mojne skretat s teme kad nemas argument...[/quote]
Ja eto ti pametnice sve znas........................
Dokazi da nisam u pravu.
Do tada, tishu
Znas onu pjesmu .... Odem li uvenut cu , ostanem li poludjet cu ...( mislim na tebe, temu itd)
Svidja mi se ova zadnja recenica a i cijeli tekst koji je pogodio sustinu problema._veleposlanik wrote:sve zavisi od "tacke gledista", ili kako god to drugacije volite reci.
ako si musliman u dushi i krvi, i ako se zaista drzis one: prvo Allah, pa Muhammed, pa onda ti i tvoja porodica - nema se sta drugo ocekivati. ima ljudi koji zaista takve vrijednosti slijede na ovom svijetu, nadajuci se nekom ljepsem i boljem, ako na ovakav nacin budu postupali.
medjutim, ima nas dosta koji koristimo razum uporedo sa vjerom, pa razmisljamo na racionalniji nacin, po meni jedini pravi, istinski, covjeciji - a da pri tom ne odstupamo od vjere.
kako nekome objasniti da je u pitanju VJERA, ne religija, koja je stvorena samo za upravljanje masama???
Sjedi 5, a posebno zadnja recenica_veleposlanik wrote:sve zavisi od "tacke gledista", ili kako god to drugacije volite reci.
ako si musliman u dushi i krvi, i ako se zaista drzis one: prvo Allah, pa Muhammed, pa onda ti i tvoja porodica - nema se sta drugo ocekivati. ima ljudi koji zaista takve vrijednosti slijede na ovom svijetu, nadajuci se nekom ljepsem i boljem, ako na ovakav nacin budu postupali.
medjutim, ima nas dosta koji koristimo razum uporedo sa vjerom, pa razmisljamo na racionalniji nacin, po meni jedini pravi, istinski, covjeciji - a da pri tom ne odstupamo od vjere.
kako nekome objasniti da je u pitanju VJERA, ne religija, koja je stvorena samo za upravljanje masama???
Zar se može biti musliman u krvi?_veleposlanik wrote:sve zavisi od "tacke gledista", ili kako god to drugacije volite reci.
nikakvo izvinjenje, to je upravo ono sto sam htio reci, ili: vjera je jedno, religija drugo. prva je svakom covjeku potrebna, cak i ateisti koji tvrdi da ne vjeruje, medjutim na kraju i on sam zna da u nesto vjeruje. ova druga je instrument koji se milenijumima koristi za upravljanje masama.terapija wrote:Svidja mi se ova zadnja recenica a i cijeli tekst koji je pogodio sustinu problema._veleposlanik wrote:sve zavisi od "tacke gledista", ili kako god to drugacije volite reci.
Samo mozda prepraviti malo recenicu ako smijem. Jesi htio reci ovo?
"Kako nekome objasniti da nisu isto VJERA i religija, koja je stvorena samo za upravljanje masama???"
Izvinjenje unaprijed ako je promasen smisao
Ma dobro predpostavio sam "da se to samo tako kaže", ali samo htjedoh reći da se niko ne rađa sa vjerom i da mu ona nije urođena. Bar moje mišljenje._veleposlanik wrote:@cyprus: ono "u krvi" sam upravo trebao staviti pod navodnike, ne znam zasto ti to upada u oci kad je misao ocigledna... "u krvi" - mislim da mu je to skoro pa urodjeno, da osjeca, zivi i djeluje uz/sa vjerom (ili bokje receno religijom) kao osnovnim uzrokom svega.