Hvala
Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...
-
nikolll
#126 prvi put na aerodromu
zdravo svima, pročitala sam mnogo stvari u vezi procedure na aerodromu, ali uistinu ja trebam još neke informacije
slabo kontam plava sam
, šalteri za čekiranje se nalaze u prizemlju aerodroma,ako sam dobro shvatila,šta mi dođe sledeće, molim vas da mi neko ko ima strpljena i iskustva sve ovo polako objasni
Hvala
Hvala
- cartman
#127 Re: prvi put na aerodromu
nikolll wrote:zdravo svima, pročitala sam mnogo stvari u vezi procedure na aerodromu, ali uistinu ja trebam još neke informacijeslabo kontam plava sam
, šalteri za čekiranje se nalaze u prizemlju aerodroma,ako sam dobro shvatila,šta mi dođe sledeće, molim vas da mi neko ko ima strpljena i iskustva sve ovo polako objasni
![]()
Hvala
Cim udjes na aerodrom i prodjes kroz kontrolu, s lijeve strane imas saltere za cekiranje, njima ostavis svoj prljag (rucni prtljag nosis sa sobom), zatim ides na prvi sprat. Posto najvjerovatnije moras bit sat vremena ranije na aerodromu, popijes kaficu, sok ili ides drito na provjeru pasosa (to je takodjer shalter), procitas na karti na kojem izlazu ti poljece avion, tamo prodjes jos jednu rutinsku kontrolu, da vide da nemas nekih nedozvoljenih predmeta sa sobom ili u rucnom prtljagu i tu izadjes na svoj izlaz gdje cekas poljetanje
-
ins
#128 Re: prvi put na aerodromu
Cartman je fino opisao Sarajevski aerodrom.nikolll wrote:zdravo svima, pročitala sam mnogo stvari u vezi procedure na aerodromu, ali uistinu ja trebam još neke informacijeslabo kontam plava sam
![]()
Hvala
Procedura na svim aerodromima je ista i izgleda ovako:
1. Prvo Check-in šalter gdje dobijas boarding pass (to je komad kartona) i predajes kofer. Na boarding pass ti pise na kojem gate-u/izlazu je tvoj avion, i to moras znati naci. To je lako u Ljubljani ili Sarajevu, ali u Parizu ti recimo treba 20-ak minuta dok dodjes do svog gate. Na to moras obratiti paznju dok obilazis free shopove
2. Na nekim aerodromima: sigurnosna kontrola (na nekim nema ove)
3. Pasoska kontrola (tj formalno-pravni prelazak granice, nakon toga ulazis u bescarisnku zonu) gdje uz pasos pokazujes i boarding pass
4. Na svim aerodromima: sigurnosna kontrola (na ovom mjestu vrlo rijetko traze pasos ili boarding pass)
5. Prolazak kroz gate/izlaz gdje se "ispečati" boarding pass (i ovdje vrlo rijetko traze pasos) nakon cega ulazis direktno u avion kroz tunel (ili "finger" kako to zovu na aerodromima) ili u autobus koji te vozi do aviona.
- Magarece_godine
#129 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...
ins priznaj da si malo zakomplikovao/la 
DAkle chek in (moze na salteru a moze i na automatima uz pasos).. dobijes komad kartona na kojem pise u koje vrijeme i na kojem izlazu (gate) se trebas pojaviti ... Skontas gdje bi taj gate trebao biti i furas prema njemu, ako se ispred pojavi kontrola (a hoce u vecini slucajeva), prodjes i to ...i to je to ..
DAkle chek in (moze na salteru a moze i na automatima uz pasos).. dobijes komad kartona na kojem pise u koje vrijeme i na kojem izlazu (gate) se trebas pojaviti ... Skontas gdje bi taj gate trebao biti i furas prema njemu, ako se ispred pojavi kontrola (a hoce u vecini slucajeva), prodjes i to ...i to je to ..
