Put u jednom pravcu iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
muha_sa

#126 Re: Put u jednom pravcu iz BiH

Post by muha_sa »

pape wrote::roll: Nego, ... muha, ... brinem se za @Havanu, ... :roll: Pripazi mi malo na njega, ... :roll:
Bavi mi se humanitarnim radom, ... vikendima hoda po Causima i Podcausima, kupi znanja o steonim kravama, ... pipa ovce, da prostis, dole, ... :-?
Ne zna on, gradsko je dijete, ... ne zna on razliku izmedju krave i vola, ... pa eto, ... brinem se da ga ko ne natjera da pomuze kravu, ... :roll:
Zamisli bruke da se zayebe, .... :D :wink:
:lol: :lol:
da joj svojim kaišom rep ne sveže :lol:
HAVANA

#127 Re: Put u jednom pravcu iz BiH

Post by HAVANA »

pape wrote::roll: Nego, ... muha, ... brinem se za @Havanu, ... :roll: Pripazi mi malo na njega, ... :roll:
Bavi mi se humanitarnim radom, ... vikendima hoda po Causima i Podcausima, kupi znanja o steonim kravama, ... pipa ovce, da prostis, dole, ... :-?
Ne zna on, gradsko je dijete, ... ne zna on razliku izmedju krave i vola, ... pa eto, ... brinem se da ga ko ne natjera da pomuze kravu, ... :roll:

Zabi mi ga papak galantno moj pape,još mi ti sjedi na muku. :lol: :evil:
Gray

#128 Re: Put u jednom pravcu iz BiH

Post by Gray »

Kako neko može otići iz Bosne?

A kad kažem kako, mislim na koji način, kako se to radi, može li i meni pomoći? ;)

(Homer Simpson)
muha_sa

#129 Re: Put u jednom pravcu iz BiH

Post by muha_sa »

MA DAJ... wrote:

bolje ti je prekini,jer si naveo dosta cudnih komentara na racun nekoga varenja...muha,to sto si vidjeo te varove na aero. je sasvim normalna stvar,jer su oni u nekoj regulativi i drze bez obzira kako su zavarena...ali,takvi varovi se nemogu postavljati kod varenja cijevi na platformi i tu se iziskuje jako velika sposobnost kod varioca...mislim da se varas sa tim svojim pausalnim pogledom oko nekoga vara,jer sve ima svoju cijenu...danas sam radio u svojoj firmi i cjena je jednoga moga sata 90 km,a drugoga moga kolege koji nesto drugo radio,je bila 450 km po satu...uboli obadvojica po deset sati...pa sad ti gledaj kada mi dodemo sa diplomama za neku odredenu bransu...

te varove je slozio neki bez neke prakse i ovi veci nisu bas trebali da to rade...i zato je cijena bila niza za te gelendere koje si vidio sa ocajnim varom

treba li jos nesto objasnit :-D
bravo--svaka cast--uzmi im lovu--ko ih jebe kad ne znaju radit :D
HAVANA

#130 Re: Put u jednom pravcu iz BiH

Post by HAVANA »

muha_sa wrote:
da joj svojim kaišom rep ne sveže :lol:

Lako je mene zajebavat,vako finog :oops: :D
Nastavite li ,odo i ja iz bosne.Karta u jednom pravcu. :arrow:
HAVANA

#131 Re: Put u jednom pravcu iz BiH

Post by HAVANA »

muha_sa wrote:
MA DAJ... wrote:

bolje ti je prekini,jer si naveo dosta cudnih komentara na racun nekoga varenja...muha,to sto si vidjeo te varove na aero. je sasvim normalna stvar,jer su oni u nekoj regulativi i drze bez obzira kako su zavarena...ali,takvi varovi se nemogu postavljati kod varenja cijevi na platformi i tu se iziskuje jako velika sposobnost kod varioca...mislim da se varas sa tim svojim pausalnim pogledom oko nekoga vara,jer sve ima svoju cijenu...danas sam radio u svojoj firmi i cjena je jednoga moga sata 90 km,a drugoga moga kolege koji nesto drugo radio,je bila 450 km po satu...uboli obadvojica po deset sati...pa sad ti gledaj kada mi dodemo sa diplomama za neku odredenu bransu...

te varove je slozio neki bez neke prakse i ovi veci nisu bas trebali da to rade...i zato je cijena bila niza za te gelendere koje si vidio sa ocajnim varom

treba li jos nesto objasnit :-D
bravo--svaka cast--uzmi im lovu--ko ih jebe kad ne znaju radit :D

vox-populi

#132 Re: Put u jednom pravcu iz BiH

Post by vox-populi »

Mislim da je malo bezveze sto ste covjeku skroz sje8ali temu, al' hajd. Valjda je to uredu kad moderatori i administratori ucesvuju u razje8avanju iste.

