Rusenje balkonskog zida
-
TLOP
#1 Rusenje balkonskog zida
Pozz
Volio bi ugraditi vece prozore za lodzu i za te potrebe bi trebao skratit zid
Znaci umjesto ograde je zid otprilike 120 visok, i neko je to davno zatvorio i stolarija je stara pa je vrijeme da se mijenja al bi ja da ugradim skandinavski sistem prozora i da budu malo veci od ovih
Kako pristupiti tome
Trebaju li neke dozvole, kakve i od koga?
Ne bi puno skracivao, mozda 20cm samo da je bolji pogled kad se sjedi tu
Znaci umjesto ograde je zid otprilike 120 visok, i neko je to davno zatvorio i stolarija je stara pa je vrijeme da se mijenja al bi ja da ugradim skandinavski sistem prozora i da budu malo veci od ovih
Kako pristupiti tome
- mayab
#2 Re: Rusenje balkonskog zida
realno, ako baš nisi na glavnoj ulici, ne treba ti nikakva dozvola , samo obavjesti komšije da ćeš pola dana praviti buku 
-
TLOP
- Ateista
#4 Re: Rusenje balkonskog zida
Zatvaranje balkona i lodja generalno nije dozvoljeno, tako da ni to prije sto je uradjeno vjerovatno nije legalno, ali nisam nikad cuo da je neko dobio kaznu zbog toga.
-
TLOP
#5 Re: Rusenje balkonskog zida
Zato bih ja ovaj skandinavski sistem da se sto manje primijeti da je to zatvoreno
A i vise svjetlosti ulazi na ovaj nacin
Ne volim lodje al gotovo je sad kad su ljudi tako uradili
- Ateista
#6 Re: Rusenje balkonskog zida
Mislim da se to ovdje nece nikad promijeniti i da nece biti problema sta god da uradis, pa svakako uradi kako ti odgovara, iako ja licno nisam ljubitelj zatvaranja ako se bas ne mora, volim imati u stanu neki otvoren prostor.
Samo jedna napomena, posto dosta ljudi pogresno koriste termine i smatraju da je lodja zatvoreni balkon, nije tako - lodja je prostor koji je otvoren samo sa jedne strane, ne izlaze iz gabarita ostatka objekta, dok su balkoni konzolni i otvoreni su sa tri strane, odnosno polulodja gdje su otvoreni sa dvije strane.
- armin071
#7 Re: Rusenje balkonskog zida
Nakon onoga što je na zgradi u Zenici napravio kuću i pokrio je na dvije vode u Bosni je sve dozvoljeno. Zakonski se ne bi smio mjenjati vanjski izgled osim ako se ne slože svi stanari u zgradi. Ali kako rekoh u Bosni je nažalost sve dozvoljeno….TLOP wrote: ↑02/05/2023 19:17 Pozz
Kako pristupiti tome
-
TLOP
#8 Re: Rusenje balkonskog zida
Ovo je kod mene bas lodja, otvoren je balkon samo s jedne strane, a i imam jos jedan balkon pa mi ovaj dio moze bit zatvoren svakako je manji dosta od drugogAteista wrote: ↑06/05/2023 10:20Mislim da se to ovdje nece nikad promijeniti i da nece biti problema sta god da uradis, pa svakako uradi kako ti odgovara, iako ja licno nisam ljubitelj zatvaranja ako se bas ne mora, volim imati u stanu neki otvoren prostor.
Samo jedna napomena, posto dosta ljudi pogresno koriste termine i smatraju da je lodja zatvoreni balkon, nije tako - lodja je prostor koji je otvoren samo sa jedne strane, ne izlaze iz gabarita ostatka objekta, dok su balkoni konzolni i otvoreni su sa tri strane, odnosno polulodja gdje su otvoreni sa dvije strane.
