pušačice i pušači....

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

ana_karenjina

#1 pušačice i pušači....

Post by ana_karenjina »

eh...da mi se riješiti te zle kobi...jednom bješe "fora", stil odrastanja...sada sve više i sve bliže...naplata dugova...

Jutros čekam autobus...predivno mirisno riječko jutro..obećava...ja još snena...sva romantična hahaha :-) ..kad li se do mene nakelji facer i započme svoju simfoniju kašljanja, riganja, grgljanja ajme neznam čega li sve ne, btw facer negdje 45-tak godina (daklem nije neki star, barem po mojim kriterijima :D )...i ne staje...iz usta frajerski visi cigara, nokti crnnnnnnniii (uf fuj)....dakle da se nisam odmakla vjerojatno bih tako sva romantična dobila ispljuvak ravno u uho....jao meni :D
Morala sam uteć...od koga ? od njega ? od sbe? od svojeg straha? ajme tako ću i ja , pitanje trenutka, pitanje sekunde....
Ono što je nekad bilo tako cool, tako dobro i neznam što već ne ..sada je moja bolest, sada vlada samnom?! Bogami vlada...
U uredu ne smijem pušiti, tjeraju me u zahod ?! :? (a nekad bilo normalno). U restaurantu poseban odjeljak gdje dim možeš rezati škarama , jerbo se svi pušali stisnu ovdje pa je i hrana dimjena...dimjeni škampi?! Na bilo kojem javnom mjestu ..označen si...građanin drugog reda?

A što je najgore od svega...pluća su mi 5. reda....

E neš više! :x
leyna

Post by leyna »

ja sam više od dva mjeseca nepušač. doduše, imala sam u ta dva mjeseca tri večeri kad sam zapalila par cigara, ali bez namjere da počnem ponovo.
promijenila sam neke navike (npr. nisam ujutro pila kafu s kolegama u kafiću, jer su svi pušači) i nije bilo teško.
mislim da mi je najviše pomoglo ovo: istovremeno sam krenula na dijetu kad i na odvikavanje od cigara, tako da sam uglavnom razmišljala o čokoloadi, kolačima, pizzama i cigare mi nisu padale na pamet.
sad mogu poljubit svog dragog (nepušača) bez da pomislim"joj, smrdim na cigare".
sretno
Pooll

Post by Pooll »

Najbolje je biti pametan pusac :D

mozes prestati kad god hoces ( aha... )
Baghira

Post by Baghira »

Pooll, ako pusis kao sto chatas, neces dugo :cry: :D
krava

Post by krava »

ne znam vala kako mozete pusiti..
smrde usta, smrde ruke, kosa, sve oko tebe smrdi..
fujjjjjj :-D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

bolje cigare nego u životu 8)
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

krava wrote:ne znam vala kako mozete pusiti..
smrde usta, smrde ruke, kosa, sve oko tebe smrdi..
fujjjjjj :-D
ahaaaaa, zato nismo ostali u vezi...a uvijek sam se pitao... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
krava

Post by krava »

ahaaaaa
izmedju ostalog :lol: :oops:
nineac

Post by nineac »

Ja sam pusio 2.5-3 kutije dnevno!!!
A bio sam sportista, reprezentacija, ma sve super!
I onda se rekreativno šočeo baviti sportom, a ustvari sve manje, sam sebe tješio da nešto radim!
Jedno jutro se probudio, probada u plečci, u rebrima, kašljem, ma divota!
Prije toga sam ono pokušavo "smanjiti" i tako te gluposti!
To jutro bacim kutiju u smeće, a to je bilo 18.februara 2003, i poslije toga nikad više!
Sjedim sa rajom, pijemo, oni svi pušači, ali ja ne!
Samo je karakter važan!
Čim sam presto kreno sam trčati! 2 kruga po 400 m na atletskoj je bio max!
Kada sam se bavio sportom mogao sam i do 15km u cugu istrčati!
Sada trčim svaki dan 9km plus igram tenisa i nikad se bolje nisam osjećo!
progDVB

#10 Re: pušačice i pušači....

