Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#76 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Bloo »

drndalo wrote:
Bloo wrote:na londonskom svi skidaju cipele
Tako su mislili dok im ja nisam dosao, otkad se ja izuh, jos nisu sebi dosli... :mrgreen:

ja sva sreca ciste carape navukla :D
vjesticanametli

#77 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by vjesticanametli »

Bloo wrote:
because_of_you wrote:Ja taaako volim aerodrome, avione, piste, uzlijetanje, ono uzbuđenje koje me prati tada.... :) :)

I uvijek nostalgično gledam pistu na Ilidži te avione koji uzlijeću... :sad: :roll:

i trčanje po ogromnom minhenskom aerodromu do gatea 3921'93'1 a imas samo 20 minuta da presjednes, a torba ko ti velika :D
hoš ti u minhen :oops: sletis u frankfurt pa se vozis vozicem :mrgreen: jedino sto ti i kaladont oduzmu a kamoli vodu i slicno
because_of_you

#78 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by because_of_you »

Što se tiče vode, na jednom aerodrumu nam rekli da moramo prosuti, baciti šta već. I mi, pošto smo znali kakva je žara na IST aerodromu, ko bi tamo kupovao išta, mi sjeli ko fol pit ćemo sve te litre vode :lol: I skontali da neće više niko pitati za njih, i samo ih vratili nazad u torbe :D :D
Bloo
Globalna šefica

#79 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Bloo »

mada meni ovako perverznoj sam naslov Prvi put na aerodromu asocira na ensto drugo al nevermind :D
Desert Wind

#80 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Desert Wind »

Bloo wrote:mada meni ovako perverznoj sam naslov Prvi put na aerodromu asocira na ensto drugo al nevermind :D
joj meni takve kao ti gode - vise sam sit klasike :lol: 8-) :mrgreen:
Magarece_godine

#81 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Magarece_godine »

Desert Wind wrote:
Bloo wrote:mada meni ovako perverznoj sam naslov Prvi put na aerodromu asocira na ensto drugo al nevermind :D
a upucavas se "klasicno" :D
cartman

#82 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by cartman »

Magarece_godine wrote:
Desert Wind wrote:
a upucavas se "klasicno" :D

kezualno skroz, opustenica :D

TLFanaticos777

#83 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by TLFanaticos777 »

manager2011 wrote:Hvala na odgovorima :)
Ovi bezveznjakovici nidje veze...mene nije sramota pitat i raspitat se, nego se pravit faca da znam pa se provaljivat ...
Jos jednom hvala svima na odgovoru, a kad prodjem i ja tu svu proceduru moci cu i ja odgovarat ljudima :)

Pozz :)
Mozes ponijeti sta hoces .....ali sve sto poneses narocito kozmetika,kreme i sve tecne proizvode mozes ponijeti ali u CHECKED prtljagi a u carry-on mozes laptop ili ipod ili sta vec imas od elektronike ili mozda neke odjece i tako ......20kg za checked i 7-10kg za carry-on prtljagu(zavisno od drzave) pozzzz :thumbup: :run:
Sto se tice ostrih predmeta preporucio bi ti da ne nosis nista osim noktarice ali i ona ide u checked(svaka torba preko 10kg je Checked)
Sunrise00

#84 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Sunrise00 »

Bloo wrote:
Tranquilizer wrote:Meni je presmješno kao tjeraju ljude a narocito djevojke da skidaju štikle, to je da umreš od smjeha :P

na londonskom svi skidaju cipele :D ja napravila zastoj dok sam martinke odsnjirala :D

britanci su stvarno freakovi za aerodromski security
ne skidaju svi, ja sam od jedno 6 puta koliko sam prosla kroz Heathrow/Gatwick mozda jednomn skinula cipele :D ali mene uzaaaasno nerviraju oni redovi kad tek sletis :-? meni se cini da nigdje nikad nisam cekala ko na Heathrowu :D i ja sam uzasan panicar :D uvijek kontam kad prodjem kroz one detektore ili kad me pipaju da ce naci neki razlog da me privedu :lol: i uvijek mislim da ce mi neko uzeti kofer dok ja cekam da prodjem pasosku kontrolu :-?
Better Man

#85 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Better Man »

Bloo wrote:
Una ragazza wrote:
Ne mora se isprintat karta, ima vec u sistemu...moze zbog sebe al to i nije karta, vec samo potvrda

kartu dobijes na salteru

ja to smatram za elektronsku kartu :D i meni su trazili iz croatia airlinesa da isprintam :D al hajde de :D ne skodi i da isprinta :)
Ne trazi ni Croatia Airlines da isprintas ako si zapamtio kod, tj. sifru rezervacije, ako nisi onda isprintas.
Better Man