Samo eto ne bi da mi dodje kasnije neko pa kaze kako sam pokvario fasadu zgrade i neke kazne mi pise
Nisam se prije susretao s ovim pa ne znam sta i kako
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#9 Re: Rusenje balkonskog zida
Nije dozvoljeno, svi rade i niko nije kažnjen
.Na susjednom soliteru kod mene je jedan tako napravio, skratio btonski zid balkona, postavio tamne okvire s tamnim staklima. najbolje ti je da to uradiš brzo da niko nema vremena da ronda
kad vec napravis zaboravit ce to odmah za par dana
.
-
moonca
#10 Re: Rusenje balkonskog zida
.da........ u petak .kad su svi na Dzumi..

- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#11 Re: Rusenje balkonskog zida
Nista je to.Bobi wrote: ↑06/05/2023 11:27 Nije dozvoljeno, svi rade i niko nije kažnjen.Na susjednom soliteru kod mene je jedan tako napravio, skratio btonski zid balkona, postavio tamne okvire s tamnim staklima. najbolje ti je da to uradiš brzo da niko nema vremena da ronda
.
Moje eks komsije izbile prozor iz hale koji gleda na stubiste.
Cuje ih cijela zgrada kad kenjaju
-
konami666
#12 Re: Rusenje balkonskog zida
Ma samo ruši, čak staviše, nadogradi i proširi balkon. Ili ako si na zadnjem spratu, dodaj još jedan i boli te. Pa nije Europa jelde, ha ja.
- sinuhe
#13 Re: Rusenje balkonskog zida
Sta je skandinavski sistem prozora? Uslikaj kad zavrsis.
- Ateista
#14 Re: Rusenje balkonskog zida
Kad god vidim ovu temu, procitam Rusenje BALKANSKOG zida. 
- starii
#15 Re: Rusenje balkonskog zida
ako ces legalno treba ti saglasnost stanara, nacrt arhitekte vjerovatno građavinska dozvola, prije dvadesetak godina sam zidao balkon jer drvo palo i oborilo staklenu ogradu pa sam trazio saglasnost stanara i imam nacrt ahitekte, građavinska dozvola mi nije trebala bila je neka rupa u tim dozvolama u opstini da se moglo raditi, mada neko mora biti odgovoran za radove i ako se desi belaj...
prije par sedmice iz opstine su vlasnicima poslovnih prostora na dobrinji trazili dozvole za postavljanje klima i građavinske dozvole, uprincipu to i treba samo sto ovi koji ugrađuju klime su taj dio prebacili na kupca...jebiga doće vrijeme da se ne moze raditi kako hoće postavljati klime na koji hoces zid, ustakliti balkon etc...dovoljno je proci zagrebom pa vidjeti da se ne izvode takve građavinske vratolomije a i ovi iz opstine ce skontati kad tad pa poceli trazili dozvole za te radove i naplacivati ha kazne ha dozvole...
prije par sedmice iz opstine su vlasnicima poslovnih prostora na dobrinji trazili dozvole za postavljanje klima i građavinske dozvole, uprincipu to i treba samo sto ovi koji ugrađuju klime su taj dio prebacili na kupca...jebiga doće vrijeme da se ne moze raditi kako hoće postavljati klime na koji hoces zid, ustakliti balkon etc...dovoljno je proci zagrebom pa vidjeti da se ne izvode takve građavinske vratolomije a i ovi iz opstine ce skontati kad tad pa poceli trazili dozvole za te radove i naplacivati ha kazne ha dozvole...
-
Bobi
- Forum administrator
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#17 Re: Rusenje balkonskog zida
grAđavinske 
- Ateista
#18 Re: Rusenje balkonskog zida
Ma to je kao i sa divljom gradnjom, niko se ne usudjuje da se upusti u rjesavanje toga, previse je vrc zapusteno po tom pitanju i pitanje je da li ce se ikad to urediti.starii wrote: ↑06/05/2023 15:04 ako ces legalno treba ti saglasnost stanara, nacrt arhitekte vjerovatno građavinska dozvola, prije dvadesetak godina sam zidao balkon jer drvo palo i oborilo staklenu ogradu pa sam trazio saglasnost stanara i imam nacrt ahitekte, građavinska dozvola mi nije trebala bila je neka rupa u tim dozvolama u opstini da se moglo raditi, mada neko mora biti odgovoran za radove i ako se desi belaj...
