SARAJEVSKI BALKONI

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

striker

#51 Re: SARAJEVSKI BALKONI

Post by striker »

vesna55 wrote:Ruglo Sarajeva su balkoni. Zagradjeni, dozidani pregradjeni, zastakljeni. Zajedno sa onim ružnim tanjirima satelitskih antena. Bole oči od pogleda.
Ko je nadležan, ko može popraviti ovakvo stanje. A vanjska stolarija. Svako je sebi dao za pravo da mijenja vanjski izgled zgrade. Ko je nadledžan. 20 stanova 5o vrsta prozora i 3o zazidanih i zastakljenih balkona. Dokle.
Kad će početi vraćanje vanjskih izgleda zgrade onako kao je to zakonima regulisano.
Hajde komentirajte.

Zamisli nekog ko je izbrojao 100.000 km za stan od 40 kvadrata i koji je u dugovima (2/3 plate) do 2028 godine. Uz to pretpostavljam da mu porodica broji najmanje 3 člana i siguran sam da bi mu 6 kvadrata ustakljenog balkona vrlo dobro došlo u toj situaciji. Ustakljivanje opravdano.
Zgrada u kojoj se nalazi takav stan stara je oko 35-40 godina i prvo što je potrebno na njemu zamjeniti su prozori. Pored najbolje volje da se ugrade isti onakvi kakvi su bili prije 35-40 godina nema mogućnosti, jer se isti više ne proizvode po tom standardu. Iz tog razloga i jeste toliko šarenilo na našim zgradama. Po meni vrlo opravdano.
Satelitske antene nemaju opravdanja, jer svaka zgrada ima krov gdje iste mogu stajati.

Mislim da su veće ruglo "teleskopske" bašte raznih kafića i birtija koje su se u svojim šarenim nastavcima izvukle iz zgrada, preko trotoara do same saobraćajnice. Previše je takvih objekata koji preko ljeta izbace pod tendu par stolova, pa u toku zime to ustakle... iduće ljeto opet tenda i stolovi, pa u zimu opet pod staklo i tako sve dok ne "razvuče" svoj objekat do same ulice.
d2

#52 Re: SARAJEVSKI BALKONI

Post by d2 »

striker wrote:Satelitske antene nemaju opravdanja, jer svaka zgrada ima krov gdje iste mogu stajati.

Mislim da su veće ruglo "teleskopske" bašte raznih kafića i birtija koje su se u svojim šarenim nastavcima izvukle iz zgrada, preko trotoara do same saobraćajnice. Previše je takvih objekata koji preko ljeta izbace pod tendu par stolova, pa u toku zime to ustakle... iduće ljeto opet tenda i stolovi, pa u zimu opet pod staklo i tako sve dok ne "razvuče" svoj objekat do same ulice.
a ako se radi o neboderu od 20 spratova, kako da onaj sa drugog dodje do krova sa svojom antenom ?

za komentar o bastama :thumbup:
Pasiflora

#53 Re: SARAJEVSKI BALKONI

Post by Pasiflora »

striker wrote: Mislim da su veće ruglo "teleskopske" bašte raznih kafića i birtija koje su se u svojim šarenim nastavcima izvukle iz zgrada, preko trotoara do same saobraćajnice. Previše je takvih objekata koji preko ljeta izbace pod tendu par stolova, pa u toku zime to ustakle... iduće ljeto opet tenda i stolovi, pa u zimu opet pod staklo i tako sve dok ne "razvuče" svoj objekat do same ulice.
Da, ali ne skidaju to staklo koje su preko zime postavili, nego stavljaju novu tendu na ono sto su prosle godine ostaklili da bi na jesen ostaklili novu povrsinu, na koju ce na proljece staviti novu tendu i tako stignu do ceste, zida, prolaza, uglavnom bilo kakve prepreke koja im ne dozvoljava da se dalje sire.
Pa ti onda jos u sred noci pustaju cecu, pa sjede sa djecom od 2 - 3 god po bastama do ponoci ili kasnije, pa djeca urlaju (naravno jer su pospana), a debilne mame i tate se cerekaju, raspravljaju.... :x :evil:
d2