Post by progDVB »

ana_karenjina wrote:eh...da mi se riješiti te zle kobi...jednom bješe "fora", stil odrastanja...sada sve više i sve bliže...naplata dugova...
Nikada nisam imao tih problema oko odvikavanja, jer nikada nisam ni Image
Pooll

Post by Pooll »

crna_pantera wrote:Pooll, ako pusis kao sto chatas, neces dugo :cry: :D
Na srecu... nemam kad od chata pusiti :D

15 dnevno ;)
Angel In Coma

Post by Angel In Coma »

Ja pušim već 5 godina 2-3 kutije dnevno i svjesna sam da je to užasno i sve bih dala da mogu prestati. Slab sam karakter i jako mi je teško. Imate li neki savjet?
Deluxe

Post by Deluxe »

Nađi momka :-)
Angel In Coma

Post by Angel In Coma »

Deluxe wrote:Nađi momka :-)
Nigdje veze :-)
Teuta

Post by Teuta »

Pusaci jesu gradjani drugog reda. Kad njihovo pusenje nikome ne bi smetalo, tada bi bili OK. Ali oni od nas prave pasivne pusace, nepodnosljivo smrde, zagadjuju sve okolo. Odvratni su i nesavjesni. Najgore je sto i dalje tvrdoglavo insistiraju da su u pravu, i da je to zapravo njihovo pravo. A kamo nesta nase pravo na zrak? Jedem u restoranu, neko mi dimi u lice. Hodam ulicom, a sa svih strana dolijecu oblaci dima. Trebali bi biti svjesni sta zaista mi nepusaci mislimo o njima. Dakle, gadite nam se. Smrdi vam iz usta i smrdite opcenito. Izgledate nesigurno u sebe i mi uvijek znamo da ste poceli pusiti samo da biste ispali face. Niko vam ne vjeruje kad kazete da pusite iz gusta. Gledam okolo majke kako dime bebama u lice. Dodje mi da je udarim, jebote.
Mrzim sto su jebeni pusaci u vecini kamo god maknes. I da, zasluzili su svaki svoj rak, srcani udar i kasalj. To im je plata za sve ono sto nama cine cijeli zivot. Pravedno od prirode, nema sta. :x
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

mene samo nervira kad vidim jarana da nema za otić u menzu a vazda cigare u džepu...e jebi ga onda

inače, i ja sam imao perioda ali ne više, nadam se nikad
ChoNumb

Post by ChoNumb »

Kao "gradjanin drugog reda" reci cu da se i meni gade nepusaci sa svojim preuvilacavanjem "pasivnog pusenja" koje, btw, skoro pa i da ne postoji. Jedan auspuh ce vise unistiti tvoje pravo na cist vazduh nego sve moje cigare koje ispusim, hrana koja jedes u restoranu ce vjerovatno vise unistiti tvoj organizam nego moj dim koji ces osjetiti. Uzivanje duhana je potpuno idividualna stvar i kome se ne svidja niko ga ne tjera da pusi. To sto "smrdim" i to je moja privatna stvar! Sve te kampanje protiv pusenja su toliko jadne i pune patetike i toliko mi idu na zivce! Ogromna kolicina novca se trosi na to pod izgovorom da bi se sacuvali ljudski zivoti,pa, ako hocete bas da sacuvate ljudske zivote zasto onda taj novac ne usmjerite na direktno spasavanje ljudi koji gladuju, recimo?! Ljudi koji ginu od mina? Nepusaci (poput Teuta) su toliko egoisticni da to prelazi svaku granicu! Nisu svi pusaci nekulturni pa da ti pusu dim u lice i da pale cigare tamo gdje je jasno oznaceno da se ne pusi! Onoliko koliko ti mrzis pusace i ja mrzim nepusace poput tebe! Gadis mi se u svoj svojoj "mirisnoj ljepoti" zdravog zivljenja, a vjerovatno i ti pritisces papucicu gasa i koristis bezbroj preparata koji na neki nacin stete ovoj planeti mnogo vise od prirodnog lisca duhana. A to sto bi ti nekog udarao sto je on izabrao da zivi ovako ili onako dovoljno govori o tvom shvatanju licnog izbora i cjelokupnog problema u kojem se nalazi planeta. Ljudi ubijaju djecu granatama i bombama, izgladnjavanjem, salju ih u armiju, uce ih kako treba ubiti drugo ljudsko bice, a ti bi zbog toga sto neko pusi u njihovom prisustvu (mada je ovo EXTREMNA RIJETKOST!!!!) udarao?! I jos imas morala i, sto bi nas narod rekao obraza, napisati kako ti se ljudi koji puse gade i smrde! Gade mi se ljudi koji iz svog egoizma i samoljublja dozvoljavaju sebi i daju si za pravo da gaze po drugima! I jeste, zasluzujemo sve probleme i sve sto nosi pusenje, ali ne zbog toga sto se ti osjecas kao u konc. logoru gdje te mucimo sa nasim dimom, vec zato sto smo izabrali to. Nadam se da je priroda toliko jaka i da ce na neki nacin uspjeti kazniti sve ljude koji to zasluzuju, izmedju ostalih i ljude koji bi druge UDARALI!!! Zelim ti dug i lijep egosticno nepusacki zivot!
Pooll

