Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
-
Umanaja
#1 Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
Apel javnosti – humanost je ne dozvoliti ubijanje naše djece!
Dok svojim radom pokušavamo pomoći stotine djece i roditelja, koji žive u siromaštvu, a ipak su voljeni, dok pokušavamo djeci bez roditelja obezbijediti iole normalne uslove za život, dok pokušavamo obezbijediti liječenje za parove koji najviše na svijetu žele biti roditelji, a ne mogu to prirodnim putem – dotle se u Sarajevu jedna trogodišnja djevojčica bori za život.
Djevojčicu rođenu 2010.godine, skoro do smrti je pretukao član porodice!
Nije njena životna bitka nije dobila prostor u medijima, nije, jer je bilo mnogo važnijihg stvari, a mi se pitamo: šta je to važnije od prava djeteta na život?
Pitamo se kakvi smo to svi mi ljudi kada nam djecu, žene i starce ubijaju batinama, dok mi ćutimo.
Komšije ovog malenog bića sada daju izjave da su viđali dijete u modricama i ranije. Kakvi smo to ljudi, ako nijemo posmatramo mučenje najmlađih. Kakve to poruke šaljemo svojoj djeci? Mislimo li da su pošteđeni nasilja sutra u svojoj porodici, ako je premlaćivanje privatna stvar?
Molimo sve građane, sve pojedince, da prije svega prošire vijest o tragediji trogodišnje djevojčice, molimo svakoga od Vas da prijavite svaki oblik nasilja nad djecom i slabima. Sugrađani, ljudi, budite svjesni da je danas trogodišnja djevojčica, a sutra može biti Vaše dijete, unuče, sestra, majka. Humanost je i spriječiti zlo. A nema većeg zla od nasilja nad nemoćnim.
Zahtijevamo od nadležnih da nasilje u porodici počnu najstrožije kažnjavati i šamar prestanu smatrati incidentnom i modricu na djetetu vaspitnom mjerom.
Zahtijevamo od komšija zlostavljača da prijavljuju nasilje, jer vrlo lako mogu imati na savjesti nečiju smrt. Djeca ne biraju porodice, ali dostojanstven i siguran život zaslužuju svi!
GuGu tim
Dok svojim radom pokušavamo pomoći stotine djece i roditelja, koji žive u siromaštvu, a ipak su voljeni, dok pokušavamo djeci bez roditelja obezbijediti iole normalne uslove za život, dok pokušavamo obezbijediti liječenje za parove koji najviše na svijetu žele biti roditelji, a ne mogu to prirodnim putem – dotle se u Sarajevu jedna trogodišnja djevojčica bori za život.
Djevojčicu rođenu 2010.godine, skoro do smrti je pretukao član porodice!
Nije njena životna bitka nije dobila prostor u medijima, nije, jer je bilo mnogo važnijihg stvari, a mi se pitamo: šta je to važnije od prava djeteta na život?
Pitamo se kakvi smo to svi mi ljudi kada nam djecu, žene i starce ubijaju batinama, dok mi ćutimo.
Komšije ovog malenog bića sada daju izjave da su viđali dijete u modricama i ranije. Kakvi smo to ljudi, ako nijemo posmatramo mučenje najmlađih. Kakve to poruke šaljemo svojoj djeci? Mislimo li da su pošteđeni nasilja sutra u svojoj porodici, ako je premlaćivanje privatna stvar?
Molimo sve građane, sve pojedince, da prije svega prošire vijest o tragediji trogodišnje djevojčice, molimo svakoga od Vas da prijavite svaki oblik nasilja nad djecom i slabima. Sugrađani, ljudi, budite svjesni da je danas trogodišnja djevojčica, a sutra može biti Vaše dijete, unuče, sestra, majka. Humanost je i spriječiti zlo. A nema većeg zla od nasilja nad nemoćnim.
Zahtijevamo od nadležnih da nasilje u porodici počnu najstrožije kažnjavati i šamar prestanu smatrati incidentnom i modricu na djetetu vaspitnom mjerom.
Zahtijevamo od komšija zlostavljača da prijavljuju nasilje, jer vrlo lako mogu imati na savjesti nečiju smrt. Djeca ne biraju porodice, ali dostojanstven i siguran život zaslužuju svi!
GuGu tim
- vazi
-
Keiko
#3 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
Boze dragi, pa kakva je to majka koja dozvoljava brutalnost I izivljavanje na vlastitom djetetu???
