Sigurna kupovina/plaćanja putem Interneta

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
SuperM

#1 Sigurna kupovina/plaćanja putem Interneta

Post by SuperM »

Da li neko zna kako nešto kupiti/platiti preko interneta a da se neupotrebljavaju kreditne kartice, nešto kao paysafecard ili sl.?
Koja su sigurna sredstva ili načini plaćanja kod nas u BiH putem interneta?
Pozdrav.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Vecina evropskih shopping sajtova pored opcije placanja kreditnom karticom takodje sadrzi i podatke o banci dakle ziro racun SWIFt code itd.

S tim podacima odes u banku na salter i uplatis bez straha da ce neko zloupotrijebiti tvoj broj kreditne kartice.
SuperM

Post by SuperM »

OK ali ja hoću sad, tj. u svako doba dana da mogu izvršiti sigurna plaćanja.
digger

#4 Re: Sigurna kupovina/plac´anja putem Interneta

Post by digger »

SuperM wrote:Da li neko zna kako nesˇto kupiti/platiti preko interneta a da se neupotrebljavaju kreditne kartice, nesˇto kao paysafecard ili sl.?
Koja su sigurna sredstva ili nacˇini plac´anja kod nas u BiH putem interneta?
Pozdrav.
Ne znam za BH poimenice. Jedan od svjetskih nacina je PayPal i VeriSign, ali i njima moras dati karticu na pocetku.
Svaki onaj koji ima pocetak URL-a sa "htpps" ("s" na kraju), je vezan sa nekom od banaka i ovlasten za "safe" transfer.
Jednom me nazva ViSA i pitaju me kada sam zadnji puta bio u Italiji. Rekoh prije 10 godina. Nekome sam dao za uplatu za software karticu direktno. NIKADA TO NE TREBA UCINITI: SAMO PREKO ONIH KOJI SU OVLASCENI ZA TE TRANSAKCIJE--htppS. Srecom, bas kada su ti neki kupovali na moju karticu, ja sam platio nesto u Torontu pa se lako ustanovilo da nisam bio na dvije strane.
Edin H.

Post by Edin H. »

Mene su dvaput povalili, klonirali mi karticu, istina ocigledno ne preko interneta.
Banka ti vrati lovu ako jos posjedujes karticu i nije tvoja krivica!

Stoga: Go ahead, ali imajuci u vidu prethodni komentar!
verbal

#6 Re: Sigurna kupovina/plac´anja putem Interneta

Post by verbal »

digger wrote:
SuperM wrote:Da li neko zna kako nesˇto kupiti/platiti preko interneta a da se neupotrebljavaju kreditne kartice, nesˇto kao paysafecard ili sl.?
Koja su sigurna sredstva ili nacˇini plac´anja kod nas u BiH putem interneta?
Pozdrav.
Ne znam za BH poimenice. Jedan od svjetskih nacina je PayPal i VeriSign, ali i njima moras dati karticu na pocetku.
Svaki onaj koji ima pocetak URL-a sa "htpps" ("s" na kraju), je vezan sa nekom od banaka i ovlasten za "safe" transfer.
Jednom me nazva ViSA i pitaju me kada sam zadnji puta bio u Italiji. Rekoh prije 10 godina. Nekome sam dao za uplatu za software karticu direktno. NIKADA TO NE TREBA UCINITI: SAMO PREKO ONIH KOJI SU OVLASCENI ZA TE TRANSAKCIJE--htppS. Srecom, bas kada su ti neki kupovali na moju karticu, ja sam platio nesto u Torontu pa se lako ustanovilo da nisam bio na dvije strane.

Ne kontam kakve veze ima to sto je tvoja kartica istovremeno koristena u Torontu?

