To je trajalo po mjesec dana..dobijes "uniformu"po 5-6 majica..nesto se kao malo radi..zezancija do besvijesti..
Nesto slicno kao JNA...ali daleko opustenije
Ako ima neko da je bio
sexstranka wrote:mada sumnjam
Sumnjaju neki da nosi nas pogrešan tok,
jer slušamo ploče i sviramo rok.
Al' negde u nama je bitaka plam,
i kažem vam, šta dobro znam:
Računajte na nas

Sve što bih od komunizma ostavio da postoji, to su zgrada EP BiH (arhitektura) i radne akcije!
U to vrijeme nije bilo interneta, foruma ili facebooka da se na njemu gubi vrijeme, raji bilo dosadno a uglavnom su isli da nesto nafataju i tako ...sexstranka wrote:Titove...ja sam ucestvovao na tri(preko stele)..Zagreb,Nis Subotica..
To je trajalo po mjesec dana..dobijes "uniformu"po 5-6 majica..nesto se kao malo radi..zezancija do besvijesti..
Nesto slicno kao JNA...ali daleko opustenije![]()
Ako ima neko da je biomada sumnjam
Kako ko.pshhh wrote:
Danas omladina nece da radi ni kada ih platis ...
Treba organizovati radnu akciju pošumljavanja brda oko Sarajeva radi klizišta ali prije toga uzeti certifikat da je na istom mjestu urađeno deminiranje.ladyblue18 wrote:Kako ko.pshhh wrote:
Danas omladina nece da radi ni kada ih platis ...![]()
Bila je nedavno tema o mogucnosti radnih akcija danas i dosta nas se izjasnilo da bi se rado odazvalo.
Ja bih, ali ne da cistim grad, okolna izletista sto se papak uprljati iduci dan, vec nesto korisnije.
Znam da je tema o Titovim radnim akcijama ali kad smo se vec dotakli organizovanja radnih akcija (znam da je bila tema ali ne mogu da je nadjem) hajde da prestanemo da pisemo mogli smo nego da se organizujemo...moze se to organizovati (bar ja mislim tako...i nemojte odmah da me svrstate medju neozbiljne zbog broja mojih postova i datuma registracijepshhh wrote:Treba organizovati radnu akciju pošumljavanja brda oko Sarajeva radi klizišta ali prije toga uzeti certifikat da je na istom mjestu urađeno deminiranje.ladyblue18 wrote:Kako ko.pshhh wrote:
Danas omladina nece da radi ni kada ih platis ...![]()
Bila je nedavno tema o mogucnosti radnih akcija danas i dosta nas se izjasnilo da bi se rado odazvalo.
Ja bih, ali ne da cistim grad, okolna izletista sto se papak uprljati iduci dan, vec nesto korisnije.
Možda bi bilo zainteresovanih kada bi se ljudima koji idu na radnu akciju priznao radni staž.h_poaro wrote:Ni prijeratna radna akcija nije bila besplatna. Jeste, ali za akcijaše, međutim, za društvenu zajednicu završeni posao - izgrađeni objekat, imao je svoju vrijednost i ulazio u aktivu države.
I danas bi radne akcije mogle biti organizirane na sličnom principu, a da ne budu besplatne ni za akcijaše ni za državu.
Način je slijedeći: npr, u izgradnji nove trase željezničke pruge Sarajevo-Travnik-B.Luka, država će obezbijediti kreditna sredstva, od kojih će izmiriti sva minimalno potrebna plaćanja (izrade projektne dokumentacije, eksproprijacije, dozvole, saglasnosti i sl), i raspisati poziv za radnu akciju.
Prije toga, u fazi izrade projektne dokumentacije, izračunaće cijenu rada po radnom satu, i to prema uslovima rada, što znači da svi poslovi neće imati jednaku težinu i cijenu.
Akcijaš bi radio na rok od 30 dana ili po dogovoru, ali ne bi za svoj rad odmah dobio novac ili drugu naknadu, već bi njegov radni sat bio preračunat u novac, a sve zajedno pretvoreno u dionice, koje bi bile aktivne na berzama nakon završetka projekta, odnosno - nakon početka eksploatacije objekta gradnje, ne prije.
Na taj način država bi uštedjela na zaduživanju, odnosno, zadužila bi mnogo manje kreditnog novca, što znači i manje kamata, a plaćanja i servisiranja poslova bila bi samo za one nužne. Dalje, država bi time mogla obezbijediti brojnu radnu snagu što bi joj omogućilo otvaranje posla istovremeno na više lokacija, čime bi i kompletna trasa bila ranije završena.
