Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bUDO_hodza

#101 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by bUDO_hodza »

black wrote: kad vec hoce da je "junak" shto se nije potpisao punim imenom i prezimenom
zasto mislis da on zeli biti junak?

danke @zelenashice.
Ja_Ja

#102 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by Ja_Ja »

bUDO_hodza wrote:
black wrote: kad vec hoce da je "junak" shto se nije potpisao punim imenom i prezimenom
zasto mislis da on zeli biti junak?

danke @zelenashice.
A sta mislish da zeli biti? Roman sam od sebe je interesantan ali je forumaskog sadrzaja tj. tipa "ja cu napisati sta mi je k..c ceif al' se necu potpisati i nastavit cu da ko' pijavica sisam iz ovog sistema sve sto mi se da." Ma bjazzi ba. Volio bih da procitam ostatak ovog djela samo znatizelje radi i nista vise..
bUDO_hodza

#103 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by bUDO_hodza »

Ja_Ja wrote: A sta mislish da zeli biti? Roman sam od sebe je interesantan ali je forumaskog sadrzaja tj. tipa "ja cu napisati sta mi je k..c ceif al' se necu potpisati i nastavit cu da ko' pijavica sisam iz ovog sistema sve sto mi se da." Ma bjazzi ba. Volio bih da procitam ostatak ovog djela samo znatizelje radi i nista vise..
samo iskren!

bas naprotiv,vidis da mu je ovoj sistem preko qrca,
malo se buntovnicki ponasa...."sve je to iz besa".
njonjica

#104 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by njonjica »

Joooj sto ne mogu :x

Koliko je "Ahmeda" bilo '92?
Sta biste vi? Da osipate paljbu po ljudima, da im govorite sta trebaju uraditi sa svojim zivotom?
Nekad mi fakat idete na zivce.

Nije sramota sto se Osman bogati na ljudskoj muci i sto hodza bludnici sa zenom sehida....a sramota je sto je Ahmed otisao!

Ako vam se ne svidja, nemojte citati...i to je to.
amortizer

#105 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by amortizer »

Nisam procitao jos sve, ali imam osjecaj da autor trazi lijek i opravdanje za svoje postupke pa malo i doda, nabaci.
Jednostavnije receno, argumentovani :-D razlozi tipa :"Ma necu da se vracam dole (u BiH) jer dole svaki dan neko umire." :-) :-)
zelenashica

#106 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by zelenashica »

eh......evo zelenashice....... :-D knjiga je stigla :thumbup: samo sam uletila da se javim......i bježim na čitanje :run: ....samo da znate nisu zanimljive samo onih 37 strana...i ovo do 50-te(za sad)je isto tako zanimljivo :-) :-D
Abacija

#107 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by Abacija »

zelenashica wrote:eh......evo zelenashice....... :-D knjiga je stigla :thumbup: samo sam uletila da se javim......i bježim na čitanje :run: ....samo da znate nisu zanimljive samo onih 37 strana...i ovo do 50-te(za sad)je isto tako zanimljivo :-) :-D
Ako moze, podijeli sa nama po koji biser iz knjige. Eto, malo da se nasmijemo...
zelenashica

#108 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by zelenashica »

Abacija wrote:
zelenashica wrote:eh......evo zelenashice....... :-D knjiga je stigla :thumbup: samo sam uletila da se javim......i bježim na čitanje :run: ....samo da znate nisu zanimljive samo onih 37 strana...i ovo do 50-te(za sad)je isto tako zanimljivo :-) :-D
Ako moze, podijeli sa nama po koji biser iz knjige. Eto, malo da se nasmijemo...
iskreno do sad ne nađoh ni jedan biser za smijanje....ali ih je podosta za plakanje :sad: ....ne znam kako se silovanjima neko može smijati,plaču žene.....ili tek srušenim snovima...al hajde de.....
frla

#109 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by frla »

Abacija wrote: Ako moze, podijeli sa nama po koji biser iz knjige. Eto, malo da se nasmijemo...
Dr. S. Živ(ojin)ago.
Abacija

#110 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by Abacija »

zelenashica wrote: iskreno do sad ne nađoh ni jedan biser za smijanje....ali ih je podosta za plakanje :sad: ....ne znam kako se silovanjima neko može smijati,plaču žene.....ili tek srušenim snovima...al hajde de.....
Pa ne moras nam otkrivati radnju. A ako sta smijesno naleti ti postavi. Unaprijed hvala. :-D
frla

