de malo istraži i provjeri.
Relikti kokuzluka
-
DonieBrasco
#827 Re: Relikti kokuzluka
Bez obzira na sve, neki ljudi nemaju dodira sa stvarnosu zivota.
-
Hakiz
#828 Re: Relikti kokuzluka
Da, siromašnadječak sa šibicama wrote: ↑14/06/2024 12:40 Kakva je to drzava u kojoj je otici na ljetovanje, zimovanje ili u restoran, hir a ne potreba.
Siromasna, zar ne.
-
Hakiz
#829 Re: Relikti kokuzluka
Jeste, hir je. Ako nije potreba, hir je. I želja je hir.
Ne znači da mu ne treba udovoljiti, ali jeste hir.
Problem je kada udovoljavanje hiru čovjeka odvuče u dužničko ropstvo.
Naime, jedno je kada ja imam već sada toliko da mogu platiti šta želim, ali dignem kredit zbog toga što ne želim to platiti odjednom. Tada kredit nije problem.
Drugo je da nemam sada da platim šta želim, dignem kredit, i nadam se da ću biti u stanju da ga vratim. Tada čovjek sebe uvlači u mogući problem.
Ako u ovu drugu situaciju ulazi zbog zadovoljavanja neegzistencijalne želje, zbog hira, tada može napraviti veliku grešku. Tako se u može ostati bez imovine koju se već ima. Zbog putovanja ili automobila ostati bez stana ili kuće.
Ako je u pitanju egzistencijalna potreba, onda nema diskusije, nema izbora.
- Ateista
#830 Re: Relikti kokuzluka
Onda imamo razlicitu definiciju sta znaci hir. Iskreno, ne znam ni ja kako tacno da definisem, ali ja ne bih bas sve sto nije potreba zvao hirom.Hakiz wrote: ↑14/06/2024 14:46Jeste, hir je. Ako nije potreba, hir je. I želja je hir.
Ne znači da mu ne treba udovoljiti, ali jeste hir.
Problem je kada udovoljavanje hiru čovjeka odvuče u dužničko ropstvo.
Naime, jedno je kada ja imam već sada toliko da mogu platiti šta želim, ali dignem kredit zbog toga što ne želim to platiti odjednom. Tada kredit nije problem.
Drugo je da nemam sada da platim šta želim, dignem kredit, i nadam se da ću biti u stanju da ga vratim. Tada čovjek sebe uvlači u mogući problem.
Ako u ovu drugu situaciju ulazi zbog zadovoljavanja neegzistencijalne želje, zbog hira, tada može napraviti veliku grešku. Tako se u može ostati bez imovine koju se već ima. Zbog putovanja ili automobila ostati bez stana ili kuće.
Ako je u pitanju egzistencijalna potreba, onda nema diskusije, nema izbora.
Sto se tice drugog dijela oko vracanja kredita, ne mislim ni da su samo te dvije opcije u opticaju. Zavisi koliki je iznos u pitanju, ali postoje stvari za koje neko nema trenutno novac, ali moze skupiti za par mjeseci, godinu, nekoliko godina, a zeli to odmah da ima pa digne kredit. Dakle, nema trenutno, ali izracuna da moze toliko odvajati mjesecno za to i da mu ne fali nista, samo sto nece da skuplja i da to kupi za nekoliko godina vec odmah. To nije isto kao uvaliti se i nadati se da ces moci vratiti ako dobro izracunas.
Nekad je to i ekonomski isplativija opcija zbog inflacije, jer dok skupis mozda ce to toliko poskupiti da ti se vise isplatilo dici kredit, ili imas druge troskove zato sto to nemas pa ces te troskove duze placati, a ne mora biti opet nesto egsitencijalno. Recimo neko placa cesto rent a car, iznajmljuje ona mala elektricna auta ili placa taxi jer mu je mrsko hodati i ne zeli javni prevoz, pa mu je isplativije kupiti auto na kredit nego skupljati i za to vrijeme sve to placati.
