Pa nisam ja rekla da je Ljubo licno primio novacuglavnomja wrote: ↑10/03/2021 14:21 jesu li dobili novac ili im je neko gurao pistolj u usta, kao sto je rekao ifet na nekom protestu?
Tako da jedno ne iskljucuje drugo.
EDIT: to za pistolj u usta sam i ja ovdje spominjala, jer je to po izjavi Vasvije Sejdovic pred sudom tako. Medjutim, u presudi se ne spominje taj detalj sa pistoljem.
Evo sta u presudi pise o Vasvijinoj izjavi:
Saslušan je i svjedok Seferović Vasvija koja je na direktna pitanja izjavila da je supruga Ljube Seferovića i da pristaje da svjedoći pred sudom, da je bila uhapšena, da je bila u strahu i ona i djeca, da su Ljubu tukli, da od straha nije znala šta je pričala, da je bila izgubljena, da su joj maltretirali djecu, da ne zna zašto je bila u zatvoru, ne sječa se da je dobijala ikakve papire, da kada je razgovarala sa tužiocem da joj niko nije nudio nikakvu pomoć, da se sjeća da je bila na licu mjesta u Velikoj Aleji zajedno sa Ljubom i policijom nakon što ste uhapšeni , da je tada bila u velikom strahu, da joj je prvi put u sudnici ponuđen prevodilac, da je bila na rekonstrukciji, da je tada bila uplašena, da je dovedena sa lisicama, da se sjeća bijele lutke,o kritočnoj noći izjavi da su ona i Ljubo bili kod Bekrije, da kada su krenuli od njega da je Ljubo udario kombijem u ogradu blizu Bekrijine kuće i to stražnjim djelom kombija, da su dalje krenuli i došli do Velike aleje kada je ona čula da je Ljubo udario u neki pleh, da su joj se djeca prepala te su nastavili dalje, da nije vidjela nikakve pješake u toj ulici ali da je vidjela momka i curu na parkingu, da uopšte nije bilo naroda na cesti i da Ljubo nije udario nikakve pješake sa autom.Na upit branioca zašto je u iskazu koji je dala u istrazi izjavila da su izašli iz kombija i istukli Dženana i Alisu na šta svjedok odgovara da je bila izgubljena, da nije bila na terapijama, na upit branioca iz zapisnika o rekonstrukciji događaja od 13.06.2016. godine pod brojem T 09 0KT 009871 16 U noći sa 13. na 14-06., u momentu dok se ista nalazi u pritvoru u poziciji osumnjičenog zašto je rekla da je vidjela da je Ljubo udario nekog pješaka te da je tada tvrdila da je pješak ostao ležati na lijevoj strani da nisu nigdje skretali svjedok odgovara potvrdi ponovo da je bila izgubljena, da nije znala šta prića jer nije uzela terapiju, na upit da li joj je neko prijetio da da takav iskaz svjedok odgovara da su Ljubu dva dana tukli, da su maltretirali nju i djecu i da su od straha to rekli. U nastavku odbrana je predložila da se pogleda snimak rekonstrukcije od 13.06.2016. godine koja rekonstrukcija je po iskazu svjedoka Vasvije Seferović, koja je bila prisutna kao osumnjičena.Tužilaštvo je 24.06.2016. godine donijelo naredbu o obustavi istrage protiv Sejdović Vasvije zbog nepostojanja dokaza da je počinila krivično djelo za koje se tereti. Na tu odluku tužilaštva je uložena takođe i pritužba koja je odbijena odlukom Ureda glavne kantonalne tužiteljice 09.08.2016. godine. Na ovu odluku Ureda glavne kantonalne tužiteljice podnesena je takođe pritužba Federalnom tužilaštvu koje je donijelo rješenje i odbilo pritužbu kao neosnovanu, to je rješenje Federalnog tužilaštva od 28.10.2016. godine te je sud izvršio uvid u kopiju naredbe o obustavi istrage protiv Sejdović Vasvije Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo broj T 09 0 Kt 0098711 16 od 24.06.2016. godine, kao i rješenje Federalnog tužilaštva Federacije BiH broj T 11 0 Kta 0002430 16 od 28.10.2016. godine, a kojom se pritužba oštećenog Memić Muriza izjavljena po punomoćniku Feraget Ifetu, protiv odluke Glavne kantonalne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo od 09.08.2016. godine, odbija kao neosnovana. Ovaj prijedlog odbrane sud je odbio iz razloga što je tadašnjoj rekonstrukciji svjedok Vasvija Seferović prsustvovala u svojstvu osumnjičenje za šta je kako je gore navedeno