-
bebeSa
#4 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
@vazi mislim da ovaj lin nije bas u vezi sa premlacivanjem trogodisnjeg djeteta a daleko od toga da odobravam i ovo.... uzasno je vidjeti kako se mladi ljudi ponasaju prema voljenima.
@umanaja sta se desilo? Gdje, kada, ko je pretukao dijete? Za svaku osudu u svakom slucaju!
@umanaja sta se desilo? Gdje, kada, ko je pretukao dijete? Za svaku osudu u svakom slucaju!
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#5 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
Danas je Avaz objavio da je očuh priznao krivicu.Vitovlje kod Travnika: Djevojčica brutalno pretučena!
Trogodišnja djevojčica B.K. iz vlašićkog sela Vitovlje, kod Travnika, brutalno je pretučena u srijedu iza ponoći, a zbog teških povreda vitalnih organa prebačena je u Klinički centar "Koševo".
"Nezavisne" saznaju da je djevojčica sa brojnim podlivima i masnicama po tijelu u teškom stanju dovezena u bolnicu "Koševo".
Kantonalno tužilaštvo u Travniku potvrdilo je da sprovode istragu kako bi bile utvrđene okolnosti kako je povrijeđena djevojčica.
Naime, prema nezvaničnim informacijama, djevojčicu je pretukao očuh Senid Selman (25), za kojeg mještani, pak, pričaju da nije nasilna osoba, ali Tužilaštvo ne želi govoriti o tome ko je osumnjičen.
Otac je inspektorima ispričao kako je djevojčica pala sa kreveta i udarila se.
Hafiza Selman, Senidova majka, pak, kaže da je djevojčicu, u stvari, pretukla njena majka, nakon čega je svu krivicu prebacila na njenog sina.
"Ta žena se udavala već tri puta i sada je u braku s mojim sinom. Postoji žena koja je tu noć otišla s njom i djetetom u bolnicu i koja je čula kako ona govori da je udarila djevojčicu. Kasnije je to sve prebacila na mog sina, koji nikada nije imao problema s policijom", ispričala je Selmanova.
Iz Tužilaštva navode da su tokom istrage saslušani očuh i majka djevojčice te da ne mogu davati informacije o tome da li je neko osumnjičen dok se ne izvrše vještačenja povreda koje je zadobila nesrećna djevojčica.
Biljana Jandrić, portparol Kliničkog centra "Koševo", potvrdila je u petak da je prije dva dana iz bolnice u Travniku dovezena djevojčica sa teškim povredama glave i drugih vitalnih organa i da su ljekari nakon pregleda konstatovali da je pretučena!
"Pacijentica je pri prijemu bila u polusvjesnom stanju, nije otvarala oči na poziv. Nakon provedene dijagnostike, utvrđeno je da ima kontuzije mozga sa krvarenjem i frakturu frontalne kosti, sa modricama po cijelom tijelu", objasnila je Jandrićeva.
Prema njenim riječima, djevojčica je odmah premještena na Kliniku za neurohirurgiju radi praćenja stanja svijesti i krvarenja u mozgu.
"Radi se o teškim tjelesnim povredama i stanje je teško", kazala je Jandrićeva.
Informacija o stravičnom slučaju koji se dogodio u vlašićkom naselju Vitovlje prije dva dana ostala je skrivena od javnosti, u cilju sprovođenja istrage protiv počinioca ovog krivičnog djela.
Edita Jaganjac, portparol Tužilaštva Srednjobosanskog kantona (SBK), izjavila je u petak da se Tužilaštvo ograđuje od izjava ljekara koji tvrde da je djevojčica pretučena.
"Ono što mi ispred Tužilaštva možemo izjaviti jeste da je istraga u toku. Djevojčica je u srijedu u jutarnjm časovima dovezena u bolnicu u Travniku, a zatim da je upućena u bolicu u Sarajevo. Tužilaštvo je saslušalo očuha i majku djevojčice. Urađen je i ginekološki pregled koji je pokazao da nema tragova seksualnog nasilja, a čeka se vještačenje tjelesnih povreda", izjavila je portparol Tužilaštva SBK.
(NEZAVISNE)
Moje mišljenje je da se kod nas nasilje u porodici dosta manje kažnjava, nego nasilje na ulici. Mislim da će ovaj slučaj proći sa par mjeseci zatvora i to je to. Da je ovaj isti lik premlatio nepoznatu trogodišnju djevojčicu na ulici, dobio bi nekoliko godina zatvora. To dok se ne izjednači, neće biti nekog napretka.
Last edited by stetoskop on 22/03/2013 23:15, edited 1 time in total.