-
Satori
#831 Re: Relikti kokuzluka
To je razlika izmedju troska i investicije. Kod investicija ocekujes da ti se isplate u buducnosti.Ateista wrote: ↑14/06/2024 15:07 Onda imamo razlicitu definiciju sta znaci hir. Iskreno, ne znam ni ja kako tacno da definisem, ali ja ne bih bas sve sto nije potreba zvao hirom.
Sto se tice drugog dijela oko vracanja kredita, ne mislim ni da su samo te dvije opcije u opticaju. Zavisi koliki je iznos u pitanju, ali postoje stvari za koje neko nema trenutno novac, ali moze skupiti za par mjeseci, godinu, nekoliko godina, a zeli to odmah da ima pa digne kredit. Dakle, nema trenutno, ali izracuna da moze toliko odvajati mjesecno za to i da mu ne fali nista, samo sto nece da skuplja i da to kupi za nekoliko godina vec odmah. To nije isto kao uvaliti se i nadati se da ces moci vratiti ako dobro izracunas.
Nekad je to i ekonomski isplativija opcija zbog inflacije, jer dok skupis mozda ce to toliko poskupiti da ti se vise isplatilo dici kredit, ili imas druge troskove zato sto to nemas pa ces te troskove duze placati, a ne mora biti opet nesto egsitencijalno. Recimo neko placa cesto rent a car, iznajmljuje ona mala elektricna auta ili placa taxi jer mu je mrsko hodati i ne zeli javni prevoz, pa mu je isplativije kupiti auto na kredit nego skupljati i za to vrijeme sve to placati.
Kupovina desetog crnog dzempera u Zari iako je prethodnih 9 ok i nosivo, i treci odlazak na more u sezoni nisu investicije, vec konzumerizam.
Najgora opcija su kreditne i shopping kartice, one su mnoge ljude u crno zavile. Samo solarno placanje, kad se pare prstima broje, tek tad se ima kontrola nad troskovima. Od provlacenja kartice tu i tamo te srce ne zaboli, sve dok rate ne dodju na naplatu.
- stubrijez
#832 Re: Relikti kokuzluka
Cekaj, stani... a sta je sa drugim? (odlsakom na more)Satori wrote: ↑15/06/2024 20:38To je razlika izmedju troska i investicije. Kod investicija ocekujes da ti se isplate u buducnosti.Ateista wrote: ↑14/06/2024 15:07 Onda imamo razlicitu definiciju sta znaci hir. Iskreno, ne znam ni ja kako tacno da definisem, ali ja ne bih bas sve sto nije potreba zvao hirom.
Kupovina desetog crnog dzempera u Zari iako je prethodnih 9 ok i nosivo, i treci odlazak na more u sezoni nisu investicije, vec konzumerizam.
Najgora opcija su kreditne i shopping kartice, one su mnoge ljude u crno zavile. Samo solarno placanje, kad se pare prstima broje, tek tad se ima kontrola nad troskovima. Od provlacenja kartice tu i tamo te srce ne zaboli, sve dok rate ne dodju na naplatu.
- medvjed23
#833 Re: Relikti kokuzluka
Nešto razmišljam o svom muzičkom ukusu. I kontam da je isti, dobrim dijelom, relikt kokuzluka.
Ugrubo rečeno, postoje dvije vrste muzike koja mi prija. Prva bi bila neki alternativni rok engleskog govornog područja: Nick Cave, Nine Inch Nails, Joy Division, Alice in Chains itd. A drugu čine neke sarajevske lake note: ono što pjevaju Hari, Zijo, Monteno i dr.
Ovi drugi su mi sasvim OK. Ima tu sjajnih vokala, ima zanimljivih stihova, ima se šta poslušati. Ali ovi prvi su mi puno bliži. Ono što oni rade je počesto u savršenom skladu sa mojim osjećanjima, mojim razmišljanjima, mojim pogledom na svijet. Sa tom muzikom se baš znam stopiti. Kao da je pisana samo za mene.
