Slicna sudbina

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kame

Post by kame »

Ma to cu obavezno gledati Glumo. Jos malo pa idem. :D :D :D

Ovo za Islam, htio sam reci turci jesu nasilno sirili imperiju ali nisu prisiljavali na prelazak na Islam.

Bosna je najbolji dokaz.
kame

Post by kame »

Glumo, i ne tangira me toliko ono sto je nekad bilo. Horns je isprovocirao.
Glumica

Post by Glumica »

a gdje ces? ja idem na babin do... mozda se vidimo...

a ne sad ozbiljno... ti se cinis kao tako fino bice kad ne pricas o proslosti i politici... deder ohani :D

i ne diraj mi hornsa... on mi je sad sve sto imam u onoj firmi nesretnoj sto joj jos nisam racun platila :D
kame

Post by kame »

Ja idem puno dalje od Sarajeva. Na jednu planinu. U vukojebinu.

Znam, ali ponekad ne mogu da odolim. :( Narocito kad me isprovociraju. A svi znaju koliko je tesko mene isprovocirati. :(
kame

Post by kame »

A wrote:
Dalje, Njegos nije doslovno prenio sta se desavalo vec je u to utkao i svoje misli.
To je razlika izmedju novinara - reportera i umjetnika. :roll:
Ali ne radi se samo o umjetniku u ovom slucaju. Radi se o genocidnom djelu.

Djelu koje se i danas velica u Srbiji, Crnoj Gori i RS-u.
Qwert

Post by Qwert »

Kame, slazem se da se ne mozemo poistovecivati sa Jevrejima kao ni sa Palestinicima. Svako
Svako uporedjivanje sa gorenavedenim je greska u startu.
Glumica

Post by Glumica »

Bas je bezobrazan Njegos, tako ruzno o osvajacu govoriti! :x
wahahahahahhaah :D :lol: :D
kame

Post by kame »

A wrote:Genocidno djelo ... Koje govori o periodu kad je jedna svjetska sila tog doba pokorila narod pisca ...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Bas je bezobrazan Njegos, tako ruzno o osvajacu govoriti! :x
Opet ponavljam, ne radi se o periodu u kojem je jedna svjetska sila tog doba pokorila narod pisca vec o dobu kad je piscev narod vec uveliko bio slobodan na vecem dijelu danasnje Crne Gore.

Djelo poziva na genocid. To je bar svakome jasno.
kame

Post by kame »

Takodjer, u djelu se domicijelni narod koji je prihvatio Islam izjednacava sa osvajacem. I biva oznacen kao osvajac.
kame

Post by kame »

Knez Janko

Kako smrde ove poturice!
Opazas li ti stogod, Rogane?

Knez Rogan

Ka u zli cas,kneze, ne opazam!
Kad blizu njih sedim u skupstinu,
ja nos drzim svagda u rukama ;
da ne drzim, ja bih se izbljuvao.
Pa sam s toga na kraj i uteka ,
e blizu njih ne bih osvanuo.
Eto vidis kako smo daleko,
i opeta ona teska vonja
od nekrsti ovde zaudara.

Serdar Vukota

U pamet se dobro Crnogorci !
A ko cinja biti ce najbolji;
A ko izda onoga te pocne,
svaka mu se satvar skamenila !
Bog veliki i njegova sila
u njivu mu sjeme skamenilo,
u zene mu djecu skamenio !
Od njega se izlegli gubavci
da ih narod po prstu kazuje !
Trag se grdni njegov iskopao
kako sto je sarenim konjima !
U kucu mu puske ne visilo,
glave muske ne kopa od puske;
zeljela mu kuca muske glave !
Ko izdao, braco, te junake
koji pocnu na nase krvnike,
spopala ga bruka Brankovica
cane poste za psa ispostio;
grob se njegov na ta' svijet !
Ko izdao, braco, te junake,
ne predava punje ni proskure,
nego pasju vjeru vjerovao;
krvlju mu se prelili badnjaci
krvlju krsno ime oslavio,
svoju djecu na nj pecenu io;
u popamni vjetar udario,
a u lik se manit obratio !
ko izdao, braco, te junake,
rdja mu se na dom rasprtila;
za njegovim tragom pokajnice
sve kukale do vijek lagale !
ViTeZ93

