska,nije je bilo takve na svijetu.
- ljubav_aha
#131 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
kijameta
msilim da je britanska vojska izuzetno disciplinirana vojska u svijetu
o kinezima,japancima i rusima me cak strah napisati misljenje
msilim da je britanska vojska izuzetno disciplinirana vojska u svijetu
o kinezima,japancima i rusima me cak strah napisati misljenje
-
simpozijum delirijum
#132 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
ma corolla02 ne odgovara na pitanje sposobnosti sluzenja vojnoga roka (pa makar civilno ):lol:
ajmo' mi koji smo sposobni nastaviti razmjenjivati dozivljaje
bilo je mahnitih histericnih oficira , kao i dobrih ljudi, vazda je tako
ali kapetana iz Sombora ne znam gdje da svrstam !
i dobar i los, kako mu trehne
uglavnom , furalo se tada na popularni film Kjubrika ;"Full metal jacket" i fazon drila Americkih marinaca
on je bio nafuran na "Americki fazon" i jedan nesretni guster ispustio je pusku na smotri (veliki grijeh , da ti ispadne oruzje iz ruku !)
naredio mu je da stavi zastitnu (gas ) masku i ranac i da otrci na kapiju da provjeri da li je on tamo !
nesretnik se nakon kilometra sprinta vrati nazad i kaze kapetanu ;"druze kapetane ! vi niste na kapiji !"
a kapetan njemu ;"idi sada na poligon i vidi da li sam tamo i izvjesti me vojnice"
drugi put vidim druga ceta mase sa cebadi na poligonu, dva vojnika i jedno cebe ! i mahanje masovno i pitam ja nesretnike sta rade, a oni meni ;
"kapetan naredio da rastjerujemo maglu !"
spavaona im bila prljava
ajmo' mi koji smo sposobni nastaviti razmjenjivati dozivljaje
bilo je mahnitih histericnih oficira , kao i dobrih ljudi, vazda je tako
ali kapetana iz Sombora ne znam gdje da svrstam !
i dobar i los, kako mu trehne
uglavnom , furalo se tada na popularni film Kjubrika ;"Full metal jacket" i fazon drila Americkih marinaca
on je bio nafuran na "Americki fazon" i jedan nesretni guster ispustio je pusku na smotri (veliki grijeh , da ti ispadne oruzje iz ruku !)
naredio mu je da stavi zastitnu (gas ) masku i ranac i da otrci na kapiju da provjeri da li je on tamo !
nesretnik se nakon kilometra sprinta vrati nazad i kaze kapetanu ;"druze kapetane ! vi niste na kapiji !"
a kapetan njemu ;"idi sada na poligon i vidi da li sam tamo i izvjesti me vojnice"
drugi put vidim druga ceta mase sa cebadi na poligonu, dva vojnika i jedno cebe ! i mahanje masovno i pitam ja nesretnike sta rade, a oni meni ;
"kapetan naredio da rastjerujemo maglu !"
spavaona im bila prljava
- ljubav_aha
#133 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
price dogodovstina iz JNA su 
-
kijameta
#134 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
Pusti dete zvano corrolaa.
Evo price kad sam vec odsluzio JNA i potpisao ugovor za 'teroriste'.
Idem ja kroz kasarnu,nekim poslom,kada videm prodze pored mene nesto sa epoletama i nesto me upita,ja automatski odgovorih , Jes(skraceno od jeste). Kada zagrmi iza mene;
VODNICE,STA YES,NIJE YES,NIJE TI OVO AMERICKA VOJSKA,NIJE OVO NATO SAVEZ,NIJE YES,NEGO RAZUMIJEM DRUZE MAJORE,STANI MIRNO ,POPRAVI KAIS,ZAKOPCAJ DUGME,ZAKOPCAJ DZEP,NIJE YES NEGO RAZUMIJEM DRUZE MAJORE !!
pa,dobro-rekoh
NIJE DOBRO,NIJE DOBRO, NEGO RAZUMIJEM DRUZE MAJORE. JE LI TI ZNAS KAKO MENE ZENA ZOVE ??? MENE ZENA ZOVE DRUZE MAJORE. MENI ZENA KAZE RAZUMIJEM DRUZE MAJORE. JAVI SE U ZATVOR,IMAS 5 DANA DA LEZIS.
pa dobro-rekoh
10 DANA,10 DANA ZATVORA . TI SI UBACENI ELEMENAT.TI RUSIS DRZAVU.TI PODKOPAVAS TEMELJE USTAVNOPRAVNOG UREDJENJA.TI SI KRTICA.TI SI PETA KOLONA. GUBI SE U ZATVOR.
