Reintegracija Srebrenice u bosanski kulturni krug

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

insomnia78

#26 Re: Reintegracija Srebrenice u bosanski kulturni krug

Post by insomnia78 »

Al mi pricamo o Srebrenici
Hahaha
Poredis njemacki grad od 200 000 stanovnika sa Srebrenicom

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Struja__

#27 Re: Reintegracija Srebrenice u bosanski kulturni krug

Post by Struja__ »

:lol:
Poredis Njemacku i BiH? Pa samo pogledaj kolika ja Njemacka a kolika je BiH? Pogledaj gradove i broj stanovnika. De razmisli malo prije nego napises nesto, nemoj odmah pisati sve sto ti padne na pamet, pomislit ce neko da si glup.
uglavnomja

#28 Re: Reintegracija Srebrenice u bosanski kulturni krug

Post by uglavnomja »

Bach, kakve veze imaju drzavne tv i sudivi sa sjedistem nato, un, ambasadom :roll:

Minhen, mainz itd ... su gradovi, sa infrastrukturom. Srebrenica je selo, bogu iza ledja.
Samim srebrenicanima ne pada na pamet da se vrate tamo, a ti bi neke institucije uvodio :-)

Da nabrzinu "neko" prokopa kanal od neuma do srebrenice pa da bude sjediste seste flote tamo :-)

Mislim, prica ti je toliko nebulozna da ne mogu vjerovati da si ozbiljan. A ocito ni ostali forumasi.
Struja__

#29 Re: Reintegracija Srebrenice u bosanski kulturni krug

Post by Struja__ »

Ma bah je predsjednik... dosadno mu u njemackoj pa nabada
x_lecter

#30 Re: Reintegracija Srebrenice u bosanski kulturni krug

Post by x_lecter »

Ljudi se srebrenice sjete samo 11 7 i to preko fb....odvratno mi kad vidim da stavljaju onaj cvijet na profilnu ....srebrenica nikog ne zanima .... licno cu radije otici na planinu ili more nego onu tugu i jad gledati .... i bachovom logikom, mozda bi americka ambasada trebala biti u Ahmicima
bach

#31 Re: Reintegracija Srebrenice u bosanski kulturni krug

Post by bach »

uglavnomja wrote:Bach, kakve veze imaju drzavne tv i sudivi sa sjedistem nato, un, ambasadom :roll:

Minhen, mainz itd ... su gradovi, sa infrastrukturom. Srebrenica je selo, bogu iza ledja.
Samim srebrenicanima ne pada na pamet da se vrate tamo, a ti bi neke institucije uvodio :-)

Da nabrzinu "neko" prokopa kanal od neuma do srebrenice pa da bude sjediste seste flote tamo :-)

Mislim, prica ti je toliko nebulozna da ne mogu vjerovati da si ozbiljan. A ocito ni ostali forumasi.
Neka sam ja nebulozan jer sam iznio par ideja kao oživjeti Srebrenicu i dati joj neki smisao mimo 11. jula

Hajde ti nešto pametno predloži...

Bilo šta osim tipično bosanskog ismijavanja drugih tipa "šta se ba praviš pametan"
Cherry-Cherry

#32 Re: Reintegracija Srebrenice u bosanski kulturni krug

Post by Cherry-Cherry »

bach wrote:
uglavnomja wrote:Atmosferu cine ljudi, a ne zgrade i institucije.
Vecina srebrenicana ne zivi u srebrenici.
Ovaj svijet pokrecu pare tj. ekonomska racunica, logika, korist, profit ... Ulaganje para u nesto beskorisno i kontraproduktivno ne moze nikome osim bosancu pasti na pamet.

Koja bi bila svrha kancelarije un ili nato u srebrenici? Sta ce vjerski poglavar u nekom mjestascu sa minornim brojem vjernika?
Vjerski sluzbenik, povezan sa reisom vec postoji.

Bolje bi bilo pronaci pare koje su poslane srebrenici, a koje su misteriozno nestale. Samo to je vec sf.
Njemačka ima glavni grad Berlin

Sjedište državne ARD televizuje nije u Berlinu. nego u Minhenu.

Sjedište druge državne televizije nije u Berlinu nego u malom Mainzu ( nešto više od 200.000 ljudi)

Sjedište svemoćnog Državnog suda nije u Berlinu nego u malom Karlsruheu 290.000 stanovnika.

I danas značajan broj njemačkih institucija i amsasada ima sjedišet u malom mirnom Bonnu... 316.000 duša..