Eh sad, kakva je uloga kokuzluka u svemu tome? Pa "zahvaljujući" kokuzluku, dobar dio života sam proveo bez kablovske i interneta. Shodno tome, prozor u svijet muzike mi je bio sužen i prljav; nisam mogao mnogo toga vidjeti. Znao sam za Brenu, Draganu, Halida, Merlina, Harija i još par njih, domaćih. Znao sam da i u drugim dijelovima svijeta postoje neki ljudi koji se bave muzikom. Znalo se desiti da na TV-u, na nekom od kanala uhvaćenih pomoću riblje kosti, naleti neki spot Britney Spears ili Michaela Jacksona. Iz takve jedne siromašne ponude, birao sam ono što mi je najmanje loše. I slušao. I vremenom mi je to priraslo srcu. Razvio sam relativno jaku sklonost ka tome. No, sigurno je da bi ta sklonost bila znatno slabija da sam ranije dobio lak pristup muzici koja mi potpuno leži. U tom slučaju, ta muzika imala bi još veće prisustvo u mom životu. A sva ostala muzika - manje.
Ugrubo rečeno, postoje dvije vrste muzike koja mi prija. Prva bi bila neki alternativni rok engleskog govornog područja: Nick Cave, Nine Inch Nails, Joy Division, Alice in Chains itd. A drugu čine neke sarajevske lake note: ono što pjevaju Hari, Zijo, Monteno i dr.
Ovi drugi su mi sasvim OK. Ima tu sjajnih vokala, ima zanimljivih stihova, ima se šta poslušati. Ali ovi prvi su mi puno bliži. Ono što oni rade je počesto u savršenom skladu sa mojim osjećanjima, mojim razmišljanjima, mojim pogledom na svijet. Sa tom muzikom se baš znam stopiti. Kao da je pisana samo za mene.
Eh sad, kakva je uloga kokuzluka u svemu tome? Pa "zahvaljujući" kokuzluku, dobar dio života sam proveo bez kablovske i interneta. Shodno tome, prozor u svijet muzike mi je bio sužen i prljav; nisam mogao mnogo toga vidjeti. Znao sam za Brenu, Draganu, Halida, Merlina, Harija i još par njih, domaćih. Znao sam da i u drugim dijelovima svijeta postoje neki ljudi koji se bave muzikom. Znalo se desiti da na TV-u, na nekom od kanala uhvaćenih pomoću riblje kosti, naleti neki spot Britney Spears ili Michaela Jacksona. Iz takve jedne siromašne ponude, birao sam ono što mi je najmanje loše. I slušao. I vremenom mi je to priraslo srcu. Razvio sam relativno jaku sklonost ka tome. No, sigurno je da bi ta sklonost bila znatno slabija da sam ranije dobio lak pristup muzici koja mi potpuno leži. U tom slučaju, ta muzika imala bi još veće prisustvo u mom životu. A sva ostala muzika - manje.
-
mali_balon
#834 Re: Relikti kokuzluka
1986 dobijamo kablovsku i MTV tad su se desile tektonske promjene.....a prije toga kruzile su kasete i ploce u raji vazda neko bio negdje i donio ili neko ima negdje nekog pa mu posalje....mislim da se sve svodi na uho...bez obzira koja muzika je kad bila dostupna
- dr_Evil
#835 Re: Relikti kokuzluka
86-e? Braca ti si makar 15 godina ispred mene biomali_balon wrote: ↑21/08/2024 07:52 1986 dobijamo kablovsku i MTV tad su se desile tektonske promjene.....a prije toga kruzile su kasete i ploce u raji vazda neko bio negdje i donio ili neko ima negdje nekog pa mu posalje....mislim da se sve svodi na uho...bez obzira koja muzika je kad bila dostupna
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#836 Re: Relikti kokuzluka
na dobrinji kažu od olimpijade imaju
mi smo pred rat imali neku s 5 kanala
sky mtv eursport rtl i jos neki
mi smo pred rat imali neku s 5 kanala
sky mtv eursport rtl i jos neki
-
broj dva
#837 Re: Relikti kokuzluka
Bogami i bogata...otici u restoran ili pub u recimo Oslu je definitvno hir a ne potreba.Hakiz wrote: ↑14/06/2024 14:37Da, siromašnadječak sa šibicama wrote: ↑14/06/2024 12:40 Kakva je to drzava u kojoj je otici na ljetovanje, zimovanje ili u restoran, hir a ne potreba.