Post by ViTeZ93 »

zaista je nerealno porediti izraelce sa bilo kojim narodom na svjetu poslje sveg zla sto su nacinili!
za vrijeme islamskih vladavina uzivali su najveca prava sto im je ikada iko dao i poslje svega toga tako se ponasaju prema palestincima!
sjetimo se samo kada je Sallahuddin Ejjubi oslobodio Jerusalem kako je se ponio prema njima i ostalima, nasuprot dok kad su krstasi upali u Jerusalem zapisano (od strane zapadnih historicara) da su se lokve neduzne krvi slijevale niz ulice Jerusalema...
kame

Post by kame »

Hornse picko sto pobjeze s teme? :D 8-)
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Zato sto moram kuci, imam ja i kucu, znas?
Takodjer, u djelu se domicijelni narod koji je prihvatio Islam izjednacava sa osvajacem. I biva oznacen kao osvajac
Ne nego kao kolaborator. Sta si ti osjecao prema petoj koloni u ratu npr.?
Djelu koje se i danas velica u Srbiji, Crnoj Gori i RS-u.
I u Hrvatskoj sine, s tim sto se ne uci u skolama ali je na faxu obavezno stivo.
Ovo za Islam, htio sam reci turci jesu nasilno sirili imperiju ali nisu prisiljavali na prelazak na Islam.

Bosna je najbolji dokaz.
A sto ti toliko volis Turke? Sta su napravili za 500 godina ovdje? Hajde, nabroj mi samo sta su u Sarajevu napravili, evo ne moras dalje.
Hornse, ja ne vidim svrhu paljenja izraelske zastave. Ali ne mislim da je to nesto sto bi trebalo uplasiti sarajevske jevreje.

Nesto sto njih treba uplasiti je demoliranje jevrejskog groblja, kamenovanje sinagoge i sl. To su stvari koje trebaju uplasiti jevreje.
Ok ti si protiv toga. Pohvalno.

Kako bi se ti osjecao u nekom drugom gradu. Rimu recimo. Da ispred tvoje kuce pale zastavu s ljiljanima, ili jos gore, onu s mjesecom i zvijezdom. Nebi te to uplasilo?

Mislim, ova ti je zadnja izjava highlight of the week...
horns&drums

Post by horns&drums »

I ne rece mi jos nesto, bil' i Aleksu Santica izbacio iz skola i obrazovnih ustanova?
kame

Post by kame »

Hornse, isto je to. Domicijelni narod koji je primio Islam u Gorskom vijencu oznacen je kao okupator, nasljednik okupatora. Nazovi to kako god hoces.

Ta misao je mnogo vise zlocinacka od one koja je iznesena u islamskoj deklaraciji.

Porediti petu kolonu sa onim o cemu govorim je u najmanju ruku smijesno.

Sto se tice teze o izucavanju Gorskog vijenca na fakultetu treba istaci da se to djelo izucavalo (kao obavezna literatura) u prvom razredu srednje skole u vrijeme SFRJ. Mozda se sjecas? Ili pak ne?

Da li se slazes da je u redu da tako mladi ljudi (cirka 14-15 godina) citaju takvu literaturu u kojoj se otvoreno poziva na linc pripadnika jedne civilizacije? Iz istih razloga se u vrijeme SFRJ forsirala Na Drini Cuprija a ne Travnicka hronika za koju je Ivo Andric dobio nobelovu nagradu.

Ne volim turke. Ne na onaj nacin na koji 90% bosanskohercegovackih srba i hrvata vole Srbiju i Hrvatsku. Nije to taj osjecaj.

A ni u vrijeme vladavine Turake na ovim prostorima bosnjaci se nisu identifikovali s Turskom kao maticom (cak su se i pobunili). Za razliku od hrvata koji nisu ni zucnuli za 816 godina koliko je nad njima vladala Austro-Ugarska.