@kaajma

Tetke u Kanadi ti ne mogu pomoci da dobijes boravisnu vizu ukoliko nisi maloljetan pa da te usvoje. Nisam siguran kakav je zakon u Kanadi, sigurno ce ti bolje odgovoriti neko ko vec zivi tamo ali u principu jedini nacin pored usvajanja je mozda da te one, ukoliko su u mogucnosti, finansiraju da studiras tamo.
susc_ovjek

#133 Re: Put u jednom pravcu iz BiH

Post by susc_ovjek »

HAVANA wrote:
susc_ovjek wrote:
HAVANA wrote: Joooo, jesi ti duhovit momak :evil:
Ako ti se ne svidja,razguli.Ko hoće da ide, otiće.Ko hoće da radi ,radiće.Ko sere po vas dan,vazda će i srat.
Ima ljepših mjesta,ima puno gorih...Za mene poslije svega što sam vidio(a puno sam vidio)postoji samo jedan grad u kojem mogu imati stalno mjesto boravka:SARAJEVO :-D Sve ostalo može biti samo privremeno.
Svačiji izbor poštujem i svako odlučuje za sebe i svoju porodicu ali ono što mrzim je lajanje na rodni grad i zemlju. :evil:
Eto ti mi reci hocul razgulit ili necu.
A Inace, razgulio sam. Pomalo dodjem u Sa zbog nekih obaveznih stvari koje ce nadam se ubrzo nestat, pa necu morat dolazit....zato sto se ne identifikujem sa stvarima u Sarajevu, a drzavi pogotovo. 10% ljudi misli ono sto i ja mislim, meni ne odgovara i zdravo...
I da, lajacu koliko god mogu, jer sam ja gradu i drzavi dao mnogo, a ona meni nista, nego su mi jos uzeli sve sto su mogli.
Samo zato sto je rodjeni grad, ne znaci da ga moram volit, da ga ne smijem kritikovat i biti ogorcen na njega... nek se je8e i grad i drzava...

Inace, ne vidim nista lijepo. Sve sto se moglo unistit u drzavi i gradu, unistilo se.
Rijeke zagadjene, bespravna gradnja cvate.... ljepota, nema Bosne nigdje fuj!

Dje si me sad našo :lol: Haj ti.

Forumski je8ac?
Of skroz da idem, isto ko i autor ove pjesme...
exliberal

#134 Re: Put u jednom pravcu iz BiH

Post by exliberal »

vox-populi wrote:Mislim da je malo bezveze sto ste covjeku skroz sje8ali temu, al' hajd. Valjda je to uredu kad moderatori i administratori ucesvuju u razje8avanju iste.

@kaajma

Tetke u Kanadi ti ne mogu pomoci da dobijes boravisnu vizu ukoliko nisi maloljetan pa da te usvoje. Nisam siguran kakav je zakon u Kanadi, sigurno ce ti bolje odgovoriti neko ko vec zivi tamo ali u principu jedini nacin pored usvajanja je mozda da te one, ukoliko su u mogucnosti, finansiraju da studiras tamo.

bila je opcija, nezmam jel jos uvijek pali, da te pozove familija i oni garantuju da ces biti kod njih. moraju naci koliko znam 7 garantora da garantuju finansijski da neces trazit od drzave da te izdrzava (sto doslovice znaci 7000 po osobi ako se nevaram) ali....postoji rupa u zakonu koja kaze da se mozes odmaknut od garantora/familije ako s neslazete ...dosta je ljudi tako doslo , cak i neka moja dalja familija je dosla tako. bili su bez primanja godinu i kasnije se osamostalili , presli na socijalnu pomoc i nastavili da zive po svome...zavrsili su skole, nasli poslove i rade. poslije 3 godine aplicirali za drzavljanskto ko i svi, polozili ispit i dobili saru...
ljubav_aha

#135 Re: Put u jednom pravcu iz BiH

Post by ljubav_aha »

muha_sa wrote:
michio wrote:iz bosne nije otisao samo onaj ko nije htio. dijelim te ljude u vise grupa ali pomalo mi bizarno kad se neko zali na tezak zivot u bih.
:? :-)
vazda mi je ova tema interesantna bila pa se i zadržah na istoj mada imam pametnijeg posla :lol:
-michio----imaocima BiH pasoša je potrebITA viza :D nije ovo onaj pogani vakat kad smo imali mrski crveni pasoš pa mogli ici i tutnjat gdje nam guzovi požele :D
:-) kafai citanje postova na forumu su prfffketna kombinacija :)
kaajma

#136 Re: Put u jednom pravcu iz BiH

Post by kaajma »

susc_ovjek wrote:
HAVANA wrote:
susc_ovjek wrote:
Ljepseg mjesta od Bosne nema samo za one koji nisu nikad mrdnuli iz Bosne!!!
Da pocne gorit, benzinom bi je gasio...
Joooo, jesi ti duhovit momak :evil:
Ako ti se ne svidja,razguli.Ko hoće da ide, otiće.Ko hoće da radi ,radiće.Ko sere po vas dan,vazda će i srat.
Ima ljepših mjesta,ima puno gorih...Za mene poslije svega što sam vidio(a puno sam vidio)postoji samo jedan grad u kojem mogu imati stalno mjesto boravka:SARAJEVO :-D Sve ostalo može biti samo privremeno.
Svačiji izbor poštujem i svako odlučuje za sebe i svoju porodicu ali ono što mrzim je lajanje na rodni grad i zemlju. :evil:
Eto ti mi reci hocul razgulit ili necu.
A Inace, razgulio sam. Pomalo dodjem u Sa zbog nekih obaveznih stvari koje ce nadam se ubrzo nestat, pa necu morat dolazit....zato sto se ne identifikujem sa stvarima u Sarajevu, a drzavi pogotovo. 10% ljudi misli ono sto i ja mislim, meni ne odgovara i zdravo...
I da, lajacu koliko god mogu, jer sam ja gradu i drzavi dao mnogo, a ona meni nista, nego su mi jos uzeli sve sto su mogli.
Samo zato sto je rodjeni grad, ne znaci da ga moram volit, da ga ne smijem kritikovat i biti ogorcen na njega... nek se je8e i grad i drzava...