Siromasna, zar ne.
-
mali_balon
#838 Re: Relikti kokuzluka
Sto kaze truba na dobrinji ostalo do olimpijade.....meni se rodjak hvalio nazove me i pusta mtv preko slusalicedr_Evil wrote: ↑21/08/2024 07:5886-e? Braca ti si makar 15 godina ispred mene biomali_balon wrote: ↑21/08/2024 07:52 1986 dobijamo kablovsku i MTV tad su se desile tektonske promjene.....a prije toga kruzile su kasete i ploce u raji vazda neko bio negdje i donio ili neko ima negdje nekog pa mu posalje....mislim da se sve svodi na uho...bez obzira koja muzika je kad bila dostupna![]()
- dr_Evil
#839 Re: Relikti kokuzluka
Ma kod nas u provinciji to je tek nekad iza rata ranih 2000-ih krenulo sa prvim kablovskim operaterima. Ono bilo je raje uvijek sta je imalo satelitsku, ali moja familija nije bila jedna od tihmali_balon wrote: ↑21/08/2024 09:42Sto kaze truba na dobrinji ostalo do olimpijade.....meni se rodjak hvalio nazove me i pusta mtv preko slusalicedr_Evil wrote: ↑21/08/2024 07:5886-e? Braca ti si makar 15 godina ispred mene biomali_balon wrote: ↑21/08/2024 07:52 1986 dobijamo kablovsku i MTV tad su se desile tektonske promjene.....a prije toga kruzile su kasete i ploce u raji vazda neko bio negdje i donio ili neko ima negdje nekog pa mu posalje....mislim da se sve svodi na uho...bez obzira koja muzika je kad bila dostupna![]()
i mater mu se najebala iste kad je doso racun ja zivio u drugoj republici
![]()
-
Hakiz
#840 Re: Relikti kokuzluka
Šta znaju u Oslu šta je druženje.broj dva wrote: ↑21/08/2024 08:46Bogami i bogata...otici u restoran ili pub u recimo Oslu je definitvno hir a ne potreba.Hakiz wrote: ↑14/06/2024 14:37Da, siromašnadječak sa šibicama wrote: ↑14/06/2024 12:40 Kakva je to drzava u kojoj je otici na ljetovanje, zimovanje ili u restoran, hir a ne potreba.
Siromasna, zar ne.
- dale cooper
#841 Re: Relikti kokuzluka
I ja se sjećam da sam imao MTV krajem 80-tih. U Tuzli je u to vrijeme na jednoj od Kula zgrada bio postavljen predajnik koji je eksperimentalno puštao satelitske kanale (u to vrijeme još nije bilo masovno individualnih satelitskih antena) tako da je jedan dio Tuzle imao jedno otprilike dvadesetak kanala. Između ostalih je tu bio i MTV, Eurosport kao i Super Kanal koji je puštao kombinaciju muzike, serija i filmova i koji sam često gledao.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#842 Re: Relikti kokuzluka
Kako vidim, u Bosni je slabo bilo indivualnih antena. Zašto?
Na hrvatskoj obali su svi imali antene i hvatali strane kanale, najviše italijanske. Djedev brat u Dubrovniku je imao antenu i pratio RAI. Znam dobro jer ta ista antena i dan-danas stoji ispred njihovog stana (umro je veoma mlad, žena mu je još živa). Preminuo je 1982. ili 1983.
I babo je imao antenu na kući u Trebinju, dobio je napad nostalgije kada je sad u našem novom TV paketu otkrio Rete 4 (dio Berlusconijievih kanala u ITA). Tvrdi da je i gledao njemački RTL, ali u to nekako ne mogu vjerovati.
