Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
- insomnia78
#76 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Trebo bi on ‘odzu posjetiti. Ako se treses prilikom ucenja Kur’ana nije to dobar znak
- spreca
#77 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Znaci da sejtan izlazi iz njegainsomnia78 wrote:Trebo bi on ‘odzu posjetiti. Ako se treses prilikom ucenja Kur’ana nije to dobar znak
- pustopoljina
#78 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
E tad mozebasicm wrote:Cuj kardiologu pored dzamije ruke se tresu...a sta ako zivi blizu beer festa?
Ili sta ako mu zena hrce?
Ako vec ides analogijom, odgovor ti se sam namece.
- bosan
#79 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Ne smeta tebi Hodza vec tebi smeta sto nemozes popit
Strpi se jos koji dan i ja drhtim sav

- strucnjakdemagog
#80 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
jesi siguran da je to pravoslavna crkva? koliko znam, katolicke zvone svakih 15 min. pravoslavne mozda 3x dnevnosalik79 wrote:U Tuzli pravoslavna crkva zvoni svakih 15 minuta. I to ono "blaze" zvono (na prvih 15 min jednom, na drugih dva puta, trecih tri i cetvrtih cetiri), a nakon toga, na puni sat, "jako" zvono, onoliko puta koliko je trenutno sati.animals wrote:Cuj na svaki 15 min..insomnia78 wrote:I Francuzi su neki dan ukinuli jednu crkvu koja je zvonila na svakih petnest minuta. Dobro nisu ukinuli ali su je ogranicili
jos to nisam dozivio..
znam da ovdje ima jedna ali podalje od mene pa zvoni oko 6 h uvecer..
ali ja je i ne cujem,,
gdje ce svaki 15 min..
pobunili bi se svi..nema toga ovdje..
- salik79
#81 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
100%, posto sam odrastao uz nju.strucnjakdemagog wrote:jesi siguran da je to pravoslavna crkva? koliko znam, katolicke zvone svakih 15 min. pravoslavne mozda 3x dnevnosalik79 wrote:U Tuzli pravoslavna crkva zvoni svakih 15 minuta. I to ono "blaze" zvono (na prvih 15 min jednom, na drugih dva puta, trecih tri i cetvrtih cetiri), a nakon toga, na puni sat, "jako" zvono, onoliko puta koliko je trenutno sati.animals wrote: Cuj na svaki 15 min..
jos to nisam dozivio..
ali ja je i ne cujem,,
gdje ce svaki 15 min..
- xoklix
#82 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Tema ima potencijala samo takvog 
- vjeshalica
#83 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Ja pisala na drugoj temi nedavnoinsomnia78 wrote:Suti sta bi da imate crkvu koja zvoni svakih petnest minuta
Ima crkva na Dobrinji lupa svakih 15 minuta sreca ne udara po noci a ionako je nametljivo
Odavno je takk,vani ne daj boze da se nadjes u to vrijeme ima da se raspadnes...
Nezz nije 2 vijek da udara svakih 15min imamo svi po stotinu satova...
Ja sam jos poprilicno daleko od crkve al grmi na sve strane haus
- vjeshalica
#84 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Gdje zivis?animals wrote:Cuj na svaki 15 min..insomnia78 wrote:I Francuzi su neki dan ukinuli jednu crkvu koja je zvonila na svakih petnest minuta. Dobro nisu ukinuli ali su je ogranicili
jos to nisam dozivio..
ali ja je i ne cujem,,
gdje ce svaki 15 min..
Lako je lupat u periferiji grada al da lupa u centru nece to niko dotle provocirat imas moj odgovor iznad
- animals
#85 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Bec..zvoni i ovdje..ali ne svaki 15 min..vjeshalica wrote:Gdje zivis?animals wrote:Cuj na svaki 15 min..insomnia78 wrote:I Francuzi su neki dan ukinuli jednu crkvu koja je zvonila na svakih petnest minuta. Dobro nisu ukinuli ali su je ogranicili
jos to nisam dozivio..
ali ja je i ne cujem,,
gdje ce svaki 15 min..
Lako je lupat u periferiji grada al da lupa u centru nece to niko dotle provocirat imas moj odgovor iznad
u stvari blizu mene nema , pa ne znam..
- vjeshalica
#86 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Kontala sam da si u SA...nista onda
- muha_sa
#87 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
treba iž njega išćerat zlo a ućerat dobrospreca wrote:Znaci da sejtan izlazi iz njegainsomnia78 wrote:Trebo bi on ‘odzu posjetiti. Ako se treses prilikom ucenja Kur’ana nije to dobar znak
-
mali jomu
#88 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
vjeshalica wrote: Kontala sam da si u SA...nista onda
- spreca
#89 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
miaslis zlo mu iscerat a dobro uceratmuha_sa wrote:treba iž njega išćerat zlo a ućerat dobrospreca wrote:Znaci da sejtan izlazi iz njegainsomnia78 wrote:Trebo bi on ‘odzu posjetiti. Ako se treses prilikom ucenja Kur’ana nije to dobar znak
- Sanjarko
-
TheMule
#92 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Sve religije su zaostale, i upraznjavaju samo formu, a ne sustinu, i od tud i problemi koje imamo u 21. stoljecu.
U ovo doba nema razloga za zvona ni ezane, jer su svi ljudi dobro informisani i izmislili smo satove i zbog dostignuca u astronomiji znamo tacno kad namaz pocinje. Radi tradicije i radi ljudi u dvoristu koji mozda uzimaju abdest ili pricaju, moze se dati blagi ezan bez oglasenja, i to je to.
