Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#151 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Entropio »

cellisto wrote:@Entropio, hvala
Za mene je problem jer sam zbog odredjenog vremena kad treba bit u Becu vezana za samo jedan let, tj. Austrian Airlines, kod kojih sam bila u agenciji licno i koliko god se njihov sluzbenik trudio da nadje neku mogucnost, oni na sve odgovaraju sa ne. Ne dozvoljavaju ni jednu jedinu standardnu proceduru osim da platim dva sjedista, a sesto maraka nemam. Blago sam sokirana. Cak ne dozvoljavaju ni da instrument licno odnesem do aviona, samo da izbjegnem tu prokletu traku, sto je bezveze procedura i radi se na svakom aerodromu sa osjetljivim prtljagom. Pokusala sam kupiti kartu pored sebe u avionu ali odjednom su dimenzije instrumenta prevelike, sto mi je isto sok, jer moje cello moze pred mene i u autobus i bilo gdje gdje mogu sjesti i ja. Nisam ni sanjala da bi to mogao biti problem, bas zato jer sam se i ja nagledala kako ljudi najnormalnije putuju sa svojim instrumentima.
Ne znam... Loše je kad nemaš izbora. Ako MORAŠ ići s Austrianom, onda fakat nemaš izbora. A da probaš naći kartu negdje drugo (na internetu) i kupiš ta dva sjedišta... možda budu jeftinija?
cellisto

#152 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by cellisto »

Pokusala sam :( Ovo je taj dan jedini direktan let, a konekcije ne odgovaraju vremenski ni priblizno.. da ne govorim da su konekcije iz nekog razloga skuplje :?
Entropio

#153 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Entropio »

A da odeš autobusom? :)
cellisto

#154 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by cellisto »

Iskreno, nimalo mi ne bi bilo mrsko! Stvar je u tome sto je koncert uvece, a vec iduci dan moram biti ovdje na poslu. Autobusom ne bih stigla. A i ne putujem sama. Karte vec kupljene, da ne postanu jos skuplje :( Znaci nista, ostaje mi samo da civilim na aerodromu. Kod nas mi mozda i uspije, u Becu ne vjerujem....
Entropio

#155 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Entropio »

cellisto wrote:Iskreno, nimalo mi ne bi bilo mrsko! Stvar je u tome sto je koncert uvece, a vec iduci dan moram biti ovdje na poslu. Autobusom ne bih stigla. A i ne putujem sama. Karte vec kupljene, da ne postanu jos skuplje :( Znaci nista, ostaje mi samo da civilim na aerodromu. Kod nas mi mozda i uspije, u Becu ne vjerujem....
Ja ne bih rizikivao tako, ali eto, pokušaj. Sretno!
Sunrise00

#156 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by Sunrise00 »

napravi im frku :D
a sta je sa onim naljepnicama fragile sto stave pa pazljivo rukuju sa stvarima :-?
cellisto

#157 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by cellisto »

Ne bih ni ja, zato ako imas jos kakvu ideju, samo naprijed :)

@Sunrise, ne znam kako se kvalitetno pravi frka :D
plemba

#158 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by plemba »

Bloo wrote:
because_of_you wrote:Ja taaako volim aerodrome, avione, piste, uzlijetanje, ono uzbuđenje koje me prati tada.... :) :)

I uvijek nostalgično gledam pistu na Ilidži te avione koji uzlijeću... :sad: :roll:

i trčanje po ogromnom minhenskom aerodromu do gatea 3921'93'1 a imas samo 20 minuta da presjednes, a torba ko ti velika :D
slicna situVacije, od gate 12 treba doci do gate 38, imas 20 minuta između letova i jos te oni prije ulaska u transfer zonu peglaju da skines cipele (jes da nije bilo torbe, samo rucni, oni su se pobrinuli za prtljag, nesto HOT stavili da dode na vrijeme) :D
nikolll