Na hrvatskoj obali su svi imali antene i hvatali strane kanale, najviše italijanske. Djedev brat u Dubrovniku je imao antenu i pratio RAI. Znam dobro jer ta ista antena i dan-danas stoji ispred njihovog stana (umro je veoma mlad, žena mu je još živa). Preminuo je 1982. ili 1983.
I babo je imao antenu na kući u Trebinju, dobio je napad nostalgije kada je sad u našem novom TV paketu otkrio Rete 4 (dio Berlusconijievih kanala u ITA). Tvrdi da je i gledao njemački RTL, ali u to nekako ne mogu vjerovati.
- dale cooper
#843 Re: Relikti kokuzluka
Ne mogu reći sa sigurnošću, ali mislim da to tada nije bilo baš jeftino, barem za naše uslove.sehohari wrote: ↑21/08/2024 23:04 Kako vidim, u Bosni je slabo bilo indivualnih antena. Zašto?
- PreWiBa
#844 Re: Relikti kokuzluka
Kako je to uopšte išlo tada?dale cooper wrote: ↑21/08/2024 23:09Ne mogu reći sa sigurnošću, ali mislim da to tada nije bilo baš jeftino.sehohari wrote: ↑21/08/2024 23:04 Kako vidim, u Bosni je slabo bilo indivualnih antena. Zašto?
Mislim da još nije bilo zaključivanja kanala, tako da se makar nije moralo plaćati provajdere kao danas.
- dale cooper
#845 Re: Relikti kokuzluka
Da, mislim da nije, prvobitno kartice a onda i drugi načini kodiranja su došli kasnije.sehohari wrote: ↑21/08/2024 23:11Kako je to uopšte išlo tada?dale cooper wrote: ↑21/08/2024 23:09Ne mogu reći sa sigurnošću, ali mislim da to tada nije bilo baš jeftino.sehohari wrote: ↑21/08/2024 23:04 Kako vidim, u Bosni je slabo bilo indivualnih antena. Zašto?
Mislim da još nije bilo zaključivanja kanala, tako da se makar nije moralo plaćati provajdere kao danas.
- PreWiBa
#846 Re: Relikti kokuzluka
dale cooper wrote: ↑21/08/2024 23:12Da, mislim da nije, prvobitno kartice a onda i drugi načini kodiranja su došli kasnije.sehohari wrote: ↑21/08/2024 23:11Kako je to uopšte išlo tada?dale cooper wrote: ↑21/08/2024 23:09
Ne mogu reći sa sigurnošću, ali mislim da to tada nije bilo baš jeftino.

Misliš na ovo
Baš je pored mene bio taj stari receiver, pa kontam da forumaši vide kako je to izgledalo. Stari je veliki ljubitelj televizije, uvijek je ganjao nove resivere, televizore, vazda smo znali imati višak istih u kući.
Mislim da su ovaj receiver imali negdje početkom 2000-ih ili oko 2000. kada su se moji roditelji tek bili uzeli.
- dale cooper
#847 Re: Relikti kokuzluka
Da, da, to si ti risiveri kodirani sa karticama. A kartica i paketa kanala bilo na desetine. Skup hobi. 
- ZoomZoomKiwi
#848 Re: Relikti kokuzluka
Kad se sjetim viacces kartice, pa poslije došla viacces 2, pa se išlo kod nekog lika na Odmutu da se to otključa on imao nekakve kodove 
- dale cooper
#849 Re: Relikti kokuzluka
Pa onda kada je krenuo piratluk. 
- PreWiBa
#850 Re: Relikti kokuzluka
Ne znam, jednom davno sam iz zezancije priključio taj stari receiver. Bilo haman pa milion kanala, od naših pa sve do arapskih i istočno-azijatskih. E sad, ne znam koliko je toga bilo odključano.dale cooper wrote: ↑21/08/2024 23:26 Da, da, to si ti risiveri kodirani sa karticama. A kartica i paketa kanala bilo na desetine. Skup hobi.![]()