RODNI LIST SA ROKOM TRAJANJA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mim

#1 RODNI LIST SA ROKOM TRAJANJA

Post by mim »

Danas dok sam po ko zna koji put stajala u redu da dobijem novi rodni list pocela sam se pitati koji je "genijalac" smislio da za svaki dokument koji hocu da izvadim moram predati rodni list ne stariji od 6 mjeseci. I ZASTO (iako sumnjam da postoji neki logican i pametan odgovor)? Sumnjam da ce mi se za tih 6 mjeseci promjeniti ime, ili datum rodjenja, mjesto ili mozda ime roditelja. :shock: :? To je cista glupost koja i nasim i stranim drzavljnima pravi gomilu problema (stranci se ne mogu vjencati ovdje jer nemaju rodni list izdat prije manje od 6 mjeseci, a njihove drzave ima ga ne mogu izdati jer nikad nisu cule za tako nesto).
Ako neko slucajno zna odgovor na ovo neka se javi, ako ne mozete jednostavno da istresete svoje fustracije u vezi ove budalastine.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

pare i punjenje budžeta
Glumica

Post by Glumica »

rodni list se ne placa :s
nebuloza cista...
yaran

Post by yaran »

Ha haahaaa hahahaaaa,pa ti jos neskonta?Da gule nego zasto?Ako ti izdaju jedan rodni list na kvalitetnoj plastici koja ne moze biti ostecena lako,ko ce onda sjediti u kancelariji bezveze i ispijati kahvice i dobivati platu na racun budala?Znas li ti kolko supaka nepotrebnih zivi na taj nacin?To ti je komunizam i socijalizam dali,da te neko jebe u kancelariji svakih sest mjeseci nego na ulici svaki dan(bez posla). :-)
mim

Post by mim »

ne placa se parama vec nasim zivcima
yaran

Post by yaran »

Glumica wrote:rodni list se ne placa :s
nebuloza cista...
Itekako se placa,iz budzeta i to dobro kolko ja znam.Poslovi su namijerno dodijeljeni svojim tetkama,rodzacima i onim za koje neznaju sta ce s njima. :-)
Truba

Post by Truba »

nebuloza cista...
a ko će ti izdati list

past će sam s neba?

a kako će platiti onoga koj s neba baca rodne listove?
Truba

Post by Truba »

yaran wrote:
nebuloza cista...
Itekako se placa,iz budzeta i to dobro kolko ja znam.Poslovi su namijerno dodijeljeni svojim tetkama,rodzacima i onim za koje neznaju sta ce s njima. :-)
neko mora platiti
to što je besplatno

a plaća se tako što povise porez
mim

Post by mim »

zaslosno je sto sve te tetke i strine koje to rade umjesto da budu sretne sto nesto rade izigravaju neke velicine na salterima i istresaju se na koga stignu ko svi salterasi
Last edited by mim on 01/07/2004 15:58, edited 1 time in total.
Glumica

Post by Glumica »

dobro dobroooo jedan odgovor je dovoljan... :roll: fala :)
mrmot

Post by mrmot »

Na prvi pogled naivno pitanje povlači ozbiljnija pitanja, a to je na šta se i kako troše pare od poreza i taksi. (zgodno pitanje pred općinske izbore)

Probajte da izračunate koliko vi ili vaši bližnji ostavljate godišnje novaca općinama, kantonu ili entitetu. I da li zaista znate šta se dešava sa tim novcima.
yaran

Post by yaran »

komi wrote:
nebuloza cista...
a ko će ti izdati list

past će sam s neba?

To uopce nije poenta i ja samo objasni sta ikako?Zasto se ne izdaju na kvalitetnoj plastici i vazeci su do daljnjega dok ga ne izgubis,znaci ne dolaziti da te neke teke handre svakih sest mjeseci-koja glupost. :-)
Truba

Post by Truba »

yaran wrote:
komi wrote:
nebuloza cista...
a ko će ti izdati list

past će sam s neba?