#159 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by nikolll »

karanana wrote:...i ako imas tu nesrecu da letis bh airlinesom, ponesi 37,50 maraka koje ce ti traziti na check in shalteru za aerodromsku taksu. znaci, zaboravi ono sto ti je agent rekao da si platio/platila cijenu sa svim taksama. ciganluk nad ciganlucima da ga nema nigdje na svijetu.
ejjj a baš sam kontala da idem sa nekom našom kompanijom :-D za prvi put to mi nekako najviše odgovara, a da pročitala sam na nihovoj stranici da je sve uračunato u kartu...hvala van ljudi zlatni ste....
nikolll

#160 Re: prvi put na aerodromu

Post by nikolll »

cartman wrote:
nikolll wrote:zdravo svima, pročitala sam mnogo stvari u vezi procedure na aerodromu, ali uistinu ja trebam još neke informacije :) slabo kontam plava sam :-D, šalteri za čekiranje se nalaze u prizemlju aerodroma,ako sam dobro shvatila,šta mi dođe sledeće, molim vas da mi neko ko ima strpljena i iskustva sve ovo polako objasni :?
Hvala

Cim udjes na aerodrom i prodjes kroz kontrolu, s lijeve strane imas saltere za cekiranje, njima ostavis svoj prljag (rucni prtljag nosis sa sobom), zatim ides na prvi sprat. Posto najvjerovatnije moras bit sat vremena ranije na aerodromu, popijes kaficu, sok ili ides drito na provjeru pasosa (to je takodjer shalter), procitas na karti na kojem izlazu ti poljece avion, tamo prodjes jos jednu rutinsku kontrolu, da vide da nemas nekih nedozvoljenih predmeta sa sobom ili u rucnom prtljagu i tu izadjes na svoj izlaz gdje cekas poljetanje :D
hvala vam, :-D a ja sve kontam da se neću moći snaći,, znači ništa nemogu fulati, sve se vidi sve piše...samo treba čitati
nikolll

#161 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by nikolll »

sweets02 wrote:ako ces na Ataturk onda se pobrini da ti noge ne smrde jer tamo ti je obavezno izuvanje na detektoru.
ako kupujes neko pice u free shopu na sarajevskom aerodromu onda nemoj da te zajebe onaj mangup i ne da ti dovoljno veliku vrecicu sa seal-om. u suprotnom ti, u slucaju da fatas transfer na nekom drugom aerodromu, ne gine ostatite bez te iste boce na kontroli prtljage. ako ces na neki od njemackih aerodroma, imas one lufthansa-ine automate za vadjenje karata. savjet- nista puno ne diraj. imaju tamo pokraj cike i tete koje ce ti rado pomoci. i obrati paznju na njemacku preciznost i efikasnost kod chekiranja prtljage. majstore, mi smo od njih milion svjetlosnih godina. dalje, ako ces na transfer let gdje ti let koji fatas nije isti dan, nemoj se zajebat pa ne napomenuti kod checkiranja da prtljagu zelis preuzeti na prvom usputnom aerodromu. u suprotnom ti ne gine sljedece jutro oblaciti iste carape i ne biti u mogucnost oprati zube itd. itd. itd....
:-D e baš sam kontala do Turske, ovako zbunjena, sama pa još da mi i cipele skidaju,,, bruka prava, a kada tamo sletim kakav je aerodrom, procedura turci, sve mi je prvi put :-D
helpdesk

#162 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by helpdesk »

Ama samo citaj, ako imalo razumijes engleski snaci ces se. Uz to imas i jasno postavljene znakove , dovoljno je da ih pratis. Najbitnije je kad izades iz aviona da skontas, ako si u transferu, na koji gate moras da ides. Dakle, prvo trazis oznaku za transfer let, pa onda oznaku za tvoj gate. U rijetkim slucajevima moras promjeniti terminal, ali to je zaista rijetko. AKo si u stisci sa vremenom, slobodno se obrati osoblju na aerodormu i oni ce te na najbrzi nacin dovesti gdje trebas (ali samo pod uslovom da fakat kasnis na check in). Ako nista, kada si se javila osoblju i kada znaju da si tu i vide da bi mogla zakasniti, javice da se check ne zatvara i da te malo sacekaju.
Samo opusteno, bez nervoze i prati znakove. Za sve ostalo tu je Master Card :lol:
obelix1

