Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#176 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by Nosferatu »

homar wrote: Na osnovu svega sto si ovdje napisao moglo bi se lako zaključiti da si i ti jedan od dezertera koji eto podržava ovog jadnika Ahmeta a iz razloga što se nije imao zašta boriti u Krajini. Tvoje teze o odbrani Kraijine "Krajinu su Srbi i hranili, a i odbranili (nisu nas napali kad su mogli nas pobiti, nisu jer su vjerovali u Fikreta i radili da osvoje drugi 70% BiH), takodje su Srbi odbranili - prodavajuci nam oruzije, i na kraju, danas je upitno, da li je Fikret bio u pravu ili u krivu, narucito kad se vidi % Krajsnika u vlasti i % Krajsnika u Sarajevu koji zive i rade, jako je mali", govore o tebi i o tvome poznavanju stanja za vrijeme agresije na taj dio BiH. Lako se da zaključiti da ti nisi dočekao kraj rata u BiH, jer da si bio na tom dijelu ratišta znao bi koliko je bilo ofanzivnih dejstava i angažovanih snaga na 5.korpus (VRS, VRSK, Specijalne jedinice SRJ Crvene Beretke, Abdićevci...). Nisu ti poznate završne operacije 5.korpusa i oslobađanje krajiških optina. Kompletan tvoj post zrači mržnjom prema onima koji su bili pripadnici A R BiH, odnosno onima koji su branili BiH od agresora i njegovih sluga u Abdićevoj vojsci. Ovako nešto može napisati samo bolestan um, pa ti preporučujem da se obavezno javiš odgovarajućem ljekaru.
Sta ja tebi da pisem o 5 korpusu? Da ti pisem o clanovima familije koji su izgledali ko cetnici i dolazili miriseci na pastrmu tj. nadimljeni nakon sto bi bili na frontu po 24 dana u zemunici u kojoj se ne smije ror izbiti jerbo dobijes granatu izmedju ociju, sta da ti pricam o rodjacima koje su ubili autonomasi, jedan od kojih je bio u Tigrovima, sta da ti pisem o onima koji su se vratili iz Drmaljeva samo da bi umrli nakon razmjene, sta da ti pisem o zenama koje su pobacile djecu od sekiracije za muzevima koji se nisu vratili po mjesec dana sa linije. Ti si bolan samo jos jedan od onih napaljenih na rat koje je vjerovatno izbjeglo ucesce u istom, uvjeren samo da je tvoja strana prava, a ne vidis da je dlaka odulcila da te ne zakolju i zenu ne siluje 15 ljudi, pa bi onda vidjeo sta mislis o Aliji i o 5 korpusu, ne ti nego djeca tvoja. Hajvan koji ne vidi da je kurban bio, zavaljen, gdje si bio u Novembru 1994 kad su cetnici sisli do Bihaca, i kad je na HTV-u javljeno da je Bihac pao, kad su djecu kao mene od 15 godina vodili da nas nauce kako se sklapa i rasklapaju pistolji i kalasi, da budemo Hitler Jugend ako udju cetnici u grad, kao onomad u Berlinu, kad je poginulo pola miliona u mjesec dana, eto za sta je nas spremolo, kad smo ono municije sto smo kao djeca dobili od nekog iz familije, po metak, tih 4-5 metaka odnjeli, kad je bilo do zadnjeg, kad su se torbe pakovale, kad je svaku noc kad izadjes smrdila paljevina kuca od oko Bihaca, kad nisi most mogao preci jer su cetnici dosli do Debeljace, 84-kama pucali po mostu, a najelitniji kurbani zavaljeni otisli od Kulen Vakufa, eto, oni misli da se to tako oslobadja, pa koliko ih se nije vratilo? Jesmo li tu noc kad su cetnici zapalili 4-5 sela oko Bihaca, bili u plusu ili u minusu? Jel rat bio dobar, ili los? Kako kome, zavisi gdje ti je kuca, i jel ti iko poginuo, jelde? Jesi vidjeo kako Srbi zajebase nas i umalo ne udjose u grad, ne udjose samo jer su se plasili da ce nadjubriti, znajuci kakvi smo mi bili kurbani, kad smo mogli jedni druge ubijati, njima je sve jasno bilo, koliko jadni, bijedni, i kako smo visili o crnom noktu, boreci se za zivot, dok je Alija dovodio humanitarne radnike iz Islamskih zemalja, zvane Al-Qaida, da oni pokazu kako se to bori, dole, ljudima koji su skontali kakav je ovo rat, pa nisu htjeli ici, a to se interpretiralo kao - nemaju muda. Nije stvar u mudima vec u glavi. Niko vise nigdje u BiH nije vjerovano ni u BiH ni u Aliju - samo su budale polupismene kao mi, u okruzenju od 100 km po s bilo koje strane - mislile da mi mozemo napraviti nesto, bez da sa Srbima pregovaramo. 150 metara u Sarajevu je djelilo grad od prekida obruca, pa su iz predsjednistva isli svaki skoro dan pregovarati sa Srbima, a nas dijeli 100 km, i jok, mi cemo se odbraniti i osloboditi, i jos, bez Fikreta.

Jel da pisem da su Buzimljani silovali neku Kladuscanku pa joj urezali 505 na butini? Hoces to svom dijetetu pricati? Jesi gledao snimke kad onaj Arapin, s buzimljanima, kolje nekakve Srbe po sumi, pa koji je on autoritet majku mu, da on dodje, pusti bradu, izadje na prvu liniju, i ljude kolje i odreduje u BiH ko ziv, ko mrtav. Da one mladost se toliko debelo zavali u vjersku indoktrinaciju da sebi klanjaju dzenaze prije nego sto ce u akciju, a ako nema akcije, opet odose, ulete u zemunicu, baci bombu, uzme par smajsera, uzme par unifomri, par kombinezona, Srpskih para, i eto ga preko. Ili ga nema, nema. Znaci, ubili ga. Ili je stao na minu. Cetvrto - nema. Sad im familije primaju sehidsku mirovinu od koliko ono maraka? Dok neki Fikretovac u Americi sa sleperom pravi $100.000, ima pasos Americki, ima kucu u Kladusi, pored zene ljubavnicu, salje svaki mjesec barem $1000, dje ima tebe? Jel tebi jasno da AP ZB ili Unsko-Sanski Kanton - samo je stvar formalnosti. Realnost je da je to bila enklava, pa kojim god imenom da je nazoves. Ono sto nije stvar formalnosti je - da je Fikret postao predstavnik muslimanskog zivlja u BiH, a to mu Alija nije smjeo dopustiit, ne lokalno, jer to je Fikret bio u Krajini, vec globalo.