Inace, ne vidim nista lijepo. Sve sto se moglo unistit u drzavi i gradu, unistilo se.
Rijeke zagadjene, bespravna gradnja cvate.... ljepota, nema Bosne nigdje fuj!

sem prirodnih bogastava, sta smo imali to lijepo ikad, a pogotovo da smo mi napravili nesto, djelim misljenje stobom u potpunosti to je samo mediska kapanja da je Bosna lijepa da bi ostali ovdje da rintamo za bogate

a za ove koji pisu van ove teme uamolio bih da se nadzu na kafi i ispricaju se ko ljudi, jer vam je stavrno nidze veze to jos kad sam sazno da ima i moderatora... ccc dokaz da fakat u ovoj Bosni ne fukcionise nista kako treba , da samo negdje na zapadu sada siguran sam da bi moderatori pritekli u pomoc ono sredii mi vizu pare zenu stan sve :D
djani s

#137 Re: Put u jednom pravcu iz BiH

Post by djani s »

Za tebe Kaajma imam jedan savjet, shvati ga kako hoces, necu da ti solim pamet, ipak cu ti ga reci jer si moj zemljak. Mnogi ljudi sa nasih prostora su, i pored obrazovanja i posla ( a oni bez toga da i ne govorim), nesretni negdje tamo. Razlog - nisu prihvatili strane standarde ponasanja. Ocekuju da se domaci prilagodavaju bosanskom mentalitetu. To nece nikada docekati. Ne mislim da se treba odreci bosanskog ( to nikada ) ali u komunikaciji sa domacima moras znati njihov kodeks ponasanja. Ako to nisi spreman bolje ti je ostani u Sarajevu jer ces se vani osjecati izolovan i imat ces samo poteskoce. Ona nasa naglost, inat, kontriranje, mahanje rukama, daj ba mojne nime, `ta ce oni itd., mogu te ovdje samo ukopati. Te sarajevske i mostarske fore ovdje ne prolaze i izazivaju zgrazavanje. Zato je u inostranstvu nekima tesko jer nisu u mogucnosti nauciti strano, novo a zadrzati svoje (ono pozitivno) i napraviti kombinaciju koja ti ne predstavlja nigdje prepreke. Ovo je vrlo vazno ako zelis ici negdje vani. Iako ga ti meni juce odbrusi ipak ti zelim da nades svoj put i uspijes u svojim namjerama.
muha_sa

#138 Re: Put u jednom pravcu iz BiH

Post by muha_sa »

kaajma :D kad krenemo na kafu zovemo te--važi :?
jesmo skrenuli s teme jer smo ti pokušali objasnit ono što si i pitao al ti zapeo te zapeo :D
šta onda bude :? malo zeze i vozdra--ništa zlonamjerno :D
-ne znam jesil skonto :? nema odlaska u jednom pravcu--na legalan nacin.
-možeš sad otic na tekmu u Portugal i ostat kod familije--na crno boravit,na crno radit i molit boga da te ne klepe----šta ce prvo bit :? dosadit ceš rodu rodjenom--oni imaju svoje šeme i svoj komoditet koji im ti kvariš.
-možeš aplicirat za Australiju al prije toga procitaj post što je pocalio Fair Life---ako imaš nekoliko milja eura koje ceš halalit pa ako upali dobro i jest a ako ne upali halalosum.
-možeš tražit turisticku vizu za SAD.mog prijatelja sin iz prve dobio i tamo s djevojkom boravio 6.mjeseci--super mu bilo --malo muziciro po kafanama--malo na trotoaru--decko uživa u tome :-D imaju snimci na youtubeu.vratili se a mogao je produžit boravak--probaj i ti.
-možeš probat sa faxom.
-moj ti je savjet i jedino to još pali---nek ti familija il neko od raje ko je vani nadje neku žensku koja bise neobavezno-za lovu-udala za tebe i tako te dovela tamo i ti rahat----mada su negdje i tome dohakali--znaš šta kažu--uzeli se--volite se :? bujrum,dovedi je sebi kuci i uživajte u životu :lol:
eto-poslije zezancije malo sam se uozbiljio i nadam se dao konstruktivan doprinos temi :D
-zovemo te na kafu kad se dogovorimo :? :D
Troll_Happens