tužilaštvo donijelo naredbu o obustavi istrage.Na unakrsna pitanja optužbe svjedok potvrdi da se trenutno nalazi u sigurnoj kući, da se tu nalazi jer je napadnuta, potvrdi da je 08.02.2018 godine bila kod Bekrije, da su nakon Bekrije otišli sa njihovim autom boje trule višnje, pa objašnjava nešto kao boja trave, da je otišla kod Rizvanović Ane da joj spavaju djeca, da su prije toga prošli kroz Veliku aleju, da nije vidjela nikog da prelazi cestu, nakon što joj tužilac predoći dio iskaza koji je dala u istrazi koji glasi : „ Dana 08.02.2016. godine, ja sam sa svojim suprugom Seferović Ljubom i naših šestoro maloljetne djece u večernjim satima otišli do Ljubinog rođaka Jasmina kojeg zovu Ćelo. Tu sam vidjela da Ljubo pije alkohol u vidu pive i rakije“ svjedok potvrdi da je to tačno, na dio izjave „Tu smo se zadržali određeni period, nakon čega smo sa vozilom otišli do kuće Ljubinog oca Bekrije“svjedok potvrdi da je tačno i da je udario u ogradu, nadalje „Napominjem da je moj suprug upravljao vozilom marke „Kombi“ boje kao trava tamnije i da su u vozilu s nama bile naša maloljetna djeca Ervira, Jasmina, Hadžira, Klaudijo, Arke i Ervir“ svjedok potvrdi da je tačno, tužilac dalje čita „Kada smo došli do kuće Bekrije, tu smo zatekli Ljubine sestre Višnju i Vasviju sa njihovim muževima Drenkom i drugim zetom kojem ne znam ime, Tu je takođe bila i Hadžija te Bekrija. Čim smo stigli u kuću, Ljubo se počeo svađati sa svojom sestrom Višnjom, nakon čega ga je Bekrija istjerao iz kuće. Odmah zatim mi sjedamo u naš kombi i Ljubo vozi sa njim kako bi otišao do svoje tetke Zinete, sjećam se da je Ljubo vozio brzo i da su djeca bila uznemirena i da je u jednom trenutku ušao u Veliku Aleju.“ Svjedok potvrdi da je to izjavila, nadalje tužilac dalje čita „Ja sam sjedila naprijed pored Ljube, a djeca su bila iza nas, s tim da je Jasmina spavala. U jednom trenutku na početku Aleje ja sam primjetila ispred nas dva pješaka momka i curu kako šetaju u pravcu Vrela Bosne“, svjedok izjavi da je vidjela da su šetali a da nisu prešli put, da nisu prešli gdje su fijakeri te da se ne može izjasniti koliko je sati bilo. Dalje na predočavanje dijela zapisnika koji kaže „Sjećam se da je Ljubo vozio veoma brzo i koliko sam ja mogla vidjeti momak je krenuo prema djevojci kao da je htio da pređe kod nje, ali nije uspio jer je Ljubo vozio veoma brzo, ja sam tada začula jak udarac i vidjela sam tog momka kako pada na zemlju“ svjedok izjavi da to nije tačno da se izgubila, da je bila u velikom stresu, da je vidjela momka i djevojku ali nisu prešli cestu. Nadalje tužilac čita „Mislim da ga je Ljubo udario svojim prednjim dijelom vozila sa vozačeve strane. Ja sam povikala Ljubo udario si pješaka, te sam mu rekla da stane, ali je on samo nastavio da vozi velikom brzinom. Tada sam vidjela da je staklo na Ljubinoj strani napuklo“. Svjedok je odgovorila da to nije rekla. Svjedok potvrdi da je vozilo bilo oštečeno preko ograde, da je čula kao da je u pleh udario, da je vidjela oštečenje na staklu vozila kada je udario u ogradu, dalje navodi da su nakon toga otišli kod Mufika kući, amiđe od Ljube. Tužilac predoći dio iskaza svjedoku kako slijedi „Nakon udara mi smo otišli do Bekrijine kuće gdje je Ljubo parkirao kombi, gdje je ostao kod svog oca, a ja sam sa djecom otišla od kuće, do kuće Rizvanović Ane kojoj sam rekla da je Ljubo udario pješaka“ na šta svjedok izjavi da to ona nije rekla, da je bila kod Ane da ostavi djecu da spavaju, da joj nije ništa rekla te da joj je ujutru Ljuba rekao vidi šta sam uradio autom u ogradu, vezano za šoferšajbu svjedok izjavi da je oštečena kada je udario u kantu, da kanta nije bila velika da je to kontejner, te da je od udara u kontejner oštetio vjetrobransko staklo, na upit gdje je bio kontejner svjedok pokazuje na lijevu stranu, na upit da li je vidjela Bekriju Seferovića da popravlja auto svjedok izjavi da nije.