RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
- O'zone
- Globalni moderator
#201 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Ja prosto ne mogu da vjerujem da imate vremena a pogotovo živaca da se natežete sa ovim adolescentima te da se spuštate na njihov nivo 
- Alfons Kauders
#202 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Opa, idemo na skoro deset napada dnevno...3500 godisnje, tuziti opstine, po par milja odstete i eto rjesenja... Kad nestane budzetske love za uhljebe, ima da se rijesi sve za 10 dana
-
L u c i f e r
#203 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Ma pokušavam da im nabildam makar jednu moždanu ćelijicu, al haman džaba...O'zone wrote:Ja prosto ne mogu da vjerujem da imate vremena a pogotovo živaca da se natežete sa ovim adolescentima te da se spuštate na njihov nivo
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#204 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
L u c i f e r wrote:Auh jbtRekordan broj pacijenata traži pomoć zbog ujeda pasa u Hitnoj pomoći Sarajevo
U Hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo javio se veliki broj pacijenata u proteklih mjesec dana zbog ujeda pasa. Kako je za naš portal rekla Sena Softić iz ove medicinske ustanove, u proteklom mjesecu zabilježen je najveći broj ovih slučajeva otkako se vodi evidencija.
Rekordan broj pacijenata traži pomoć zbog ujeda pasa u Hitnoj pomoći Sarajevo
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
"Evidenciju vodimo od 2010. godine i ovo je do sada najveći broj pacijenata koji dolaze zbog ujeda pasa. Dešavalo se da tokom dana imamo između sedam i devet pacijenata, dok smo jedan dan zabilježili čak 11 pacijenata", rekla je Softić.
Ovo je drastično povećanje s obzirom na to da je ranije registrovano između četiri i pet slučajeva dnevno.
Nije poznato zbog čega su ulični psi postali agresivniji, ali pretpostavlja se da vremenski uvjeti također doprinose njihovom ponašanju.
"Vremenske prilike utječu na sva bića pa je moguće da utječe i na pse. Nemamo takve pokazatelje na Veterinarskom fakultetu jer nismo radili studije. Znamo da u zimskom periodu, kada je hladno, silaze u naselja gdje žive ljudi kako bi tražili hranu i tada mogu biti agresivniji. Moguće je da je povezano s vremenom i da ove vrućine negativno djeluju na njih", rekao je za naš portal prof. dr. Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Brojna su udruženja koja se bave zaštitom životinja i brigom o napuštenim psima na ulicama bh. gradova. Veliki procenat njih je kastriran i vakcinisan, no to ne štiti ljude o ujeda psa. Prema Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja koji je na snazi u BiH, vrlo se jasno propisuje da se na agresivne i bolesne pse primjenjuje odredba o eutanaziji. No, sudeći prema brojnim slučajeva ujeda pasa u kojima učestvuju nerijetko isti i od ranije poznati psi, Zakon se na terenu slabo sprovodi.![]()
Ma nek se ne sikiraju ovi ujedeni, reko je avdijator da će spriječit kerove da se razmnožavaju, samo nek se strpe još 15-ak godina i eto nama rahatluka...
šHuuuttiii dobron je dok GRIZU... bitno je da nas NE JEBU
-
avdijator
#205 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
L u c i f e r wrote:reko je avdijator da će spriječit kerove da se razmnožavaju
escobar__ wrote:Samo još koja godinica, dok avdijator i kompanija ugrabe još šuškica iz kakvog eUropskog fonda.
Naravno da ćete na konkretno rješenje, dugoročno i efikasno, koje sam naveo, uz trenutak medijske pompe koja ispira mozak kako bi vi mogli histerično pričati o "trenutnoj opasnosti" i "trenutnim" (ne)rješenjima eutanazije, bacati takve nebulozne postove kao ove koje sam citirao, šta očekivati od našeg naroda koji sve zna i koji je sve u državi riješio...O'zone wrote:natežete sa ovim adolescentima
Last edited by avdijator on 03/07/2014 21:21, edited 1 time in total.
-
L u c i f e r
#206 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Ma ja ba, samo dugoročno i polahko, ko jebe ove što se presavijaju po hitnoj...avdijator wrote:L u c i f e r wrote:reko je avdijator da će spriječit kerove da se razmnožavajuNaravno da ćete na konkretno rješenje, dugoročno i efikasno, koje sam naveo, uz trenutak medijske pompe koja ispira mozak kako bi vi mogli histerično pričati o "trenutnoj opasnosti" i "trenutnim" (ne)rješenima eutanazije, bacati takve nebulozne postove kao ove koje sam citirao, šta očekivati od našeg naroda koji sve zna i koji je sve u državi riješio...escobar__ wrote:Samo još koja godinica, dok avdijator i kompanija ugrabe još šuškica iz kakvog eUropskog fonda.