2000 ljudi je poginulo oko toga ko ce potpisati Dayton. Da je Alija izdrzao do kraja, do Drine i slicno, do cijele BiH, ja ne bih nikad - otisao iz BiH, ali - bezbeli da nije, i bezbeli da cim se rijesio svih potencionalnih alternativnih igraca, bezbeli da je zasjeo, potpisao, rukovao se pred kamerama (s Fic'om se nikad nebi mog'o rukovati) i skontao da mu je najbolje uzivati par godina koliko mu je ostalo zivota, prije smrti. Eto za sta si se ti - klao s Fikretom. Oko toga, ko ce zajebati ti narod. A, siguran sam da bi Fikret zajebao Krajsnike mnogo vise nego Mlado Muslimani, bas kao sto je Alija obezbejdio da je Sarajevo Europa, a sta si ti - ono sto je nekad bila Istocna Bosna, to ti je danas Krajina, tj. Krajina se vratila tamo gdje je i bila prije - koga - prije Fikreta. A, koliko se kompas izgubio najbolje se vidi da se SDA podjelila, da nacelnik opstine Bihac (jel on bio u ratu? da nije pusku mozda nosio, desetar negdje bio, jes kurko, skolovao se u Americi jelde, od koje hedije, da ja tebe pitam iz Amerike? Jer ovdje se ne skoluje dzabe), jedini SDP-ovac koji daje pola miliona maraka da se digne Radonjciceva vizija Rejzove residencije, sto nije nasao 500 sehidske djece, pa im podjelio po 1000 maraka, ako vec ima se toliko para za potrosnju. I to, koliko je tanka linija koja spaja i razdvaja, nase sve, glave su visile o odluci par komandanata. A svi komandati u Korpusu - su isli u Kladusu - piti, zderati, jebavati, dobiti nesto hedije. Kladusa je prije frke s Fikreotm bila vojno odmaraliste, ali za visoki kadar. Zbog toga se je i morao smjeniti jedan Drekovic i kompletna garnitura, jer su toliko bili ogrezli u Fikretizmu, da nema sanse da bi Sandzaklija kontra Fikreta se okrenuo, Sandzaklija je samo na tv-u sjedio i pricao nam price, ljepo onako, vojnicki. I on je sam skontao da je tako bolje i za nas i njega, nego cackati mecku.

Zbog toga napisi ti meni, zbog cega je Alija htjeo da ubije Fikreta nakon rata (slucaj Pogorelica). Zbog cega nije uspjeo (refleksija Alijinih vojnih uspjeha oko poznatog grada koji je verifikovato postojanje RS - a zove se Sarajevo), i zbog cega Fikret danas lezi u zatvoru u Hrvatskoj (sta je on kriv Hrvatskoj? Kako to da ne lezi u zatvoru u BiH? Ili u Hagu?, ima li jos iko od Srba iz BiH ili muslimana iz BiH da leze u zatvor u Hrvatskoj?), kao i odakle pravo tebi ako si bio u 5 korpusu, da otjeras 60.000 ljudi iz jedne opstine, po cijelom svijetu, a onda docekas da su njima svi grijesi oprosteni (abolicionirao ih tvoj boss Alija), ali tebi i tvojima nisu (i na to je mislio boss Alija - poslje rata, najbolje se sudi - komandantima i generalima, ima li ijedan politicar, osim Fikreta, iz Bosnjackog naroda, iza sta osudjen? I zar ti to nije dovoljni pokazatelj koliko im se Fikret - zamjerio, hej, nisu mogli Mladi Muslimani oprostiti Fikretu sto je komunjara, i produkt Pozderaca, niti sto su Kladuscani voljeli onako zeniti one Srpkinje iz Like, pa ni sami ne znaju sta su vise). Fikretu zamjerali sto je Srpski Trojanski konj, a oni - isti Trojanki konj i gori. I gori, jer kad Srbinu kazes Fikret Abdic, taj ne dovodi ga u vezu s fudnamentima tako brzo. A kad kazes Alija Izetbegovic, odmah s druge strane se cuje Turci, balije, ovo i ono. Ovo sve znaci da se moze vrlo lako desiti da autonomasi docekaju da svakog onog koje znacio nesto u Krajini tada (danas niko od tih ljudi - ne znaci nista), prosekutiraju dok im se ne odplati odsteta, a znamo sta je osteceno, propao je Agrokomerc, propala je cijela industrija u Krajini, SVA, desetine hiljada domacinstava su opljackane, a ako je nekom bio i ceif, zapalio je, sto mu je bio ceif.

Za mene u onom ratu, nije bilo prave strane, osim ako nisi bio u vrhu. Na dnu je sve - bare-bare. I jesam, pobjegao sam u ratu, tacno u Septembra 1998 godine. U Zagrebu, u Americkoj ambasadi, trebao si da vidis Kladuscane koje si otjerao, trebao si da vidis familiju u kojoj je dijete od 19 godina bilo retardirano, i zbog toga nije primljeno na useljenje u Ameriku, te je mati morala da se vrati i u Kladusi zivi, a otac i drugo 2 dijece su otisli u Ameriku. I to je 5 korpus, ili Alija. I neka vam je napisao roman, u kojem sve istine stoje, o tome kako si ti isao ginuti a neko imao milione maraka, danas je gazda i gospodin, sta si ti? TI ces da budes - i kadija i prijeki sud, koje prav, koje kriv. Pa na istoj premisi na kojoj je 5 korpus pocistio Kladusu, pociscena je cijela RS. Ista ta premisao. I sta da kazem ja ljudima koji mi kazu u Americi, meni je 5 korpus kucu zapalio, sta ja da mu kazem? Da laze, da nije, sto je isao? Sto sam se ja od cetnika pakovao u Bihacu, a jos se nije imao gdje bjezati. Da mu kazem, trebao si cekati pa da vidis, ako bude neki merhametlija, nebi ti nista bilo, ako je neka budala, ubila bi te i nebi ti kucu zapalila. Ono, naplatili bi u toj familij sto ima grijeha.