#86 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Better Man »

Sunrise00 wrote:
Bloo wrote:
Tranquilizer wrote:Meni je presmješno kao tjeraju ljude a narocito djevojke da skidaju štikle, to je da umreš od smjeha :P

na londonskom svi skidaju cipele :D ja napravila zastoj dok sam martinke odsnjirala :D

britanci su stvarno freakovi za aerodromski security
ne skidaju svi, ja sam od jedno 6 puta koliko sam prosla kroz Heathrow/Gatwick mozda jednomn skinula cipele :D ali mene uzaaaasno nerviraju oni redovi kad tek sletis :-? meni se cini da nigdje nikad nisam cekala ko na Heathrowu :D i ja sam uzasan panicar :D uvijek kontam kad prodjem kroz one detektore ili kad me pipaju da ce naci neki razlog da me privedu :lol: i uvijek mislim da ce mi neko uzeti kofer dok ja cekam da prodjem pasosku kontrolu :-?
Naravno da ces se nacekati na Heathrowu kad svake minute jedan avion sleti, a jedan poleti. Hijlade putnika zna proci u sat vremena. Jedino znam da sam morao izvaditi kajs iz traperica i nista vise. Prosle godine sam putovao u Replayevim tenama koje imaju neke metalne dijelove, tj. nitne kod rupica za pertle i normalno sam prosao detektor, nisam ih morao skidati.
Last edited by Better Man on 22/03/2011 08:42, edited 1 time in total.
Better Man

#87 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Better Man »

because_of_you wrote:Što se tiče vode, na jednom aerodrumu nam rekli da moramo prosuti, baciti šta već. I mi, pošto smo znali kakva je žara na IST aerodromu, ko bi tamo kupovao išta, mi sjeli ko fol pit ćemo sve te litre vode :lol: I skontali da neće više niko pitati za njih, i samo ih vratili nazad u torbe :D :D
Kad sam se vracao iz Londona prosle godine najnormalnije sam unio plasticnu flasu sa vodom koju sam kupio u marketu nakon sto sam prosao pasosku i carnisku kontrolu. Nikad nisam imao problem sa unosom plasticne flase s vodom u avion.
spreca

#88 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by spreca »

Better Man wrote:
because_of_you wrote:Što se tiče vode, na jednom aerodrumu nam rekli da moramo prosuti, baciti šta već. I mi, pošto smo znali kakva je žara na IST aerodromu, ko bi tamo kupovao išta, mi sjeli ko fol pit ćemo sve te litre vode :lol: I skontali da neće više niko pitati za njih, i samo ih vratili nazad u torbe :D :D
Kad sam se vracao iz Londona prosle godine najnormalnije sam unio plasticnu flasu sa vodom koju sam kupio u marketu nakon sto sam prosao pasosku i carnisku kontrolu. Nikad nisam imao problem sa unosom plasticne flase s vodom u avion.
Unio si flsu koju si kupio u frei shopu koju obavezno upakuje u providnu kesu,koju po pravilu nesmijes otvarati do ulaska u avion.Osblje aviona ako primjeti moze ti nedozvoliti unijeti istu u avion.
cellisto

#89 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by cellisto »

Je li iko imao iskustva sa opcijom delivery at aircraft? Hvala!
drndalo

#90 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by drndalo »

To ti je za rucni prtljag, koji ne moze ici pod noge ili iznad glave, nego ga posada odnese tamo iza WC-a... Kad avion sleti, ceka te uz stepenice kojim izlazis...
cellisto

#91 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by cellisto »

drndalo wrote:To ti je za rucni prtljag, koji ne moze ici pod noge ili iznad glave, nego ga posada odnese tamo iza WC-a... Kad avion sleti, ceka te uz stepenice kojim izlazis...
Hvala, znas li slucajno kako i gdje da to trazim i kome da se obratim? Da li sve kompanije imaju tu opciju i da li bi mi mogli praviti problem na stranom aerodromu?
drndalo

#92 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by drndalo »