Zašto sve mora biti koncentrirano u glavnom gradu države?
Srebrenica ima 15 000 stanovnika.
amko761

#33 Re: Reintegracija Srebrenice u bosanski kulturni krug

Post by amko761 »

x_lecter wrote:Ljudi se srebrenice sjete samo 11 7 i to preko fb....odvratno mi kad vidim da stavljaju onaj cvijet na profilnu ....srebrenica nikog ne zanima .... licno cu radije otici na planinu ili more nego onu tugu i jad gledati .... i bachovom logikom, mozda bi americka ambasada trebala biti u Ahmicima
E jest to sam i ja primijetio. To je postalo šminka 8-)

Moram i ja to okačiti i na facebook i onaj cvijet. I laganini na kafu u Ferhadiju. Šminka 8-)
Objektivni navijac

#34 Re: Reintegracija Srebrenice u bosanski kulturni krug

Post by Objektivni navijac »

MisaonaImenica wrote:

Sve su to dobri i konkretni prijedlozi osim ovih vezanih za tzv. MZ i te strane faktore. Dosta vise s tim kukanjem u vezi nekih stranaca. Stvari treba preuzeti u svoje ruke.

1. IZ treba otvoriti medresu u Srebrenici. Tako bi konstantno imali nekoliko stotina mladih bosnjackih studenata u Srebrenici. Ovdje je bivsi res Ceric pokazao svoje malogradanstvo jer je izgradio medresu u svom rodnom mjestu Visokom (nadomak Sarajeva i Zenice). Tu se pokazajue malogradanstvo i manjak drzavne vizije bivseg reisa. To se moze ispraviti. Odmah.

2. Izgraditi 4-5 naselja sa po 500 kuca ili 4-5 naselja sa po 10-tak zgrada za Bosnjake. Ima masa ljudi koji nemaju kuce/stanove i zive sirom federacije.

3. Drzavne firme poput Telekoma trebaju otvoriti poslovne jedinice tamo i zaposliti Bosnjake. BH Telekom moze zaposliti 15 radnika tamo. To bi ih kostalo +-100.000KM godisnje. To ne predstavalja apsolutno nista u poredenju sa kompletnim obrtom. I tako daju novce na razne gluposti i sponzori su svega i svacega. Ovdje se sponzorise nasa buducnost.

4. Svaki Bosnjak treba provesti bar jedan dan godisnje u Srebrenici. Zamislimo da svaki Bosnjak provede jedan dan u Srebrenici i potrosi tamo 5KM to bi znacilo da bi godisnje "ubacili" 10 miliona KM u lokalnu ekonomiju. Samo to bi bilo dovoljno da se cijela opcina digne na noge.

I ja bih posebno insistirao na ovoj zadnjoj tacki jer je to nesto za sto nam ne trebaju nikakbi stranci, NATO cuda i nebesa. Samo volja.
To sam i ja pomenuo. Moze se uraditi,mnogo toga ali treba ti drzava i drzavnici,nesto sto mi nemamo i nikada necemo imati.
Struja__

#35 Re: Reintegracija Srebrenice u bosanski kulturni krug

Post by Struja__ »

bach wrote:
uglavnomja wrote:Bach, kakve veze imaju drzavne tv i sudivi sa sjedistem nato, un, ambasadom :roll:

Neka sam ja nebulozan jer sam iznio par ideja kao oživjeti Srebrenicu i dati joj neki smisao mimo 11. jula

Bilo šta osim tipično bosanskog ismijavanja drugih tipa "šta se ba praviš pametan"
Ne vadi se na tipicno bosansko ismijavanje, sve sto su ti ljudi ovdje rekli je bilo argumentovano, nije svaka kritika to tvoje tipicno bosansko ismijavanje.
Al opet na neki nacin razumijem ljude poput tebe, ne zivite ovdje, nemate pojma kakvo je stvarno stanje i sta se stvarno dogadja. I mene bi ljudi cudno gledali kad bi otisao na neki belgijski forum pa njima objasnjavao kako rijesiti neke lokalne probleme.
bach

#36 Re: Reintegracija Srebrenice u bosanski kulturni krug

Post by bach »

insomnia78 wrote:Al mi pricamo o Srebrenici
Hahaha

Mainz 200.000

Berlin 3.4 miliona ljudi

Stvar je proporcija i usporedivo je sa situacijom kod nas. Bar kada su Brojevi u pitanju...

Usput kakvo je vrijeme u Francuskoj? Je li poskupio sir?..Šta gooozi Hollande?
uglavnomja

#37 Re: Reintegracija Srebrenice u bosanski kulturni krug

Post by uglavnomja »

bach wrote:

Bolan, ti, TI hoces da ozivis mjesto u koje nece da se vrate ljudi rodjeni tamo. I to tudjim parama :lol:

Hajde ti nama prvo objasni zasto nijemci nisu smjestili drcavne tv, sudove, ambasade ... U ausvic?

