Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
male_okice

#176 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by male_okice »

drndalo wrote:
amrica wrote:
male_okice wrote:narode trebam da letim avionom iz beograda sledeci mjesec, organicena sam prtljagom 10 kg sto nije puno i jako mi to tesko pada ali sta je tu je...medjutim veoma mi je bitno da nosim i laptop sa sobom koji je oko 3kg tezak. Moje pitanje je da li neko zna da li ako ja laptop stavim u njegovu torbu i dodam odvojeno torbi jel i ta njegovo tezina ulazi u tih 10 kg? Znaci ja bih fakticki imala 2 torbe jednu za garderobu higijenu a druga bi bila laptop. Da li to moze tako ili bi mi naplatili to kao dodatnu tezinu ili oduzeli??? Eto ako neko zna molim da mi kaze. Hvala

laptop ne smije biti u torbi, moras ga izvaditi iz torbe i propustiti "kroz" traku.
mislim da se ne racuna se kao prtljag, ne daje se na kontroli na vaganje.
Neke kompanije na nekim aerodromima i foto-aparat ne daju mimo torbe... Ali kad sve to stavis u torbu, onda moze... Problem je ako ne moze...

@amrice

Ne mijesaj security-check prije odlaznog gate-a, na kojem se laptop posebno stavi na pregled, nekada sa odvojenom baterijom, sa personalom kompanije na gate-u, koja treba da te pusti u avion, i da ti naplati dodatno ako ima sta...

hm...da li onda treba jos vise da se zabrinem posto mi software nije bas licenciran?
Koshpa

#177 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Koshpa »

1 mali update za sve postove.

Na Aerodromu Sarajevo ne postoji vise sigurnosni pregled u ulazu u zgradu.

B&H Airlines ne naplacuje vise taxe na aerodromu nego su sve ponovo ukljucene u cijenu.

Laptop se ne pika kao prtljaga on je free u svojoj orginalnoj torbi.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#178 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Entropio »

Koshpa wrote: B&H Airlines ne naplacuje vise taxe na aerodromu nego su sve ponovo ukljucene u cijenu.
Zar BH Airlines leti?
male_okice

#179 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by male_okice »

Koshpa wrote:1 mali update za sve postove.

B&H Airlines ne naplacuje vise taxe na aerodromu nego su sve ponovo ukljucene u cijenu.

ja idem iz beograda, jel to vrijedi i za bg?
Koshpa

#180 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Koshpa »

male_okice wrote:

Za komercijalne letove da, ne znam za low cost
male_okice

#181 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by male_okice »

Koshpa wrote:
male_okice wrote:

Za komercijalne letove da, ne znam za low cost
nazvacu ja sutra aerodrom valjda ce znati pozelite mi srecu :D
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#182 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Entropio »

Pa reci nam kojim prevoznikom letiš? Nije bitno s kojeg aerodroma letiš, nego ko je prevoznik.
drndalo

#183 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by drndalo »

Nazovi, ali ne rece nam koja je kompanija... A od toga neked zavisi i odgovor... Nekad ima razlike i sa istim prevoznikom na razlicitim aerodromima...
male_okice

#184 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by male_okice »

Entropio wrote:Pa reci nam kojim prevoznikom letiš? Nije bitno s kojeg aerodroma letiš, nego ko je prevoznik.
jat airways
drndalo

#185 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by drndalo »

Jat kaze:
Dozvoljena težina prtljaga koji se predaje i prevozi besplatno je:

- 40 kg za prevoz u poslovnoj klasi,
- 30 kg za prevoz u ekonomskoj klasi,
- 10 kg za decu do 2 godine (infante).

Ručni prtljag

Kakva su ograničenja za ručni prtljag koji se unosi u kabinu?
Možete uneti jednu torbu po osobi, težine do 8 kilograma. Maksimalna dimenzija (dužina + širina + visina) može biti do 115 cm.
Odakle ti da samo 10 kg imas pravo...? Ovde ispade da 30 kg mozes predati u prtljaznik, plus 8 u kabinu, i posto je Jat stara mrezna kompanija, laptop, foto aparat, tasna (zenska, muska) pored manje kabinske torbe prolaze...

Cak i ako ne predajes prtljag, torba do 8-9 kg, koja upada u ove dimenzije, ili tu negdje plus laptop prolazi bez problema... Sa stvarima snimljenim na laptopu, ne budali, bas nekoga briga za to... Ko te toliko isprepadao?
amrica

#186 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by amrica »

meni nikad nisu vagali laptop.
ostane na ramenu, a teski i rucni prtljag na vagu.
drndalo

#187 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by drndalo »

E da znas, ako kada budes letila kakvim LCC-om, obrati paznju na to jer zavrcu usi na takvim stvarima...
Edin H.