#139 Re: Put u jednom pravcu iz BiH

Post by Troll_Happens »

muha_sa wrote:kaajma :D kad krenemo na kafu zovemo te--važi :?
jesmo skrenuli s teme jer smo ti pokušali objasnit ono što si i pitao al ti zapeo te zapeo :D
šta onda bude :? malo zeze i vozdra--ništa zlonamjerno :D
-ne znam jesil skonto :? nema odlaska u jednom pravcu--na legalan nacin.
-možeš sad otic na tekmu u Portugal i ostat kod familije--na crno boravit,na crno radit i molit boga da te ne klepe----šta ce prvo bit :? dosadit ceš rodu rodjenom--oni imaju svoje šeme i svoj komoditet koji im ti kvariš.
-možeš aplicirat za Australiju al prije toga procitaj post što je pocalio Fair Life---ako imaš nekoliko milja eura koje ceš halalit pa ako upali dobro i jest a ako ne upali halalosum.
-možeš tražit turisticku vizu za SAD.mog prijatelja sin iz prve dobio i tamo s djevojkom boravio 6.mjeseci--super mu bilo --malo muziciro po kafanama--malo na trotoaru--decko uživa u tome :-D imaju snimci na youtubeu.vratili se a mogao je produžit boravak--probaj i ti.
-možeš probat sa faxom.
-moj ti je savjet i jedino to još pali---nek ti familija il neko od raje ko je vani nadje neku žensku koja bise neobavezno-za lovu-udala za tebe i tako te dovela tamo i ti rahat----mada su negdje i tome dohakali--znaš šta kažu--uzeli se--volite se :? bujrum,dovedi je sebi kuci i uživajte u životu :lol:
eto-poslije zezancije malo sam se uozbiljio i nadam se dao konstruktivan doprinos temi :D
-zovemo te na kafu kad se dogovorimo :? :D
ne bih se slozio sa ovim eto sve cekaju da se udaju nemoj bas momka lozit da mu je ovo najsjajnija i najidealnija opcija... prvo moze naci neku ko sto crnci naci debelu masnu ruznu rahiticnu bez zuba ko sto vidjam na svakom koraku koliko budu gadne da se ljudi od njih odmicu a o mladozenji da ne govorim... to nije problem ali onda mora imat u vidu da ce joj morati djete napravit zajdnicki zivot itd. Drugo ako hoce neku naci za pare i to mu je mac sa dvije ostrice pogotovo ako se radi o nasim rodjenu bi majku prevarile za 100 eura. Hajd nek on dokaze pred policijom da joj je platio kad ga sutra otkuca kad ne bude htio neku zelju da joj ispuni... tipa bubam nove silikone itd.. tu nek racuna za neku EU zemlju izmedju 8000 10 000 hiljada sad pa sad bez svojih troskova.. ako cjena nije veca zbog ove krize.
trece pravu ljubav je moguce naci ali tesko iz razloga bas moras da joj se svidis da bi te ona izdrzavala i cekala negdje nit jezika nit posla znas... a osim toga bice ono kako ona kaze a ti suti sjedi gdje si... zaboravi da budes balkanikus i da joj odbrusis odmah ces dobiti kartu u jednom pravcu ali nazad u majku bosnu...
realnija opcija zaroni u knjigu kaajma buraz zavrsi sto imas nauci zanat i onda si svoj... do tada ce te svako :dance:
HAVANA

#140 Re: Put u jednom pravcu iz BiH

Post by HAVANA »

Izvinjavam se ako smo malo sjebali temu ali kad pročitam nešto tipa kao ono gore kad bi gorila benzinom bi je gasio :-)
dobijem neodoljivu želju da nekom ... :x a pošto sam ja fin :D onda okrenem na zajebanciju.
djani s wrote:Za tebe Kaajma imam jedan savjet, shvati ga kako hoces, necu da ti solim pamet, ipak cu ti ga reci jer si moj zemljak. Mnogi ljudi sa nasih prostora su, i pored obrazovanja i posla ( a oni bez toga da i ne govorim), nesretni negdje tamo. Razlog - nisu prihvatili strane standarde ponasanja. Ocekuju da se domaci prilagodavaju bosanskom mentalitetu. To nece nikada docekati. Ne mislim da se treba odreci bosanskog ( to nikada ) ali u komunikaciji sa domacima moras znati njihov kodeks ponasanja. Ako to nisi spreman bolje ti je ostani u Sarajevu jer ces se vani osjecati izolovan i imat ces samo poteskoce. Ona nasa naglost, inat, kontriranje, mahanje rukama, daj ba mojne nime, `ta ce oni itd., mogu te ovdje samo ukopati. Te sarajevske i mostarske fore ovdje ne prolaze i izazivaju zgrazavanje. Zato je u inostranstvu nekima tesko jer nisu u mogucnosti nauciti strano, novo a zadrzati svoje (ono pozitivno) i napraviti kombinaciju koja ti ne predstavlja nigdje prepreke. Ovo je vrlo vazno ako zelis ici negdje vani. Iako ga ti meni juce odbrusi ipak ti zelim da nades svoj put i uspijes u svojim namjerama.