Post by Pooll »

GADIS SE I TI MENI TEUTA TUKO!
RedhairNella

Post by RedhairNella »

ChoNumb... to je bilo poprilicno ostro... uprkos tome, smatram da si u pravu. Svi mi imamo pravo izbora i, naravno, sami sebi odredjujemo sudbinu. Ljudi poput Teuta su rijetki i zato sae ovoliko "deru na sav glas" jer bi, u suprotnom, bili neprimjetni. Malo ih je ovako ekstremnih. I ja sam nekada bila nepusac, ciji su roditelji strastveni pusaci, pa nisam nikada imala ovako radikalan stav. Naravno, smetalo mi je sto sam tu i sklanjala sam se kad imaju prijatelje u gostima, ali nisam bila cangrizavo gundjalo. Mislila sam da nikad necu poceti pusiti. Prosle su godine puberteta u kojima niukada nisam zapalila, a kasnije se nekako i to desilo, sto znaci da nisam pocela pusiti da bih postala "faca" :lol: A ovako radikalni tipovi poput Teuta neka zive u oksigen komori i neka puste druge ljude da cine svoje izbore u zivotu...
tempora

Post by tempora »

Pa, ne razlikuju vam se postovi bas po radikalnosti, ako mogu primjetiti.
Teuta pretjeruje koliko i vi koji napadate njen stav.
Pusenje jeste stetno i nema apsolutnog opravdanja pusenja uzimajuci za primjer glad, mine i sl. To je neka druga problematika.

Ja sam pusac. Ovisnik. Pusim kutiju dnevno. Da se pravdam? Ne pada mi na pamet. No, u svakom slucaju, vodim racuna o nepusacima u svojoj okolini. Ukoliko nekome smeta u mome drustvu moje pusenje ja se trudim da to ispostujem. U okolini djece ne pusim zasigurno.

Dokazano je da je pusenje veoma stetno za one koji ne puse !
Siroka rasprostranjenost oboljelih od raka u Holandiji povezuje se sa krajem drugog svjetskog rata kada je 90% muskaraca pusilo, da bi se to odrazilo na buduce generacije.
Za sve one, za koje smrdim i kojima se gadim, ne moraju mi prilaziti. Postujem izbor i pravo nepusaca ali isto tako nemam namjeru slusati tudja vrjedjanja i frustracije ukoliko nikoga nisam ostetila.
Ovdje se svojevremeno vodila polemika o povecanju zdravstvenog osiguranja/vecem placanju pusaca. U zemlji koja njeguje ovisnike o drogama, alkoholicare, tabletomane.
Takvu misao ipak osudjujem iako je mogu shvatiti.
No alkohol, koji se smatra necim socijalnim, pozeljnim rijetko ce ko osuditi kao posast koja se zavukla u sve slojeve drustva.
Protiv pusenja se treba boriti ali na jedan pedagoski nacin a ne na nacin vrijedjanja osoba u njenom totalitetu.
Deluxe