To uopce nije poenta i ja samo objasni sta ikako?Zasto se ne izdaju na kvalitetnoj plastici i vazeci su do daljnjega dok ga ne izgubis,znaci ne dolaziti da te neke teke handre svakih sest mjeseci-koja glupost. :-)
poanta je da su iz kapitalizma uzeli samo ono što im odgovara a iz komunizma također

sve je u novcima :D :D :D

i narodu koji se ne buni i ne pokreće opsežne akcije za promjene
Truba

Post by Truba »

yaran wrote:Ha haahaaa hahahaaaa,pa ti jos neskonta?Da gule nego zasto?Ako ti izdaju jedan rodni list na kvalitetnoj plastici koja ne moze biti ostecena lako,ko ce onda sjediti u kancelariji bezveze i ispijati kahvice i dobivati platu na racun budala?Znas li ti kolko supaka nepotrebnih zivi na taj nacin?To ti je komunizam i socijalizam dali,da te neko jebe u kancelariji svakih sest mjeseci nego na ulici svaki dan(bez posla). :-)
dobro kapitalisto :oops:

eto bila vam je SDA na vlasti u kantonu i šta je bolje bilo nego prije 1991.
mum

Post by mum »

Slazem se da oni gule pare na tome (trazeci to i kad treba i kad ne treba) ali to je jedini nacin da se dokaze da osoba nije vjencana (jer se vjencanje upisuje i u maticnu knjigu rodjenih)
mrak

Post by mrak »

Pitam se - kada bih izradio studiju kako se moze pojednostaviti vadjenje dokumenata, pocev od toga da ako imas pasos da ne moras vaditi uvjerenje od drzavljanstvu jer su povezani dokumenti, ako imas pasos logicno je da si i drzavljanin, pa preko toga kako bi se ti isti dokumenti mogli izdavati preko interneta i putem automata i sl....i potpisao par pravnika, informaticara i sl. da li bi je iko ikada procitao i htio implementirati
kame

Post by kame »

Ne znam zasto serete.

Vadjenje licne je sranje.

Ali vadjenje rodnog lista je prosto ko pasulj. Ako ga vadite u opstini Centar-Sarajevo.

I ja sam se iznenadio (pozitivno). Samo udjes.....nikog nije bilo da ceka.....pridjes salteru.....kazes ime i prezime i datum rodjenja.....u roku od deset sekundi zenska drzi moj rodni u rukama......pita me kako se zovu roditelji..... i nakon toga mi daje rodni list.

I to je sve. Gotovo. Nikad u zivotu nisam jednostavnije izvadio neki dokument. :D
manijak1

Post by manijak1 »

Zašto ga svakih šest mjeseci nanovo :D :D vaditi, dobri i pošteni Kame :D pazi kako se izražavaš :D :D inače grah nije prost. :D
kame

Post by kame »

Manijak, ne vidim to kao problem. Ako je nekom lijeno ici izvaditi taj dokument koji se vadi tako jednostavno (i besplatno) ko ga jebe!
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Zasto ne smije biti stariji od 6 mjeseci?Pa pobogu ... pa umire se... :-) Sa tudjim rodnim listom svakakvi marahetluci se mogu napraviti ... :-)
kame

Post by kame »

I dalje, da se nadovezem na prvu poruku....stranci ovdje ne mogu mnogo toga. Kada je u pitanju papirologija. To ne vidim kao neku negativnost.
Bobi
Forum administrator

Post by Bobi »

kame wrote:Manijak, ne vidim to kao problem. Ako je nekom lijeno ici izvaditi taj dokument koji se vadi tako jednostavno (i besplatno) ko ga jebe!
Agrrrhrhrh... :D slazem se daidzitju... :D
Bobi
Forum administrator

Post by Bobi »

kame wrote:I dalje, da se nadovezem na prvu poruku....stranci ovdje ne mogu mnogo toga. Kada je u pitanju papirologija. To ne vidim kao neku negativnost.
Normala....ne mozemo ni mi u njihovim drzavama... :roll:
manijak1

Post by manijak1 »

Zavisi ko je u pitanju :D :D slažem se u jednom pravcu :D .
Ako je nekom lijeno ici izvaditi taj dokument koji se vadi tako jednostavno (i besplatno) ko ga jebe!
Malo sam frizir'o citat :D Kame nemoj mi šta zamjerit '.
scott

Post by scott »

jesam li to procitao besplatan rodni list :lol: :lol:

int.rodni list u USK je 30 km :shock: :shock:
u Sarajevu je 7 km :)

koja razlika :oops:
Post Reply