Ima ih i mnogo jako uspješnih koji su prihvatili standarde ponašanja,naučili jezik,rade,lijepo im je... imam jako puno prijatelja tog tipa koji žive vani.Oni su se našli u tom načinu života ali i pored toga što znaju kakva je situacija u BiH nikada ne laju na svoj grad i dolaze jako često.Jesu me malo čudno gledali kad sam rekao da idem nazad i ostavljam sve ono za šta sam radio 7 godina(firma...) i da počinjem ispočetka u BiH ali su me podržali u svakom pogledu i danas poslujem sa mnogima od njih.Svako radi ono što smatra da je za njega najbolje.Ja nisam nikada bio sretan iako sam bez problema funkcionisao u tom društvu,naučio jezik,dobio papire,kupio stan,otvorio firmu...što mi i nije bio neki problem jer ako sam išta naučio u ovoj ludoj ali dragoj zemlji to je prilagoditi se i snaći u svim dobrim i lošim situacijama.
Za onoga ko hoće raditi puno je lakše raditi u uredjenim sistemima ali meni je prva stvar bila da budem zadovoljan sa svojim životom.Male stvari me čine sretnim koje vani nisam imao i koje samo ovde mogu imati a novac je sporedna stvar za koju ću uvijek morati raditi bio ovde ili vani.Puno je teže ovde poslovati,situacija jeste katastrofalna ali može se uz puno rada ,truda,razmišljanja i prilagodjavanja pri izboru poslova.Ovde se moraš baviti nekom djelatnošću kojom se možda ne bi ni bavio da je drugačija situacija u zemlji ali kao jednika bez stranačkih,političkih i drugih talova si prisiljen poslovati sa nekim stvarima gdje ti sam možeš donositi odluke...
Za onoga ko je isključivo u jednoj branši,ko je mlad,školovan... a bez veza,vezica...situacija je mnogo teža i na žalost većina njih će i izganjati kartu u jednom pravcu :(
Sad, problem je što će većina otići sa mišlju da je tamo negdje sve krasno a onda će se iznenaditi kad budu morali duži period raditi poslove koji im ovde nisu ni padali na pamet da rade,pa dok nauče jezik,nadju i opreme stan,srede papire...
Naravno puno zavisi i od zemlje u koju ideš jer su velike razlike u mentalitetu,odnosu prema strancima,mogučnošću sredjivanja papira...
Ima načina za odlazak ali samo rijetki će to uspjeti izvesti na način koji su zamislili.
U svakom slučaju potrebno je puno snalažljivosti,truda,razmišljanja,učenja...
Sretno mu bilo ko god se odluči na taj korak.
kaajma

#141 Re: Put u jednom pravcu iz BiH

Post by kaajma »

djani s wrote:Za tebe Kaajma imam jedan savjet, shvati ga kako hoces, necu da ti solim pamet, ipak cu ti ga reci jer si moj zemljak. Mnogi ljudi sa nasih prostora su, i pored obrazovanja i posla ( a oni bez toga da i ne govorim), nesretni negdje tamo. Razlog - nisu prihvatili strane standarde ponasanja. Ocekuju da se domaci prilagodavaju bosanskom mentalitetu. To nece nikada docekati. Ne mislim da se treba odreci bosanskog ( to nikada ) ali u komunikaciji sa domacima moras znati njihov kodeks ponasanja. Ako to nisi spreman bolje ti je ostani u Sarajevu jer ces se vani osjecati izolovan i imat ces samo poteskoce. Ona nasa naglost, inat, kontriranje, mahanje rukama, daj ba mojne nime, `ta ce oni itd., mogu te ovdje samo ukopati. Te sarajevske i mostarske fore ovdje ne prolaze i izazivaju zgrazavanje. Zato je u inostranstvu nekima tesko jer nisu u mogucnosti nauciti strano, novo a zadrzati svoje (ono pozitivno) i napraviti kombinaciju koja ti ne predstavlja nigdje prepreke. Ovo je vrlo vazno ako zelis ici negdje vani. Iako ga ti meni juce odbrusi ipak ti zelim da nades svoj put i uspijes u svojim namjerama.

Nisam ti odbrusio nego si ti nekako upakovala odg. da moram priznat malome iznervirao
a te sve osobine sto si nabrojala ja konkretno misljenje imam da su primitivne i ponajvise bih volio ici odavde zbog toga, tako da to nece biti problem cak se biti prednost, moram proznat da imam osjecaj da je zapad puno tolerantniji od nas sto mislis da je to veliki plus ispavi me ako grijesim
Zlata M.

#142 Re: Put u jednom pravcu iz BiH

Post by Zlata M. »

HAVANA wrote:Izvinjavam se ako smo malo sjebali temu ali kad pročitam nešto tipa kao ono gore kad bi gorila benzinom bi je gasio :-)
dobijem neodoljivu želju da nekom ... :x a pošto sam ja fin :D onda okrenem na zajebanciju.