U ovo doba nema razloga za zvona ni ezane, jer su svi ljudi dobro informisani i izmislili smo satove i zbog dostignuca u astronomiji znamo tacno kad namaz pocinje. Radi tradicije i radi ljudi u dvoristu koji mozda uzimaju abdest ili pricaju, moze se dati blagi ezan bez oglasenja, i to je to.
-
džakailibu
#93 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Budi kao predsednik i reci istinu-arlaucu sa dzamija u 5 ujutro.
-
mali jomu
#94 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Kad vas ujutro mamurne Ezan probudi...
- teuta06
#95 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
u mjestu gdje živim ima blizu džamija... sad za vikend dosli su mi rođaci iz Hrvatske.. i sad sjedimo u kuci... kad moja rodica skace, zove drugog rođaka da izađu vani da cuju ezan.... a ja ga uopce nisam ni cula.... nije glasan...a toliko sam oguglala na njeg da ga i ne cujem...isto kao i crkvena zvona...kad sam vani onda se i cuje..
a ima raznih ljudi... kod katolika kad se sprema nevrijeme... pogotvo ljetne grmljavine... obicaj se da se moli na vratima...a i crkva treba zvonit (ima neki razlog, nisam sigurna pa da ne objasnjavam).. i tako prije desetak godina..spremalo se veliko nevrijeme...a zvonilo se rucno... treba se popet na zvonik i zvonit... i ugl nevrijeme je bilo i proslo..a crkva nije zvonila... nije ljudima pravo bilo sto nije zazvonilo...trebalo je,a bilo veliko nevrijeme....a valjda i svecenici i casne nisu mogli otici zvoniti zbog nevremena, bilo ih strah ili nesto... tako da ne moze se svima ugoditi...
a ima raznih ljudi... kod katolika kad se sprema nevrijeme... pogotvo ljetne grmljavine... obicaj se da se moli na vratima...a i crkva treba zvonit (ima neki razlog, nisam sigurna pa da ne objasnjavam).. i tako prije desetak godina..spremalo se veliko nevrijeme...a zvonilo se rucno... treba se popet na zvonik i zvonit... i ugl nevrijeme je bilo i proslo..a crkva nije zvonila... nije ljudima pravo bilo sto nije zazvonilo...trebalo je,a bilo veliko nevrijeme....a valjda i svecenici i casne nisu mogli otici zvoniti zbog nevremena, bilo ih strah ili nesto... tako da ne moze se svima ugoditi...
-
mali jomu
#96 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
teuta06 wrote: u mjestu gdje živim ima blizu džamija... sad za vikend dosli su mi rođaci iz Hrvatske.. i sad sjedimo u kuci... kad moja rodica skace, zove drugog rođaka da izađu vani da cuju ezan.... a ja ga uopce nisam ni cula.... nije glasan...a toliko sam oguglala na njeg da ga i ne cujem...isto kao i crkvena zvona...kad sam vani onda se i cuje..
Ja sam iz Sarajevske Carsije, carsijaner pravi..... i kao dijete znam kad koja crkva zvoni ili ne zvoni, kad u nekoj od dzamija nema ili kasni ezan, sta se desava sa sinagogom.... kad se god nesto poremeti primjetim, cujem da fali..... i kad se srajom sastanem na kahvi pricamo o tome sta je ko primjetio, i svi znamo gdje se sta poremetilo, i onda medju nama idu "carsijske price" sta bi moglo biti.....
to ti je carsijska raja kojoj nista ne promakne... i ako je neki veci belaj svi se pomognemo se izmedju, tako je vazda u BiH bilo, i sad je....
-
mali jomu
#98 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Dodjite u Sa i prodjite kroz BiH da dozivite sve bajke iz svih knjiga sto ste procitali... 
-
TheGodfather001
#99 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
Pa u ime boldiranog da se sjetimo kako je "raja" pomogla Denisu Mrnjavcu, onom "šehidu" iz kanjona Neretve što ga snimi "raja" i tako dalje... Smanji ribu ili dozu kume, previše je.mali jomu wrote:teuta06 wrote: u mjestu gdje živim ima blizu džamija... sad za vikend dosli su mi rođaci iz Hrvatske.. i sad sjedimo u kuci... kad moja rodica skace, zove drugog rođaka da izađu vani da cuju ezan.... a ja ga uopce nisam ni cula.... nije glasan...a toliko sam oguglala na njeg da ga i ne cujem...isto kao i crkvena zvona...kad sam vani onda se i cuje..
Ja sam iz Sarajevske Carsije, carsijaner pravi..... i kao dijete znam kad koja crkva zvoni ili ne zvoni, kad u nekoj od dzamija nema ili kasni ezan, sta se desava sa sinagogom.... kad se god nesto poremeti primjetim, cujem da fali..... i kad se srajom sastanem na kahvi pricamo o tome sta je ko primjetio, i svi znamo gdje se sta poremetilo, i onda medju nama idu "carsijske price" sta bi moglo biti.....
to ti je carsijska raja kojoj nista ne promakne... i ako je neki veci belaj svi se pomognemo se izmedju, tako je vazda u BiH bilo, i sad je....
- muha_sa
#100 Re: Remecenje javnog reda i mira - Dzamija
i ja sam sa čaršije al sam se ko djete naviko i na ezan i na zvona sa obližnjih crkvi tako da i ne primjetim nit cujem kad zvone il ne zvone il kad ezana ima jal nemamali jomu wrote:teuta06 wrote: u mjestu gdje živim ima blizu džamija... sad za vikend dosli su mi rođaci iz Hrvatske.. i sad sjedimo u kuci... kad moja rodica skace, zove drugog rođaka da izađu vani da cuju ezan.... a ja ga uopce nisam ni cula.... nije glasan...a toliko sam oguglala na njeg da ga i ne cujem...isto kao i crkvena zvona...kad sam vani onda se i cuje..
al ove današnje novotarije mi idu na neku stvar