#111 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by frla »

zelenashica wrote:
Abacija wrote:
iskreno do sad ne nađoh ni jedan biser za smijanje....ali ih je podosta za plakanje :sad: ....ne znam kako se silovanjima neko može smijati,plaču žene.....ili tek srušenim snovima...al hajde de.....
Bila je tema: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... m#p2379391
zelenashica

#112 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by zelenashica »

frla wrote:
zelenashica wrote:
Abacija wrote:
Bila je tema: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... m#p2379391
nije to baš u tom kontekstu...al eto :D
zelenashica

#113 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by zelenashica »

zagazaga wrote:ja ću roman dobiti sljedeće sedmice :D
super.....onda ćemo da vodimo konstruktivnu raspravu :-D
zelenashica

#114 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by zelenashica »

edit:zanimljiva knjiga :-)
Last edited by zelenashica on 14/05/2009 16:53, edited 3 times in total.
clav

#115 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by clav »

to haman pa politicki pamflet :lol:
ma rekoh vec u onih 5 stranica sto procitah, citao sam i zanimljivijih blogova
exliberal

#116 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by exliberal »

njonjica wrote:Joooj sto ne mogu :x

Sta biste vi? Da osipate paljbu po ljudima, da im govorite sta trebaju uraditi sa svojim zivotom?

Nije sramota sto se Osman bogati na ljudskoj muci i sto hodza bludnici sa zenom sehida....a sramota je sto je Ahmed otisao!

ma pusti 90 % onih koji sad pljuju po dezerterima pljuju jer su skontali da su oni popusili a ne dezerteri. i ja sam vidio dosta prelazaka , dezerterstva ...dosta mi je prijatelja i poznanika zdusilo, sto na grbavicu sto preko kiseljaka ...neki preko zuci....i uvijek sam govorio svaka cast ...treba biti hrabar pa to uradit. lako se sad zaklanjat iza nekog patriotizna i domoljublja...a znamo da je trebalo imat muda pa istupit iz gomile u ta doba
pasusi o osmanu i hodji....eh koliko je osmana bilo u mom komsiluku....koliko ih je otkrilo vjeru preko noci kad su culi da saudijski komitet placa svakom ko isposti cijeli mjesec...ajde ....svi odjedanput u djamiju, sve drugarice se pokrise...i rat prodje...i nestade te ratne djamije, nestadose velovi i dimije...i nikom nista, ali dezerteri....majku svima..vidi ga vratio se ...sve to treba
poslije rata upoznao sam se sa jednim palestinskim doktorom ( i dan danas smo prijatelji) i pricali smo o borbi, patriotizmu odlasku vani i fino mi covjek kaze...drzava ti je tamo gdje ti je dobro...i to je to...ako nevalja :run:
clav

#117 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by clav »

exliberal wrote:

ma pusti 90 % onih koji sad pljuju po dezerterima pljuju jer su skontali da su oni popusili a ne dezerteri. i ja sam vidio dosta prelazaka , dezerterstva ...dosta mi je prijatelja i poznanika zdusilo, sto na grbavicu sto preko kiseljaka ...neki preko zuci....i uvijek sam govorio svaka cast ...treba biti hrabar pa to uradit. lako se sad zaklanjat iza nekog patriotizna i domoljublja...a znamo da je trebalo imat muda pa istupit iz gomile u ta doba
pasusi o osmanu i hodji....eh koliko je osmana bilo u mom komsiluku....koliko ih je otkrilo vjeru preko noci kad su culi da saudijski komitet placa svakom ko isposti cijeli mjesec...ajde ....svi odjedanput u djamiju, sve drugarice se pokrise...i rat prodje...i nestade te ratne djamije, nestadose velovi i dimije...i nikom nista, ali dezerteri....majku svima..vidi ga vratio se ...sve to treba
poslije rata upoznao sam se sa jednim palestinskim doktorom ( i dan danas smo prijatelji) i pricali smo o borbi, patriotizmu odlasku vani i fino mi covjek kaze...drzava ti je tamo gdje ti je dobro...i to je to...ako nevalja :run:
ma sta velis, treba imati muda pa pobjeci kad zagusti :lol:
exliberal

#118 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by exliberal »

clav wrote:
exliberal wrote:

ma sta velis, treba imati muda pa pobjeci kad zagusti :lol:

ispravljam se treba imad MUDA i PAMETI....fino je receno za idale ginu budale i to pravilo vazi za sve strane
clav

#119 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by clav »