Ima ih i mnogo jako uspješnih koji su prihvatili standarde ponašanja,naučili jezik,rade,lijepo im je... imam jako puno prijatelja tog tipa koji žive vani.Oni su se našli u tom načinu života ali i pored toga što znaju kakva je situacija u BiH nikada ne laju na svoj grad i dolaze jako često.Jesu me malo čudno gledali kad sam rekao da idem nazad i ostavljam sve ono za šta sam radio 7 godina(firma...) i da počinjem ispočetka u BiH ali su me podržali u svakom pogledu i danas poslujem sa mnogima od njih.Svako radi ono što smatra da je za njega najbolje.Ja nisam nikada bio sretan iako sam bez problema funkcionisao u tom društvu,naučio jezik,dobio papire,kupio stan,otvorio firmu...što mi i nije bio neki problem jer ako sam išta naučio u ovoj ludoj ali dragoj zemlji to je prilagoditi se i snaći u svim dobrim i lošim situacijama.
Za onoga ko hoće raditi puno je lakše raditi u uredjenim sistemima ali meni je prva stvar bila da budem zadovoljan sa svojim životom.Male stvari me čine sretnim koje vani nisam imao i koje samo ovde mogu imati a novac je sporedna stvar za koju ću uvijek morati raditi bio ovde ili vani.Puno je teže ovde poslovati,situacija jeste katastrofalna ali može se uz puno rada ,truda,razmišljanja i prilagodjavanja pri izboru poslova.Ovde se moraš baviti nekom djelatnošću kojom se možda ne bi ni bavio da je drugačija situacija u zemlji ali kao jednika bez stranačkih,političkih i drugih talova si prisiljen poslovati sa nekim stvarima gdje ti sam možeš donositi odluke...
Za onoga ko je isključivo u jednoj branši,ko je mlad,školovan... a bez veza,vezica...situacija je mnogo teža i na žalost većina njih će i izganjati kartu u jednom pravcu :(
Sad, problem je što će većina otići sa mišlju da je tamo negdje sve krasno a onda će se iznenaditi kad budu morali duži period raditi poslove koji im ovde nisu ni padali na pamet da rade,pa dok nauče jezik,nadju i opreme stan,srede papire...
Naravno puno zavisi i od zemlje u koju ideš jer su velike razlike u mentalitetu,odnosu prema strancima,mogučnošću sredjivanja papira...
Ima načina za odlazak ali samo rijetki će to uspjeti izvesti na način koji su zamislili.
Od mene jedno veliko hvala za ovaj post! :)
Naravno,niko nije duzan na ovakvim temama otvarati dusu i pisati o onim manje lijepim stranama zivota u drugoj zemlji...
Istina je,nazalost,negdje izmedju "Ostajte ovdje" i "Ne naginji se van"(film iz vremena "Jugosvaba"...ne bi bilo lose pogledati :wink: )
Postoji jedan zanemariv procenat nasih ljudi koji su zaista uspjeli (sta god znacila ta rijec)...vecina uspijeva prezivjeti,razapeta izmedju vlastitih,nevelikih mogucnosti i podsvjesnog osjecaja obaveze da uspije(sta god znacila ta rijec)...i sto je najzalosnije u cijeloj prici - ponajmanje radi sebe samog (jer nakon izvjesnog vremena se u vlastitoj glavi relativizira taj pojam uspjesnog covjeka) a ponajvise radi onih kojima je okrenuo ledja,u zelji da i sebi i njima dokaze da je on zasluzio nesto bolje.
Pogotovo je tesko otici bas u godinama u kojima je,po svemu sudeci,covjek koji je otvorio ovu temu : nekih 20ak...sposoban da ode i promijeni svijet :-) ,nesposoban da spozna da je svijet kojem okrece ledja,itekako vec formirao njegovu licnost...do te mjere da ce mu isti u buducnosti biti upravo jedinica mjere!
kaajma

#143 Re: Put u jednom pravcu iz BiH

Post by kaajma »

Zlata M. wrote:
HAVANA wrote:Izvinjavam se ako smo malo sjebali temu ali kad pročitam nešto tipa kao ono gore kad bi gorila benzinom bi je gasio :-)

jao dobro receno pomalo i pjesnicki, tacnije imam 23 godine, sta cemo stim ako ovaj sistem u kojem sam sada bih, mi nenudi osnovne ekzistecialne uslove, vidim da je tema otisla tako da meni ko ono nije lose ali et htio bi se malo zezat gore, malo mi je ovdje dosadno...
i sad mi je u glavi ona recenica jednog politicara neznam zasto"dovedeni smo na rub propasti ali cemo smoci snage za korak naprijed"

Od mene jedno veliko hvala za ovaj post! :)
Naravno,niko nije duzan na ovakvim temama otvarati dusu i pisati o onim manje lijepim stranama zivota u drugoj zemlji...
Istina je,nazalost,negdje izmedju "Ostajte ovdje" i "Ne naginji se van"(film iz vremena "Jugosvaba"...ne bi bilo lose pogledati :wink: )
Postoji jedan zanemariv procenat nasih ljudi koji su zaista uspjeli (sta god znacila ta rijec)...vecina uspijeva prezivjeti,razapeta izmedju vlastitih,nevelikih mogucnosti i podsvjesnog osjecaja obaveze da uspije(sta god znacila ta rijec)...i sto je najzalosnije u cijeloj prici - ponajmanje radi sebe samog (jer nakon izvjesnog vremena se u vlastitoj glavi relativizira taj pojam uspjesnog covjeka) a ponajvise radi onih kojima je okrenuo ledja,u zelji da i sebi i njima dokaze da je on zasluzio nesto bolje.
Pogotovo je tesko otici bas u godinama u kojima je,po svemu sudeci,covjek koji je otvorio ovu temu : nekih 20ak...sposoban da ode i promijeni svijet :-) ,nesposoban da spozna da je svijet kojem okrece ledja,itekako vec formirao njegovu licnost...do te mjere da ce mu isti u buducnosti biti upravo jedinica mjere!

tacnije 23 su mi godine, ali da se zna znaci da ja ne idem u bijeli svijet zato sto mi je dosadno ovdje nego sto nemogu ostvariri neke ekzistecionalne potrebe, nadam se da razumijete koje, za taj procenat nebih se ni ja smio usuditi reci koji ali koga god ja znam da je tamo otisao bar je stekao uslove normalnog zivota, eh sad sto nemogu rostiljat uz gajbu piva u parku sta cu im ja, imam osjecaj samo primitivcima ne odgovara zapad jer nije primitivna sredina, sto se za Bosnu moze rec, pa tako se ovdje osjecao ba ko na "svom" i to bukvalno shvate ali neda tamo to svabo eeeee
Last edited by kaajma on 09/11/2009 12:45, edited 1 time in total.
rika