-
bebeSa
#6 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
E, Boze sacuvaj.....
DaBogda ih oboje osudili najstrozijim kaznama koje postoje.....
Ma, ne znam, nemam rijeci..... prestrasno......dokle vise!

DaBogda ih oboje osudili najstrozijim kaznama koje postoje.....
Ma, ne znam, nemam rijeci..... prestrasno......dokle vise!
- mayab
#7 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
Te takve psihopate i "junake" jedino isto tako premlatiti od strane jacih, npr. dati ih za sparingovanje K1 borcu, a onda jos i uobicajene zakonske sankcije 
-
Lounge Act
#8 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
stetoskop wrote: Danas je Avaz objavio da je očuh priznao krivicu.
Moje mišljenje je da se kod nas nasilje u porodici dosta manje kažnjava, nego nasilje na ulici. Mislim da će ovaj slučaj proći sa par mjeseci zatvora i to je to. Da je ovaj isti lik premlatio nepoznatu trogodišnju djevojčicu na ulici, dobio bi nekoliko godina zatvora. To dok se ne izjednači, neće biti nekog napretka.
Da, kazne su premale i zlocinci brzo izadju van.
Cak i kada je u pitanju napad na nepoznatu osobu- lokalni narkoman je u mom gradu prije koju godinu osudjen za pokusaj ubistva osobe koju do tad nije poznavao. Osudjen je da li na godinu i po ili dvije samo, a i za to vrijeme nakon cini mi se 6 mjeseci dolazio je kuci gotovo svakog vikenda. Ne znam ni za jednu drzavu da zlocince pusta da se malo odmore od zatvora
-
mel c
#9 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
Nasilje nije privatna stvar,i žrtva nije krivac i ako to ne shvatimo i ne počnemo masovno prijavljivati policiji siledžije i svaki oblik nasilja, bojim se da će ga biti i više
-
zvrk
#10 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
Nasilje nije i ne smije biti privatna stvar iz milion razloga:
prvo, zrtva dobija jos jaci osjecaj bespomocnosti i beznadja i zatvara se u svoj jad,
drugo, sutra ce to zlostavljano dijete da zeni moje dijete i da ga maltretira
trece, komsiluk ne smije biti zajednica od koje se kriju tajne da ne bi bio predmet ismijavanja, nego zajednica koja pruza podrsku
cetvrto, ne zelim da zivim u drzavi gdje djecu ubijaju roditelji mučkim premlaćivanjem, dok ja i svi drugi mirno posmatraju
prvo, zrtva dobija jos jaci osjecaj bespomocnosti i beznadja i zatvara se u svoj jad,
drugo, sutra ce to zlostavljano dijete da zeni moje dijete i da ga maltretira
trece, komsiluk ne smije biti zajednica od koje se kriju tajne da ne bi bio predmet ismijavanja, nego zajednica koja pruza podrsku
cetvrto, ne zelim da zivim u drzavi gdje djecu ubijaju roditelji mučkim premlaćivanjem, dok ja i svi drugi mirno posmatraju
-
westt
- Halcyon
#12 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
Oko za oko, zub za zub. Kazna - premlaćivanje. Do smrti.
Onaj ko je u stanju premlatit' trogodišnje dijete ne zaslužuje ništa drugo.
Onaj ko je u stanju premlatit' trogodišnje dijete ne zaslužuje ništa drugo.
-
cica vještica
#13 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
Jooooj Bože moj. Pa šta dijete može toliko skriviti da ga toliko neko pretuče.
Psihopata! Zaista ga treba maksimalno kazniti.
- zambaklija
#14 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
ima u nas i gore od ovoga,ako se uopšte tako može reći,naše društvo živi neki čudan moral,npr.šuti nepričaj ni o svojoj ni o tuđoj (komšijskoj sramoti)...pogotovu po pitanju sexualnog iživljavanja očeva nad ženskom djecom
znam ja nas jebo ti nas 
-
cica vještica
#15 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
Istina. Nismo svjesni koliko incesta ima u našoj užoj i široj okolini.zambaklija wrote:ima u nas i gore od ovoga,ako se uopšte tako može reći,naše društvo živi neki čudan moral,npr.šuti nepričaj ni o svojoj ni o tuđoj (komšijskoj sramoti)...pogotovu po pitanju sexualnog iživljavanja očeva nad ženskom djecom![]()
znam ja nas jebo ti nas
- Halcyon
#16 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
Naše društvo je daleko od morala.zambaklija wrote:naše društvo živi neki čudan moral
- žuta lala
#17 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
Prestrašno stvarno. Koliko samo djece ima psihičke traume zbog maltretiranja u djetinjstvu, a niko za to ni ne zna. Najgore mi je jer mogu garantovati da su i komšije i rodbina znali šta joj rade, i niko ništa nije uradio.