-
TLOP
#19 Re: Rusenje balkonskog zida
Ovakva je lodja trenutno samo je jos visi ovaj zid
I ja bi samo njega spustio nize malo i stavio druge prozore

Oni to zovu skandinavsko/finski
Nisam se jos ni raspitivao za cijenu prvo hocu da vidim da li mogu ovo smanjit pa tek onda cu ovo ganjati
I ja bi samo njega spustio nize malo i stavio druge prozore

To sam vidio na Quadroplast fb stranici https://m.facebook.com/story.php?story_ ... tid=Nif5oz
Oni to zovu skandinavsko/finski
Nisam se jos ni raspitivao za cijenu prvo hocu da vidim da li mogu ovo smanjit pa tek onda cu ovo ganjati
-
moonca
#20 Re: Rusenje balkonskog zida
sagradi sebi kuchu s tim prozorima.
.
- VladaFBiH
#21 Re: Rusenje balkonskog zida
onog trenutka kada neko od komšija zovne građevinsku inspekciju dobijaš kaznu i moraš sve vratiti u prethodno stanje... e sad da li će i kad će ti je zvati to niko ne zna. U principu ja se ne bih zezao s tim jer kad tad ćeš morati da vraćaš u prethodno stanje jer nema teorije da to možeš legalizirati + eventualna kazna.
P.S. Opštinska građevinska inspekcija izlazi po prijavi
-
breuer
#22 Re: Rusenje balkonskog zida
balkan i eastern europe sindrom kasabizacije tema
- VladaFBiH
#23 Re: Rusenje balkonskog zida
pozovi opštinsku građevinsku inspekciju i prati šta se dešava (može trajati i 2. godine ali će vratiti u prethodno stanje) - ne pitaj kako znamBobi wrote: ↑06/05/2023 11:27 Nije dozvoljeno, svi rade i niko nije kažnjen.Na susjednom soliteru kod mene je jedan tako napravio, skratio btonski zid balkona, postavio tamne okvire s tamnim staklima. najbolje ti je da to uradiš brzo da niko nema vremena da ronda
.
-
Bobi
- Forum administrator
#24 Re: Rusenje balkonskog zida
Jasta cu
, meni lijepo izgleda, trebaju svi balkoni tako da se urade
. Ma razumijem ja tebe ali uvijek ima ali
.
- VladaFBiH
#25 Re: Rusenje balkonskog zida
možda ti nikada niko ne dođe ali ako ti dođe opštinska građevinska inspekcija planiraj da ćeš sve morati vraćati u prethodno stanje. Dozvole za ovako nešto je skoro pa nemoguće dobiti jer ti nije dovoljno samo da imaš saglasnost stanara već moraš i da imaš cijeli projekt zgrade + izmjene projekta...TLOP wrote: ↑06/05/2023 10:47Ovo je kod mene bas lodja, otvoren je balkon samo s jedne strane, a i imam jos jedan balkon pa mi ovaj dio moze bit zatvoren svakako je manji dosta od drugogAteista wrote: ↑06/05/2023 10:20
Mislim da se to ovdje nece nikad promijeniti i da nece biti problema sta god da uradis, pa svakako uradi kako ti odgovara, iako ja licno nisam ljubitelj zatvaranja ako se bas ne mora, volim imati u stanu neki otvoren prostor.
Samo eto ne bi da mi dodje kasnije neko pa kaze kako sam pokvario fasadu zgrade i neke kazne mi pise
Nisam se prije susretao s ovim pa ne znam sta i kako