#144 Re: Put u jednom pravcu iz BiH

Post by rika »

@Kaajma
Preko 2/3 zhivota sam proveo vani,studirao na jednom kontinentu,radio na drugome i vratio se jer me je dugo mucilo ono sto je legendarni dado topic opisao u ovoj pjesmi:

http://www.youtube.com/watch?v=1wsSwOJ84YM
U ovoj zemlji mi nije lose,ne zbog nje kao takve,nego zbog dragih ljudi kojih sam ostao zeljan a ne zelim da (kada dodje taj dan) vlastitim roditeljima dolazim na dzennazu sa drugog kontinenta...

Da bi donio ispravnu odluku moras sam sebe analizirati...Prvo koliko ti je godina,sta zaista znas raditi,koliko i kako jezika govoris...
Ne zhelim da se iko nadje uvrijedjenim,ali ako si zavrsio neki "Miki maus" fakultet tipa pol. nauka,javne uprave,prava (pa makar i u Kiseljaku ili Sokocu, kazu za njih da su bolji od Sorbonne) onda zaista nemas sta trazhiti van granica BiH,bolje ti je pokusaj izganajti kakav "budzetski" posao (pa makar morao i platiti radno mjesto)...
Ako si mozhda tehnicke struke,med.tehnicar (ne i doktor) onda su ti sanse malo bolje...ali kao sto je vecina forumasa ispricalo,ni tada nije jednsotavno....
I last but not least..kolika mislis da ce ti primanja biti na Zapadu? I koliko mislis da ce ti ostajati na kraju mjeseca ?
kaajma

#145 Re: Put u jednom pravcu iz BiH

Post by kaajma »

LJUDI HAJD MOLIM VAS DRZITE SE TEME AKO IMA KAKV PLAN ILI POMOC KAKO OTICI ODAVDE (ova velika slova su da bude sto upadljivije8)
svi pricate sta ste vi dozivjeli znamo mi potencionalna dijaspora dosta tih prica de ba malo konkretno kako kud gdje sta najbolje itd

hvala :-D
Last edited by kaajma on 09/11/2009 23:57, edited 1 time in total.
djani s

#146 Re: Put u jednom pravcu iz BiH

Post by djani s »

kaajma wrote:

Nisam ti odbrusio nego si ti nekako upakovala odg. da moram priznat malome iznervirao
a te sve osobine sto si nabrojala ja konkretno misljenje imam da su primitivne i ponajvise bih volio ici odavde zbog toga, tako da to nece biti problem cak se biti prednost, moram proznat da imam osjecaj da je zapad puno tolerantniji od nas sto mislis da je to veliki plus ispavi me ako grijesim

Kaajma care promijeni ti meni pol :-D (haj mane zeve), ovo sto su ZlataM (mada se ne slazem 100%) i Rika napisali, e tu je negdje ta formula sta znaci i kako se odvojiti od svojih i opstati tamo negdje.

H
ljubav_aha

#147 Re: Put u jednom pravcu iz BiH

Post by ljubav_aha »

HAVANA,imas novac i uspjesno odradjen plan,naravno da ti nije lose ;-) ali odgajati dijete u takvoj drzavi nije najbolja ideja
vox-populi

#148 Re: Put u jednom pravcu iz BiH

Post by vox-populi »

@kaajma

otici mozes na slijedece nacine:

- zenidba - trenutno najsigurnija opcija s tim da prvo moras naci mladu. Nikako ti ne bih savjetovao zenidbu za paprire jer ces pored ogromne love koju platis osobi koja te vjenca (oko 15.000€) bar tri godine zivjeti u konstantnom strahu da ce te neko kontrolisati. A kontrola ima.

- posao - zavisno od tvoje struke, mozes potraziti posao preko interneta, naci firmu koja ce te zaposliti, uzeti turisticku vizu, potpisati ugovor i na osnovu toga traziti boravisnu dozvolu. Problemi sa ovom opcijom su: trenutno jako malo firmi zaposljava strance, bez obzira na profil, trebas dobro poznavati jezik zemlje u kojoj trazis posao

. studiranje - vec sam ti pisao prije, moras imati C1 za studije, moras imati ili lovu ili garanciju

- Au-Pair - s obzirom da imas ispod 25 godina, jos uvijek si u opciji za Au-Pair. To ti je cuvanje djece. Tu ti mozda tetke mogu pomoci, odnosno, one mogu naci porodicu koja bi te "zaposlila" kao Au-pair da cuvas njihovu djecu. Nisam 100% siguran kako ova opcija ide, provjeri jos ali je jedan od sigurnijih nacina da odes iz BiH. Dosta mojih prijatelja je otislo tako, prvo na godinu dana, pa produze na godinu pa se u te dvije godine snadju i pocnu nesto studirati. Au-pair bih ti vise preporucio USA i Canada jer je Evropa striktnija, odnosno teze je ostati po bilo kojem osnovu jednom kada ti istegne au-pair ugovor.

