Sarajevo, stidi se!!!
-
edu
#1 Sarajevo, stidi se!!!
Ovako glasi naslov rubrike "Bosanski barometar" u posljednjem broju magazina "Dani" a koji se tice "sarajevske sutnje", u vezi sa zrtvama tsunamija. Izmedju ostalog spominje se "sarajevski duh", nestanak solidarnosti, (ne)reagovanje ljudi na katastrofu koja je zahvatila podrucje Azije...
I mene, takodjer, interesuje sta je to u ljudima pa za tako kratko vrijeme zaboravljaju da su i oni bili u slicnim situacijama. Sarajevo je bilo pod opsadom3-4 godine..i mi smo cekali tu, neciju, humanitarnu pomoc..da nije bilo nje, ma o kakvom kvalitetu hrane da se radilo, neki od nas bi vjerovatno umrli od gladi..svi smo bili k'o jedan..pomagali smo se..postojao je "taj" DUH..i sad se desi, nazalost, katastrofa u Aziji gdje za 2 dana pogine 150 000 ljudi i Sarajevo bijedno, hinjski, to presuti...
niko od nas, obicnih gradjana, ne trazi da mi dajemo hiljade, milione..ali nek' se stidi svaki gradjanin koji nije nazvao taj SOS telefon i na taj nacin darovao 1 KM ili 2 KM, ili nije na neki drugi nacin pomogao zrtve..jer niko zbog te marke ili dvije nece umrijeti..a ona ce unesrecenim puno znaciti..jer BiH ima oko 3.6 miliona stanovnika..i da su svi dali tu marku to bi bilo 3.6 miliona KM..to je najmanje sto smo mogli uciniti...
Mislim da dio krivice trebaju snositi i mediji..jer oni su ti koji su morali napraviti dobru kampanju za dobrotvorne priloge..da su manje "vrtili" kojekakve pjevaljke a vise pustali promotivne spotove Crvenog krsta skupilo bi se vise para..
Ako ona tri debilna Clana nisu se uspjeli dogovoriti i poslati telegram na drzavnom nivou onda barem nismo smjeli mi zakazati..a jesmo...
Sta je to sto nas je udaljilo jedne od drugih..sta je to sto nas je udaljilo od covjeka?
I mene, takodjer, interesuje sta je to u ljudima pa za tako kratko vrijeme zaboravljaju da su i oni bili u slicnim situacijama. Sarajevo je bilo pod opsadom3-4 godine..i mi smo cekali tu, neciju, humanitarnu pomoc..da nije bilo nje, ma o kakvom kvalitetu hrane da se radilo, neki od nas bi vjerovatno umrli od gladi..svi smo bili k'o jedan..pomagali smo se..postojao je "taj" DUH..i sad se desi, nazalost, katastrofa u Aziji gdje za 2 dana pogine 150 000 ljudi i Sarajevo bijedno, hinjski, to presuti...
niko od nas, obicnih gradjana, ne trazi da mi dajemo hiljade, milione..ali nek' se stidi svaki gradjanin koji nije nazvao taj SOS telefon i na taj nacin darovao 1 KM ili 2 KM, ili nije na neki drugi nacin pomogao zrtve..jer niko zbog te marke ili dvije nece umrijeti..a ona ce unesrecenim puno znaciti..jer BiH ima oko 3.6 miliona stanovnika..i da su svi dali tu marku to bi bilo 3.6 miliona KM..to je najmanje sto smo mogli uciniti...
Mislim da dio krivice trebaju snositi i mediji..jer oni su ti koji su morali napraviti dobru kampanju za dobrotvorne priloge..da su manje "vrtili" kojekakve pjevaljke a vise pustali promotivne spotove Crvenog krsta skupilo bi se vise para..
Ako ona tri debilna Clana nisu se uspjeli dogovoriti i poslati telegram na drzavnom nivou onda barem nismo smjeli mi zakazati..a jesmo...
Sta je to sto nas je udaljilo jedne od drugih..sta je to sto nas je udaljilo od covjeka?
- manijak1
Možda zato što slutimo gdje će otići ta pomoć
ili najgore što jeste da smo na tuđe nesreće postali nedodirljivi
.
Nešto jeste .
Nešto jeste .
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
To je samo jedan od primjera kako imamo tupe celnike. Nedavno je propao milionski posao sa Importanne centrom koji je mogao zaposliti 200 ljudi.
Hoce da zatvore Coloseum u koji su vec ljudi ulozili 15 miliona eura i ostati ce bez posla 69 ljudi.