#54 Re: SARAJEVSKI BALKONI

Post by d2 »

alica.k wrote:
d2 wrote: onda sam pitao posto smo bukvalno delozirani sa nasih parkinga od gospode koja srcu kafe u okolnim kaficima da li se mogu nadati da ce opstina prosiriti parkinge, onda je zena rekla pa podnesite zahtjev. pa reko ja sam mislio da ima neko u opstini ko obilazi opstinu i ko moze da kaze vidis ovdje imamo 462 kafica i parkinga nema vise zglave, ljudi nemaju gdje parkirati, parkinge treba prosiriti. kaze gospodja a ne ne, ne ide to tako, nemojte to ocekivati, vi trebate podnijeti zahtjev...

elem, u bosni smo jos, da hoce ova reforma policije pa da krenemo u evropu :run:
haj mi molim te reci da ovo nije u vogosci. ista stvar se desava i ovdje. navecer se mi stanari nemamo gdje parkirat jer majmuni ne mogu hodat 15 m do kafica od kuce nego autom dodju pa se drito ispred haustora gdje je zabrana uparkiraju jer su se prije njih slicni njima parkirali vec na parking (kapaciteta 15 auta max).

ispod balkona mi prave trospratni mup, zatvorili ulaz, svi koji u opstinu moraju parkiraju se - naravno ispred moje zgrade. to je PREMIJA uhvatit mjesto da se parkiras tu. ne idem nigdje jer znam da kad se vratim necu se imat gdje parkirat.

kome da se zalim? pisi zahtjev. kakav crni zahtjev za sta? da prosire parking na PARK za djecu. necu to...hocu da se tu mogu samo stanari parkirat, ima dovoljno mjesta za nas kad bi samo mi mogli tu. to je sekunda postavit one fazone metalne koji se spuste kad je neko parkiran a dignu da ne moze se niko parkirat dok nisi tu. jok, nista onda, ako uhvatis onda uhvatis mjesto, inace pisi zahtjev da razvale park da bi se imali SVI negdje parkirat. al ako zivis tu i parkiras se na 10 min ispred svog ulaza, kazna ti ne gine, znas, iako nemas gdje drugo, jer guzonje iz opstine moraju svojim mercedesom mjesto za 3 auta zauzeti.

i kao balkoni su problem. kao klime su problem. cak ni parking nije problem. problem je vlast koja razvaljuje parkove da bi se gradili parkinzi. da bi elvir dixon mogo sebi skolu za frizere otvorit. ma ja...

edit: i da, da sam znala za ovu novu zgradu mupa zazidala bih balkon vrlo rado. necu da ih gledam.
ja sam davno halalio parking i izgjeblica sam na drugom parkingu jer su me otjerale ove derneklije, to sam halalio ali halalio nisam zagradjivanja po parkingu i trubljenje do nekih doba, dok mi jednom ne pukne film pa ne izbacim ves masinu kroz prozor na hadzinog beemvea pred haustorom.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#55 Re: SARAJEVSKI BALKONI

Post by mIRCerka »

znas sta, u 2 ujutro je svejedno jel pustaju cecu ili balasevica...
vjesticanametli

#56 Re: SARAJEVSKI BALKONI

Post by vjesticanametli »

samo nek puste seku i mirno da spavamo :D
Pasiflora

#57 Re: SARAJEVSKI BALKONI

Post by Pasiflora »

mIRCerka wrote:znas sta, u 2 ujutro je svejedno jel pustaju cecu ili balasevica...
Pa zapravo i nije :D , uz Djoleta bih jos i mogla spavati.
slavkoimamodilera

#58 Re: SARAJEVSKI BALKONI

Post by slavkoimamodilera »

sulesavic wrote:Ima li ko dovoljno pametan & rječit da mi malo nešto objasni - koja je svrha balkona?
U najkracim mogucim crtama, u ljuski oraha sto bi rek'o englez, svabo, rus, balkon je za stan isto sto i dvoriste za kucu... ;-)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#59 Re: SARAJEVSKI BALKONI

Post by mIRCerka »

sitno wrote:
mIRCerka wrote:znas sta, u 2 ujutro je svejedno jel pustaju cecu ili balasevica...
Pa zapravo i nije :D , uz Djoleta bih jos i mogla spavati.
Kako da ne...
edvin