-
sweets02
#130 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...
ako ces na Ataturk onda se pobrini da ti noge ne smrde jer tamo ti je obavezno izuvanje na detektoru.
ako kupujes neko pice u free shopu na sarajevskom aerodromu onda nemoj da te zajebe onaj mangup i ne da ti dovoljno veliku vrecicu sa seal-om. u suprotnom ti, u slucaju da fatas transfer na nekom drugom aerodromu, ne gine ostatite bez te iste boce na kontroli prtljage. ako ces na neki od njemackih aerodroma, imas one lufthansa-ine automate za vadjenje karata. savjet- nista puno ne diraj. imaju tamo pokraj cike i tete koje ce ti rado pomoci. i obrati paznju na njemacku preciznost i efikasnost kod chekiranja prtljage. majstore, mi smo od njih milion svjetlosnih godina. dalje, ako ces na transfer let gdje ti let koji fatas nije isti dan, nemoj se zajebat pa ne napomenuti kod checkiranja da prtljagu zelis preuzeti na prvom usputnom aerodromu. u suprotnom ti ne gine sljedece jutro oblaciti iste carape i ne biti u mogucnost oprati zube itd. itd. itd....
ako kupujes neko pice u free shopu na sarajevskom aerodromu onda nemoj da te zajebe onaj mangup i ne da ti dovoljno veliku vrecicu sa seal-om. u suprotnom ti, u slucaju da fatas transfer na nekom drugom aerodromu, ne gine ostatite bez te iste boce na kontroli prtljage. ako ces na neki od njemackih aerodroma, imas one lufthansa-ine automate za vadjenje karata. savjet- nista puno ne diraj. imaju tamo pokraj cike i tete koje ce ti rado pomoci. i obrati paznju na njemacku preciznost i efikasnost kod chekiranja prtljage. majstore, mi smo od njih milion svjetlosnih godina. dalje, ako ces na transfer let gdje ti let koji fatas nije isti dan, nemoj se zajebat pa ne napomenuti kod checkiranja da prtljagu zelis preuzeti na prvom usputnom aerodromu. u suprotnom ti ne gine sljedece jutro oblaciti iste carape i ne biti u mogucnost oprati zube itd. itd. itd....
- Sunrise00
#131 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...
ne prepadaj curu bezveze za prtljagsweets02 wrote:ako ces na Ataturk onda se pobrini da ti noge ne smrde jer tamo ti je obavezno izuvanje na detektoru.
- karanana
#132 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...
...i ako imas tu nesrecu da letis bh airlinesom, ponesi 37,50 maraka koje ce ti traziti na check in shalteru za aerodromsku taksu. znaci, zaboravi ono sto ti je agent rekao da si platio/platila cijenu sa svim taksama. ciganluk nad ciganlucima da ga nema nigdje na svijetu.
- Magarece_godine
#133 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...
Pa zavisi gdje ga chekiras ... S kompanijama iz istocne Europe nikada nisam čekirao prtljag drito u Sarajevo, uvijek na moju narednu destinaciju, pa ču ga ja pokupit ...Sunrise00 wrote:ne prepadaj curu bezveze za prtljagsweets02 wrote:ako ces na Ataturk onda se pobrini da ti noge ne smrde jer tamo ti je obavezno izuvanje na detektoru.
ako kupujes neko pice u free shopu na sarajevskom aerodromu onda nemoj da te zajebe onaj mangup i ne da ti dovoljno veliku vrecicu sa seal-om. u suprotnom ti, u slucaju da fatas transfer na nekom drugom aerodromu, ne gine ostatite bez te iste boce na kontroli prtljage. ako ces na neki od njemackih aerodroma, imas one lufthansa-ine automate za vadjenje karata. savjet- nista puno ne diraj. imaju tamo pokraj cike i tete koje ce ti rado pomoci. i obrati paznju na njemacku preciznost i efikasnost kod chekiranja prtljage. majstore, mi smo od njih milion svjetlosnih godina. dalje, ako ces na transfer let gdje ti let koji fatas nije isti dan, nemoj se zajebat pa ne napomenuti kod checkiranja da prtljagu zelis preuzeti na prvom usputnom aerodromu. u suprotnom ti ne gine sljedece jutro oblaciti iste carape i ne biti u mogucnost oprati zube itd. itd. itd....jer se 99% prtljage posalje na krajnju destinaciju bez obzira kuda ti ides, tj. ne moras je uzimati nigdje, i to ti lijepo kazu na aerodromu u Sa
-
sweets02
#134 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...