Kada je Barsa nadigrala Real nisu se udostojili poslati cestitku iako je Barselona grad pobratim i puno su ulozili u grad i pomazu i dan danas. Da ne pricamo o kulturnim institucijama koje se gase jedna po jedna... Ma fuj
Hoce da zatvore Coloseum u koji su vec ljudi ulozili 15 miliona eura i ostati ce bez posla 69 ljudi.
Kada je Barsa nadigrala Real nisu se udostojili poslati cestitku iako je Barselona grad pobratim i puno su ulozili u grad i pomazu i dan danas. Da ne pricamo o kulturnim institucijama koje se gase jedna po jedna... Ma fuj
-
papak_eliminator
Iako je rat bio u cijeloj BiH, Sarajevo je imalo najtuzniju sudbinu jer je bio pod opsadom, a glavni je grad drzave. Rijetko kad je CNN izvjestavao o desavanjima u drugim gradovima, osim kad se pojavi veliki broj zrtava (masakr u Tuzli na Kapiji, masakr u Zenici pred robnom kucom Bosanka, rusenje Starog Mosta, itd.). Cijela drzava jeste patila u ratu, ali je Sarajevo imalo najjacu medijsku pokrivenost te patnje. Zato se i taj clanak odnosi na Sarajevo, jer da nije bilo pomoci sa strane, pola nas ne bi docekalo stvaranje Tunela...micika wrote:Zasto se sve vrti samo oko sarajevaTreba cijela Bosna da se stidi
ali micika, moram se sloziti sa tobom i reci Bosno i Hercegovino, stidi se...
-
edu
Da su tako razmisljali '92. ne bi niti jedan kamion humanitarne pomoci dosao u Sarajevo..zato smo trebali tim pozivom dati tu jeb... marku (ili 2) pa gdje god ona otisla..ja sam svoje uradio..a ako ce ona otici u pogresne ruke..ja na to ne mogu utjecati..to ide njemu/njima na dusu....Edit wrote:Ima tu necega.manijak1 wrote: Možda zato što slutimo gdje će otići ta pomoć![]()
Postali smo nehumani..nesolidarni.....odvratni!
-
Chat Nick
Kao Bosna neka jaka zemlja pa ima para pomagati drugima?papak_eliminator wrote:Iako je rat bio u cijeloj BiH, Sarajevo je imalo najtuzniju sudbinu jer je bio pod opsadom, a glavni je grad drzave. Rijetko kad je CNN izvjestavao o desavanjima u drugim gradovima, osim kad se pojavi veliki broj zrtava (masakr u Tuzli na Kapiji, masakr u Zenici pred robnom kucom Bosanka, rusenje Starog Mosta, itd.). Cijela drzava jeste patila u ratu, ali je Sarajevo imalo najjacu medijsku pokrivenost te patnje. Zato se i taj clanak odnosi na Sarajevo, jer da nije bilo pomoci sa strane, pola nas ne bi docekalo stvaranje Tunela...micika wrote:Zasto se sve vrti samo oko sarajevaTreba cijela Bosna da se stidi
Malo li je sirotinje u Bosni?
Prvo treba pomoci sebi samima pa onda drugima...
-
edu
Chat Nick wrote:Evo ga..jos jedan pametnjakovic..umrijet ces ako ti racun za telefon dodje 57 KM a ne 56 KM...papak_eliminator wrote:Iako je rat bio u cijeloj BiH, Sarajevo je imalo najtuzniju sudbinu jer je bio pod opsadom, a glavni je grad drzave. Rijetko kad je CNN izvjestavao o desavanjima u drugim gradovima, osim kad se pojavi veliki broj zrtava (masakr u Tuzli na Kapiji, masakr u Zenici pred robnom kucom Bosanka, rusenje Starog Mosta, itd.). Cijela drzava jeste patila u ratu, ali je Sarajevo imalo najjacu medijsku pokrivenost te patnje. Zato se i taj clanak odnosi na Sarajevo, jer da nije bilo pomoci sa strane, pola nas ne bi docekalo stvaranje Tunela...micika wrote:Zasto se sve vrti samo oko sarajevaTreba cijela Bosna da se stidi
Nek' je nisi darovao..od takvih im pomoc ni ne treba!
Kao Bosna neka jaka zemlja pa ima para pomagati drugima?