-
avdijator
#207 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Može se sprovesti u roku od godinu, eutanazija svih lutalica + uspostava funkcionalnog registra, šta je tebi nejasno? Ali to narode o vama ovisi, vi birate vladajuće većinski, vi hoćete vječnu eutanaziju koja nikada neće riješiti problem pasa lutalica koji će se iznova pojavljivati ZBOG NEPOSTOJEĆEG SISTEMA REGISTRA, ne možete narode ukapirate, džaba vam sve...L u c i f e r wrote:Ma ja ba, samo dugoročno i polahko, ko jebe ove što se presavijaju po hitnoj...avdijator wrote:L u c i f e r wrote:reko je avdijator da će spriječit kerove da se razmnožavajuNaravno da ćete na konkretno rješenje, dugoročno i efikasno, koje sam naveo, uz trenutak medijske pompe koja ispira mozak kako bi vi mogli histerično pričati o "trenutnoj opasnosti" i "trenutnim" (ne)rješenima eutanazije, bacati takve nebulozne postove kao ove koje sam citirao, šta očekivati od našeg naroda koji sve zna i koji je sve u državi riješio...escobar__ wrote:Samo još koja godinica, dok avdijator i kompanija ugrabe još šuškica iz kakvog eUropskog fonda.
Last edited by avdijator on 03/07/2014 21:24, edited 1 time in total.
- Hajlac
#208 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Bla bla bla blaavdijator wrote:I dalje nisi odgovorio na postavljeno, tačnije niz postavljenih pitanja, koje sam boldirao sada da se ne možeš praviti da ih ne vidiš, odgovor....avdijator wrote:
Ponovo falična logika generalizacije, ako ubijemo mrava, šta fali da ubijemo i psa. Po toj faličnoj logici onda ja tebi postavljam pitanje, zašto onda ne bi ubili neku čitavu vrstu kad možemo jedinku npr. vjeverica, ptica itd., hajmo ih eto istrijebiti, šta će uopšte, jel se slažeš, imaš li išta protiv, je li ti moralno ili ne to?
Duša vam je navući ljude na naprđivanje/filozofiranje kvazi-upoređivanjima
Vi ste ti koji šutite o istrjebljenju hiljada biljnih i životinjskih vrsta, ne samo "nedužnih bića" tj. jedinki već ČITAVIH VRSTA - NEPOVRATNO!
Ali ste zato izuzetno "humani" i puni ljubavi prema isključivo jednoj vrsti, koja btw. nema apsolutno nikavku pozitivnu ulogu u ekosistemu već isključivo služi čovjeku kao živo oruđe za odbranu od neprijatelja i za održavanje mentalnog zdravlja u šizofrenoj civilizaciji koja podstiče otuđivanje od prirode. Tzv. kućni ljubimci su jadan pokušaj zamjene stvarne prirode vještačkom - interakcijom s psom, mačkom, zamorcem itd. u četiri betonska zida.
Redovnom eutanazijom neudomljenih lutalica nikad ne bi smo došli do 10.000+ uličara koji se, urganizujući se u čopore, sve više pretvaraju u vukove.
Posdstiče li lutalica rast biljaka poput sve ugroženije pčele?
Prečišćava li lutalica zrak i vodu poput sve ugroženijeg ekosistema šume?
Prečišćava li lutalica vodu i sama mora poput sve rjeđih močvara?
...
Manite se više patetike o tužnim okama i impotentnih pokušaja napada imputiranjem kako smo mi ostali sve same ubice i genocidaši samih vrsta
Pripitomljeni Canis lupus neće biti istrijebljen ugledanjem na EU/USA tako što ćemo i mi uvesti eutanaziju neudomljenih lutalica.
Čitav ekosistem hoće se raspasti između ostalog i time što milijarde eurića i funti tračite na socijalne eksperimente na periferiji Evrope umjesto na podizanje svijesti o ovome:

Pametnom dosta da shvati koliko ste puni lažnog morala i patetike.
-
avdijator
#209 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
I dalje Hajlac nisi odgovorio na pitanja. 
-
L u c i f e r
#210 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Izvini, al pobrko si me s nekim, ja nisam NAROD, ja sam čika Luci...avdijator wrote: Može se sprovesti u roku od godinu, eutanazija svih lutalica + uspostava funkcionalnog registra, šta je tebi nejasno? Ali to narode o vama ovisi, vi birate vladajuće većinski, vi hoćete vječnu eutanaziju koja nikada neće riješiti problem pasa lutalica koji će se iznova pojavljivati ZBOG NEPOSTOJEĆEG SISTEMA REGISTRA, ne možete narode ukapirate, džaba vam sve...