Ma jebe mi se. Ja samo znam jedno. Ja nisam bio Fikretovac, moja se familija borila protiv autonomasa, ima i mrtvih i abortusa pobacenih radi autonomije. I dan danas, sjedim u Americi, isto ko Fikretovci, i ne znam koje veca budala, ili smo mi ili oni. Oni vjerovatno kontaju mi, a mi kontamo oni. Oni kontaju budale htjele da ratuju sa Srbima, da cackaju mecku, umjesto da pregovaraju, narpdjuju, svercuju i zive u relativnom miru, a Alija neka svog sina, i Ejub svoju scer posalje da idu ginuti, a mi kontamo oni nisu htjeli da budu u BiH, oni su surovali s cetnicima, surovali s ustasama, surovali sa svim, ali samo kontra nas, tj. kontra Cengicevog zeta, koji je pobjegao iz Kladuse, dosao u Bisce, da ga nije narod mozda bir'ao, jes kurk'o, odabra'la ga centrala jer od velikih i istinskih boraca, nijedan Biscanin nije mogao doci da bude ikakva nadlezna vlast, a jedan jedini koji jest, ubila ga tvrda Marloboro linija SDA, sto ne kazes kako zavrsi Ljubijankic, i zbog cega, pa cak se je dotle doslo, da su se plasile balije iz Krajine, sta ce neko otici i u Sarajevu javiti a i krivo im je bilo, da nisu nekog od njih izabrali da predstavlja BiH, a ne Irfana. Plasili se da ne kaze Irf'o dokle se je doslo u borbi, kao i pljacki, haracinu, svercu, kafanlucima i senlucima u kojima su sedmicno ako ne dnevno ljudi ginuli jer to je bio nacin obracuna. Napijem te pa ti pucam u glavu. Jel to ono sto je bilo na Betonu u Bihacu? Jutro osvanulo, leze noge, leze carsafi, malo se posvadjali zajebani momci. I kako zavrsi gradonacelnih Bihaca, da nisu i njega ubili? Cuj, za koliko ti gradonacelnika u BiH znas, da su sami na sebe ruku u ratu digli? A Nenada Ibrahimpasica koji je JNA izveo, su liferovali. Sta on ima, mjesanac, da nama ovdje politiku zavodi.

I jos nesto. ja sam tek danas svjestan s kojim se klero-fasizmom vladalo i kako nisi smjeo NISTA DOVESTI POD PITANJE, a, ako jesi, cak i u sali, bolje ti je bilo da se hvatas noge i vjetra zadas petama koji strah je bio u ljudima, od ostre kite "osvjestenih". Ako nista drugo, Fikretu skinem kapu jer nije te tolerisao. I nije ih fermao 2%, i neka i nije. Nije tu niko u pravu, al' im je dokazao, da ono sto je on stvorio, i sto je on radio, i one zene koje je on zaposlio, familije koje je nahranio, kuce koje je podigao a i do tebe je dosla roba iz robnih rezervi, pa bilo da je paklo Galesa ili but curke koja je smrdila po penicilinima i na koncentrat s kojim je hranjena prije nego sto je ubijena - sve je to Fikret napravio. I nije pravio da balije raskrcme to pred njegovim ocima i kazu, brate Fikrete, velika si komunjara, mogli smo te tolerisati dok je bilo sta haraca, i para, ali sad kad smo pojeli i popili sto je bilo, daj da te ubijemo ko ljudi, a ne da skidamo s neba, ubijamo u transporteru UN ili da te nadje neko u Belgiji pored auto-puta. Sta je napravio Alija, osim najveci skup SDA u BiH koji je odrzan u Kladusoj, da bi poslje toga namjestio na toj istoj opstini cistku.

Ali - trebalo je cackati mecku i sa Srbima ratovati, jelde. Znas sta je Alija najvise zamjerio Kladuscanima. Sto u prvoj godini rata su bili opstina sa najmanje mrtvih i poginulih u BiH. I najmanje vojno i civilno stradalih. To je ono sto im je zamjereno, i receno, da su izdajnici. Danas se vidi, da ne moze neko koje i sam glavom i bradom, izdajnik, nazivati druge izdajnicima. I normalno, kad je to sve bilo tako, da dok su noci bljeskale od kuca zapaljenih od Kozarca do Prijedora, Sane i Kljuca, normalno da su ljudi gledali kako da prezive, i da su sva rijesenja bila u opticaju, a ne samo jedno, i ne samo ono od dida koji je 400 km daleko, a i da nije - moze samo uciniti stvari gorim. Jedina sreca, u nesreci Krajine jeste upravo, da je bila u takvom okruzenju pa nam nisu mogli slati delegate izvana, da nam jos i oni peru mozak, i da se uplicu u sve, u svakom biznisu da ih ima. Jer, tako je to bilo drugdje, pa nije napravljeno nista.

