Prvi Slovenci rodjeni u EU

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
The_Fluid

#1 Prvi Slovenci rodjeni u EU

Post by The_Fluid »

Elvira Zahirovitj - Postojna i
Alen Bajramovitj - Trbovlje

---
No comment.
dinash

Post by dinash »

jarane pricaj meni. meni se od koza dize (nije feler!) kad cujem "evropa" ili nedaj-Boze "evropa" i "slovenija" u istoj recenici ...

samo da vidis kakva je to histerija ... ko da su dosad zivjeli pod pingvinskom okupacijom na antarktiku.

:( + :x
The_Fluid

Post by The_Fluid »

jadni pingvini, ali boli te briga, bolje nadji reprizu glamour cafe-a, sa hrt1 televizije od ove nedjelje (02.05.) i vidi gdje je nestala Slovenija :D
dinash

Post by dinash »

The_Fluid wrote:jadni pingvini, ali boli te briga, bolje nadji reprizu glamour cafe-a, sa hrt1 televizije od ove nedjelje (02.05.) i vidi gdje je nestala Slovenija :D
? pojasni malo ... sta je bilo? :)
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Kao nestala je Slovenija,tu je sada Jadransko more.i zhalila se turistichka zajednica Rijeke, jer sada i AUstrija i Madjarska imaju more. BBla-bla, i sada kao svi trazhe Sloveniju i pronashli su je negdje u POlineziji, nadjoshe i nekog Slovenca i sada ide "intervju" sa njim gdje nam on govori kako im je tek sada super, po chitav dan su na plazhi i zezaju se, i lijepe djevojke su sa njima i kako ih boli briga shto vishe nisu tamo gdje su bili,..itd
dinash

Post by dinash »

:) :-D kjut.
scott

Post by scott »

angela wrote:Tako mladi, a vec Slovenci...
Image :lol: :lol:
Fair Life

Post by Fair Life »

angela wrote:Tako mladi, a vec Slovenci...
Blago njima !!

Magazin START, Bosna i Hercegovina

Kako je moj brat ušao u Evropsku uniju

Piše:Selvedin AVDIĆ

U petak 30. aprila u 16 sati i 40 minuta primio sam SMS poruku u kojoj je pisalo: Još sedam sati, 40 minuta, 30 sekundi i ulazimo u Evropsku uniju! Poruku mi je poslao brat koji već nekoliko godina živi u jednoj susjednoj državi. Naravno, iskreno sam mu čestitao i poželio mnogo uspjeha s novim evropskim identitetom.

Postoji mnogo razloga za iskrene čestitke. Od prvog maja počinje bolji život za njega. Kako poznavaoci ekonomskih prilika tvrde, moj brat će za godinu dana imati uslove rada slične švedskom trudbeniku, za četiri godine moći će bez ikakvih ograničenja transportovati robu po lijepo asfaltiranim putevima Evrope, za šest godina moći će slobodno tražiti posao koji mu odgovara i u zemlji koja mu se dopada, a za 30 godina njegova djeca će zaista živjeti u potpunoj socijalnoj sigurnosti kao njihovi bečki vršnjaci. Najvažnije od svega, uvečer, kada prije spavanja razmišlja o budućnosti svoje porodice, više ga neće buditi košmari. Od prvog maja, datuma koji slavi rad, moj brat će moći odmoriti od teških misli - u njegovo ime i za njegovo dobro razmišljaće provjereni ekonomski stručnjaci.

Normalno, drago mi je zbog njegovog ulaska u Evropsku uniju. Zaslužio je malo evropskog blagostanja nakon svih belaja koje je proživio, a sem toga brat mi je, raduje me sve što i njega raduje.

I Slovenija ima mnogo razloga za radost. Na primjeru Irske najbolje se može ilustrirati slovenačka svijetla budućnost. Kada je Irska 1989. godine ušla u Evropsku uniju, njihov bruto društeni proizvod činio je 60 posto tadašnjeg prosjeka ostalih članica. Od tada do danas, Irci su od Evropske unije dobili 12,4 milijardi eura što je učinilo da je njihov današnji BDP za 40 odsto viši od evropskog prosjeka. Slovenija je prvog maja ušla u EU sa 69 procenata evropskog BDP-a, što im daje mnogo jače polazne osnove nego Ircima. Slovenci zbog toga slave u svim uglovima dežele. Na proslavama su govorili evropski političari, pjevali muzičari, vijale konfete, svirale gitare, pucali šampanjski čepovi...