A drugo, gdje su pare poslane srebrenici? Citav svijet zna za milijarde raznih para namijenjih srebrenici, a ulozeno ili dato na pravo mjesto je 0,0001% od toga. Zato zaboravi strance, mozes ih jednom prevariyi za pare, poslije :zzzz:
x_lecter

#38 Re: Reintegracija Srebrenice u bosanski kulturni krug

Post by x_lecter »

Vidjeli smo juce koliko nas kolektivno zanima ... ja sam samo realan .... mislis ds je catic i dzeko dosao jer ih zanima ... dosli su zbog licne promocije jarane
Struja__

#39 Re: Reintegracija Srebrenice u bosanski kulturni krug

Post by Struja__ »

s lecterem se slazem, dosta tu ima samopromocije, reklame, politike, gadosti, cak mi se i ono brendiranje zlocina cvijetom da bi ga najveci supci mogli nositi na reveru gadi... al to je sad druga tema
Objektivni navijac

#40 Re: Reintegracija Srebrenice u bosanski kulturni krug

x_lecter wrote:Vidjeli smo juce koliko nas kolektivno zanima ... ja sam samo realan .... mislis ds je catic i dzeko dosao jer ih zanima ... dosli su zbog licne promocije jarane
Samo preko licnoga interesa i mozes graditi nesto. To neki od nas pokusavaju reci,drzava bi trebala stvoriti interes kod ljudi da se vrate,da se nasele,da budu.
Reintegracija Istocne Bosne je pitanje opstanka drzave i naroda. No bosnjacke politicko/vjerske vodje su zabavljene iskljucivo sa tri druga problema :
1. Pojesti
2. Popiti
3. Poklopiti,
insomnia78

#41 Re: Reintegracija Srebrenice u bosanski kulturni krug

Post by insomnia78 »

bach wrote:
insomnia78 wrote:Al mi pricamo o Srebrenici
Hahaha

Mainz 200.000

Berlin 3.4 miliona ljudi

Stvar je proporcija i usporedivo je sa situacijom kod nas. Bar kada su Brojevi u pitanju...

To ti sad nesto ko provociras, ono ja u dijaspori, 'ta ću ja?
Jel to stvarno hljeba ti i Boga poredis Njemacku infrastrukturu i Bosansku?
Mainz 200 000, Berlin 3,4
I ono sad Mainz je Srebrenica a Berlin Sarajevo?
A presucujes da Mainz ima bolju infrastrukturu nego Sarajevo

Onako malo pogrubo, al haman jedino moguce, koji ce kurac iko u Srebrenici Bogu iza nogu
Treba ti kamaru do Bratunca i sta kad dodjes u Bratunac?
To znaci cisto geografski i ekonomski, ne petljajuci politiku

Jos svi preskacete cinjenicu da je Srebrenica u RS-u i da ce cetalji blokirati svaki takav eventualni pokusaj

I ovo tvoje pisanje je isto naprdjivanje i pomaze srebrenici isto ko i onaj cvijet

Ustvari manje jer za cvjet ce npr neko od stranaca pitati o cemu se radi pa ces ga moci informisati

insomnia78

#42 Re: Reintegracija Srebrenice u bosanski kulturni krug

Post by insomnia78 »

uglavnomja wrote:
bach wrote:

Hajde ti nama prvo objasni zasto nijemci nisu smjestili drcavne tv, sudove, ambasade ... U ausvic?

Mozda zato sto je u Poljskoj?

uglavnomja

#43 Re: Reintegracija Srebrenice u bosanski kulturni krug

Post by uglavnomja »

insomnia78 wrote:
uglavnomja wrote:
bach wrote:

Mozda zato sto je u Poljskoj?

Dobar si, do mene je :oops:

Ali to ne mijenja sustinu pitanja: zasto nisu poljske i stitucije tamo?
bach

#44 Re: Reintegracija Srebrenice u bosanski kulturni krug

Post by bach »

Institucije i zgrade nisu bogomdane. One se osnivaju i podižu. Kada na nekom mjesto podigneš mnogo zgrada i osnuješ mnogo institucija / firmi, tu počinje da se vrti mnogo nvca, ljudi se počinju doseljavati itd

Mjesto postaje bitno...Srebrenica mora postati bitna...
uglavnomja

#45 Re: Reintegracija Srebrenice u bosanski kulturni krug

Post by uglavnomja »

Ah, novac :D

Novac je davan prije 15-20 godina, sakom, lopatom vrecom ... U nezamislivim iznosima. Mogao izgraditi moderniji grad od osla, sa svim pratecim sadrzajima, i jos da stanovnici imaju dozivotnu rentu. Ali jok, bosnjo je to sebi u dzep spremio, podijelio mrvice najglasmijim, a ostele prepustio kukanju i trazenju sadake.
Megiddo