ne sumnjam, ali, ukoliko ti se u licnoj prtljazi ne nalazi higijena, rezervne carape, pidjama i sl. onda je preporucljivo da isti dan na prvom narednom aerodromu odes na baggage claim i pokupis svoje kofere kako se tu noc ne bi patio u hotelu. a onda opet fino sljedeci dan prije fatanja transfera opet uradis check-in i posaljes prtljagu do destinacije.Sunrise00 wrote:ne prepadaj curu bezveze za prtljagsweets02 wrote:ako ces na Ataturk onda se pobrini da ti noge ne smrde jer tamo ti je obavezno izuvanje na detektoru.
ako kupujes neko pice u free shopu na sarajevskom aerodromu onda nemoj da te zajebe onaj mangup i ne da ti dovoljno veliku vrecicu sa seal-om. u suprotnom ti, u slucaju da fatas transfer na nekom drugom aerodromu, ne gine ostatite bez te iste boce na kontroli prtljage. ako ces na neki od njemackih aerodroma, imas one lufthansa-ine automate za vadjenje karata. savjet- nista puno ne diraj. imaju tamo pokraj cike i tete koje ce ti rado pomoci. i obrati paznju na njemacku preciznost i efikasnost kod chekiranja prtljage. majstore, mi smo od njih milion svjetlosnih godina. dalje, ako ces na transfer let gdje ti let koji fatas nije isti dan, nemoj se zajebat pa ne napomenuti kod checkiranja da prtljagu zelis preuzeti na prvom usputnom aerodromu. u suprotnom ti ne gine sljedece jutro oblaciti iste carape i ne biti u mogucnost oprati zube itd. itd. itd....jer se 99% prtljage posalje na krajnju destinaciju bez obzira kuda ti ides, tj. ne moras je uzimati nigdje, i to ti lijepo kazu na aerodromu u Sa
- karanana
#135 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...
pa dobro, ako se potrefi da cu izmedju transfera morati nociti, potrudio bih se da u carry on stavim i cetkicu i zamjenske gace, carape i slicne stvari.
samo, zaista postoje letovi i konekcije gdje nemas izbora nego moras ici po svu prtljagu, vucarat je u hotel i onda opet sutradan na check in sa njom.
samo, zaista postoje letovi i konekcije gdje nemas izbora nego moras ici po svu prtljagu, vucarat je u hotel i onda opet sutradan na check in sa njom.
- Sunrise00
#136 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...
pa mozda bi najbolje bilo da kaze gdje leti..sweets02 wrote:ne sumnjam, ali, ukoliko ti se u licnoj prtljazi ne nalazi higijena, rezervne carape, pidjama i sl. onda je preporucljivo da isti dan na prvom narednom aerodromu odes na baggage claim i pokupis svoje kofere kako se tu noc ne bi patio u hotelu. a onda opet fino sljedeci dan prije fatanja transfera opet uradis check-in i posaljes prtljagu do destinacije.Sunrise00 wrote:ne prepadaj curu bezveze za prtljagsweets02 wrote:ako ces na Ataturk onda se pobrini da ti noge ne smrde jer tamo ti je obavezno izuvanje na detektoru.
-
mahalik
#137 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...
a može li se u torbi staviti PC?
ne laptop već klasični PC
- Magarece_godine
#138 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...
Ja sam skoro vidio jednog japanca kako nosi PC kao ručni prtljag ... Da li može u prtljag, ne znam, mada ne vjerujem jer ako laptop moras vaditi na kontrolama, vjerovatno je isti princip sa PC ..mahalik wrote:a može li se u torbi staviti PC?
-
mahalik
#139 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...
mislio sam jel problem oko cariene itih zezancijaMagarece_godine wrote:Ja sam skoro vidio jednog japanca kako nosi PC kao ručni prtljag ... Da li može u prtljag, ne znam, mada ne vjerujem jer ako laptop moras vaditi na kontrolama, vjerovatno je isti princip sa PC ..mahalik wrote:a može li se u torbi staviti PC?