#60 Re: SARAJEVSKI BALKONI

Post by edvin »

vesna55 wrote:Ruglo Sarajeva su balkoni. Zagradjeni, dozidani pregradjeni, zastakljeni. Zajedno sa onim ružnim tanjirima satelitskih antena. Bole oči od pogleda.
Ko je nadležan, ko može popraviti ovakvo stanje. A vanjska stolarija. Svako je sebi dao za pravo da mijenja vanjski izgled zgrade. Ko je nadledžan. 20 stanova 5o vrsta prozora i 3o zazidanih i zastakljenih balkona. Dokle.
Kad će početi vraćanje vanjskih izgleda zgrade onako kao je to zakonima regulisano.
Hajde komentirajte.
Trebace vremena i vremena, ma gadi mi se to.
Bio sam u fazonu da kupim stan ali odusto i odlucio da pravim kucu, upravo iz tog razloga. Dzaba sto ti sredis stan po propisu i to kad ti komso pored tebe dozida, sazida, izbije balkon i to, ma da poludis. I kako onda da se ti lijepo osjecas u svom stanu i zgradi. Imam nekog Sveda poslovnog partenra sto dolazi tu i tamo, covjek se svaki put zgrozi i kaze da ga hvata depresija od pogleda. I uvijek se cudi kako nadlezne vlasti dozvole sve to, eh to je vec druga prica...
pita

#61 Re: SARAJEVSKI BALKONI

Post by pita »

edvin wrote:
Hajde komentirajte.
Bio sam u fazonu da kupim stan ali odusto i odlucio da pravim kucu, upravo iz tog razloga. Dzaba sto ti sredis stan po propisu i to kad ti komso pored tebe dozida, sazida, izbije balkon i to, ma da poludis. I kako onda da se ti lijepo osjecas u svom stanu i zgradi. Imam nekog Sveda poslovnog partenra sto dolazi tu i tamo, covjek se svaki put zgrozi i kaze da ga hvata depresija od pogleda. I uvijek se cudi kako nadlezne vlasti dozvole sve to, eh to je vec druga prica...
Pa balkoni nisu najgora stvar u SA...cini mi se da je vece ruglo to da cijeli grad izgleda kao trznica na kojoj se kupuje sve od igle do kurve :D
pita

#62 Re: SARAJEVSKI BALKONI

Post by pita »

pita wrote:
edvin wrote:
Hajde komentirajte.
Pa balkoni nisu najgora stvar u SA...cini mi se da je vece ruglo to da cijeli grad izgleda kao trznica na kojoj se kupuje sve od igle do kurve :D
Evo upravo to http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=48
protestant

#63 Re: SARAJEVSKI BALKONI

Post by protestant »

Hej samo u Gvineji Papua prodaju svugdje pored ceste sve i svasta.Gospodja Borovac kao gradoncelnica treba to da zna ako nezna nek sjedne u tramvaj i do Ilidze-vasar snova i neka posmatra pjesacke staze. :sax: Zar nemoze te tipove otjerati sa onim budi bog snama standovima i one sto po asfaltu prostru robu.Zamislite kako to gledaju stranci kad se
mi cudimo.Ko to u trznoj inspekciji dozvoljava to,mora da je lova u pitanju...................
pita

#64 Re: SARAJEVSKI BALKONI

Post by pita »

protestant wrote:Hej samo u Gvineji Papua prodaju svugdje pored ceste sve i svasta.Gospodja Borovac kao gradoncelnica treba to da zna ako nezna nek sjedne u tramvaj i do Ilidze-vasar snova i neka posmatra pjesacke staze. :sax: Zar nemoze te tipove otjerati sa onim budi bog snama standovima i one sto po asfaltu prostru robu.Zamislite kako to gledaju stranci kad se
mi cudimo.Ko to u trznoj inspekciji dozvoljava to,mora da je lova u pitanju...................
Ona u tramvaj....fuj fuj...kako mozes tek nesto tako da zamislis :D
BSn

#65 Re: SARAJEVSKI BALKONI

Post by BSn »

protestant wrote:Hej samo u Gvineji Papua prodaju svugdje pored ceste sve i svasta.Gospodja Borovac kao gradoncelnica treba to da zna ako nezna nek sjedne u tramvaj i do Ilidze-vasar snova i neka posmatra pjesacke staze. :sax: Zar nemoze te tipove otjerati sa onim budi bog snama standovima i one sto po asfaltu prostru robu.Zamislite kako to gledaju stranci kad se
Od tolikog Sarajeva ti pronadjes Ilidzu, koja nije pod ovlastima prozvane.
Post Reply