Post by Deluxe »

Meni vala pasivno pušenje i ne škodi.
Ja sebi dnevno obezbijedim dovoljne količine nikotina i to o tuđem trošku 8-)
Pooll

Post by Pooll »

odoh ja... Image
Tisina

Post by Tisina »

ne pusim, nikada mi to nije bio "ukusno " i to je jedini razlog, nije mi se dopalo i nisma ni pocinjala :) kafu pijem u neogranicenim kolicinama, i mislim da svijet ima puno vecih problema, i da to svakako jeste individualna stvar i da bi bilo predivno kad ljudi ne bi pusili..prva moja mama koja ima ozbiljne zdravstvene probleme zbog istog, ali koja znam da se toga ne bi bez obzira na sve odrekla.. :(

i to je droga, i moze biit pravo zajebana
Teuta

Post by Teuta »

Pooll wrote:GADIS SE I TI MENI TEUTA TUKO!
:lol: Uh, sto me potrese! :D
Vidim da ima onih koji se osjecaju prozvano! Za dodatnu informaciju, protivnik sam i voznje, sama ne vozim i ne namjeravam, znam dosta o ekologiji i zivim u skladu s tim koliko god je to kod nas moguce.
Ali, ovdje nije rijec o ekologiji, nego o jednostavnoj cinjenici da vi pusaci nama smetate i pricom i akcijom, a mi vama samo pricom! Ko tu onda ne valja? Sega su mi ovi sto im se ja gadim, a i ne znaju me! Ako ste citali kako spada, vidjeli ste da se meni ne gade Pool, Cho Numb ili ko vec ovdje pusi, nego opcenito svi pusaci, jer su se rasirili poput kakva virusa i nikad ih iskorijeniti. U mojoj okolini vise niko ne pusi, sve sam ih preobratila, pa zato vjerujem u ove radikalne metode gdje se koriste i grube rijeci. Nisu svi prestali pusiti jer sam im ja zvocala, ali barem sad znaju kulturu i izbjegavaju pusiti pred nepusacima i djecom. A neki su, na sto sam jako ponosna, i prestali (a graktali su vise od tebe Pool, vjeruj :D ) pa da ih vidis sad!
Neko gore rece da su nepusaci koji dizu dreku, poput mene, rijetki. Jesu, i to je ono najzalosnije. Zasto bismo mi tolerisali vas, kad vi nigdje ne tolerisete nas? Voljela bih da se vise ljudi nepusaca osvijesti i shvati sta zapravo sebi cine pristajuci zivjeti u svijetu pusaca.
Opisala sam vam konkretne situacije koje me ljute, i desavaju se svakodnevno, kad sa svih strana vidis oblake dima koji vijore iz necijih smrdljivih usta. Smatrate da je u redu duvati dim bebi u facu? Smatrate da je u redu pusiti u kancelariji gdje imate kolegu nepusaca, ili u ucionici, restoranu?
Redhair Nella, ti si pocela pusiti zato sto si indoktrinirana u ranom djetinjstvu a nisi se borila protiv toga. Jednostavno si konformista, i popustas drugima da bi bila prihvacena, voljena itd. Vidis, ti bi protjerala ljude poput mene, u oksigen komoru, sta li, a neka pusaca da tebe i dalje truju, ljubi ih majka napredne! Zbog takvih konformista kao sto si ti stanje i jest takvo kakvo je - zadimljeno. Razmisli o tome malo.
*Ledeni*

Post by *Ledeni* »

nista ljepse nema nego probudis se sav nikakav,sjeban i onda zapalis jednu i budes jos gori :) usta ti budu ko pepeljara
Post Reply