punomoc

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kockica_kockica

#1 punomoc

Post by kockica_kockica »

Krenem ovjeriti punomoc...

Udjem u Sud ( lijepo su ga obnovili a sve se nema) i dodjem na INfo pult... pitam za instrukcije i dobijem odgovor: 10 maraka takse
platim taksu

Pogledam po vratima soba nigdje ne pise ono sto meni treba... ponovo krenem za Info pult... ovaj put sa vise ocekivanja, jer sam platila vaznu taksu... i dobijem odgovor: druga vrata desno

Udjem na druga vrata desno...
Salter ...
Cickavi covjek uzeo Punomoc, takse i sve to jednim okom osmotrio i odgovor: Ovo se ne ovjerava kod nas, imate notara za te stvari...
Uljudno pitam gdje ima prvi notar kaze meni cicko: Gospodjo imate 20 notara na raspolaganju u gradu Sarajevu... pri tome me mrko poprijeko pogledao kao da sam mu u najmanju ruku ubila pola familije...

Dodjem ponovo na isti INfo pult: kazem kako se ne ovjerava kod njih i kako mi taksa zapravo nije ni trebala. Odgovor: Stani tu mozda ti neko otkupi :shock:

Izadjem iz Suda :roll:

Krenem u pohod trazenja Notara
nadjem u nekoj zgradi.. trazim ime te osobe nema... tek nakon 10 minuta gledanja u zvona pronadjem ali ne ime nego natpis NOTAR

pozvonim, udjem :-D kontam mukama je dosao kraj i pitam se imam li dovoljno u novcaniku para da platim jer znam da njihove usluge kakve god da su nisu jeftine

na vratima me doceka momak... notar ima stranku u 9 vec je 9 i 10 notar jos nije dosao/la, pa ako mi nije tesko da potrazim drugog notara :shock:
pitam koliko ce to trajati radije cu cekati pola sata tu nego dva sata hodati traziti novog...
odgovor: sacekajte

cekala

nakon nekoliko minuta cekanja obavijeste me da ako mi treba notarska obrada mogu doci da oni zapocnu pa kad notar dodje da to sve bude gotovo... pri tome sam zamoljena da dodjem na vrijeme za 20 minuta jer notar koji by the way jos nije stigao ima zakazano u 10

nisam ni znala da notaru moram objasnjavati i broj svojih gaca, jer me za punomoc upitase mnogostosta pa i bracno stanje :shock: vrlo vazno za davanje punomoci...
prvo mi je receno da ne mogu dobiti
pa onda da mogu oni provjeriti preko interneta to sto im treba
pa ne mogu uci u internet
pa mogu uci uci u internet

ja zazalih dan kad sam uopce htjela bilo koga i bilo sta opunomocavati...

dadoh petobu za potpis i pecat da sam dala punomoc :roll: :x plus 10 maraka takse koja mi nije trebala a koju niko nije htio otkupiti :skoljka: ravno 60 maruna... za komad papira pecat i potpis... :run:
sinus

#2 Re: punomoc

Post by sinus »

Još da si samo napisala za šta si tražila punomoć, čisto da se ljudi mogu orijentisati...

Kod nas recimo punomoć za vožnju automobila se ovjerava u opštini, i ništa se ne plaća. Barem se nije plaćalo, a ako se počelo plaćati nije više od 2-4 KM.
nova_korisnica

#3 Re: punomoc

Post by nova_korisnica »

notari su vidjeli svoju priliku za zaradu pa koriste sto im je zakon omogucio...
medjutim i medju njima ima insana :)
ja sam skoro prisustvovala davanju jedne punomoci za zakljucenje ugovora i notarka fino nakraju rece: za ovu punomoc po tarifi se moze naplatiti od 36 KM (nesto je oko toga) do 50 i nesto..i ona fino ljudima naplati najnizu mogucu cijenu...
zakon im je dao raspon u kojem mogu naplatiti usluge, e sad ako je bezobrazan, on ce naravno uzeti maximum :D
znam ja da ti ljude rade svoj posao...ali brate dragi 50KM je preeeeevise za vjeru papira koji ionako ima u kompu i na kojem samo promjeni tri reda...to je cca 10% prosjecne plate :S sta je ljudima koji to nemaju alternativa??? ne mogu dati punomoc...
tandrkalo

#4 Re: punomoc

Post by tandrkalo »

notari su zlo danasnjice :x
kockica_kockica

#5 Re: punomoc

@sinus

punomoc sam davala da brat moze umjesto mene potpisivati odredjene stvari... nije problem u tome za sta ja dajem punomoc vec nacin kako sam ga jedva dobila... na info pultu je gledala punomoc ali je taksu naplatila... na salteru suda je cicko bio neljubazan i izgledao kao da mu nije do zivota ni do rada i da je neko kriv sto on tu sjedi i jos mi mora odgovarati na pitanja.... :oops:
sinus