#188 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Edin H. »

karanana wrote:...i ako imas tu nesrecu da letis bh airlinesom, ponesi 37,50 maraka koje ce ti traziti na check in shalteru za aerodromsku taksu. znaci, zaboravi ono sto ti je agent rekao da si platio/platila cijenu sa svim taksama. ciganluk nad ciganlucima da ga nema nigdje na svijetu.
:D

Sta ako kazes mamne repa :-) je li ides na let ili ti vrate pare za kartu?
melac

#189 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by melac »

male_okice wrote:narode trebam da letim avionom iz beograda sledeci mjesec, organicena sam prtljagom 10 kg sto nije puno i jako mi to tesko pada ali sta je tu je...medjutim veoma mi je bitno da nosim i laptop sa sobom koji je oko 3kg tezak. Moje pitanje je da li neko zna da li ako ja laptop stavim u njegovu torbu i dodam odvojeno torbi jel i ta njegovo tezina ulazi u tih 10 kg? Znaci ja bih fakticki imala 2 torbe jednu za garderobu higijenu a druga bi bila laptop. Da li to moze tako ili bi mi naplatili to kao dodatnu tezinu ili oduzeli??? Eto ako neko zna molim da mi kaze. Hvala
Ja ti mogu prenijeti svoje iskustvo, koje i nije baš veliko, da nisam nikada platio za dodatnu prtljagu koju nosim sa sobom, ruksak ili laptop, a niti sam vidio da se to nekome naplaćuje. Čak što više, vidio sam gdje ljudi unose u kabinu kofere, srednje i manje veličine i ostavljaju ih iznad sjedišta, u pretince, i nisu platili za njih. Lufthansa ( sendvič im je za kurac, bolje da ga ne dijele, barem za ekonomsku klasu ).
male_okice

#190 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by male_okice »

melac wrote:
Ja ti mogu prenijeti svoje iskustvo, koje i nije baš veliko, da nisam nikada platio za dodatnu prtljagu koju nosim sa sobom, ruksak ili laptop, a niti sam vidio da se to nekome naplaćuje. Čak što više, vidio sam gdje ljudi unose u kabinu kofere, srednje i manje veličine i ostavljaju ih iznad sjedišta, u pretince, i nisu platili za njih. Lufthansa ( sendvič im je za kurac, bolje da ga ne dijele, barem za ekonomsku klasu ).
hm...ok hvala puno svima na informacijama i iskustvima, prvim put letim a inace sam control freak pa moram sve provjeriti 3x. Uzecu laptop u svoj ruksak koji svakako mislim nositi sa jos par sitnica tipa pasos, novcanik i sl...i valjda ce biti sve ok. :D Prenesem vam svima utiske kad se vratim
nOrMaLaC

#191 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by nOrMaLaC »

Jel iko letio sa Norwegian Airlines ikada?
Meni su ok, letio sam par puta za Štokholm sa njima...Jeftina karta ali sve se plača na letu od vode do sendviča :D
amrica

#192 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by amrica »

nOrMaLaC wrote:Jel iko letio sa Norwegian Airlines ikada?
Meni su ok, letio sam par puta za Štokholm sa njima...Jeftina karta ali sve se plača na letu od vode do sendviča :D

jesam ja, vise puta....
ponesi sendvice :D i napij se necega na aerodromu :D 3 sata je let bosna skandinavija.

ali vise ni oni nisu tako jeftini :roll: , imaju nekih problema, gomilu.
lani su najavili najvecu kupovinu aviona u istoriji, ne znam koliko milijardi kruna i brdo novih :?: nekih aviona...
ali sad imaju manjak osoblja i na zemlji i u zraku.
i bilo je otazanih letova nedavno ... narod izvisio za praznike, vratili su im pare za karte, ali ljudi pouplacivali hotele, rent-a-carove, posjete, muzeje, blabla i ta lova propala.

valjda ce se stanje unormaliti do ljeta :)
drndalo

#193 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by drndalo »

nOrMaLaC wrote:Jeftina karta ali sve se plača na letu od vode do sendviča :D
Za razliku od npr. SAS-a, gdje je karta skupa, a ostanes gladan bez dodatne doplate... :wink:
Avramova

#194 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Avramova »

melac wrote:

Moje je veliko( iskustvo), a narocito sa tim rucnim prtljagom. Ima odredjena dimenzija( mrzi me
da guglam) i nekoliko puta sam morala da predajem i rucnim prtljag jer je navodno 2 cm bio siri
od dozveljenih dimenzija. Tezina ne igra ulogu.