#163 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by obelix1 »

Samo da znate ako neko presjeda u Minhenu tamo su kafa i čaj besplatni na automatima.
nikolll

#164 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by nikolll »

sweets02 wrote:ako ces na Ataturk onda se pobrini da ti noge ne smrde jer tamo ti je obavezno izuvanje na detektoru.
ako kupujes neko pice u free shopu na sarajevskom aerodromu onda nemoj da te zajebe onaj mangup i ne da ti dovoljno veliku vrecicu sa seal-om. u suprotnom ti, u slucaju da fatas transfer na nekom drugom aerodromu, ne gine ostatite bez te iste boce na kontroli prtljage. ako ces na neki od njemackih aerodroma, imas one lufthansa-ine automate za vadjenje karata. savjet- nista puno ne diraj. imaju tamo pokraj cike i tete koje ce ti rado pomoci. i obrati paznju na njemacku preciznost i efikasnost kod chekiranja prtljage. majstore, mi smo od njih milion svjetlosnih godina. dalje, ako ces na transfer let gdje ti let koji fatas nije isti dan, nemoj se zajebat pa ne napomenuti kod checkiranja da prtljagu zelis preuzeti na prvom usputnom aerodromu. u suprotnom ti ne gine sljedece jutro oblaciti iste carape i ne biti u mogucnost oprati zube itd. itd. itd....
Zdravo svima, danas sam kupila kartu povratnu kartu za Istanbul gdje planiram ostati mjesec dana, a cjena karte je bila 186 eura, sa turkish airlinesom,e sada me zanima kod čekiranja na sarajevskom aerodromu da li trebam još nešto platiti?
Kakav je Ataturk,koja procedura, da li se lako snaći, jer prvi put putujem :) :) Hvala svima
drndalo

#165 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by drndalo »

Ako letis Turkishem, i imas TK broj leta, a ne JA (BH Airlines), ne bi trebalo da ista placas dodatno od taksi na aerodromu Sarajevo...

Ataturk je velik, ali neka te to ne brine, prati vecinu iz aviona, koji idu prema izlazu (EXIT)... Na tom putu prvo ces naici na pasosku kontrolu, gdje je mislim na desnoj strani kontrola Turskih drzavljana, a lijevo svi ostali... Stanes u red koji ide cik-cak prema 20-ak saltera s granicnom policijom... Das im pasos, oni ga skeniraju, opale pecat, puste te dalje... Ides dalje prema EXIT-u, ali usput ides po prtljag iz "gepeka", koji nije isao s tobom u avion. To pratis po oznakama "Bagage claim"... To su pokretne trake gdje izlazi prtljag i vrti se u krug. Ima ih vise, a na ekranu iznad njega pise sa kojih letova je tu prtljag... Dakle gledas na kojem je prtljag iz Sarajeva (da ne cekas tamo gdje je prtljag iz New Yorka), mozda moze pisati i Saray-Bosna, jer oni tako zovu Sarajevo... Zna se desiti i da nekoliko letova bude na istoj traci...

Dalje ides prema Exit-u... Prije samog izlaza imas carinu, zelena traka ako nemas sta prijaviti, crvena ako imas... I na zelenoj te mogu zaustaviti ako posumnjaju da "varas"... Tu vec imas bankomate za dizanje para (Lire, ugrubo 1:1 sa KM)...

Savjet, znaj kako ces dalje u Istanbul... Dal te neko ceka, koji prevoz uzimas, i kako... Taksisti hoce "zapaliti", pa u svakom slucaju dogovori cijenu, na web-u mozes naci koliko cijene budu...
nikolll

#166 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by nikolll »

drndalo wrote:Ako letis Turkishem, i imas TK broj leta, a ne JA (BH Airlines), ne bi trebalo da ista placas dodatno od taksi na aerodromu Sarajevo...

