Radim za hranu!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li bi se trampili?

DA, vazno je da se radi.
13
54%
NE, hocu samo pare.
11
46%

Total votes: 24

Abacija

#1 Radim za hranu!

Post by Abacija »

Trampa sve popularnija

Image
Drevni oblik trgovine ponovno je postao popularan u Sjedinjenim Državama

Pojedinci kao i manje firme, umjesto s novcem, trguju s razmjenom dobara.

Razmjenjuje s sve i svašta, poduka sviranja klavira, vodoinstalerski radovi, računovodstvo, namještaj, čak i svježe povrće.

Valerie Gates je stručnjakinja za marketing, koja je prije nekoliko mjeseci napravila logo za firmu pod nazivom Beetleburg Farm, koja se bavi ispomaganjem u vodjenju povrtnjaka i dostavom hrane.

Za uzvrat Valerie je bila plaćena proizvodima koje joj ta firma još uvijek dostavlja.

Gates obično naplaćuje svoje marketinške usluge po skupoj satnici, koju neke male firme sebi ne mogu priuštiti.

Kao alternativu ona je otpočela projekt pod nazivom "Radim za hranu".

Valerie Gates daje marketinške savjete 15 farmi na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, te za uzvrat od njih dobiva prehrambene proizvode koje te farme uzgajaju.

"Željela sam pronaći način da ponudim svoje usluge farmama, i sam otkrila da mnoge od njih nemaju posebni budžet za troškove marketinga, no zato imaju hranu", izjavila je Gates, prenosi Glas Amerike

I dok je taj koncept bio nov za Valerie Gates, trampa je stara stvar za njenog klijenta Jakea Ferreiru, suvlasnika firme Beetleburg Farm.

"Kad je ekonomija loša, treba se vratiti nekim tradicijama koje mogu i danas dobro poslužiti, kao sto je razmjena dobara u naturi. Za nas u poljoprivredi, razmjenu je lako organizirati, ne možda baš jabuka za jabuku, ali možda može mladi luk za crveni luk", kaže Ferreira.

Za neke je ljude trampa način života. Fotografkinja Kelly MacDonald, kojoj je 27 godina, do svega je u svom stanu, namještaja, hladnjaka za vino, lustera, električarskih usluga, došla razmjenom. Za uzvrat, pruža svoje usluge fotografa - radi na vjenčanjima te izrađuje obiteljske portrete.

Jim Hoopes profesor je poslovne etike na koledžu Babson.

On tvrdi da razmjena dobara cvate kad je do novca teško doći, ka što je to bilo za vrijeme Velike depresije 30-tih godina prošlog stoljeća. 1933. američki je predsjednik Roosevelt zatvorio sve banke na sedmicu dana, novac nije bilo lako naći.

No to je bilo samo privremeno, Hoopes kaže da je razmjena neučinkovita u privredi koja je bazirana na brzini poslovanja: "To je starinski, šarmantni običaj, zabavno ga je za vidjeti u praksi i odražava pojedinačnu inicijativu. No kao društvenu ili ekonomsku doktrinu, to nije nešto što bi trebali poticati."

To je stoga, kaže Hoopes, jer trampa nije znak zdrave privrede. Znak zdrave ekonomije je obilje gotovine - koju možete potrošiti bilo gdje na bilo što.

Oslobodjenje - http://oslobodjenje.ba/index.php?id=1047
Srijeda, 17. 06. 2009.
Koliko vam je vazan euro ili km? Da li je u ovim teskim vremenima vazno prezivjeti ili je ponos jaci od neimastine? Ako poslodavac nema para a ima neku robu, da li bi primili npr. vrecu luka ili polovan frizider za svoje usluge?
neprilagodjena

#2 Re: Radim za hranu!

Post by neprilagodjena »

Trebao bi me o tome obavjestiti unaprijed (ako radim privatno),da znam sta me ceka.