LH nije losa, sendvicha ima i gorih, a vino i pivo je gratis. Sendvic mozes i da poneses sa sobom.
crnoplavo

#195 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by crnoplavo »

Luce wrote:Mozda je malo off, ali ova tema me podsjeti na jedan nedavni dogadjaj. Naime, nedavno kad sam letila iz Londona (Getwick, vezani let), teta koja radi u osiguranju, me tako prepipala kad me pregledala da sam se pocela osjecati neprijatno...ali ta zena me je pocela pipati, hm, pa na nekim mjestima, gdje po meni nije bilo potrebe....Vidim ja neke cure, koje su vec prosle unutra, gledaju, smiju se, rekoh sigurno je i njih tako... :-D
I hajde prodjem ja unutra i bas gledam sljedece ljude koji su ulazili, znaci neki par srednjovjecni, ma nista, njih onako samo rutinski, onda opet sljedeci par, mladjih dvoje ljudi, isto onako ih pregleda.../quote]
Luce wrote:Ona se vise fokusirala na obline, velicina ruku u ovom slucaju nije relevantna :)
Luce wrote:Sto je najgore, ja nisam pistala...skinula i kais i cipele i sve. Hajde rekoh znam da su Englezi dosta onako striktni, rekoh ok, ali kad vidjeh da druge ne pipa tako, samo mene...malo ostadoh zacudjena. A i cure koje su sjedile tamo bukvalno su gledale i smijale se, rekoh sta im je :-D
E da, znam da zene pregledaju zene...na zalost :-D
aha, nego kad ponovo letis, da prosetam do aerodroma...
sha_ba

#196 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by sha_ba »

Una ragazza wrote:Kako onda u Becu lijepo imas pred sam ulazak u avion one automate pa mozes uzeti vodu i fino u avion, kao sto sam ja...al je to nakon kontrole...

Nego jel moze neko ko je letio sa easy jet da mi odgovori - ok znam smije samo mali kofer/hand luggage ali mogu li pored toga imat i torbu za laptop il tasnu ako ista, ili to pikaju vec kao dvije stvari?? Da mi ne naplate bezze rucnu torbu..
samo jedna... ali pazi moraces izvaditi na security check-u, jer kompjutere posebno pregledaju... i nadam se da ne letis sa njima za Pariz jer su tamo strasno neljubazni i arogantni... uzas
uglavnom sretno :)
soul_assassin

#197 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by soul_assassin »

Jest da je tema mrtva već više od godinu dana, ali se nadam da neko ima odgovor.

Putujem Jat Airwaysom do Beograda pa za Njemačku. Zanima me kako ide sa prtljagom da li je ograničenje u kilaži (20kg cca) ili kvantitetu kofera?

Ako ću recimo ponijeti dva kofera za prijavu i njihova ukupna težina ne prelazi 20kg, da li će proći oba? Naravno, lični prtljag ide gore sa mnom u avion :)

Unaprijed hvala
jefferson

#198 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by jefferson »

soul_assassin wrote:Jest da je tema mrtva već više od godinu dana, ali se nadam da neko ima odgovor.

Putujem Jat Airwaysom do Beograda pa za Njemačku. Zanima me kako ide sa prtljagom da li je ograničenje u kilaži (20kg cca) ili kvantitetu kofera?

Ako ću recimo ponijeti dva kofera za prijavu i njihova ukupna težina ne prelazi 20kg, da li će proći oba? Naravno, lični prtljag ide gore sa mnom u avion :)

Unaprijed hvala
Google ti je prijatelj jaro:
http://www.jat.com/active/sr-latin/home ... ggage.html
touch brain

#199 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by touch brain »

soul_assassin wrote:Jest da je tema mrtva već više od godinu dana, ali se nadam da neko ima odgovor.

Unaprijed hvala
otidji na stranicu aviokompanije s kojom letis i tamo pogledaj koliko kofera je dozvoljeno
manje vise 90% avioprevoznika dozvoljava jedan kofer do 23 kg i jedan u rucnoj prtljagi do 8 kg (ili laptop)...ostali prtljag se naplacuje po cjenovniku aviokompanije (obicno oko 100 $ za 1 torbu tezine oko 23 kg)
ess

#200 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by ess »

Jedno pitanje molim vas...Putujem uskoro sa avionom i nije mi jasno da li moram sa sobom u avion ponijeti samo jednu torbu od 10 kg ili to mogu biti dvije npr. po 5 kg ??? Hitnoooo :? :? :? :? :? :? :? :cry:
Post Reply