Odoh ja polako do zatvora,sta cu drugo,kada sretnem mog neposrednog nadredzenog rahmetli porucnika i pita me on ; A gdje si ti posao ??
Pa u zatvor-rekoh.
Jasta ces,idi u kancelariju ima bjanko zapovijesti,nego te posalju u obilazak karaula ali pozuri da si za 10 minuta van kasarne.
Rekoh ; A sta cemo sa drugom majorom ??
Kaze porucnik; Pusti budalu,nego za 10 minuta da si vani i ne vracaj se bar 5 dana !!
Uputih se ja u kancelariju ali se okrenuh i zovnuh porucnika; Je li moze jedno pitanje ???
Sta je ??- rece on
A kako tebe tvoja zena zove ???

Idem ja kroz kasarnu,nekim poslom,kada videm prodze pored mene nesto sa epoletama i nesto me upita,ja automatski odgovorih , Jes(skraceno od jeste). Kada zagrmi iza mene;
VODNICE,STA YES,NIJE YES,NIJE TI OVO AMERICKA VOJSKA,NIJE OVO NATO SAVEZ,NIJE YES,NEGO RAZUMIJEM DRUZE MAJORE,STANI MIRNO ,POPRAVI KAIS,ZAKOPCAJ DUGME,ZAKOPCAJ DZEP,NIJE YES NEGO RAZUMIJEM DRUZE MAJORE !!
pa,dobro-rekoh
NIJE DOBRO,NIJE DOBRO, NEGO RAZUMIJEM DRUZE MAJORE. JE LI TI ZNAS KAKO MENE ZENA ZOVE ??? MENE ZENA ZOVE DRUZE MAJORE. MENI ZENA KAZE RAZUMIJEM DRUZE MAJORE. JAVI SE U ZATVOR,IMAS 5 DANA DA LEZIS.
pa dobro-rekoh
10 DANA,10 DANA ZATVORA . TI SI UBACENI ELEMENAT.TI RUSIS DRZAVU.TI PODKOPAVAS TEMELJE USTAVNOPRAVNOG UREDJENJA.TI SI KRTICA.TI SI PETA KOLONA. GUBI SE U ZATVOR.
Odoh ja polako do zatvora,sta cu drugo,kada sretnem mog neposrednog nadredzenog rahmetli porucnika i pita me on ; A gdje si ti posao ??
Pa u zatvor-rekoh.
Jasta ces,idi u kancelariju ima bjanko zapovijesti,nego te posalju u obilazak karaula ali pozuri da si za 10 minuta van kasarne.
Kaze porucnik; Pusti budalu,nego za 10 minuta da si vani i ne vracaj se bar 5 dana !!
Uputih se ja u kancelariju ali se okrenuh i zovnuh porucnika; Je li moze jedno pitanje ???
Sta je ??- rece on
A kako tebe tvoja zena zove ???
- ljubav_aha
#135 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
kijameta wrote:Pusti dete zvano corrolaa.
pa,dobro-rekoh![]()
pa dobro-rekoh
Pa u zatvor-rekoh.
Sta je ??- rece on
A kako tebe tvoja zena zove ???![]()
![]()
- exliberal
#136 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
Ja sam zadnja 4 mjeseca bio pri komandi ( jal cetnoj jal garnizonskoj) i tako jednom vozim svog kapetana ( arko matija...jos mu se sjecam imena ) i on mi prica kako je tesko polagat za majora a ja onako bez razmisljanja, ko da razgovaram sa jaranom...ma druze kapetane nepolazete vi za majora sto se vama polaze nego sto vas je zena natjera...