A ne bi me bilo stid da na kraju dobijem vrecu krompira ili luka ili nesto drugo sto covjek ima.

Znam kako je kad nemas nista,u takvim momentima dobro dodje ta vreca luka ili krompira.

Naravno drugo bi bilo kad bi dosla u svoju firmu i sef mi kaze da ce mi umjesto plate dati vrecu kupusa :x :x
Lesli Eldridž

#3 Re: Radim za hranu!

Post by Lesli Eldridž »

I onda sa vrećom luka i krompira staneš pred šalter banke i platiš ratu kredita... :lol:
Abacija

#4 Re: Radim za hranu!

Post by Abacija »

neprilagodjena wrote:Trebao bi me o tome obavjestiti unaprijed (ako radim privatno),da znam sta me ceka.

A ne bi me bilo stid da na kraju dobijem vrecu krompira ili luka ili nesto drugo sto covjek ima.

Znam kako je kad nemas nista,u takvim momentima dobro dodje ta vreca luka ili krompira.

Naravno drugo bi bilo kad bi dosla u svoju firmu i sef mi kaze da ce mi umjesto plate dati vrecu kupusa :x :x
Sta bi ti uradila da ti sef kaze da mu je kasa prazna i da ces morati vise mjeseci cekati na isplatu? (Pod pretpostavkom da ta vreca kupusa priblizno odgovara novcu koju bi dobila za svoj rad.)
*mima*

#5 Re: Radim za hranu!

Post by *mima* »

Nema on toliko kupusa koliko mi duguje.
sinus

#6 Re: Radim za hranu!

Post by sinus »

Ne bih imao ništa protiv pod uslovom da i Elektro, Vodovod, Pošta, Komunalno itd... Primaju luk i krompir kao sredstvo plaćanja...
Abacija

#7 Re: Radim za hranu!

Post by Abacija »

Nemojte me pogresno shvatiti ali ja ne predlazem da se novac potpuno izbaci iz upotrebe. Ali u nekim situacijama je bolje ista nego nista.

@mima - ne mora biti kupus, moze npr. biti nov TV ili kompjuter kojeg covjek ima skladistu.
*mima*

#8 Re: Radim za hranu!

Post by *mima* »

Abacija wrote:Nemojte me pogresno shvatiti ali ja ne predlazem da se novac potpuno izbaci iz upotrebe. Ali u nekim situacijama je bolje ista nego nista.

@mima - ne mora biti kupus, moze npr. biti nov TV ili kompjuter kojeg covjek ima skladistu.

Nema nista kod mene u skladistu. Aaaa.....uzela bih da mi ponudi ves masinu ili usisivac...
jazzer

#9 Re: Radim za hranu!

Post by jazzer »

Das banci umjesto rate vrecu luka, kupusa i krompira. A dama iza saltera
kaze: ''Trebate nam dati i kisobran, ovo je nedovoljno :-D .
sinus

#10 Re: Radim za hranu!

Post by sinus »

Abacija wrote:Nemojte me pogresno shvatiti ali ja ne predlazem da se novac potpuno izbaci iz upotrebe. Ali u nekim situacijama je bolje ista nego nista.
Naravno da bih prihvatio u određenoj situaciji i okolnostima...ali fazon kod ovog pristupa plaćanja radniku je da na taj način radnik u suštini ne dobija ono što je zaradio već manji iznos...

Na primjer ako ako mi daje krompir = 50 KM...Taj krompir u stvari vrijedi 40...a taj neko zarađuje 10 na njemu...Tako da ja u stvari nisam dobio 50 KM već 40 KM

Za kompenzaciju sam više kada ja nekome uradim nešto, a onda on meni kaže može li kompenzacija...tako da ja mogu kazati veću cijenu moga rada da bih na kraju zaradio koliko sam i planirao...Dok je to kada gledamo sa strane radnika koji prima platu ne baš dobar način dobijanja plate...
vratnik

#11 Re: Radim za hranu!