Nacionalna svijest i teznja ka osamostaljenju javila se raspadom Austro-Ugarske (dr. Ivo Pilar).

Dalje, prvo govoris da mene ne bi trebala tangirati Palestina/Izrael, tvrdis da ne tangira ni tebe, ali onda kazes da paljenje izraelske zastave dozivljavas kao ugrozenost.

Kontradiktoran si.

Umjesto Rima trebao si staviti Zagreb/Beograd.

To se nece desiti jer oni ljiljane prisvajaju kao svoje i samo svoje (a obojica znamo da to nije jedino sto prisvajaju).

Ja sam se osjetio ugrozenim kada su nedavno u Nisu porusili dzamiju do temelja. Niko sretniji od njih kad su je srusili. I onda su rekli kako ce je srusiti opet ako je naprave.

Za Santica sam ti vec rekao da ga ne bih izbacio iz obrazovanja. Ne vidim razlog jer u njegovim pjesmama ne vidim nesto posebno monstruozno. Za razliku od Gorskog vijenca gdje se ta monstruoznost jasno moze nazrijeti (u citatima koje sam naveo).

To su citati koje uce djeca od 14-15 godina u RS-u, Srbiji i Crnoj Gori.

To su citati koji zlocine njihovih predaka njima prikazuju kao "Bogu milo djelo" kako je svojevremeno rekao episkop Trebinjsko-Zahumski Grigorije prije jedno dvije godine na RTRS.
horns&drums

Post by horns&drums »

Sto se tice teze o izucavanju Gorskog vijenca na fakultetu treba istaci da se to djelo izucavalo (kao obavezna literatura) u prvom razredu srednje skole u vrijeme SFRJ. Mozda se sjecas? Ili pak ne?

Da li se slazes da je u redu da tako mladi ljudi (cirka 14-15 godina) citaju takvu literaturu u kojoj se otvoreno poziva na linc pripadnika jedne civilizacije? Iz istih razloga se u vrijeme SFRJ forsirala Na Drini Cuprija a ne Travnicka hronika za koju je Ivo Andric dobio nobelovu nagradu.
Stani malo, i Na Drini cuprija ima "hipter" nagrada. To sto ti dozivljavas G. Vijenac kao poziv na linc, to je tvoj problem, iliti iskomplexiranost pravoslavljem.
I naravno da se slazem da djeca trebaju citati Gorski Vijenac, Njegos njie Vuk Draskovic.
Porediti petu kolonu sa onim o cemu govorim je u najmanju ruku smijesno
Smijesno je da npr. 20.000(lupam s cifrom) ljudi primi islam - odjednom i to nenasilno. Ono, ispricali turci pricu, svidjela im se i to je to.hahahaha...
Za razliku od hrvata koji nisu ni zucnuli za 816 godina koliko je nad njima vladala Austro-Ugarska.
Nisu s enesto ni ovdje bunili. Osim onog sastanka u "Konaku". Cak ti je i Gavrilo Princip - terorista.
Dalje, prvo govoris da mene ne bi trebala tangirati Palestina/Izrael, tvrdis da ne tangira ni tebe, ali onda kazes da paljenje izraelske zastave dozivljavas kao ugrozenost.

Kontradiktoran si.
Jevrejska zastava je Davidova zvijezda. Isto kao i Izraelska zastava. Ja tebe opet pitam, kako bi se ti osjecao kada bi spalili mjesec i zvijezdu? Je l' bi te bolio kurac jer je to Turska, a ne muslimanska zastava.
To su citati koji zlocine njihovih predaka njima prikazuju kao "Bogu milo djelo" kako je svojevremeno rekao episkop Trebinjsko-Zahumski Grigorije prije jedno dvije godine na RTRS.
Ili kako Muha Filipovic rece na studiu 99 da ce se ipak sve podijeliti i da muslimani trebaju svoju drzavu na ovim prostorima.
Za razliku od Gorskog vijenca gdje se ta monstruoznost jasno moze nazrijeti (u citatima koje sam naveo).
Moze nazrijeti netko ko je iskompleksiran ili uplasen zbog pravoslavlja. Lijepo ti je rekla Angela, da ne ponavljam sada : Osoba A kaze osobi B