Ja samo znam ovo. Da nije bilo Fikreta, od prvog dana bi cetnici bili na cisto da je to samo jos jedna regija u kojoj mojraju sto prije provesti politiku klanja. Nebi nam poklonili nimalo vremena, nebi prosao nijedan konvoj (ko sto i nije nakon sto smo zaratili s Fikretom), i nebi prodali nijedan sleper municije, a 5 korpus se je sasvim dobro od autonomasa naoruzao, do tada je bilo upitno da li cemo opstati, dakle, da nije bilo Fikreta, bili bi Goradze, Srebrenica, Zepa. Kurbani koje mozes ubiti jer - nista ne znace. Nemaju nikog koje neka mustra. Ne pitaju se nista vise na velikom politickom planu, nisu to glasaci iz Sarajeva i Tuzle. Bili smo prekrupan zalogaj, ali, da su Srbi samo secakli 2 mjeseca, i umjesto na koridor, dosli na Krajinu, vjerovatno niti bi ti meni pisao, niti ja tebi. Cime bi im se ti suprostavio, pateticnim maskirnim preko noci ofarbanim kombijem, s izloir trakom na farovima, dok ne ostane jedna ciza i TO oznakama. Nemoj biti smjesan. Oni pokusaju kao 12 Juna kad su krenuli na grad, to su bile akcije lokal cetnickih brigada od po 700 ljudi, koje su htjele neku slavu za sebe, okruzanene rakijesinom i vjestima kako Srpstvo svugdje drugdje dobija i zavrsile kako su zavrsile, medjutim, ofanzive na Krajinu su bile minimalne do 1 autonomije. Mi jesmo bili granatirani svakodnevno, ali pricati da je sastalo se armada, kao oko Srebrenice ili Goradza, u najgorim danima, to nije, dok nisu propale autonomije, a tad je bilo kasno jer smo se naoruzali i stekli znanja o tome sta je rat i kako se ratuje, a Srbima se nije nikad pretjerano ginulo, narucito za ono gdje nema Srba.Ono borbe sto je i bili, trebamo se opet zahvaliti Srbima jer 5 korpus je usao prekaljeniji u tu borbu naspram autonomasa koji su bili Sabani. Da smo bili jednaki Sabani, da je autonomija nastala u Augustu 1992 godine, kad je Fikret dosao iz Sarajeva u Krajinu, vjerovatno bi broj poginulih bio 10.000, a niko nebi pobjedio. I to je jedino sto je odlucilo, jerbo, nisu Fikretovci nista manje nabrijani, nista manje soldati, i nista manje motivirani da odbrane svoje, problem je samo, sto njih ne napaodse Srbi, vec "Korpusovci". A kad su krenuli, pa krenuli su nakon sto je Fikret objavio AP ZB I mnogi koji su nesto znacili su tu bili pljeskali, kasnije su bile persone non grate, odvlacene u MUP na dozu sljedovanja i prebijanja, a mnogi ljudi govore da nisu ni znali, sta to znaci proglasenje AP ZB, u krajnjoj liniji - nije Fikret proglasio drzavu u drzavi, vec zatrazio autonomiju za oblast koja je bila u potpunom okruzenju, i u daljim pregovorima, da se nije mjenala situacija na terenu - sta bi Krajina i mogla drugo biti? Jel ti mislis da su ljudi koji nisu bili na teritoriju AP ZB a koji su otisli (tj. pobjegli, a po tebi dezertirali), a bili za Fikreta, jel ti mislis da su oni otisli sto im je bilo ljepo ili sto ih je neko izdegenecio par puta, samo u pola noci upao, odveo, prebio, svakog 5-tog da je ta sudbina zadesila, to je dovoljno, da svi gledaju kako da idu. A i to su znali u Korpusu. I pustali su ih. Zato su i prebijani. Bolje bjezi, sljedeci put neces imati srece. Pa sutradan, urucuje ti se poziv za vojsku, molim vas javite se toj i toj jedinici (najgore zavaljenim), pa idi kontra Fikreta, a svi suborci ti znaju da si ti "markirani". Cuvajte se ovog, nemoj da ovaj sam ista. Do juce covjek bio neko i nesto, direktor neke javne sluzbe, iz mira, ili preduzeca, ili fabrike, odjednom, na frontu. Kontra Fikretovih. Za koga on da se bori? Da li ce mu ikad oprostiti grijehe - ovi ovamo. A dok on ratuje, sta on zna dje i kako familija. Jel ko krcmi, jel ko dos'ao sa revolverom, rek'o, djesu marke, daj.

I na kraju, pametan je dezertirao, ne samo u Alijinoj, u svakoj vojsci. Samo pametni. Neces budalu naci da je ostavio pusku, i ufatio se noge, spoznajuci da se gine uzalud, da se gine samo da se uvede u konflit, sto dublje, sto bolje, sto vise, poslje toga, sve samo ide. A 2000 ljudi je ubijeno bezveze, to moze samo da bude sramota, a nikako nista ono s cim bi se neko mogao ponositi ili, staviti u poglavlje "narodno-oslobodilacki rat".

Kamo hude srece, da smo mi u Krajini cekali, da neko drugi bude i dodje osloboditi nas, jer se to tako radi, budalo moja, tako je cijela Europa oslobodila se od Nazi-sta, tako su Siptari dobili drzavu zvana Kosovo, tako je Sarajevo se re-integrisalo, i postalo grad, ali jedini mi bi da budemo oslobodioci. Eto ti sad Kladusa, koju smo oslobadjali, otidji tamo, pa pogledaj 2/3 face su autonomasi 100%. A treci je 50% autonomas, tj. zavisi gdje se bolje jede i pije. Sto znaci - da nisi uspjeo. I da nije uspjeo 5 korpus, da ocisti Krajinu od autonomasa. Uspjelo je samo 2000 ljudi da bude ubijeno. I jedini kojima je oprosteno sve, na papiru su Fikretovci. To je takodje, dobro da znas, ako bude opet sljedeci rat, mislis da se nece sjetiti da im je halaljeno sve sto su uradili, pa da ovaj put oni nece biti prvi, da tebe ukokaju, pa ako pobjede, oprostice ti zeni sto si bio na ovoj strani. To su samo takve igre i igrice, kao, Alija je velkodusno abolicionirao da bi sveo nesporazum izmedju njega i Fikreta na lokalno neko ratovanje o kojem on nije mnogo znao ni cuo, u Sarajevu, bio je zauzet. Tako je opet - sredio, da neprijateljstvo obaveze kao prijateljstvo, i to ne njega i autonomase, vec tebe i autonomase. Ja sam to davno uvidjeo, i zbog toga nemam ja sta da sluzim necije tudje interese. Sve sto sam u ratu izgubio za 5 godina u Americi sam tekao, i vise. Zbog toga, jasmo mi je danas sto su ljudi dezertirali. Ono sto mi nije jasno je sto mi ostadosmo, valjda sto smo bili u okruzenu, ali da ga nije bilo, nebi mene stigao ni Hajle Selasije. A, ti kad oslobodis, meni javi dje da parkiram Mercedas ili Caddylaca.
homar

#177 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by homar »

@Nosferatu
Tis si ovdje svašta napisao i ništa napisao. Totalno si konfuzna ličnost, ti neznaš šta hoćeš, postavljaš neka pitanja i daješ odgovore koji su nivoa jednoj pubertetlije, očigledno da nisi daleko otišao u svojoj ličnosti od tih godina sa kojima si dočekao slobodu Kraine. Po tebi najveću krivicu za sav ovaj belaj u BiH nose upravo žrtve agresije i genocida. Ja bih da ti shvatiš za sva vremena šta je bilo na ovim prostorima 92-95.godine, jako si bio mlad i nisi shvatio situaciju u cjelini, vidio si šta se je oko tvoje kuće dešavalo, a na glogalnom planu ništa. Frustracije koje sada imaš neznam čega su plod, ali očigledno je da imaš određenih smetnji u normalnom komuniciranju, pa ti kao stariji preporučujem da se obratiš nadležnom ljekaru za savjet.
Edin H.