Post by vratnik »

(U Njemackoj negdje, ne pitajte me gdje..)

Ljudi su da bi izbjegli porez na dodatu vrijednost i sta ti ja znam sve poceli sve raditi za "tackice". Ono, ja sam moler, ofarbam ti sobu, to mi na racun donese, lupam, 129 tacaka. Kila mesa kosta, lupam, 80 tacaka. I tako citav grad.. Apoteke, frizeri, mehanicari, informaticari...
Ja licno ne bih imao problema ni sa trampom, ako su to stvari koje mi trebaju. A da ja sad uzimam nesto sto moram prodati da bih platio kredit, ili skupljao novac, to ne.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12 Re: Radim za hranu!

Post by Truba »

amerikanci u svemu pretjeruju pa i u ovome
Lesli Eldridž

#13 Re: Radim za hranu!

Post by Lesli Eldridž »

Svi mi trebamo pare, a ne robe jbg :-)
Abacija

#14 Re: Radim za hranu!

Post by Abacija »

Lesli Eldridž wrote:Svi mi trebamo pare, a ne robe jbg :-)
Mozes govoriti samo u svoje ime.
andrija2007

#15 Re: Radim za hranu!

Post by andrija2007 »

Ma ljudi, osvijestite se, pare kvare covjeka!
neprilagodjena

#16 Re: Radim za hranu!

Post by neprilagodjena »

Abacija wrote:
neprilagodjena wrote:Trebao bi me o tome obavjestiti unaprijed (ako radim privatno),da znam sta me ceka.

Sta bi ti uradila da ti sef kaze da mu je kasa prazna i da ces morati vise mjeseci cekati na isplatu? (Pod pretpostavkom da ta vreca kupusa priblizno odgovara novcu koju bi dobila za svoj rad.)

Onda gledajuci na neke firme u kojim se radi a nista ne dobivas,meni bi i ta vreca kupusa bila dobra.

Imala bi bar cime da hranim djecu,a cime bi platila racune to je drugo ( naravno uvjek mogu da pokusam na pijaci da prodam toliki kupus).
homar

#17 Re: Radim za hranu!

Post by homar »

Ko još živi od plate? :lol:
Amazonka27

#18 Re: Radim za hranu!

Post by Amazonka27 »

cool, fensi, sjooo...koliko mi treba vreca kupusa da platim skolarinu? Koliko mrkve da platim struju? koliko bijelog luka da platim vodu? Koliko crvene paprike da platim JKP Rad? Koliko suvih smokava da platim kartu za prevoz? Koliko oraha da platim javni wc? koliko tartufa da platim ljekove?
Dee dee zagreb

#19 Re: Radim za hranu!

Post by Dee dee zagreb »

Problem je što pogotovo sad za vrijeme financijske krize poslodavci više se vade na to kak je kriza pa se nema para, pa onda smanjuju plaće ili ih uopće ne plaćaju. S obzirom da ja trenutno ne radim jer sam okupirana s drugim stvarima, mogu na primjeru moga brata da ti kažem, da on nije dobio plaću 2 mjeseca, jer je šef stalno govorio da nema para, ali na kraju se ispostavilo da je tip teški muljator i naravno moj dragi braco je dao ostavku. Ja osobno kad bih znala da ne mogu preživjeti, da nemam novaca ni za kruh mislim da ne bih imala baš puno izbora i pristala bih na takve nenovčane naknade. Ali ako su tu još režije i slične stvari koje moraš platiti s novcem, potrudila bih se da što prije nađem novi posao. Kada ti je egzistencija ugrožena nemaš baš puno izbora i moraš pristati i na takve ponude, osim ako si preponosan za takvo nešto. Mislim da bih se morala baš naći u takvoj situaciji da bih ti mogla dati iskren odgovor, jer lako je sad meni ovako pričati o tome.
Post Reply