#6 Re: punomoc

Post by sinus »

kockica_kockica wrote:@sinus

punomoc sam davala da brat moze umjesto mene potpisivati odredjene stvari... nije problem u tome za sta ja dajem punomoc vec nacin kako sam ga jedva dobila... na info pultu je gledala punomoc ali je taksu naplatila... na salteru suda je cicko bio neljubazan i izgledao kao da mu nije do zivota ni do rada i da je neko kriv sto on tu sjedi i jos mi mora odgovarati na pitanja.... :oops:
Ma nisam ni rekao da je problem, već sam to rekao iz razloga što je možda za određenu punomoć sasvim drugačiji pristup svemu tome i procedure...jer smo nakaradna država.

A o (NE)ljubaznosti šalterđija su odavno sve priče napisane...ja bih to sve kanđijom rastjerao pa nek rade ljudi koji su vedri, sposobni i ljubazni...Ali ne pitam se ja...

U glavnom, naoružaj se strpljenjem i živcima šta god da radiš sa našom administracijom :thumbup:
ružmarin-a

#7 Re: punomoc

Post by ružmarin-a »

draga moja @kockica_kockica welcome to club
i meni je muka od svih njih

neljubaznost, dedostupnost informacija, neprofesionalnost ="šalterska služba"
neljubaznost, dedostupnost informacija, neprofesionalnost= pravnici

svako danas i Pravni fakultet završi a i za šalterom sjedi

malo je pravih stručnjaka pravnika-advokata i notara kojima se ne pojave € u očima pri samom susretu s klijentom :-D

mali milion puta sam doživila čak i neprijatnosti od svih njih

Mislim da trebaš da tražiš povrat novca za taksu koju nisi upotrebila...

jer nije izvršena nikakva usluga od strane njih, prema tome- neosnovano punjenje budžeta...
Miki123

#8 Re: punomoc

Post by Miki123 »

Prvo, nisi rekla za šta ti treba punomoć. Naravno, tebi je to potpuno nebitno, ali nekome ko radi kao notar ili na ovjerama u sudu je itekako bitno.

Recimo, potpis na punomoći za upravljanje automobilom (ili slično) možeš ovjeriti kod notara za 4 km + PDV, dok je na sudu ta ovjera 10 km. U Općini se može ovjeriti i jeftinije.

Dalje, čudiš se što te notar nije odmah primio. Pa po ovomešto si napisala, ja pretpostavljam da si davala punomoć za raspolaganje (prodaju, poklon i sl.) nekretnina, a gdje je notarska OBRADE, dakle, ne ovjera potpisa, obavezna! Kada se radi o notarskoj obradi, obično se zakazuje termin, pogotovo kod zaposlenih notara u Centru :D (također mi je čudno kako nisi mogla naći ni jednog :? )

Dalje se čudiš što te notar ispitivao za bračno stanje. Po novom Porodičnom zakonu sva imovina stečena u braku smatra se imovinom bračnih supružnika i za raspolaganje takvom imovinom potrebna je saglasnost bračnog partnera. Jebi ga, ti se čudiš tome, a time notar štiti možda tebe u budućnosti da suprug ne otuđi recimo, nekretninu u čijem si i ti pribavljanju ili adaptaciji ravnopravno učestvoala.

Punomoć se naplaćuje 25 % od vrijednosti nekretnine koja je predmet punomoći, najmanje 25 KM, a najviše 75. Sada, rijetko ko određuje tu vrijednost i većina notara stavlja ovu minimalnu granicu od 25 KM. Pošto mislim da se radi o Sarajevu, gdje se većinom prometuje stanovima, a cijene stanova su i u doba krize održale vrijednost, neki notari određuju i maksimalnu cijenu od 75 KM + troškovi obrade (list punomoći = 0,5 KM) + PDV.