Evo ti opet malo Alekse Santica, pa citaj:

Kad Srbin osta bez krune mile,
Slobodu kad mu otrže vrag,
Kad na njeg' mnoge jurnuše sile,
Da utre njemu ime i trag:

Preziruć' ropstvo, odvažno, čilo, -
Tješeći majci užasan plač,
Očevi naši na vraško krilo
Jurnuše smjelo, trgoše mač!
...
horns&drums

Post by horns&drums »

Kakav Sizif, Don Kihot Andjo...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

ja sam sam sebi legenda mada drugima nisam :D
kame

Post by kame »

Hornse, mislim da nema razloga da nastavimo diskusiju kada u Gorskom vijencu ne vidis nista lose. Jer Gorski vijenac je preteca kasnijim genocidima i gotovo potpunom unistenju jedne civilizacije.

Dalje, da su turci bili takvi monstrumi kakvim ih ti dozivljavas sigurno ne bi udomili jevreje protjerane iz Spanije niti bi dozvolili da krscani opstanu na turskoj teritoriji.

Ne bi im dozvolili da postoje. Ne bi im gradili bogomolje i osnivali patrijarsije i biskupije. Mada ne negiram da je bilo ugnjetavanja.

Ovdje su se bunili i to kako. Pobunom u periodu 1831-1833. I u toj pobuni nisu ucestvovali samo muslimani vec i krscani zajedno s njima.

Gavrilo Princip je pocinio atentat u ime srpstva. S ciljem pripajanja Bosne Srbiji.

To bih trebao dozivljavati kao dobro djelo?

Kao sto rekoh, u Aleksi Santicu ne vidim nesto monstruozno.
kame

Post by kame »

A wrote:
kame wrote:Jer Gorski vijenac je preteca kasnijim genocidima i gotovo potpunom unistenju jedne civilizacije.
Malo test pitanje - da li znas pravo znacenje rijeci "civilizacija"?
Mislio sam na civilizaciju na jednom prostoru. Ne na potpuno unistenje citave civilizacije.
horns&drums

Post by horns&drums »

Naravno da je bilo ugnjetavanja, kao i svaki put kada nas tudja cizma pregazi.

U Gorskom Vijencu ne vidim nista lose iz razloga koje sam ti vec naveo, a i Angela isto. Kakva bolan preteca?

Ne dozivljavam turke kao monstrume, dozivljavam ih kao svake druge osvajace na ovim prostorima.
Ne bi im dozvolili da postoje. Ne bi im gradili bogomolje i osnivali patrijarsije i biskupije. Mada ne negiram da je bilo ugnjetavanja.
U Sarajevu je izgradjena stara pravoslavna crkva (Crkva na Varosi), je l' znas legendu o njoj?
I druga pravoslavna crkva je izgradjena pa kada su skontali da je visa od Begove dzamije morala je vojska patrolirati ulicama.

Nadbiskupija Vrhbosanska je uspostavljena 1879 godine(podatak godina-dvije naprijed i nazad ne znam), a prvi Nadbiskup je bio Dr. Josip Stadler. Katedrala je nastala 1889 godine, dakle za vrijeme austrougarske. Kao i pola Sarajeva i vise. Nesto ne pamtim da su austrougari ikoga pokrstili od stanovnika ili da je neko "dobrovoljno" presao na krscanstvo.

Ako je Gavrilo radio za srbe, zasto se njegova organizacija zvala Mlada Bosna i zasto je bilo najvise muslimana u toj grupi?

A sada, uzmi lijepo mapšu grada pa pogledaj sto je vise ucinjeno,izgradjeno, opismenjeno? Je l' u periodu 1435-1878 ili 1878-1918?
horns&drums

Post by horns&drums »

I jos, kada vec zelis, koliko je crkvi izgradjeno od 1435 do 1878, a koliko poslije.