#178 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by Edin H. »

Nosferatu u seni svojstvenom "konciznom" stilu :D , ali ima ovdje dosta materijala za razmisljanje.
revolver amidza

#179 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by revolver amidza »

nosferatu je momak čije postove u principu cijenim,nešto se ne želim upuštati da komentarišem događaje u krajini od 92 do "oluje",ali sam nedavno gledao serijal na ftv "jedinica" gdje i dan danas živući akteri , mislim na komandante zaraćenih vojsski, vrs-manojlo milovanović i armije bih-atif dudaković iznose maltene u dlaku istu priču,milovanović je tu bio direktniji a dudaković opet diskretniji,razumljivo naravno,da su ogromne pare iz sarajeva bile slane za odbranu bihaća,niti sam dudak to ne demantuje,samo ne govori decidno o kolikoj je sumi riječ bilo,.navodno da je taj isti alija kojeg kolega forumaš hrače,urgirao sa cca 46 miliona dm-a,..da mu ti isti četnici sa abdićevcima ne provale u grad i ne okrenu može bit baš njega kao janje za 1.maj,..ako me sjećanje dobro služi,,sam milovanović je u neformalno razgovoru sa dudakom čuo alijinu opasku da bi malo sutra on odbranio bihać da navdena suma nije legala četnicima na račun,..ako kolega forumaš vjeruje da je lova kojom je 5K kupovao oružje od kninskih srba dolazilo od dijaspore a ne aljinim kešom preko ćoralića i zenice onim helikpterima,..još uvijek je naivan,..misli da bi ga fikrin chivas i mačak bolje sačuvao od noža,može bit,-.-ali na koliko dugo,.dok četnici ne bi eventualno slistili 5K,..kao da bi oni dupustili,neku muslimansku državicu u krajini,..bi ali u klnicu,došao bi red na kurbane 2 ešalona,..pa ako je ženidba srpkinjama osiguravala biloški opstanak,kako onda bi onakvo klanje po podrnju,.nije baš tad bilo mandžosa niti hunitaraca pa se drina opet 92 zakrvavila ,..ako su igdje muslimani gledali da sa srbima idu niz dlaku,bilo je tamo,i opet se zna šta im je bilo,..nije moj kolega krajina legla samo zato jer je bio golem ulog tamo,globalni mislim,i za sarajevo i za zagreb,.kakav bolan fikro i bakrači,.sreća za vas pa je to bilo jedino mjesto gdje su i zagreb i sarajevo imali zajednički interes da taj region ne bude srpski,pa nijedan ulog da se to održi nije bio velik,čak ni kad je u jeku bio bošnjačko-hrvatski rat,opet su tu radile pogodi čije-pa alijine pare...jebo bolan fikreta,taj je bio lipicaner za paradu,konj na kratke trke,njegov je rok bio do"oluje",..spasile su tebe alijine pare,i interes hrvatske da i to ne bude sao-pička materina jednog dana pa da se "oluja" ne pretvori u dašak vjetra.,..mani se ti agrokomerca,.propala je i željezara,i bratsvo i princip,i soda so,i unisa,sve je propalo nije babo kladuški bio i tamo,pa da se tumači sve zabijanje noža krajišnicima u leđa,..jebo te kladuša i agrokomerc kad je od željezare u zenici živilo pola srednje bosne,..gdje ćeš farmu jajara i ostale peradi poredit sa baznom industrijom koja ti liferuje sve od tračnica za šine do cijevi za haubice,..i to je leglo i bez babe,..
mislim ti si bio tamo u krajini,ja nisam tamo ali jesam protutnjao kroz pola bosne- bio u ratu,ranjavan u istome pa imam neko moralno pravo da iznesem svoje mišljenje kontra tvoga,na poslu imam jednu kladušanku kolegicu,abdićevku,..apsolutno ja nikakvih problema nemam s tom ženom,..fakat je da se mora dalje,izbjegavam svađe i priču na tu temu,ipak je za mene 5K armije bih uber alles,jer se valjalo u takvom okruženju i takvim kalkulacijam ostati kako ti kažeš vjeran ideji slobode,..jer koliko ste bili daleko geografski od sarajeva,to vam je i prednost bila,fizički odvojeni niste upadali u sitne kalkulacije tipa naređenja armiji iz srebernice (un zaštićena zona) da napada četnike da se rastereti sarajevsko ratište za deblokadu sarajeva,kada je 2/3 7K pola 3K,4K i 1K armije bilo tamo,i samo dali alibi mladiću da napadne srebrenicu,..s te strane se bili u domenu hrvatske geopolitičke igre za "oluju",..a fikret je svakako bio sipljiv konj.
rajvosa^

#180 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by rajvosa^ »

homar wrote:@Nosferatu
Tis si ovdje svašta napisao i ništa napisao. Totalno si konfuzna ličnost, ti neznaš šta hoćeš, postavljaš neka pitanja i daješ odgovore koji su nivoa jednoj pubertetlije, očigledno da nisi daleko otišao u svojoj ličnosti od tih godina sa kojima si dočekao slobodu Kraine. Po tebi najveću krivicu za sav ovaj belaj u BiH nose upravo žrtve agresije i genocida. Ja bih da ti shvatiš za sva vremena šta je bilo na ovim prostorima 92-95.godine, jako si bio mlad i nisi shvatio situaciju u cjelini, vidio si šta se je oko tvoje kuće dešavalo, a na glogalnom planu ništa. Frustracije koje sada imaš neznam čega su plod, ali očigledno je da imaš određenih smetnji u normalnom komuniciranju, pa ti kao stariji preporučujem da se obratiš nadležnom ljekaru za savjet.
A i ti imas argumente kontra Nosferatovim....uglavnom da se ON obrati ljekaru sto u stvari krsi pravila SA-X foruma (vrijedjanja forumasa??). Za svojih nekoliko postova koje si mu odgovorio ti kao odgovaras Nosferatu, nisi rekao nista osim da je ON bolesna licnost. Toliko o tvoj diskusiji, tvom znanju o cemu Nosferatu prica i tvojim argumentima kontra njemu. On se makar potrudi da napise nesto detaljno i ponudi ti 5 paragrafa, a ti ides sa uvredama. Jadno ti je to.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#181 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by Nosferatu »

Pa kad vec pricas o parama, jel tebi jasno, sto je jednom liku kao Aliji, bio potreban jedan lik kao Fikret. Da te ja nesto napomenem, Alija je 1988 godine izasao iz zatvora, ne sto je nesto opljackao, vec sto je bio, Mlado Musliman. Fikret je bio u zatvoru, jer je postao tajkunas i kapitalista, kakvi nisu sigurno u BiH a mozda i sire postojala. Agrokomerc nije farma jaja vec najveci prehrambeni kombinat u Jugoslaviji. Zenicka Zeljezera je mozda hranila pola BiH, ali koliko tebi treba celika u zivotu a koliko hrane? Koji % danas hrane koju konzumiras je uvezena, a ne prozivedena u BiH? Koliko su dugo poljoprivrednici protestovali ispred predsjednistva dok i to nije ispolitizirano i dok ih nisu pomeli jer prljaju grad.

