Sa-x: Šta je pogrdno, a šta nije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1 Sa-x: Šta je pogrdno, a šta nije

Post by PipiDugaDevetka »

chengaba wrote:
delightful wrote:
Pera Trta wrote:Znači, sva tri firauna su još aktivni.

na ovom forumu nije dozvoljena upotreba pogrdnih i uvredljivih rijeci. recenicom iznad si prekrsio pravila.

opomena pred ban.
"Fir'awn (فرعون) is Arabic for "pharaoh"".

Oprostite mi na neznanju, ali zasto je ovo pogrdna rijec?
Isto tako primjetio sam da je ovdje "Cigan" i "Zidov" pogrdna rijec, iako ne znam licno ni jednog pripadnika ove populacije da se uvrijedio tim.

P.S. - da ne spamamo offtopicom, moze odgovor ili na PM, ili na odvojenu temu ;-)
Firaun, Firaon, Cigan?
Židov, Ćifut?
Šiptar, Arnaut?
Balija, lijaBa?
Vlah I i Vlah II?...itd.

Bilo je mnogo diskusija na ovom forumu, a ja pamtim diskusiju o pogrdnosti naziva Šiptar.

Molim moderaciju da precizira šta je pogrdno, a šta nije pogrdno napisati na ovom Forumu.

Naravno, i ostali forumaši mogu dati svoje mišljenje, ali jednom za svagda da se zna smijem li na ovom Forumu napisati za Jevreja da je Židov, za Roma da je Cigan ili Firaun,...itd.

(Jedan Jevrej mi je e-mailom poručio da su Židove u Sarajevu pobile ustaše, preživjeli su Jevreji, te da njegov narod tako više ne imenujem, što ja poštujem i tako radim).
Last edited by PipiDugaDevetka on 25/12/2009 18:38, edited 2 times in total.
alica.k

#2 Re: Sa-x: Šta je pogrdno, a šta nije

Post by alica.k »

inace, firauni zato sto cigani dolaze iz egipta (a odatle i naziv gypsy, od egypt). ja mislim da nije pogrdno.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: Sa-x: Šta je pogrdno, a šta nije

Post by PipiDugaDevetka »

alica.k wrote:inace, firauni zato sto cigani dolaze iz egipta (a odatle i naziv gypsy, od egypt). ja mislim da nije pogrdno.
Ja mislim da je pogrdno, a pravilno je reći Rom.
Međutim, interesuje me stav moderacije, oni šta kažu, to je to (Na ovom Forumu).
exliberal

#4 Re: Sa-x: Šta je pogrdno, a šta nije

Post by exliberal »

PipiDugaDevetka wrote:
alica.k wrote:inace, firauni zato sto cigani dolaze iz egipta (a odatle i naziv gypsy, od egypt). ja mislim da nije pogrdno.
Ja mislim da je pogrdno, a pravilno je reći Rom.
Međutim, interesuje me stav moderacije, oni šta kažu, to je to (Na ovom Forumu).
o moderacij se neraspravlja ...tma zakljucana :)...sala mala
bez ljutne ali je tesko formulisat sta je ispravno a sta ne.
KadSeMrtviProbudimo

#5 Re: Sa-x: Šta je pogrdno, a šta nije

Post by KadSeMrtviProbudimo »

Naziv firaun je u Sarajevu oduvijek korišten ako je bila namjera posprdno, pogrdno okarakterisati nekog Roma, ali i ne samo Roma, već bilo koga ko ima sličnosti u ponašanju, odjevanju, stavovima i td.
Bez obzira na istorijske činjenice, firaun je uvriježen pogrdan naziv za Roma. "Romi su nekada imali veliko i silno carstvo, car se zvao Firaun, bio je strog i vrlo pravičan čovjek.. Trećega je dana svoga oca objesio..Po cijeli dan bi grdio ljude i psovao Boga, a noću bi se molio Bogu da mu oprosti..."
Naziv cigo, ciganin... je u značenju manje pogrdan, više označava nekog ko je sklon prljavim poslovima, prosjačenju i nepoštivanju društvenih pravila ponašanja.

Svaki Rom kojeg poznajem izrazito se ljuti na naziv firaun. Za naziv cigo mnogo manje, neki čak i nikako.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#6 Re: Sa-x: Šta je pogrdno, a šta nije

Post by Pera Trta »

Ja samo znam da je Židov uobičajeni hrvatski naziv za pripadnika jevrejske vjersko-etničke skupine. Kako je hrvatski jezik ravnopravan jezik u BiH, ovaj izraz ne da ne bi trebao, nego ne bi SMIO biti shvaćen kao pogrdan.
Shoshana

#7 Re: Sa-x: Šta je pogrdno, a šta nije

Post by Shoshana »