- S4mpion
#211 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Broj zvijeri je definitivno ogroman. Na vilsu ih je 10-20 uvijek. Kod RTV doma 10-15 po livadi, na Čengić Vili isto 10-15 redovno na šetalištu i to je ono što sam vidio juče za nekih sat vremena vožnje.
Situacija je izmakla kontroli, šintore su ukinuli, zato i imamo ovakve probleme. Sistem je funkcionisao nekad. Uzimajući u obzir trentuno stanje na terenu, rješenje problema mora biti trenutno, nemamo vremena 10 godina čekati kad će psi nestati sa ulica. Ovako ako se nastavi, mrtva glava je samo pitanje dana. Jedino trenutno rješenje koje bi trenutno riješilo problem je eutanazija (stručna-nestručna - ko te pita). Para za azile nema.
Situacija je izmakla kontroli, šintore su ukinuli, zato i imamo ovakve probleme. Sistem je funkcionisao nekad. Uzimajući u obzir trentuno stanje na terenu, rješenje problema mora biti trenutno, nemamo vremena 10 godina čekati kad će psi nestati sa ulica. Ovako ako se nastavi, mrtva glava je samo pitanje dana. Jedino trenutno rješenje koje bi trenutno riješilo problem je eutanazija (stručna-nestručna - ko te pita). Para za azile nema.
-
avdijator
#212 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Ne bježi od realnosti i zabludi većine u kojoj si, narode.L u c i f e r wrote:Izvini, al pobrko si me s nekim, ja nisam NAROD, ja sam čika Luci...avdijator wrote: Može se sprovesti u roku od godinu, eutanazija svih lutalica + uspostava funkcionalnog registra, šta je tebi nejasno? Ali to narode o vama ovisi, vi birate vladajuće većinski, vi hoćete vječnu eutanaziju koja nikada neće riješiti problem pasa lutalica koji će se iznova pojavljivati ZBOG NEPOSTOJEĆEG SISTEMA REGISTRA, ne možete narode ukapirate, džaba vam sve...
-
L u c i f e r
#213 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Ne prepadaj me ba...avdijator wrote:Ne bježi od realnosti i zabludi većine u kojoj si, narode.L u c i f e r wrote:Izvini, al pobrko si me s nekim, ja nisam NAROD, ja sam čika Luci...avdijator wrote: Može se sprovesti u roku od godinu, eutanazija svih lutalica + uspostava funkcionalnog registra, šta je tebi nejasno? Ali to narode o vama ovisi, vi birate vladajuće većinski, vi hoćete vječnu eutanaziju koja nikada neće riješiti problem pasa lutalica koji će se iznova pojavljivati ZBOG NEPOSTOJEĆEG SISTEMA REGISTRA, ne možete narode ukapirate, džaba vam sve...
@hajlač:
Ovo je najpametnija stvar koju sam pročitao danas, svaka čast, odlična misao:
psi služe za održavanje mentalnog zdravlja u šizofrenoj civilizaciji koja podstiče otuđivanje od prirode. Tzv. kućni ljubimci su jadan pokušaj zamjene stvarne prirode vještačkom - interakcijom s psom, mačkom, zamorcem itd. u četiri betonska zida.
- Bluemore
#214 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Krajnje je vrijeme da se nesto uradi....Dešavalo se da tokom dana imamo između sedam i devet pacijenata, dok smo jedan dan zabilježili čak 11 pacijenata", rekla je Softić.
Ovo je drastično povećanje s obzirom na to da je ranije registrovano između četiri i pet slučajeva dnevno.
-
avdijator
#215 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Problem pasa lutalica na ovim prostorima NIKADA u historiji nije bio riješen, znači nikakav sistem nije funkcionisao nit postojao jer su ih ubijali iznova i iznova, hiljade i hiljade pasa se ubijalo svake godine i pored tog nazovi ga "sistema". Ja se nadam da razumiješ da se pod terminom "rješenja problema pasa lutalice" podrazumjeva stopiranje stvaranje istih, što je jedino moguće uz registar vlasnika i njihovih ljubimaca, funkcionalni sistem provjere, svijest građana koji kada vide psa na ulicu trebaju da prijave, nadležni da reaguju. Nešto što se može podrazumjevati pod sistemom i to funkcionalnim jeste da se lutalice ne bi trebale stvarati na ulicama.S4mpion wrote: šintore su ukinuli, zato i imamo ovakve probleme. Sistem je funkcionisao nekad.