Akcijaši bi na taj način spojili ugodno s korisnim; osim obaveznog i extra korisnog druženja i upoznavanja novih ljudskih odnosa (što je u našoj državi prijeko potrebno), imali bi kasniju finansijsku dobit od svog rada.
"Akcijaši" mogu biti i razni građevinski strojevi, kamioni, i sl, ne samo ljudske ruke.
Primjera i poslova za ovakve - plaćene, radne akcije ima jako mnogo.
POTPISUJEMpshhh wrote:Možda bi bilo zainteresovanih kada bi se ljudima koji idu na radnu akciju priznao radni staž.h_poaro wrote:Ni prijeratna radna akcija nije bila besplatna. Jeste, ali za akcijaše, međutim, za društvenu zajednicu završeni posao - izgrađeni objekat, imao je svoju vrijednost i ulazio u aktivu države.
I danas bi radne akcije mogle biti organizirane na sličnom principu, a da ne budu besplatne ni za akcijaše ni za državu.
Način je slijedeći: npr, u izgradnji nove trase željezničke pruge Sarajevo-Travnik-B.Luka, država će obezbijediti kreditna sredstva, od kojih će izmiriti sva minimalno potrebna plaćanja (izrade projektne dokumentacije, eksproprijacije, dozvole, saglasnosti i sl), i raspisati poziv za radnu akciju.
Prije toga, u fazi izrade projektne dokumentacije, izračunaće cijenu rada po radnom satu, i to prema uslovima rada, što znači da svi poslovi neće imati jednaku težinu i cijenu.
Akcijaš bi radio na rok od 30 dana ili po dogovoru, ali ne bi za svoj rad odmah dobio novac ili drugu naknadu, već bi njegov radni sat bio preračunat u novac, a sve zajedno pretvoreno u dionice, koje bi bile aktivne na berzama nakon završetka projekta, odnosno - nakon početka eksploatacije objekta gradnje, ne prije.
Na taj način država bi uštedjela na zaduživanju, odnosno, zadužila bi mnogo manje kreditnog novca, što znači i manje kamata, a plaćanja i servisiranja poslova bila bi samo za one nužne. Dalje, država bi time mogla obezbijediti brojnu radnu snagu što bi joj omogućilo otvaranje posla istovremeno na više lokacija, čime bi i kompletna trasa bila ranije završena.
Akcijaši bi na taj način spojili ugodno s korisnim; osim obaveznog i extra korisnog druženja i upoznavanja novih ljudskih odnosa (što je u našoj državi prijeko potrebno), imali bi kasniju finansijsku dobit od svog rada.
"Akcijaši" mogu biti i razni građevinski strojevi, kamioni, i sl, ne samo ljudske ruke.
Primjera i poslova za ovakve - plaćene, radne akcije ima jako mnogo.
Fruska goraPipiDugaDevetka wrote:sexstranka wrote:mada sumnjam
Sumnjaju neki da nosi nas pogrešan tok,
jer slušamo ploče i sviramo rok.
Al' negde u nama je bitaka plam,
i kažem vam, šta dobro znam:
Računajte na nas
Pogledajte ozarena lica ondašnje omladine, nikako ne liče na današnju omladinu!
http://www.youtube.com/watch?v=UlTSaEu4wRM
Fruška gora ORA ''Partizanski put'' Letenka '75.
Frontalni kokuz bio sam ja,...Jedina šansa da negdje otputujem je bila ORA,...I još nešto,...Slavio se rad.Sve što bih od komunizma ostavio da postoji, to su zgrada EP BiH (arhitektura) i radne akcije!
Sreća je u radu, posebno, u zajedničkom radu!
Ma,isli bi oni danas, da ima..jos da se umjesto,uniformi,i koje majcice,udijeli koji jointpshhh wrote:U to vrijeme nije bilo interneta, foruma ili facebooka da se na njemu gubi vrijeme, raji bilo dosadno a uglavnom su isli da nesto nafataju i tako ...sexstranka wrote:Titove...ja sam ucestvovao na tri(preko stele)..Zagreb,Nis Subotica..
Nesto slicno kao JNA...ali daleko opustenije![]()
Ako ima neko da je biomada sumnjam
Danas omladina nece da radi ni kada ih platis ...