Prije svega, troskove porodiljskog bolovanja 1 godinu dana, refundira kanton, kao i neku drugu vrstu bolovanja koje je preko 40 dana. Tako da kapitalizam sa ovim nema nikakve veze. Znaci, kao sto je neko ranije naveo, pitanje o namjeravanoj trudnoci bi bilo jednako pitanju da li se imamo namjeru razboliti, da li cemo nekada pozeljeti neki drugi posao, ili neko tako slicno pitanje. Pitanje o trudnoci je takodjer i kod nas zakonski regulisano, citat sa jedne stranice kojeg je napisao pravnik:vox-populi wrote:Ovo nema veze sa moralom ili kapitalizmom. Ne primiti zenu na posao zato sto je trudna ili zato sto ce mozda jednog dana biti trudna (pa prouzrokovati dodatne troskove firmi) je jednostavno u mnogim zemljama zakonski zabranjeno. Kada bi to bilo dozvoljeno onda bi se mogle zaposljavati samo zene u srednjim godinama, nerotkinje ili zene koje su izvadile jajnike pa vise ne mogu imati djecu.UnscarD wrote: Pa to je jednostavno. Niti jedna firma ne zeli primiti radnicu na neodredjeno vrijeme da bi ta ista radnica otisla na trudnicko par mjeseci kasnije. Tada je firma duzna da joj placa trudnicko u gotovo punom iznosu plate te da je obavezno po zakonu vrati na poziciju sa koje je otisla na trudnicko i naravno da ponovo pronadje novu osobu koja treba da obavlja posao za koji je prva osoba u startu primljena. Dakle veliki trosak za kompaniju (direktni i indirektni) i logicno da kompanije to zele da izbjegnu.
Kapitalizam, ne znam sta tu nije jasno? Moralno, ovo naravno nije u redu ali moral i kapitalizam po svojoj definiciji ne mogu ici zajedno.
Inace, na takva pitanja se nikada ne odgovara iskreno.
Imas li momka - nemam, sad sam iz duge veze i zelim malo da se posvetim sebi. Ukoliko imate momka ili muza, navedete neki drugi uvjerljiv razlog zbog kojeg ne planirate dijecu skorije.
Ukoliko imate dijecu koja su mala, objasnite da vam majka ili neko drugi vecinu vremena moze brinuti o dijeci i da to ni na koji nacin nece uticati na vase obavljanje posla....drugim rijecima, pricate ono sto oni zele da cuju.
A drugi dio je potpuno ok. Ako te je vec poslodavac doveo u situaciju da moras odgovoriti da li si trudna ili da li planiras djecu, onda lazi.
Zakon o radu FBiH u Članu 53. izričito kaže: „Poslodavac ne moze odbiti da zaposli zenu zbog njene trudnoce, ili joj zbog tog stanja otkazati ugovor o radu...“
Iako je dokazivanje ovakvih navoda je naručito teško, traženje podataka koji nisu u neposrednoj vezi s radnim odnosom i odbijanje zapošljavanja žene zbog trudnoće Zakonom o radu su predviđeni kao prekršaj za koji poslodavac može dobiti kaznu od 1.000,00 KM do 7.000,00 KM (Član 140.).
Ja biram vjesto i odlucno izbjegavanje konkretnog odgovora, dajuci vise komentar. Ne zelim da dajem lazne odgovore jer su mi to isuvise bitne stvari u zivotu, da bih lagala i "izazivala sudbinu" na neki nacin.
pozdrav