Ja samo znam jedno, Krajsnici ako su imali ista, imali su para. U Krajini je 2 godine rata, vreca brasna od 50 kg bila 1000 maraka. Sta je on 46 miliona maraka? 46.000 vreci brasna - pa nema domacinstva koje ne moze da pojede vrecu brasna za mjesec dana - dakle u Krajini - se pojelo za 1 mjesec dana rata - te pare, ako su i poslane bile, ako su i stigle, u oruziju. Za 1 mjesec - 300.000 ljudi, neka je 6 po domacinstvu, 50.000 domacinstava, je 50 miliona maraka. Zbog toga nas Srbi nisu ni napadali. A gdje da dodam na to je ulje, secer, germa (u zlatu se placala), gorivo, cigarete, kafa, odjeca, obuca, pa do svake i najmanje sitnice - i to se tacno svercalo kako u knjizi kaze, Srbi profitiraju 4 marke, a ovi 40 (izmedju Fikreta i drugih sistnih svercera). A sad zamisli ovaj skem. Sva humanitarna pomoc koja je poslana Krajni je dolazila Fikretu i Fikret je prodavao nama. Dakle, dodje 20 kamiona brasna, rize, ulja, sira fete, pa oni uzmu i prodaju to nama. Onda uzme neki borac A BiH koji nema sta da jede kod kuce, pa rokne nekog autonomasa, do kojeg moze doci, pa trazi razmjenu lesa za 10 litara ulja i 5 vreca brasna. Svega je tu bilo. Svega.

I mani se vjere, o tome da Mlado Muslimani znaju napraviti pare. Oni znaju samo pokupti hediju. A kad neko nakupi donacija pa posalje, to nisu njegove pare. Ja samo 1 covjeka znam koji je u Becu prodao svoj restoran koji je tada vrijedio milion maraka, i donjeo pare i donirao SDA za bornu protiv cetnika, a onda postao komandant bataljona, i u ratu i poslje rata zavrsio ko gazda, koji je za taj 1 milion dobio nazad 10 najmanje. Ima i drugih prica, onih koji su dali, a nisu nista dobili nazad.

Ja sam u ratu zivjeo 3 i pol godine. Svako ljeto, bilo je lakse nego zima. Ljeta 1995 godine, mi smo bili gladni. Moja familija u koju su dolazile 3 plate, je bila na izmicaju, a da ne pricam o onima gdje je bio 1 borac, i on na liniji. Nisu ljudi htjeli da dolaze s linije nikako, jer kad dodje pojede 2 obroka dnevno familij a kad krene, zena ode i pozajmi, ukrade, ili dadne zadnje sto ima da ponese na liniju. Zbog toga imas ljudi koji nisu kuci ni dolazili, osim ako nebi imali nesto maraka u dzepu. Zbog toga se je i kralo, zbog toga se je i ucjenjivalo, i pljackalo. Dusu svoju ne mogu da grijesim, znam da ako je iko znao kako sa svercerima to su bili Buzimljani, ali bilo ko drugi - bio je popustljiv, para vrti gdje burgija nece. Kad je pala Srpska tvorevina u Hrvatskoj, 90% ljudi je otislo tamo, u potrazi za nekim likvidnim assetima i za hranom. Cak je jedna kompozicija cijela brasna, meni se cini dovezena, a cijene su pukle tako brzo, da ljudi nisu mogli vjerovati da je vreca brasna 100 maraka, kupovali odmah po 10 vreca, sta znas hoce li potrajati to stanje. Onda je dosao dan, kad je receno da se sve Njemacke marke povlace iz opticaja, tj. one stare. Neko bi mislio da je bio rat, narod osiromasio, i da je neimastina. Jest u gradu, ispostavice se, na selima, je bilo drukcije. Taj dan su bili vanredni autobusi koji su dovozili seljake koji su uredno stajli u redovima da stare Deutch-marke zamjene za nove ili za KM-ove. Koliko je tu novca proslo, nisam siguran ali vjerujem jako mnogo. Zbog toga, shvati, da se je nesto moglo odbraniti novcem, Fikret bi danas imao drzavu.Jer cijela BiH nije imala sta je Fikret imao. Samo da je 12 mjeseci svercao kako sam ti rekao, to je koliko milona maraka? Zbog toga su i dosli mu Srbi u pri-pomoc. Dosli lesinari po pare. Dosli po vile po Beogradu koje su u vlasnistvu Agrokomerca, dosao je i za kog se znalo i culo i za koga nije, samo da brkove omrijesti jer te 1994 godine je vec oslabila profesija ratno profitera i patriote, tako da je ostalo jos - samo to.

Alija je najvise nama pomogao sto smo bili okruzeni cetnicima i sto nam nije pomogao, osim aviona koji bi sletio na sljuncanu montaznu pistu, pa sad mozes zamisliti koliko bi tereta ponjeo sa sobom, jer je morao da sleti i poleti u gotovo okomitom polozaju, tako se je prevozilo, koliko ja znam, samo moderno naoruzanje kao protiv-vazdusno i protiv-tenkovsko. Ali, ono osnovno, mi smo opet morali od Srba da kupimo, a kako se je kupovalo, nije slao Alija pare nego su slali Krajsnici iz Europe pare svojoj familiji. Te bi pare dosle do Fikreta. Fikret uzeo 10% ili vise. Podjelio. Pare bi onda ljudi potrosili na prehrambene namirnice. Onda bi svercer isplatio porez korpusu. Korpus podjelio plate od 100 maraka, i uzeo kupio hranu, cigarete i oruzije (municiju) od Srba. Ne trebam da ti govorim da najunosniji biznis u ratu je bilo imati satelitski telefon, ne sjecam se tacno koliko je bila minuta razgovora, pa mozda slazem, ali znam da je bila sigurno 5-10 maraka, i da su ljudi zvali familiju po Europi da se salje, ovi skupljali i slali. I to je pravi razlog sto Srbi nas ne napadose, i sto se mi odbranismo. A ne neka vojsna sposobnost, ili Alijine pare. Mi smo bili El-Dorado, zlatna koka, biznis najprofitabilniji u ratu, i svako je dobijao hediju, a brijali su upravo dezertere i one koji su imali osjecaj krivnje sto nisu u ratu pa ako nista drugo, barem su mogli poslati 1000 maraka svaki mjesec, svojim najblizim. Bilo je i onih koji nisu imali familije na Zapadu, i zivjeli su u gradu, i to je bila najgora sirotinja, ali, prezivljavali su ljudi nekako.

