Rutinska operacija pod opstom anestezijom ne postoji, taman da kurje oko operises.. Jedina fobija koju imam je fobija od anestezije iako mi do sad nikad nije trebala..konektovan wrote: ↑11/11/2021 22:08 Roditelji su potpisali saglasnost za opštu,..a tamo svašta nepto piše, rizici, ovo, ono ...nažalost.
Tri puta sam potpisivao to isto,..i poželio bih svakome da nikad ne dodje u tu situaciju...
Najsmješnije mi je kad kažu,..rutinska operacija.
Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
-
laik1981
#101 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
- Tesla Edison
#102 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Preventivno. Dovoljna je činjenica da su curicu položili na zubarsku stolicu, dalje ne treba. Nije sama od sebe odlučila malo da ode u komu.Hakiz wrote: ↑11/11/2021 22:16A ako fakat nisu krivi?Tesla Edison wrote: ↑11/11/2021 22:15
Zato i osumnjičenog i svjedoka za m.... objesiti, čisto kao primjer drugima.
Ali kao što reče @konektovan, da postoji država...
Ono bunkerisanje u sred pandemije nikad im halaliti neću. Lafo, da se ne preoptereti sistem. Pa ako stoko nisi sposobna da se nosiš sa pandemijom, za koju si btw. i školovana i (pre)debelo plaćena, koji ćete nam k.... onda. Liječiti ćemo se kod travara, veće su nam šanse nego njima zapasti.
To isto kao da vojska kaže, "trenutno je rat, da se ne preopteretimo, nećemo ići na obuku i u nove akcije, čuvat ćemo samo kasarne, a vi #ostanitedoma".
Za mene su svi isti. Oni sa KCUS-a lafo pišu neka pisma kada je toliko ljudi pomrlo, a nisu reagirali u startu da to spriječe. Sve generali poslije bitke. Kukavice i ološ obični.
- vjeshalica
#103 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Možeš raditi po pravilima struke, ali će vještak utvrditi da li je bilo propusta, tako da prihvatanje rizika na papiru ne oslobađa od odgovornosti niti nesavjesnog liječenja. Živiš u paralelnom svijetu. Ako se utvrdi neki propust od strane stručne osobe, po tvojoj analogiji to spada u rizik kojeg su roditelji potpisali? Prvo se treba ispitati adekvatnost ustanove koja je primijenila zahvat, osim toga, ne znam koliko je istinito što su mediji prenijeli, da "Suad ne zna šta je dao djetetu". Ako je to istina, onda tu nikakva saglasnost za obavljanje zahvata ne pije više vode, i po toj tvojoj analogiji, svako ti može gurnuti papir pod nos i raditi šta mu je volja, da mu budeš komad eksperimentalnog mesa na stolu za kojeg on neće odgovarati.
Član 229
Nesavjesno liječenje
(1) Doktor medicine ili doktor stomatologije koji obavljajući svoju aktivnost primijeni očito
neprikladno sredstvo ili očito neprikladan način liječenja ili ne primijeni odgovarajuće
higijenske mjere, pa time prouzrokuje pogoršanje zdravstvenog stanja neke osobe, kaznit će
se kaznom zatvora do tri godine.
(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kaznit će se drugi zdravstveni djelatnik koji pri pružanju
medicinske pomoći ili njege postupi nesavjesno i time prouzrokuje pogoršanje zdravstvenog
stanja neke osobe.
(3) Doktor medicine ili doktor stomatologije koji krivično djelo iz stava 1. ovog člana učini iz
nehata, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.
(4) Kaznom iz stava 3. ovog člana kaznit će se drugi zdravstveni djelatnik koji krivično djelo
iz stava 2. ovog člana učini iz nehata.
-
akcija007
#104 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Skoro je bilo u Zagrebu zena doktorica opste prakse otisla u privatnu kliniku na liposukciju. I iskomplilovalo se stanje. Zena umrla. Plucna embolija. Kasno stigla u bolnicu .
Uhhh ovo je tezak i potresan slucaj. Nisam doktor ali se bojim.da je ovdje ona u mozdanoj komi .
Drugo je ovakva komplikacija u bolnici pa ima i drugih kolega uredjaja kisika respiratora jedinice intezivnog lijecenja ... i sl. A u privatnoj ordinaciji nema toga. Sam je.anestezilog vjerovatno bez 99% uredjaja/instrumenata u odnosu na bolnicke uslove i mora pozvati Hitnu pa hitna u bolnicu. I sve se to izgubi vrijeme
Uhhh ovo je tezak i potresan slucaj. Nisam doktor ali se bojim.da je ovdje ona u mozdanoj komi .