Eto to su ti legalne opcije za koje ja znam, mozda neko jos moze nesto dodati. Ilegalne ne bih preporucio.
Gray

#149 Re: Put u jednom pravcu iz BiH

Post by Gray »

Vezano za mentalitet, što je neko rekao da se teško prilagoditi stranom mentalitetu, samo da kažem da ima dosta ljudi koji ne mogu da se prilagode ovom mentalitetu, odnosno ubija ih u pojam balkanski i bosanski mentalitet i osjećaju da bi ima taj drugi mentalitet puno bolje odgovarao, tako da je i sve to individualno.
HAVANA

#150 Re: Put u jednom pravcu iz BiH

Post by HAVANA »

kaajma wrote:rika kralju, nije problem u mojoj odluci ja sam je vec donio kao sto se iz teme vidi, samo zelim ovom temom pronaci nacin kako otici odavde svi daju svoja misljenja bili trebao ili nebi(opet jedna od nasih losih osobina) ja sam student 2 godnie ekonomskog fakulteta smijer Visoka poslovna skola, i kad sam ustanovio da mi se ne pika kao fax(sto su nas lozili non stop da je to "ravnopravno sa fakultetom")

Uplati sebi turističko putovanje,srediće ti vizu...otidji negdje kod nekoga od prijatelja i nemoj se vratiti.
Ako imaš nekoga vani ko je spreman da ti pomogne (jer pomoć će ti biti potrebna) pošto si bez papira počinje mukotrpna borba za opstanak.Recimo pronači ćeš posao kod kineza u kuhinji,pereš sudje,laganini...i iznenadičeš se kako je to moderno pranje :-) sve ono ubaciš u veliki sudoper,naspeš tople vode i deterdjenta,da ti prangiju ko od metle i miješaaajj :lol: blisttaaa Kad završiš dobiješ tanjir riže i 40eura i laganini kući.
Stan će ti bez papira izdati kakav turčin ili marokanac i za taj cirkus od stana ćeš platiti jedno 350 eura a namještaj za početak možeš skupljati jednom sedmično kad se izbacuje kabasti namještaj.Hrana imaš lidl,aldi...cigara po 3 eura kod rumuna kakvog a možeš i one od 5 eura u trafici.Ako pravo budeš vrijedan moći ćeš preživjeti i onda počni ganjati još neki dodatni posao a usput uči jezik i gledaj kako drugi žive i zaradjuju pa stvaraj sebi sliku šta bi ti mogao raditi.Još bolje ako si sa djevojkom onda i ona može u početnoj fazi čistiti po kućama ili ako bude imala sreće negdje u restoranu.Za školu te neće niko ni pitati.I tako poslije par godina ako si poletan i vrijedan uspio si bar neki papir dobiti,naučio jezik...onda možeš tražiti nešto bolje.A to bolje je recimo bauštela,izolacija,krečenje a djevojka ti je isto napredovala pa iako je u sarajevu studirala mašinstvo,u srednjoj i osnovnoj bila učenik generacije ,sada skuplja tanjire po sali i tečno priča tri jezika.Al dobro je,ima se,možeš početi planirati porodicu,kupilo se auto,ode se i na godišnji...Onda opet ima super varijanti ko voli raditi .Poslije posla u fabrici nadješ posao u diskoteci ili raznosiš pice a to je već dodatna zarada pa ti je gotiva pravo .Imaš mjesečno već 3-4 hiljade eura,malo si umoran al možeš uštekati jedno 500 eura ako se potrudiš.
Kad čuješ kakvu lijepu pjesmu i sjeti te na bezbrižne dane tvog djetinjstva dodje ti da se raniš al nemoj.Otidji u šoping centar i kupi sebi kakve lijepe cipele,biće ti lakše.To je milina,ti šoping centri.
E sad ,poslije otprilike 2 ili 3 godine(ako si se trudio pravo)ako si nešto naučio i spreman si upuštati se u poslovne rizike možeš početi da radiš nešto u vlastitom aranžmanu,možeš kupiti stan na jedno 20 godina,možeš otvoriti firmu ako si šta naučio,možeš uspjeti,možeš propasti...sve je to za ljude.Padneš pa ustaneš pa opet na posao i tako...
Ako ti upali biće ti dobro a još bolje ako nisi nostalgičan i ako nisi proživio najljepše trenutke svog života u svom gradu i zemlji.Poravnaj i uživaj.

Ja poslije ovoga svega nisam mogao poravnati mada sam otvorio svoju firmu i postao prilično dobro situiran ali ni ja ni žena nismo mogli svoj život zamisliti na taj način.

Sve što smo radili i ja i žena radili smo dignute glave i ne stidim se nikakvog posla.
Postigao sam ono što sam zamislio.
Mada jako puno koristi sam imao od života vani,naučio sam jako puno stvari a sebi stvorio početni kapital uz koji sam i dobio solidnu osnovu za povratak.
Dobro je otići.Nauči se puno stvari , tačno je da je u startu puno lakše ali i ovde se može raditi ,samo što večina neće,bira...a vani mogu sve raditi.Svaki početak je težak i nemojte ni očekivati da ćeš sa 23g startati sa top poslom i platom osim ako nisi dobre škole završio.Ja sam završio srednju i mjesto indexa dobio pušku tako da ste vi ipak u boljoj poziciji nego što smo mi bili. ;-)
Post Reply