#46 Re: Reintegracija Srebrenice u bosanski kulturni krug

Post by Megiddo »

Naravno da se može mnogo toga. Srebrenica, ako mi to hoćemo, može postati hadž za pacifiste širom svijeta.
insomnia78

#47 Re: Reintegracija Srebrenice u bosanski kulturni krug

Post by insomnia78 »

Ne bogohuli za ramazan
Plus od pacifista nikad nije bilo nesto pretjerane koristi

Objektivni navijac

#48 Re: Reintegracija Srebrenice u bosanski kulturni krug

insomnia78 wrote:
bach wrote:

Mainz 200.000

Berlin 3.4 miliona ljudi

To ti sad nesto ko provociras, ono ja u dijaspori, 'ta ću ja?
Jel to stvarno hljeba ti i Boga poredis Njemacku infrastrukturu i Bosansku?
Mainz 200 000, Berlin 3,4
I ono sad Mainz je Srebrenica a Berlin Sarajevo?
A presucujes da Mainz ima bolju infrastrukturu nego Sarajevo

Onako malo pogrubo, al haman jedino moguce, koji ce kurac iko u Srebrenici Bogu iza nogu
Treba ti kamaru do Bratunca i sta kad dodjes u Bratunac?
To znaci cisto geografski i ekonomski, ne petljajuci politiku

Jos svi preskacete cinjenicu da je Srebrenica u RS-u i da ce cetalji blokirati svaki takav eventualni pokusaj

I ovo tvoje pisanje je isto naprdjivanje i pomaze srebrenici isto ko i onaj cvijet

Ustvari manje jer za cvjet ce npr neko od stranaca pitati o cemu se radi pa ces ga moci informisati

Pola danasnjih velikih gradova su podignuti 'bogu iz nogu' ,planski,dugorocnim planiranjem drzave.Recimo Brazilia ili Petrograd. Naravno,ne govorimo mi o podizanju grada,ne usporedjujemo to,nego govorimo samo o povratku i stvaranju uslova za zivot par hiljada ljudi. Cak i za ojebinu od drzave ,kakva je BiH to bi trebalo biti lako.
Otvoriti nekoliko firmi i nekoliko poslovnica tamo. Kako,drzave subvencionira i benificira firme koje to urade. Otvoriti nekoliko skola,pomenuta medresa i jos neka visokoskolska ustanova. Naravno subvencionirati i beneficirati. Kulturua,organizirati dane -ovoga i onoga tamo,tokom cijele godine i zasto ne,ono sto narod najvise voli ,organizirati najvecu koridu u BiH tamo ( to bi cak bilo i finansijski isplatno ,pokrilo bi troskove sve ostale kulture :D )
Onda ljudi,kako Rusija motivise ljude na idu zivjeti,raditi u Sibir :? Poziva na patriotizam i na zrtvu za Majku Rusiju. NE ,nego daje beneficije i subvencije. Znaci ,osnovati kreditnu organizaciju za davanje malih kredita za pokretanje malih biznisa pod ultra povoljnim uslovima,subvencionirano od drzave. Onda drzava daje beneficije po osnovu staza i razne druge beneficije,dodatke na plate i slicno. Na taj nacin necemo stvoriti Braziliu ili Petrograd ali da bi se na taj nacin vratilo par hiljada ljudi u Srebrenicu ili bilo koji drugi istocnobosanski grad,sigurno bi.
insomnia78

#49 Re: Reintegracija Srebrenice u bosanski kulturni krug

Post by insomnia78 »

Prvo pohapsiti zlocince
Bil se ti vratio da te neki koji te silovo i zaklo ti nekog hoda ulicom
Zatim stvoriti uslove sigurnosti, i dalje preskacete cinjenicu da se radi o teritoriji RS-a gdje su napadi na povratnike i provokacije stalni

enko 1964
Grijem se na: južnu interkonekciju

#50 Re: Reintegracija Srebrenice u bosanski kulturni krug

Post by enko 1964 »

amko761 wrote:
x_lecter wrote:Ljudi se srebrenice sjete samo 11 7 i to preko fb....odvratno mi kad vidim da stavljaju onaj cvijet na profilnu ....srebrenica nikog ne zanima .... licno cu radije otici na planinu ili more nego onu tugu i jad gledati .... i bachovom logikom, mozda bi americka ambasada trebala biti u Ahmicima
E jest to sam i ja primijetio. To je postalo šminka 8-)

Moram i ja to okačiti i na facebook i onaj cvijet. I laganini na kafu u Ferhadiju. Šminka 8-)
:-)
Ma ja, jeb'o tugu i jad.
Drž'te se vi Ferhadije.
Post Reply