Isto pitanje i za dzamije.
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

Petar Petrovic Njegos je bio veliki umjetnik i covjekoljubac. On je citavog zivota sirio ljubav i bratstvo na ovim prostorima i oplemenjivao svoje citatelje. Nije on kriv za to sta pricaju njegovi likovi.

I Adolf Hitler je bio umjetnik. Volio je svoj narod iznad svega. Iznad svega.
Od njih se mnogo mnoze nauciti. Npr. ako volis svoj narod, nikada ne smijes reci: "Ja volim svoj narod", nego obavezno: "Oni drugi su govna koja smrde i treba ih potamaniti". Jos je bolje ako te rijeci stavis svojim likovima u usta. Tada je to umjetnost, tada je to nadareno, uzdignuto, oplemenjeno, oduhovljeno, onako...pjesnicki, jednom rijecju, cool.

Pa i Ivo Andric je svojom prepisanom scenom nabijanja na kolac htio samo prosiriti vaskoliku ljubav prema poturicama, odnosno prljavoj i neradnoj svjetini u bosni, u kojoj je odhranjen. Isto tako i svojim doktorskim radom na temu kako jednostavno i bezbolno otjerati albance sa kosova...Gdje doduse nije odhranjen, ali je svojom profinjenom dusom najbolje znao sta albancima treba. Veliki umjetnik, ne samo sto se literature tice, nego i kako opstati i sacuvati stolice i vazne ambasadorske pozicije u svakom rezimu koji te zadesi... Bas kao i Emir Kusturica ili Lepa Brena, koji su nazalost jedini shvatili koliko nas svi vole, samo mi to ne vidimo.
Tim vrijednostima treba uciti djecu jos u vrticu, da znaju sta je prava plemenitost i ljubav prema drugom i drugacijem. I Vuka Draskovica treba napamet uciti. "Noz" naprimjer. To je jedna duhovita i dobronamjerna pricica o kucanskom predmetu, bez kojeg se ne moze. Slijede basne "Stolica", "Kauc", "Televizor", te "Plisani medo", za one najmladje u besikama.
Nakon toga je za prvi osnovne najidealniji Milic od Macve. Tetris i paratetris. Bozansko nadahnuce.
kame

Post by kame »

Ne znam koji si mi razlog naveo. Ali Gorski vijenac jeste djelo u kojem se poziva na unistenje Islama. Izjednacava se domicijelno stanovnistvo islamske vjeroispovijesti sa osvajacem.

A koja je legenda o staroj pravoslavnoj crkvi?

Ja znam o banjaluckoj Ferhadiji (medju srbima se sa koljena na koljeno prenosi legenda kako je iz temelja Ferhadija iskakao krst).

Sto se tice Austro-Ugarske i pokrstavanja tacno je da tada nikoga Austro-Ugarska nije pokrstila.

Ali su to radili srbi u svakoj prilici koja im se pruzila (upravo inspirisani Gorskim Vijencem, djelima Sime Milutinovica Sarajlije, i drugih knjizevnika, u novije vrijeme Dobrica Cosic, Milorad Ekmecic).

Kao sto rekoh Austro-Ugarska tada nikoga nije pokrstila ali je u svim ranijim pohodima na Otomansku imperiju unistavala sve pred sobom pa tako i svaki trag Islama u Madjarskoj, Vojvodini i Slavoniji (u kojoj je zivjelo cirka 50% domicijelnog stanovnistva koje je primilo Islam).

Cak su i u Bosnu usli 1697. godine i takodjer palili i ubijali sve pred sobom (unistili i Sarajevo).

Upravo tako, Austro-Ugarska je gradila crkve. S druge strane, Otomanska imperija je gradila bogomolje i drugih konfesija na prostoru cijele BiH ali i Srbije. U to vrijeme osnovana je i Pecka patrijarsija.

Naravno, crkve u BiH tada nisu gradjene u ogromnom broju jer je tada veci dio stanovnistva BiH primio Islam. Tada je u BiH muslimana bilo cirka 70%. Dakle, normalno je da su se u mnogo vecem broju gradile dzamije.