Ali, apsolutno je nevazno sta Alica misli o tome sta je za Rome pogrdno. Oni sami sebe na svom jeziku zovu Romi, i tako ih treba zvati. To, firaun i Egipt je samo jos jedan u nizu opravdavanja vlastitih predrasuda. Rijec 'cigan' i rijec 'firaun' imaju implicirano znacenje koje nema apsolutno nista zajednicko na narodom. Jer kada neko kaze svome komsili 'jesi cigan' - on pri tome uopste nema na pameti etnicku pripadnost svoga komsije, vec neke (veoma negativne) karakterne osobine. To su predrasude i treba ih nemilosrdno unistavati.
elSaik

#8 Re: Sa-x: Šta je pogrdno, a šta nije

Post by elSaik »

Valjda onaj na koga se odnosi određuje šta jeste a šta nije pogrdno?!
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#9 Re: Sa-x: Šta je pogrdno, a šta nije

Post by Pera Trta »

(Jedan Jevrej mi je e-mailom poručio da su Židove u Sarajevu pobile ustaše, preživjeli su Jevreji, te da njegov narod tako više ne imenujem, što ja poštujem i tako radim)
Ovo je reakcija koju taj čovjek ima na teška vremena koja je preživio, što ne znači da je u pravu.
Bilo je u Jugoslaviji slučajeva da oficir u vojsci napadne vojnika jer je upotrijebio izraz "žlica", riječima: "Žlica se, momče, odselila sa ustašama. Postoji samo kašika."
Ili slučaj poznatog pakračkog ljekara (kasnije ubijenog u srpskoj agresiji na Hrvatsku), koji je sudski gonjen, jer je u nalazu za penzionisanog oficira JNA koga je pregledao napisao "umirovljeni časnik".
Zbog sličnih napada na hrvatski kao "ustaški" jezik, i njegovo potiskivanje iz javnog govora, je i došlo do čuvene Deklaracije o jeziku.
BSn

#10 Re: Sa-x: Šta je pogrdno, a šta nije

Post by BSn »

Hebrejski יהודים (izg. yehudi, pl. yehudim =Judejci) izvor je našega naziva Židovi, kao i naziva na mnogim drugim jezicima (njem. Juden; eng. Jews). Ovaj naziv, koji je nastao po jednom od židovskih plemena (Juda), počinje se upotrebljavati kada se kraljevstvo Izraela podijelilo na Sjeverno i Južno (Juda), a osobito nakon povratka iz Babilonskoga ropstva. Hebrejski naziv B'nei Yisrael (Izraelci) označavao je Sjeverne i Južne Židove. Njihova vjera je judaizam, koja ih čvrsto povezuje širom svijeta. Židove koji žive na područjima koje je nekada pripadalo otomanskom carstvu često nazivaju Ćifuti. Ovaj naziv nastao je od turskog Çifut i često se koristi u negativnom kontekstu.

Neki jezici izvode naziv za Židove iz hebrejskoga עברימ (čit. ʻyvrim =Hebreji; srp. Jevreji, tal. Ebrei).

Zanimljivo je, što je redovna zloupotreba korijena "žid" u ruskom jeziku dovela, zbog značajnog otpora u intelektualnim krugovima 19. stoljeća, do izmještenja uvrijedljivog naziva "žid" samonazivom "jevrej". U Hrvatskoj takvog otpora nikada nije bilo, te stari naziv "Židov" ostao je sve do danas; ali na primjer u Sloveniji "Žid" se smatra uvredom, a pravilni naziv je "Jud."

Medjutim, u BiH se ne koristi slovenacki, no hrvatski jezik. Stoga je sasvim uredu u BiH koristiti naziv Zidov. Sve suprotno bi bilo negiranje prava koristenja jednog konstitutivnog jezika. Osim toga, mislim da niko, ili barem apsolutna vecina, kada u BiH kaze Zidov ni ne misli nista pogrdno. Kod nas ke koristi gore pomenuti turcizam kao uvreda.

Sto se tice Roma, jeste istina da neki od njih sebe nazivaju Ciganima. Takav slucaj je i sa M. Serbezovskim, predstavnikom u vlasti KS. No, to ne daje pravo neromima da ih tako nazivaju. To je slicno onom Nigger u USA. Mogu Afro-amerikanci sebe tako nazivati, ali ako ih bjelac, ili bilo ko drugi tako zovne, onda je rijec o rasnoj uvredi.
Last edited by BSn on 25/12/2009 19:16, edited 1 time in total.
milenko

#11 Re: Sa-x: Šta je pogrdno, a šta nije

Post by milenko »

jel' se tema svodi samo na cige i jevreje??? za srbe se ovde biraju rijeci, jel' tako???
clav

#12 Re: Sa-x: Šta je pogrdno, a šta nije

Post by clav »

aj ne pravite se ko da ste pali s marsa, znate fino sta je pogrdno, a sta nije.
raspravljajte o tome u stvarnom zivotu s npr. zajebanijim afro-amerikancem i ubjedjujte ga da nigger u stvari nije pogrdno obzirom na korijen rijeci i vidjet cete sta ce vas snaci.
Locked