Ataturk je velik, ali neka te to ne brine, prati vecinu iz aviona, koji idu prema izlazu (EXIT)... Na tom putu prvo ces naici na pasosku kontrolu, gdje je mislim na desnoj strani kontrola Turskih drzavljana, a lijevo svi ostali... Stanes u red koji ide cik-cak prema 20-ak saltera s granicnom policijom... Das im pasos, oni ga skeniraju, opale pecat, puste te dalje... Ides dalje prema EXIT-u, ali usput ides po prtljag iz "gepeka", koji nije isao s tobom u avion. To pratis po oznakama "Bagage claim"... To su pokretne trake gdje izlazi prtljag i vrti se u krug. Ima ih vise, a na ekranu iznad njega pise sa kojih letova je tu prtljag... Dakle gledas na kojem je prtljag iz Sarajeva (da ne cekas tamo gdje je prtljag iz New Yorka), mozda moze pisati i Saray-Bosna, jer oni tako zovu Sarajevo... Zna se desiti i da nekoliko letova bude na istoj traci...

Dalje ides prema Exit-u... Prije samog izlaza imas carinu, zelena traka ako nemas sta prijaviti, crvena ako imas... I na zelenoj te mogu zaustaviti ako posumnjaju da "varas"... Tu vec imas bankomate za dizanje para (Lire, ugrubo 1:1 sa KM)...

Savjet, znaj kako ces dalje u Istanbul... Dal te neko ceka, koji prevoz uzimas, i kako... Taksisti hoce "zapaliti", pa u svakom slucaju dogovori cijenu, na web-u mozes naci koliko cijene budu...
Hvala na odgovoru, malo mi je teško jer ću putovati sama, a tamo će već neko čekati, znači ne bih trebala fulati sve piše, sve je dobro obilježeno, pa da karta mi je su turkishom ali koliko sam mogla vidjeti piše ispod piše,operated with air bosna, i kada printam kartu, znači printam sve što mi je došlo na email, primjera ponude nekih hotlea taxi, ili samo dio koji se odnosi na striktno na informacije o letu :-?
ema_

#167 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by ema_ »

@nikoll

Gdje si kupila kartu? Jel to sa svim taksama? :zoka:
drndalo

#168 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by drndalo »

Operated by BH Airlines znaci da letis BH Airlines avionom, sa TK brojem leta... U tom slucaju ponesi sitne pare koje pisu na web-u SJJ aerodroma za aerodromske takse, koje ovi nisu platili aerodromu... Cisto da te ne iznenadi... Pa ako ne naplate, dobro i jest, ako traze da imas spremno...

Ako te neko ceka, informacije o letu su ti dovoljne...

Ne brini, bice OK. Prati EXIT znakove, pa PAssport, pa Baggage, pa exit... I to je to, tamo ce te cekati...
nikolll

#169 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by nikolll »

[quote="ema_"]@nikoll

Gdje si kupila kartu? Jel to sa svim taksama? :zoka:[
Na nekom site eBookers UK, odnosno drugi su mi kupili karta 116, a takse 67 eura, pa nisam sigurna da li trebam još nešto da doplatim :-?
helpdesk

#170 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by helpdesk »

1. provjeri svoju na kartu na https://www.checkmytrip.com/plnext/XCMT ... ANGUAGE=GB ( AmadeusReservation number je kombinacija od 6 slova i brojeva sa karte)
2. nazovi kompaniju sa kojom letis i pitaj ih sve ono sto ti mi polovicno mozemo reci
Sretno
male_okice