Moram reci, obzirom da me zanimaju porijekla prezimena, istrazujuci ih naisao sam na citav niz prezimena kod srba i hrvata koja pokazuju da su ti ljudi vjerovatno u nekom periodu presli sa Islama na katolicanstvo ili pravoslavlje.

Ipak mislim da se to nije desilo u vrijeme Austro-Ugarske (pogotovo ne kad su u pitanju srbi).

Tako npr. u Sirokom Brijegu (nekadasnjoj Listici postoji prezime Muminagic koje danas nose hrvati katolici).

U Drvaru kod srba postoji prezime Mujkanovic.

U Beogradu kod srba postoji prezime Hadzimuratovic.

Mislim da se u ovim srpskim slucajevima sigurno ne radi o dobrovoljnom prelasku jer je poznato da je najveci broj "preveslavanja" sa Islama na Pravoslavlje bio prisilan i odvijao se u vrijeme kraljevine Srbije kada je doslo do ciscenja Srbije od Islama.

Tada je vrlo mali broj muslimana u Srbiji opstao. Veci broj je ubijen, protjeran, izbjegao, ili "preveslan" na Pravoslavlje.

Konbkretno, (obzirom da sam to istrazivao) prezime koje ja nosim nose samo bosanski muslimani(od exYu naroda, a ne zavrsava na ic, ac). Ono postoji jos samo u Srbiji i to sa sufiksom "vic" u predjelima gdje je doslo do ciscenja od Islama. A moji preci nikada nisu bili nastanjeni u Srbiji(radi se o nekom pretku koji je otisao dole).

Toliko o "preveslavanju".

Organizacija Gavrila Principa koja je isplanirala atentat bila je Crna ruka sa sjedistem u Beogradu.

Samo sto se za vrijeme stare jugoslovenske kraljevine i SFRJ forsirala drukcija istina. Isto kao sto se forsirala Na Drini Cuprija a ne knjiga koja je osvojhila nobelovu nagradu.

Sigurno, slazem se da je u nekim stvarima Otomanska imperija bila nazadnija u odnosu na Austro-Ugarsku ali u nekim stvarima su bili znatno napredniji u odnosu na citavu krscansku civilizaciju.

Pri tome ne mislim samo na zlocine krscana nad muslimanima vec na jos mnogo toga sto krscani cinili a sto ih je cinilo nazadnima u intelektualnom smislu, primitivcima (iako su kasnije naucnim dostignucima otisli daleko ispred svih ostalih).

Sto se tice broja izgradjenih crkvi i dzamija vec sam ti rekao.

Dolaskom Otomanske imperije preko dvije trecine domicijelnog bosanskog stanovnistva primio je Islam. Srazmjerno tome dzamije su gradjene u znatno vecem broju.

Dolaskom Austro-Ugarske i kraljevine SHS ukupan broj muslimana biva prepolovljen zbog velikog iseljavanja bosanskih muslimana u Tursku i na bliski istok. Naravno, iz straha zbog onoga sto se desilo drugim muslimanima na Balkanu. Kasnije se pokazalo da je strah bio opravdan i da oni koji su otisli sigurrno nisu pogrijesili.

Narocito kad se uzme u obzir da je to djelo staro 157. godina jos uvijek u nastavnom planu i programu prvog razreda srednjih skola u RS, Srbiji i Crnoj Gori.

Gorski vijenac koji srbe uci kako su muslimani dusmani kojih se jednom zauvijek treba rijesiti. To su stvari kojima se poducavaju petnaestogodisnjaci i petnaestogodisnjakinje na tim prostorima.

Sta mislis kako to djeluje na um tih petanestogodisnjaka i kakvo oni misljenje imaju o muslimanima nakon procitanog djela?
horns&drums

Post by horns&drums »

Dolaskom Otomanske imperije preko dvije trecine domicijelnog bosanskog stanovnistva primio je Islam
Sta ti to govori?