- amrica
#140 Re: prvi put na aerodromu
cartman wrote:nikolll wrote:zdravo svima, pročitala sam mnogo stvari u vezi procedure na aerodromu, ali uistinu ja trebam još neke informacijeslabo kontam plava sam
![]()
Hvala
Cim udjes na aerodrom i prodjes kroz kontrolu, s lijeve strane imas saltere za cekiranje, njima ostavis svoj prljag (rucni prtljag nosis sa sobom), zatim ides na prvi sprat. Posto najvjerovatnije moras bit sat vremena ranije na aerodromu, popijes kaficu, sok ili ides drito na provjeru pasosa (to je takodjer shalter), procitas na karti na kojem izlazu ti poljece avion, tamo prodjes jos jednu rutinsku kontrolu, da vide da nemas nekih nedozvoljenih predmeta sa sobom ili u rucnom prtljagu i tu izadjes na svoj izlaz gdje cekas poljetanje
Popij kafu ili sok u prizemlju jer ako ces piti "gore" to ti dodje 5 KM
-
sweets02
#141 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...
sunrise00. recimo da iz mjesta X putujes za Sarajevo via Istanbul. Iz Istanbula za Sarajevo letis tek sljedeci dan. Onda ljepo odes na aerodrom u mjestu X i teti na shalteru kad checkiras na salteru svoje avio-kompanije das pasos na osnovu kojeg ona vec vidi gdje ces bez da joj ti to moras reci. Al' ti njoj opet za svaki slucaj kazi "teto, evo vam moj pasos. ja bih za Sarajevo. al bih vas zamolio da mi prtljagu checkirate do Istanbula. ja bih je preuzeo u Istanbulu, na aerodromu iz prtljage kada aBd sletim uzeo sta mi treba za tu noc u hotelu u Istanbulu, pa bih ostatak prtljage predao na cuvanje na salteru na aerodromu i neka me ceka do sutra. ja bih, znate, sutra opet preuzeo taj prtljag kad iz hotela dodjem na aerodrom pa bih ga chekirao opet do Sarajeva i bez da onoj drugoj teti koja tamo bude radila na salteru kazem gdje cu. ona ce vec na osnovu avionske karte koju sam dobio prethodni dan na arodromu u mjestu X znati gdje letim i pobrinuti se da se i moja prtljaga nadje u istom avionu kojim i ja letim" dovoljno?..
- Sunrise00
#142 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...
ma skontala sam ja na sta ti mislissweets02 wrote:sunrise00. recimo da iz mjesta X putujes za Sarajevo via Istanbul. Iz Istanbula za Sarajevo letis tek sljedeci dan. Onda ljepo odes na aerodrom u mjestu X i teti na shalteru kad checkiras na salteru svoje avio-kompanije das pasos na osnovu kojeg ona vec vidi gdje ces bez da joj ti to moras reci. Al' ti njoj opet za svaki slucaj kazi "teto, evo vam moj pasos. ja bih za Sarajevo. al bih vas zamolio da mi prtljagu checkirate do Istanbula. ja bih je preuzeo u Istanbulu, na aerodromu iz prtljage kada aBd sletim uzeo sta mi treba za tu noc u hotelu u Istanbulu, pa bih ostatak prtljage predao na cuvanje na salteru na aerodromu i neka me ceka do sutra. ja bih, znate, sutra opet preuzeo taj prtljag kad iz hotela dodjem na aerodrom pa bih ga chekirao opet do Sarajeva i bez da onoj drugoj teti koja tamo bude radila na salteru kazem gdje cu. ona ce vec na osnovu avionske karte koju sam dobio prethodni dan na arodromu u mjestu X znati gdje letim i pobrinuti se da se i moja prtljaga nadje u istom avionu kojim i ja letim" dovoljno?..
-
TLFanaticos777
#143 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...
Ili ako su ti letovi svi ujednom danu(ja uvijek tako letim) cekiras prtljagu na X i putujes za Sarajevo preko Istanbula a prtljaga ce te cekati u Sarajevu kad sletisSunrise00 wrote:ma skontala sam ja na sta ti mislissweets02 wrote:sunrise00. recimo da iz mjesta X putujes za Sarajevo via Istanbul. Iz Istanbula za Sarajevo letis tek sljedeci dan. Onda ljepo odes na aerodrom u mjestu X i teti na shalteru kad checkiras na salteru svoje avio-kompanije das pasos na osnovu kojeg ona vec vidi gdje ces bez da joj ti to moras reci. Al' ti njoj opet za svaki slucaj kazi "teto, evo vam moj pasos. ja bih za Sarajevo. al bih vas zamolio da mi prtljagu checkirate do Istanbula. ja bih je preuzeo u Istanbulu, na aerodromu iz prtljage kada aBd sletim uzeo sta mi treba za tu noc u hotelu u Istanbulu, pa bih ostatak prtljage predao na cuvanje na salteru na aerodromu i neka me ceka do sutra. ja bih, znate, sutra opet preuzeo taj prtljag kad iz hotela dodjem na aerodrom pa bih ga chekirao opet do Sarajeva i bez da onoj drugoj teti koja tamo bude radila na salteru kazem gdje cu. ona ce vec na osnovu avionske karte koju sam dobio prethodni dan na arodromu u mjestu X znati gdje letim i pobrinuti se da se i moja prtljaga nadje u istom avionu kojim i ja letim" dovoljno?..sve ok
- cellisto
#144 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...