Drugo je ovakva komplikacija u bolnici pa ima i drugih kolega uredjaja kisika respiratora jedinice intezivnog lijecenja ... i sl. A u privatnoj ordinaciji nema toga. Sam je.anestezilog vjerovatno bez 99% uredjaja/instrumenata u odnosu na bolnicke uslove i mora pozvati Hitnu pa hitna u bolnicu. I sve se to izgubi vrijeme
- karanana
#105 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
pa neko je citiro oca djevojcice iznad da ne ocekuju oporavak i da je mozak potpuno otkazao.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#106 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Dovede dijete na nogama izvede ga na tabutu?Hakiz wrote: ↑11/11/2021 22:16A ako fakat nisu krivi?Tesla Edison wrote: ↑11/11/2021 22:15
Zato i osumnjičenog i svjedoka za m.... objesiti, čisto kao primjer drugima.
Ali kao što reče @konektovan, da postoji država...
Kako moze ne biti kriv? Ako je i postojao problem da dijete ne smije pristupiti operaciji, nazalost, morao je da predvidi i tu opciju
- vjeshalica
#107 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Tesla Edison wrote: ↑11/11/2021 22:27
Preventivno. Dovoljna je činjenica da su curicu položili na zubarsku stolicu, dalje ne treba. Nije sama od sebe odlučila malo da ode u komu.
Iz stomatološke ordinacije "Dr. Bejtović", gdje smo provjeravali navode roditelja, za Faktor su kazali da operacija nije obavljena u njihovoj sali, već u privatnoj ordinacijii za opću anesteziju i reanimaciju dr. Rožajca koja je registrovana na istoj adresi.
- Ta ordinacija nalazi se u istoj zgradi i na istom spratu, sa njom dijelimo čekaonicu.
Muris Gadžun, otac djevojčice, ispričao je kako je dijete izgledalo kada su je vidjeli.
- Ona je loše, ne pomjera ničim, ne daje nikakve znakove, hladna je kao led. Srce joj radi, pomoću aparata diše. Dok smo bili kod nje, rekli su da moraju da joj snimaju mozak. Odvukli su je i vratili. Doktori su nam rekli da nam neće lagati, uništene su joj sve moždane ćelije, a svi znamo da se bez mozga ne može živjeti. Ona će biti na aparatima dok joj srce kuca. Kad joj srce stane, isključit će aparate – kazao je neutješni otac
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#108 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Da,. Ipak su mnoge privatne ordinacije potkapacitirane, nemaju svu potrebnu opremu, a ovdje izgleda nije bilo one najvaznije, za reanimaciju..akcija007 wrote: ↑11/11/2021 22:34 Skoro je bilo u Zagrebu zena doktorica opste prakse otisla u privatnu kliniku na liposukciju. I iskomplilovalo se stanje. Zena umrla. Plucna embolija. Kasno stigla u bolnicu .
- Tesla Edison
#109 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Upravo tako.
Nema tu rasprave, bila je zdrava kad je ušla, klinički mrtva kad je izašla. Nikakvo dokazivanje, nikakvo vještaci. Stvar je jasna ko dan.
Last edited by Tesla Edison on 11/11/2021 22:44, edited 4 times in total.
- vjeshalica
#110 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Upravo tako, ali će se vjerovatno dokazati zbog čega je došlo do tog stanja, ako se utvrdi da je načinjen propust da nije smjela biti podvrgnuta anesteziji onda će Rožajac da odgovara.
Ono što je indikativno da je dijete nakon zahvata kod dr.Jovanović razvilo u međuvremenu infekciju, koju je opet dotična "sanirala" u privatnoj režiji.
- vjeshalica
#111 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Nažalost da li je ovaj slučaj poziv da se ovakve ordinacije koje ne ispunjavaju uslove zatvore i zabrani im se rad? Čovjek može poginuti od običnog vađenja zuba, i u javnoj ustanovi, ali kod nas je javašluk, bijes za parama, uobraženost glavna osovina rada kod javno-privatnih doktora.konektovan wrote: ↑11/11/2021 22:40
Da,. Ipak su mnoge privatne ordinacije potkapacitirane, nemaju svu potrebnu opremu, a ovdje izgleda nije bilo one najvaznije, za reanimaciju..
- JohnnyS
#112 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Izguglaj npr. malignu hipertermiju
-
immuno
#113 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Slucaj je vise nego tuzan
Ali nazalost takvih slucajeva ima gdje NIKO niti jedan apart ili strucnjak moze predvidjeti sta se moze desiti. Svaka Ali svaka totalna anestezija je ogroman rizik, uvijek se moze desiti da pacijent podlegne sto od djelovanja medikacije koja je neophodna ili zbog krvarenja. Reakcija na medikaciju moze biti alergijska, da izazove " eksploziju" u organizmu koja se moze ocitovati hipotermijom, hipertenzijom....