Zasto austrougari nisu pokrstili preko dvije trecine kada su dosli na vlast?
Zato sto nisu vrsili presiju.
A koja je legenda o staroj pravoslavnoj crkvi?
Cudi me da ne znas, a bavis se poviješću. Sarajevski pravoslavci su dobili dozvolu da sagrade crkvu ali povrsina nije smjela biti veca od bivolje koze(demokratija, sta's). Ali su se sjetili da kozu izrezu na trake i tako su dobili vecu povrsinu. I nije se smjela vidjeti izvana (opet ona demokratija) pa je ukopana dobrim dijelom u zemlju.
E, ali dozvolu nisu trazli od vlasti u Sarajevu, nego od sultana u Carigradu.

Pazi jos. Kaze se da je vrijeme izgradnje 1539 (ja mislim) godine. Ali zapisi govore da se radi o ranokrscanskom objektu koji je nastao u V vijeku i "nestao" oko 1450 godine. Ako lazem ja, ne laze Hamdija Kresevljakovic.
Ali su to radili srbi u svakoj prilici koja im se pruzila (upravo inspirisani Gorskim Vijencem, djelima Sime Milutinovica Sarajlije, i drugih knjizevnika, u novije vrijeme Dobrica Cosic, Milorad Ekmecic
Stani, kako su to radili srbi kada su turci bili na vlasti?Ne razumijem. Sto se tice Dobrice Cosica i Ekmecica (prvog citao, drugog ne), um je bolestan i ideje su sulude no ne vidim da im je ista uspjelo od toga, osim da su posvadjali smrtno dva naroda.

Simo Milutinovic? Dete, ne znas ti nista. Sto si procitao od Sarajlije?
Cak su i u Bosnu usli 1697. godine i takodjer palili i ubijali sve pred sobom (unistili i Sarajevo).
Eugen Savojski? Je l' se on borio protiv Turaka ili Bosanaca?Sta ti mislis?

Popalio i mater mu jebem za to. Ali im ne jebem mater sto su npr. napravili Uciteljsku skolu prvu zvanicnu instituciju za obrazovanje NEDOSTAJUCEG UCITELJSKOG KADRA U BiH , drugim rijecima opismenili su grad i drzavu.

Takodjer ni zbog:

Hotela Evropa, Predsjednistva, Oficirske kasine(dom vojske FBiH), Katedrale srca Isusova, Gradske trznice, Fakulteta Islamskih nauka, Muzicke akademije, Marijin Dvora, Vijecnice, Nadbiskupije, Narodnog pozorista, Sarajevske pivare, Akademije likovnih umjetnosti, Jevrejskog hrama, Hadim Ali-pasinog vakufa, mnogih vila u kojima su danas sjedista ambasada, Umjetnicke galerije, Poste, Napretkove zgrade, zgrade Mehmed-bega Fadilpasica, Crkve kraljice svete krunice na Banjskom Brijegu, Zemaljskog muzeja... Izbroj koliko ovdje ima vjerskih objekata, a koliko objekata za primjenu svih koji zive na ovom prostoru.
Dolaskom Austro-Ugarske i kraljevine SHS ukupan broj muslimana biva prepolovljen zbog velikog iseljavanja bosanskih muslimana u Tursku i na bliski istok. Naravno, iz straha zbog onoga sto se desilo drugim muslimanima na Balkanu. Kasnije se pokazalo da je strah bio opravdan i da oni koji su otisli sigurrno nisu pogrijesili.
Evo procitaj gore sta je napravljeno pa ce ti se odgovoriti koliko su bile "opravdane" sumnje.
Organizacija Gavrila Principa koja je isplanirala atentat bila je Crna ruka sa sjedistem u Beogradu
Dobro, pisati cu gradskoj upravi da pokrenu promjenu imena muzeja Mlade Bosne u muzej Crne Ruke.

Ah da i takodjer da se ukine ulica Sime Milutinovica Sarajlije jer je cetnik.
Gorski vijenac koji srbe uci kako su muslimani dusmani kojih se jednom zauvijek treba rijesiti
Gorski Vijenac uci kako su osvajaci dusmani (u ovom slucaju turci) koji se treba rijesiti. Kame, ne pravis razliku izmedju turaka i muslimana, procitaj se malo.
Post Reply