[quote="exliberal"

ispravljam se treba imad MUDA i PAMETI....fino je receno za idale ginu budale i to pravilo vazi za sve strane[/quote]
samo mi reci u cijem je toru i iza cijih se patriotskih poruka krila nepokretna zena od 86 godina pa bila zapaljena u svojoj kuci, ili za koga je to dijete od 5 godina glasalo na izborima pa da bude ubijeno? ne znam za tvoju mahalu, ali se u mojoj borilo za pravo na zivot.. ovdje cu stati jer osjecam kako mi raste pritisak, pa da ne bi nabijao na kurac sve redom, iskljucujem se s foruma na odredjeno vrijeme
exliberal

#120 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by exliberal »

clav wrote:[quote="exliberal"

ispravljam se treba imad MUDA i PAMETI....fino je receno za idale ginu budale i to pravilo vazi za sve strane
samo mi reci u cijem je toru i iza cijih se patriotskih poruka krila nepokretna zena od 86 godina pa bila zapaljena u svojoj kuci, ili za koga je to dijete od 5 godina glasalo na izborima pa da bude ubijeno? ne znam za tvoju mahalu, ali se u mojoj borilo za pravo na zivot.. ovdje cu stati jer osjecam kako mi raste pritisak, pa da ne bi nabijao na kurac sve redom, iskljucujem se s foruma na odredjeno vrijeme[/quote]

slusaj clav

ja sam rekao da za ideale ginu budale...nisam nabrajao ni djecu ni stare...oni su nazalost zrtve tih idalista
bila je prica o dezerterima i ja sam rekao da bi covjek dezertirao treba hrabrosit....lako je ici za gomilom...

nedavno sam gledao hrvatski film "Nije Kraj" ...pogledaj ga
http://objektiv.us/cinema/nije-kraj/247
homar

#121 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by homar »

Otvaranjem ove teme imalo se prvenstveno za cilj reklama i prodaja tzv.romana "Dezerter". Pisac je sabrao sve negativnosti "sa svih strana" i upakovao u jednu priču koju nazva romanom. Ja ne mislim da se Ahmetu nije dešavalo nešto ovako slično, ali je "Ahmet dezerter" iskoristio svoje "dezerterstvo" da ga prikaze u "pozitivnom" i za rat podjednako okrivi "sve strane", računajući da će kod te vrste čitalačke publike pronaći kupca za "svoje djelo".

Pisač posjeduje određenu režijsku sposobnost i upravljanje događajima, te čitaoca drži u stalnoj budnosti i napetosti. Pokušaj da se dezerter prikaže za pozitivnu ličnost, a eto svi borci da se izjednače, jer su podjednako krivi, a on je "pronašao pravi put" u takvoj situaciji, govori o ovoj ličnosti, koja se snašla u ratu a evo sad se snašla i u miru, te će tim borcima uzeti pare za svoje "remek djelo".

Zato, "Ahmete, dezerteru", sebi si dao pravi epitet, samo izbriši znake navoda, jer ti si bio pravi dezerter i ništa više, ili da se izrazim tvojim rječnikom ti si prava "pičkica" koja pokušava sebe opravdati pred Bogom i narodom, ali da ti kažem da u ovom "ratu" neutralnos se može poistovjetiti sa neprijateljstvom, odnosno to je zločin. Ako misliš da si heroj što si spasio "Lejlu", ukoliko i to nije čista izmišljotina, ne ti nisi heroj, jer ti si kao mald i zdrav ostavio svoje stare roditelje, malu djecu u selu i ostalu nejač da se bradati četnici naslađuju i kamom rješavaju granicu "srpstva".

Zato ni u snu nikada nebih kupio ovaj "dezerterski pamflet" koji vrijeđa svakog normalnog branioca, jer takvih nema u ovih 37 stranica, jer tebi i nije bio cilj da predstaviš većinu pozitivnih branioca, već ad opravdaš svoje dezerterstvo, tražeći jednog hodžicu(eto on se tebi naslikao da ga gledaš) kako "guzi šehidsku ženu", jadno da jadnije ne može biti.

Zato Ahmete dezerteru, dosta si rekao o sebi, nemoj se više hvaliti, poželeću danas da "dezertiram".
Mali_Vuk

#122 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by Mali_Vuk »

exliberal wrote:
clav wrote:[quote="exliberal"

samo mi reci u cijem je toru i iza cijih se patriotskih poruka krila nepokretna zena od 86 godina pa bila zapaljena u svojoj kuci, ili za koga je to dijete od 5 godina glasalo na izborima pa da bude ubijeno? ne znam za tvoju mahalu, ali se u mojoj borilo za pravo na zivot.. ovdje cu stati jer osjecam kako mi raste pritisak, pa da ne bi nabijao na kurac sve redom, iskljucujem se s foruma na odredjeno vrijeme
slusaj clav

ja sam rekao da za ideale ginu budale...nisam nabrajao ni djecu ni stare...oni su nazalost zrtve tih idalista
bila je prica o dezerterima i ja sam rekao da bi covjek dezertirao treba hrabrosit....lako je ici za gomilom...