-
edu
Evo ga..jos jedan pametnjakovic..umrijet ces ako ti racun za telefon dodje 57 KM a ne 56 KM...Chat Nick wrote:Kao Bosna neka jaka zemlja pa ima para pomagati drugima?papak_eliminator wrote:Iako je rat bio u cijeloj BiH, Sarajevo je imalo najtuzniju sudbinu jer je bio pod opsadom, a glavni je grad drzave. Rijetko kad je CNN izvjestavao o desavanjima u drugim gradovima, osim kad se pojavi veliki broj zrtava (masakr u Tuzli na Kapiji, masakr u Zenici pred robnom kucom Bosanka, rusenje Starog Mosta, itd.). Cijela drzava jeste patila u ratu, ali je Sarajevo imalo najjacu medijsku pokrivenost te patnje. Zato se i taj clanak odnosi na Sarajevo, jer da nije bilo pomoci sa strane, pola nas ne bi docekalo stvaranje Tunela...micika wrote:Zasto se sve vrti samo oko sarajevaTreba cijela Bosna da se stidi
-
Chat Nick
Nije to pitanje humanizma nego realno stanje (dao sam 20 eura iako znam da od toga ako ti nesretnici vide 10 centi bice cudo)...edu wrote:
Evo ga..jos jedan pametnjakovic..umrijet ces ako ti racun za telefon dodje 57 KM a ne 56 KM...
proseci malo po Bosni ima ljudi kojima je potrebnija pomoc nego onima tamo...
-
edu
"tih tamo" je izginulo 150 000 za 48 sati...
"nekome je u Bosni" potrebnija pomoc nego zrtvama tsunamija? vjerovatno ima i takvih..ali mozda je nekome pomoc potrebnija i od zrtava tsunamija i od tih "nekih u Bosni"..pa sta onda uraditi?
Ovo je bila organizovana akcija pomoci zrtvama tog ubitacnog plimnog talasa..i ja kazem, ponavljam, nek' je stid svakoga ko nije dao tu marku!
"nekome je u Bosni" potrebnija pomoc nego zrtvama tsunamija? vjerovatno ima i takvih..ali mozda je nekome pomoc potrebnija i od zrtava tsunamija i od tih "nekih u Bosni"..pa sta onda uraditi?
Ovo je bila organizovana akcija pomoci zrtvama tog ubitacnog plimnog talasa..i ja kazem, ponavljam, nek' je stid svakoga ko nije dao tu marku!
-
papak_eliminator
Razlog sadasnjeg siromastva u ovoj drzavi jeste cinjenica da nas je sve uspavala humanitarna i da smo se navikli na onaj sistem "dosta meni jedan krompir dnevno"... razmisli malo o nekim stvarima...10 godina je proslo, mi se jos uvijek ne micemo sa mrtve tacke.Chat Nick wrote:
Za vrijeme rata u BiH, mi smo gledali kako ce nam neko nesto donirati i dati. I sada, nakon 10 godina, ljudi jos uvijek ocekuju donacije. Oni koji mogu i koji imaju MOC, nece da zavrnu rukave. Oni koji zele, zavrnutih rukava cekaju da im se nesto omoguci. Sve ti je to jedan zamrseni krug.
Ako mozes pomoci jednim pozivom na 092 ili 094 brojeve, pomozi. Ako ne mozes pomoci, nemoj obeshrabrivati druge da pomognu.
Pozdrav
-
edu
Potpisujem!papak_eliminator wrote:Razlog sadasnjeg siromastva u ovoj drzavi jeste cinjenica da nas je sve uspavala humanitarna i da smo se navikli na onaj sistem "dosta meni jedan krompir dnevno"... razmisli malo o nekim stvarima...10 godina je proslo, mi se jos uvijek ne micemo sa mrtve tacke.Chat Nick wrote:
Za vrijeme rata u BiH, mi smo gledali kako ce nam neko nesto donirati i dati. I sada, nakon 10 godina, ljudi jos uvijek ocekuju donacije. Oni koji mogu i koji imaju MOC, nece da zavrnu rukave. Oni koji zele, zavrnutih rukava cekaju da im se nesto omoguci. Sve ti je to jedan zamrseni krug.
Ako mozes pomoci jednim pozivom na 092 ili 094 brojeve, pomozi. Ako ne mozes pomoci, nemoj obeshrabrivati druge da pomognu.
Pozdrav
-
sekretarica
Ljudi u BiH su apaticni, i kako ce pomoci drugima kad ne mogu ni sebi. Svi nas j... u zdrav mozak, i Paddy i troclano p. i Zlatko i Mirnes, i Dani i Bosna....
Sarajevski duh je ubleha, sami sebe lazemo... vjerovatno bi se bilo ko ponasao kao i mi tokom opsade...
I u sustini ne opravdavam nas za zrtve cunamija nego pokusavam da objasnim.