Ipak, moje emocije povodom ovog slavlja su pomalo podijeljene. Ma koliko se trudio, ne mogu biti veseo zbog njihovog uspjeha, iako nam je Slovenija nekada bila bratska republika. Dijelili smo iste granice, himnu, zastavu, vojsku, reprezentaciju, valutu, nekoliko praznika i sve zakone. Sve do 1992. godine kada je Slovenija napurila JNA tenkove iz svojih kasarni, proglasila osamostaljenje, pokupila sve pare iz filijala Ljubljanske banke, izbrisala iz državljanstva 18 hiljada Bosanaca, Hrvata, Srba i Albanaca, na televiziji gledala kako se preko naših leđa rješavaju kriza raspada Jugoslavije i Miloševićeve ambicije... Poslije svega uvela nam je oštar režim tranzitnih viza pa nam otvorila mercatore i počastila nas laškim pivom i alpskim mlijekom.

Slovenija je prva članica jugoslovenske zajednice koja je uspjela zvanično otresti balkansko blato sa svojih nogu i kročiti u evropske salone. Mi, ostali, ostajemo ovdje da tražimo ratne zločince, procjenjujemo ratne odštete, prebrojavamo nacije i smišljamo kako ćemo prevariti jedni druge. Zbog toga, dok gledam prizore slovenačkog slavlja, neprestano u sebi miješam osjećaje ljubomore, tuge, nostalgije i usamljenosti. A i zašto ne bih. Zašto je neobično što mi se teško veseliti zbog uspjeha nekadašnje bratske a današnje komšijske državice. Valjda ja mogu glumiti Balkanca kojeg nervira njihovo slavlje kada su oni godinama glumili hladne Evropljane dok su gledali našu nesreću?

Osjećaj bijesa na skali emocija ostavljam za ovdašnje ekonomske stručnjake i političke stratege koji nas godinama, prije svakih izbora, uvode u Evropu. Tihić, Paravac i Čović sigurno bi u kakvom savjetu Evropske unije mogli mnogo pomoći na rješavanju kulturoloških problema Francuske. Terzić, Ivanić i Hadžipašić mogli bi značajno doprinijeti da Finska poveća produktivnost u pogonima Nokie, Lozančić i Čović mogli bi smiriti nacionalna previranja u Islandu, a Paddy Ashdown mogao bi produžavati mandat na čelu Vijeća Evrope kako bi tamo uspostavio reformske snage... Pitajte ih, potvrdiće vam.

Sa ulaskom deset novih zemalja, populacija Evropske unije povećala se za 75 miliona ljudi. Na eventualno pitanje kada će se pučanstvo Bosne i Hercegovine priključiti ovoj brojci, odgovor može dati i otac Maho iz Sjećaš li se Doli Bel: Mene ne računaj!

A tebi, brate, svaka čast!
JBT

Post by JBT »

Ima jedna tragikomicna verzija ovog dogadjaja u dezheli. Neka me dinash, nas vrijedni, ispravi ako grijesim.
TV postaje u dezeli su se pripremile za ovaj dogadjaj, za prvorodjene Slovence u EU, pa su poslale svoje ekipe da zabiljeze i javnosti prenesu utiske iz samih porodilista a i urucenje poklona familijama novorodjenih od strane nekih vladinih organizacija a i nekih sponzora. Sve je bilo spremno i samo se cekalo..... I stvarno, hop.... dva komada.... radost u Zahirovica i Bajramovica. Pokloni uruceni. Sve zabiljezeno na vrpce. Ali nikad prikazano. Niente. Tek nakon par dana izaslo nesto malo u novinama i to je sve.
Dezela ne bi bila dezela kad ne bi.....
Post Reply