Mislim da to zavisi od tipa aviona, i/ili sjedista koje dobijes... U svakom slucaju, na check-in-u prijavis to kao rucni prtljag, oni ga nekad izvagaju, nekad ne, obicno oznace crvenom trakom, a ako pise Delivery at aircraft, ostavis ga na pisti kraj stepenica aviona... Tako te i doceka kad izlazis... Ja sam to vidjao samo na manjim avionima, Dash Q400 i CRJ200... A nisam dao torbu u "gepek", ali mi nije mogla stajati ni pod nogama...
sarayewo

#93 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by sarayewo »

spreca wrote:
Better Man wrote:
Unio si flsu koju si kupio u frei shopu koju obavezno upakuje u providnu kesu,koju po pravilu nesmijes otvarati do ulaska u avion.Osblje aviona ako primjeti moze ti nedozvoliti unijeti istu u avion.
Apsolutno netacno. Tekucina u kolicinama od preko 100 ml se ne moze pronijeti kroz sigurnosni pregled, koji se obicno nalazi izmedju "vanjskog svijeta" i izlaza tj. gateova... Sve sto se kupi u tom prostoru se moze unijeti na avion, od vode, parfema, pa dalje.

Jedino u rijetkim situacijama potrebno je zadrzati sve to u onoj pakovanoj kesi, kao npr. na SJJ aerodromu gdje je duty-free prije sigurnosne kontrole, ili na aerodromu u Becu gdje se pregled nalazi pred samim ulazom na gate.
spreca

#94 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by spreca »

sarayewo wrote: Apsolutno netacno. Tekucina u kolicinama od preko 100 ml se ne moze pronijeti kroz sigurnosni pregled, koji se obicno nalazi izmedju "vanjskog svijeta" i izlaza tj. gateova... Sve sto se kupi u tom prostoru se moze unijeti na avion, od vode, parfema, pa dalje.

Jedino u rijetkim situacijama potrebno je zadrzati sve to u onoj pakovanoj kesi, kao npr. na SJJ aerodromu gdje je duty-free prije sigurnosne kontrole, ili na aerodromu u Becu gdje se pregled nalazi pred samim ulazom na gate.
U ZG sve sto kupis u frei shopu mozes unijeti u avion a tako je u mnogim aerodromima u svijetu,jer se obicno nalaze posle poslednje kontrole ali pod uslovom da zavarenu plasticnu vrecu ne otvaras do ulaska u avion.U MOskvi do ulaska u avion imas 3 kontrole,na poslednjoj ide izuvanje ,remen/kais skidas i sve stimas u dzepovima vadis u onaj pvc kontejner i onda ides na skener.
Una ragazza

#95 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Una ragazza »

Kako onda u Becu lijepo imas pred sam ulazak u avion one automate pa mozes uzeti vodu i fino u avion, kao sto sam ja...al je to nakon kontrole...

Nego jel moze neko ko je letio sa easy jet da mi odgovori - ok znam smije samo mali kofer/hand luggage ali mogu li pored toga imat i torbu za laptop il tasnu ako ista, ili to pikaju vec kao dvije stvari?? Da mi ne naplate bezze rucnu torbu..
spreca

#96 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by spreca »

Una ragazza wrote:Kako onda u Becu lijepo imas pred sam ulazak u avion one automate pa mozes uzeti vodu i fino u avion, kao sto sam ja...al je to nakon kontrole...

Nego jel moze neko ko je letio sa easy jet da mi odgovori - ok znam smije samo mali kofer/hand luggage ali mogu li pored toga imat i torbu za laptop il tasnu ako ista, ili to pikaju vec kao dvije stvari?? Da mi ne naplate bezze rucnu torbu..
:thumbup:
because_of_you

#97 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by because_of_you »

Better Man wrote:

Ovo je bilo prije prve kontrole :)
mofo33

#98 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by mofo33 »

Una ragazza wrote:Kako onda u Becu lijepo imas pred sam ulazak u avion one automate pa mozes uzeti vodu i fino u avion, kao sto sam ja...al je to nakon kontrole...

samo jedna torba u Easy avion, dimenzija 55x40x20cm
Una ragazza

#99 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Una ragazza »

A dokumente u dzepove?? :-D pare, sminka, maramice...to po jakni sve :lol:
drndalo

#100 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by drndalo »

Samo 1 kom bilo cega... Nekad mozda ne upitaju, ali na vecini glavnih evropskih aerodroma bas paze na to... Foto aparat u torbici preko ramena moze proci, ali i to ako ti ga ne vide ispod jakne... Ja sam laptop koji svugdje unosim bez problema uz tobru u kabinu morao staviti bas u tu torbu, dok ne prodjoh kontrole...
Post Reply