Nenormalni su mi ljudi kojima je sasvim normalno da roditelji svoju djecu tuku kaišom, oklagijom ili sl.
Da Bog sačuva...
Nenormalni su mi ljudi kojima je sasvim normalno da roditelji svoju djecu tuku kaišom, oklagijom ili sl.
-
bizet
#18 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
poslusala sam vijest na RSG-u, nije bilo rijeci ko je odgovoran
drzava treba da pocne funkcionisati, tek tad mozemo ocekivati postojanje svijesti u narodu
ovo je prestrasno sto se desilo, ocuh i majka, ako je to sve posmatrala bez snage da je odbrani (nema opravdanja sve i da je sama zlostavljana od strane doticnog) trebaju dobiti prikladne kazne, svako svoju naravno...on sigurno najstroziju....prestrasno, jednostavno prestrasno
drzava treba da pocne funkcionisati, tek tad mozemo ocekivati postojanje svijesti u narodu
ovo je prestrasno sto se desilo, ocuh i majka, ako je to sve posmatrala bez snage da je odbrani (nema opravdanja sve i da je sama zlostavljana od strane doticnog) trebaju dobiti prikladne kazne, svako svoju naravno...on sigurno najstroziju....prestrasno, jednostavno prestrasno
-
krater
- uglavnomja
#20 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
m@m@ wrote:ovakve ljude kao i silovatelje i pedofile treba objsiti na marin dvoru s natpisom sta je uradio i da bude primjer drugima
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#21 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
uglavnomja wrote:m@m@ wrote:ovakve ljude kao i silovatelje i pedofile treba objsiti na marin dvoru s natpisom sta je uradio i da bude primjer drugima
Kakav primjer, OPOMENA ?!
Takve treba izdevetat ko vola u kupusu. Kad vec visi nek visi na aparatima.
- It_is_a_Leclerc
#22 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
Milioni parova diljem svijeta pokušavaju dobiti dijete na razne načine - od medicinski potpomognute oplodnje, preko usvajanja, pa sve do surogat majčinstva, a pojedinci, umjesto da budu zahvalni Bogu, što im je poradio tu djecu, mlate ih i ubijaju.
- zambaklija
#23 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
cica vještica wrote:Istina. Nismo svjesni koliko incesta ima u našoj užoj i široj okolini.zambaklija wrote:ima u nas i gore od ovoga,ako se uopšte tako može reći,naše društvo živi neki čudan moral,npr.šuti nepričaj ni o svojoj ni o tuđoj (komšijskoj sramoti)...pogotovu po pitanju sexualnog iživljavanja očeva nad ženskom djecom![]()
znam ja nas jebo ti nas
skoro mi po tom pitanju jena prijateljica ispriča kako se znalo u njenom mjestu za to da jean komšija živi sa svojom ćerom ,koja je bila prava ljepotica,i da ima još jednu ćer koja je u stvari proizvod očevog nedjela nad ovom prvom
-
dječak sa šibicama
#24 Re: Reakcija na vijest o premlacivanju 3godisnje djevojcice
Meni je najbizarnije u svemu da u ovoj drzavi ubice (pa i oni u pokusaju) slobodno izlaze iz zatvora na vikend.
Sta to prakticno znaci, danas sutra te neko na ulici moze ubiti bez straha da ce snositi neke posljedice. Odlezi par godina, svaki vikend kod kuce, i to je to.
A taj strah od posljedica mnoge, u normalnim drzavama, sprjecava u nakani. Kod nas te mirne duse moze likvidirati.
Dozvola za ubistvo.
Ovaj slucaj sa malom curicom nebi komentirao, jadno dijete sa takvom majkom i ocuhom, samo to.
Sta to prakticno znaci, danas sutra te neko na ulici moze ubiti bez straha da ce snositi neke posljedice. Odlezi par godina, svaki vikend kod kuce, i to je to.
A taj strah od posljedica mnoge, u normalnim drzavama, sprjecava u nakani. Kod nas te mirne duse moze likvidirati.
Dozvola za ubistvo.
Ovaj slucaj sa malom curicom nebi komentirao, jadno dijete sa takvom majkom i ocuhom, samo to.
- uglavnomja