#171 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by male_okice »

narode trebam da letim avionom iz beograda sledeci mjesec, organicena sam prtljagom 10 kg sto nije puno i jako mi to tesko pada ali sta je tu je...medjutim veoma mi je bitno da nosim i laptop sa sobom koji je oko 3kg tezak. Moje pitanje je da li neko zna da li ako ja laptop stavim u njegovu torbu i dodam odvojeno torbi jel i ta njegovo tezina ulazi u tih 10 kg? Znaci ja bih fakticki imala 2 torbe jednu za garderobu higijenu a druga bi bila laptop. Da li to moze tako ili bi mi naplatili to kao dodatnu tezinu ili oduzeli??? Eto ako neko zna molim da mi kaze. Hvala
drndalo

#172 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by drndalo »

10 kg u kabinu, ne u prtljaznik ? Koja kompanija je u pitanju ? Od toga dosta zavisi ? Wizz ?

Ne vole oduzimati, niti mogu, ali vole naplatiti masno, da... Obicno se podrazumijeva 1 kom do x kg ogranicenja... E sad, neke kompanije na nekim aerodromima jako paze na to, u pokusaju da maksimaliziraju zaradu... Tipa Easyjet u CPH...
alica.k

#173 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by alica.k »

ako je u pitanju LCC gdje ti je carry on jedini prtljag koji smijes ponijet a da ne placas dodatno, pikace ti kao dvije torbe. dozvoljeno je samo jednu torbu po putniku imati za carry on u LCC i tu nema kompromisa. ti mozes u kesu za smece stavit te dvije torbe i ako ne prelaze tezinu i dimenzije pikace ti to kao jednu, razumijes sta hocu da kazem? inace, dvije...
amrica

#174 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by amrica »

male_okice wrote:narode trebam da letim avionom iz beograda sledeci mjesec, organicena sam prtljagom 10 kg sto nije puno i jako mi to tesko pada ali sta je tu je...medjutim veoma mi je bitno da nosim i laptop sa sobom koji je oko 3kg tezak. Moje pitanje je da li neko zna da li ako ja laptop stavim u njegovu torbu i dodam odvojeno torbi jel i ta njegovo tezina ulazi u tih 10 kg? Znaci ja bih fakticki imala 2 torbe jednu za garderobu higijenu a druga bi bila laptop. Da li to moze tako ili bi mi naplatili to kao dodatnu tezinu ili oduzeli??? Eto ako neko zna molim da mi kaze. Hvala

laptop ne smije biti u torbi, moras ga izvaditi iz torbe i propustiti "kroz" traku.
mislim da se ne racuna se kao prtljag, ne daje se na kontroli na vaganje.
drndalo

#175 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...

Post by drndalo »

amrica wrote:
male_okice wrote:narode trebam da letim avionom iz beograda sledeci mjesec, organicena sam prtljagom 10 kg sto nije puno i jako mi to tesko pada ali sta je tu je...medjutim veoma mi je bitno da nosim i laptop sa sobom koji je oko 3kg tezak. Moje pitanje je da li neko zna da li ako ja laptop stavim u njegovu torbu i dodam odvojeno torbi jel i ta njegovo tezina ulazi u tih 10 kg? Znaci ja bih fakticki imala 2 torbe jednu za garderobu higijenu a druga bi bila laptop. Da li to moze tako ili bi mi naplatili to kao dodatnu tezinu ili oduzeli??? Eto ako neko zna molim da mi kaze. Hvala

laptop ne smije biti u torbi, moras ga izvaditi iz torbe i propustiti "kroz" traku.
mislim da se ne racuna se kao prtljag, ne daje se na kontroli na vaganje.
Neke kompanije na nekim aerodromima i foto-aparat ne daju mimo torbe... Ali kad sve to stavis u torbu, onda moze... Problem je ako ne moze...

@amrice

Ne mijesaj security-check prije odlaznog gate-a, na kojem se laptop posebno stavi na pregled, nekada sa odvojenom baterijom, sa personalom kompanije na gate-u, koja treba da te pusti u avion, i da ti naplati dodatno ako ima sta...
Post Reply