Ponavljam strasno mi je zao djevojcice, roditelja
Ponavljam strasno mi je zao djevojcice, roditelja
- mk ultra
#114 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Odgovornost je na doktoru da uzme sve u obzir, valjda je trazio nalaze prije operacije, ili je i to suvisno?
To i dalje ne mijenja cinjenicu da se operise na nekim skupovima raje iz raznih oblasti pa hajmo u operaciju u totalno nespremnoj ordinaciji. Vrlo vjerovatno da bi u pravoj operacionoj sali drugacija reakcija bila, ali i brza.
Itd itd
Mnogo vise pogresnih stvari u startu sa strane doktora u ovom slucaju.
- mali Ninja
#115 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Samo u apsurdistanu kao što je ovaj svaka šuga smije pljunuti na doktora, optužiti ga za bilo šta i osuditi na smrt, doživotni zatvor itd...
- JohnnyS
#116 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
mk ultra wrote: ↑11/11/2021 23:11Odgovornost je na doktoru da uzme sve u obzir, valjda je trazio nalaze prije operacije, ili je i to suvisno?
To i dalje ne mijenja cinjenicu da se operise na nekim skupovima raje iz raznih oblasti pa hajmo u operaciju u totalno nespremnoj ordinaciji. Vrlo vjerovatno da bi u pravoj operacionoj sali drugacija reakcija bila, ali i brza.
Itd itd
Nema nalaza koji bi mogao predvidjeti malignu hipertermiju. Ima stanja i bolesti kod kojih je češća, ali ne možeš nikako znati prije anestezije tko će ju dobiti.
Mi svi nagađamo što je bilo, ali eto očito ti znaš, pa bi li se moglo nabrojati sve te pogrešne stvari sa strane doktora u ovom slučaju?
- mk ultra
#117 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Evo odgovori mi sta ovaj anesteziolog radi van svoje radnje?JohnnyS wrote: ↑11/11/2021 23:20mk ultra wrote: ↑11/11/2021 23:11
Odgovornost je na doktoru da uzme sve u obzir, valjda je trazio nalaze prije operacije, ili je i to suvisno?
Itd itd
Nema nalaza koji bi mogao predvidjeti malignu hipertermiju. Ima stanja i bolesti kod kojih je češća, ali ne možeš nikako znati prije anestezije tko će ju dobiti.
Mi svi nagađamo što je bilo, ali eto očito ti znaš, pa bi li se moglo nabrojati sve te pogrešne stvari sa strane doktora u ovom slučaju?
Ima li kasicu fiskalnu sa sobom
Temeljem cega je pristupio operaciji u zubarskoj ordinaciji? Nasli se na kafi pa da operisu dijete?
Ne kontam...
A kad vec pitas, dijete je vec bilo na ovoj operaciji, pa sad opet nakon godinu dana na popravni. Promijenili se geni od prosle godine? Valjda bi do sad pokazala neke znakove genetskih oboljenja?
- mali Ninja
#118 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Šta pričaš čovječe, hoće li moler nositi fiskalnu kasu sa sobom, ili ćeš mi ti odnijeti stan u ofis da ti ga okreći, postoje ugovori po kojima čovjek pruži uslugu na licu mjesta a fakturu ti pošalje poštom, gdje živiš...mk ultra wrote: ↑11/11/2021 23:23Evo odgovori mi sta ovaj anesteziolog radi van svoje radnje?JohnnyS wrote: ↑11/11/2021 23:20
Temeljem cega je pristupio operaciji u zubarskoj ordinaciji? Nasli se na kafi pa da operisu dijete?
Ne kontam...
A kad vec pitas, dijete je vec bilo na ovoj operaciji, pa sad opet nakon godinu dana na popravni. Promijenili se geni od prosle godine? Valjda bi do sad pokazala neke znakove genetskih oboljenja?
- JohnnyS
#119 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Ne znači da je imala malignu hipertermiju, samo sam istu naveo kao nepredviđenu reakciju na anesteziju.mk ultra wrote: ↑11/11/2021 23:23Evo odgovori mi sta ovaj anesteziolog radi van svoje radnje?JohnnyS wrote: ↑11/11/2021 23:20
Ne kontam...
Anesteziolog radi u operacijskoj dvorani koja nije u zubarskoj ordinaciji nego do nje (molim čitati s razumijevanjem tekst). U svojoj ordinaciji se anesteziolog bavi terapijom bola, ta neće uspavljivati u ordinaciji.
Za fiskalnu kasu ne znam, to treba pitati u poreznoj.