nedavno sam gledao hrvatski film "Nije Kraj" ...pogledaj ga
http://objektiv.us/cinema/nije-kraj/247[/quote]

Treba poštovati i pravo izbora. Pravo da ti se sve zgadi, ili da se usereš od straha i pobjegneš. Ok Ahmete, tvoja stvar, neka ti je sa srećom. Ali mislim da je moralnije bilo dosljedno se suprostaviti nekim upravo budalastim idealima koji su u konačnici nosili pogibju.

Ili je pola nas možda trebalo podizati desnicu u zrak i vikati "Za Dom!" a ostalo pola zaheftati kokardu na čelo, da se parola "za ideale ginu budale" ne bi primjenila na nas, jelte. Mada nisam siguran da bi ove "budale" čak i u tom slučaju bile pošteđene.

Da li je vas sramota da imenujete te žrtve i imenujete te idealiste koji su bili krvnici ovim prvim, ili šta već... Sve nešto zakukuljeno – zamumuljeno

@homar, aferim
shana_majka

#123 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by shana_majka »

exliberal wrote:

pasusi o osmanu i hodji....eh koliko je osmana bilo u mom komsiluku....koliko ih je otkrilo vjeru preko noci kad su culi da saudijski komitet placa svakom ko isposti cijeli mjesec...ajde ....svi odjedanput u djamiju, sve drugarice se pokrise...i rat prodje...i nestade te ratne djamije, nestadose velovi i dimije.. .i nikom nista, ali dezerteri....majku svima..vidi ga vratio se ...sve to treba
@exliberal , ma fin si ti ... DZUBRE jedno, k'o da @dunbara pishe umjesto tebe.
"ljiljane" sa Zuci... :P (jesil' ono i na Treskavici bio 8) ) "ti si nash ponos k'o zastava.."
exliberal

#124 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by exliberal »

@exliberal , ma fin si ti ... DZUBRE jedno, k'o da @dunbara pishe umjesto tebe.
"ljiljane" sa Zuci... (jesil' ono i na Treskavici bio ) "ti si nash ponos k'o zastava.."

jesam shana majka bio sam...i na zuci i na treskavici ( ako znas gdje su nikoline stijene)....jesam shana gledao kako ljudi bjeze, jesam shana gledao kako se mnogi patrioti preko noci sklanjaju u stab a guraju sirotinju da ginu, jesam shana prezivio rat i ranjavanje na zuci, jel to problem shana...jel problem sto sam iznosio neke stvari koje sam prezivio a koje se neuklapaju u svijetlo ratovanje armije rbih....jesam li zbog toga djubre....ako sam neka sam . ...drago mi je ...a ti i ostale velike internet patriote mozete taj patriotizam nastavit prodavati nekom drugom...
u potpisu DJUBRE
shana_majka

#125 Re: Roman "DEZERTER"-Obavezno pogledati!

Post by shana_majka »

exliberal wrote:@exliberal , ma fin si ti ... DZUBRE jedno, k'o da @dunbara pishe umjesto tebe.
"ljiljane" sa Zuci... (jesil' ono i na Treskavici bio ) "ti si nash ponos k'o zastava.."

jesam shana majka bio sam...i na zuci i na treskavici ( ako znas gdje su nikoline stijene)....jesam shana gledao kako ljudi bjeze, jesam shana gledao kako se mnogi patrioti preko noci sklanjaju u stab a guraju sirotinju da ginu, jesam shana prezivio rat i ranjavanje na zuci, jel to problem shana...jel problem sto sam iznosio neke stvari koje sam prezivio a koje se neuklapaju u svijetlo ratovanje armije rbih....jesam li zbog toga djubre....ako sam neka sam . ...drago mi je ...a ti i ostale velike internet patriote mozete taj patriotizam nastavit prodavati nekom drugom...
u potpisu DJUBRE
Nemoj vishe...rasplak'o si me :( .
Tu svoju "finocu" i "namazanost" , "ratne price" mozesh prosipat... al' znash kome :mrgreen:
Koliko poznajesh Zuc , vidjelo se na onoj temi (ne moze se sve procitat/cut od drugih, neshto se mora prezivit).
Neko internet patriota, a neko internet ratnik, kako se kome riza prosula .

Fatash ovdje ovu omladinu na "socijalu", srbin borac armije bih, ranjen, ovo/ono..koje si ti DZUBRE
Post Reply