A ako zelite i mozete da pomognete, Hajat je pokrenuo akciju za pomoc Srebrenicanima, mozete odnijeti bilo sta od hrane ili higijene na TV, a oni ce to za Bajram podijeliti.
Sarajevski duh je ubleha, sami sebe lazemo... vjerovatno bi se bilo ko ponasao kao i mi tokom opsade...
I u sustini ne opravdavam nas za zrtve cunamija nego pokusavam da objasnim.
A ako zelite i mozete da pomognete, Hajat je pokrenuo akciju za pomoc Srebrenicanima, mozete odnijeti bilo sta od hrane ili higijene na TV, a oni ce to za Bajram podijeliti.
-
sekretarica
A naravno ko hoce i moze, nek zove i za cunami...
- Vodenjak
#19 Re: Sarajevo, stidi se!!!
Pitaj ta tri pomenuta debila gore!edu wrote:Ovako glasi naslov rubrike "Bosanski barometar" u posljednjem broju magazina "Dani" a koji se tice "sarajevske sutnje", u vezi sa zrtvama tsunamija. Izmedju ostalog spominje se "sarajevski duh", nestanak solidarnosti, (ne)reagovanje ljudi na katastrofu koja je zahvatila podrucje Azije...
-
papak_eliminator
u jucerasnjem broju dnevnih novina SAN je izasao clanak da je putem telefona prikupljeno 45,000 KM. Ipak ima solidarnosti u ovoj drzavi.
Pozdrav
Pozdrav
-
digger
Mozda. Ja mislim da je tu generalna apatija za sve sto se dogadja kod nas i oko nas. Bunch of zombies.manijak1 wrote:Mozˇda zato sˇto slutimo gdje c´e otic´i ta pomoc´. ..
Nesˇto jeste .
Valja dati bar marku sto neko rece. Mozda Sarajevo-x organizuje skupljanje od forumasa?
-
krmelj
Porazavajuce je citati razmisljanja vecine i njihovo konstantno prebacivanje sopstvene odgovornosti na druge ljude. Juce citam kako je nekima zasmetalo sto jedan Danac dozivio i opisao Sarajevo kao provinciju. Da li vam je sada jasno zasto je Sarajevo provincija?
Nije u pitanju samo novac. U pitanju je ljudskost. Mnogo vaznije je bilo izaci na ulicu i nekim simbolicnim gestom pokazati suosjecanje. U svakom danskom selu, a kamoli gradu, bilo su organizovani skupovi solidarnosti. Cak ni olujno vrijeme nije sprijecilo gradjane da izadju na ulice i sa bakljom u ruci odaju postu svim nastradalima i sve to se uglavnom dogadjalo spontano.
Ovdje su ljudi samo u jednom danu skupili 230 miliona kruna, (DK ima ca 5mil stanovnika), ali bilo bi nepravedno na tom planu porediti Dansku i BiH. No, sasvim je pravedno usporediti spontane reakcije obicnih ljudi, koje nam po ko zna koji put dokazuju da ti ljudi, osim sto imaju vise para, imaju i vise ljudskog u sebi. I sto je najvaznije, ne busaju se u prsa zbog toga.
Nije u pitanju samo novac. U pitanju je ljudskost. Mnogo vaznije je bilo izaci na ulicu i nekim simbolicnim gestom pokazati suosjecanje. U svakom danskom selu, a kamoli gradu, bilo su organizovani skupovi solidarnosti. Cak ni olujno vrijeme nije sprijecilo gradjane da izadju na ulice i sa bakljom u ruci odaju postu svim nastradalima i sve to se uglavnom dogadjalo spontano.
Ovdje su ljudi samo u jednom danu skupili 230 miliona kruna, (DK ima ca 5mil stanovnika), ali bilo bi nepravedno na tom planu porediti Dansku i BiH. No, sasvim je pravedno usporediti spontane reakcije obicnih ljudi, koje nam po ko zna koji put dokazuju da ti ljudi, osim sto imaju vise para, imaju i vise ljudskog u sebi. I sto je najvaznije, ne busaju se u prsa zbog toga.
-
nata-
Apsulutno se slazem da smo mi zakazali kao narod !! pa vidim vecina ovdje pljuje po ona tri debila i meni se omakne ponekad , ali hajde da se zapitamo ovako svi skupa dali mi to kao narod zasluzujemo bolje vode ??? !!! naravno da ne ! da smo mi bolji bili bi i oni , zaista je zalosno sto je izostala svaka vrsta solidarnosti prema tom jadnom narodu, ali u svakom slucaju to mnogo govori o nama !!