....odvalio se smijat .....kasnije me izvukao kad sam usrao kod drugog majora....kad se sjetim....bilo je zajebancije.
jednom prilikom su nas natjerali da cistimo kamione jer smo kolektivno pobjegli u grad....i mi naravno odlucimo da se trkamo sa kamionima. nasa kasarna je bila na staroj njemackoj pisti ( sad je osposobljena koliko mi se cini ) i mi poredali Fapove u liniju i start....nemoze nijedan vise od 55-60 max...a oblak ko da ide tenkovska brigada....provalio nas dezurni vodnik i zbog toga smo dobili sedam dana straze ...ko "nagradu"....

jednom prilikom su nas natjerali da cistimo kamione jer smo kolektivno pobjegli u grad....i mi naravno odlucimo da se trkamo sa kamionima. nasa kasarna je bila na staroj njemackoj pisti ( sad je osposobljena koliko mi se cini ) i mi poredali Fapove u liniju i start....nemoze nijedan vise od 55-60 max...a oblak ko da ide tenkovska brigada....provalio nas dezurni vodnik i zbog toga smo dobili sedam dana straze ...ko "nagradu"....
-
simpozijum delirijum
#137 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
Kijameta@
imale smo dvoclane patrole izvan kruga aerodroma Pula (ujedno i civilni i vojni , pola-pola )
patrola od ponoci pa do 5 ujutro
ispocetka mi je bio crnjak bauljati mracnom cestom oko ograde aerodroma jedno dobrih 5 kilometara samo u jednom pravcu !
poslije sam naucio fazon od iskusnih kako da se usuljas nazad u kasarnu kroz dobro znane rupe u ogradi i nazad u spavaonu !
ljeti je vec bilo zabavnije , naletis na parkiranu auto ( a zabrana parikaranja u zoni ) a ono se mladi par taslaci ko zecevi
i sada mi iz zlobe ciste (nista za gu..t, uniforma i sranja a oni da uzivaju !?? patroliras ko' levat cijelu noc i dosadno ) te se prisunjamo sa baterijskim lampama i osvijetlimo ih naglo i zavicemo ; ' Vojska ! mici vozilo civil !"
i plus repetiramo automatske puske (skinemo okvir sa municijom , naravno prazna , nismo takvi ludjaci !)
cura bubne glavom u krov , frajer pantalone navlaci , vire noge i ruke iz auta
"evo sad cu ,evo sad cu, vojnice "!
imale smo dvoclane patrole izvan kruga aerodroma Pula (ujedno i civilni i vojni , pola-pola )
patrola od ponoci pa do 5 ujutro
ispocetka mi je bio crnjak bauljati mracnom cestom oko ograde aerodroma jedno dobrih 5 kilometara samo u jednom pravcu !
poslije sam naucio fazon od iskusnih kako da se usuljas nazad u kasarnu kroz dobro znane rupe u ogradi i nazad u spavaonu !
ljeti je vec bilo zabavnije , naletis na parkiranu auto ( a zabrana parikaranja u zoni ) a ono se mladi par taslaci ko zecevi
i sada mi iz zlobe ciste (nista za gu..t, uniforma i sranja a oni da uzivaju !?? patroliras ko' levat cijelu noc i dosadno ) te se prisunjamo sa baterijskim lampama i osvijetlimo ih naglo i zavicemo ; ' Vojska ! mici vozilo civil !"
i plus repetiramo automatske puske (skinemo okvir sa municijom , naravno prazna , nismo takvi ludjaci !)
cura bubne glavom u krov , frajer pantalone navlaci , vire noge i ruke iz auta
"evo sad cu ,evo sad cu, vojnice "!
- ljubav_aha
#138 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
bas ste bili zlocesti
masotovito 
- exliberal
#139 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
a tek epizode kod kupanja...kod nas je bio jedan seljak iz ljiga....eh sto je taj momak bio "nadaren"....dolazili iz drugih ceta da ga vide.....a on bio stidan jadnik.....htjeli smo naplacivat gledanje ali se nismo mogli dogovorit kako da djelimo profit....
propade nam posao
- ljubav_aha
#140 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
decki iz vojnih kasarni su bili odlicnicorolla02 wrote:jel si vidjela bahatosti na djelu kod psychologaljubav_aha wrote:bas ste bili zlocestimasotovito
![]()
Last edited by ljubav_aha on 29/03/2010 05:03, edited 2 times in total.