Al' eto, notari su mafija, zlo današnjice, a ja garantujem da Mihrija ne bi mogla zajebati ovoliko svijeta jer bi valjda neki od mihrijinih klijenata tražio predbilježbu prava vlasništva odmah nakon zaključenja ugovora na koju ga je notar upozorio i savjetovao, čime bi dalji promet tom nekretninom bio onemogućen.
Skyfox

#9 Re: punomoc

Post by Skyfox »

s ovom birokracijom imat posla ne bi pozelio ni dusmanu...
Vares City

#10 Re: punomoc

Post by Vares City »

tandrkalo wrote:notari su zlo danasnjice :x
Notari su NUZNO zlo danasnjice :evil:
Vares City

#11 Re: punomoc

Post by Vares City »

mislis wrote:ovdje gdje ja zivim notar ce staviti potpis i svoj pecat na bilo sto sto ja potpisem u njegovoj prisutnosti.
A Ti si U...NA,..PREKO,..IZNAD,...ISPOD,.. :?:
kockica_kockica

#12 Re: punomoc

Miki123 wrote:Prvo, nisi rekla za šta ti treba punomoć. Naravno, tebi je to potpuno nebitno, ali nekome ko radi kao notar ili na ovjerama u sudu je itekako bitno.

Recimo, potpis na punomoći za upravljanje automobilom (ili slično) možeš ovjeriti kod notara za 4 km + PDV, dok je na sudu ta ovjera 10 km. U Općini se može ovjeriti i jeftinije.

Dalje, čudiš se što te notar nije odmah primio. Pa po ovomešto si napisala, ja pretpostavljam da si davala punomoć za raspolaganje (prodaju, poklon i sl.) nekretnina, a gdje je notarska OBRADE, dakle, ne ovjera potpisa, obavezna! Kada se radi o notarskoj obradi, obično se zakazuje termin, pogotovo kod zaposlenih notara u Centru :D (također mi je čudno kako nisi mogla naći ni jednog :? )

Dalje se čudiš što te notar ispitivao za bračno stanje. Po novom Porodičnom zakonu sva imovina stečena u braku smatra se imovinom bračnih supružnika i za raspolaganje takvom imovinom potrebna je saglasnost bračnog partnera. Jebi ga, ti se čudiš tome, a time notar štiti možda tebe u budućnosti da suprug ne otuđi recimo, nekretninu u čijem si i ti pribavljanju ili adaptaciji ravnopravno učestvoala.

Punomoć se naplaćuje 25 % od vrijednosti nekretnine koja je predmet punomoći, najmanje 25 KM, a najviše 75. Sada, rijetko ko određuje tu vrijednost i većina notara stavlja ovu minimalnu granicu od 25 KM. Pošto mislim da se radi o Sarajevu, gdje se većinom prometuje stanovima, a cijene stanova su i u doba krize održale vrijednost, neki notari određuju i maksimalnu cijenu od 75 KM + troškovi obrade (list punomoći = 0,5 KM) + PDV.

Al' eto, notari su mafija, zlo današnjice, a ja garantujem da Mihrija ne bi mogla zajebati ovoliko svijeta jer bi valjda neki od mihrijinih klijenata tražio predbilježbu prava vlasništva odmah nakon zaključenja ugovora na koju ga je notar upozorio i savjetovao, čime bi dalji promet tom nekretninom bio onemogućen.
Mislim da sam gore naknadno napisala za sta sam davala punomoc.. da si procitao sve znao bi... :)
Punomoc je glasila na isto prezime kao sto je moje, dajem punomoc bratu, mislim da je rijetkost da zensko zadrzi samo svoje prezime prilikom udaje ovdje na nasem podrucju.. i da zacudilo me da me pita za bracno stanje ...

Na Sudu sam na Info pultu pokazala konkretan papir, na kompjuteru otkucan i isprintan na kojem vrlo jasno stoji sta zelim... Djevojka zena sta god da je, je uzela papir procitala naplatila taksu ... toliko o njihovoj informiranosti... drugi put kad sam se vratila za info pult mi je drsko i bezobrazno rekla gdje trebam, a poslije mi je rekla da stanem i cekam jer ce mi mozda neko htjeti otkupiti taksu koju je ona naplatila bespotrebno....

Info pult sluzi za dobijanje informacija, trebala je znati da se ovjerava punomoc kod notara
Preprodaju taksenih markica - cak ne zelim ni komentirati

Notar
Decko koji me docekao je trebao reci da notar ima zakazano i do kad ima zakazano pa ako zelim da zakazem, a ne reci znate ima zakazano u 9 idite vi negdje drugo :shock: naravno da je moglo bez tog "istjerivanja"... i mislim da je za tu punomoc potpisivanja 50 KM previse...
Obrada je trajala punih 5 minuta jer ona nista nije obradjivala, samo je prepisala ono sto sam ja vec napisala ali je ona pametnija ... i da isprintala je sa interneta dva papira...
gaius

#13 Re: punomoc

Post by gaius »

ma iskreno da kažem notari su svugdje jeftiniji nego kod nas :) samo vi glasajte za BPS.. pa ćete kod notara morati i da najavite i dodire bliske vrste sa svojim partnerom.. :)
Post Reply