Ima li iko kakvu ideju sta da radim? Treba da letim u maju za Bec, i da nosim sa sobom instrument. Prvo sam trebala da kupim extra seat u avionu, da bi mi kasnije rekli da su dimenzije prevelike (
) i da mi trebaju dva extra seats, sto je nemoguce jer za to traze 270 eura... Dalje, moze li delivery at aircraft - ne moze. Moze li kao oversized baggage - ne moze. Moze li bar da ne ide na traku, jer na kraju trake ono pada niz one stepenice i tumba se niz njih - ne moze ni to, mora na traku. Sta da radim, je li moguce da se za fragile prtljeg bas nista ne moze uraditi na jednom letu, ili da zanemarim sta mi kazu u agenciji i jednostavno molim na aerodromu da mi dozvole da ga nosim do aviona sama?
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#145 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...
O kojoj se agenciji radi? Vidio sam puno ljudi koji nose instrumente bez ikakvih problema (i to one velike kontrabasove i slično). Evo šta kažu u Croatia Airlines:cellisto wrote:Ima li iko kakvu ideju sta da radim? Treba da letim u maju za Bec, i da nosim sa sobom instrument. Prvo sam trebala da kupim extra seat u avionu, da bi mi kasnije rekli da su dimenzije prevelike () i da mi trebaju dva extra seats, sto je nemoguce jer za to traze 270 eura... Dalje, moze li delivery at aircraft - ne moze. Moze li kao oversized baggage - ne moze. Moze li bar da ne ide na traku, jer na kraju trake ono pada niz one stepenice i tumba se niz njih - ne moze ni to, mora na traku. Sta da radim, je li moguce da se za fragile prtljeg bas nista ne moze uraditi na jednom letu, ili da zanemarim sta mi kazu u agenciji i jednostavno molim na aerodromu da mi dozvole da ga nosim do aviona sama?
Prtljaga nestandardiziranih dimenzija i težine
Športska oprema, glazbala i ostala prtljaga: Prilikom rezervacije svakako napomenite koja je vrsta športske opreme posrijedi, glazbalo ili druga prtljaga nestandardiziranih dimenzija koju ćete nositi sa sobom. Prijevoz spomenute prtljage naplaćuje se po posebnim tarifama za prijevoz prtljage nestandardiziranih dimenzija.
- Kako biste bili sigurni da će vaše skupocjeno glazbalo doputovati bez oštećenja, preporučujemo da za nj osigurate sjedalo pokraj vas, odnosno da kupite za nj zrakoplovnu kartu.
- Prelazi li npr. glazbalo dopuštenu težinu od 75 kg, prevozi se kao robna pošiljka.
Najbolje bi ti bilo da kontaktiraš direktno avioprevoznika s kojim ćeš putovati i objasniti situaciju. Oni će ti reći šta i kako. Ako nešto zezaju, onda nađi drugog prevoznika i pitaj njih.
- Sunrise00
#146 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...
s kojom kompanijom letis? nazovi direktno njih pa ih molicellisto wrote:Ima li iko kakvu ideju sta da radim? Treba da letim u maju za Bec, i da nosim sa sobom instrument. Prvo sam trebala da kupim extra seat u avionu, da bi mi kasnije rekli da su dimenzije prevelike () i da mi trebaju dva extra seats, sto je nemoguce jer za to traze 270 eura... Dalje, moze li delivery at aircraft - ne moze. Moze li kao oversized baggage - ne moze. Moze li bar da ne ide na traku, jer na kraju trake ono pada niz one stepenice i tumba se niz njih - ne moze ni to, mora na traku. Sta da radim, je li moguce da se za fragile prtljeg bas nista ne moze uraditi na jednom letu, ili da zanemarim sta mi kazu u agenciji i jednostavno molim na aerodromu da mi dozvole da ga nosim do aviona sama?