- ljubav_aha
#141 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
exliberal wrote:a tek epizode kod kupanja...kod nas je bio jedan seljak iz ljiga....eh sto je taj momak bio "nadaren"....dolazili iz drugih ceta da ga vide.....a on bio stidan jadnik.....htjeli smo naplacivat gledanje ali se nismo mogli dogovorit kako da djelimo profit....![]()
![]()
![]()
propade nam posao
padoh sa stolice
-
kijameta
#142 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
Citao sam Alijin intervju iza rata,kao ono mobilisala ga JNA 49-e,poslije prdekane i bio dvije godine,kao u vosci i kaze,eto cetnike smo po Romaniji ganjali tada. I mislim si, da mu nije JNA uvalila pusku u ruku,nikad je ne bi vidio ni puske ni cetnika,kao i sin mu profiter i podrumas
Dosli gusteri u kasarnu,nova generacija i naki kurceviti,drcni . Zalili nam se nasa generacija,desetari,zaduzeni za obuku. Mi im onda obecali,kada dodzu kod nas u sumu na strazu,donji su,zapamtice nas dobro. Medzu njima se isticao jedan rumenko iz Kotor -Varosa,bosanski Srbin,tvrdoglav i zagrizen. Onda smo im mi spicili jedno desetak uzbuna u toku noci,sto oruzanih,sto pozarnih.Eee sad i ja idem isto na uzbunu ali ja sidzem dvije stepenice do podruma a gusteri trce 500 metara u brdo. I vrate se oni sa uzbune,zadihani i nikakvi a vodnik ih postroji i pokaze na mene; Pogledajte,stara dzomba a vidi kondicije,nije se ni zadihao,nisam zadovoljan sa vama,hajmo opet ,uzbuna
Medzutim rumenka iz Kotor-Varosa ni to nije smirilo i napravimo mi plan B. Dobijemo dozvolu od vodnika za njega i sprovedemo ga u djelo. Prvo ga iz karaule pozovu poljskim telefonom na jedan kraj magacina a dotle se mi prisuljamo na drugi kraj magacina,pa ga onda pozovu na telefon kod tog dijela magacina i onda kada je dosao do telefona,mi skocimo na njega,nabijemo vrecu na glavu,carape u usta i povezemo ga nekim strikom. A on sve vice; nemojte ,molim vas
Poslije jedno 20 minuta vodnik ode na smjenu straze i lafo se iznenadi ; pa vojnice,gdje ti je puska,pa nema ti puske,pa zato se ide na vojni sud
Posto naravno nismo imali zatvora,zakljucasmo ga u WC i sutra poslasmo sa kamionom u grad u kasarnu a on se jadan sav zabrinuo,vec mu je pred ocima vojni sud
Poslije je do kraja obuke bio ko curica,kontao da mu vojni sud uracuna dobro ponasanje

Dosli gusteri u kasarnu,nova generacija i naki kurceviti,drcni . Zalili nam se nasa generacija,desetari,zaduzeni za obuku. Mi im onda obecali,kada dodzu kod nas u sumu na strazu,donji su,zapamtice nas dobro. Medzu njima se isticao jedan rumenko iz Kotor -Varosa,bosanski Srbin,tvrdoglav i zagrizen. Onda smo im mi spicili jedno desetak uzbuna u toku noci,sto oruzanih,sto pozarnih.Eee sad i ja idem isto na uzbunu ali ja sidzem dvije stepenice do podruma a gusteri trce 500 metara u brdo. I vrate se oni sa uzbune,zadihani i nikakvi a vodnik ih postroji i pokaze na mene; Pogledajte,stara dzomba a vidi kondicije,nije se ni zadihao,nisam zadovoljan sa vama,hajmo opet ,uzbuna
Medzutim rumenka iz Kotor-Varosa ni to nije smirilo i napravimo mi plan B. Dobijemo dozvolu od vodnika za njega i sprovedemo ga u djelo. Prvo ga iz karaule pozovu poljskim telefonom na jedan kraj magacina a dotle se mi prisuljamo na drugi kraj magacina,pa ga onda pozovu na telefon kod tog dijela magacina i onda kada je dosao do telefona,mi skocimo na njega,nabijemo vrecu na glavu,carape u usta i povezemo ga nekim strikom. A on sve vice; nemojte ,molim vas