Last edited by avdijator on 03/07/2014 21:41, edited 1 time in total.
- Hajlac
#216 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Odgovorio, samo od silne pameti ne razumijete...avdijator wrote:I dalje Hajlac nisi odgovorio na pitanja.
Lupaš čovječe o istrjebljenju tamo nekih vjeverica itd. Niko ovdje ne govori o istrjebljenju Canis lupusa jadan ne bio pa da praviš nekakve vratolomije s mravima, vjevericama itd.
Ovdje se govori o čistoj deRATizaciji odnosno u ovom slučaju deLUTALIzaciji urbanih sredina, naravno u humanom obliku kakav se primjenjuje svugdje "na zapadu" - eutanaziji/uspavljivanju.
Ujedaju i inficiraju građane, raznose smeće iz smetljarnika, poubijaše sve mačke, usraše sve zelene površine pa se djeca više ne mogu igrati u tim parkovima koje spominjete u komentarima na članak o izujedanoj curici na Bjelavama(!), utjeruju strah u kosti čitavom gradu itd.
Sad lijepo argumentima kažite šta to pozitivno ima ovaj grad od pasa lutalica? Osim naravno nečeg čime će se apatični i od društva otuđeni 'aktivisti' zabaLJati kao oblik bijega od stvarnosti i odgovornosti za sve što se u ljudskom društvu i ekosistemu događa.
Last edited by Hajlac on 03/07/2014 21:44, edited 1 time in total.
-
L u c i f e r
#217 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Bio je riješen.avdijator wrote:Problem pasa lutalica na ovim prostorima NIKADA u historiji nije bio riješen, znači nikakav sistem nije funkcionisao nit postojao jer su ih ubijali iznova i iznova, hiljade i hiljade pasa se ubijalo svake godine i pored tog nazovi ga "sistema". Ja se nadam da razumiješ da se pod terminom "rješenja problema pasa lutalice" podrazumjeva stopiranje stvaranje istih, što je jedino moguće uz registar vlasnika i njihovih ljubimaca, funkcionalni sistem provjere, svijest građana koji kada vide psa na ulicu trebaju da prijave, nadležni da reaguju. Nešto što se može podrazumjevati pod sistemom i to funkcionalnim jeste da se lutalice ne bi trebale stvarati na ulicama.S4mpion wrote: šintore su ukinuli, zato i imamo ovakve probleme. Sistem je funkcionisao nekad.
To zna svako ko je u ta doba živio.
Trava poraste pa se pokosi, lutalice se namnože - šintori odrade.
A te idealističke fantazije o nerazmnožavanju lutalica moj avdija okači mačku o rep...
- Hashishar
#218 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Kako god moraš priznati da je prije bilo manje pasa lutalica = manje ugriza, tj da je bio efikasiniji sistem dok su šintori mogli raditi svoj posao.avdijator wrote:Problem pasa lutalica na ovim prostorima NIKADA u historiji nije bio riješen, znači nikakav sistem nije funkcionisao nit postojao jer su ih ubijali iznova i iznova, hiljade i hiljade pasa se ubijalo svake godine i pored tog nazovi ga "sistema". Ja se nadam da razumiješ da se pod terminom "rješenja problema pasa lutalice" podrazumjeva stopiranje stvaranje istih, što je jedino moguće uz registar vlasnika i njihovih ljubimaca, funkcionalni sistem provjere, svijest građana koji kada vide psa na ulicu trebaju da prijave, nadležni da reaguju. Nešto što se može podrazumjevati pod sistemom i to funkcionalnim jeste da se lutalice ne bi trebale stvarati na ulicama.S4mpion wrote: šintore su ukinuli, zato i imamo ovakve probleme. Sistem je funkcionisao nekad.
- S4mpion
#219 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Ovoliko pasa na ulicama nije bilo nikada, tako da ipak stoji da je sistem bio izuzetno efikasan i funkcionalan.avdijator wrote:Problem pasa lutalica na ovim prostorima NIKADA u historiji nije bio riješen, znači nikakav sistem nije funkcionisao nit postojao jer su ih ubijali iznova i iznova, hiljade i hiljade pasa se ubijalo svake godine i pored tog nazovi ga "sistema".S4mpion wrote: šintore su ukinuli, zato i imamo ovakve probleme. Sistem je funkcionisao nekad.