Oni su kupovali preko interneta i to sto si je ti istovremeno koristio u Torontu ne dokazuje ama bas nista. Cak si mogao biti i u dogovoru sa njima, tj dobrovoljno im dati svoje podatke. A mogao si i ti biti taj koji je kupovao preko interneta, a neko od tvoje familije koristiti karticu u Torontu.
digger

#7 Re: Sigurna kupovina/plac´anja putem Interneta

Post by digger »

verbal wrote:Ne kontam kakve veze ima to sto je tvoja kartica istovremeno koristena u Torontu?
Lopovi su dobili moje podatke kada sam ja kupio proizvod dajuci broj kartice trgovcu putem telefona. Ocito da je to bila organizovana grupa kojoj sam nasjeo. Zatim su upisali podatke na traku nove kartice i ostalo sto je trebalo da je falsifikuju.

Ko je god kupio nesto u Italiji u moje ime i na taj falsifikat, nije istu koristio putem Inerneta nego se pojavio licno u radnji i potpisao se.

Kako sam ja istovremeno kupovao u Torontu i potpisao se, samim tim je dokazano da u isto vrijeme nisam mogao biti na dva mjesta. Kuzis?

Moj point je da ne treba davati broj kartice trgovcu putem interneta/telefona. Jedini nacin gdje si zasticen je da upotrebis htppS ("secure transaction") jer onda ta firma i njihova banka stoji iza iste.
blue033

Post by blue033 »

Digger

Secure Sockets Layer protokol se koristi za transfer podataka i nema nikakve veze sa bankom. SSL koristim ja u firmi za razmjenu podataka na intranetu i nemam nikakve veze sa bankom. Skoro na svim sajtovima na kojima se placa koristi se SSL (https://...) ima ih i gdje se ne koristi. Secure Sockets Layer nema veze ko je s cim ovlasten. Kad otvaras postu na hotmail-u koristis SSL.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

trenutno je najveci problem kupovine preko interneta, za stanovnike BiH i same prodavce robe, veliki troskovi postarine, prvenstveno zbog neuredjenog trzhishta.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

The_Fluid wrote:trenutno je najveci problem kupovine preko interneta, za stanovnike BiH i same prodavce robe, veliki troskovi postarine, prvenstveno zbog neuredjenog trzhishta.
Donekle tacno.

Visoki su troskovi postarine jer su u tu postarinu uracunate i carinske dazbine i porez, jer sva roba iz inostranstva vrijednosti preko 50 Km podlijeze carini i porezu.

E sad kako carina kad je posta?

E pa fino, to su takozvane DDP posiljke ili ono sto mi zovemo brzom postom i koju kao uslugu nude DHL, UPS, FedEx itd a iste za dostavu angaziraju i vecina online shopova.

Kada oni vama nude cijenu dostave robe u nju su ukljuceni automatski i troskovi carine samo sto oni za vas rade tu uslugu i vi naravno svoju naruzbu dobijete na vrata, ali zato cijena i jeste tako paprena.

;)

kada bi mi bili u EU, samim tim sto u EU nema carine, sami troskovi bi bili puno jeftiniji jer bi cijena koju platite online i bila ona konacna.

Dakle nije do nesredjenog trzista, nego do poreske politike.
digger

Post by digger »

blue033 wrote:Digger

Secure Sockets Layer protokol se koristi za transfer podataka i nema nikakve veze sa bankom. SSL koristim ja u firmi za razmjenu podataka na intranetu i nemam nikakve veze sa bankom. Skoro na svim sajtovima na kojima se placa koristi se SSL (https://...) ima ih i gdje se ne koristi. Secure Sockets Layer nema veze ko je s cim ovlasten. Kad otvaras postu na hotmail-u koristis SSL.
Hvala, sa sam to bio shvatio drugacije.
SuperM

Post by SuperM »

Da li ste čuli za All1Pay card. Koristi infrastrukturu paysafecard-a. Načuo sam da je neko počeo s prodajom i distribucijom u Hrvatskoj, SCG i BiH. Radi se o prepaid karticama u nominalama ca. 5,10, i 20 KM. Gdje ih ima za kupiti i ko ih distribuira?
Pozdrav.
Post Reply