Poslije jedno 20 minuta vodnik ode na smjenu straze i lafo se iznenadi ; pa vojnice,gdje ti je puska,pa nema ti puske,pa zato se ide na vojni sud
Posto naravno nismo imali zatvora,zakljucasmo ga u WC i sutra poslasmo sa kamionom u grad u kasarnu a on se jadan sav zabrinuo,vec mu je pred ocima vojni sud
Poslije je do kraja obuke bio ko curica,kontao da mu vojni sud uracuna dobro ponasanje
- ljubav_aha
#143 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
kijameta,tema dusu dala za dobru knjigu 
- exliberal
#144 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
ma posto smo bili auto jedinica gdje je mlada vojska dolazila svaka 3 mjeseca uvijek je bilo dana kad se nije nista radilo....i onda slijede pizdarije...ukrali neke oficirske konzerve gulasa..i sad mi sline krenu kako su dobre bile, pakovanja 4 kg....ali se svi usrali od njih...kapetan nas odmah provalioljubav_aha wrote:exliberal wrote:a tek epizode kod kupanja...kod nas je bio jedan seljak iz ljiga....eh sto je taj momak bio "nadaren"....dolazili iz drugih ceta da ga vide.....a on bio stidan jadnik.....htjeli smo naplacivat gledanje ali se nismo mogli dogovorit kako da djelimo profit....![]()
![]()
![]()
propade nam posao
padoh sa stolice
- ljubav_aha
#145 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
exliberal
tema je
tema je
-
simpozijum delirijum
#146 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
nocne patrole su bile zabavne ljeti , te mlade parove smo spasavali na taj nacin od narodne milicije koja bi im zescu kaznu slozila ili vojne policije
i tako jedne noci slucajno u osi poletno sletne staze na jedno kojih stotinu i kusur metara unutar aerodroma njegovoga vojnoga djela (bila je mjesecina ,divna Istarska noc ) vidim nesto se mice , cujemo mi glasove
ovaj put smo stavili metak u cijev !
pogledao sam jarana (znam da nema tu straze niti aktivnosti vojske te noci ) pogleda mene jaran zbunjen (sa Kosova inace super drug )
prisunjamo se mi sa velikim oprezom , pokrivamo jedan drugog
i kada ?
cujem pricaju ceski !??
nazirem na mjesecini sator , i parkiran "trabant" (prastari model istocno-komunisticke auto-industrije , sprdnja od auta !
)
tadasnji cehoslovacki turisti ! razapeli sator i jos se spremaju rostilj da zapale , muziku su vec pustili, na jedno 20-30 metara od avio piste
koji 150 metara dalje je parkirano stotine miliona dolara vrijedni JNA avioni koji cuvaju zeznuti strazari
dodjemo do njih , oni se ukocise od straha kada nas vidjese u uniformama i puskama (to je bila diktatura u njihovoj zemlji tada corolla02, pod Ruskom cizmom i Varsavskim paktom )
mladi par sa dvoje djece , a ne pricaju engleski (nisam ga niti ja pricao bas tada )
jedva ih smirismo i objasnismo i rukama i nogama da se pakuju i maknu sa aerodroma (skontali su jadni gdje su zalutali kada im je moj drugar objasnio da su na aerodromu rasirivsi ruke i trceci maokolo i imitirijauci zvuk aviona , ukjucujuci zvuk mitraljiranja ) a ja sam umro od sege tada
pomogli smo im da se spakuju i kidnu prije nego li ih milicija uhvati (mogli su tada naj..ti , optuzba za spijunazu )
i tako jedne noci slucajno u osi poletno sletne staze na jedno kojih stotinu i kusur metara unutar aerodroma njegovoga vojnoga djela (bila je mjesecina ,divna Istarska noc ) vidim nesto se mice , cujemo mi glasove
pogledao sam jarana (znam da nema tu straze niti aktivnosti vojske te noci ) pogleda mene jaran zbunjen (sa Kosova inace super drug )
i kada ?