-
avdijator
#220 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Jasno se vidi da si upao u vlastiti ćorsokak faličnosti eutanazije, koja je bez sistema registra slijepa, ne vodi nikuda, što je prepoznao EU pa ga uveo, jednostavno, ostao si u "sistemu" koji je oboren.L u c i f e r wrote:Bio je riješen.avdijator wrote:Problem pasa lutalica na ovim prostorima NIKADA u historiji nije bio riješen, znači nikakav sistem nije funkcionisao nit postojao jer su ih ubijali iznova i iznova, hiljade i hiljade pasa se ubijalo svake godine i pored tog nazovi ga "sistema". Ja se nadam da razumiješ da se pod terminom "rješenja problema pasa lutalice" podrazumjeva stopiranje stvaranje istih, što je jedino moguće uz registar vlasnika i njihovih ljubimaca, funkcionalni sistem provjere, svijest građana koji kada vide psa na ulicu trebaju da prijave, nadležni da reaguju. Nešto što se može podrazumjevati pod sistemom i to funkcionalnim jeste da se lutalice ne bi trebale stvarati na ulicama.S4mpion wrote: šintore su ukinuli, zato i imamo ovakve probleme. Sistem je funkcionisao nekad.
To zna svako ko je u ta doba živio.
Trava poraste pa se pokosi, lutalice se namnože - šintori odrade.
A te idealističke fantazije o nerazmnožavanju lutalica moj avdija okači mačku o rep...
- Cyrax
#221 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Nije bio rijesen? Nije ni postojao taj problem ko je bar prosao autom kroz Sarajevo prije ukidanja starog zakona.
Ovo je vec trolanje i laganje postalo
-
avdijator
#222 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Hiljade ih je godišnje bilo ubijano, znači nije vidjelo efikasnosti i funkcionalnosti, opet ćorsokak.S4mpion wrote:Ovoliko pasa na ulicama nije bilo nikada, tako da ipak stoji da je sistem bio izuzetno efikasan i funkcionalan.avdijator wrote:Problem pasa lutalica na ovim prostorima NIKADA u historiji nije bio riješen, znači nikakav sistem nije funkcionisao nit postojao jer su ih ubijali iznova i iznova, hiljade i hiljade pasa se ubijalo svake godine i pored tog nazovi ga "sistema".S4mpion wrote: šintore su ukinuli, zato i imamo ovakve probleme. Sistem je funkcionisao nekad.
-
avdijator
#223 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Trolati i lagati može samo onaj koji negira cifre od hiljada pasa lutalica koje su se stvarale i koje su bile ubijane, te koji negira EU koji je prepoznao to, znači sami EU standardi te obaraju.Cyrax wrote:Nije bio rijesen? Nije ni postojao taj problem ko je bar prosao autom kroz Sarajevo prije ukidanja starog zakona.
- S4mpion
#224 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Sigurno si mislio "hiljade manje ih je bilo na ulici", dakako da je to jasan dokaz efikasnosti i funkcionalnosti.avdijator wrote:Hiljade ih je godišnje bilo ubijano, znači nije vidjelo efikasnosti i funkcionalnosti, opet ćorsokak.S4mpion wrote:
Ovoliko pasa na ulicama nije bilo nikada, tako da ipak stoji da je sistem bio izuzetno efikasan i funkcionalan.
- Arata
#225 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU
Nije tačno! Registar nije ni prije postojao pa nismo imali ovih problema. Problemi su nastali kada su svezane ruke ljudima koji regulišu broj pasa, pa su onda razna udruženja i usamljene žene počeli da hrane i uzgajaju hiljade lutailca po gradovima.avdijator wrote:
Može se sprovesti u roku od godinu, eutanazija svih lutalica + uspostava funkcionalnog registra, šta je tebi nejasno? Ali to narode o vama ovisi, vi birate vladajuće većinski, vi hoćete vječnu eutanaziju koja nikada neće riješiti problem pasa lutalica koji će se iznova pojavljivati ZBOG NEPOSTOJEĆEG SISTEMA REGISTRA, ne možete narode ukapirate, džaba vam sve...
Ne znam koliko puta treba napisati: kada se eutaniziraju svi psi, koji su tu radi ljudi kao što si ti, eutanazija bi se vršila možda nad par lutalica godišnje. Šta misliš koliko to ljudi ostavi svog psa na ulici jedne opštine mjesečno? Neka ih ostavi 5 (što mislim da je uvećan broj) onda to ne bi trebao biti nikakav problem za udruženja da udome u roku od nekih mjesec dana. Problem je 15000 divljih pasa koje niko ne može udomiti i oni se moraju eutanizirati. Čekanjem i odgađanjem ćemo dobiti 20000, pa onda 30000, pa onda 50000 i onda će neko reći zašto ih ranije niste eutanizirali, gdje ćeš ubiti 50000 pasa.
Mislim da bi trebalo zakonom zabraniti i hranjenje životinja bez vlasnika.