Dje je sad homar, da mi prica o tome sta ko zna i ne zna, nema ga.

I sta mi ima reci na to, da autonomasi nisu dezertirali, tu su Kladusoj, znas gdje je Kladusa Homar, znas li koja opstina danas ima najbolji protok novca, koji dolazi izvana u BiH? Ja sam cuo da je Kladusa. Znaci, i poslje rata, autoomasi salju svojima, a bezbeli, ljudi trose, pare se vrte u krug, i kad odes i prodjes opstinom, neces misliti da su fukare i bijeda vec jedna od boljih opstina ali - fali tu neko - da ljude zaposli, osim u malim preduzecima ili individualnim nekakvim kafanama, sverc komerc, usluga, posluga, to je samo puko prezivljavanje. I, ako su druge korporacije nestale, Agrokomerc je bio 90% sacuvan, iako su i njih rokali, sve sto je poslje toga usljedilo, bila je namjerna likvidacija ekonomsko-politicke moci Fikreta i svih njegovih minjona. Tj. mi smo sami sebi unistili Agrokomerc, nisu drugi, iako je bilo djelova kompanije i po Hrvatskoj i slicno. Sa njim u domino efektu pala su preduzeca kao Sanitex koji proizvodi sanitetski materijal, a flastera i zavoja i gipsa, i inekcija i sprica i svega toga, uvijek i vazda treba, ali nama nista ne treba. Prvo se pita koje gazda, pa onda il' da zapisamo i zapalimo, ili da Crvene Beretke na ulaz stavimo. To je rat. I tu nema nista iskosnski cisto. Cistije je bilo ja mislim na prvoj liniji nego na drugoj, na trecoj, na petoj i sto dublje padas u pozadinu to sve prljavije i prljavije biva. Mi smo se na kraju pobili, ne samo radi Fikreta i Alije, vec, i radi para. Fikret nije dao da se uvedu BH dinari. Forsirao je kruzenje Njemacke, Svicarske i Austrijske valuet uz svoje bonove, koje je on licno izdao. Do cim su drugi pokusavali da uspostave drzavu i da tu bude BH Dinar, i da nije Fikret kljucni kontrolor protoka novca, vec banke i filijale, i slicno, ali - u tome se nije uspjelo, bez krvi. A poslje toga, nije bilo vrijedno nista vise.
revolver amidza

#182 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by revolver amidza »

o.k.,nosferatu,zanimljivo je čitati to što si napisao,sve u svemu ipak si ti bio tamo u to vrijeme,s toga te moram uzimati kao autentičnog svjedoka,iz tvojih postova bar se nešto novo sazna,živio drug.
clav

#183 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by clav »

dijelovi koji se odnose na krajinu

bUDO_hodza

#184 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by bUDO_hodza »

"Alija je najvise nama pomogao sto smo bili okruzeni cetnicima i sto nam nije pomogao, osim aviona koji bi sletio na sljuncanu montaznu pistu, pa sad mozes zamisliti koliko bi tereta ponjeo sa sobom, jer je morao da sleti i poleti u gotovo okomitom polozaju, tako se je prevozilo, koliko ja znam, samo moderno naoruzanje kao protiv-vazdusno i protiv-tenkovsko. Ali, ono osnovno, mi smo opet morali od Srba da kupimo, a kako se je kupovalo, nije slao Alija pare nego su slali Krajsnici iz Europe pare svojoj familiji. Te bi pare dosle do Fikreta. Fikret uzeo 10% ili vise. Podjelio. Pare bi onda ljudi potrosili na prehrambene namirnice. Onda bi svercer isplatio porez korpusu. Korpus podjelio plate od 100 maraka, i uzeo kupio hranu, cigarete i oruzije (municiju) od Srba. Ne trebam da ti govorim da najunosniji biznis u ratu je bilo imati satelitski telefon, ne sjecam se tacno koliko je bila minuta razgovora, pa mozda slazem, ali znam da je bila sigurno 5-10 maraka, i da su ljudi zvali familiju po Europi da se salje, ovi skupljali i slali. I to je pravi razlog sto Srbi nas ne napadose, i sto se mi odbranismo. A ne neka vojsna sposobnost, ili Alijine pare. Mi smo bili El-Dorado, zlatna koka, biznis najprofitabilniji u ratu, i svako je dobijao hediju, a brijali su upravo dezertere i one koji su imali osjecaj krivnje sto nisu u ratu pa ako nista drugo, barem su mogli poslati 1000 maraka svaki mjesec, svojim najblizim. Bilo je i onih koji nisu imali familije na Zapadu, i zivjeli su u gradu, i to je bila najgora sirotinja, ali, prezivljavali su ljudi nekako." (Nosferatu)

Nisi neki Fakultetlija al' si Mozek definitivno!

:thumbup: :bih:
lopta

#185 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by lopta »

Samo jos jedan isfrustrirani krajisnik koji je ocigledno branio ''babu''(ne bioloskom oca) od zlih alijinih talibana, pa sad ne zna sta ce od muke, jer je u narodu dezerter i izdajica kao sto se uvijek i biti :dance: . :-)
7paviljon

#186 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by 7paviljon »

ajmo daj nek netko stavi knjigu u pdf format jer u Zg je u nacionalnoj knjiznici nema a bas bi je volio procitati
Broj 1

#187 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by Broj 1 »

Ma to su ti oni dijasporasi kojima se nije ispunio san o brzom bogacenju na zapadu, pa sada hodaju ko zombiji i proklinju i sebe i sve oko sebe.

Kome se ne svidja knjiga, neka se vrati u svoje okruzenje, i neka se brani. Nije mogao svako otici, ali nije mogao svako ni ostati. Ovo je najveca egzistencionalna dilema koja postoji u BiH a traje mnogo duze od ove BiH, covjek je poceo s opisom Krajske bune, takodje s vrlo bitnom recenicom u kojoj je napisao da mu je did bio u SS-ovcima, a na pitanje zasto, rekao je to je bila jedina vojska, i to je - nazalost, istina

O tome koje Veladzic Mirsad, najbolje govori da se je "udao" u stranku, i da je bio predsjednik izvrsnog odbora SDA u Velikoj Kladusi (prva velika uloga naseg frljoglavog Buzimskog balije koji nije smjeo u Buzim otici u sred rata jer mu se spremao atentat jer je Buzim izgubio vise ljudi na Kladusi nego da smo isli sve do Drine moguce je, a sve kroz Alijinu agenturu zvani Cengica zet Mirsad Veladzic). Fikret Abdic, sa svojim parama, stecenim ili pokradenim, je dobrim dijelom izfinansirao SDA. SDA u Krajini nije imala nijednog drugog covjeka koji je iole ista znacio. Svi Mlado-Muslimani - nisu Krajsnici. Krajsnici su zadnji usli u Islam u Europi. Bihac je sam pao pod Turke 1593 godine. To je 150 godina poslje pada Kotromanica. Cijeli taj kraj je bio Hrvatska - tada, usao je u BiH tek pod Turcima.