cujem pricaju ceski !??
nazirem na mjesecini sator , i parkiran "trabant" (prastari model istocno-komunisticke auto-industrije , sprdnja od auta !
tadasnji cehoslovacki turisti ! razapeli sator i jos se spremaju rostilj da zapale , muziku su vec pustili, na jedno 20-30 metara od avio piste
koji 150 metara dalje je parkirano stotine miliona dolara vrijedni JNA avioni koji cuvaju zeznuti strazari
dodjemo do njih , oni se ukocise od straha kada nas vidjese u uniformama i puskama (to je bila diktatura u njihovoj zemlji tada corolla02, pod Ruskom cizmom i Varsavskim paktom )
mladi par sa dvoje djece , a ne pricaju engleski (nisam ga niti ja pricao bas tada )
jedva ih smirismo i objasnismo i rukama i nogama da se pakuju i maknu sa aerodroma (skontali su jadni gdje su zalutali kada im je moj drugar objasnio da su na aerodromu rasirivsi ruke i trceci maokolo i imitirijauci zvuk aviona , ukjucujuci zvuk mitraljiranja ) a ja sam umro od sege tada
pomogli smo im da se spakuju i kidnu prije nego li ih milicija uhvati (mogli su tada naj..ti , optuzba za spijunazu )
- exliberal
#147 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
letio ko avion.....simpozijum delirijum wrote:nocne patrole su bile zabavne ljeti , te mlade parove smo spasavali na taj nacin od narodne milicije koja bi im zescu kaznu slozila ili vojne policije
i kada ?
cujem pricaju ceski !??
nazirem na mjesecini sator , i parkiran "trabant" (prastari model istocno-komunisticke auto-industrije , sprdnja od auta !)
tadasnji cehoslovacki turisti ! razapeli sator i jos se spremaju rostilj da zapale , muziku su vec pustili, na jedno 20-30 metara od avio piste![]()
- ljubav_aha
#148 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
simpzijum delirijum
jao ,mogu misliti kako su se prepali ,a trabant ima interesatnu biografiju nastanka
jao ,mogu misliti kako su se prepali ,a trabant ima interesatnu biografiju nastanka
- exliberal
#149 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
Sad se pocinjem sjecat....
Dosao nama tip sto je bio desetar ali posto se uvlacio u guzicu dali mu cin mladjeg vodnika...one tri crte...i stave ga kod nas u spavaonu....dobio svoj krevet, nema niko da spava iznad njega...mi ostali desetari i razvodnici razvuceni po cijeloj spavaoni, svi na sprat...i navece u 10 svjetla se gase , mora se na spavanje...naravno niko nemoze da spava, neko prdne , drugi mu uzvrati...pocne podjebavanje kad ovaj novi "tisina vojsko..na spavanje , necu da cujem ni glasa "...joj kad su sjevnule papuce..nas u spavaoni 50 spavalo...ujutro oko njegovog kreveta brdo papuca...dosao dezurni oficir da nas budi gleda ovog jadnika i samo se okrene...sklonili su ga vrlo brzo u 3 cetu...posto su oni bili fini....ne ko mi barabe...
neke stvari se nezaboravljaju.....prije par dana ova moja me zamoli da promjenim posteljinu posto je ona nesto drugo radila...ajde dosadno mi i zategnem donji carsaf kao sto smo to radili u vojsci...usla ona gleda...pa se sve saginje i nakraju kako si to uradio ja to neznam.....