-
blufonka
#147 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...
Da iskoristim temu i postavim i ja jedno pitanje
Putujem uskoro i to sa malom bebom (8 mjeseci) pa me interesuje ima li ko iskustva kako bebe reaguju na let, da li cijelo vrijeme drzim bebu u naruciju ili moram ponijeti sjedalicu itd!
- Sunrise00
#148 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...
ja kad god sam letjela plakala je neka bebablufonka wrote:Da iskoristim temu i postavim i ja jedno pitanjePutujem uskoro i to sa malom bebom (8 mjeseci) pa me interesuje ima li ko iskustva kako bebe reaguju na let, da li cijelo vrijeme drzim bebu u naruciju ili moram ponijeti sjedalicu itd!
- cellisto
#149 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...
@Entropio, hvala
Za mene je problem jer sam zbog odredjenog vremena kad treba bit u Becu vezana za samo jedan let, tj. Austrian Airlines, kod kojih sam bila u agenciji licno i koliko god se njihov sluzbenik trudio da nadje neku mogucnost, oni na sve odgovaraju sa ne. Ne dozvoljavaju ni jednu jedinu standardnu proceduru osim da platim dva sjedista, a sesto maraka nemam. Blago sam sokirana. Cak ne dozvoljavaju ni da instrument licno odnesem do aviona, samo da izbjegnem tu prokletu traku, sto je bezveze procedura i radi se na svakom aerodromu sa osjetljivim prtljagom. Pokusala sam kupiti kartu pored sebe u avionu ali odjednom su dimenzije instrumenta prevelike, sto mi je isto sok, jer moje cello moze pred mene i u autobus i bilo gdje gdje mogu sjesti i ja. Nisam ni sanjala da bi to mogao biti problem, bas zato jer sam se i ja nagledala kako ljudi najnormalnije putuju sa svojim instrumentima.
Za mene je problem jer sam zbog odredjenog vremena kad treba bit u Becu vezana za samo jedan let, tj. Austrian Airlines, kod kojih sam bila u agenciji licno i koliko god se njihov sluzbenik trudio da nadje neku mogucnost, oni na sve odgovaraju sa ne. Ne dozvoljavaju ni jednu jedinu standardnu proceduru osim da platim dva sjedista, a sesto maraka nemam. Blago sam sokirana. Cak ne dozvoljavaju ni da instrument licno odnesem do aviona, samo da izbjegnem tu prokletu traku, sto je bezveze procedura i radi se na svakom aerodromu sa osjetljivim prtljagom. Pokusala sam kupiti kartu pored sebe u avionu ali odjednom su dimenzije instrumenta prevelike, sto mi je isto sok, jer moje cello moze pred mene i u autobus i bilo gdje gdje mogu sjesti i ja. Nisam ni sanjala da bi to mogao biti problem, bas zato jer sam se i ja nagledala kako ljudi najnormalnije putuju sa svojim instrumentima.
- cellisto
#150 Re: Prvi put na aerodromu - savjeti, pomoc itd...
To sam prvo uradilaSunrise00 wrote:s kojom kompanijom letis? nazovi direktno njih pa ih molicellisto wrote:Ima li iko kakvu ideju sta da radim? Treba da letim u maju za Bec, i da nosim sa sobom instrument. Prvo sam trebala da kupim extra seat u avionu, da bi mi kasnije rekli da su dimenzije prevelike () i da mi trebaju dva extra seats, sto je nemoguce jer za to traze 270 eura... Dalje, moze li delivery at aircraft - ne moze. Moze li kao oversized baggage - ne moze. Moze li bar da ne ide na traku, jer na kraju trake ono pada niz one stepenice i tumba se niz njih - ne moze ni to, mora na traku. Sta da radim, je li moguce da se za fragile prtljeg bas nista ne moze uraditi na jednom letu, ili da zanemarim sta mi kazu u agenciji i jednostavno molim na aerodromu da mi dozvole da ga nosim do aviona sama?