Sve u svemu, istina je jos prljavija od ovog sto je napisao, jer, nisu se koristila "prava" imena. Ali je blizu, jako blizu istine. Scena u kojoj hodza opci sa "sehidtkom" je za mene parabola neizmjerne gluposti koju su izkovali i koja je glasila "cestitam ti na Sehidu", kad ti pogine sin ili brat ili otac, to je ono sto bi efendije

Ja bih da se zahvalim svim pravim borcima, ali, Sarajevo ih je zajebalo. Jer, Sarajevo je danas prijestolnica. A Krajina je dobila hiljade pasosa, i najbliza je Zapadu u BiH, od Slovenije preko Austrije i dalje, zive i rade Krajsnici. Nece u Sarajevo. Tu nisu dobro dosli. Zasto, zato sto nisu "ona vrsta balije". Koja vrsta balije? Procitaj Islamsku
Na osnovu svega sto si ovdje napisao moglo bi se lako zaključiti da si i ti jedan od dezertera koji eto podržava ovog jadnika Ahmeta a iz razloga što se nije imao zašta boriti u Krajini. Tvoje teze o odbrani Kraijine "Krajinu su Srbi i hranili, a i odbranili (nisu nas napali kad su mogli nas pobiti, nisu jer su vjerovali u Fikreta i radili da osvoje drugi 70% BiH), takodje su Srbi odbranili - prodavajuci nam oruzije, i na kraju, danas je upitno, da li je Fikret bio u pravu ili u krivu, narucito kad se vidi % Krajsnika u vlasti i % Krajsnika u Sarajevu koji zive i rade, jako je mali", govore o tebi i o tvome poznavanju stanja za vrijeme agresije na taj dio BiH. Lako se da zaključiti da ti nisi dočekao kraj rata u BiH, jer da si bio na tom dijelu ratišta znao bi koliko je bilo ofanzivnih dejstava i angažovanih snaga na 5.korpus (VRS, VRSK, Specijalne jedinice SRJ Crvene Beretke, Abdićevci...). Nisu ti poznate završne operacije 5.korpusa i oslobađanje krajiških optina. Kompletan tvoj post zrači mržnjom prema onima koji su bili pripadnici A R BiH, odnosno onima koji su branili BiH od agresora i njegovih sluga u Abdićevoj vojsci. Ovako nešto može napisati samo bolestan um, pa ti preporučujem da se obavezno javiš odgovarajućem ljekaru.[/quote]
Edin H.

#188 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by Edin H. »

Real Khan wrote:I ja bih ovaj roman izbacio iz knjižara i zabranio bih njegovu prodaju, ali isključivo zbog očajno niskog nivoa pismenosti dotičnog autora (odmah mi zapade za oko na 5. str. "aksion" umjesto "aksiom", ali to sam shvatio kao štamparsku grešku). Ipak, lektori bi ovdje trebali uložiti truda da tekst "ispeglaju" do nivoa koji zaslužuje objavljivanje i prodaju po knjižarama. Što se tiče same teme, motiva i ritma romana, mislim da autor ima urođen dar za dramatizaciju i zaslužuje pohvale.

Shvatam da je nekim ljudima sporno onih nekoliko motiva sa efendijom i "mladom šehitkinjom", švercom ljudima i robom, i sl. ali zbog pisanja o tome ne treba zabranjivati knjigu. U romanu, kao književnom izrazu, autor iznosi svoje viđenje i donosi svoj vlastiti sud na temu, u ovom slučaju o ratu u i protiv BiH. Mislim, ko je bio u ratu odlično zna da je nekome to bio "rat" a nekome "brat"... Mnogi su hajrovali na tuđoj nevolji i to su činjenice... U svakom slučaju, za dublje vrijednosne sudove o romanu potrebno ga je pročitati do kraja.
Stvarno mi nije jasno kako je ovo djelo pusteno u stampu bez ozbiljnog lektorskog procesljavanja.

A sto se tice zabrane interesantna je Bosna. Hoce knjigu da zabrane zbog efendijinog snosaja, a niko da spomene izuzetno uvredljiv stav autora da crnci smrde i da su kada je bio u JNA morali koristiti zasebne tuseve :-)

Pa ovo ni u jednoj civilizovanoj zemlji ne bi proslo cenzuru.
zelenashica

#189 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by zelenashica »

Dr.Živago više nije tajna .

Pisac:
Sead Seferagić - Dr. S. Živago

http://www.knjiga.ba/Knjizevnost/Romani ... K4042.html
BeatriceWL

#190 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by BeatriceWL »

zelenashica wrote:Dr.Živago više nije tajna .

Pisac:

...polupismeni inžinjer elektrotehnike....eeeeeeeeee

Oduvijek govorim da je neophodno znati i o autoru štošta da bi se sudilo o djelu. Tek je tad slika cjelovita. Zagrebi ispod površine da vidiš šta tu svega ima! Eeee
janje_

#191 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by janje_ »

BeatriceWL wrote:
zelenashica wrote:Dr.Živago više nije tajna .

Pisac:

...polupismeni inžinjer elektrotehnike....eeeeeeeeee

Oduvijek govorim da je neophodno znati i o autoru štošta da bi se sudilo o djelu. Tek je tad slika cjelovita. Zagrebi ispod površine da vidiš šta tu svega ima! Eeee
ma autor manje-vise.. meni su knjigu nafalili, ja procito i dan-danas nisam skonto sta su tu ljudi imali onoliko nafalit.. uzalud baceni novci, i mjesto na stalazi..
potočanka

#192 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by potočanka »

janje_ wrote:
ma autor manje-vise.. meni su knjigu nafalili, ja procito i dan-danas nisam skonto sta su tu ljudi imali onoliko nafalit.. uzalud baceni novci, i mjesto na stalazi..
isto :-)
Post Reply