Dosao nama tip sto je bio desetar ali posto se uvlacio u guzicu dali mu cin mladjeg vodnika...one tri crte...i stave ga kod nas u spavaonu....dobio svoj krevet, nema niko da spava iznad njega...mi ostali desetari i razvodnici razvuceni po cijeloj spavaoni, svi na sprat...i navece u 10 svjetla se gase , mora se na spavanje...naravno niko nemoze da spava, neko prdne , drugi mu uzvrati...pocne podjebavanje kad ovaj novi "tisina vojsko..na spavanje , necu da cujem ni glasa "...joj kad su sjevnule papuce..nas u spavaoni 50 spavalo...ujutro oko njegovog kreveta brdo papuca...dosao dezurni oficir da nas budi gleda ovog jadnika i samo se okrene...sklonili su ga vrlo brzo u 3 cetu...posto su oni bili fini....ne ko mi barabe...
neke stvari se nezaboravljaju.....prije par dana ova moja me zamoli da promjenim posteljinu posto je ona nesto drugo radila...ajde dosadno mi i zategnem donji carsaf kao sto smo to radili u vojsci...usla ona gleda...pa se sve saginje i nakraju kako si to uradio ja to neznam.....
-
simpozijum delirijum
#150 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
exliberal@
jes' fakat si mogao skontati koje bio uvlakac, a ko raja (kao i sa oficirima koji nisu bili mahniti i alkosi)
komandant baze je bio pukovnik Duran a zvali smo ga Duran -Duran po imenu istoimene pop grupe popularne tada
stari vojnik pred penziju i iskusni pilot (letio na oko borbenih 15 tipova mlaznjaka i Ruskih i Americkih tipova , stari vuk , dobar ciko)
prilika da upoznas likove koje nikada mozda nebi sreo iz cijele bivse SFRJ
poput jednoga Madjara iz Vojvodine kojega su morali slati na kurs srpsko-hrvatskoga jezika , jer je rijetko svoje selo napustao , bio je jadna mu majka vozac kamiona u nasoj ceti (i svih ostalih vozila )
to su bili horori sa njim kada se potrpamo u "dajca" i on vozi
gdje ces zavrsiti nikada ne znas sa njim , vazda zaluta
bio je visok dva metra i mrsav i vrlo svijetle puti sa brcicima , i vozi kao u filmu ;"ko to tamo peva "ili jos bolje poput Grunfa !
vozi misko !
zamalo je zaglavio robije kada je zalutao na poletno-sletnu stazu i zamalo se sudario sa G-4 (super galebom trenaznim mlaznjakom domace proizvodnje )
pilot je pposlije izasao iz aviona i poceo da ga juri po pisti , da ga bije !
mi umirali od sege
ma sto neko rece ; vesela vojska , budalasta
jes' fakat si mogao skontati koje bio uvlakac, a ko raja (kao i sa oficirima koji nisu bili mahniti i alkosi)
komandant baze je bio pukovnik Duran a zvali smo ga Duran -Duran po imenu istoimene pop grupe popularne tada
stari vojnik pred penziju i iskusni pilot (letio na oko borbenih 15 tipova mlaznjaka i Ruskih i Americkih tipova , stari vuk , dobar ciko)
prilika da upoznas likove koje nikada mozda nebi sreo iz cijele bivse SFRJ
poput jednoga Madjara iz Vojvodine kojega su morali slati na kurs srpsko-hrvatskoga jezika , jer je rijetko svoje selo napustao , bio je jadna mu majka vozac kamiona u nasoj ceti (i svih ostalih vozila )
to su bili horori sa njim kada se potrpamo u "dajca" i on vozi
gdje ces zavrsiti nikada ne znas sa njim , vazda zaluta
bio je visok dva metra i mrsav i vrlo svijetle puti sa brcicima , i vozi kao u filmu ;"ko to tamo peva "ili jos bolje poput Grunfa !
vozi misko !
zamalo je zaglavio robije kada je zalutao na poletno-sletnu stazu i zamalo se sudario sa G-4 (super galebom trenaznim mlaznjakom domace proizvodnje )
pilot je pposlije izasao iz aviona i poceo da ga juri po pisti , da ga bije !
mi umirali od sege
ma sto neko rece ; vesela vojska , budalasta