- mk ultra
#120 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
90% lijekarskih usluga koje sam olacao nisam dobio fiskalac, a pogotovo ga neces dobiti od ovih ilegalacamali Ninja wrote: ↑11/11/2021 23:28Šta pričaš čovječe, hoće li moler nositi fiskalnu kasu sa sobom, ili ćeš mi ti odnijeti stan u ofis da ti ga okreći, postoje ugovori po kojima čovjek pruži uslugu na licu mjesta a fakturu ti pošalje poštom, gdje živiš...mk ultra wrote: ↑11/11/2021 23:23
Evo odgovori mi sta ovaj anesteziolog radi van svoje radnje?
Ne kontam...
Eto sve na stranu, zanemari sva moja sraanja ovdje
Da li bi postojale vece sanse da se curica izvuce da su bili u bolnici? A ne na skupu
- Ajatolah_
#121 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Zar nije demantovano da je operacija izvršena u zubarskoj ordinaciji, nego je to bilo ipak u njegovoj ordinaciji za opću anesteziju (šta god to bilo)?mk ultra wrote: ↑11/11/2021 23:23Evo odgovori mi sta ovaj anesteziolog radi van svoje radnje?JohnnyS wrote: ↑11/11/2021 23:20
Ne kontam...
- mali Ninja
#122 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Kakve šanse, pa niko ne razmišlja u smjeru da su očajni roditelji možda lažirali nalaze i pristali na sve rizike da pobjegnu od državne ustanove sa kojom su imali već jedno loše iskustvo, kako kažu veliku infekciju nakon operacije, možda i ja sad lupam gluposti vezano konkretno za slučaj ali treba šire gledati sve a ne samo upirati prstom u nekog na osnovu rekla kazala ljudi sa nedovoljnim ili nikakvim obrazovanjem.mk ultra wrote: ↑11/11/2021 23:3190% lijekarskih usluga koje sam olacao nisam dobio fiskalac, a pogotovo ga neces dobiti od ovih ilegalacamali Ninja wrote: ↑11/11/2021 23:28
Šta pričaš čovječe, hoće li moler nositi fiskalnu kasu sa sobom, ili ćeš mi ti odnijeti stan u ofis da ti ga okreći, postoje ugovori po kojima čovjek pruži uslugu na licu mjesta a fakturu ti pošalje poštom, gdje živiš...
Eto sve na stranu, zanemari sva moja sraanja ovdje
Da li bi postojale vece sanse da se curica izvuce da su bili u bolnici? A ne na skupu
- mk ultra
#123 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Ok, ne vjerujemo roditeljima.mali Ninja wrote: ↑11/11/2021 23:35Kakve šanse, pa niko ne razmišlja u smjeru da su očajni roditelji možda lažirali nalaze i pristali na sve rizike da pobjegnu od državne ustanove sa kojom su imali već jedno loše iskustvo, kako kažu veliku infekciju nakon operacije, možda i ja sad lupam gluposti vezano konkretno za slučaj ali treba šire gledati sve a ne samo upirati prstom u nekog na osnovu rekla kazala ljudi sa nedovoljnim ili nikakvim obrazovanjem.
Onda zašto operaciju ovog tipa radiš u kućnoj varijanti, i totalno nespreman za sve sto se moze desiti?
-
Hakiz
#124 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
A, onda, ko je radio operaciju u državnoj ustanovi a ko u privatnoj?mali Ninja wrote: ↑11/11/2021 23:35Kakve šanse, pa niko ne razmišlja u smjeru da su očajni roditelji možda lažirali nalaze i pristali na sve rizike da pobjegnu od državne ustanove sa kojom su imali već jedno loše iskustvo, kako kažu veliku infekciju nakon operacije, možda i ja sad lupam gluposti vezano konkretno za slučaj ali treba šire gledati sve a ne samo upirati prstom u nekog na osnovu rekla kazala ljudi sa nedovoljnim ili nikakvim obrazovanjem.
- mali Ninja
#125 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Čisto sumnjam da je kućna varijanta, mislim da je to neka operaciona sala koju je neka komisija, inspekcija odobrila i pustila u rad, ne vjerujem da će se ovakvi ljudi igrati mešetarenja i kućnih varijanti operacija, možda griješim...mk ultra wrote: ↑11/11/2021 23:38Ok, ne vjerujemo roditeljima.mali Ninja wrote: ↑11/11/2021 23:35
Kakve šanse, pa niko ne razmišlja u smjeru da su očajni roditelji možda lažirali nalaze i pristali na sve rizike da pobjegnu od državne ustanove sa kojom su imali već jedno loše iskustvo, kako kažu veliku infekciju nakon operacije, možda i ja sad lupam gluposti vezano konkretno za slučaj ali treba šire gledati sve a ne samo upirati prstom u nekog na osnovu rekla kazala ljudi sa nedovoljnim ili nikakvim obrazovanjem.
Onda zašto operaciju ovog tipa radiš u kućnoj varijanti, i totalno nespreman za sve sto se moze desiti?